Copernicus Arden

Det är ganska så väldigt fascinerande att få följa en hästs utveckling, från tre års ålder och framåt. Under ett år hinner så mycket hända, och en häst hinner lära sig massor. För snart ett år sedan köpte vi min ponny, Copernicus Arden och så mycket har hänt sedan dess. Både i hanns utveckling och mognad, men även min ridning har utvecklats enormt. För ett år sedan gick Copernicus med sina fölkompisar på lösdrift och han hade blivit riden ett fåtal gånger med godis och beröm som motivation :) Idag hoppar han enkla banor, kan ridas ut på själv utan storebrorsan som sällskap, har någorlunda koll på alla sina fyra långa ben och han har vuxit till sig lite mer i kroppen. Att han lär sig otroligt snabbt är ett stort plus och det är väldigt roligt att han vill lära sig nya saker hela tiden, trotts att benen ibland är lite segare än hjärnan... Just denna utvecklingen är så himla rolig att se! Och det är så himla roligt att veta att jag har varit med och tagit fram denna fina ponny tillsammans med min familj och världens bästa unghästutbildare!

Även min ridning har utvecklats enormt mycket. Jag började rida för två och ett halvt år sedan (till hösten blir det tre år) och det har hänt så himla mycket! När jag började rida på ridskola hösten 2014 hade jag ridit några gånger innan. Jag har alltid älskat hästar och har alltid velat rida, men det som hindrade mig var min allergi, bl.a. mot gräs. Men hösten 2014 hade min allergi blivit mycket bättre och jag ville testa och se om det funkade. Vilket det gjorde! Så jag började rida 1 gång/vecka och min passion för ridningen växte sig större och större. Snart där efter var jag fast och idag har vi två hästar och håller på att bygga klart vårt stall. Det är en dröm som blivit verklig och som idag är min vardag! Apropå att utveckla sin egna ridning, så ska jag under v. 7 gå på en dressyrkurs på Strömsholm som är för unga som satsar. Så på söndag, eller måndag (beroende på när kursen startar under måndagen) så åker jag upp till Strömsholm. Jag är så himla taggad! Har aldrig varit på Strömsholm innan, men det verkar vara en otroligt fin anläggning och människorna där verkar vara trevliga. Skall försöka uppdatera bloggen varje dag där uppe och dela med mig av saker som hänt :)

I em ska jag kanske till ridsport och handla lite av det sista sakerna jag behöver inför nästa vecka, då jag har insett att jag saknar ganska mycket. Efter det blir det hem och borsta och pyssla med Copernicus då han får vila från träning idag. Ha det fint <3

Copernicus 2013 till vänster och Copernicus sommaren 2016.

Likes

Comments

Vardag

Det är helt otroligt hur snabbt tiden går. När man var mindre fick man alltid höra att tiden går så fort och att man en dag skulle "vakna upp" och inte längre vara ett barn. Då tänkte jag ja ja så säger alla som är äldre, men jag har insett hur mycket det faktiskt stämmer. Det känns som om jag nyss gick i 8 på grundskolan, och då kunde jag aldrig ana att tiden bara skulle svischa iväg. Och nu sitter jag här, med två år kvar av gymnasiet innan jag tar studenten och kastas ut i det verkliga livet. Så många dörrar som är öppna nu, har det nog aldrig funnits förut. Jag kan göra precis vad jag vill med mitt liv. Exat vad jag vill.

Men nu, till en lite mer i stunden händelse, vi har skaffat en till liten häst. Eller ponny rättare sagt! Jag har nu en alldeles egen häst, en dröm som blivit verklighet. Så länge jag kan minnas har jag alltid velat hålla på med hästar och jag har alltid drömt om en egen häst, men pga. min gräsallergi har det inte funkat. Tillslut har min dröm gått i uppfyllelse. Vi har köpt en 3-årig valack (d-ponny), e. Cerdik u. Quinie Arden, som heter Copernicus Arden. I helgen var vi på 3-års test med honom (en utbildningspunkt som är en slags check i hur mycket han har utvecklats och hur han växer osv.). Jag såg det hela som en träning, dels för Copernicus men även för mig då jag (bara!) har ridit/handskats med hästar kontinuerligt i 2 år. Under 3-årstestet fick Copernicus löshoppa (hoppa över hinder utan ryttare), visa lösgalopp samt uppställning/visning för hand, det ingick inget ridprov. Det hela resulterade till att vi gick vidare till final. Va?! Finns det en final?! Typ så lät det när jag fick reda på att vi ska åka till Vetlanda! Så nu är det bara att fortsätta träna och bara ge allt vad vi har i finalen och självklart hoppas vi på en gulblå rosett ;)

Jag ska även vara med på min första tävlingsträning den 11/9. Jag är faktiskt lite nervös även om jag inte behöver vara det, haha! Eftersom jag aldrig varit med på någon tävling eller pay and ride som det heter när man rider för en domare men inte tävlar (man får lov att köpa en rosett om man ridit på över 60%), så ska det bli ganska intressant att rida för en domare och se hur jag ligger till :)

Här kommer lite blandade bilder:


Vi fick med oss två fina rosetter hem!

Hoppa högt kan han!

Trötta små ponnysar!

​Titt ut säger Calmiak inifrån sin lilla koja i hagen.

Likes

Comments

Vardag

Halloj! Nu är det bara 9 dagar kvar tills att sommarlovet är här. Tänk vad tiden går fort! Känns som om jag nyss gick ur 9:an och nu är jag här och ska börja 2:an nästa termin.... Hehe, tiden går fort, både på gott och på ont! Dock har jag inte känt några sommarvibes ännu, kan vara på grund av att jag är så himla stressad över allt som ska göras i skolan. Har 3 prov och en inlämningsuppgift kvar att göra innan jag kan ta det lite lugnt. Vet att det är så himla onödigt att stressa upp sig inför prov då det inte kommer ut något positivt ur det, men jag gör det ändå. Det kan vara på grund av att jag faktiskt vet att jag kan prestera bra och för att jag vill få ett bra betyg, samtidigt som jag vet att jag verkligen måste kämpa enormt mycket för att nå det målet. Det är då jag är extra glad och tacksam för att jag har en familj som hjälper och stöttar mig i allt!

Jag tycker det är riktigt synd att skolan, som förr var en plats man gick till, inte bara för att man var tvungen, utan också för att lära känna nya människor och för att lära sig nya saker, nu har blivit ett ställe där stress, prestationsångest och betygshetts är en stor del av vardagen. Det borde verkligen inte vara så!

Nu tillbaks till sommarlovet ;) Jag ska inleda sommaren med att flyga upp själv (gulp... (flygrädd!!)...) till Åre, där jag och Becca ska bo själva i ca 2 veckor. Det ska bli riktigt mysigt och skönt att komma hemifrån en sväng, andas frisk fjälluft och att rensa tankarna! Sedan hoppas jag på att Sverige levererar ett riktigt bra sommarväder (hittills är jag väldigt nöjd, 30 grader och strålande sol är perfa!) så att man kan bada och sola mycket! Plugga ska jag också göra, en hel del faktiskt (har redan skrivit en lista över vad som ska göras). Ska bland annat förbereda mig inför lite nya kurser som startar efter sommarlovet, t.ex. kemi 2 kursen.

Nä, nu ska jag försöka sova. Imorgon blir en lång dag då det är mycket som ska göras. Mycket plugg och många tankar som far omkring i huvudet som måste tänkas på. Hoppas ni har det bra! Kram <3

Likes

Comments

¡Hola amigos! Hur har ni det? Själv är jag väldigt taggad på sommarlov nu och kommer njuta som bara den när vi väl får lov! Fram tills dess har jag fullt upp med skola och stallet. Dessa tre återstående veckor har jag 7 prov, 5 skriftliga uppgifter och massa med småläxor att bocka av innan sommarlovet är här. Känns lite mastigt just nu och det är nätt och jämt att jag hinner med allt som skall göras under dygnets 24h, men det ska nog gå :)

Nu ska jag snart få ett av de 7 proven gjorda, nämligen kemikursprovet. Ska bli skönt att få det gjort och kunna fokusera på alla de andra sakerna. Känns lite som just kemikursprovet har tyngt ner mig, då det är det som blivit prioriterat de senaste två veckorna. Efter skolan blir det lite plugg innan jag åker till stallet för en välförtjänt liten paus från omvärlden <3 Ha en fin dag!

​Cutnessoverload <3

Likes

Comments

Tävling

Helgen har bestått av massa hästar över allt. Lördagen började klockan 04.00 för mig då det var tävling på gång. 5 åkte jag och min mamma i förväg ut till stallet, då vi skulle göra iordning Calmiak innan B och pappa kom. När klockan var 06.30 lastade vi popcornet (Calmiak..) och bilen rullade mot Varberg där första Div. III omgången hölls. Vid 7 tiden var vi framme och då började solen komma fram. Det blev en riktigt härlig dag, med massa glada människor, värme och sol. Bs lag kom på tredjeplats och alla var riktigt duktiga. Oj vad B och Calmiak har utvecklats och man märker att dom blir mer och mer sammansvetsade. Efter en riktigt lång dag var vi på väg hem och B och hennes lag fick med sig var sin rosett och ett plakat.

Söndagen började med en sovmorgon... Gick upp klockan 6 då jag skulle jobba hela dagen i stallet. Hästar, spring, hästar, mocka, fodra, ge vatten, fodra lite till, göra höpåsar och kraften, ta in hästar, soppa osv. Så ser en vanlig jobbdag ut. Det är jobbigt men väldigt roligt och väldigt lärorikt! På vägen hem fick jag övningsköra och för andra gången körde jag på motorvägen! Det är verkligen så kul att köra, speciellt nu när jag har börjat få in den rätta knycken, haha! Hemma pluggade jag lite (prov idag, måndag) och gick och la mig tidigt. Det var väldigt skönt!

Så sammanfattningsvis kan man säga att helgen var händelserik och riktigt bra. Känner att jag har lärt mig mycket ur olika sammanhang :D Nu ser jag fram emot en riktigt bra vecka som har börjat riktigt bra! Hoppas ni får en underbar vecka!

The weekend has consisted of horses everywhere. My saturday started at 04.00 am since my sister was competing that day. My mom and I went to the barn at 5 am before my sister and dad, to prepare Calmiak. At 06.00 am, we loaded the popcoarn (Calmiak...) and drove towards Varberg where the first Div. III round was held. We arrived around 7 am and then the sun started to rise. It was a very good day, with happy people and good weather. B's team came on a third place and everyone had done a very good job. B and Calmiak have made big progress and you can se that they are becoming tighter every day. After a really day, we headed home and B and her team each got a trophy.

I started my Sunday to sleep in... Went up at 6 am because I was going to work all day at the barn. Horses, running, horses, clean the stable, feed the horses, give them water, feed the horses again, make hay bags, take in the horses, sweep the floor etc. That's some of the things we do during a workday. It's exhausting but it's also very fun and I learn something new almost every time. On my way home I got to drive and for the second time in my Life, I drove on the highway! It's so fun to drive, especially now when I know how to do! At home I got some schoolwork done (have a test coming up today, Monday) and I took the opportunity to go to bed early. Not regretting that!

This weekend was eventfull and really fun. I feel like I've learnd a lot :D Now I look forward to a really awsome week that already began well! Hope you have a wonderfull week!

Likes

Comments

Vardag

Jag är en sådan person som bara älskar smoothisar i alla olika smaker. En smoothie är en bra start på dagen, men funkar lika bra som ett mellanmål.

Imorse gjorde jag mig en lätt smoothie som blev väldigt god! Dessa ingredienser använde jag mig utav:

- 1 dl hallon
- 1/2 banan
- 2 till 3 dl fil eller yogurt
- 1 dl mjölk
- lite riven kokos att toppa med

I'm one of these persons that loves smoothies and in many different tastes. A smoothie is good to start the day with, but it also works as a snack.

This morning I made a simple smoothie that was very tasty! I used these ingredients:

- 1/2 cup raspberry
- 1/2 banana
- 2/3 to 1 cups yogurt
- 1/2 cup milk
- some coconut flakes for decoration

Likes

Comments

Vardag

Nu känns det verkligen som om våren har kommit. Det börjar bli varmare om dagarna, solen visar sig mer och mer och fåglarna kvittrar på mornarna. Härligt! Längtar verkligen tills sommaren. Ska bli så mysigt med alla grillkvällar, ta långa promenader med hästarna utomhus och kunna bada i havet. Det enda jag inte gillar med sommaren är alla kryp och myggor. Usch, fy och blä!

It really feels like the spring has arrived now. The temperature is rising, the sun is out more often and you can hear the birds in the morning. Wonderfull! I'm really looking forward to the summer, all the BBQ nights, take long walks with the horses and to swim in the ocean. The only thing i don't like with the summer is all the bugs and mosquitoes. Yuk!

Några bilder från i sommars när jag och min familj var i Agia Marina, Kreta.

Some pictures from last summer when my family and I were in Agia Marina, Crete.

Bea fyllde 10 år under tiden vi var på gymkhanaläger. Det firades med denna enorma glasstårta (på bilden ovan).

Bea's birthday took place while we were on a riding camp. We therefor made here this huge ice-cream cake (on the picture above).

The three gangsters on a mission, "mission human spotted in the pasture, could she have any candy?".

Den bruna fjordingen heter Pållen och fyller 21 i år. Han är en stor klumpeduns med ett väldigt stort hjärta. Han älskar godis och slemmar gärna ner allt och alla :) Det bästa som finns är att simma!

Den lilla grå saken med små öron heter Calmiak. Han är en Welsh Mountain och vi köpte honom förra sommaren. Han är ett riktigt matvrak och en finurlig liten en som hittar på massa bus. Hanns allra bästa kompis är Bea! I år fyller han 6.

Skimmeln heter Joe och är en connemara. Hela han är en enda stor nallebjörn som i år fyller 8. Han älskar att gosa och att äta morötter. Han gillar även bubbelvatten och speciellt om han får dricka det ur en vattenflaska.

The brown Fjord horse's (don't know if that's the name of the breed) name is Pållen and this year he's turning 21. He can be a but clumsy and he has a very big heart. He loves candy and like to slime :) The one thing he loves the most is to swim.

The little grey one with the small ears is Calmiak. He is a Walsh Mountain and we bought him last summer. He loves food and likes to come up with tricks to get wet he want. His best buddy is Bea. This year he will be 6 years.

The white horse's name is Joe and he's a Connemara. He is a big teddy bear that turns 8 this year. He loves to cuddle and eat carrots. He also loves sparkling water, especially if he gets to drink it out of a water bottle.

​Förra sommaren var grym och jag hoppas att sommaren 2016 blir minst lika bra!

​Last summer was awesome and I hope that the summer 2016 will be at leas as good as last year!

Likes

Comments

Vardag

I år har jag som mål att utöver ridningen, träna på annat sätt minst 2 ggr i veckan men gärna fler. Därför avslutades dagen med ett ordentligt första styrke- och konditionspass. Då jag inte har gymmat något i år, var jag lite rostig när ja ställde mig på löpbandet. Styrkepasset var där emot lättare då ridningen ger en hel del muskler :) För att jag skulle få en mjukstart så fick det bli 15 min powerwalk och 5 min intensiv springning samt lite lättare styrkeövnings så som plankan, armhävningar, situps osv. Jag gillar att använda mig utav en app på mobilen som heter "7 Minutes Workout" för att göra styrketräningen ännu lite roligare. På onsdag skall jag försöka komma iväg till gymet en sväng efter skolan, då jag tycker det är skönt med lite miljöombyte :)

This year I've set a goal for my self that beyond my riding, I'm gonna train in some other way at least 2 times every week. That's why I finished the day with some strength- and cardio activities. Since I haven't been training anything except for my riding, I was a bit rusty when I got up on the treadmill. The strength activities was a bit easier since you get a lot of muscles while riding :) To give my self a soft start i power walked 15 min, ran for 5 min and did some light strengthening exercises like the plank, pushups, situps etc. I like to use an app called "7 Minutes Workout" to make the strength activities even funnier. On Wednesday I'm gonna try go to the gym, since I think it's nice with some change of scenery :)

Likes

Comments

Gothenburg Horse Show

Att vara på Gothenburg Horse Show även i år var helt fantastiskt. Stämningen där är helt klart oslagbar! Att dela upp mässbesöket och själva tävlingarna på två olika dagar är nått att rekommendera. Tror att vi ska göra samma sak nästa år. Under lördagen ägnade vi oss bara åt att vara på mässan och shoppa de saker vi behövde (+ andra saker som inte fanns med på måste-listan). Mässan tar mycket längre tid än vad man tror. Vi kom in vid 9 tiden och åkte hem sent på kvällen, kanske 20.00, notera då att vi inte hade hunnit handla/hittat allt som stod på vår måste-lista. På söndagen ägnade vi hela dagen åt att kolla på tävlingarna. Att titta på elitryttare när dom tävlar är så lärorikt enligt mig! Under lunchpausen gick vi dock in på mässan för att titta en sista sväng. Det var helt enkelt två helt underbara dagar :)

To be at Gothenburg Horse Show even this year was amazing. Nothing can beat the atmosphere in Scandinavium during this event. To split up the exhibition visit and the competitions to two different days was totally something to recommend. I think we are going to do the same thing next year. Saturday we devoted ourselves only to the exhibition and bought the things we needed (and som other stuff that wasn't on our "must-list"). The exhibition takes much longer than you think. We came at 9 fm and went home at maybe 8 em, observe that we then hadn't found everything on our "must-list". Sunday we looked at the competitions. To watch the elite riders are so instructive according to me! However, during the lunch break, we went back to the exhibition for a final look. It was simply two amazing days :)

Detta var några av dom bilderna jag tog under den sista deltävlingen i gymkhana. Det var jättekul att se!

These were some of the pictures i took during the mounted games. It was really fun to watch!

Jos Verlooy från Belgien med valacken Japatero VDM.

Jos Verlooy from Belgium with the gelding Japatero VDM.

Marco Kutcher från Tyskland med hingsten Quadros 3.

Marco Kutcher from Germany with the stallion Quadros 3.

Marcus Ehring från Tyskland med stot Zanzara E. Vinnare i Lövsta Future Challenge.

Marcus Ehring from Germany with the mare Zanzara E. The winner of Lövsta Future Challenge.

Judy Reynolds från Irland med valacken Vancouver K.

Judy Reynolds from Ireland with the gelding Vancouver K.

Charlotte Jorst från USA med hingsten Kastel's Nintendo.

Charlotte Jorst from USA with the stallion Kastel's Nintendo.

Inessa Merkulova från Ryssland med valacken Mister X. (Dom knopparna! Love them!)

Inessa Merkulova from Russia with the gelding Mister X.

Hans Peter Minderhoud från Nederländerna med hingsten Glock's Flirt. Vinnare i FEI World Cup Dressage Final II.

Hans Peter Minderhoud from The Netherlands with the stallion Glock's Flirt. The winner of FEI World Cup Dressage Final II.

Tinne Vilhelmson Silfén från Sverige med valacken Don Auriello.

Tinne Vilhelmson Silfén from Sweden with the gelding Don Auriello.

​Från vänster: Tinne Vilhelmson Sildvén, Hans Peter Minderhoud och Jessica von Bredow-Werndl.

​From the left: Tinne Vilhelmson Sildvén, Hans Peter Minderhoud och Jessica von Bredow-Werndl.

Likes

Comments

Nu har jag bytt bloggportal från blogg.se till nouw.com! Jag kände att jag behövde förnya mig lite och vem vet, kanske börjar jag blogga "på riktigt" nu ;)

Likes

Comments