View tracker

God morgon. Nu har jag varit försvunnen igen, men denna gången är det för att jag har spenderat största delen av min tid i köket, med att prova mina idéer och skriva recept. Så jag har ett par stycken på gång nu, det känns riktigt skönt. Min mamma och jag håller också på att renovera vårt vardagsrum, så jag spenderade hela dagen i går med att hjälpa till där. Men för att kompensera för det så kommer jag lägga upp mer än ett recept idag! Det jag börjar med blir på bananpannkakor, i stil med amerikanska pannkakor. De är såklart veganska och glutenfria.

Det här behöver du:
5 dl glutenfri mjölmix (kommer lägga upp ett inlägg med hur du kan blanda din egen, aka den jag använt i detta recept)
1 1/2 msk bakpulver
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl mandeldryck, eller t.ex. sojadryck om du föredrar det.
2 medelstora mogna bananer

Såhär gör du:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Mosa bananerna nästan till en pure, men de ska fortfarande ha lite bitar.
Vispa i mandeldrycken i mjölet tillsammans med de mosade bananerna.
Stek pannkakor, ca10 cm i diameter, till de är gyllene på båda sidorna.
Servera med färsk frukt och bär, t.ex. jordgubbar, banan eller mango.


Till mina pannkakor gjorde jag också ett glas med vattenmelonjuice, för att göra det tar du lite vattenmelon och mixar till en pure. Vill du inte ha fruktkött i juicen, silar du bara bort det så är juicen klar. Servera kall.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan svejsan, jag är tillbaka! Efter ett par månader... Det blev för mycket i skolan för att jag skulle hinna med att blogga också, men nu har jag tagit studenten.ÄNTLIGEN. Så det tar inte längre upp all min tid och därför tänkte jag återgå till att blogga och dela med mig av mina recept, jag tyckte det var roligt men hann inte med.

Jag satt tidigare idag och skrev ner alla idéer jag har till nya recept, det blev två A4 sidor med bara idéer(!?!) så jag ska försöka dela med mig av recept med jämna mellanrum, det kanske inte blir recept dagligen men mitt mål är att det ska bli ett recept varannan dag och om jag hittar på något väldigt intressant så kanske jag delar med mig av ett och annat allmänt blogginlägg också. Men nu för att fira min återkomst ska jag dela med mig av ett recept på glutenfri vegansk no-bake mango cheesecake. I receptet har jag för första gången använt mig av agar agar, ett veganskt alternativ till gelatin.

Det här behöver du:

Till botten:
150 gram glutenfria digestivekex
70 gram mjölkfritt margarin

Till fyllningen:
225 gram mjölkfri mjukost (jag använde Tofutti's naturella, det går också bra att använda hemmagjord)
1 1/2 dl mjölkfri vispgrädde
1/2 dl socker
2 msk vatten
1/2-1
msk agar agar pulver
1 färsk mango

Till dekor:
1 färsk mango

Såhär gör du:
Krossa digestivekexen i en matberedare till ett mjöl. Smält margarinet och blanda med digestivemjölet.
Tryck ut blandningen jämt på botten i en 20cm springform. Ställ i kylen och förbered fyllningen.
Koka upp vattnet och blanda i 1/2-1 msk agar agar pulver. Mer agar agar ger en fastare konsistens på fyllningen. Låt blandningen svälla,
Vispa under tiden grädden fluffig i en skål. I en annan skål vispa ihop mjukosten med sockret tills det blir mjukt och lite fluffigare. Mixa mangon i en matberedare till en pure och vispa ner med mjukosten.
Ta lite av mjukostblandningen och blanda med agar agarblandingen. Häll sedan ner agar agarblandingen i resten av mjukosten och blanda väl. Vänd ner den vispade grädden.
Häll fyllningen på botten och dekorera med färsk mango.
Ställ i kylen i ett par timmar innan servering, helst över natten. 

Likes

Comments

View tracker

Till kvällsmat idag bestämde jag mig för att testa något nytt, att ugnsbaka sötpotatis. Det blev riktigt lyckat, så jag tänkte jag skulle dela med mig av hur jag gjorde.


Till två portioner använde jag:
En stor sötpotatis
En paket(240g) kikärtor
Salt, svartpeppar och cayenne
Sallad att servera till

Såhär gör du:
Värm ugnen till 200°.
Tvätta potatisen och dela den i fjärdedelar. Pensla de delade ytorna med lite olja och strö på lite salt. Baka i ugnen tills de blir mjuka, ca 25-30 minuter.
Stek kikärtorna i lite olja och krydda med valfria kryddor, jag hade svartpeppar och cayenne på mina.
Servera rätten med lite sallad eller andra grönsaker.

Likes

Comments

Det har gått ett tag sedan jag postade ett recept nu, och jag skulle fokusera min blogg på mat och recept? Det gick bra ett tag, men nu ska jag dela med mig av ett recept på en slags tårta som jag tycker är riktigt god, och den är dessutom väldigt nyttig. Helt vegansk, glutenfri och raw.
Den görs bäst med färska bär, men det går med frusna också, låt bara dem tina innan servering. Kalla bär är inte så jättegott på tårta.

Det här behöver du till botten:
6 färska urkärnade dadlar
75 gram mandlar
75 gram cashewnötter
2 dl riven kokos
½ msk agave
1 msk vaniljextract

Till fyllningen:
70 gram cashewnötter
250 gram jordgubbar
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljextrakt


Mixa dadlarna i en matberedare.Tillsätt mandlarna och cashewnötterna, mixa väl.
Ha i resten av ingredienserna till botten och mixa igen, men övermixa inte. Detska vara lite bitar kvar för textur och för att botten inte ska bli förkompakt.
Tryck ut degen i en springform, ca 20 cm i diameter, ställ till sidan medan dugör fyllningen.
Mixa cashewnötterna i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt resten avingredienserna och mixa tills det blir en jämn kräm.
Häll krämen på botten och sprid ut den i ett jämt lager.
Dekorera med färska bär, jag använde blåbär, björnbär och hallon på min.

Likes

Comments

God natt? Nej okej det är inte riktigt natt än men nästan. Idag spenderade jag hela kvällen på sjukhuset, jippie? Jag kom hem för ca 30 minuter sedan och har inte hunnit med att blogga innan trots att jag sa att jag skulle blogga dagligen nu. Anledningen till att jag spenderade hela kvällen på sjukhuset var att min mamma under dagen skadade sin fot så när jag slutade skolan fick jag ta bussen till hennes jobb och köra henne till akuten, det tog 2,5 timme där(!?) Seriöst vad är det de håller på med där som gör att det tar sådan tid? Man skadar sig akut och så får man sitta där i flera timmar innan det händer något.

Imorgon skriver jag nationella provet i svenska, jag är inte alls förbered för detta. Dock så kan jag inte skita i det, får jag godkänt på det så kanske jag inte blir underkänd i kursen och det känns ändå rätt viktigt så jag får gå dit och göra mitt bästa.

Resten av kvällen nu ska jag ta det lugnt och mentalt förbereda mig inför i morgon, jag delar också med mig ett inspirerande citat. Ha det gött

Likes

Comments

Hejsan hejsan alla som finns där ute i världen. De senaste dagarna har jag varit alldeles för trött för att uppdatera och dela med mig av nya recept, jag har inte ens orkat hitta på nya? I fredags när jag kom hem ifrån skolan så var jag så trött att jag inte gjorde någonting alls resten av dagen i stort sett. Det enda jag orkade var att göra grönkålschips, supergott och jättelätt att göra. Man tar bara grönkål och tvättar av, delar i mindre bitar och tar bort den tjocka "stammen" i mitten. Sedan har man lite olja på dem, alla ska få ett lager olja på sig. Lite krydda, jag hade salt och cayenne på mina, och så är det bara att sprida ut dem på en plåt och torka i ugnen på 75° i ca 1,5 timme, eller tills de är helt torra.

Resten av helgen har jag också varit otroligt trött, men jag orkade åtminstone förbereda inför en fotografering som jag skulle genomföra i skolan idag. Nu är jag mer utvilad, så jag ska försöka återgå till att blogga varje dag igen. Dock så kommer jag nog inte kunna lägga upp recept varje dag, men jag ska göra mitt bästa med det.

Så resten av kvällen ska jag bara redigera bilderna från fotograferingen och gosa med Rose, hon är officiellt min katt nu, jag fyllde i papper om ändrat ägarskap i tisdags. Det är något som jag är väldigt glad över, så just nu ligger hon på mitt skrivbord och studerar det jag gör, så gulligt.
Hoppas alla ni har det bra också :)

Likes

Comments

Idag blev det glutenfria och veganska vaniljmuffins med chokladbitar i. Mums. Jag älskar i stort sett allt med chokladsmak, beroende? Ja kanske.
Receptet räckte till 9 små, eller 6 stora muffinsar. Det går såklart att dubbla det om man vill ha fler.

Det här behöver du:
3 dl glutenfri mjölmix, jag använde finax fina mix
4 msk socker
4 msk sojadryck + 1 tsk äppelcidervinäger
2 msk osötat äpplemos
2 msk mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
1 tsk xanthangummi
3/4 tsk bakpulver
100 gram mjölkfri mörk choklad

Såhär gör du:
Värm ugnen till 175°.
Blanda sojadrycken och äppelcidervinägern och ställ det åt sidan, så sojadrycken blir tjockare i konsistensen.
Blanda under tiden alla torra ingredienser i en skål och finhacka chokladen. Blanda chokladen med de torra ingredienserna.
Blanda sojadrycken, smält margarin och äpplemoset. Rör ner detta i mjölblandningen tills det blir en jämn smet. Ställ upp muffinsformar på en plåt och fördela smeten jämt mellan dem.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

(bilden är inte så bra, men jag orkade inte ta om den så det får vara så)

Likes

Comments

Som jag skrev för nästan en vecka sedan nu, woops, så skulle jag posta mitt recept på glutenfria tortilla bröd eftersom köpta är så sjukt dyra. Det har tagit lite längre tid för mig att få upp detta receptet än vad som var planerat, men nu kommer det i alla fall. Bättre sent än aldrig, eller vad man nu säger? Och även i detta recept har jag använt mig utav spirulina, av samma anledning som jag skrev i mitt förra inlägg, det går givetvis att utesluta om man skulle vilja det men jag gillar den där extra nyttigheten i min mat.

Det här behöver du:
400 gram kallt vatten
150 gram majsmjöl
50 gram rismjöl
30 gram fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk spirulina
1/2 tsk salt
100 gram färsk spenat

Såhär gör du:
Hacka spenaten fint och stek den mjuk i lite olja.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och stekt spenat, blanda tills allt är väl inblandat och det är en slät deg. Knåda om det behövs. Lägg sedan tillbaka degklumpen i skålen och täck med bakduk, låt stå i ca 15 minuter.
Dela degklumpen i 8-10 mindre bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha.
Stek bröden i torr stekpanna på medelhög värme tills de blir torra på båda sidorna, ca 1-2 minuter per sida.
Lägg de färdiga bröden i en bakduk så att de inte torkar.
Servera till tacos eller som wraps

Du kan också utesluta spenaten för vanliga, ljusa tortillabröd. På bilden syns både med och utan spenat eftersom jag testade bägge delar när jag gjorde dem.

Likes

Comments

En maträtt som jag tyckte väldigt mycket om som liten var raggmunkar, men sedan jag blev vegan och framförallt började äta glutenfritt så har det inte blivit så mycket av den rätten. Jag är medveten om att gröna raggmunkar kanske inte ser så aptitligt ut vid första anblicken, men det går att hoppa över ingrediensen som gör dem gröna, spirulinan, så ser de ut som vanliga raggmunkar istället. Dock använder jag spirulina i väldigt många recept eftersom den algen är sprängfylld av nyttigheter, bland annat vitamin B12 som kan vara svår för veganer att få i sig tillräckligt av utan kosttillskott.

Detta behöver du:
9 dl sojadryck
4-5 potatisar
4,5 dl glutenfri mjölmix, jag använder Finax grova
2 skopor (1/2 dl) soja proteinpulver, för extra protein så det inte bara blir kolhydrater
3 msk soja mjöl
3 msk linfrön
3 msk rapsolja
1 msk majsstärkelse
2 tsk spirulina
1 tsk örtsalt

Såhär gör du:
Skala och riv potatisarna fint.
Blanda övriga ingredienser till en jämn smet, låt stå en stund så mjölet får svälla lite. Blanda i den finrivna potatisen.
Stek raggmunkarna i olja tills de blir gyllene på båda sidorna.
Servera med välstekt tofu och lingonsylt. Receptet räcker till 4-5 personer

Likes

Comments

Idag har jag varit ledig från skolan och för mig så finns det inget bättre sätt att spendera en ledig dag än att experimentera i köket. Och för ett par dagar sedan hittade jag en silikonform på rea som jag tänkte att den skulle fungera utmärkt till att göra tarteletter i. Jag har dock inget helt perfekt recept än, jag har gjort ett par misslyckade försök och ett som är någorlunda lyckat. Problemet är att jag inte mätte ingredienserna i fyllningen... Men jag ska göra mitt bästa för att återge det ändå.

Till botten;
55 gram veganskt margarin, rumstempererat
1/2 dl socker
1,5 msk majsstärkelse blandat med 1 msk vatten
112 gram glutenfri mjölmix, jag använde finax ljusa
1/4 tsk bakpulver

Såhär gör du:
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn deg.
Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter, gärna över natten.
Smörj tartelett formar med lite margarin. Tryck ut deg jämt i alla formarna.
Förbaka på 175° tills skalen blir gyllenbruna, ca 10-15 minuter.
Gör under tiden fyllningen.

Till fyllningen:
3 dl vegansk grädde, visp eller mat spelar ingen roll
150 gram mörk mjölkfri bakchoklad
2 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljpulver

Såhär gör du:
Värm grädden tills den nästan kokar, lägg i chokladen i bitar. Låt detta stå en stund så chokladen börjar smälta. Rör om tills allt är ihopblandat. Tillsätt övriga ingredienser.
Häll fyllningen jämt mellan alla tarteletter och baka igen på 150° i ca 15 minuter, fyllningen ska stelna.
Låt dem svalna och dekorera med vispad grädde och riven choklad.
Receptet räcker till ca 10 st.

Likes

Comments