Header

Som ni kan se på min instagram har jag den senaste tiden ätit goda lunchbowls och picknicks ute bland öarna, slurpat i mig mängder av nicecreams och lyxat till det på några av Göteborgs alla guldkorn. Jag uppdaterar instagram allt oftare med färgglada matkreaktioner så missa inte att följa mig där på gabbisgodaa!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Att laga mat behöver inte vara krångligt eller ansträngande alls. En enkel liten lunch slutade såhär: Naanbröd från frysen skuret som en pizza. Toppad med grön ärthummus, stekt zucchini och broccoli i kokosolja, tahini, hallon, sesamfrön, chiafrön och en saftig hemodlad tomat.

Recept på naanbrödet har jag publicerat tidigare och det hittar ni här!

Likes

Comments

Jag fick en hemodlad enorm zucchini av en granne. Efter att ha gjort allt från zucchinibröd och zucchinipasta till stekta bitar i kokosolja förvandlade jag ena halvan till Gratinerad zucchini med fetaost och bönor.

Gratinerad zucchini
Ena halvan av en stor zucchini
360 g krossade tomater
400 g vita bönor
200 g kikärtor
1 vitlöksklyfta
Basilika
Örtsalt
100 g fetaost

- Gröp ur kärnorna ur zucchinin. Salta och låt stå i 30 min så att vätskan rinner ut.
- Gröp ur zucchiniköttet och hacka i småbitar.
- Koka samman tomater, pressad vitlök, bönor, kryddor efter smak och zucchinikötteti en kastrull.
- Fyll skalet med tomatröran och smula över fetaost.
- Gratinera i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Servera!


Psst! Har du mer zucchini över? Klicka på bilden nedan och dra ihop ett härligt brödbak!

Likes

Comments

Grillmiddagar under härliga sommarkvällar är ett måste! Jag tycker att den optimala grilltallriken ska bestå av många olika grillade råvaror. Hur ser det exempelvis ut med grillad veggobiff, sparris och avokado? Serverat med ugnstekt färskpotatis, ingefära/persiljehummus och tomat.

Gabbis goda veggobiffar 6 st
4 dl blötlagda och kokta kikärtor
2 rivna morötter
1/2 dl majsmjöl
150 g fetaost
1 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar

- Riv morötterna och mixa samman samtliga ingredienser.
- Forma biffar med händerna och grilla tills de får en hård grillyta. (Det funkar även att steka biffarna)

​Gabbis goda hummus
3 dl blötlagda och kokta kikärtor
2 msk tahini
2 msk olivolja
1 dl kikärtsspad (kokvattnet som blir över från kastrullen)
1/2 tsk örtsalt
Ca 2 msk riven färsk ingefära
Ca 1 msk fryst persilja

- Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer.

Likes

Comments

Vad glad jag blir av alla fina kommentarer ni ger på instagram! STORT TACK till er alla! Jag tycker det är så kul att ni tycker om mina bilder och att jag kan ge inspiration med allt gott. (Om någon här missat att följa min instagram så heter jag där @gabbisgodaa)

Jag fick hög efterfrågan på recept på min vegan lunchbowl. Det här var egentligen ett ihopsläng av rester som fanns i kylen - tänk vad enkelt det är att äta gott och näringsrikt! Jag har alltid en burk hummus i kylskåpet och ofta något kokt spannmål, för att det ska gå snabbt och smidigt att slänga ihop en lunch eller göra en god macka.

~Kokt quinoa

~Sötpotatispommes
Fördela sötpotatis på en plåt med bakplåtspapper och strö över örtsalt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 min tills de är knapriga.

~Curryrostade kikärtor
Blanda kikärtor med kokosolja och valfria kryddor. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

~Alfagroddar

~Nektarin

~Grön ärthummus
Mixa gröna ärtor, tahini, olivolja och örtsalt med en stavmixer.

~Fröknäcke
(recept här)

Likes

Comments

​Bröd, mackor eller smörgåsar - kalla det vad du vill! Med god och näringsrik topping kan en skiva (eller ett gäng skivor) gott bröd bli en riktig supermåltid/mellanmål/tillbehör. Surdegsbröd i all ära, men jag gillar också bröd som innehåller fler ingredienser för att mätta extra bra. Bröd på bakpulver och bikarbonat går dessutom riktigt fort att slänga ihop. Här bjuder jag på ett recept med riven zucchini och kanel, vilket gör brödet riktigt saftigt och smakrikt.

Gabbis Goda Zucchinibröd
2,5 dl havremjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm örtsalt
2 tsk kanel
2 dl riven zucchini
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
2 msk chiafrön + 6 msk vatten
3 dl havremjölk

- Börja med att blanda chiafrön med vatten och låt svälla medan du blandar resten av ingredienserna.
- Börja med att blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt sedan de blöta och chiablandningen.
- Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Grädda brödet i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.
- Toppa brödet med dina favorittoppings! I det här fallet hade jag oatlypåpackan/avokado och oatlypåpackan/alfagroddar/citronmeliss.

Likes

Comments

Havrepannkakor, bananpannkakor, chiapannkakor och nu SÖTPOTATISPLÄTTAR! Pannkaksvarianterna är oändliga precis som möjligheterna till härliga toppings.

Näst ut i mitt och duktiga Minnas projekt att prova på varandras recept är kategorin Vegetariskt. Kika in på hennes blogg för att se en variant på min Pad Thai! Klicka även här för att se de tidigare skapelserna jag har gjort inspirerade av Minnas recept.

Veganska Sötpotatisplättar
Originalrecept här

Ca 1/2 stor sötpotatis
1 dl havregryn
2 tsk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 dl havremjölk
1 tsk kanel
1 msk chiafrön + 3 msk vatten
Lite örtsalt

- Gör först chiaägget genom att blanda först ihop chiafrön och vatten och låt stå i minst 30 minuter.
- Koka sötpotatisen tills den är helt mjuk.
- Mixa alla ingredienser med en stavmixer i en bunke tills det blir en slät smet.
- Stek på medelhög värme i kokosolja i en stekpanna. Stek i ca 3-4 minuter på varje sida utan att vända plättarna.
- Toppa med din favorittopping! Jag åt de tillsammans med raw chokladmousse enligt det här receptet, kokosflakes och hackade cashewnötter.

Likes

Comments

Plockmat är den godaste maten! I helgen kalasade jag och ett härligt gäng vänner på mycket av gabbis goda som födelsedagsfirande för mig.

- Rågbröd med grönärthummus/alfagroddar/tomat
- Rågbröd med rödbetshummus/rädisor/citronmeliss/rödbetschips
- Squashrullar fyllda med stekt halloumi
- Vattenmelonpizza med fetaost och basilika
- Rawballs
- Färska jordgubbar
- Tortillachip, rödbetschips & popcorn

Likes

Comments

Ingen middag är komplett utan dessert!
Som ett fint avslut på midsommarmaten bjöd jag på fräscha mini cheesecakes i tre olika lager! Dessa godingar är helt raw och smakade ljuvligt en varm sommarkväll utomhus med härligt sällskap. Jag hämtade inspiration till receptet från Mittkokoshjärta, men gjorde en egen variant. (Psst - kika även in där för att se Minnas variant på min chokladmilkshake!)

Mini cheesecakes 6 st
Originalrecept här

Botten
1,5 dl sötmandel
5 färska dadlar

- Mixa ingredienserna i en matberedare och tryck ut i små muffinsformar.

Fyllning
2 dl cashewnötter (Blötlagda över natten)
1 msk kokosolja
1,5 dl kokosmjölk
0,5 dl agavesirap
1 krm vaniljpulver
Saft + rivet skal från 1/2 pressad citron

- Mixa alla dessa ingredienser i en matberedare och fördela över bottenlagret i muffinsformarna.
- Låt stelna i frysen under tiden du gör lager 2.

Jordgubbstopping
1/2 l färska jordgubbar
1 tsk chiafrön
2 msk kokosmjölk
Agavesirap efter smak

- Mixa ingredienserna och bred över övriga lager.
- Låt stelna i frysen och dekorera sedan med exempelvis färska jordgubbar, kokosflakes och citronmeliss.

Likes

Comments

Midsommar - Sommar, god mat, vänner med glada miner, härlig musik och förhoppningsvis lite värme och sol.
Här fylldes bordet utomhus med varmrökt lax, färskpotatissallad, myntasås på Oatlys imat, grönsallad och mycketmycket jordgubbar. Skålande i rosévin och raw cheesecake som en söt middagsfinal innan fortsatt njutning av sommarnatten.

​Gabbis färskpotatissallad
Små färskpotatisar
Squash
Rädisor
Fryst eller färsk dill
Olivolja
Örtsalt

- Skrubba och skölj färskpotatisen. Placera i en ugnsform, ringla över olivolja och salta.
- Stek potatisen i ugnen på 175 grader ​​​​​​​​​i ca 20 minuter till den är mjuk.
- Stek under tiden squash i olja i en stekpanna tills den får en gyllenbrun yta.
- Låt svalna och blanda sedan ihop potatis, squash, skivade rädisor​​, dill och ringla över ytterligare olivolja

Likes

Comments