Header

Minns ni min sötpotatispizza?
Som sagt är det godaste jag vet den mat som är kreativ och vacker för ögat, vilket ledde till att en ny pizzaidé skapades på min näthinna. Tänk er en rosa pizzabotten maxad med goda och passande smaker - en motiverande lunchpaus i plugget eller en härlig middag till helgen!

Rödbetspizza 1 plåt

1 medelstor sötpotatis
2 dl havremjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl havremjölk
1 dl ren rödbetsjuice (Jag använde Kung Markattas)
0,5 tsk örtsalt


Toppingförslag
Aubergine
Champinjoner
Getost
Alfagroddar
Rädisor


- Skala sötpotatisen och skär i bitar. Koka tills den är mjuk, i ca 15 minuter.
- Mixa sötpotatis med en stavmixer tillsammans med övriga ingredienser och bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
- Smeta lite olivolja över botten, lägg på topping och ringla ytterligare lite olivolja över.
- Grädda i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

En ordentlig grötfrulle en morgon då våren visar sig från sin lite ruggiga sida.
Havregrynsgröt​ kokt i havremjölk och lakritspulver, toppad med kiwi och riven kokos.
Mandelscones (recept här) fyllda med avokado och alfagroddar.
Godmorgon!

Likes

Comments

Älskade sötpotatis. Här i en ugnsbakad variant som en enkel lunch - fylld med kikärtor och grön hummus . Smaklig måltid!

Bakad sötpotatis
Nagga sötpotatisen med en gaffel och placera på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter (beroende på hur stor potatis du har). Ta ut när den är helt mjuk och skär ett kors för att öppna upp den.

​Grön ärthummus
Gröna ärtor
Tahini
Limesaft
Örtsalt
Olivolja

- Mixa ihop valfri mängd av alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av för att hitta konsistensen du gillar bäst.

Likes

Comments

Solen och värmen har tagit hela Sverige med storm och parkerna fylls av soldyrkare. Vad packar ni med er för picknickmat? Mackor är en klassiker som kan göras i många varianter. Dessa frallor med valfri fyllning passar fint att packa med till en picknickfilt, eller kanske till frukostbordet utomhus. Receptet är inspirerat av Minna bakom bloggen mittkokoshjärta, där jag blev inspirerad av hennes muffinsbröd.

Chiafrallor - Ca 7 st
Originalrecept här

1,5 dl vatten
3 msk chiafrön
2 dl bovetemjöl
0,5 dl havremjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havremjölk
0,5 tsk örtsalt
0,5 dl blandade fröer (t.ex solrosfrön och pumpakärnor)

- Blanda chiafrön med vattnet och låt svälla i ca 15 minuter.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan de blöta inklusive chiablandningen.
- Klicka ut till runda frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Grädda på 160 grader i 15-20 minuter.

På bilderna är frallorna toppade med avokado+chiafrön, chokladjordnötssmör+blåbär+kokosflakes.

Likes

Comments

Gröt är en riktig frukostfavorit som finns i otroligt många fler varianter än den klassiska på havregryn. Dessa härliga solskensdagar är jag sugen på svalkande frukostar där en raw bovetegröt smakade riktigt gott! Jag åt den krämiga gröten tillsammans med mitt kanelbröd (recept här) toppat med avokado och alfagroddar. Ha en fin helg i solen allesammans!

Raw bovetegröt 1 portion
1 dl hel bovete
1 dl jordgubbar (färska eller tinade frysta)
1 krm vaniljpulver

- Skölj bovetet i ett durkslag med kokande vatten och därefter med kallt kranvatten. (Detta görs för att få bort ämnet fagopyrin som kan vara skadligt för ögonen om man får i sig det)
- Lägg det skölja bovetet i en skål och fyll med kallt vatten så att det blir helt täckt. Ställ i kylen över natten.
- Ta fram på morgonen och mixa med en stavmixer tillsammans med jordgubbar och vaniljpulver, eller annan valfri smaksättning. Toppa med en hel drös av goda toppings.

Likes

Comments

April månad har övergått till MAJ. Solen börjar sakta men säkert värma upp Sverige och jag blir allt mer sugen på att byta ut de starka och värmande kryddorna mot medelhavssmaker. Den här smakkombon av tomat, basilika och fetaost för tankarna mot varmare tider vare sig dunar gratängen rykande het från ugnen eller värmer upp den i en matlåda. 

Grönsaksgratäng med fetaost 4-5 portioner
1 stor sötpotatis
1 zucchini
1 1/2 dl torkade gröna linser
1 förpackning krossade tomater
3 dl vatten
1 vitlök
200 g fetaost
Örtsalt
1 msk torkad basilika (Färsk basilika till garnering)

- Börja med att koka de gröna linserna i en kastrull i 20 minuter.
- Skär sötpotatis och zucchini i bitar och blanda med linserna i en ugnsform.
- Koka upp vatten tillsammans med krossade tomater, vitlök och kryddor.
- Häll tomatblandningen över grönsakerna i ugnsformen så att allt täcks.
- Grädda i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
- Ta ut och smula över fetaosten och grädda i ytterligare 15 minuter tills osten fått en brun yta.

Likes

Comments

Brunch - som sagt så många gånger förut det godaste jag vet.
Söndagens brunch smakade helt tipptopp tillsammans med fint sällskap och smaker som maxade det mesta.

Havrescones med getost, hallonchiasylt, avokado och paprika.
Smoothie på banan, hallon och havremjölk toppad med kokos och passionsfrukt.
Kaffe, jordgubbar, passionsfrukt, rawballs (recept här) och snickerirutor (recept här).

Havrescones 10 st
8 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk fiberhusk
1/2 dl kokosolja
2 dl havremjölk
4 ägg
2 rivna morötter

- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan de blöta.
- Klicka ut 10 scones på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
- Ät scensen varma toppade med dina favoritsmaker.

​En förutsättning för en lyckad brunch är en final av söta smaker som de här!

Likes

Comments

Ni har väl inte missat att jag och Minna bakom bloggen mittkokoshjärta gör ett liten projekt där vi provar varandras recept i olika kategorier? Jag kommer samla dessa recept i den här kategorin: Inspirerad av Mittkokoshjärta. Näst ut är min favoritkategori - FIKA. Eftersom choklad, banan och jordnöt tillsammans bildar en riktig favoritkombination blev dessa snickersrutor ett självklart val! Jag har ju bakat en hel del chokladiga godsaker i mina dagar som fikaälskare, att dessa går rakt in på topplistan säger alltså en hel del om hur fantastiska de är?!!

Snickersrutor
Originalrecept här

Botten
8 urkärnade färska dadlar
1 dl sötmandlar
1/2 dl havregryn
1 msk kakao

Jordnötsfyllning
1 banan
1/2 dl jordnötssmör (Jag använde Green Choice crunchy)
1/2 dl jordnötter (Jag använde Smilings ekologiska med havssalt)
1/2 dl kokosflingor
1 tsk kokosolja
2 krm vaniljpulver

Chokladtoppen
1/2 dl kakao
1 msk agavesirap
1/2 dl smält kokosolja
Hackade jordnötter

-
Mixa alla ingredienser till botten ordentligt i en matberedare, men låt det fortfarande vara crunchy. Tryck ut i en matlåda klädd med bakplåtspapper.
- Mixa samman alla ingredienser ordentligt till fyllningen förutom de hela jordnötterna. Ha i jordnötterna sist och mixa kort för att ha kvar en crunchy konsistens. Fördela fyllningen över bottenlagret.
- Blanda alla ingredienser till det översta chokladlagret i en liten skål. Smeta chokladen över fyllningen och strö över grovt hackade jordnötter.
- Ställ in i frysen i ett par timmar tills det är helt stelnat. Skär upp i bitar och bjud alla dina nära och kära på denna fantastiska smakupplevelse!

Likes

Comments

Såhär såg gårdagens kalasgoda burgarmiddag ut. Linsburgare (enligt det här receptet), stekt halloumi, avokado, bladspenat, tomat, tomatsalsa och grön ärthummus. Allt i ett och samma hemmabakade dinkelbröd, med sötpotatispommes vid sidan. Vad mer kan begäras på en burgare?

Krispiga sötpotatispommes

- Skiva valfri mängd sötpotatis is smala skivor.
- Placera på en plåt med bakplåtspapper åtskilt så att de inte nuddar varandra (viktigt för att de ska bli knapriga).
- Strö över örtsalt och eventuellt timjan eller valfri smaksättning.
- Stek i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter tills de blivit knapriga. Vänd efter halva tiden.

Likes

Comments

I takt med att vårjackan åker på och vinterkängorna lämnas hemma blir jag allt mer sugen på att byta ut vintersäsongens grötfrukostar till fräscha smoothiebowls och kreativa brödmästerverk. Idag var jag dock fortfarande sugen på en värmande grötfrukost och vill tipsa er om den här supergröten! Har ni provat att knäcka i ett ägg när havregrynsgröten kokar? Det kan låta helknasigt, men det ger en riktigt krämig och god konsistens!

Krämig blåbärsgröt ​1 portion

​​1 dl havregryn
2,5 dl vatten​
1 dl frysta blåbär
1 ekologiskt ägg

- Koka upp havregrynen med blåbär och vätten och dra ned värmen.
- När gröten nästan kokat klart knäcker du i ett ägg och blandar runt ordentligt. Låt stå på låg värme i ett par minuter så att äggen blir kokt, rör runt då och då.
- Häll upp i en skål och toppa med förslagsvis pumpakärnor, kokosflakes och björnbär. Jag åt även min gröt med surdegsknäcke med mosad avokado och gojibär samt mitt heliga morgonkaffe med havremjölk.

Likes

Comments

1 34518 Next