View tracker

​Från att ha varit tråkiga, klumpiga och styvmoderligt behandlade har de alkoholfria vinerna fått ett riktigt lyft. Kvaliteten har förbättrats avsevärt och försäljningen ökar hela tiden.

Att alkoholfritt är en växande och viktig marknad märks tydligt då att allt fler etablerande vinproducenter adderar alkoholfria viner till sitt sortiment, tex Penfolds, Jacob´s Creek och Torres.

De vita alkoholfria vinerna har blivit fräschare och fruktigare. Ofta finns det en liten sötma som ska kompensera frånvaron av alkohol, som bland annat ger vinet stadga. Därför är det svårt att få till rött alkoholfritt vin riktigt bra, där sötman ibland kan kännas störande och göra smaken alltför saftlik.

MAX 0.5 VOLYMPROCENT

För att ett vin ska få kallas alkoholfritt får det innehålla max 0.5 volymprocent alkohol och vara ett vin som avalkoholiserats.

Det finns flera sätt att ta bort alkoholen från vin. Spinning cone column är ett sätt. I korthet går den här metoden ut på att vinet centrifugeras och de volatila (flyktiga) ämnena förångas, alkoholen och doftämnen separeras och aromämnena tillsätts sedan åter i det nu avalkoholiserade vinet.

Destillering innebär att vinet hettas upp och alkohol och aromämnen och vatten separeras. Alkoholen tas bort och aromämnen och vatten blandas. Nackdelen är att smaken kan upplevas som kokt. En skonsam variant på den här metoden är vakuumdestillering, där vakuumet gör att kokpunkten sänks.

Omvänd osmos är ett tredje alternativ. Då får vinet med hjälp av yttre tryck rinna igenom ett membranfiltyer och på så sätt filtreras alkoholen bort.

Bloggen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

​Jag tycker att personalen på Konsum Nians chark sticker ut lite extra när det är frågan om service och trevlighet.

Anna

Kärlek till sina gäster tycker jag man får varje gång på Terrassen, spelar ingen roll vem som är i tjänst.

Robert

Söders Källa har inga gränser för toppservice och vänligt bemötande. Annat är det med tjurskallen som är ägare till Bong Mai, typ hawaiiskjorta, guldhalskedja och "pisk,pisk - pisk,pisk till sin söta trevliga asiatiska hustru som är delägare och så trevlig mot gästerna. Skriv gärna, Krogkommissionen granskar, om detta ställe.

Liam

Den nya Alex på o´l visar väldigt mycket hur man ska vara mot gäster.

Sigge

Likes

Comments

View tracker

​Vi fick veta av en stor panel på högskolan i Gävle som testat Sveriges alla mustsorter (enligt dem själva) att Premier samt Icas must hade vunnit bataljen. Bägge med högsta betyg! Lite oväntat men smaken är som baken och det gäller även Bodins bageris Bananza tårtor också :)

Likes

Comments

Enis tycker till

På Valbo värdshus blir man fantastiskt trevligt bemött både på lunch så väl som kväll.

Måste vara charmen från västkusten som lyser upp för oss stela Gävlebor

Enis


Svar: Enis, Du fick oss att plötsligt inse att det finns ett värdhus i Valbo och det två stenkast från Diléns saluhall. Vi ringde upp och frågade om julbordet som där kostar 430 kronor (lite nyfikna att pröva både lunch. julbord och a la carte där) Charmen på värdshuset måste heta Hasse kan man förstå efter att fått en härlig dialekt från Grebbestad i sina öron)

Bloggen

Likes

Comments

Det ska inte bara vara bra mat på julbordet utan även rätt miljö och det gör Skärgårdskrogen i Utvalnäs till det ultimata julbordsstället. På telefon 026-99255 kan du boka bordet med havet som direkta granne. Pris 385 kronor¤¤¤

Tis-Fre 18.00

Lör 14.00-17.00 18.00-22.00

Sön 13.00-15.30 16.30-21.00

Finns även jultallrikslunch mån-fre 11.30-13.30

Allt detta varje dag fram till den 22 december

Några av oss ska dit !

Likes

Comments

Många gånger har vi nämnt om "open bottle night" på Vinkrogen gällande onsdagar från 17.00 men nu har man också från onsdagar till lördagar fram till jul lagt in en drop-in provning eller ska vi säga BUBBEL PROVNING på Champagne för 250 kronor. Nu har du på ett revligt sätt möjligheten att lotsa dig fram till Nyårsdrycken. Vill du dessutom äta tre utvalda snacks som är perfekt till mousserande så är det + 100 kronor som gäller. Kan vara en trevlig form av AW på fredagar.

Likes

Comments

Service och kundglädje i vänligt bemötande gäller inte bara restaurangvärlden inom matsfären utan matbutiker, kafé m. m Skulle vara roligt att höra er uppfattning, ris @ ros. Skriv till oss på Gavlepratommat@hotmail.com Vi publicerar hela veckan 🧀🍔🌮🍟🌽🍲🍨🌯🍇🍒

Likes

Comments

​8 portioner på julbordet under 30 minuter

2 förp (á 420 g inläggningssill på minuten)

1 knippe rädisor

2 msk riven färsk pepparrot

2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

salt och svartpeppar

1/2 ask krasse

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär i bitar om den är hel.

Ansa, skölj och skiva rädisorna tunt, skala och riv pepparroten.

Blanda CF med majonnäsen, pepparrot, rädisor och sill. Smaka av med salt och peppar.

Klipp krassen och vänd ner den i sillen.

Likes

Comments

På Terrassen Gastropub i Gävle så har man verkligen tänkt på första advent. Med Gävle Bocken som närmsta granne har man satt in ett gäng med roliga julöl i kylen och förutom detta står även åtta olika julöl på fat i kö för att bli påkopplade.

Söndagen är Terrassen ett givet ställe men det är klokt att ringa redan nu för att beställa bord (troligtvis är det nog redan fullt, men ge det ett försök på 026-600730)

Idag fredag öppnar man klockan 15.00 och vi är några som gästar idag och i morgon.Till julölen så vore det för jäkla härligt med Mister Ister, Isterband från Nibble gård, serveras med dillstuvad potatis, senapskräm, rödbetor och kapris. 169 kronor ¤ Nibble gård ligger vid Enköping och är en certifierad lantgård med hög kvalitet och höga krav.

Något mindre mättande kan väl vara Rött är gött 79 kronor

Oxfilétartar med fransk senap som serveras med rödlök, sikrom, cf samt kapris.

Terrassen är en gjuten plats för den som vill känna lite adventsfeeling

Bloggen

Likes

Comments