Future you - vill du nå dina drömmar? Det vill jag!

Personlig utveckling. Att nå mål och drömmar. Ta ansvar för sin egen utveckling och sin framtid.
Personliga drömmar, karriär, framgång, driv och engagemang. Medgångar och motgångar.

Jag har lärt mig att ta eget ansvar för det jag vill uppnå. Det är ingen annan som kommer göra det åt mig.
Här berättar jag om mina tankar, mina med- och motgångar och ska försöka inspirera dig till att lyckas.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Orkar du lite till? Kom igen, lite till!

Jag är lat om jag går till gymmet. Jag tänker att nej, jag känner inte för det här. Samtidigt har jag svårt för någon som står och skriker på mig att jag ska köra lite till. "Gör det själv, för fan!" tänker jag. Problemet är dock egentligen inte att jag är lat, bara att jag inte vill det tillräckligt mycket. Jag har inte bestämt mig.

Har jag bestämt mig, då snackar vi målmedvetenhet. Behöver jag pusha mig så mycket så att jag nästan kräks, då gör jag det.

Vad hindrar dig från att pusha dig själv att ta ett kliv till, köra lite hårdare, göra det lite snabbare, lite bättre. lite snyggare, eller lite mer utanför boxen? Är du rädd för att göra fel?

Likes

Comments

Hur bevisar jag vad jag egentligen kan? Behöver jag har papper på det jag kan? Om jag har papper, betyder det verkligen att jag kan?

Jag kan mer än vad du kan men det står samma sak på våra papper. Vi får samma sak tillbaka. Är det rättvist?
Är min kompetens inte tillräckligt värd eller är det bara att du inte ser vad den faktiskt är värd, bara för att den inte finns på papper?

Likes

Comments

Låt inte rädslan hindra dig från att uppfylla dina drömmar!

Men tänk om..? Ja, tänk om det går hur bra som helst!!

Så, vad vill du göra? Och vad hindrar dig? Rädslan? För vad?

Likes

Comments

Innan avundades jag de som alltid var glada men nu har jag insett att det är ett aktivt val. När jag möter andra människor så har jag bestämt mig för att vara glad.

Detta gör inte bara att dom blir glada och att de mår bättre utan att jag själv också gör det. En vän till mig förklarade att han gjorde på detta sättet och sedan dess har jag själv försökt tillämpa det. Jag tycker att jag märker skillnad på mig själv och på andra.

Jag kan alltid komma på en ursäkt till att inte vara glad, för det är alltid något som inte är som jag vill eller blir som jag vill. Men det hjälper mig inte att vara sur eller tjurig.

Detta är verkligen ingen raketforskning. Men prova, det har ingen dött av. Det värsta som kan hända är att du märker att du mår bättre. Så min utmaning till dig är att göra det lilla extra. Det som får någon annan att säga "hon/han är alltid så glad.."

Jag fick till och med frågor i början. "Varför ser du så glad ut?"

I efterhand har jag funderat på vad jag egentligen ska svara. För mest korrekt svar är just - för att jag har bestämt det. Och egentligen är det kanske det jag borde svara. Men jag har inte heller svårt att egentligen tänka ut vad jag faktiskt är glad över..

Har du inget att vara glad över? Då bör du kanske fundera på vad du behöver ändra i ditt liv. Det är ditt aktiva val..

Likes

Comments

Tålamod är inte alltid min starka sida..

Ibland önskar jag att jag bara kunna sitta ner i båten och vänta.. men jag gillar inte att vänta. Vänta på att saker ska hända. Som jag har nämnt tidigare så verkar mina bra sidor också vara de som är mina sämsta.

Jag har ett otroligt stort tålamod mot andra, både djur som människor, men inte när det gäller mig själv. När något ska hända mig eller något som jag vill ska hända så har jag svårt att vänta. Vill att sådant som påverkar mig ska beslutas fort. Ibland, eller snarare ofta är jag redan på nästa grej för att jag inte orkar vänta på besked om det jag håller på med. Jag vill helst veta så fort som möjligt så att jag kan släppa det och gå vidare.

Jag gillar att ha många bollar i luften och jag gillar att ha många dörrar öppna. Gillar att ha många möjligheter.
Samtidigt ställer det till det för mig eftersom jag är velig och har ibland svårt att fatta beslut när det berör mig själv.

Men det är ju också jag själv som sätter mig i situationen där jag måste göra val. Så å ena sidan skapar jag möjligheter för mig själv, men å andra sidan också val.

Vad är den enkla vägen ut? Ta tag i att fatta besluten eller sluta kämpa för möjligheterna och vara nöjd med det jag har?


Likes

Comments

Jerringpriset i år gick till Peder Fredricson, vilket inte alla hurrade för.

Om du gillar fotboll, följer sporten och det är en fotbollsspelare, en tennisspelare, en gymnast, en friidrottare och en simmare som du har att rösta på till ett pris. Vem hade du röstat på? Kan det vara så att du är partisk och har en större förståelse för den sport du är intresserad av?

Jag gillar hästsporten. Det tycks vara en evig diskussion om det är en sport eller inte. Många tycker inte det räknas som en sport, det är ju bara en hobby. Jaha?! Har du ens suttit på en häst? Oftast får jag svaret att det har man inte. Ibland tycks det vara så lätt att uttala sig om något man inte vet någonting om.

Samma sak gäller yrke eller kanske att vara föräldraledig?

"Vadå?! Du gör väl inget viktigt på ditt jobb, du svarar ju bara i telefon?". Tror du att det är oviktigt för den som ringer till mig? Den som kör buss, det är väl inte heller så viktigt. Men dina barn som behöver åka bussen till skolan, så att de slipper gå eller cykla 3 mil till skola kanske uppskattar det? Eller hur lätt är det egentligen att vara hemma med ett barn? Vissa tycker tydligen att man har tid att glida runt, dricka latté och vara "ledig". Sen ser jag vänner som nästan somnar när vi ses en kväll och ska äta middag. Blicken är trött, ögonen blanka. Då tänker jag att det inte är så jävla lätt och därför tänker jag inte uttala mig om varken det ena eller det andra!

Nej, jag är ingen forskare som botar cancer men det jag gör kanske ändå gör skillnad. Så döm inte mig och det jag gör innan du förstår betydelsen av det jag faktiskt gör!

Så du som inte kan något om hästsport, tror du att vem som helst kan sitta upp på hästen och ta hem ett OS-silver? Samtidigt kan jag inte uttala mig om de andra kandidaterna eftersom jag inte förstår innebörden av det som ligger bakom.

Oavsett vad det gäller, förstå och ta reda på bakgrunden innan du du dömer eller uttalar dig. Se värdet i det dom runt omkring dig gör!
Likes

Comments

Bara. Gör. Det.

Våga.

Vad kan hända?

Nu behöver du ju inte kasta dig ut ur ett flygplan utan fallskärm, det är ganska korkat. Men i regel händer inte så mycket. Ställer jag frågan till mig själv, "Vad är det värsta som kan hända?" så är svaret inte särskilt skrämmande i förhållande till andra hemska saker som händer i livet. 

Så helt enkelt - bara gör det!

Likes

Comments

Detta är värt att läsa, både för dig som är ledare men också för dig som blir ledd. Vad har du för krav på din chef? Har du funderat på hur du vill ha det? Och har du berättat det för din chef?

Det är en artikel som delades på LinkedIn, skriven av Donn Carr:
https://www.linkedin.com/pulse/why-good-employees-quit-donn-carr?trk=hp-feed-article-title-share

“People work for people – they do not work for businesses” – Donn Carr

This has been my mantra for as along as I can remember. The message is so simple, full of truth and direction, yet it is consistently ignored by human resource departments, managers and owners alike and they wonder why their turnover is so high or they are always having to look for new people. The problem is with the managers – and seldom the employee or the quality of the workforce. This has been proven and well documented by study after study.

I don’t think this happens on purpose, most managers I meet have never been taught the art of developing people. Many rose to the rank of managers simply because they outlasted the last one and this lack of people training leaves the new manager with the only experience they know – to mimic the old boss.

This does make perfect sense when you think about it. All I should have to do is mimic the actions of the outgoing boss or the one above them. It should not come as a surprise when we see our managers yell or threaten their employees, make promises they won’t keep, or lead by the old adage “Do what I say and not what I do” failing to set the example or even clearly give expectations. After all, that is what the old boss did.

If you or your organization is experiencing high turnover or even more turnover than you would like, start with examining yourself and how you interact with your team. Here are nine proven reasons guaranteed to cause good employees to quit. Any one of them alone starts the process - if you find three or more you have some serious work ahead of you to correct.

1. The Employees are Over Worked. In start-ups this happens all of the time and the managers simply do not see the handwriting on the wall. Talented employees love to contribute and will produce more, however if you plan on having them do more you best be prepared to increase their status as well. Talented team members will not stay if their job suffocates them in the process.

2. Employee’s Contributions Are Not Recognized or Good Work Rewarded. I cannot emphasize this one enough. Never underestimate the power of a pat on the back, a thank you, or a “great job” comment. This is especially true with your top performers who are self motivated. It is much too easy to take their drive for granted – don’t.

3. The Wrong People Are Hired or Promoted. Good, hard working employees want to work with like-minded professionals at all levels. Promoting the wrong person is one of the worse mistakes that can be made. When employees work their tail’s off only to get passed over by someone who glad-handed their way to the top, it is a massive insult to the good employees.

4. Employers Who Don’t Care About Their Employees. More than half of people who leave their jobs do so because of their relationship with their boss. Bosses who fail to really care will always have high turnover rates.

5. Employer Fail to Develop Their People. When managers are lucky enough to have talented employees it is up to the manager to keep finding areas in which they can improve and expand their skill set. This is a managerial sin of the most grievous kind. This developmental process does not belong with the human resource department; it falls squarely on your shoulders as the manager. You have a responsibility to continually challenge and grow that person. Failure to do so and your once talented employee will become bored and grow complacent.

This leads me to the next reasons good employees leave that are too often over looked:

6. Employees Creativity is Not Engaged. Talented employees seek to improve just about everything they touch. They take pride in what they create. The moment their ability to change and improve things is removed they begin to hate their jobs. You are caging up this innate desire to create and contribute. This limitation not only limits the employees – it limits managers and companies as well.

7. Employers Are Not Challenging People Intellectually. A great boss will challenge their employees to accomplish things that may at first seem inconceivable. Rather than setting mundane, incremental goals, the great manager will set lofty goals that will push people out of their comfort zones.

… And now the two final managerial sins guaranteed to run off good employees:

8. Employers Don’t Honor Their Commitments. Integrity and honesty are two traits that every employee will expect of their managers. If you say you will do something – do it. Keeping your word and your commitments tells the employee everything they need to know about you and the type of person you are and if they can trust you.

9. They Don’t Let People Pursue Their Passions. Of all of these, this is the most simple and can mean the most, but it does require that you listen to your employees and observe. Talented employees are passionate. Find out what those passions are and work towards giving them challenges that fill their passionate needs. It just may surprise you what they can do when you let them out of that little box you have kept them in.

If all else fails, simply remember this:

People work for peoplethey do not work for businesses” – Donn Carr


Mina favortidelar:
Talented employees love to contribute and will produce more, however if you plan on having them do more you best be prepared to increase their status as well. Talented team members will not stay if their job suffocates them in the process.

When employees work their tail’s off only to get passed over by someone who glad-handed their way to the top, it is a massive insult to the good employees.

When managers are lucky enough to have talented employees it is up to the manager to keep finding areas in which they can improve and expand their skill set. You have a responsibility to continually challenge and grow that person. Failure to do so and your once talented employee will become bored and grow complacent.

Sist men inte minst..

They Don’t Let People Pursue Their Passions. Of all of these, this is the most simple and can mean the most, but it does require that you listen to your employees and observe. Talented employees are passionate. Find out what those passions are and work towards giving them challenges that fill their passionate needs. It just may surprise you what they can do when you let them out of that little box you have kept them in.Det bästa av allt är att anledning till att jag såg detta är för att min VD delade artikeln!

Likes

Comments

Du har visat framfötterna, engagerat dig i att lära dig och blivit bra på ditt arbete. Därför får du nya arbetsuppgifter. Förtroende och ansvar. Grattis!

Men om jag får nya arbetsuppgifter, borde jag få högre lön då? Eller är det dom nya roliga arbetsuppgifterna som är själva belöningen?

Var går gränsen för en befordran? Om jag tar ett steg högre upp, fortfarande i samma slags tjänst men med delvis nya arbetsuppgifter, räknas det då? Eller bör jag få samma lön som tidigare?

Jag vill gärna ha nya arbetsuppgifter som är utmanande och utvecklande och är glad att få förtroendet. Men vad är jag värd i pengar?

Glöm in bort att värdera dig själv! Oavsett om det gäller pengar, tid eller välmående! Se till att du får det du är värd!


Likes

Comments

Känslan av ruset, en spänning som rör sig genom kroppen. Känslan av att vara oövervinnerlig, modig och framåt.

En djup suck, lugnet infinner sig. Ögonlocken slappnar av precis som resten av kroppen. Ljudet runt omkring försvinner.

Efter julfester på jobbet, julfirande och nyårsfirande så vill jag skriva ett nytt inlägg. Det var ett tag sen jag skrev. (Tydligen ska man inte sitta så mycket vid datorn efter en hjärnskakning)

Ett glas vin en kväll då och då. Vid speciella tillfällen. Varannan helg. Varje fredag. Varje fredag och varje lördag. En tisdag, en måndag, en torsdag. Två kvällar, tre kvällar, fyra kvällar i veckan. Alla kvällar i veckan...

Jag tycker alkohol kan vara gott, inte allt men en hel del sorter. När jag var yngre gillade jag sammanhanget. Umgänget, gemenskapen, skratten, galna idéer och alla människor. Jag har haft så otroligt roligt och tyvärr tror jag inte det hade varit lika roligt utan alkoholen.

Idag väljer jag att tacka nej till alkoholen. Jag är inte alkoholist och har aldrig varit. Jag har enkelt att tacka nej för jag har en "giltig" anledning. Tyvärr klarar inte min mage alkoholen utan jag får magknip i 2-3 dagar efteråt. Efter det har jag gjort bedömningen att det inte är värt det. Däremot så finns det så många andra anledningar att också välja att tacka nej. Och det är ingen annan som behöver ha en åsikt om det är "giltigt" att tacka nej, vill du inte så vill du inte. Det räcker.

Det här handlar inte om att alla ska avstå alkohol utan om att våga göra valet. Att våga säga nej eller att våga sluta dricka när du inte vill dricka mer. Fast framförallt, veta när det räcker. Drick inte mer än du klarar av.


8 år gammal. 40-årsfest. Hela släkten. Öl. Vin. Snaps. Whisky. När du är 8 år så är du inte så gammal men ibland förstår du så mycket mer än en vuxen människa gör. Du ser förändringen som kan ske hos en människa. Någon som sluddrar. Någon som hänger över någon annan. Någon som spyr. Någon som blir arg. Någon som somnar.

16 år gammal. Nyårsfest. Hög musik. Bra stämning. En ostadig kompis. En flaska sprit. Gömmer flaskan. Kompisen börjar må dåligt. Går ut i kylan. Hon spyr. Samma färg som innehåller i flaskan jag tidigare gömt för henne. Tar hand om henne. Tar med henne in. Sätter henne ner. Kollar flaskan, nästan tom. Kompisen däckar. Ambulans. Sjukhus.

25 år. Hemmafest. Äter god mat. Trevlig umgänge. Någon på andra sidan änden bordet blir högljudd. Diskussion. Sluddrar. Flickvän kör hem och lägger.


Drick gärna, men förstör inte min kväll. Har du funderat på hur ditt drickande påverkar din omgivning?
Måste du ha en whisky efter jobbet för att kunna slappna av?

Likes

Comments