Hejhej gänget. Jag har saknat er och hoppas att ni har saknat mig (SÅKLART NI HAR). Kunde inte skriva förra veckan, men det var utav en god anledning. Mattias rullstol gick sönder tack vare en viss man men jag nömner inga namn (KALLE DEN DRUMMELN). Medan jag och Mattias var inne och gjorde läxor så backade han på Mattias rullstol på nåt konstigt sätt. Det var knepigt och tog tid, men till slut så lyckades jag lappa ihop den (se bild 1) men vi behöver fortfarande köpa en ny. (fan på dig Kalle!)

rullstol = 4K Deluxe rulstol i aluminium

Det här kommer att påverka våran familj väldigt negativt, då pengarna inte finns eftersom att jag inte arbetar och Kalle måste ta hand om Mattias mer nu och hjälpa honom, han kan ju inte gå själv och eftersom att vi inte kan köpa den nya rullstolen så behövs han här hemma. Kalle har fått gått ner i tid på jobbet, vilket betyder att vi får mindre pengar och med en redan dålig ekonomi så kommer det inte bli att han får någon ny rullstol än på ett tag. 

Just nu ser våra dagar ut så att vi kliver upp på morgonen, Kalle får lov att lyfta upp Mattias till toaletten och göra honom klar! Han kan inte längre ta sin rullstol och ta sig fram själv. Sen så ska han skjutsas till skolan, för utan rullstolen kan han heller inte ta bussen eftersom att ingen kan hjälpa honom ur bussen och in i skolan, vilket han annars klarar bra med sin rullstol. Efter detta får Kalle åka till jobbet i någon timma innan Mattias åter ska hämtas. Det som förut varit så enkelt funkar inte alls längre, det är jobbigt att det drabbat hela familjen, vi kan inte längre ha något socialt umgänge då vi inte kan lämna Mattias ensam, förut har vi kunnat hitta på någonting tillsammans men nu är det bara Mattias vi måste hjälpa. 

Blir även så arg på kommunen eftersom att vi inte får hjälp till en ny rullstol då skadan var självförvållad. Ibland har man verkligen oturen på sin sida. Just nu är det enda vi kan göra att blicka framåt, spara de kronor vi kan och se till att Mattias får sin nya rullstol så snart som möjligt, jag ska även försöka att få ett extrajobb som inte är så ansträngande för mig så att jag kan klara av det. Men vi får se vad som händer och sker. 

Puss & Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

God förmiddag!

Idag var jag med om något obehagligt, när jag stod i kön på hemköp, det stod en utländsk man framme vid kassan, han blev kränkt och nedvärderad av kassörskan, vilken var en ung svensk kvinna. Kvinnan kan inte ha varit gammal, hon måste precis ha börjat att jobba, jag förstår inte hur människor kan uppfostra sina barn till att använda detta hemska beteende. Jag är så glad att vi i våran familj har nolltolerans mot rasism, tänk om Mattias skulle växa upp till en sån odräglig människa. Jag är tacksam över att han är den han är, men det är mycket tack vare våra värderingar, nog om det.

I Sverige idag så är väldigt många människor främlingsfientliga, ca 10% av befolkningen är rasister. Här i Dalarna så röstar ca 23,8% på Sverigedemokraterna, och i Borlänge där vi bor är rösterna på ca 12,9%. Jag funderar på vart världen är på väg någonstans.

Min pappa som sedan länge är pensionerad kommer från samesläktet, och jag ser mig som att jag har en del sameblod i mig. Pappa har många gånger berättat om hur de hade de uppe i norr när han var liten och när hans föräldrar var små. Under 1800-talet så kom den biologiska rasismen in i svensk samepolitik. Man påstod att samerna var födda med vissa rasegenskaper som gjorde att de var underlägsna de andra folket. Barnen fick gå i speciella skolor, för de fick inte bli civiliserade, om de gick till vanlig skola hämtades de utav polisen. Dessa lagar om skolan kom någon gång under 1900-talet. Många samer slogs också ut från renskötseln, mina farfäder hade dock tur och fick fortsätta ta hand om sina renar.

Dock så tycker jag att det är väldigt irriterande att man drar alla samer över en kant, inte har jag några renar bara för att jag har sameblod i mina ådror, vilket man också kan likna med att man drar alla utländska människor över samma kant. Bara för att de är somalier så ska de tydligen inte vara välkomna, medan finnar och svenskar alltid typ levt ihop. Man menar att bara för att en människa har en annan hudfärg så snor den våra jobb, man tänker inte på att alla människor har olika egenskaper och denna mannen eller kvinnan har mer egenskaper inom området än vad vi har.

Nog skulle jag kunna flytta upp till norr om det inte vore för att jag har min familj, vi har sagt att vi ska åka dit och titta hur det ser ut, men utan jobb och dålig ekonomi så är det ju ganska svårt. Men det hade varit roligt att titta på alla kåtorna och alla renarna som springer runt där uppe.

Just här där vi bor, på tjärna ängar så finns det folk från mycket olika kulturer, det stör varken mig, Kalle eller Mattias, vi trivs här! Vi kan prata med människor som har en helt annat uppväxt och bakgrund än oss, vi kan få höra hemska berättelser om vad de har varit med om i sina hemländer.

Jag har hört mycket rykten om här där vi bor, människor som hatar de som bor här bara för deras etniska bakgrund. De är en minoritet av folk som blir utfrysta och hatade trots att vi andas samma luft. Det finns så hemska människor, med så hemska tankar, de tänker inte att de hade kunnat vara deras eget kött och blod. Vi alla människor är byggda av samma byggstenar, men det ser inte folk tack vare våran hudfärg.

Jag såg två artiklar häromdagen, den ena gjorde mig väldigt rörd och ledsen! Jag tycker att man inte ska behandla människor på detta viset. Den andra artikeln är en somalie som har skrivit till denna inkompetenta doktor, hur man måste agera emot rasismen.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22363420.ab
http://www.aftonbladet.se/debatt/article22397051.ab

Jag tycker att det är hemskt att en människa kan vara så otroligt elak och dra alla över en kant, man kan inte mena att just en folkgrupp är förståndshandikappad, det är kränkande både mot somalier och funktionsnedsatta. Man kommer aldrig kunna lita på en sån människas omdömen, för hur det än är så är alla människor olika och bara för att man är av ett visst slag så kan man inte bli dumförklarad. Det finns funktionsnedsättningar vart ifrån man än kommer, men att säga att just alla av en folkgrupp är såna är faktiskt hets mot folkgrupp. Gubben borde få vad han förtjänar, ett fängelsestraff eller ja vad vet jag. Han borde inte få fortsätta jobba som läkare, han borde bli av med sin legitimation eftersom att hans beteende är väldigt förargande.

Jag har tittat på filmen Invictus. Jag tycker att den är väldigt bra med ett väldigt bra budskap! Den handlade mest om ett rugbyteam och såklart om Nelson Mandela. Hans mål i filmen är att alla ska kunna komma överens, att det inte ska finnas några ras skillnader och att det inte ska vara olika bara för att man är svart eller vit. Filmen handlar om Nelson Mandelas sanna historia hur han tillsammans med kaptenen för Sydafrikas rugbyteam försöker ena landet. Mandela är nyvald president och han vet att hans land är både rasmässigt och ekonomiskt i dåligt skick tack vare apartheid. Genom sporten rugby så tror han att kan ena folket, han lyckas få en ofattbar chans att spela i finalen i 1995 års World Cup Championship. Mandela lyckas med sitt budskap i filmen, vilket är det viktigaste av det hela.

Jag tycker att filmen är värd att se, den är väldigt intressant och kan man lära sig mycket utav den! Med det så tackar jag för mig! Puss och kram...


Tar och lägger in en bild på underbara Mandela!

Likes

Comments

Hallå där!

Jag är en sån som tänker väldigt mycket, jag har så mycket fritid och då kommer de där tankarna som man annars kanske inte funderar på. Jag tycker att det är så underligt att det är skillnad på folk och folk, alla dessa olika klasser av dess slag. Det är till och med så extremt att det skiljer på vilket gymnasieprogram man väljer, tänk den dagen lilla Mattias ska välja sin framtid. Tänk om han kommer bli som oss, den vanliga lilla arbetarklassen, eller kommer han att göra en så kallad klassresa? (DRAMATISK RÖST) 

Om Mattias nu ska klättra det lilla steget från arbetarklassen till överklassen måste han byta från korv till oxfilé, skämt åsido... Men ja, han måste välja en mer avancerad utbildning, inget barn och fritid här eller, nej nej, Mattias måste satsa lite mer, kanske blir han ekonomiare om han nu väljer att vidga sina vyer. Men det behöver inte betyda att han blir en snobb, men mina barnbarn i framtiden kanske har en stor chans eftersom att de kan födas in i ett rikt liv! Då kommer de att tillhöra den lite högre finare klassen, vilket ger dem större möjligheter till ett drägligt liv. Däremot om Mattias skaffar sig en fruga från underklassen, då har vi ett stort problem, då kommer de stackars barnen att präglas utav fattigdom, men tillsammans kan de ta de stora steget framåt, om de inte blir allt för lata. Men vi får hoppas på det bästa, annars har de ju alltid den bästa mormorn i världen, som kommer göra allt för att de ska få ett bra och enormt drägligt liv.

Om vi ska titta ur ett större perspektiv, om Mattias framtida fruga kommer ifrån ett annat land med ett annat ursprung och en annan bakgrund. Vilken klass har egentligen de som kommer ifrån ett annat land idag? Hon kanske är väl utbildad och var medelklass i landet hon kom ifrån, men vad blir hon här? Underklass? Arbetarklass? Eller bara en som är missförstådd? Jag funderar så mycket kring detta, det kan inte vara lätt att komma till Sverige i dagens läge. Hon kanske är utbildad läkare, men blir pizzabagerska eller så sitter hon hemma utan jobb bara för att hon inte har råd med utbildning i Sverige, eller för att hon inte är tillräckligt bra på det Svenska språket. Hon kanske har alla kunskaper som krävs, men hon kan inte få fram dem tack vare språket. Eller så kan hon språket men får lov att slita med praktik och saker för att kunna få en svensk legitimation som läkare/sköterska. Det måste vara tufft att komma från ett annat land, och sen alla påhopp från folk som tycker att de snor våra jobb och grejer. Usch jag vill inte ens sätta mig in i den situationen folk från andra länder sitter i, jag tycker så himla synd om dem som blir påhoppade av rasister, men okej nog diskuterat om det! Det var inte det detta inlägg skulle handla om riktigt. Men antagligen så klassa de som kommer från andra länder som underklass. Vilket skämt! 

Ska försöka blogga lite mer, vi får se hur det går! Puss puss! Likes

Comments

Hej på er!

Började igår att fundera lite över dessa prat om generationer hit och dit, Mattias är ju född 2005 och är då 2000-talare... Det är mycket snack om hur generationer hit och dit är, att 90-talister är egocentriska, bortskämda och för bekväma. Hur kommer Mattias att bli?! Detta är saker som skrämmer mig som är DEN BÄSTA MAMMAN I VÄRLDEN. Mattias kommer kanske inte vilja prata så mycket med mig i framtiden, vi är ju från två helt skilda generationer, OMG säger jag bara. Ingenting jag riktigt tänkt på förut, men vi delar inte samma intressen och vi har inte samma syn på saker och ting. 

När jag föddes på 80-talet då ni, då skulle ni vart med, då var man inte på gymmet då gympade man hemma framför tv:n med Susanne Lanefelt. Inga mobiltelefoner hade vi heller i alla fall inte dessa touch telefoner, när jag var liten hade vi inte ens internet, fan vad tråkigt hur klarade jag mig egentligen? Ja det kan man fråga sig, Mattias har tur som får växa upp i detta internet samhälle.

Jag kan då säga det att förr när jag var liten så hade vi bättre kondition och mycket bättre planerad fritid. Vi satt inte inne hela dagarna, vi sprang runt med våra vänner och lekte! Och inte hade vi några telefoner som det ringde på när vi skulle hem, utan man väntade glatt på att mamma skulle komma ut på gatan och ropa in oss för våran gemensamma middag. Om jag ska få tag i Mattias när han och hans pappa spelar rullstols basket kan jag få ringa i flera timmar!!! Det slutar oftast att jag äter i min ensamhet och de får värma på när de kommer hem.

Den dagen jag väl kommer att bli världens bästa mormor till Mattias barn, mitt älskade barnbarn. Ja den dagen, jag känner mig redan orolig! Den utvecklingen som vi har här i världen är skrämmande jag menar snart kommer vi bara med en knapptryckning kunna få vad vi vill serverat, skämt åsido... Men om vi nu ser till Mattias barn, mitt barnbarn så kommer vi nog inte träffas så ofta. Jag menar vem vill ha en släktträff nu för tiden?! Nej just det, INGEN. Man får vara glad om man träffar morsan en gång om året, brukar ringa henne på Skype eller använda Snapchat, Mattias har lärt sin älskade mamma, och jag som tycker ta mycket tid med min familj tror ni det kommer gå bra?

Jag tror att den dagen jag blir mormor kommer den här världen vara fylld utav robotar, det kommer inte finnas jobb och vi kommer väl tjäna pengar genom att sitta framför skärmar, eller vad vet jag. Linser som man kan ha som datorer, mycket tid för mitt barnbarn? Nej kanske att jag hälsar på när den är nyfödd, någon måtta får det väl vara, jag kommer ju ändå se bilder på Facebook eller så har vi ju Skype och Snapchat... 

Välkommen till den tekniska världen... Hörs väl snart, kram Karin!


Likes

Comments

Jag ringde min pensionärs pappa häromdagen och det visade sig att vibåda har lika mycket fritid! Nu har jag fått nog. Jag måste få ett jobb snart annars blir jag galen! Det enda jag har för mig omdagarna är att städa, laga mat eller ligga i soffan framför teven.Jag håller på och dö av tråkighet som hemmafru men det positivaär väl att jag får mer fritid och kan skriva blogg (när jag kommer ihåg ^^) medan Kalle och Mattias spelar rullstolsbasket (Kalle har köpt en rullstol till sig själv så han kan spela med Mattias) till sent efter jobb och skola. Dom kommer inte ens hememellan för att träffa den bästa mamman i världen. Jag vill ju också motionera! Det enda som fattas är dock springskor och träningskläder. Jag får väl vänta tills jag få ett jobb så jag kan få råd med det. Suck*. Och då kan vi kanske åka utomlands  isommar med lite tur.

Dom gillar det och det med tanke på att de gör det nästan varje dag och det är väl det viktigaste. Dom får väl bestämma själva vad de vill göra, även om de borde vara mer med den bästaste mamman i världen.

Mattias har sagt att när han blir större så vill han börja jobba, men han är orolig att han inte ska få något jobb för att han är ungdom och som grädden på moset sitter i rullstol. Det e ju larvigt. Man måste ju ge ungdomarna en chans att få visa sin potential. Om det skulle ske så skulle det bli fler ungdomar på arbetsmarknaden och det är väl bra.

Likes

Comments

​Helt otroligt. Mattias kom hem från skolan med den konstigaste skoluppgiften hittils. Det handlade om familjekultur. Det var ju jättelätt. På kvällarna har vi filmkväll med snax. Det räknas som familjekultur, va? Mattias tyckte då inte alls att det passade sig och började mala på om uppfostran, separation och uppfostringsstilar. WHAT THE FACE!!!?!? men efterått började jag tänka efter och kände att det var viktigt att ta upp (då får ni också veta hur vi är)

Förr i tiden så var tydligen familjekulturen stark. Man var med varandra så pass mycket att uppfostran, äktenskap, arbete och sånt. Om man gjorde fel kunde man bli utfryst av familjen och då var det kört. Det är skönare nu för man är inte lika beroende av familjen på samma sätt (men säg inte det till Mattias. Han är fortfarande vår lilla bäbis) 

Om familjekulturen är rätt så svag så känns det inte som att man har lika stor press på att hålla kärleksrelationer. Problemet är väl att om man har barn så kan dom bli ledsna.

Man kan ju inte leva ensam hela livet, men om man träffar någon efter en separation så undrar jag hur det blir för ens barn? Kommer de tro att man byter ut deras pappa?! Eller blir dom glada? hmm. Jag får fråga Mattias sen.

Mattias uppfostran var bra tycker jag. Det är inget jag vill ändra på den. Vi pratade hela tiden och bestämde saker genom att diskutera med varann och det har gått bra hittils. Man har ju hört om såna där Napoleon-föräldrar som bestämmer allt. Jekla Diktatur! Då blir ju barnen ja-sägare väl som inte har någon egen vilja.

Man kan heller inte låta dom rackarna göra vad de vill. då kommer de inte öra som man säger i framtiden. pust* Det är jobbigt att vara förälder...

Likes

Comments

Äntligen har vi flyttat till Borlänge! Det känns skönt med en ny start med familjen. Det enda problemet är att det bara är Kalle som har fått jobb än (Maserhallen om ni vill träffa honom) medan jag får slöa i soffan (syynd xP). Dock så blir det lite tajt med slantarna nu då jag fortfarande letar jobb som en galning och när bilen måste in på lagning efter att vi körde ner i diket igen.... Suck*. Slut med lördags godiset (och måndag-fredags godiset) på ett tag nu. BUÄHÄHÄ!!!

Om man bortser från allt det dåliga så tror jag att vi kommer att trivas här. Vårat lån på den skruttiga bilen är äntligen betalt, Mattias älskar det nya huset vi bor i och utsikten är helt fantastisk! Det bästa med huset är att det är handikappanpassat så Mattias kan få mer tid privat vilket han uppskattar enormt. Inte för att jag vet vad det är för fel med extra tid med familjen.

Likes

Comments