Jag har allt för länge hållit igen på mina egna steg i rädsla för att halka runt likt bambi på is när jag kör agility. Det behövde inte ens vara fuktigt ute för att jag ska känna hur jag tappar fäste om marken. Därför bestämde jag mig för att skaffa nya skor. Först var jag inne på salomon speedcross som är väldigt populära inom agilityvärlden, tyvärr hade de inte dem inne i affären men de hade Salomon Fellraiser, som är i princip identisk med speedcrossen vad jag förstått. Ända skillnaden är att de är snäppet stummare bara. Vilket jag inte riktigt gillar, tycker det gör fruktansvärt ont att svänga när skorna inte "följer med" foten. Även om skor ofta blir lite mer följsamma när man väl haft dem ett tag så kändes de inte alls bra. Förklarade för tjejen i butiken vad det var jag letade efter och hon plockade fram en hel hög med skor, bland annat Puregrit 4 som jag senare åkte hem med.

Efter att ha sprungit i dem i vått och torrt hela hösten kan jag lätt säga att jag älskar dem! De är otroligt bekväma, ger bra fäste, lätta och flexibla så de tar inte emot eller begränsar rörelsen. Dubbarna är inte lika grova som salomons vilket jag kanske var lite nojig över när jag var och kollade på dem. Vill verkligen kunna springa på även om det är lite fuktigt i gräset men det har det inte varit några som helst problem med det. Dubbarna kanske inte är lika grova men jag tycker att de ger riktigt bra fäste ändå. Än så länge har de inte svikit mig 😉

Inga spår av skavsår har jag heller fått. De får verkligen pluspoäng för att de är så bekväma och de har varit det från första sekunden jag öppnade lådan. Inga långa dagar i obekväma skor bara för att man måste "gå in dem".

Nu är inte jag någon expert på skor egentligen men jag är löjligt nöjd och barnsligt förtjust i dessa skor. De fungerar alldeles utmärkt till agilityn. Jag behöver inte längre konstant ha i åtanke att jag måste hålla igen lite så att jag inte bryter benen av mig. Av mig får de helt klart 10 av 10 och jag kan varmt rekommendera dem till åtminstone dig som kör agility.  

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Eftersom skolan tar upp rätt mycket tid just nu, vädret har humörsvängar och mörkret omsveper Sverige så har vi dragit ner en del på träningen. Utöver det så är det BH-prov nu på söndag så pappa har Fasa mest hela tiden. Jag har alltså knappt något att skriva om för just nu skiftar jag i princip endast mellan fullt ös i skolan och på jobbet med medvetslös.

Tänkte därför istället dela med mig av fem onödiga roliga saker om Fasa.

1. Sätter man sig ner på golvet är det en 100% chans att du har en Fasa klängande över hela ansiktet. Gäller endast folk som känner henne, så klart. Alla är inte värda en uns av hennes tid och kärlek 😉

2. Hon har börjat öppna dörren till mitt rum bara så att hon kan ligga och sova i min säng. Den öppnar dörrar.. Stängda dörrar.

3. När man ger henne vatten under träningen och hon druckit färdigt välter hon vattenskålen med nosen

4. Hon har jordens största fetisch för pinnar

5. Hon kan bli riktigt otroligt superful på bild

Likes

Comments

Jag hade ju tänkt utvärdera varje kurstillfälle för sig men livet kom emellan eller vad det nu är man brukar säga. För er som inte visste så har jag och Fasa gått kurs för den otroligt duktiga Annika Af Klercker, 4 tillfällen var det men tyvärr missade vi ett av dem. Det har verkligen varit en ögonöppnare att gå denna kurs, jag tror sällan på varken mig själv eller min hund. Min dröm är väl att ta mig till klass 3 någon gång men helt ärligt så fram tills nu har jag varit livrädd för klass 3 banor. De i klass 2 gjorde mig svimfärdig, klass 1 ger mig bara svag ångest. Jag har aldrig ens vågat ställa upp banor över klass 1 nivå på träningar i rädsla av att ta mig vatten över huvudet. Kanske har det varit bra ändå. Vi har hållit oss till att bygga på grunden vilket i sin tur har givit oss rätt bra verktyg att jobba med. Fortfarande har vi mycket grundarbete kvar men det är en fantastisk känsla att vi har kunnat ta oss an klass 3 svårigheter och lyckas med dem trots att vi inte har överdrivet mycket erfarenhet.

Så med träningsmotivationen i topp, självförtroendet snäppet höger upp och nya verktyg att jobba med ser jag verkligen fram mot att möta nya utmaningar med malleungen, både i träning och på tävling.

Likes

Comments

Något jag började fundera kring under USM helgen är min egna mentala inställning. Jag har länge tänkt på detta med tävlingspsykologi men då har det mest vart "hur botar jag min nervositet?" för den ligger nästan på en sjukligt hög nivå. Under ungdoms SM fick jag dock kommentarer om att det inte märktes men jag gissar på att jag lyckas dölja det lite halvdant för på insidan dör jag nästan. Jag började i alla fall fundera över detta med vad jag ska ha för attityd på planen, vad är det ultimata? Ska man gå in med ett nu jäklar ska vi vinna detta eller nu ska vi bara ha kul. Jag har aldrig riktigt känt ett behov av att vinna, jag vill bara göra det perfekt efter mina egna tankar om hur det ska se ut när vi är inne på planen. Det betyder inte att vi ska gå felfria eller så utan det ska bara gå så som jag har planerat. Egentligen en omöjlighet kanske men det är det jag strävar efter, att tävla mot mina egna "fördomar" om mig själv.

Under alla de tävlingar jag har varit på har jag nästan alltid hört "ta det lugnt", "ha kul nu", "även om ni inte vinner kommer ni ju inte vara dåliga i alla fall" och så vidare men är det rätt för mig egentligen? Ska jag ha en sådan inställning att vi bara ska gå in på planen och förhoppningsvis inte var pissdåliga? Minns inte riktigt vem men någon sa åt mig under helgen att "nu går ni fan in och vinner detta", inte på ett skämtsamt sätt utan ett get-your-shit-together-och-skärp-dig sätt. Tror nästan något hände där för istället för att vara defensiv och rädd för planen förändrades det plötligt till ett offensivt jävlar anamma där vi gick in med mer attityd och jag vågade ta för mig. Resultatet blev en vinst mot mig själv, för jag slog alla mina negativa "tänk-om" tankar. Vi vann även hela klassen, trots att det inte är någon border collie jag har så vann vi i large 1an på ungdoms SM. Jag vann över mina egna fördomar mot mig själv och min hund. Jag hade dessutom riktigt kul. För det är inte kul att vara rädd så som jag länge har varit. Det är en väldigt nedlåtande känsla och att gå in och känna att planen kommer sluka oss hela. Samtidigt blir jag nästan lite obekväm av att ha den där jag-ska-vara-bäst tänket.

Astrid (nouw.com/triopudel) skrev ett inlägg för inte allt så länge sedan om att låta sig själv våga satsa och det är väl lite det spåret jag är inne på också. Jag har länge vart blyg för att ha för stora mål och drömmar, "jag är inte så pass bra att jag förtjänar att sikta mot SM. Jag ska hålla mig till min nivå, godkänd i klass 1 i någon hundsport är det jag förtjänar att satsa på". Rädd för att andra ska spotta på mig och dra ner mig till verkligheten så har jag bestämt att jag själv kan göra det istället så att jag slipper bli sårad av andra. Har man ingen stolthet att försöka hålla uppe gör det inte lika mycket om någon försöker riva ens murar.

Å andra sidan så håller jag väl fortfarande lite på ett av mina gammla inlägg om att inte låta kraven på mig själv höjas för fort men jag måste nog låta mig själv släppa loss och satsa lite ändå. Visst jag är inte bäst idag men varför ska det hindra mig från att försöka bli det någon gång i framtiden?

Likes

Comments

Tänker inte sitta hemma och klaga på att agilityn inte fungerar, vill ta tag i det och hamna på rätt väg igen. Så med en ny plan tvingade jag med mig min far till brukshundsklubben för lite agility. Min tanke är att köra mer lydnad i det vi gör, mer tankeövningar där Fasa helt enkelt måste växla ner lite och slå på huvudet. Pappa är ju lydnadsmänniska så vi kom fram till att det var värt att prova en övning som han har gjort med dirigerings apporten med tidigare hundar och hon svarade riktigt fint på det! Inga rivningar, inga ljud, ingen frustration, hon hade huvudet med sig och jobbade riktigt fint. Nu gäller det att hålla sig till planen så är vi snart tillbaka på rätt spår igen.

Denna helg kommer spenderas på Gotland med världens bästa Ylva. Blev en spontanresa som jag bokade nu imorse, kommer vara framme runt 23.30 ikväll. Haha man kan knappt tro att vi bor 5 timmar ifrån varandra ibland 😂

Likes

Comments

För att förtydliga innan allt hat och internethundträningspoliser rullar in: Ja jag överdriver en del i inlägget, hon är inte jättekaos men hon är inte så pass ickekaosad som hon var innan.

Fasa har inte riktigt vart sig själv på sista tiden, eller egentligen har hon väl vart sig själv men till det extrema. Tillbaka i den där jobbiga unghundsfasen. Trodde mallenöten skulle växt ur det vid denna tid, vilket hon gjorde, i några månader. Nu är hon på konstant vakt efter saker att göra, konstant frustrerad och konstant a real pain in the ass. Hon går även helt ur hand när vi tränar agility och skiter fullständigt i vad som står framför henne eller vart jag visar. Hon ska bara fram, fram, fram och springa, springa, springa helt enkelt. Efter kanske 5 minuter lugnar hon ner sig och går fint igen men det fungerar inte så på tävling. Där ska det sitta på första försöket. De senaste träningarna har inte känts sådär superbra och en förändring måste ske.

Min plan är att pausa agilityn ett tag. Inte pausa helt men vi bryter ner det. Mer detaljer, mer momentaktigt, mer styrketräning och mer enkelt fast svårt. Lär bli mer grunder, mycket multi-wraps, mycket fys utanför planen och en hel del lydnadsträning. Mindre lekplats och mer allvar. Förhoppningsvis kan jag lyckas få tag i tyglarna igen. Vi har redan påbörjat vår plan, körde lydnad igår och trick idag. Tror detta är behövligt, vi körde ju mycket av detta förut men har nästan lagt båda helt på hyllan för att fokusera helhjärtat på agilityn. Kanske rubbade vi balansen då? Återstår att se vad som händer helt enkelt. Fram tills dess får vi väl helt enkelt anpassa oss efter detta och jag ska göra mitt yttersta för att hjälpa och stötta henne genom det. Tror nog hon tycker det är minst lika jobbigt som jag tycker. Jag tror och hoppas att hon snart växer ur detta och går tillbaka till att vara sådär underbar som hon kan vara.

Till något helt annat, vår running contacts träning. Även om jag fortfarande är lite små nervös över detta med running så är jag rysligt glad över att jag har bytt. Detta passar både Fasa och mig bättre, jag ser mer fram mot att träna kontaktfält och jag känner på Fasa att hon tycker det är lättare. Tänker dock se till att underhålla våra 2på2av ifall vi någon dag skulle hamna på en bana där det skulle bli för svår exit. För det är väl det jag är mest nervös över egentligen.

Än så länge rullar träningen verkligen på bra! Vi har bara lyckats få in cirka 6 pass sen senaste gången jag bloggade men det känns ändå lite som hon börjar få upp en förståelse för att sikta lågt. Hon springer med en lägre kroppshållning och vi hade en träningen med 100% träffar. På den "svåra" balansen! Stockholms södra bk har två balanser, i olika färg, höjd, längd och material. Den ena har väldigt tydliga kontaktfältsmarkeringar, den har Fasa haft mycket lättare för. Den andra ser man knappt vad som är kontaktfält, på den tenderar hon att missa mer. Har därför börjat på den lätta så att hon fick lite mer hjälp till att lyckas. Jag tror dock på detta att vissa hundar måste få misslyckas lite för att verkligen lära sig vad som verkligen är rätt. Inte på ett "fy fasiken dum hund fel fel fel" utan bara "oj det funkade inte, vi börjar om". För Fasa fungerar detta super, man ser hur hjärnan aktiveras och hon faktiskt tänker på vad det är hon håller på med. Så när ett beteende väl börjar fungera vill jag gärna testa gränserna lite. Provade att utmana henne på senaste träningen och körde på den balansen hon haft svårt för då de tidigare running träningarna har gått riktigt fint. Hon skötte det så otroligt bra, låga fina träffar på nästan alla skick. Så jag är nöjd. Fortfarande svagt nervös men vi får väl ser vart detta slutar.

​Foto: Caroline, hon har bloggen http://nouw.com/mickeandi

Likes

Comments

Som många troligtvis har märkt så velar jag en hel del fram och tillbaka med kontaktfältsträningen. Kan ju säga att bloggen bara ventilerar toppen av isberget, den mängden tankar och funderingar kring detta som far runt i mitt huvud är massiv. Det är som ett kallblodigt kring mellan den delen av mig som säger 2av2på och den delen som säger running. Utöver att välja typen av beteende på detta ska man ju även välja metod för att lyckas lära in det. Framtasstargets, nostarget, baktasstarget, springtarget, shaping, peka, locka, lura, ram, båge, tunnel, springa på, koner, pinnar, bumpers och allt vad det nu kan heta. Efter att frustrerat ha försökt lära in 2av2på de senaste månaderna ger jag snart upp. Vi får inte till det sådär supersnyggt som jag vill ha det. Visst stannar hon men jag känner av en del tvek från hennes sida, kanske är det inte rätt för henne. Från min sida blir träningen ångestfylld då jag inte vet vad jag ska ta mig till riktigt. För tillfället vill jag tända eld på varenda balans i Sverige samt gå in och råka radera sidan i reglerna om att den existerar. Frustrerad och nervös. Frustrerad och nervös...

Som det ser ut nu ger vi running en andra chans, både Fasa och jag har riktigt kul när vi tränar det. Första passet hade vi igår och jag filmade hela träningen, från start till slut. Tänker ge mig själv en klapp på axeln för det, ett riktigt bra beslut måste jag säga. Kunde i efterhand gå in och kolla igenom varenda minsta lilla detalj. På så sätt kunde jag lättare se hur hennes rörelser längs hela balansen skiljer sig mellan ett skick där hon träffar och ett skick där hon missar. Mot slutet av passet blev det fler missar så troligtvis kommer fuskandet fram mer när hon blir trött. Minneslapp till mig själv: Korta ner träningspassen lite nu när vi precis dragit igång med running igen.

Fortsättning följer..

Brandy fick lalla lite agility också, anledningen till att jag sällan skriver om vår träning är för att det just är lall. Inget seriöst över huvudtaget så inget att skriva om och inget intressant att läsa om. Funderar på att ta tag lite i agilityn med honom igen, köra på enkelt med basgrejer och fokusar på att lära mig själv så mycket som möjligt. Vi körde en simpel rundbana utan en massa svåra svängar eller byten. Han har på senare tiden börjat tycka att böjda tunnlar är lite smått äckliga igen men nu tog han dem fint. Största fokusen med honom är nu är att bygga självförtroende, hindersug och lära honom svänga ordentligt. Förhoppningsvis lyckas vi bygga lite mer fart med detta.

Utöver detta så är väl tanken med Brandy att vi ska ta tag i parkouren igen. Han gillar det riktigt mycket och man märker vilken kick han får utav det. Det är sällan mr. Pudel är så lyhörd som han är när han får köra parkour. Gäller för mig bara att komma på lite fler övningar till honom så att det är lite mer än "hoppa upp på sten". 

Likes

Comments

Det var nog fyra år sedan jag gick kurs sist (om man inte räknar tre privat timmar för Aller förra året), Fasa har inte varit redo för att gå kurs och med Brandy har det helt enkelt inte blivit av. Vi hade en plan och höll oss till den. Nu när Fasa har fått mogna lite känner jag att vi faktiskt kan ta oss iväg och gå kurs. När jag fick reda på att Annika Af Klercker skulle hålla kurs hos Tyresö hundungdom så hängde jag verkligen på anmälan. Jag skulle prompt ha en plats på den här kursen och anmälde mig så fort det bara gick. Har följt Annika rätt länge på instagram och tycker verkligen att hon är otroligt duktig. Första tillfället var igår och skillnaden på deltagarnas nivå är rätt olika, vissa ska flytta upp till trean och sen kommer jag som debuterade i ettan för två veckor sedan😉 Men det gick ju alldeles utmärkt ändå, riktigt härligt gäng är det.

Tror att det var Annika som hade skissat upp banan och skulle nog säga att det var klass 3 nivå på den. Rätt mycket över våra färdigheter med andra ord. En hel del fällor, vi hade ju en väldigt stor motgång i våras där Fasa gärna dissade mina försök till att visa banan och körde på rätt så som hon själv tyckte. Hon drog ju inte iväg från mig men hon kunde lätt dissa vissa av mina signaler för att ta andra hinder istället. Gårdagens kurstillfälle var verkligen ett kvitto på att vi lyckats ta oss upp från det träsket då hon endast en gång drog på fel hinder och där var det mitt fel. Utöver många fällor var banan väldigt tajt och mycket snäva svängar vilket är riktigt klurigt speciellt med en så pass stor och tung hund som jag ändå har.

Första vändan in på planen gick det riktig bra måste jag säga, Fasa var snabb och otroligt följsam. Kändes som att jag även fick till det rätt bra med handlingen så det var väldigt kul. Vi körde några vändor och efter det fick Fasa vila. Andra vändan in på planen gick inte fullt lika bra. Jag lämnade huvudet utanför och det märktes rätt tydligt. Jag slog knut på mig själv, vände mig åt fel håll, glömde bort banan, ja allmänt klantigt bara. Jag sprang väl inte på så värst bra heller men till mitt försvar så blev det väldigt fuktigt i gräset på kvällen så vågade inte riktigt trycka ifrån ordentligt. Måste verkligen köpa nya skor så jag får bättre grepp för just nu halkar jag runt som bambi på hal is. Men trots att jag själv gör en del missar är jag rysligt nöjd med min hund, hon slutar aldrig att förvåna mig. Trodde aldrig att vi någonsin skulle klara större delar av det vi gick igenom igår men för det mesta gick det som på räls.

Likes

Comments

Fasa har idag gjort sitt MH och jag måste säga att även om jag är smått förvånad över vissa moment stämmer det ändå rätt bra överens med min teori om hennes resultat. (För de som kanske inte är så insatta kan ni läsa om vad ett MH-test är HÄR) Jag tycker själv att MH är viktigt att göra, dels då det tillför statistik för rasen och sen så är det är rysligt intressant. Kan sitta länge framför youtube och kolla på andra hundars MH test. Älskar att kolla på många inom samma ras för även om det är olika individer skiljer det sig ofta inte allt för mycket, när man väl skaffat sig en generell idé om en viss ras kan man ju smått börja jämföra olika raser och rasgrupper. Vad är typiskt för vissa och vad är mer typiskt för andra. Även jämföra olika individer i kullar, etc, etc. Sitter jag inte vid youtube och kollar så är jag inne på skk hunddata och läser MH resultat. Ett MH kanske inte säger allt om en hund men det säger rätt mycket och det är väldigt kul att se/läsa.

1. Kontakt
1a. kontakt, hälsning: 4
Föraren går fram med hunden till en främmande människa (testledare) och man ser helt enkelt hur hunden reagerar på att träffa en okänd person.
Hunden får ett betyg mellan 1 till 5 där 1 är "avvisar kontakt - morrning och/eller bitförsök" och 5 är "intensivt kontaktbeteenden mot testledare, kan hoppa och eller gnälla". Fasa fick en fyra och fyran står för "Tar kontakt själv eller när föraren tar kontakt. Blaserad". Detta var jag inte alls förvånad över. Vanligtvis när hon träffar nya människor går hon fram själv och nosar lite snabbt men bryr sig inte så värst mycket.

1b. Kontakt, samarbete: 4
Testledaren tar kopplet och går iväg cirka 15 meter från föraren.
Precis som innan är det betyg 1-5 som kan ges där 1 är att hunden vägrar och 5 är att hunden är överdrivet intresserad. Fasa fick här en fyra och den står för "Följer villigt med. Engagerar sig". Gullhunden trodde det var dags för lydnadsträning så hon bjöd in till att gå fot med testledaren.
😉

1c. Kontakt, hantering: 3
Testledaren hanterar helt enkelt hunden. Känner igenom, lyfter tassar, klappar, kollar tänder och så vidare.
Betygen följer samma mönster, 1 är avvisar morrar och/eller bitförsök, 5 är intensivt kontaktbeteende. Som sagt, Fasa går gärna fram och kollar in en person men efter det bryr hon sig inte så mycket mer så här är jag inte förvånad över att hon fick ett lägre betyg. Trean står för "
Accepterar. Är neutral".

Resultaten på kontakten blev jag enormt glad över. Fasa har aldrig varit en social hund och även om jag finner det skönt att ha en hund som inte vill hälsa på allt och alla tycker jag hon har varit kanske lite för egen mot främmande människor så det var verkligen härligt att se hur mycket hon har mognat.

2. Lek
2a. Lek, leklust: 4
Som tidigare är det betygen 1 till 5 som gäller. En etta här innebär att hunden inte ens visar intresset för att leka och femma innebär att hunden leker mycket fort och är mycket aktiv. Fasa fick en fyra och ska man läsa ordagrant på vad betygen innebär så är en fyra "Leker aktivt. Startar snabbt" och en femma är "Leker mycket aktivt. Startar mycket snabbt" så skillnaden är bara dessa "mycket" och vad som är mycket är en definitions fråga. Ska jag var ärlig så tycker jag Fasa borde fått en femma här för tror inte hon skulle kunna gå så mycket snabbare än det hon gjorde.

2b. Lek, gripande: 4
En etta här innebär att hunden inte griper samt visar inget intresset för föremålet över huvudtaget och en femma är griper direkt, hugger föremålet. Fyran kan jag nästan förstå här för visst grep hon fort men kanske inte sådär så att hon nästan välter omkull.

2c. Lek, dragkamp: 5
Betygen följer även mönstret här. En etta innebär att hunden inte leker och visar inget intresse. En femma är "griper direkt med hela munnen. Rycker, drar emot tills testledaren släpper". Jag har absolut inget att säga kring detta. I Fasas huvud finns det inget bättre än att få kampa så hon drar för fullt.

3. Jakt
3a. Jakt, förföljande: 4 och 5
Här är det en trasa("byte") som åker bort ifrån hunden och samtidigt även höger till vänster cirka fem gånger. Kan inte riktigt förklara det men ni kanske ser på videon.
Jaktmomentet gör man två gånger, Fasas första försök gav henne en fyra som innebär "Startar med hög fart. Målinriktad - bromsar in vid bytet." och en femma innebär "Startar direkt med hög fart. Springer förbi bytet. Kan vända".

3b. Jakt, gripande: 4 och 5
Här bedömer man då själva gripandet av trasan som hunden jagade under 3a. Fasas första försök gav henne en fyra som innebär "Griper direkt. Släpper". Andra försöket fick hon en femma på som innebär "Griper direkt. Behåller bytet i minst tre sekunder".

4. Aktivitet
4. Aktivitet: 4
Här ser man helt enkelt hur hunden reagerar när föraren står helt passiv. Jag är helt förvånad över att Fasa fick en fyra här. En fyra innebär "Är uppmärksam. Något orolig. Vandrar runt efterhand". Fick beröm under ungdoms SM över att Fasa verkade vara en av de få mallar med en fungerande passivitet och hade alla fyra tassar nere på jorden. Man såg att hon kollade mycket på mig under detta moment, jag stod några meter ifrån i publiken (5 personer) så tror det störde henne lite. Troligtvis hade hon väl inte heller lugnat sig sedan leken och jakten så hon förväntade sig då att något mer skulle hända. Innan folk börjar slänga skit på mig så ja, jag vet att de medvetet placerat aktiviteten efter dessa moment för att se om hunden kan gå från aktiv till passiv. Tycker faktiskt det är en bra placering av detta moment. Men min hund kan detta och det stör mig något enormt att hon under MHt inte visar det.

(Momentet pågår i cirka 3 minuter och helt ärligt orkar jag inte ladda upp en tre minuters video på min far när han står i skogen och stirrar på typ ett träd med vår hund, tvivlar på att någon ens orkar kolla på det. Det tar väldigt lång tid för mina videor att ladda upp på youtube och jag orkar inte vänta så pass länge.)

5. Avståndslek
5a. Avståndslek, intresse: 3
Under avståndsleken är det en människa som hoppar fram bakom träd cirka 50 meter bort iklädd en stor filt (typ). Personen drar sedan fram en leksak och springer o gömmer sig igen. En trea innebär här att hunden visar intresse och följer figurant utan avbrott. Jag trodde ärligt att hon skulle visa större intresse på avståndsleken men ja tydligen inte.

5b. Avståndslek, hot/aggressioner: 1
Fasa visade inga som helst aggressioner under detta och jag blev smått förvånad måste jag säga för hon har en del humör den där mallen så trodde väl att hon skulle visa det lite men där hade jag fel.

5c. Avståndslek, nyfikenhet: 5
Hon for ut på en gång, finns inte så mycket mer att säga om det. Hon missbedömde väl lite vart figuranten befann sig men det var ju inga tvivel om att det var till henne hon tänkte springa.

5d. Avståndslek, leklust: 5
Fasa hade väldigt kul under avståndsleken och det är väl inte heller något jag är förvånad över. Att leka med folk är det bästa som finns enligt malleungen.

5e. Avståndslek, samarbete: 5
Här testar man alltså om hunden väljer att fortsätta leka med figuranten. Fasa tog sig en vända till mig först när hon vann leksaken men hon vände på en gång och sprang tillbaka till figuranten för att fortsätta leka.

6. Överraskning

Momentet går till så att föraren går med hunden och när man är på några meters avstånd flyger det upp en overall och man ser då hur hunden reagerar på detta.

6a. överraskning rädsla: 1
En etta här innebär att hunden knappt reagerar alternativt kort stop. En femma innebär att hunden flyr mer än fem meter. Måste säga att jag är bra imponerad av Fasa reaktion här. Hon visar knappt någon rädsla, väldigt kort stop men hon går fram på en gång utan hjälp över huvudtaget och sen var det inge mer med det.

6b. Överraskning, hot/aggressioner: 1

6c. Överraskning, nyfikenhet: 5
Som sagt så gick hon fram helt själv utan hjälp.

6d. Överraskning, kvarstående rädsla: 1
Hon hade inga som helst problem med att gå förbi den igen

6e. Överraskning, kvarstående intresse: 1
Inte heller visade hon något intresse för den

7. Ljudkänslighet
Under detta moment går föraren och hunden förbi en låda och precis när de passerar drar testledaren i ett snöre så att en kedja i lådan gör ifrån sig rätt höga ljud.

7a. Ljudkänslighet, rädsla: 1
Fasa gjorde ett kort stopp men var snabbt framme för att undersöka vad det var som lät. Samma som under överraskningen är jag väldigt imponerad över hur cool hon är ändå. Båda dessa moment brukar en hel del hundar finna obehagliga men hon klarade av båda med bravur.

7b. Ljudkänslighet, nyfikenhet: 5
Ja hon sprang ju fram i princip på en gång för att undersöka så nyfikenhet har hon rätt bra av.

7c. Ljudkänslighet, kvarstående rädsla: 1
Hon visar inga tecken på någon kvarstående rädsla

7d. Ljudkänslighet, kvarstående intresse: 1
Inte heller har hon något intresse kvar.

(Notera Astrid och testledarna i bakgrunden när de pratar om pistolen 😂)

8. Spöken
Under detta moment är det två personer utklädda till spöken som akta från varsitt håll ska gå mot hunden.

8a. Spöken, hot/aggressioner: 1
Hon visade inga hot eller aggressioner under detta moment

8b. Spöken, kontroll: 2
En tvåa på detta moment innebär att hunden tittar mot spökena då och då.

8c. Spöken, rädsla: 3
Här fanns det egentligen ingen ruta som passade in på Fasa tyckte varken skrivaren eller vi som kollade på. Om hunden får en trea så står det "Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll" men Fasa försökte inte alls fly. Hon befann sig för det mesta framför och bredvid min pappa men för henne hade det inget med spökena att göra utan hon letade efter blåbär (hon älskar blåbär) och lekte med en pinne. Kändes mest som hon var uttråkad och inte alls intresserad, visst kollade hon på spökena någon enstaka gång men det var inte alls med rädsla utan mer att hon kollade var det var som lät. Visst kan det vara ett sätt för hundar att försöka hantera obehag genom att aktivt välja att titta bort men det var inte det hon gjorde. Hon var helt enkelt inte intresserad.

8d. Spöken, nyfikenhet: 1
Hon nosade på ena spöket utan hjälp men sen ställde hon sig bredvid och leta blåbär. Har jag nämnt att hon älskar blåbär?
Att snabbt nosa och sedan strosa vidare var dock inte tillräckligt. För Fasa är det ju precis så hon reagerar när hon möter folk så att hon skulle stanna en längre tid och undersöka kan jag inte säga att jag förväntade mig.

8e. Spöken, kontakt: 3
När figguranten lockade på henne gick hon fram och kollade lite mer men man kan ju inte säga att hon var överdrivet kontaktsökande precis.

(Detta moment tog en otrolig massa tid och de korta enminutersvideorna tar redan en timme var att ladda upp så jag orkar inte att den ska ta ytterligare hundra år på sig för en cirka 10 minutersvideo också. Vill någon hemsk gärna se kan jag filma datorskärmen med mobilen och skicka på typ kik eller snapchat då det går snabbare. )

9. Lek 2
I slutet gör man ytterligare ett lek moment precis som i början för att se ifall hunden är påverkad av alla situationer han/hon har utsatts för.

9a. Lek 2, leklust: 4
Samma här, tycker det är lite snålt för i mina ögon tar hon i när hon springer och är väldigt intensiv

9b. Lek 2, gripande: 4

10. Skott
10. Skott: 1
Hon visar inga skotträdslor

Slutligen måste jag säga att jag är rysligt nöjd med Fasa. Hon visade en väldigt stabil och trevlig sida med bra lek, lite rädslor och mycket nyfikenhet, inte heller hade hon några dåliga minnesbilder kvar och enligt mig är detta bland det viktigaste när jag kollar efter egenskaper jag söker hos en hund. Alla har sin egen syn på hur en bra hund är och alla uppskattar olika reaktioner hos hundarna, i mina ögon gjorde Fasa ett fantastiskt MH och jag är så otroligt tacksam för att jag får äran att träna denna jobbiga pärla. För hon kan vara hemsk men hennes goda sidor väger helt klart upp det.

Likes

Comments