Inredning

Vi är egentligen inte särskilt stökiga av oss. Vi låter sällan disk stå länge och är ganska bra på att plocka undan efter oss. Med en till familjemedlem har detta onekligen dock ändrats. Saker och ting står lite längre framme och vi prioriterar umgänge framför disk.

Med tanke på förra inlägget så är jag särskilt glad för de sakerna som har det där lilla extra, som tack vare sin visuella utformning smälter bättre in i omgivningen och därför inte pockar lika mycket på uppmärksamheten.

Våra fat av trä är ett utmärkt exempel. Då materialet är av trä uppfattas de inte alls som smörgåsfat och smulor och andra matrester är inte alls lika synliga. Faten står framme i tid och otid men ger inte alls stress vilket är så himla praktiskt i en vardag med bebis! Vår smörkniv av trä har samma effekt som faten och jag märker stor skillnad på våra vattenglas. De som är mer simpla och mer vardagliga känns mer som stök medan de som är utsmyckade känns mer som en vacker vas och kan gott stå framme hur länge som helst. Jag skulle gärna också byta ut diskborsten till en i trä och att diskmedlet skulle hällas i en fin tvålpump.

När ett glas känns mer som
en juvel får det gärna stå framme.

Tipsa gärna om ni kommer på något annat!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

livssyn, Inredning

Rensa i röran bland koppar och fat

Ute virvlar snön och jag är nöjd över att jag redan igår bestämde mig för att mysa inomhus idag. Efter ett prat- och dregelglatt morgonmål sover nu Vilja i sitt rum. Hon är så obeskrivligt söt där i babynestet med mjukisdjuret Tryffe tryckt mot ansiktet!

Jag har tänkt starta en liten följetång angående hur man med eftertanke kan rensa i sitt hem. För väldigt många sitter stress och rörigt hem ihop och då kan det underlätta att skala ner på sina samlingar så att det inte känns överväldigande att öppna skåpdörrarna eller ordna i klädhyllan.

Jag börjar i köket var det är väldigt enkelt att göra konkreta förändringar och få översikt på vad som behövs och på vad som bara är överflöd.

Kom ihåg att alla tips om minimalism bara fungerar om du är ärlig mot dig själv och verkligen funderar vad just du behöver för ett system. Är din största passion att samla på udda fat så skall du för allt i världen inte avstå från det eftersom det är något som skänker dig glädje men blir du trött på alla trehundra sunkiga plastlådor så kan det eventuellt vara klokt att se över dem.

Kaffekalas & middagar

Rubriken till inlägget avslöjar att jag har mer än nog med kaffekoppar och tillhörande fat men kanske förvånansvärt få tallrikar för mat. Det finns naturligtvis en väldigt enkel förklaring till detta - vi bjuder så gott som aldrig större sällskap på middag men ordnar flera gånger i året kaffekalas för femton personer eller fler!

Hela min makes släkt bor inom en radie på fem kilometer och vi träffas ofta för att fira eller helt enkelt umgås. Det är väldigt roligt att få duka fram med små fat jag fått i namngivningsgåva och med ett gäng vita kaffekoppar. Jag skulle egentligen vilja ha kaffefatens tillhörande koppar men de är försvunna sedan några år tillbaka, kvar finns bara en, så vi köpte enkla vita koppar till som ersättare.

Jag skulle gärna ordna middagar men träffar vänner oftast en och en och har därför inget behov av en stor uppsättning tallrikar. Då vi flyttade in köpte vi som inflyttningspresent åt oss båda två tallrikar från Broste och bevisligen räcker de tills vidare. De enstaka gånger som vi varit lite fler än två eller tre som ätit middag tillsammans har vi helt enkelt kompletterat med våra djupa fat. Av samma anledning har vi inte heller fler än fyra djupa fat och två salladstallrikar.

Det är skönt att inte ha mer än vad vi behöver. Våra köksskåp är på inget sätt överfyllda, det finns t.om. tomma hyllplan och eftersom antalet kärl leder till att vi diskar efter användning blir det inte heller trängsel i torkskåpet. Jag som är intresserad och tycker att inredning är viktigt är glad över att få ge varje kärl uppskattning men ändå känna att jag kan välja stil efter behov då jag har olika uppsättningar. Pasta på enkla mörkblå fat ger en annan känsla än pasta på mönstrade vintagefat!

Stil &ordning

Med väldigt små medel får du ordning och reda i köksskåpen men samtidigt även ro i sinnet. Det är alltså bara att fundera vad du/ni har för behov och sedan vad som ger dig glädje. Vi har ju t.ex. tio vita kaffekoppar men eftersom jag dagligen i min ensamhet njuter av en kopp kaffe eller te så har jag även några udda koppar i varierande stil för att matcha mitt humör!

Det här med stilen är en annan aspekt att se över. Finns det kärl som i princip behövs med som inte används kan det bero på att stilen egentligen inte tilltalar. Jag har insett att jag helst vill ha kärl som är av stengods och handgjorda men att jag även vill blanda in gammalt blåvitt porslin eftersom det också är en stil som tilltalar mig. Stilen kan med andra ord variera. Dels gillar jag stramt, maskulint och brutna, jordnära nyanser och dels gillar jag fransk, lantlig romantik och särskilt kontrasten mellan dem.

Då jag vet vad jag gillar gör jag inte heller felköp men rensar alltid nu och då ut sådant som efter flera år inte längre faller i smaken. I högstadiet älskade jag turkost vilket jag nu tio år senare, inte alls är intresserad av. Blå och vit är däremot färger som jag alltid gillat och som alltid är säkra kort.

Bjuder på en bild från vårt beiga 90-talskök. Tjugo dricksglas, två serveringsfat, en mjölkkanna, en liten kanna för grädde och två tekannor. Tekannan med blå blommor borde jag bli bättre på att använda. Den är inte lika praktiskt som den av glas men den är helt enkelt för vacker för att göra sig av med. Jag håller nere antalet grejer som mest är prydnad men njuter oerhört av de jag har. Ett självklart tips är förstås också att ordna enligt den mån sakerna används - ofta längre fram och mer sällan längre bak.

Jag är väldigt nöjd med det som rör köket nu men kommer tillnäst att kolla igenom korgen med borddukar, kökshanddukar och servetter eftersom vårt nya matbord är för vackert för att täckas in medan vårt matsalsbord är alldeles för stort för majoriteten av de gamla dukarna. Vårt kök är så himla beige och kräver lite kontrast vilket betyder att det skulle må bra av kökshanddukar i någon mörk färg, vilket vi inte alls har. Alla mjölkpumpar som inte längre används kunde också tas bort från skafferiet..

Hoppas jag kunde vara till någon nytta och inspiration! Och på tal om plastlådor så har vi bara en av glas och det vi förvarar i kylskåpet har vi i skålar med fat eller folie på som lock!

Likes

Comments

livssyn, Inredning

Hennes forskande blick är som fastnaglad. Jag möter den en stund men vill sedan beundra hennes handrörelser när hon dricker. Händerna och fingrarna rör sig likt en modern dans eller som om hon förde ett samtal på ett hemligt kodspråk. Rörelserna är så förunderligt eleganta och bestämda.

Jag njuter oerhört av denna stund. Varje dag njuter jag av den här stunden. Stunden som vi delar efter hennes nattsömn och då hon äter sitt morgonmål. Då det har ljusnat och jag kan fundera på hur jag vill spendera min föräldralediga dag. Då jag får ha hennes kropp som är varm från sömnen nära och märker när hon tar ett avbrott i drickandet för att le åt mig.

Mitt minimalistiska lilla liv handlar väldigt mycket om att uppskatta det dagen ger mig och det jag har från förut. Jag gläds över att få dela vardagen med Vilja, gläds över att få läsa en bra bok i sängen och gläds över att få dricka mitt citronvatten och blicka över den frusna naturen. Jag gläds över att jag känner mig lugn och lagom inspirerad och att det som stör mig är hanterbart och omgående. Jag gläds över våra vackra och fungerande inredningsdetaljer och att Ruben kommer tidigt hem denna dag.

Kanske är det en vanesak, kanske är det min högkänslighet eller kanske är det min självkänsla som gör att jag lyckas uppnå detta tillstånd. Det är ju inte alltid lätt att vara nöjd när pressen att ha mer, vara mer och vilja mer är norm.

Alla dagar är inte harmoniska och stressen och mindervärderskomplexet griper mig naturligtvis också men ju fler dagar jag uppmärksammar och uppskattar det jag har desto lättare är det att ta sig igenom tillfällig ångest.

Rastlösheten är min främsta bov. Jag har sällan skyndsamt med att skaffa materiella ting men om tristessen blir ångestfylld behöver jag något att ockupera mig med och helst omedelbart. Det resulterar ofta i att jag möblerar om och om jag då känner att exempelvis sovrummet skulle må bra av gråa gardiner så infinner sig ett sug. Det kan för stunden kännas som att jag inte klarar av att vara om inte rummet blir fulländat snarast men jag har nu, kanske tack vare pengabegränsning, lärt mig att sug går om. Om dock visionen stannar kvar för en längre tid och om det känns som en rimlig anskaffning skriver jag ner det på en lista och följande gång jag prioriterar inrednigsanskaffningar köper jag det eventuellt hem.

Detta system har jag för det mesta. Systemet fungerar också bra på mentala grejer som önskan att vara någon annan eller att leva ett annorlunda liv. Går behovet inte om, analyserar jag behovet och om det är rimligt och möjligt så tar jag mig an det.

Med hjälp av ett minimalistiskt synsätt känns mitt liv innehållsrikt trots att takten är långsam.

Likes

Comments

livssyn

"Hur känns det att vara mamma?"

Jag sitter hos min psykolog när jag får frågan. Jag behöver inte fundera och svarar ärligt att det är härligt. Jag tycker det känns okomplicerat, jag känner mig trygg och jag känner mig över huvudtaget inte osäker och tycker inte alls att jag är misslyckad. Psykologen nickar nöjt men jag känner också av en svag förvåning. En förvåning som antagligen dels grundar sig i våra tidigare samtal om att "misslyckas" med amning* men som också grundar sig i en förväntan som kommer från omgivningen - att mammor skall vara osäkra i sin roll, att det liksom är obligatoriskt att inte vara nöjd med sig själv.

Jag upplever att precis som kvinnor aldrig får vara nöjda med sitt utseende eller sina egna insatser och kunskaper så får du inte heller vara nöjd i ditt moderskap. Mellan raderna finns det ett krav att ständigt sträva efter att "bli en bättre mamma", och framför allt inte få tro att man duger som man är. Det känns nästan lite provokativt att tycka man är bra. Provokativt att inte vara rädd för att misslyckas, inte vara rädd för att inte räcka till eller annars bara inte kunna ge sitt barn det bästa.

Jag vägrar. Jag vägrar vara en mamma som inte får ta plats, som måste göra sig mindre, ängsligare och missnöjd över sitt moderskap. Mitt moderskap kommer att petas på från alla håll i varje fall, en förälder får aldrig vara i fred eftersom föräldraskap är en öppen angelägenhet för vem som helst att ha en åsikt om. Jag kommer att få höra att jag nog är en bra mamma ändå. En bra mamma trots. Fastän det från början inte finns ett ändå eller ett trots. Jag är en bra mamma alltid. Punkt. Även gånger jag misslyckas och jag inte räcker till.

Jag skall få vara ängslig och jag skall få känna mig otillräcklig men det skall inte vara mitt utgångsläge. Jag skall inte känna mig rädd för att det förväntas av mig. Jag skall ha en tro på att kärleken jag ger mitt barn räcker. Att mitt moderskap inte är en prestation utan en livslång relation.

Jag måste leva som jag lär. Det är betydligt större sannolikhet att Vilja får en god självkänsla om jag förmedlar att även jag duger. Jag vill vara mamma men är inte intresserad av att klämma in mig i någon uppfunnen mammaroll.

*Jag var ledsen för att amningen inte fungerade och att det enligt omvärlden då måste ses som ett misslyckande istället för ett neutralt faktum.

Likes

Comments

Inredning

I väntan på ljuset & vara i nuet

Den mörkaste tiden är äntligen förbi och ljuset kommer sakta att återvända. Jag törstar efter ljus efter en oerhört tung höst och har lite svårt att vara i nuet. Jag önskar att tiden gick i racerfart och att vi befann oss i april med våren runt hörnet. Det är dock inte särskilt smart att låta längtan ta över eftersom det inte direkt går att hoppa över tre månader bara sådär. För att trivas lite bättre med här och nu fokuserar jag på att hitta rutiner och gör det trevligt runtomkring mig här hemma.

Strax innan nyår städade jag ut julen och välkomnade det nya året med en stor och ljus bukett. Trött på allt murr och mys som hör julen till bestämde jag mig för vackra vita nejlikor, ljusröd brudslöja och köpte även hem en enorm knippe eukalyptuskvistar med en krans i åtanke. Buketten har jag i en bålskål som jag fyndat på loppis innan jul och som jag redan då hade en vision att nyårsbuketten skulle stå i.

Bunten med eukalyptuskvistar fick en tillfällig plats på bokhyllan i väntan på att jag skulle ta mig tid att laga en krans av dem. Ovanför hängde jag först på skoj ett gammalt fat av mässing men jag blev sedan så förtjust i känslan av att fatet är en måne som lyser över oss att den fick hänga kvar.

Efter en intensiv vecka med mycket program bestämde jag mig för att äntligen laga kransen. Jag gjorde den lite väl invecklad men kunde lägga min inre perfektionist åt sidan och slutföra den trots uppenbara brister. Stommen är en metallring från en lampskärm och bandet återanvände jag från ett kexpaket vi fått i julklapp. Nyårsbuketten fick ny form eftersom den var alldeles för stor för bokhyllan och jag blev väldigt nöjd med den nya kombinationen. Av någon anledning, antagligen terracottakrukan, förs tankarna till Provence och tokigare associationer kunde man väl ha. Eukalyptuskransen och nejlikorna doftar ljuvligt och bara vi äntligen skulle få vår svinstia till lägenhet dammsugen så tror jag att även jag kommer till ro. 

Jag har börjat simma och Vilja har fått ett eget rum i vårt andra sovrum och det känns väldigt skönt. Det skall bli så roligt att inreda det och det känns så bra att hon har något eget, något som markerar att hon är en egen liten person. 

Likes

Comments

livssyn

Rensa i röran, även i sinnet

Inom minimalismen är det ofta rensning av saker och egendom som har huvudfokus medan det nog är minst lika viktigt att "rensa" även i sinnet.

Att rensa i sinnet betyder att du aktivt väljer vad du sätter energi på. Precis som allt det andra inom minimalismen är det bara du som avgör vad som är viktigt eller inte. Det kan dock vara bra att försöka se sig själv utifrån och fundera om något känns viktigt för att "den allmänna uppfattningen" är sådan eller om det faktiskt är din egna genuina åsikt.

Ett exempel på vad som kan vara allmän uppfattning är t.ex. utseende -och vikthets. Det tog mig många år att inse att jag själv inte alls mår bra av att kritiskt syna mig från topp till tå framför spegeln och det tog säkert dubbelt så lång tid att verkligen lära mig att inte sätta energi på det. Idag kan jag kolla hur kläderna ser ut och med relativt neutral blick möta min spegelbild utan att värdera den desto mera. Jag kan dock erkänna att jag just nu efter en kraftig viktuppgång igen kämpar extra mycket med detta men vet denna gång att det bara handlar om att vänja sig och framför allt ha kläder som passar.

Andra saker som är bra att att försöka sluta tänka på är sådant som varit. Förr hade jag en tendens att vara arg och sårad över sådant som hänt länge sedan och som redan var avhandlat. Jag kunde älta sådant i timtal om jag inte fick sömn. Nu väljer jag att antingen ta tag i saken och kanske diskutera något som stör mig ett varv till eller sedan bestämmer jag mig för att det var slut tänkt på just detta. Att konfrontera både sina egna tankar och den tankarna berör har nog alltid gjort gott och det är oftast först efteråt möjligt att lämna det bakom sig.

Det jag gärna sätter tid på är att analysera mig själv och min livssituation. Det kan vara skönt att upptäcka att jag ändrat åsikt om något, kommit längre i någon viss process eller lägger märke till något jag blivit bättre på. Dessa analyser gör att jag är väldigt medveten om vem jag definierar mig själv som och vad jag tycker om vilket i sin tur leder till att jag är väldigt trygg i mig själv. Detta är särskilt viktigt då jag är en känslosam person som reagerar starkt på yttre intryck och har lätt för att bli utmattad och deprimerad. Det här året har jag t.ex. med hjälp av analyserna insett att jag inte tycker om fester och att jag inte vill arbeta som porträttfotograf och behöver nu därför inte alls fundera på detta längre.

Jag har även i flera år valt att inte ha en smarttelefon eftersom jag inte velat sätta tid på ändlöst skrollande och eftersom jag ändå inte kan redigera bilder eller vara kreativ på den. Nu när jag i höst till slut gav med mig och skaffade en ser jag till att alltid hålla ljudet borta från avviseringar och har själva telefonen placerad utom räckhåll för att inte per automatik fylla tomrum med den.

Tomrum är något jag väljer att sätta energi på. Jag väljer att tillåta mig själv titta ut genom fönstret och bara betrakta utsikten. Jag väljer att tillåta mig själv ligga i sängen och stirra upp i taket och jag väljer att komma ihåg att stanna upp kolla mig omkring och uppskatta det jag har.

Med en minimalistisk syn på livet är jag nöjd med mindre och har dessutom energi att glädjas över det. Jag sållar bort onödigt bakgrundsbrus och ger utrymme för nya intryck och tankar som ger mig välbehag. Det kanske låter sliskigt men ge även du det ett försök! Det handlar sist och slutligen inte om så mycket mer än att sätta ordning på sina tankar.

Likes

Comments

Inredning

Vårt sovrum är litet och där finns inte plats för något annat än dubbelsängen och två nattygsbord. Det är egentligen skönt att utrymmet är så litet eftersom vi då inte har möjlighet att använda det till något annat än just sovplats och därför är rummet också fritt från en massa onödiga intryck.

Min sida av sängen behövde dock ett annat slags nattygsbord då det gamla hade alldeles för liten avlastningsyta och var för blek i färgen. Sovrummet är kalt med stora vita väggytor och krävde lite tyngd och värme. Jag hade turen att få ta över en gammal, mörklackad byrå som visade sig passa utmärkt för ändamålet.

Byrån har lämplig storlek och på avlastningsytan ryms just precis det jag behöver. I det lilla träskrinet gömmer jag näsdukar och annat som inte är trevligt att ha framme och trots några prydnadsföremål finns det även utrymme för vattenglas och bok. För bättre luftkvalité har jag gärna någon slags växt bredvid mig, just nu lingonris i en liten loppisfyndad mässingvas. En tavla från mitt examensarbete "Silvergrön" råkade ha bra storlek och färgsättning och gav lite mer liv åt den annars tomma väggen. Den lilla harungen hittade jag på loppis och fick sådana ömhetskänslor för att jag köpte med den hem, jag tänker mig att Vilja kanske i framtiden vill leka med den. Det blev visst skogstema på detta stilleben inser jag nu.

Jag är mycket nöjd över uppdateringen och är glad över att ha en till yta att skapa stilleben på! Ser redan fram emot att få leka med olika former och material. Känns även väldigt skönt att ha ett vilsamt men fungerande sovrum. De mörka inslagen gjorde dessutom sovrummet betydligt mer mysigt och välkomnande.

Förutom en fungerande och harmonisk inredning är jag noga med att vädra dagligen (även på vintern), ha rena lakan och att inte ha elektronik närvarande.

Likes

Comments

livssyn

"Reparera det som är skadat"

​​​Istället för olika löften som för det mesta ger en mer stress än välbehag brukar​ jag ge mig själv ett motto jag tycker jag behöver. Tidigare år har jag haft "gå där ribban är lägst" för att motarbeta prestationsångest och "det ordnar sig" för att se över livet och fundera vad som är viktigt och infinna tron på att det blir bra. 

Årets motto skall hjälpa mig att ta hand om mig själv och mina relationer men samtidigt inte ta stress över det som är kantstött. Vårda & hela kropp och själ men inte kräva för mycket av mig själv eller mitt utseende t.ex. 

Jag tycker tjusningen med att inleda ett nytt år är att mentalt kunna skaka av sig sådant som varit tungt och hoppas på bättre tider. Det är en bra tid att analysera året som gått och fundera om något behöver göras annorlunda eller om man med glädje kan fortsätta på samma spår. Ljuset som sakta återvänder och avbrottet som kommer vid jul hjälper dig att nollställa det som är och försätter dig in i en annan sinnesstämning om så skulle behövas. Synen på ditt mående hjälper dig ofta mer än konkreta handlingar. För att göra förändringar måste du först sätta ord på vad du behöver och varför.

Jag har detta får faktiskt även ett löfte. Detta löfte har jag redan uppfyllt eftersom det består av månatliga donationer till en organisation som hjälper barn som inte har samma förutsättningar och trygghet som Vilja. Jag har flera år önskat göra detta men aldrig kommit till skott, oerhört skönt att nu gjort slag i saken!

Likes

Comments

Inredning, livssyn

Min största personliga framgång i år är: att ha klarat av graviditeten och förlöst Vilja. Både graviditeten och förlossningen var oerhört svåra både fysiskt och psykiskt och ibland känns det som ett under att allt blev bra tillslut. Men resultatet är min största lycka!

Det här gjorde jag 2017 som jag aldrig gjort förut: blev förälder. Det var en märklig upplevelse i början och det är nog först nu som jag landat i min nya roll och tillvaro. Flyttade från 40kvm till 70kvm - ljuvligt med rymd, förvaringsutrymme och ett extra rum! Flyttade tillbaks till min hemkommun efter 6 år på vift och det är rätt besynnerligt fortfarande, som att åka tillbaks i tiden samtidigt som massor har förändrats!

Det här saknade jag 2017: fysisk och psykisk hälsa. Jösses vad jag har mått dåligt! Jag hoppas att 2018 skall låta kropp och sinne få lite ro.

Det här datumet från 2017 kommer jag minnas: Viljas födelsedag. Kan dock ibland blanda på månaderna då hela den tiden kändes som en enda mörk oändlig sörja.

Det här var det häftigaste som hände 2017: Vilja å Vilja<3


Det är var var min största karriärmässiga framgång: det första finlandssvenska bröllopsmagasinet Blomstrande bröllop lanserades i februari och vi sålde ungefär tre gånger mer än förväntat. Vi omskrevs i tidningar och var med i radion. Finlands största bröllopsmässa kontaktade oss och ville att vi skulle delta. Vansinnigt så här i efterhand. Ett nytt nummer är påbörjat! Jag valde också att enbart fokusera på grafisk planering och fick genast nya kunder. Hann just komma igång innan mammaledigheten. Hoppas på att fortsätta var jag slutade inkommande år! Jag insåg också äntligen att jag inte alls behöver fotografera människor utan kan hålla mig till tysta föremål och växter, insikten har varit förlösande!

Mina bästa inredningsupplevelser: att få flytta till nästan dubbel större yta, ha fungerande förvaringssystem och ett ordentligt kök. Det är otroligt inspirerande att kunna ha tomma väggytor och att alla saker har en logisk plats. Det känns även väldigt bra att alla våra fina möbler kommer till sin rätt.

Mitt bästa loppisfynd: köksbordet med hundra år på nacken som använts till att mala kött. Precis rätt storlek till vårt kök och så sympatiskt med sin nötta yta.

Mina inredningsfavoriter: Mässingvasen, båtsskåpet, vardagsrumsmattan, mörkblå sammetsdynan, den antika kökssoffan och brödlådan som egentligen är ett gammalt träkärl för mjöl.

Det här önskar jag att jag hade gjort mer: rört på mig men det var omöjligt på grund av intensiv foglossningssmärta. Simmat och läst. Målat och ritat.

Min födelsedag 2017: var jag besviken över smakade min favoriträtt inte alls särskilt gott eftersom jag hade graviditets illamående. Fick dock köpa en hel del ekologiska hudvårdsprodukter som födelsedagspresent, vilket vägde ganska bra upp illamåendet.


Det här fick mig att må bra: Att få kärlek och ömhet från familj och vänner. Vistas i skärgården, läsa böcker och att få inreda vår nya lägenhet. Lära känna Vilja och kunna promenera igen. Arrangera stilleben och botanisera bland blommor och andra växter. Julpynta och lyssna på regnsmatter. Måla till musik och äta frukter. Göra loggor och mysa med katten.

2017 var ett tungt och omvälvande år men jag skall njuta av det som återstår av året och sedan omfamnar jag 2018 med öppna armar!

Likes

Comments

Inredning, livssyn

Innerligt välkomna till min inredningsblogg Fukinsei!

Fukinsei är ett japanskt begrepp som något förenklat hittar skönhet och balans i asymmetrin och oregelbundenheten. Likt naturens föränderlighet är livet i konstant rörelse men kan trots det ändå vara fullständigt harmoniskt. Fukinsei går att applicera på konst och inredning men även på vår livssyn och relationer. Jag är intresserad av "det lilla livet" och menar då att jag värdesätter och vårdar det jag har, även i materiella ting. Detta gör att jag inte faller för trender och så gott som aldrig är avundsjuk trots att jag inte alltid haft det särskilt lätt. Jag konsumerar heller aldrig enbart för konsumtionens skull eftersom jag i grunden är nöjd med det som är framför mig.

Här på bloggen kommer jag att fundera kring det som rör livet och inredning. Jag kommer att förklara varför jag anser att minimalism, mindfullness och välmående är synonymer och hur skönt det är att inte ständigt sukta efter något nytt. Kattmys, stilleben och blomsterarrangemang lär vara återkommande motiv och så vill jag ge mycket utrymme för kreativiteten.

Inredning är för mig kravlöst och utan regler. Jag inspireras av Wabi-Sabi-tänket och gillar tomrum, enkelhet och material från naturen. Jag trivs och fascineras av det använda och förgångna och omger mig därför med loppisfynd och arvegods. Jag kallar min inredningsstil för "ateljéstil" eftersom den är ett hopplock av allt möjligt men ändå rofylld med mycket organiska former och luft. Inredning är för mig både terapi och nöje!

En liten lista om mig och inredning

Vem? Jag heter Amanda och jag har en underbar liten familj med dotter, make och en liten katt.
Vad? Jag gör grafisk planering, illustrationer, fotografi och är delgrundare av Blomstrande
Var? På landsbygden strax utanför Helsingfors i en hyreslägenhet från 70-talet.
Varför? För att få utlopp för mitt inredningsintresse och upprätthålla mitt språk i skrift.

Favoritpryl i hemmet just nu: Den loppisfyndade mässingvasen som syns i bilden ovanför. Jag fullkomligt älskar formen, materialet, storleken och hur allt som står i den blir spännande och se ut! Just nu är den placerad på tv-byrån med en stor tallkvist i.

Här får jag bäst inredningsinspiration: Jag kan bli oerhört inspirerad av konstverk, formgivning och enstaka inspirationsbilder från Pinterest. Det visuella uttrycket hos Daniella Witte och Northern Sisters tilltalar mig!

Min favoritmöbel: Båtsskåpet som skymtar i headern och bilden med amaryllisen. Det är en så himla rolig möbel med en alldeles egen karaktär. Skåpet har ursprungligen varit i en båt och har därför "hinder" vid hyllplanen så att sakerna inte skall trilla ut vid hård sjögång. Vi har den i vardagsrummet som sidobord och bokhylla.

När väcktes mitt intresse för inredning?: I slutet av lågstadiet. Min mamma var inflytelserik och jag har alltid delat kreativiteten och intresset för inredning med henne. Minns hur härligt det var att sedan få inreda själv (min första egna hörna hade ett rött nattygsbord av plast och sängöverkast med hästar på).

Drömköp: Nytt matsalsbord och stolar. Drömmer om ett riktigt rejält bord som skulle bestå av en enorm massiv träskiva och snygga stolar i dansk stil till.

Mitt senaste köp i inredningsväg: En zinklåda för räkningar och en hushållspappershållare av betong. Båda från Granit. Vi hade länge spanat i dem och de var sådana där sköna "underlätta vardagen" köp.

Bästa inredningsbutik: Loppis och ärvt alla gånger!

Något jag behöver just nu?: En klädkorg till sovrummet och en sänghimmel till spjälsängen vore fint.

Vilken möbel skulle aldrig få stå i mitt hem?: Något av plast antagligen. Ogillar känslan av materialet.

Vilken blomma gillar jag mest?: Jasminen är som en hemlig dröm i sommarnatten, pionen som en sensuell smekning och magnolian osar integritet.

Om jag fick köpa precis vad jag ville skulle jag köpa?: Ett vackert gammalt hus i en glänta med lövträd och utsikt över öppna fält.

Vad skulle jag helst vilja rusta upp?: Badrummet i vår hyreslägenhet är bedrövligt både utseende -och fuktionsmässigt. Grönt 90-talskakel, sned kran och sönderrostad toalettstol. En uppdatering vore definitivt aktuell, det skulle dessutom vara väldigt roligt att få planera ett våtutrymme!

Inredning & Kreativitet

Jag har hela mitt liv ritat och målat och jag inreder ofta med egen konst. Dels för att sporra till att skapa mer men också för att uppskatta det jag gjort och utan skam vara nöjd över det. Jag har också ynnesten att ha kreativa vänner och deras alster skänker mig oerhörd glädje både visuellt och mentalt.

Det lilla livets alla egenheter

Det lilla livet är kanske inte alla gånger helt lätt och eftersom jag tycker om att prata allvar kommer även det att få utrymme här. Djupsinnighet och genomskinlighet är egenskaper jag värderar högt och förhoppningsvis gör ni det med!

Skön lässtund!

Likes

Comments