Två veckor post-op idag och det börjar äntligen hända saker! Söndags sattes jag in på en ny typ av behandling för magen, nämligen sprutor som ska göra tarmarna mer aktiva så att de rör på sig igen. Jag fick tre sprutor utspritt över dagen och så fick jag även en annan typ av shot för magen. Jag kände mig ganska yr och illamående hela dagen, det blev värre ju längre jag var uppe men sköterskorna sa att det var en ganska vanlig biverkning av sprutan. Sprutor hjälpte betydligt bättre än vad allt annat har gjort, så nu är det äntligen påväg åt rätt håll. Det gjorde ondare att sitta upp också och det var i pungen den värsta smärtan satt, men de sänkte dosen smärtstillande så det var egentligen inte så konstigt att jag hade mer ont. Anledningen till att de sänkte min dos var dels för att jag stått på smärtstillande ganska länge men också för att det har motsatt effekt på magen som vi försöker få igång.

Igår (måndag 2 veckor post-op) fick jag första sprutan innan nattsköterskan gick hem vid kl 6. Vid kl 8 kom ronden och då var både doktor Laura Pompermaier och doktor Gunnar Kratz med, de tittade på resultatet av operationen och de båda två konstaterade att det ser väldigt fint ut. Förbandet hade fastnat i torkat blod igen och det gjorde väldigt ont när de började dra i det. En stund efter ronden kom sjuksköterskan in till mig igen med små kompresser som var som nät, de var dränka i vaselin och skulle ligga mellan huden och förbandet för att förhindra att det fastnade i såret. En läkare kom in under dagen och kollade på magen, han konstaterade att tarmarna var igång igen och att de nu bara skulle ge mig någonting som hjälpte till att rensa. Innan middagen fick jag in en liter vätska blandat med pulver som jag skulle dricka upp inom en timmes tid (fy faan!).

Idag när läkarna kom in så såg magen mycket bättre ut, jag kunde gå på toaletten flera gånger igår kväll och nu tyckte läkarna att det såg ut som att tarmen nästan var helt tömd. Om magen fortsätter att sköta sig så kommer jag att få åka hem igen imorgon. De gav mig också tillåtelse att duscha och vilken befrielse det var! Jag har ju kunnat tvätta av mig och så men det är ju inte alls samma sak som att faktiskt kunna duscha. Jag pratade med Gunnar Kratz för en vecka sedan om bröstoperation och frågade honom vad han tyckte om hur det såg ut och om han ansåg att det skulle kunna göras med ett bättre resultat. Det tyckte han och han sa också att det skulle gå ett år mellan bröstoperationerna för att få bästa möjliga resultat (inte som doktor Fredrik Huss tyckte med ett halvår). Så jag bestämde mig för att jag vill göra nästa bröstoperation här i Linköping istället så det pratade vi om idag på ronden att vi skulle boka in en tid om ett halvår som uppföljning av könsoperationen men också inför bröstoperation. Magen är inte helt med än men jag har fått tillåtelse att åka hem imorgon efter lunch, mamma och syrran ska komma och hämta mig. Läkarna har skrivit ut mediciner åt mig och jag ska även få med mig blodförtunnande sprutor som jag ska ta i några dagar efter att jag kommit hem. Men det ska faktiskt bli väldigt skönt att komma hem, sedan ska jag komma tillbaka till sjukhuset för att ta bort katetern i början av november.

💃

​"Följ dina drömmar - det är ditt liv"

Den här skyddsängel fick jag av mina morföräldrar inför operationen och jag tycker att den är så otroligt passande för den här resan. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Då var jag 12 dagar post-op, det är faktiskt ganska mycket som har hänt de här senaste dagarna så jag tänkte passa på att skriva ett inlägg om det.

Till att börja med så i torsdags (10 dagar post-op) så satt jag på en stol och åt middag för första gången sedan operationen. Jag hade provat att sitta både i min fåtölj inne på rummet men som jag nämnde i förra uppdateringen så hamnade jag för högt upp så att jag inte fick något stöd med fötterna, jag hade också provat att sitta i de vanliga stolarna på rummet men där var problemet att jag inte fick något stöd i ryggen då ryggstödet på stolarna är väldigt lågt. Men när jag tog en promenad i korridoren innan middagen så frågade sköterskan som var med mig om jag inte skulle försöka sitta och äta middag för jag behöver verkligen komma igång mer med kroppen igen. Jag kollade på stolarna som stod i matsalen, vissa hade handtag och ryggstödet var betydligt högre än på stolarna jag har inne på rummet. Jag sa då till sköterskan att jag skulle kunna prova att sitta ute i matsalen och bad henne hämta min sittring. Det gjorde väldigt ont att sitta men det var uthärdligt åtminstone så jag satt där under hela middagen. Efter det blev jag helt slut men jag hade iallafall gjort det, senare på kvällen blev det en liten promenad i korridoren men det gick oerhört långsamt och blev inte speciellt långt.

På fredagen 11 dagar post-op började jag dagen med lite frukost, sedan kom doktor Laura Pompermaier på ronden, hon talade om att vi ska göra en hårdkörning med magen för att den verkligen ska kunna komma igång nu så att jag kan åka hem i helgen. Så till en början så fick jag fyra påsar(!) av det äckliga laxerande pulvret som jag skulle dricka. Sedan gick jag och en sköterska in på toaletten för att spola upp den där nedrans vätskan igen. Tyvärr så hjälpte inte det den här gången, jag fick verkligen inget resultat alls... sköterskan kom då med en teori om att jag lyckats få loss det som satt längst ner i tarmen och att vi nu behövde trycka på uppifrån med pulverdrickan och dropparna. Till lunchen så satt jag ute i matsalen igen, där hamnade jag vid samma bord som en annan TS-patient, fast en tjej. Hon var väldigt trevlig och det var kul att ha någon annan än sköterskorna att prata och umgås med nu när mina föräldrar hade åkt hem också, och jag tycker att det är väldigt kul att lära känna nya människor. Innan middagen så provade jag att sätta mig på toaletten igen med förhoppningen att jag skulle lyckas få ur mig någonting, men inte heller den här gången gick det. När det var dags för middag så var jag helt slut i kroppen redan efter att ha suttit på toaletten ganska länge, jag stannade därför inne på rummet och satt i sängen och åt min middag. En stund efter att jag ätit och fått i mig smärtstillande gick jag en liten promenad i korridoren, det gick relativt bra ändå, jag blev långsammare och långsammare ju längre jag gick eftersom att smärtan ökade för varje steg, men jag klarade det ändå!

Idag är jag 12 dagar post-op, det är lördag och planen var att mina föräldrar skulle komma ner idag för att kunna hämta hem mig under helgen. Men när Laura gick ronden efter frukost (som jag åt ute i matsalen!) så kände hon på magen som var väldigt svullen och hård, frågade om jag kunnat sköta magen något och det hade jag ju inte kunnat. Hon sa då att hon inte ville släppa hem mig igen förrän magen gett med sig så att hon såg att det inte längre var något problem så jag skulle inte kunna komma hem i helgen men förhoppningsvis i början av nästa vecka. Jag hade ju hoppats på att få komma hem snart men samtidigt så känns det ganska skönt ändå att verkligen få stanna kvar tills att allt är i sin ordning så att det inte dyker upp något när jag kommit hem. Jag ringde iallafall mina föräldrar efter ronden och berättade läget och sa att det inte var någon idé att de kom ner än eftersom att då skulle de bara behöva åka fram och tillbaka. Men förutom att magen står stilla så går det iallafall framåt, jag har ätit alla måltider ute i matsalen idag och även suttit kvar länge efter både lunchen och middagen och pratat med den andra TS-patienten, det har varit väldigt trevligt! förutom att magen sväller som en ballong efter varje gång jag stoppar i mig någonting så får jag väldigt ont i skrevet när jag sitter. Hela mitt lilla paket hänger ju nedåt då och får inte riktigt det stöd som skulle behövas, pungen är det som gör allra ondast, det spänner eftersom att huden spänns ut för att implantatet ska få tillräckligt med plats och huden blir väldigt öm. Själva penis är också väldigt öm, den känns alldeles för torr så allt som nuddar gör att det skaver, sedan har vi ju också katetern, slangen är ganska styv och ibland lägger den sig i ett läge som skaver väldigt mycket och då är det inte det lättaste att rätta till slangen utan att det ska göra ännu ondare... Men det funkar iallafall och jag känner att det går framåt, nu ska jag bara släppa gå-bordet (det blir nog morgondagens projekt) och så ska magen hoppa igång, sedan får jag komma hem igen.

Nu har jag laddat upp lite post-op bilder på Metoidioplastik och för er som inte vet så är det min sidoblogg till den här där jag laddar upp lite känsligare bilder som jag inte har lust att dela fritt på nätet. Den är till för att dela bilder på mitt kön i informativt syfte för andra transkillar eftersom att jag vet att den typen av information inte är så lätt att komma åt. Är du FTM och vill se resultatet från min operation och hur läkningsprocessen går så får du gärna kontakta mig för att få lösenordet till bloggen.

💃

Likes

Comments

Nu är jag opererad och klar! Allt har gått bra och plastikkirurgerna är väldigt nöjda.

Jag blev väckt kl. 6 på måndagsmorgonen, en sköterska kom in med en näringsdryck som jag skulle dricka innan operationen för att få lite extra energi. Den var väldigt söt och smakade lite som citronsaft, när jag druckit upp den så duschade jag en gång till med Descutan. Kl. 7.30 kom mina föräldrar tillbaka, och strax innan kl. 8 kom läkarna in och pratade med oss. Det var doktor Gunnar Kratz och doktor Laura Pompermaier, Laura var den som skulle utföra operationen fast med hjälp utav Gunnar. Sköterskor kom in och satte dropp på mig och gav mig en blodförtunnande spruta i magen, sedan kördes jag iväg. Innan jag fick komma in på operation så fick jag en slang in i ryggen, den var kopplad till en pump med bedövning så att jag efter operationen skulle få bättre smärtlindring på underkroppen.

När jag vaknade upp på uppvaket omkring kl. 17 så frös jag, mådde illa och hade väldigt ont, den värsta smärtan satt då i skrevet. Jag fick filtar, smärtlindring och något mot illamående. Klockan var närmare 22 när jag var tillbaka på avdelningen igen, jag hade ont och kände mig dåsig. Sköterskorna kom och tog kontroller på mig var 4e timme eftersom att jag hade ryggbedövningen, de tog blodtryck, puls och syresättning, tempen och gav mig tabletter mot smärtan.

Nästa morgon kom både Gunnar och Laura på ronden igen, de berättade att allt gått bra och att de var väldigt nöjda med resultatet, Laura hade pratat lite snabbt med mig innan jag fick komma upp på avdelningen igen också bara för att tala om att allt gått bra. Under förmiddagen fick jag ondare och ondare och jag upplevde att de smärtstillande som jag fick inte riktigt hjälpte. Sköterskorna pratade med varandra och ringde för att rådfråga andra innan de bestämde sig för att skicka ner mig till narkosavdelningen igen för att se så att ryggbedövningen satt som den skulle. Läkaren som satte in bedövningen och en hjälpande sköterska la mig på sidan för att kunna undersöka instickningsstället, de såg att den rört sig väldigt lite men ansåg att det inte hade någon betydelse och bestämde sig istället för att prova något annat. De skickade mig till postoperativa avdelningen där de satte in en liknande pump fast med morfin, så att jag nu hade två pumpar (morfinpumpen gick till en kanyl i armen). Efter två timmar och ingen förbättring ringde de ner en narkosläkare som fick sätta om ryggbedövningen på mig, det var väldigt krångligt men tillslut fick de över mig på sidan så pass att läkaren kunde plocka bort den gamla och sätta in en ny på ett nytt ställe lite längre ner i ryggen med förhoppningen att det skulle hjälpa mig bättre. När den satts in i ryggen igen och de hjälpt mig tillbaka i rätt position så fick jag vänta en liten stund och sedan gjorde läkaren ett test för att se hur väl bedövad jag blev. Jag kände direkt att det gjorde skillnad, jag hade inte alls lika ont längre och testet som läkaren gjorde visade även att jag var mer bedövad än innan och jag kände också att bedövningen hade tagit mer i vänster sida än på höger. Innan de kunde släppa iväg mig igen så var jag tvungen att vänta någon timme och ligga under bevakning med blodtrycksmätare och pulsmätare samt att en sköterska med jämna mellanrum kom och ställde några frågor. Allt fortsatte lugnt och tillsist fick jag åka upp på avdelningen igen. Sköterskorna skulle fortsätta att ta täta kontroller på mig till en början så att de skulle kunna upptäcka om ryggbedövningen gjorde något den inte skulle eller om allt fungerade bra.

När klockan var 04 på onsdag morgonen vaknade jag med en fruktansvärd smärta, det gjorde väldigt ont både i magen efter den gynekologiska operationen men även i skrevet. Jag fick smärtlindrande men fick det inte under kontroll, det utvecklades även till en helt ny smärta i skrevet då det började svida och "bränna". Sköterskorna hjälpte mig så gott de kunde men inväntade ronden så att de skulle kunna få läkarens utlåtande också. Gunnar berättade att smärtan jag hade i skrevet inte var någon fara, det var snarare ett tecken på att det läkte, och spänna skulle det göra också eftersom att implantaten i pungen gör att huden måste tänja sig väldigt mycket för att det ska få plats. Däremot så var de lite mer oroliga för smärtan i magen, de kallade på gynekologen som opererat mig för att han skulle kunna göra en annan typ av bedömning.

Gynekologen var lite fundersam men inte speciellt orolig, men för säkerhets skull så bokade han in mig på en akut röntgen av buken för att kunna se om det var någonting som inte såg rätt ut. Efter några timmar blev det dags och de rullade ner mig till röntgen i min säng och jag hade två sköterskor med mig som visste om hur ont jag hade så att det skulle kunna gå så smidigt som möjligt att flytta mig till britsen för röntgen. Jag fick ligga på en brits och åka fram och tillbaka genom en stor snurrande ring, sedan blev jag flyttad tillbaka till sängen och upprörd till avdelningen igen.

Efter analysen av röntgenbilderna bestämde sig läkarna för att söva ner mig och skicka mig på en ultraljudsundersökning, om gynekologen skulle hitta något vid undersökningen så skulle det opereras bort direkt. Det som de trodde sig eventuellt kunna hitta var en inre blödning i buken då de sett på röntgenbilderna att det fanns någonting där.

När jag vaknade upp på uppvaket nästa gång så mådde jag väldigt illa, hade ont och frös så jag skakade, jag fick något mot illamående och smärtan och massa filtar som hade legat på värmning. Jag sov mycket och fick flera doser mot illamående och smärta, sent på kvällen fick jag komma tillbaka till mitt rum på avdelningen igen.

På torsdagen (3 dagar post-op) mådde jag betydligt bättre när jag vaknade. Sjukgymnasten tittade in för att se om jag skulle kunna resa mig ur sängen för att åtminstone sitta på sängkanten en stund. Han hämtade ett gå-bord och stöttade mig när jag skulle sätta mig upp men det gick inte, pågrund av ryggbedövningen så hade jag väldiga problem att anstränga musklerna. Vi avbröt därför övningen och han skulle komma tillbaka nästa dag, han skulle även se till så att ryggbedövningen tappades ner så att den så småningom skulle kunna tas bort.

Fredagen kom, ryggbedövningen hade sänkts i styrka och jag mådde fortfarande bättre. Sjukgymnasten kom och vi provade återigen med att jag skulle sätta mig på sängkanten, jag fick benen över kanten efter mycket om och men medan han stöttade upp mig i ryggen. Han frågade hur det gick, om jag kunde spänna magen mer så att jag höll upp mig själv, det gick inte och jag kunde inte få kontakt med musklerna i magen och i vänster ben. Ryggbedövningen verkade fortfarande så vi fick skjuta upp det ytterligare. Framåt eftermiddagen kände jag att jag behövde bajsa, det kändes jobbigt och framförallt eftersom att jag inte visste hur det skulle gå till eftersom att jag inte ens kunnat sitta på sängkanten själv. Jag ringde iallafall på klockan och förklarade situationen för sköterskan som kom, hon kom då med en lösning om att prova ett bäcken. Hon hämtade det och tillsammans med en annan sköterska så fick de bäckenet på plats och lämnade mig sedan med knappen så att jag kunde trycka när jag var färdig. Det var väldigt svårt att ligga ner och försöka bajsa i en potta samtidigt som man hade extremt ont både i nederdelen av magen och i skrevet, men jag lyckades få ut lite grann iallafall. Jag kände mig extremt utsatt när jag verkligen inte klarade av någonting själv, men som tur var så var alla sköterskor väldigt gulliga och tog verkligen hand om mig utan att förminska mig (väldigt proffsiga och det uppskattar jag verkligen!)

När jag vaknade på lördagen (5 dagar post-op) så var jag väldigt trött och hängig, jag fick i mig frukost men mådde väldigt illa efteråt, sköterskorna gav mig något mot illamående och sen somnade jag en stund. Jag vaknade lite senare när mina föräldrar kom, jag klev även upp för första gången sedan operationen, det gjorde väldigt ont men var samtidigt ganska skönt att få ändra ställning. De passade även på att bädda om sängen när jag ändå stod upp för en stund, väldigt skönt efter att ha legat i sängen flera dagar. Jag vart väldigt slut under dagen och var fortsatt illamående främst efter måltiderna, mamma tvättade håret lite lätt på mig innan de åkte tillbaka till hotellet så att jag skulle känna mig fräschare och sedan somnade jag ganska snabbt efter att de åkt vid kl 19.

På söndagen var jag ännu segare, jag mådde illa och var jätte trött jag sov mig igenom större delen av morgonen, när föräldrarna satt hos mig var det knappt att jag orkade hålla ögonen öppna och till sist kom sköterskorna och berättade att de sätt resultatet från proverna som tagit tidigt på morgonen att mitt blodvärde var ganska lågt, de ville ta några prover till och planerade att ge mig några påsar blod för att stabilisera mig. Det slutade med att jag fick två påsar blod under söndagen, jag var fortsatt trött under resten av dagen. Jag provade att gå på toaletten på ett mer riktigt och betydligt lättare sätt, sköterskorna hämtade en toalettstol (en sådan på hjul och endast ett hål för sitsen, den rullas sedan på plats över den vanliga toaletten så att man kan uträtta sina behov). Det gick mycket bättre och det kändes så mycket mer bekvämt även fastän det gjorde ont och var svårt att ta sig dit, det gjorde även väldigt ont att sitta på toalettstolen men det var skönt efteråt.

På måndagen var det exakt en vecka sedan operationen och bandaget kring penis skulle tas bort. Både doktor Laura Pompermaier och doktor Gunnar Kratz kom till mig när de gick ronden, jag fick veta att mitt blodvärde såg bättre ut och sedan började de ta bort förbandet. Laura tog bort kompresserna som låg runt och sedan klippte hon upp bandaget kring själva penis, det gjorde väldigt ont och kändes extremt obehagligt, bandaget satt fast på flera ställen då blodet torkat och fastnat i kompresser och i huden. Gunnar konstaterade åtminstone att här är det bra att känna smärta eftersom att det betyder att jag har känsel, just då spelade det inte speciellt stor roll då jag bara kämpade för att genomlida smärtan men nu känns det underbart bra för det betyder ju att jag inte förlorat känseln under operationen (det är ju ingen garanti att känseln överlever operationen). Än vet jag ju inte hur pass bra känsel jag har men förhoppningsvis så är den bra. När bandaget kring penis togs bort så såg det väldigt fint ut, själva penisskaftet var inte speciellt svullet och det berodde mycket på att bandaget hade fungerat lite som ett tryckförband men de berättade att jag nu skulle märka att penis skulle svullna upp mycket. När doktorerna tagit av förbandet så kom mina sköterskor för att lägga om med nya kompresser så att penis inte skulle skava mot de nätkalsonger som jag hade på mig.

Magen var fortfarande inte riktigt med, den gjorde fruktansvärt ont och efter allt jag åt så svällde magen upp och blev stenhård. Läkarna och sköterskorna kände och lyssnade på magen och konstaterade att den var gasfylld och de började fundera över om jag var förstoppad. Jag hade ju varit på toaletten flera gånger och det kändes som att jag fick ur mig det som fanns och jag var allt annat än hård i magen... En utav sköterskorna höll iallafall fast vid den teorin då hon tänkte att jag var förstoppad högre upp i tarmarna och att det som kom ut var väldigt rinnigt eftersom att det var det enda som kunde passera klumpen i tarmen. Det vore inte konstigt om jag vore förstoppad då sängliggande inte är bra och inte heller de starka morfintabletter som jag fick äta. Hon provade att på tisdagskvällen ge mig några genomskinliga droppar som blandades med vatten (tack och lov så var det även smakfritt) det medlet skulle börja ge effekt morgonen därpå.

På onsdagsmorgonen (9 dagar post-op) gav medlet inget resultat och tillslut beslutades det att jag skulle åka ner på en till likadan röntgen för att utesluta andra komplikationer som sprickor i tarmarna. Innan dess så hade jag lyckats ta mig upp en sväng, jag gick ut ur rummet och in i matsalen med hjälp av ett gå-bord. Det tog extremt mycket kraft och gjorde väldigt ont, när jag kom ut i matsalen var jag helt slut och jag fick hjälp att sätta mig i en fåtölj. Sjukgymnasten hade någon dag innan kommit in med en sittring åt mig för att underlätta och för att jag inte skulle behöva dra mig lika mycket för att sitta ner. Sittningen la vi i fåtöljen men det var fortfarande väldigt svårt att sitta ner, det gjorde ont i magen och framförallt i skrevet.

Senare på eftermiddagen åkte mina föräldrar hem igen, pappa behövde jobba några dagar och det blev bestämt att se skulle komma tillbaka på lördag för att förhoppningsvis kunna hämta mig då och annars kunna ta med mig hem på söndag åtminstone. Jag åkte ner på en till röntgen av magen och buken, den här gången ville de ha bilder med kontrast också. Detta betydde att jag skulle få kontrastvätska in i en kanyl som jag redan hade i armen, det var en väldigt märklig känsla, det blev väldigt varmt i halsen och i könet och det kändes som att känseln där blev sämre. Värmen höll inte i sig så länge, den försvann redan innan jag rullades upp på avdelningen igen från könet och strax efter att jag hade kommit upp från halsen. När röntgen var klar så fick jag vänta ungefär två timmar på ett besked, domen var att jag var rejält förstoppad... För att åtgärda det skulle de spruta upp ett medel bakvägen, alltså in i röven, två sköterskor hjälpte mig in på toaletten och körde försiktigt upp en slang ungefär en decimeter in. Det var jobbigt och obehagligt men återigen så är jag extremt tacksam för dessa fantastiskt ödmjuka sköterskor, det är verkligen rätt personer på rätt plats! Det gjorde fruktansvärt ont när allt skulle ut och sedan vart jag väldigt trött, omkring kl 20 var jag klar, hade fått nya förband och låg i sängen. Jag fick mina mediciner, mer laxerande och en kvälssmörgås och sedan somnade jag.

Nästa morgon, torsdag (10 dagar post-op) så blev jag väckt som vanligt och så fick jag ett stort glas saft med två påsar laxerande pulver i (fruktansvärt äckligt, men saften lindrar lite iallafall). Doktor Laura Pompermaier gick ronden och kom till mig vid kl 8, hon bekräftade det som sköterskorna berättat kvällen innan, att jag är väldigt förstoppad och att tunntarmen står ganska stilla. Fokus nu ligger på att få igång magen, jag ska få smärtlindring så att jag inte behöver dra mig så mycket för att kliva upp och sen ska jag försöka gå omkring så mycket som möjligt så att magen kommer igång. Jag ska också få laxerande för att hjälpa magen, vi ska fortsätta med den äckliga pulverdrickan och med dropparna, men också med samma procedur som kvällen innan där de sprutar upp vätska bakvägen. Den sistnämnda metoden var det som stod näst på tur på dagens schema, jag fick först smärtlindring och sedan väntade vi en timme på att den skulle värka innan jag fick hjälp att kliva upp och gå in på toaletten. Till lunch så provade jag att sitta i fåtöljen och äta men det gjorde alldeles för ont, problemet var att när jag sitter på sittringen så hamnar jag så högt upp att jag får svårt att nå ner till golvet vilket gör att mitt redan ömma kön belastas ännu mer och magen som gör ont får spänna sig för att hålla benen uppe. Det fanns ingen fotpall och att lägga fötterna på kuddar blev för ostadigt vilket gjorde att vi fick ge upp och gå tillbaka till sängen. Efter maten så svällde magen upp fast inte riktigt lika mycket som den gjort innan, att gå har även det gått bättre och jag kunde stödja mer på benen och endast lägga mycket tyngd på armarna medan jag lyfte fötterna då det var det som gjorde ondast. Det känns nu att det börjar gå framåt sakta men säkert!

Det här blev ett väldigt långt inlägg och det är förmodligen väldigt mycket som jag missat att berätta ändå, det är så pass mycket som händer att det är svårt att få ner allt i en text. Nu när jag skriver det här så är det inte några post-op bilder uppe, men det kommer att komma inom en snar framtid på min sidoblogg Metoidioplastik. Om du som läser vill kunna se innehållet på den bloggen så får du gärna kontakta mig antingen med ett meddelande direkt här på bloggen eller via mejl: ftmsverige1@gmail.com så kan du få lösenordet till bloggen. Observera att sidobloggens innehåll är till för transsexuella killar och enda anledningen till att jag lägger ut väldigt utlämnande bilder där är för att det är något jag själv känner att jag saknat under min resa.

💃

Likes

Comments

Nu är jag inskriven på sjukhuset. Jag fick ett eget rum med egen dusch och toalett, tv och några bord och stolar. Det känns skönt med tanke på att jag ska vara kvar här ett tag. Mina föräldrar har checkat in på ett hotell i närheten, planen är att de ska stanna kvar i några dagar sedan åka hem ett tag och när jag blir utskriven så kommer de ner och hämtar mig igen.

När vi kom hit så blev jag visad mitt rum och sedan kom en sköterska och gick igenom hur upplägget ser ut.

Det första som gjordes var att hon tog lite prover så att de skulle ha några normalvärden att utgå ifrån, hon kollade även blodtryck, puls och blodtyp. När det var klart så fick jag en blodförtunnande spruta i magen och så fick jag dricka någonting för magen. Hon gick även igenom hur jag skulle duscha nu på kvällen men också imorgon bitti innan operationen. Nu på kvällen fick jag även hårborttagnings medel så att jag kunde ta bort allt hår inför operationen, de vill inte använda rakhyvel eller maskin då det kan orsaka små sår och infektionsrisken ökar. Jag ska vara fastande från midnatt och kommer att bli väckt omkring kl 06.00 imorgon bitti för att duscha. Sen ska läkaren komma för att prata innan operationen och jag står som nummer 2 på schemat. Beräknad tid för operationen är kl. 9 och den kommer ta ungefär 150 minuter. Sedan räknar de med några timmar på uppvaket innan jag är tillbaka på avdelningen igen. Det kommer att vara två olika läkare som gör olika delar, doktor Laura Pompermaier med assistans av Gunnar Krantz som ska göra själva plastikkirurgin och sedan en gynekolog som ska ta bort livmodern och äggstockarna.

Spännande, läskigt och nervöst är det iallafall! Men åh, så glad jag är!

💃

Likes

Comments

Då var vi påväg ner mot Linköping, både mamma och pappa skjutsar ner mig den här gången. De kommer att ta in på ett hotell där åtminstone de första dagarna, sen beror det lite på hur jag mår om de stannar hela veckan eller om de åker hem och sedan kommer ner och hämtar mig igen. Jag är så sjukt nervös nu iallafall, nu händer der verkligen på riktigt! Jag tror inte att jag helt och hållet har förstått det, jag har väntat så otroligt länge och nu äntligen ska det hända!

Jag uppdaterar igen ikväll när jag blivit inskriven för att berätta hur det gick till och vad jag har att vänta mig nu framöver.

💃

Likes

Comments

Nu har jag publicerat min sidoblogg där jag kommer att posta bilder under min könsoperation, det kommer att finnas bilder som visar mitt kön innan, efter och under hela läkningsprocessen. Den bloggen är ENDAST till för transsexuella killar och därför är den lösenordsskyddad, vill du få tillgång till bloggens innehåll så får du kontakta mig för att få lösenordet. Antingen så kan du skicka ett meddelande till mig här på bloggen eller skicka ett mail till ftmsverige1@gmail.com.

💃

Likes

Comments

När jag bestämt mig för att göra könsoperationen så började jag att undersöka tips och tricks, var det något som jag borde tänka på som jag inte redan visste och så vidare. En sak som jag då hittade var att det visat sig ganska effektivt för transkillar att använda en "penispump". Självklart så är den ju jätte mycket för stor för en transkille men det finns pumpar som bygger på precis samma princip fast är till för tjejer, nämligen klitorispumpar. Jag fortsatte att läsa på och kolla på olika videor där folk berättade om deras upplevelser med att pumpa och det kändes som att det kunde vara värt ett försök så jag skickade efter en pump från Amazon. Den här pumpen var det jag beställde.

I början såg jag till att vara försiktig och långsamt vänja kroppen vid det här nya. Det kändes en aning läskigt de första gångerna innan jag fick in snitsen på hur det fungerade. Jag har sedan dess sett till att regelbundet pumpa för att försöka få kuken att växa så mycket som bara är möjligt innan det är dags för operation, jag tänker även prata med doktorn efter operationen och rådfråga honom angående om jag ska fortsätta pumpa när jag läkt eller inte. Jag tror att jag har vuxit lite sedan jag började pumpa men det är ingen jätte stor skillnad så det är svårt att säga helt säkert.

Jag tänkte iallafall att det kunde vara bra att skriva ett inlägg om det och på min andra blogg (som snart kommer att publiceras med bilder) kommer jag även att lägga upp bilder hur jag ser ut nu innan operationen.

Jag vill också ge några tips om du som läser har tänkt att börja pumpa. Först och främst: du kan ALDRIG använda för mycket glidmedel, använder du för lite så kommer det göra ont och det är inte meningen! Sedan rekommenderar jag att om du inte har ansat könshår så se till att du håller undan det så att inte håret följer med in i röret för då gör det fruktansvärt ont (tro mig, det har hänt!). En sista rekommendation är att när du håller på att pumpa upp trycket, se till att du håller röret stilla så att de inte råkar vrida sig för om det vrider sig medan du pumpar så kommer kuken att skruva sig... ja, ni hör väl själva hur ont det skulle göra!

Har ni några frågor så är ni välkomna att ställa de, jag är ingen expert men jag kan ju göra mitt bästa och iallafall svara utifrån mina erfarenheter. Skriv en kommentar här, skicka mig ett meddelande direkt på bloggen eller maila till ftmsverige1@gmail.com.

💃

Likes

Comments

​För mig så var det i början väldigt viktigt att komma ut, anledningen till det är att jag ville att de runt omkring mig skulle behandla mig på ett annat sätt än de tidigare gjort. Jag ville att de skulle använda ett annat namn och andra pronomen, detta är ingenting som jag skulle kunnat få om jag inte hade kommit ut. När jag ändå berättade om min könsidentitet så blev det mycket prat om läggning också, detta ledde till att jag samtidigt som jag kom ut som transsexuell även kom ut som homosexuell. Om jag hade varit en cis-kille så tror jag inte att jag hade kommit ut, jag tror att jag bara hade varit den jag är och sedan när jag skaffade pojkvän berättat det för folk i min närhet.

Idag är det ingen som ifrågasätter min könsidentitet så jag behöver inte längre komma ut och berätta att jag är en kille. Jag kommer inte heller ut som homosexuell bara sådär, jag faller dock in på ganska många "bögstereotyper" så det är inte många som känner att de behöver fråga. Jag behöver alltså inte längre komma ut så länge jag inte ska vara intim med någon, här är det en balansgång huruvida jag bör säga det eller inte och när i så fall.

Jag är bög och använder mig utav flera dejting-appar och hemsidor. Jag har en profil på QX:s forum qruiser som jag har haft sedan jag kom ut för att helt enkelt kunna prata med andra i liknande situation som mig själv. I början skrev jag ut att jag var ftm men efter några år så ändrade jag det och lät det endast stå att jag är kille och homosexuell. Jag har även en profil på grindr och en på badoo. Där är jag också endast som kille, jag träffar folk både som vän och som ragg och här tycker jag att det kan vara svårt ibland att se vart skillnaden går, när bör jag säga någonting? Kommer han fortfarande att vara intresserad efter att jag berättat? Hur ska jag öppna upp för det? Tyvärr så finns det ingen lätt mall som det bara är att fylla i...

Jag var 20 år när jag för första gången gick med på att träffa en kille på riktigt, det gick smärtfritt, jag gick på några promenader med lite olika killar, tog en kopp kaffe och insåg att jag faktiskt kan göra det här. Jag hade fortfarande aldrig haft sex med någon men var ganska nyfiken på det, men också rädd, bögar vill ju ha en kille och därmed en killkropp och det kunde inte jag erbjuda.
​Senare samma år hade jag ändå sex med en kille för första gången, det gick bra, han var väldigt snäll och försiktig och gjorde ingenting som jag inte ville.

Kruxet är dock fortfarande när ska jag komma ut? Det är inte alltid lite hånglande på krogen leder till sex och hur ska jag avgöra att det kommer leda till sex eller inte? När är det nödvändigt att komma ut och när jag jag strunta i det?

Ganska många har blivit obekväm när jag kommit ut, de förstår inte riktigt och vet inte riktigt hur de ska förhålla sig till situationen. Andra har knappt blinkat, som att vaddå då det är väl inget problem? Och ett fåtal har blivit väldigt obekväma och de gångerna har ingenting hänt mellan oss.

Det här med nya kompisar kan också vara lite lurigt, när ska jag komma ut till kompisar? Behöver jag ens göra det? 
Jag brukar inte komma ut till kompisar om det inte är en situation där det kan vara bra att säga någonting. Nu till exempel, jag har berättat för några av mina nuvarande klasskompisar att jag kommer försvinna några veckor för att göra en könsoperation. Ingen tyckte att det var det minsta konstigt, de var alla hur lugn som helst. De var lite förvånade då det inte var något som de räknat med men det var allt.

💃

Likes

Comments

Jag gick i gymnasiet när jag kom ut som transsexuell, jag hade som jag nämnde i ett tidigare inlägg redan kommit ut till en av mina klasskompisar. Jag var väldigt nervös inför att komma ut till de andra, mycket för att jag inte visste hur jag skulle göra, vad jag skulle säga och så. Jag visste inte heller hur pass mycket information de satt på sedan tidigare, jag hade inte haft en aning om att transsexuella fanns, det enda jag hade hört talas som tidigare var transvestiter och då tänkte jag bara på dragqueens som After dark och Babsan. Jag pratade igenom det med mina föräldrar, jag och mamma kom fram till en bra lösning, nämligen att hon skulle ta ledigt från jobbet och åka med mig till skolan och hjälpa mig att berätta det. Mamma ringde till min mentor och till rektorn för att berätta dels om mig och mitt nya namn och dels om hur vi tänkt med att berätta för klassen. Skolan jag gick på var väldigt öppensinnad och jag trodde inte egentligen att det skulle bli några större problem. Men mamma fick inte ta den tiden från våran lektion, hon fick inte berätta det för klassen, rektorn sa att vi inte skulle göra en sådan stor grej av det. Rektorns lösning på problemet var även att hon skulle komma in i klassrummet och berätta det för mina klasskompisar, detta tyckte vi gjorde det till en stor grej på ett helt annat sätt, då blev det ju inte ens personligt. När mamma och jag vägrade att gå med på det förslaget så fick vi tillslut ta en liten stund från en lektion en vecka senare. Ett av rektorns argument till varför vi skulle behöva skjuta på det så länge var för att hon behövde förbereda lärarna så att de kunde "ta hand om klassen" efteråt.

När vi sedan efter mycket om och men berättade för klassen så togs det emot väldigt bra, det var absolut ingen som hade något problem med det hela och alla stöttade mig hur mycket som helst.
En lite rolig notis här är att den enda personen som jag har kommit ut till både innan jag kom ut i skolan och efter det så är det bara en person som har haft problem med det och det är ingen mindre än min gamla rektor. Jag bryr mig inte alls om hennes åsikt men jag tycker att det är lite lustigt. Och en sak som kan vara viktig att ta med sig från allt detta; de allra flesta verkar reagera mycket bättre än vad man tror att de ska för det du berättar är ingenting konstigt egentligen och de som inte kan ta det är människor som inte förtjänar dig i sitt liv.

💃

Likes

Comments

Våren 2015 fick jag en kallelse till Universitetssjukhuset i Linköping, där skulle jag få träffa doktor Gunnar Krantz och prata om könsoperation. Jag åkte dit tillsammans med min mamma och när jag åkte så var jag osäker på om jag ville göra en könsoperation eller inte, jag visste inte riktigt vad alternativen var och hur bra resultat det kunde bli.
Jag fick veta att det finns två olika operationer att välja på: metoidioplastik och falloplastik.

Med falloplastik så tar man huden ifrån en annan del av kroppen (exempelvis underarmen eller låret) och skapar en kuk som får storleken liknande en cis-mans. Enligt doktorn så var det dock svårare att få det helt bra, det var inte alla som kunde stå och kissa efter operationen, känseln brukade oftast vara ungefär som att någon tar en lite lätt på låret och på nära håll så ser den inte så verklighetstrogen ut. Med falloplastik så kan man inte få erektion av sig själv utan man får hjälpa till med händerna och resa kuken, däremot så fungerar det bra att ha penetrations sex fast det kommer inte kännas speciellt mycket i kuken.

Metoidioplastik (kallas även för metaplastik och i vardagsspråk brukar den oftast bara kallas för meta) använder sig utav klitoris (som har vuxit i och med testosteronbehandlingen), de frigör klitoris och förlänger urinröret så att det följer med hela kuken. Det här alternativet gör så att det går bra att stå och kissa, det går också att få erektion och man känner sexuell njutning vid beröring. Resultatet rent estetiskt blir väldigt likt en cis-mans fast betydligt mindre.

Jag frågade hur det såg ut med forskning, är det långt bort att man kommer fram till en ny teknik? Det var det, men doktorn berättade också att eftersom att de inte tar bort några delar utan bara "möblerar om" så går det alltid att göra om. Han berättade också att det gjorts ett test bland några som gjort metaplastik där de fick smörja in kuken med testosteronkräm, för en del så ökade kuken med ungefär 20% i storlek men för de andra blev det ingen skillnad.
När jag gick därifrån var jag väldigt peppad på att faktiskt göra operationen (meta), det kändes som att mina alternativ såg bra ut och det lät mycket bättre än vad jag hade trott innan jag åkte dit.
Dock så var jag ju tvungen att vänta på både diagnos och att det juridiska könsbytet skulle gå igenom.

Våren 2016 var det klart och jag ringde till sjukhuset för att ställa upp mig i den riktiga kön. De sa att beräknad operation skulle kunna ske i Oktober.
Nu sitter jag här, exakt en vecka innan operationen! Jag är nervös men längtar så otroligt mycket, det ska bli spännande men också läskigt!

Jag kommer att dokumentera med bilder men jag tänker inte lägga ut bilderna här för alla att se utan jag kommer lägga de på en separat blogg som är lösenordsskyddad. Anledningen till att jag kommer dokumentera med bilder är för att jag har inte hittat någon blogg där det grafiskt visas bilder från könsoperation, jag väljer att göra det för att hjälpa andra killar i min situation. Om du är transperson och vill se bilderna så får du väldigt gärna kontakta mig så berättar jag hur du kan hitta dit. Kontakta mig antingen via ett meddelande här på bloggen eller via mail: ftmsverige1@gmail.com

💃

Likes

Comments