View tracker

För visst sjutton är det så, är det inte alltid måndag eller fredag? Dagarna i mellan känns så luddiga och ointressanta. Helgen som var bjöd på mycket. Fredagen spenderade vi hemma tillsammans som familj. Disneyfilm och popcorn. Vad mer kan man önska sig av livet? Det är något visst med det vardagliga. Jag gillar det. Behöver inget annat än det jag har. På Lördagskvällen var vi bjuda på middag hemma hos familjen Rangbäck/Antman. Frida bjöd som vanligt på en utsökt middag! Hos vissa blir man aldrig besviken helt enkelt. Det är trevligt att ha ett annat par med barn att umgås med. Att vi dessutom har barn i samma åldrar och är goda vänner gör ju bara saken ännu bättre. Mycket skratt och intressanta samtal om allt och inget. En ovanligt bra lördag helt enkelt. Söndagen kom och gick utan att göra något direkt intryck. Sen var det måndag igen. Idag sågs vi lite spontant några mammor och rastade våra barn några timmar hemma hos Frida. Mycket trevligt. Intressanta och skärpta människor allesammans. Leia har dessutom hittat en ny bästa vän. Världens raraste och snällaste flicka i samma ålder. Gissa om jag har en glad tjej här hemma. Hennes mamma är också en jätte härlig människa! Tänk att man skulle träffa så mycket nya personer här i lilla Stallarholmen. Det är alltså i Sörmland alla trevliga och genuina människor har gömt sig hela tiden. Det blev kort och gott en ovanligt bra måndag också.  

Har nyss varit ute med båten och lagt nät. Hoppas på mycket fisk i morgon! 

God afton kära vänner..

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 39 readers

Likes

Comments

View tracker

Hallå mina kära! Ny vecka igen..Sjutton gubbar vad tiden går fort. Har dessvärre haft problem med min uppkoppling så det blev inget recept i fredags..
Nu så ,moules marinières alltså. Så enkelt lyxigt och gott!

Ingredienser (4-6 personer)

2 kg blåmusslor
4 schalottenlök
4 klyftor vitlök
2msk olivolja
4 dl vitt vin
20 g riktigt smör
4 dl fiskfond
4 dl vispgrädde
salt
peppar
Ett knippe färsk persilja.



Skölj blåmusslorna noga under rinnande vatten i durkslag.
Kasta musslorna som är trasiga eller vägrar stänga sig när du knackar på dem.
Fräs schalottenlök,vitlök i olivoljan och smöret.
Tillsätt blåmusslor, slå på vinet,fonden och grädden. Finhacka och tillsätt några stjälkar och blad av persiljan.
Lägg på lock och låt koka i 4-5 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Kasta de som fortfarande är stängda. Smaka av och salta/peppra efter smak.
Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
Lägg upp musslorna i en skål och slå över soppan.
Servera med vitlöksbröd hackad persilja och ditt vita favorit vin..

Oavsett om du tänker halvera
receptet så rekommenderar jag att man köper två nät.
Tyvärr så är det ett riktigt lotteri. Det har hänt att jag har fått kasta ett helt nät vissa gånger.
Går du tillbaka med dina dåliga musslor får du både tillbaka dina pengar och nya musslor om du så önskar!




Riv bort skägget på musslorna. Det sitter mycket grus och annat knastrigt där.

Personligen så föredrar jag den kinesiska vitlöken framför den vanliga..

Smaklig spis mina kära vänner!

  • 48 readers

Likes

Comments

View tracker

God morgon..!
Min morgon startade klockan halv sju. Då kom det en liten kille som ville värma sig under mammas täcke. Efter lite mys och var det bara att kliva i stövlarna och dra på sig koftan. Alla djuren ska ha nytt vatten och mat. Hela processen tar ungefär 40 minuter. Inte så blodigt enligt mig. Kan det verkligen bli mycket värre med några lamm? Idag är det iallafall fredag, så ikväll blir det något lite extra till middag. Min mamma kommer dessutom på besök. Hon äter ju som bekant inte kött. Så ikväll får jag väl lov att laga lite fisk. Hon stannar kvar i över natten till barnens stora förtjusning. Blir en sväng förbi slaktaren senare. Behöver åka förbi och köpa foder till pullorna också. Hösten är så härligt påtaglig utanför! Det är grått och kyligt. Precis som jag vill ha det. Hittade för övrigt ett litet rede med ägg under en gammal lastbil vid handelsträdgården. Fjorton stycken ägg hittade jag allt som allt. Jäkla hönor,de kunde väl för sjutton hålla sig på tomten! Tror vi tar en sväng förbi Qvartinge Antik på lördag! Jag är nämligen på jakt efter massa nysilver,koppar och gjutjärn! Några gamla kökshanddukar,lakan och annat blir det säkert också. Nu är det dags att ta tag i dagen och alla bestyr!
Glad fredag kära vänner..

Rede vid vedhögen..Ett ensamt liter ägg..

Mer ägg..

Nu får det glatt lägga sina ägg i kretsloppshuset!

  • 78 readers

Likes

Comments

Så var det slut på utesäsongen för de boende i kretsloppshuset!
Nu får hönorna snällt stanna inne tills våren kommer. Tycker lite synd om dom när de står där klockan halv sju och vill gå ut och picka. Icke! Nu måste de gå inne och göra sina behov så det börjar brinna ordentligt i spånet och halmen. Iallafall. Jag och Oliver tyckte att vi skulle städa lite fint i deras reden. Vi möblerade om lite och fyllde på med ny halm. Egentligen går det ingen som helst nöd på pullorna. De bor stort,fint och ljust! Dessutom så är jag mycket generös med både foder och matrester. Ser fram emot att inte behöva räkna in dem om kvällarna. Så kanska jag slipper leta leriga ägg överallt. (Nackdelen med frigående höns) slår vad om att jag missar en hel drös varje dag. På fredag ska vi in och köpa två stycken värmelampor. En över redena där de alltid sitter och en över vattnet så det inte fryser.
I vår hoppas vi på kycklingar såklart! För att få fart på egenförsörjningen av både kött och ägg krävs det fler fjäderfän som kan gå till slakt. Mina nuvarande damer är alldeles för bra värphöns för att ätas upp. Detta projekt ser än så länge lovande ut! Nu måste jag dessutom börja sälja ägg. Hela köksbänken är full för tillfället. Dags att ta tag i utfodringen av resterande djur och barn.

Lunch i kretsloppshuset.

Rent och fint ska det vara..!

Tre dagars ägg. Skulle inte tro det va! Vet att det ligger ägg både i snår och buskar här på gården..

  • 91 readers

Likes

Comments

Sommaren kom,stannade en stund för att sedan bara vara ett minne blott.. Jag tycker personligen att det är helt fantastiskt skönt! När man bor i ett hus med söderläge,massa stora fönster och ingen AC är det en riktig pina. Alla förbaskade flugor också..Jag tycker det är riktigt hemskt och äckligt med flugor som kryper på mig när jag ska sova..Sommaren är  däremot en härlig tid när man är barn såklart! Då vi både har egen brygga och strand fungerar det  förvisso bra  under de varmaste dagarna. Annars är våren och hösten årstiderna jag tycker allra bäst om. Våren från april fram till maj. Jag träffade min man under de månaderna och barnen är födda i april respektive maj. 

I maj månad när löven är späda och ljust gröna. När rapsen blommar och fälten är gröna. Den doften är helt underbar.  Den där lilla tiden mellan hägg och syren är också så härlig..

Sen har vi hösten. För mig är det allt syltande,mosande och plockande som lockar under augusti /oktober.  Jag gillar kylan som är helt perfekt lagom. Att få jobba ute på gården,. När man äntligen för tända brasan igen. Alla flugor försvinner..Det finns som sagt så mycket med både höst o vår som jag älskar. Jag tycker faktisk mycket om vintermånaderna också..Nu när jag tänker efter så tycker jag nog allra minst om sommaren.  Fast den har ju självklart sina bra sidor också. På sommaren kan man plocka massa bär och grönsaker, det älskar jag såklart.  Jag tänker lite så att om våren är som lördag så är sommaren som söndag....Sverige är ett härligt land på det viset! För tänk vad jag skulle sakna våra skiftande årstider...Till och med sommaren. Inte flugorna . Det finns inget som helst charmigt med flugor överhuvudtaget..

  • 98 readers

Likes

Comments

Först och främst så vill jag be om ursäkt för den fruktansvärda bildkvaliteten! Två år har absolut gjort sitt när det kommer till kvalitet och upplösning av mobilbilder. Nu till ämnet i fråga. Midsommar och jul är en Big deal i familjen Wiiks hushåll. Vi har alltid stora tillställningar med vänner och familj. Mycket mat och mycket kärlek är några av nyckelorden i den här familjen. Att få vara tillsammans och äta med nära och kära är något alldeles speciellt för både mig och min man. Jag riktigt längtar efter att få ta in granris och hyacinter. Sen blir ju högtider något extra när man har små barn som man får ösa sin kärlek och kreativitet över. Jul ska vara som hemma hos Emil eller Madicken! Allt detta arbete och planering för att våra barn ska minnas jularna hemma som något magiskt att längta efter. För just så minns jag mina jular som barn hemma hos mormor och morfar eller i huset uppe i Dalarna. Vissa saker som tex. Kryddpeppar,nejlikor och ansjovis triggar jätte starka barndomsminne hos mig. Den där pirriga lyckliga känslan i magen man hade hela december. Så vill jag att mina barn ska få känna. För julen kära vänner är ju faktiskt barnens högtid..

  • 120 readers

Likes

Comments

Detta är alltså en liten del av Kretsloppshuset! Är ni mer intresserade av att veta vad det är och innebär kan ni gå in på bondjantan.blogspot.se för vidare information.

  • 122 readers

Likes

Comments

Hallå i stugorna!
Får se nu om detta håller eller om jag tröttnar som vanilgt😄 Vad har hänt sedan sist jag skrev här?
Vi har utökat vår familj väldigt mycket. Det har nämligen flyttat hit massa nya vänner!
18 stycken härliga höns och tre tuppar. Vi har också skaffat tre stycken marsvin som bestämde sig för att föröka sig lite oplanerat (från min sida) Det resulterade i sju stycken marsvinsungar. Av dessa sju är tre glada smågrisar kvar. Hojta till om intresse finns. Vi har också skaffat oss två till kaniner. Ett Nya Zeelands par. Dessa två är vårt stolta avels par. Vi ska alltså avla och äta kaniner i sann eko anda! Man kan säga att jag tagit uttrycket "från jord till bord" steget längre..Ser fram emot att få dela med mig av våra nya projekt. Mycket är fortfarande under process och kräver väldigt mycket arbete. Det håller vi/jag hemligt än så länge.

Hoppas på små lamm i sommar som vi kan avla på och äta upp😂 Trevlig måndag på er kära vänner!

Likes

Comments