Header

Ett schweiziskt märke som man lätt associerar till flygplan - kanske inte så konstigt med tanke på att de redan under 1930-talet blev leverantör till det brittiska flygvapnet Royal Air Force.


Det var inte av en slump som Breitling fick det uppdraget utan det var generationer av hårt arbete och innovation. Bland annat var de ledande i att ta fram de första armbandsuren med kronograffunktion (tidtagare) och de var en av ytterst få som försåg alla sina modeller med de högsta precisionsurverken (chronometre urverk).

Familjeföretaget

Märket grundades redan 1884 i Schweiz av Léon Breitling som redan då satte märkets grundpelare i att utveckla och jobba med kronografer för fickur. Efter honom tog sonen Gaston över och utvecklade märkets första armbandsur under 1910-talet. Gastons son Willi övertog sedermera rollen och såg till att Breitling blev leverantör för Storbritanniens flygvapen under 30-talet.


Grundarens sonson Willi sålde märket 1979 till piloten Ernest Schneider och räknas som ett av de sista familjeägda och oberoende klocktillverkarna bland schweiziska märken. Till skillnad mot många andra schweiziska märken som numera ägs av Swatch Group: dit hör Blancplain, Omega, Longines, Certina mfl.

Breitling är fortfarande en klocka att räkna med i luftrummen: bl.a. har de en modell ”Chronometre Emergency” som har en radiosändare med nödsignalssknapp som man aktiverar om man behöver hjälp efter t.ex. att ha kraschlandat.


Besök Breitlings egna hemsida för utförlig historia:

https://www.breitling.com/en/since1884/

Samtliga bilder ägs av Fru Ur och får inte användas av andra.

​Besök 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En Certina Blue Ribbon (Volvo) som håller på att tas isär inför service.

Oemotståndligt blå tavla! 😍

​Besök 

Likes

Comments

Oemotståndlig.

Förförisk mystisk.

”Hur kan man rymma så mycket i en så liten skapelse?”
sa man och beundrade mig fascinerat medan man jämförde mig med ett tjockt fickur med röd tolva.


Balens drottning var jag inte... men det var mig som hon bar.


Så många varv jag snurrat runt runt både i vals och runt min egen axel så att timmar, dagar och år gått… och som jag har njutit av varenda sekund!

Det var de gyllene åren där jag knappt kunde sluta le -

kanske svårt att tro men jag var med och bidrog till att tiden 10.10 blev en klassisk pose för klockor.


Fast allt det där hände för så länge sedan - årens lopp har fått minnena att rosta och min urtavla att sakta suddas ut. Längst vägen hamnade jag i ett skrin där jag fick ligga ostörd bland guldringar och pärlhalsband men det kom att förändras det också med alla otaliga flyttar jag varit med om.

Jag var ur tiden,

sa någon.

För fin att ha till vardags,

tyckte en annan.

Trasig, konstaterade den senaste.

Alldeles på tok för liten dessutom ”för man kan ju inte ens se vad klockan är…”

Jag förpassades från ett simpelt smyckeskrin till en låda på vinden.

Mina grannar var inte guld eller silver, blott en rostig kapsylöppnare och ett par läsglasögon av lågpris modell. Javisst, ett tag var det förstås en rasande elegant teaterkikare med pärlemor men den försvann snabbt när den nye ägaren tog med den till Antikrundan.


Tiden är inte nådig den som blir gammal. Man är "ute" - fastän man faktiskt aldrig få gå ut längre.

​Besök 

Likes

Comments

Fru Ur skickar din order inom 24 timmar. Leverantstider för lagervaror är cirka 1-3 vardagar med PostNord.

För beställningsvaror skickar vi ordern så snabbt den kommit i lager hos oss: vanligtvis har det tagit 3-5 dagar att få hem din vara.  Därefter ytterligare 1-3 dagar för PostNord att leverera den hem till dig.


Just nu har PostNord längre hanteringstider för utrikespaket även för REK och detta påverkar leveranstiderna för Beställningsvaror.

Enligt PostNord kan det ta upptill 5 dagar innan de hanterar paketet från att det anlänt till Sverige.
Tidigare gick det inom 1 dag.
Ju närmare jul det blir desto mer paket och brev skickas -

så var beredd att PostNord kan komma att ha något sena leveranser i december.

​Besök 

Likes

Comments

Från klockornas hemland Schweiz kommer Bergeon som gör verktyg för att hålla.

Senaste nyheten i Fru Urs sortiment är deras länkverktyg (sk "bracelet pin remover - screw in"). 

Efter önskemål från kunder som letade efter något bättre än alla de billiga Kina-verktygen av undermålig kvalité, så valde vi att ta in denna i sortimentet. 


Här kan du köpa verktyget:

http://www.fruur.se/store/p/verktyg-283528/länkverktyg,-bergeon-7230-789005


Här kan du se alla produkter från Bergeon i vårt sortiment:

http://www.fruur.se/store#/page=1&sort=sold&dir=desc&search=bergeon


​Besök 

Likes

Comments

En helg som denna ägnar man kanske en stund extra åt att minnas sina bortgångna vänner, familjemedlemmar eller bekanta.

Du minns dem för vilka personer de var och hur de var gentemot dig. Du kanske även hade något djur som är saknat och fortfarande tänker på med ett leende på läpparna? ❤


Kan man sakna en klocka?

Ett ”dött” ting som många ser endast som en accessoar precis som en slips eller manschettknappar.

Många håller nog inte med om att en klocka skulle vara själlös, åtminstone inte en mekanisk klocka som en urmakare lagt tid åt att skapa och genom ”magi” - utan batteri eller ett blodpumpande hjärta - lyckas hålla igång.


En mekanisk klocka är emellertid beroende av dig: den behöver dig för att du ska dra upp den (manuell) eller röra på dig så att den drar upp sig själv (automatisk) - vilket i all sin enkelhet framkallar en känsla av tillfredsställelse över att vara behövd.

Vissa samlare måste hålla igång alla sina klockor fast de inte används, eftersom ”det känns som de dör” om man låter de stanna upp. Måhända låter det konstigt. Helt obegripligt för en del. Lika som att det är helt naturligt och förståeligt för andra.


Oavsett hur man definierar en själ eller tycker att klockor kan ha en charm utöver en ordinär accessoar - så kan man minnas en klocka och känna saknad. Saknad över en stilig modell men även alla stunder och minnen kopplade till klockan.


Kanske minns du:

 • din Första klocka
  ​För att du skulle hålla koll på tiden och inte komma för sent hem till middagen fick du ett armbandsur. Du kände dig stor och stolt över att precis som pappa och mamma ha en alldeles egen klocka: en GUL som senare gick sönder när du badade med den i havet för första gången och efteråt kastades bort. Det enda som finns kvar av den är suddiga foton där man kan skymta den på din handled när du och din pappa håller upp en 5 kilos gädda.
 • Arvegodset
  ​Guldklockan som din pappa fick efter 25 år i det lokala företaget och som var hans finaste ägodel som endast bars på söndagar och helgdagar - hur han varje julafton klockan 15 pekade på glaset och sa "Nu börjar Kalle Anka". Eller fickuret av numera bortglömt märke som din morfar bytte till sig av en kringresande klockskojare i utbyte mot ett fickur av krångligt schweiziskt namn med Chronometre-urverk.
 • din första Egenköpta klocka
  ​Den klocka du suktade efter så länge att du knappt kunde bärga dig innan du köpte den. Modeklockan som prydde ett uppslag i varje modemagasin och som du betalade lika mycket som ett kvalitetsur från Certina (men istället fick en klocka med det billigaste kinesiska urverket som går att få tag i värde 20 kr).
  ​​Fast det var inte urverket du var ute efter - det var det snygga yttre (som var skamligt snodd från dyrare designers klockor). Dina vänner blev avundsjuka över din dinka och köpte likadana så på Facebook-bilden från nyårsfirandet för några år sen när du drack mer än vad borde kan man se fyra glada grabbar smila in i kamerorna med armarna hållandes om varandra och liknande klockor på handlederna.

​Besök 

Likes

Comments

Hur ofta en klocka ska servas tvistar de lärde - men en riktlinje brukar vara mellan 3 - 10 år.


Vad är en service?
Med åren kommer det in smuts i urverket och oljorna torkar ut. Smuts som fastnar i oljan riskerar att bli som ett sandpapper och kan förstöra delar i klockan - som ju kostar en del. Om det dessutom handlar om en gammal klocka så kan det vara svårt att få tag på nya reservdelar. Så att serva klockan i tid kan rädda dig från en dyrare reparation i framtiden!

Att serva bilen med nya oljor och lämna in på reparation är allmänt vedertaget - unna din klocka densamma behandling 😄

Detta görs och ingår vid en service hos Fru Ur:

 • Urverket tas ur boetten. Boetten och ev. klocklänk rengörs i en ultraljudstvätt.
 • Urverkets delar tas isär.
 • Delarna rengörs i en Allmer urtvättmaskin som har flera olika steg med rengöring (av hemligt recept) och sedan sköljning. Se de små bilderna ovan vilken skillnad det blir!
 • Därefter sker montering och inspektion av delarna i mikroskop. När det är rent från smuts och gammal olja kan man se om t.ex. en juvel är trasig.
 • Vid montering appliceras även nya oljor av hög kvalité: åldersbeständiga syntetiska oljor från schweiziska Moebius.
 • Tidshållningen mäts i mätinstrumentet Weishi No 1000.
 • Ruckning om det behövs.

En film om detta finns att se på vår hemsida : http://www.fruur.se/service_-32957503


Trycktest upptill 100 m (10 atm)

För att kunna använda din klocka i vatten rekommenderas att trycktest görs. Detta ingår inte i priset av service utan går att köpa till (priset är förmånligare vid service).


För aktuell prislista och information - besök Fru Urs hemsida

www.fruur.se

​Besök 

Likes

Comments

Kronograf med klassiskt inre

Vad passar bättre än att inleda bloggen med ett inlägg om ett svenskt klockmärke som Sjöö Sandström? 😄


Pågående service görs nu av en riktigt läcker svart PVD:ad Sjöö Sandström. Modellen Chronograph extreme black har en rejäl arbetshäst till hjärta: det schweiziska urverket ETA7750. En klassisker som ni kommer få läsa mer om framöver.

Märkets historia

Männen bakom märket Sjöö Sandström, Christer Sjöö och Mikael Sandström, var ingenjörer i Stockholm och började 1987 att ta fram sin vision om den perfekta klockan. 1993 lanserades till slut märkets första automatiska klocka som fick modellnamnet "Automatic S1" . Klockan vann svenskt designpris 1995 men ändå var det en annan modell som kom att bli deras genombrott 1997: "Chronolink Worldtimer UTC" som kombinerar ett manuellt urverk och batteriverk i samma klocka.

Svensk design och modifiering i Sverige - men inuti det svenska klockmärket tickar schweiziska hjärtan. Leverantören ETA är en gigant inom urverkstillverkning och har genom åren köpt upp många verkstäder och förser flertalet nationella som internationella märken med sina varor.

Sjöö Sandström valdes 2011 till ny flygtjänstklocka för svenska flygvapnet och ersatte japanska Seiko som inte höll måttet. Prislappen skapade en hel del rubriker: 10.000 kr kostade varje klocka (rabatterat från över 20.000 kr) och totalsumman 10 miljoner klocknotan hamnade på skapade saftiga rubriker. Att vissa av klockorna drabbades av problem skapade ytterligare rubriker...


Med tanke på skriverierna slänger vi in en omröstning:

skulle du idag kunna spendera 10.000 kr (eller mer) för att köpa en klocka?

Till exempel:

Ja: Du har redan klockor för denna summa eller har planer på att köpa klockor över detta
Nja: Du har kanske funderingar på det, men är inte riktigt där emotionellt eller pengamässigt än.
Nej: Du har inte de pengarna eller du prioriterar annat


Lästips!

Hela historien om Sjöö Sandström finns på deras hemsida:

http://sjoosandstrom.se/story/


Intresserad att läsa mer om flygvapnets klocka?

​Besök 

Likes

Comments