Header

Fru Osbeck & co

Blev utmanad av fina @MyEmily  att skriva om någonting jag inte kan leva utan. Det är ett ämne som det finns många svar och infallsvinklar på stora som små. Det första och kanske mest självklara skulle vara och kanske också är! Att säga att min familj och dem jag håller av är någonting jag inte skulle kunna klara mig utan och visst är det så och det tror jag gäller för de flest av oss. Tror det är en del i att vara människa och ingå i ett sammanhang och även om de mina nära och kära aldrig någonsin skulle kunna förminskas till biologi - jag skulle sakna och förlora en bit av min själ till om de försvann eller någonting hände dem så antar jag att, ja jag skulle kunna leva vidare utan dem. De skulle göra fruktansvärt ont, men jag skulle leva och kanske rent av kunna bli lycklig på nytt.

Detta gör att jag kände att jag ville analysera detta lite djupare. Vad är nödvändigt för just mig? Varken materiella saker eller var jag bor har någon större betydelse för mig utan jag antar jag skulle vara lika lycklig om jag bodde i ett slott eller i en vanlig tvåa i förorten, så länge jag är med mina familj, men dem har jag ju redan diskuterat ovan. Det är heller inte vad vi äger som utgör vad vad vi är. Även om människor många gånger vill inbilla sig att tro det. Vem som har finast bil eller råd med flest resturangbesök. Nej, ingenting av det skulle jag säga faller under något jag inte skulle kunna klara mig utan.

Vad kan jag då inte leva utan? Jo, jag tänker mig någoting som kan beskrivas som mitt livselexir. Ofta hör man musiker och konstnärer genom historien beskriva den här känslan. Vad är min själs syre? Jag har och har alltid haft en stark vilja att uppleva och göra nya saker. Vidga mina perspektiv så att säga. Kanske jag alltid har varit något av en flyttfågel. Det som skulle skada mig djupast är alltså att inte får veta, lära och förstå. Att bli inlåst i en ostimulerande miljö eller inte få möjlighet till att vara just mig är alltså det hårdaste straff jag kan tänka mig. Samma sak när det kommer till ämnen som döden. En gammal dam sa en gång till mig att det är inte döden som skrämmer mig utan det är tanken på att inte få veta. Få veta vad som händer efter döden och för den delen inte få veta hur livet förtlöper. Nu är det ju så att självklar kan man inte veta eller lära sig allt och jag går inte och tänker i vanliga fall inte på döden. Tror det snarare handlar om omvänd livslust.

Och det är även det jag inte skulle kunna klara mig utan, livslusten och nyfikenheten på min tillvaro. Jag utmanar @dosbeck @Saraangelicas @Reijven och @Livsviktigt till att delta i utmaningen och svara på vad ni inte kan klara er utan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

God morgon alla underbara ni. Varit lite tyst på bloggen under helgen då jag valde att prioritera annat de dagarna men nu är jag tillbaka. Min helg har varit bra, förutom ett missöde, råkade tappa min nya mobil i marken så hela skärmen sprack *snyft* =( haft den i ca en månad så var lagom surt. Förstår inte hur man kan vara så klantig! Så nu får den åka till mobildoktorn för skärmbyte.

Annars tänkte jag städa och fixa lite idag då min lillasyster kommer hit imorgon. Ska bli så roligt och jag längtar massor efter henne. Jag är ju ursprungligen från Gävle men flyttade till Köping när jag träffade David så är ju en liten bit att åka. Vilket gör det lite extra roligt när man får besök.

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Vi ses i biomörkret. Nu ska jag och Linda se AnnaBelle 2: creation. Har laddat upp med Cola och en stor biopopcorn för maximal biostäming. Ska jag vara helt ärligt så valde jag popcorn och inte snacks var för att förpackningen med flamingos var så fin tyckte jag, så lättimponerad är alltså jag om ni undrar haha.  Vad har ni för planer för fredagskvällen?

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Måste bara visa er retro godiset jag hittade på maxi idag, flera av dem var barndomsfavoriter när jag var liten, blev så glad när jag hittade dem. Speciellt de här frukterna med surt pulver i, någon mer som minns dem? Märket verkar heta retro karamellen för er som blev nyfikna.
Senare idag ska jag på bio med Linda. Vi ska gå och se en rysare, Annabelle. Rysare är verkligen min favoritkategori så ska bli så roligt. Innan dess blir det dock tacos.

Likes

Comments

Harry Potter Tour

Jag får mycket frågor angående Harry Potter studios i London. Tänkte dela med mig lite tips inför besöket som jag tycker kan vara bra att ha koll på.

💎Köp biljetterna innan och i god tid. Gärna ett par månader innan för att vara säker på att komma in precis den dagen du vill. Tänker du boka exempelvis veckan innan är risken stor att biljetterna är slut.

💎Åker ni en paketresa med buss får man bara vara där i ca 3 timmar. Åk själva på egen hand ut till studion så får ni möjlighet att vara där hela dagen till stängning. Är enkelt att ta först tåget och sedan en lokalbuss. Studion ligger ungefär  20 engelska miles nord väst om London och det tar ca 45 minuter att åka från centrala London.

💎Åk tid tidigt. Oavsett om ni åker med betald buss eller tar er tid på egen hand så till att välja en tidig tid på bussen eller vara där tidigt. Så ni hinner titta på allt och inte vill riskera att någonting ni vill köpa har blivit slutsålt under dagen.

💎Turen är uppdelad i två delar. Har man lämnat den ena så får man alltså inte gå tillbaka. Se därför till att ni sett allt ni vill innan ni går in i nästa del av turen.

💎Ha inte för bråttom utan ta er tid. Finns massor att se och ta kort på. Är man för snabb när man går runt finns alltså risken att ni missar något.


💎Den enda delen av turen som är guidad är stora salen som turen inleds med. Där får man alltså inte vara precis hur länge man vill pga av att nya grupper ska bli insläppta. Resten är det bara att ta den tid du behöver. 

💎Köp med mat och snacks. Det är tillåtet att ta med matsäck som kan ätas i mitten av turen. Är dyrt att köpa mat där inne så rekommenderas om ni vill spara pengar.

💎Vill ni köpa saker i giftshoppen rekommenderar jag att man tittar innan lite på hauls mm på ungefär vad man vill köpa. Då mycket där är ganska dyrt så man har råd att köpa det man vill ha. Det finns två gift shoppar en i slutet och en inne på perong 9 3/4. Kan vara värt att notera att det inte har riktigt samma sortiment i de båda affärerna utan att det skiljer sig något. 

💎Ha ett Harry Potter filmmaraton innan ni åker. Rekommenderas så ni har alla fantastiska föremål man får se i färskt minne så man får ut maximalt av besöket. 

Det sista men absolut inte minsta tipset är att ha roligt!

​PS; missa inte mina kommande inlägg från mitt nästa Harry Potter tour besök i nästa vecka.

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Sitter och dricker lite kaffe och har allmänt tråkigt. Installerade därför en spökkamera från appstore och här hemma är det tydligen väldig aktivitet haha. Först dök en Ingegärd upp som snabbt fick sällskap av Greger och Elisabet. Tröck man på "spökena" kom det dessutom upp fakta om alltifrån när de föddes och hur de dog till vad de väger. Greger är då han ska ha omkommit i en tornado och sådana kryllar det ju inte direkt av här i krokarna så han har tydligen rest långt för att besöka mig. Lite intressant och som tyder på att skaparna till appen läst på lite innan var att Ingegärd ska ha dött 1963 i en flygolycka. Söker man på året verkar det ha varit väldigt drabbat av just flygolyckor. Lite intressant tyckte jag. Stackars Elisabet däremot drunknade tydligen 1878 23 år gammal stackarn. Nåja nu var det färdigflummat för idag här på bloggen haha. Har ni något tips på roliga appar?

Nu ska jag börja packa lite inför London och välja vilka kläder jag ska ha med mig på resan, tror jag har ganska bra koll på vad jag vill ha med, men så jag inte glömmer någonting viktigt såsom Gryffindor halsduken. Är man en nörd så är man helt enkelt.

Likes

Comments

Är ju som bekant sjukskriven. Idag arbetar jag dock första dagen på 25%, skönt att ha någonting att göra men lite ovant. Jag fick dessutom redan på nya lönen idag efter löneförhöjningen vilken var ett extra plus. Alltid trevligt med lite extra i kassan eller hur?
Annars har det varit en lugn dag, hade besök av min svärmor som var över på en kopp kaffe på förmiddagen och jag unnade mig en liten sovmorgon. Både skönt och välbehövligt måste jag säga. Hur har er dag varit?

Likes

Comments

Nu är familjen Osbeck påväg hem till Köping efter en mysig helg i Gävle. David är ledig idag så vi passade på att vara här en dag extra. Gäller att passa på när man har chansen helt enkelt! Innan vi begav oss hemmet passade vi på att njuta ordentligt av solen på mina föräldrars gård och fika lite. Men nu är det alltså hemfärd som gäller. Sen blir det en lugn kväll med någon bra film för min del skulle jag tro.

Likes

Comments

Trevlig söndag alla underbara läsare! Hade tänkt göra ett morgoninlägg men nouw har krånglat mer eller mindre hela dagen idag. Men den som väntar på något gott brukar det ju heta. Kan dock fortfarande inte lägga upp bilder så får bli ett bildlöst inlägg idag.
Tänkte uppdatera er lite från gårdagen, efter en dag med massa karusellåkning åkte vi hem till mina föräldrar för en kräftskiva med mina syskon. Mamma bjöd på kräftor, paj och massa annat gott. Vincent var dock lite konfunderad över att vi skulle äta döda kräftor som han uttryckte det. Var en väldigt mysig kväll i trevligt sällskap. Det var dock synd att vädret inte var något vidare så vi fick sitta inomhus, men det går ju det med.
När jag var liten hade jag och pappa en tradition som gick ut på att vi skulle bada med en kräfta haha. Det var dock som sagt bra många år sedan som tur är kanske haha. Har ni någon annorlunda tradition att dela med er av så vill jag gärna höra.

Likes

Comments

Är i Gävle i helgen och hälsar på mina föräldrar. Alltid lika mysigt att vara här och umgås med dem. Passade idag på att dra ned ned på stan med David, Vincent och min syster då det är stadsfest. Även om den är långt ifrån lika stor som den var när jag var liten är det alltid trevligt att gå rund och titta i lite stånd. Även Vincent är nöjd då han fått åka lite karuseller och fått lite pizza i magen. Kanske även kan övertala David senare om att vi ska gå och dra upp lite mjukdjur med gripklon, jag älskar det och David tycker det är mördande tråkigt så brukar vara något av en viljornas kamp som jag vinner i slutänden.

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Tänkte köra en omgång med jag har/har aldrig frågor bara för att de är så roligt tycker jag och ni för en chans att lära känna mig lite bättre.

Jag har:

💎Klappat en tiger

💎Ljugit om att jag är allergisk för att slippa äta

💎En syster som bor i Chile

💎Men flit och vilja dammsugit upp sonens lego

💎Piercat 3 ställen på kroppen som inte är öronen (bröstvårtan, läppen och naveln)

💎En Harry Pottermantel (är insorterad i Slytherin)

💎Fångat en fisk med BH:n

💎Blivit opererad för en böld i röven

💎Pussat en dromedar

💎Samlat på ugglor

💎10 tatueringar- en annanas, en drömfångare, en palm, sonens namn, ordet kärlek bakom örat, blommor på ryggen, en sol på låret, hjärter dam på sidan av handleden och en lotusblomma, djurtassar

💎Bott 1 vecka i kloser

💎420 högskolepoäng

💎Snorklat i röda havet

💎Sovit i en gruva

💎Tagit en selfie med en älg

💎Gått upp i eiffeltornet trappvägen

💎Varit på disneyland

💎Smakat på hundgodis

💎Haft både ett marsvin och en landsköldpadda som hetat Nils

💎Bajsat på mig i vuxen ålder

💎Sett över 10 människor dö

💎Flyttat för kärleken

💎Lärt mig läsa på 5 språk som inte är mitt modersmål. Engelskea, italienska, antik grekiska, hebreiska samt runskrift.

💎Inte haft på mig min vigselring på 3 år, tror den ligger i förrådet men är osäker haha

Jag har aldrig:

💎Snusat, snattat eller provat droger

💎Sökt ett jobb utan att få komma på jobbintervju

💎Haft trekant

💎Fött barn vaginalt

💎Tagit körkort

💎Suttit i en fyllecell

💎Varit på simskola utan började direkt på märkestagning


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Around the world

Idag är det precis ett år sedan(var tar tiden vägen egentligen?) vi var på den fantastiska ön Rhodos med min syster och hennes dotter så tänkte därför dela med mig av lite återblicksbilder från vår underbara resa. Vi bodde i Kallithea på samma hotell som de spelade in Sune i Grekland på och var på massa spännande utsflykter. Är ni mer nyfikna på resan har jag en katagori som heter Rhodos som ni gärna får gå in o kika i.Har under året som gått sedan resan även hunnit med att resa både till Thailand och Turkiet och om exakt 2 veckor åker vi till London. Gillar ni Harry Potter rekomenderar jag att ni kikar in här på bloggen sedan då jag ska på Harry Potter tour. Är det någonting ni vill att jag ska kika lite extra på där så hojta gärna.

Fantastiska Kallithea springs. Är ni på Rhodos och bor i Kallithea området rekomenderar jag verkligen ett besök här. Gick lätt att ta taxi till och från källorna.

Min fina familj

På båtutflykt i grekiska övärlden...

Katter inne i Lindos.

Lite fler bilder från Kallithea springs

Likes

Comments

Nu är jag redo för att börja på Hogwarts haha. Köpt en Gryffindor halsduk som kom med posten idag. Tänkt ha den när jag åker på Harry Potter tour om ett par veckor. Kommer bli helgrymt.

  • 116 readers

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Börjar med att önska er alla en bra start på veckan. Idag har jag varit på fika dejt med Sandra och kollat runt lite i affärer. Alltid lika trevligt.
Åt den här smarriga cholkadcheescaken och därefter var jag upp på vårdcentralen för att ta nya tyroideaprover då mina sköldkörtel värden är dåliga och jag sannorlikt behöver sättas in på levaxin. Tycker inte alls om att ta prover är en sak att sticka andra och en helt annan bär det gäller en själv. Tror jag tagit mer prover igår än jag gjort under hela livet. Först i samband med Vincents utredning och nu på mig själv när jag blev sjukskriven för stress. Ska dock börja jobba igen såsmått nästa vecka ska bli så roligt och jag ser framemot att få göra någonting på dagarna.

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Trotsade regnvädret idag och åkte till Titanic exhibition i Örebro med Linda och Oliwer. Velat gå ett tag och idag lyckades jag äntligen locka med familjen. Var väldigt intressant att se och lyssna och ta del av de människoöden som föralltid kom att förändras den där tragiska natten 15 april 1912 då Titanic mötte sitt öde och 1495 personer omkom och vi lärde oss massor om Titanic. Kan varmt rekommenderas och vi har haft en mycket trevlig dag, utställningen är stor och detaljerad med över 200 autentiska föremål och reproduktioner och väl värd sina 160 kr som entren kostade. Utställningen pågår i Örebro till den 27 augusti.

Ombordstigning på R.M.S Titanic

Så här såg 1.a klasshytterna ut på Titanic. Titta bara på alla fantastiska detaljer. 

Älskar att även påsarna var gjorda speciellt för utställningen med white star lines logga på. Verkligen det där små detaljerna som gör det lilla extra tycker jag.

Likes

Comments

Vincent sover hos sin faster och kusin idag så maken och jag är barnfria ikväll. Inte planerat något särskilt dock var vi ute och åt en varsin angus bbq hamburgare. Så gott och nu ska vi mysa framför en bra film med lite vin,ost och kex. Funderade först på om vi skulle passat på att gå på bio men gick ingenting som jag vill se så då blir det hemmakväll istället. Kommande helger kommer det ju massa bra filmer som DET och Annabelle 2 som jag vill se så kanske kan gå på bio då istället. Jag älskar ju skräckfilmer så måste nästan se dem.

Måste förresten berätta... Maken och jag är nog förresten inte riktigt kloka, vi stalkade min svärmor idag på maxi och stod och fnittrade bakom en hylla. 30 år, föräldrar och gifta sedan ett par år tillbaka som vi är. Helt normalt men väldigt roligt hade vi haha.

Vad har ni för planer ikväll?

  • 132 readers

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

God middag alla underbara! Lyxade till det nu på förmiddagen med en fika ute i det härliga vädret tillsammans med familjen och svägerskan. Gäller att passa på när det är såhär fint väder ute. Senare idag blir det troligen en sväng till lekparken. Varit dålig på att uppdatera senaste dagarna men har haft svårt att hitta motivation till att blogga. Min nya kamera kom dock igår så kommer kunna kompensera er med riktigt snygga bilder från London istället.

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Och jag bjuder på den här bilden. Precis lagt Vincent för natten och tänkte snart ta mig ett varmt välbehövligt bad efter en låg dag. Vardagslyx på hög nivå och perfekt för en trött mamma. Under kvällen har Vincent och jag varit kreativa och målat lite teckningar tillsammans. Jag gillar att pyssla med honom när vi för chansen. Fick dock inte visa Vincents bilder då de tydligen är en överraskning åt hans pappa som är och jobbar så ni får stå ut med mina.

Vad gör ni ikväll? Tell me.

Likes

Comments

Passade på att vara ute en sväng med svägerskan samt Oliwer och Vincent idag. Var och åt lite grekiskt och barnen fick leka av sig. Vilket verkligen behövdes då Vincent hade massa spring i benen, vi såg ven en gullig larv som barnen stod och beundrade länge. Är sjukskriven för svår stress i två veckor så försöker se till att komma ut och inte bara sitta hemma, speciellt i veckorna när David jobbar. Unnade mig även en tatueringstidning på stan, är bra sugen på en ny tatuering men vet inte riktigt var jag vill ha den än så länge så tänkte suga på karamellen ytterligare ett tag. Alltid kul med lite inspiration dock. Så nu ska vi ta det lugnt i soffan med tidningar och tv resten av kvällen här hemma.

  • 144 readers

Likes

Comments

Fru Osbeck & co

Vincents farmor passade honom i natt så passade på att ta en lång välbehövlig sovmorgon, sov ändå till halv tolv så skönt och lyxigt! Efteråt var vi och och åt frukost nere på stan var lite onyttig och unnade mig en biskvi och café latte. Bättre än så blir inte en fika på stan. Är redan redan dödstrött trots att jag knappt gjort någonting idag så funderar på om jag ska ta en siesta. Det har man lov till en söndag eftermiddag tycker jag.

Likes

Comments

Vincent och jag ägnar fredagsmorgonen åt att att pyssla och göra studsbollar i glada färger. Vi köpte hem material för dem igår och det första Vincent pratade om när han vaknade var dessa studsbollar. Morgonen har alltså ägnats åt pyssel i stora lass. Vincent behövde lite hjälp med första med klarar nu samtliga tillverkningsmoment självständigt allt från att ha i massan till att ställa in tiden massan ska vara i vatten. Duktigt va? Det innebär också att min medverkan till pysslet sträcker sig till att så att säga bolla färg och formval med.Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag älskar ju som bekant lite annorlunda upplevelser och resturanger. Har därför sökt vida omkring på google efter några unika ställen i London. Har bokat bord på några av dem, så kan utlova några riktigt annorlunda blogginlägg från resan. Har bokat in den rosa drömresturangen Sketch, roliga rainforest cafe samt afternoon tea bus. Även tänkt ta en tur till cereal killer cafe. Vilket är precis lika annorlunda som det låter - ett cafe där de bara serverar all världens olika flingor, så förhoppningsvis kommer ni tycka att det är lika roligt som jag gör.

Ska även på Harry Potter tour igen. Var där sist vi var i London också och jag älskar verkligen det stället, därför blir det ett andra besök iår igen. Vilket jag verkligen längtar till då de har lite nyheter iår exempelvis förbjudna skogen. Är ganska precis en månad kvar tills vi åker.. Skönt att ha en liten morot att längta efter såhär under sommaren tycker tycker jag. Eller vad säger ni?

Likes

Comments

Spenderar eftermiddagen i lekparken med familjen. De har byggt en ny lekpark som öppnade nu i dagarna och som direkt blev Vincents nya favorit. Vi har haft en riktig utedag och unnat oss en varsin glass i det gröna. Var även en sväng in till stan på förmiddagen och hittade ett par snygga skor på din sko rean. Fanns en massa fint nu till bra priser så det kan jag tipsa om.

Likes

Comments

Vändpass avklarat på sjukhuset och bara ett pass kvar den här helgen. Direkt efter jobbet hamnade och mitt i en plättpicknick så nu sitter jag ute i gräset och äter färgglada plättar och dricker kaffe. Mysigt och det blir nog inte så mycket bättre än såhär!

Tänkte även avslöja vad vi gav svägerskan i present. Nämligen Champagne afternooon tea på hippa skitch i London. Den som inte vet vad det är för resturang rekommenderar jag en googling då restaurangen är någonting utöver det vanliga

Likes

Comments

Tänkte börja med att önska er alla en riktigt trevlig helg. Jag jobbar i helgen så har inte speciellt mycket inplanerat dagarna som kommer. Mer än jobb då såklart. Så just nu sitter och och dricker lite kaffe innan jobbet och beställer lite kläder jag tänkt ha när vi åker till London om en dryg månad. Ska ju göra lite speciella saker så gäller att vara passande klädd, försökt hitta riktigt underhållande saker att bjuda er på här på bloggen som jag tror ni gärna vill läsa om. Min svägerska som fyller år idag ska ju också med på resan så har ordnat en present utöver det vanliga till henne som hon ska få senare idag av maken när de går över till henne. Synd jag jobbar så jag inte kan se hennes reaktion, men det är minst sagt minnesvärt. Så hoppas det blir en hitt. Ni får se senare på bloggen vad det är så håll er uppdaterade på vad som händer här inne!Likes

Comments

Minns ni att jag skrev härromdagen att min kamera gått sönder så jag vackert fick köpa en ny, igårkväll var det min mobiltelefons tur att ge upp. Råkade tappa den i handfatet på jobbet härromdagen klantig som jag är så gissar det var det som tog livet av min stackars mobil. Försöke göra mobil HLR genom att lägga den i ugnen på låg värme men icke. Är alltså mobillös ett par dagar. David har dock varit supergullig och köpt en ny åt mig som borde komma i dagarna. Tror det var en iphone 6 men är osäker haha. Att vara mobillös är bland det absolut värsta jag vet och stackars David har fått ringa lite samtal i min räkning från sitt jobb stackarn, men han är värld guld som ställer upp så på mig.

För att prata om någonting roligare så har jag bokat lite resturanger i London alltihopa är lite annorlunda och har det lilla extra. Så utlovar massa spännande inlägg senare. Tänkte överaska er lite med vilka de är. Någon som vet någon riktigt unik resturang eller cafe i London så får ni mer än gärna tipsa här på bloggen.

Likes

Comments

Dricker kaffe medan jag väntar på att det ska bli dags att gå till jobb och förskola. Fick köpa mig en ny kamera idag då min gamla verkar gett upp, eller den snarare fungerar när den känner för det och så kan man ju inte ha det. Fick bli en canon eos 10M då det var extrapris på en sådan just nu. Någon som har en sådan och vet om den är bra? 

Vill ni veta någonting annat roligt, har bokat en natt på jumbo stay på arlanda. För et som inte hört tala som hotellet innan är det ett vandrarhemmet är inhyst i en ombyggd Boeing 747-212. Hela familen ska dit för en övernattning och jag tror Vincent kommer älska den här övernattningen. För hur häftigt är det inte att sova i ett flygplan? Lovar er ett riktigt intressant inlägg därifrån efteråt.Likes

Comments

God middag lovers! Första arbetspasset i form av ett nattpass på sjukhuset är avklarat och jag har tillockmed hunnit sova. Avslutar egentligen min semester imorgon men hoppade in och tog ett extrapass. Alltid välkommet med lite extra klirr i hushållskassan. Eller hur? Märktes dock att jag inte är van att jobba natt för mådde riktigt illa. Är nog inte ultimat för mig egentligen skulle jag tro, men någon enstaka gång går det ju. Efter att ha fått vila är jag dock på topp igen nu.

4 veckors semester gick verkligen påtok för fort måste jag säga. Den hann ju bara börja känns det som fast skönt att komma in i vardagliga rutiner igen och jag har verkligen haft en riktig toppensemester som inleddes storartat med en vecka i Turkiet och avslutades igår med en magisk övernattning i Sala silvergruva. Är ni nufikna finns inlägg från båda resorna att läsa här på bloggen och jag lovas er att de är läsvärda. Någon mer som avslutat sin semester idagarna eller är du lyckligt lottad och börjar semestern nu?

Likes

Comments

Minns ni att jag tidigare gett maken en övernattning i Sala silvergruva i födelsedagspresent? Nu var det alltså äntligen dags för denna både unika och rysmysiga övernattning. Vi begav oss från Köping vid lunchtid på lördagen och vid 14 tiden var det dags för den guidade visning av gruvan som ingick när vi bokade övernattningen. Det fanns när vi var där två olika turer att välja på en på 1timme och en på 2 timmar. Jag är ju galet intresserad av historia och fakta överlag så vi valde den längre turen som var helt fantastisk.

Knack, knack, knack för att hålla oss väl med gruvfrun och visa respekt börjar vi äventyret med att knacka 3 gånger i väggen innan vi beger oss djupt in i gruvan tillsammans med vår duktiga guide. I gruvan bör man heller varken svära, vissla eller skrika. Väl inne i gruvan vandrade vi genom en labyrint av gruvgångar och förbi underjordiska sjöar samtidigt som vi lyssnade på gruvans intressanta historia som sträcker sig från 1100-talet till 1400- talet då brytningen i gruvan började fram till 1908. Efter turen var det en god stund kvar innan det var dags att bege sig ned i berget igen och till gruvsviten. Vi blev därför rekommenderade en trevlig restaurang inne i Sala där vi intog dagens middag.

Sviten är världens djupaste svit på imponerade 155 meters djup och ligger på Ulrica Eleonoras botten. Att det tar 4 minuter med den rasslande hissen för att åka ner skvallrar lite om hur djup inne i berget vi befann oss. På hemsidan kan man läsa om att hotellrummet ligger på listor över världens både häftigaste, galnaste och coolaste hotellrum. Vilket ju såklart måste upplevas. John Bauer stämningen går nästan att ta på inne i sviten och vi välkomnades med ett vickningfat med lite allt möjligt (och ja, den innehöll mousserande mums!) därefter lämnades vi själva nere i gruvan av vår trevlige gruvdräng med en kommunikationsradio om vi skulle behöva ta kontakt med någon utanför. Så var det bara vi och gruvfrun, då man inte kan ta sig varken upp eller ned från gruvan på egen hand. Man behöver dock inte vara orolig om man möter gruvfrun och hon har en vit böljande klänning, bär hon istället svart är det dock desto större anledning till oro då hon då vill varna för fara eller värre.

Och visst kunde man på den här magiska platsen ibland ana någonting i ögonvrån. Kanske var det gruvfrun eller någon annan vars livsöde utspelat sig och anslutats i gruvan under de 900 år som den var i bruk? För visst finns det gott om berättelser från gruvans långa historia. Exempelvis den om överstigaren Jörgen Tysk som en julnatt för 400 år sedan såg en märklig syn i form av ett ekipage i form av en vagn körd av två gigatiska svarta hundar och en övernaturligt stor och huvudlös körsven. Dagen efter det säregna mötet blev Tysk mycket sjuk men återhämtade sig. David berättade även att han vaknat mitt i natten och tyckt sig höra en kvinnoröst. Det finns historier om hur människor kommit ned i gruvan och råkat komma in oinbjudna till gruvfruns fest med de sedan länge döda, så vem vet han kanske bjöds in av självaste gruvfrun eller någon av de gruvandar som sägs husera i gruvan?

Sviten och gästabudsalen gav i det närmaste ett magisk intryck av att vara på gästabud hos de underjordisk i bergakungens egen sal! Det är inte för intet flera ockulta tv-program spelats in i gruvan. På morgonen väntade en rejäl frukostkorg på oss inne i gruvan innan det var dags att bege oss mot Köping igen.

Kostnad 4890kr för en övernattning i gruvan. Då ingår även en guidad tur i gruvan, en vickningskorg med diverse godsaker, mousserande vin samt en rejäl frukost.

Likes

Comments

När vi övernattade i Sala Silvergruva ingick även att rum på Gruvgårdens B&B vilket verkligen riktig mysigt, varsamt renoverat och den unika gamla miljön hade tagits tillvara med gamla tapeter och inredning från 50-talet. Vilket gav en känsla av att tiden stannat till. Då det var så mysigt tänkte jag därför visa lite bilder därifrån innan jag gör ett inlägg om själva gruvsviten och övernattningen i gruvan.

Vi fick tillgång till ett vilorum då det är först på kvällen som man går ned i gruvan och det därför blir att par timmars glapp efter den guidade turen. Inredningen är gjord av Evy Meurman och materialval är uteslutande naturmaterial vilket gav B&B en mysig prägel. Kan mycket väl tänka mig att övernatta här i framtiden.

Av personalen blev vi rekomenderade en trevlig resturang inne i Sala som vi var inne och åt på, Mat och prat. Både och och David beställde en kycklingspett med pommes, aioli och sommarsallad. Supergott och väl värt ett besök.

Likes

Comments