Hallå!

Var i torsdags på den första bokcirkelträffen i folkets hus. Det var bara jag och den äldre kvinnan från sist som dök upp och en kvinna som jobbar för ABF. Tanken var att vi skulle få ett riktigt rum att sitta i (eller jag trodde det iaf), fika och att vi skulle mötas för att börja samtala kring den stundande läsningen och om boken vi skulle fördjupa oss i. Istället hamnade vi inne på ABF:s kontor med personal springandes i ett som ''bara skulle kopiera ett papper'' och som ''bara skulle hitta sin tändare'' eller ''bara skulle leta efter sin borttappade mobil och undrade om vi hade sett den''. Med andra ord ingen lugn och ro. Sedan för den så kallade ''mysfaktorns'' skull så tändes två starkt doftande doftljus som fick mig att bli irriterad i ögon och hals, men jag fick ingen chans att be dem släcka ljusen på hela tiden förrän fem minuter innan vi skulle avsluta och gå hem. Man kan väl lugnt påstå att kvinnan från ABF och den andra deltagaren knappt märkte av mig utom några kortare stunder för de var fullt uppe i sina diskussioner, haha.

Nåväl jag fick i alla fall med mig romanen därifrån som vi ska börja läsa; nämligen Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall och Per E Samuelson där det berättas om Huseby bruk och dess ägare. Så trevligt att krypa upp i soffan med lite spännande höstläsning.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hejsan! Var ett tag sedan jag var inne och skrev sist här på bloggen.  Har varit fullt upp med lite av varje.  Bland annat har lillan döpts i våran kyrka här på orten och det var en fin mysig upplevelse med bara de allra närmsta. Efteråt drog vi oss tillbaka hemåt och firade med lite gott och tittade på de fina dopgåvorna. 


Har idag anmält mig och maken till en barnolycksfallskurs som är på 3,5 timmar. Känner att det är så viktigt att i tid ta tag i att gå en så viktig kurs och uppdatera sina kunskaper om olyckan skulle vara framme.  I kursen ska de gå igenom hur man räddar alltifrån spädbarn upp till tonåringar. 


Nu ikväll tog jag bilen och körde i regn och rusk in till stan och samtalade kring att dra igång eller gå med i en bokcirkel.  Vi var inte alls många som dök upp,  majoriteten bestod av personal från biblioteket, abf och studieförbundet vuxenskolan. Sedan var det jag och en kvinna som hade dykt upp.  Vi åt kanelbullar dagen till ära och pratade lite böcker iaf.  Det var ganska trevligt och det beslutades att jag och den andra kvinnan ska träffa två personal ur abf den 19 oktober för att diskutera någon eventuell bok och hoppas på att fler anmält sitt intresse för bokcirkeln. Jag hoppas ju på att träffa lite likasinnade på så vis.  Inte lätt vilket forum jag ska använda mig av för att komma ut och träffa lite folk nu som mammaledig.  Blir ju gärna att jag inte träffar så många utanför hemmet. Nåväl det ger sig vad det blir av det.  Nu ska jag varva ner och sova iaf.  God natt.  ⭐#bokcirkel #läsa #kurser

Likes

Comments

Tack små hönorna att ni värper så fina ägg till hushållet. Underbart att få äta ägg som man vet vart de kommer ifrån när det nuförtiden finns gifter i en del köpeägg.

⭐🐔🐤

Likes

Comments

Finns det något godare än en mumsig chokladkaka med smarrig topping?! När man bakar något så frestande så kan man lika gärna baka i en långpanna så att det räcker och blir över, för blir det över då är det kanon att frysa in och kunna ta fram vid behov.


Du behöver:

200 g Smör
4 ägg
4 dl Socker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk Vaniljsocker


Sätt på ugnen.
Smält smöret, antingen i kastrull eller i micron.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i kakao, vetemjöl, vaniljsocker och till sist smöret.
Vispa ihop och häll upp i önskad form
( kom ihåg att göra 1 1/2 sats till en ”vanlig/stor” långpanna ) .

Grädda i mitten av ugnen i 18-20 min i 175 grader, eller om du bakar i varmluftsugn 18-19 minuter och 160 grader. Men det kan variera beroende på ugn.


Chokladfrosting ( dubbla denna satsen i en stor långpanna ) :

Du behöver:
100 g philadelphiaost
60 g Smör
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
4 dl florsocker


Så gör du:

Smält smöret.
Häll philadelphiaost, kakao, florsocker & vaniljsocker
& det smälta smöret i en bunke.
Vispa med elvisp tills smeten blivit slät & bred på den på kakan när kakan svalnat!

Bon appetit!

Likes

Comments

Vi har trots att det har varit ett dåligt äppelår pga. frosten som slog till förvånansvärt mycket äpplen hemma. Men så har vi ju också många äppelträd tack vare de tidigare ägarna som flitigt planterat och ympat hej vilt 😊.

Jag gjorde osötat äppelmos som är perfekt på gröten, som ingrediens i desserter eller som går bra att använda i bakning där det kan ersätta smör/kokosolja helt eller delvis och gör att bakverken blir saftiga utan tillsatt fett.

Att tillsätta socker till vanligt äppelmos eller sylt är egentligen en effektiv bevaringsmetod. En hög sockerhalt är det som gör att vanlig sylt och mos håller sig så pass länge i en burk i kylen. Osötad behöver man därför frysa in äppelmoset i mindre portioner; så mycket som man använder på en vecka och ta fram vart efter.


Äppelsorter som är bra att göra mos av är de som lätt blir lite ”mjöliga” och mosiga i konsistensen när de är övermogna. De tenderar också att snabbt bli övermogna så man får passa på att göra mos, juice och efterrätter av dem. Ingrid Marie, Discovery, Transparente Blanche och Gravensteiner är några äppelsorter som fungerar bra till mos.

För recept; scrolla ner!

Ibland har man turen att hitta STORA äpplen!


Äppelmos – Utan socker

  • Valfri mängd äpplen. Tänk på att utan socker blir det en mindre volym och det krävs fler äpplen än till sockrat mos för att få samma mängd. Jag använde ca 8 st äpplen och det blev ca 2,5 dl mos av det.
  • 3 msk vatten
  • Citronsaft
  • Kanelstång, vaniljpulver
  • Valfritt: ca 1 krm askorbinsyra (askorbinsyra är c-vitamin och gör att äppelmoset inte blir brunt. Använder du citronsaft kan det räcka och då behövs ingen askorbinsyra.)
Gör så här:
  1. Skala, ta bort kärnhus och skär äpplena i bitar, ca 1-2 cm kuber.
  2. Lägg äppelbitarna i en skål med vatten och en msk citronsaft vart efter så att de inte blir bruna.
  3. Häll bort vattnet och lägg äppelbitarna i en kastrull med 1/2 dl vatten, ev. någon smaksättning så som kanelstång och låt det koka upp.
  4. Låt äpplena sjuda och småkoka på låg värme i ca 15-20 min tills att de har kokat sönder och mosat sig. Rör om några gånger under tiden.
  5. Tillsätt ev. sötning mot slutet (jag smakade på mitt mos och tillsatte ca 2 msk kokossocker).
  6. Om du vill ha ett jämt och klumpfritt mos kan du pressa moset genom en kökssil och sedan eventuellt koka upp det igen.
  7. Rör ut askorbinsyran i lite färdigt mos. Blanda ner i kastrullen.
  8. Häll på glasburk eller mindre plastburkar om du vill frysa in moset.

Likes

Comments

Jag tycker ju om 50-tals modet och däribland hårbanden som bars då som är väldigt praktiska. Så jag valde att sy mig ett sådant hårband av ett väldigt snyggt rött bomullstyg med små vita ankare. Tyget har bara legat och dammat i något år nu ända sedan jag beställde hem det för jag varit för rädd för att klippa i det, haha, låter ju lustigt nu när jag skriver det men precis så är det.

I alla fall så klippte jag ut en rektangel i papper först att ha som mall. Mallen gjorde jag 65*15 cm. Tyget vek jag på mitten på bredden och sedan nålade jag fast mönstret på tyget så att den ena kortsidan linjerar med vikningen- på så sätt blir tyget dubbelt så långt som mönstret.

När jag hade klippt ut tyget så vek jag tyget på längden med avigsidan ut och sedan pressade jag viklinjen. Jag klippte till diagonala ändar på hårbandet. Kanterna nålades ihop men jag markerade en öppning på 8-10 cm på hårbandet som inte skulle sys för att hårbandet skulle kunna vrängas ut och in senare.

Jag hade 1.5 cm i sömsmån och när jag hade sytt färdigt putsade jag ner sömsmånen så den blev hälften så bred.

Slutligen så vände jag hårbandet med rätsidan ut med hjälp av öppningen. Jag tog hjälp av en nål för att pilla ut hörnen så de blev spetsiga och snygga.

Kanterna vid öppningen veks in och syddes ihop. Jag sydde så nära kanten som möjligt för bästa resultat.


Voila`! Ett snyggt hårband a' la 50-talet! 🎀


Likes

Comments

Hejsan!

Jag, maken och lillan var ute häromdagen och skulle leta efter mer blåbär för det går åt en del nu sedan jag börjat äta mer blåbär och lingon, samt baka med, sylta och safta. Vi hade lite ont om tid så vi bestämde oss för att ta bilen fastän vi inte skulle längre bort än till grannbyn eller vad man ska kalla det. Bilen ställde vi utmed en grusväg och jag gav mig in och började plocka mestadels lingon ,fanns tyvärr inte så värst med blåbär. Nåväl, det drog ihop sig och vi var tvungna att bege oss och Eric ropade på mig men jag ropade tillbaks att jag bara skulle ta några lingon till. Grejen var att först visste jag var bilen var för jag tittade på den men hur det var så när jag tittade ner på marken så måste jag ha vänt runt och bytt kurs. Vips så hade jag hittat lite till bär en bit in och på den vägen var det. Jag tittade inte upp och helt plötsligt var jag vilse. Jag gick och gick. Jag kunde omöjligt se volvon, maken, lillan eller vägen. Jag såg framför mig hur jag skulle få sova i mossan och hur helikoptrar skulle få leta efter mig i mörkret. Haha, vadå pinsamt att irra bort sig typ bara kilometern ifrån hemmet 😱😂

Tack vare att min make inte har i närheten av ett så katastrofalt lokalsinne som jag har så kunde han till slut leta upp mig och lite tack vare höga rop 😏 . Sedan när jag var upphittad så var jag ju absolut tvungen att hitta en vass gren att snubbla på med bara några meter kvar till bilen så att jag rev upp två klösmärken på benet. Det måste ju synas att man varit vilsen, eller??! Men lite lingon och något blåbär blev det i alla fall. 🌾

Likes

Comments

Hejsan! Jag har den senaste tiden fått sådan lust att baka maränger bara för jag tycker det är så kul. Jag tycker det är roligt att se övergången från när det är äggvita och socker till när förvandlingen sker och det blir vitt fluffigt skum som är styvt.  Hihi det är ju olika vad man roas av och tycker är kul. Men jag kommer nog fortsätta baka en del maränger och marängbottnar ett tag framöver.  Testade göra en variant av maräng på spisen men det var ett hemskt passande på det och jag vispade så hela armen värkte.  Varför inte använda sig av sin hushållsassistent när man kan 😊! Recept kommer längst ner på inlägget.
Håll till godo!
Kramar Marie

4 st äggvitor
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
3 dl puffat ris (rice crispies )
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna till halvhårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills det blir hårt skum.  Vänd ner riset.  Klicka ut marängen på bakplåtspapper.  Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 minuter.  Låt marängerna svala något innan de lossas från pappret.  Förvara marängen torrt. 

Likes

Comments

Jag kallar det för blåbärsdricka a' la Marie för jag har inte i i närheten så mycket socker som man har vid safttillverkning utan det här är min variant. Därför har jag inga riktiga måttangivelser heller för jag smakar mig fram till vad jag tycker är gott. Jag har heller inget konserveringsmedel i men det kan man ju ha om man vill för att få en mycket hållbar saft. Då tar man ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per liter saft. Sedan rörs det ut i saften. Men det görs först på slutet när saften är färdig och inte ska koka mer för annars kan natriumbensoatet ge besk smak åt saften.

En stor påse med frysta blåbär som legat i frysen länge skulle nu få bli till god och nyttig blåbärsdricka a' la Marie. Ner i kastrullen åkte dem för att kokas upp tillsammans med ca 1 liter vatten i 10 minuter.

Jag hjälpte till att mosa blåbären lite med en pärastöt som man säger i Skåne. 😉

Efter det kokat så skulle bären silas över i ett lämpligt kärl såsom en bunke i aluminium.

Bären mosade jag med en gaffel för att få med så mycket som möjligt av det goda och smaken. Det som blev kvar i silen sparade jag till att eventuellt baka med längre fram.

Så skulle drickan i kastrullen igen och tillbaks på spisen ännu en gång för att kokas upp under omrörning tills allt sockret löst sig.

Sedan skulle skum skummas bort noggrant med en hålslev tills blandningen var klar och fin.

När drickan var färdig hällde jag upp den upp till kanten på en väl rengjord, varm flaska och förslöt den genast.

Blåbärsdrickan a´ la Marie förvaras bäst mörkt och svalt. Den smakar gott kyld och med någon isbit i.

Mums! ✨

Likes

Comments

Hej!

Dregellappar kan man nästan inte få för många av, hehe. Särskilt som man inte vill tvätta hela tiden. Har sytt en dregellapp tidigare och kände att behovet fanns av att ha någon till så det var bara att ge sig i kast med att försöka sy en.

Jag sydde dregellappen av en gammal bomulls t-shirt jag har haft. Gick efter en gammal mall, går bra att utgå ifrån en befintlig dregellapp man har hemma (om man nu har en sådan) och rita efter. Jag lade på 0.5 cm sömsmån runt om. Jag klippte ut två bitar, nålade ihop dem räta mot räta med varandra. Sedan sydde jag med raksöm runt om men lämnade ett glapp på ca 3-4 cm för att senare kunna vränga den in och ut så rätan kommer utåt. Jag avslutade med att sicksacka kanten.

När det var klart vände jag dregellappen på rätt håll så avigan kom inåt och sedan sydde jag igen hålet jag lämnat. Jag sydde fast en tryckknapp för hand, men man kan även sätta en bit kardborre eller en vanlig knapp om man föredrar det.

Jag valde att pimpa dregellappen med en liten ros rosett 😍

Klart!


Likes

Comments