Det här att vi människor är såna vanevarelser är lite intressant. När jag började med LCHF första gången, var det så många som undrade (bland annat jag själv) vad jag skulle äta till frukost om jag INTE ska äta bröd. Såhär i efterhand förstår jag inte riktigt varför man SKA äta bröd - det är ju (enligt mig) inte ens gott, och resultatet efteråt är en uppblåst, slö och tung kropp. Dessutom är det ju smöret och påläggen som är det goda, brödet är bara ett sätt att få i sig det på ett smidigt sätt ;)

Men - vad äter jag till frukost då?
Som jag skrivit tidigare, så infinner sig hungern sällan innan elva-tolv-tiden på dagen, så jag kör mer eller mindre medvetet på 16:8. Men så kommer det dagar då jag vaknar VRÅLhungrig - oftast när fettintaget dagen innan varit lite halvkasst, och då kan det bli en sånhär frukost. Väldigt simpel, och smakar ungefär som vaniljyoghurt man köper i affären (men utan socker ;)).

Jag tar 100 g turkisk yoghurt och blandar med 0.5 dl vispgrädde och vaniljpulver efter smak. Hade här även ett (tyvärr inte perfekt) ägg - mums!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I helgen hade vi svärföräldrarna på besök vilket ofta blir ganska spännande ur matperspeltivet, då hon äter en diet som är raka motsatsen mot min, och han lider av (nu något mildare) fettskräck. Att göra mat som passar alla är en utmaning vill jag lova! Valde att försöka mig på ett recept med 56kilos broccoli- och ädelostpaj som grund (klicka här) - supergott! Då dottern är laktosintolerant, bytte jag (tyvärr) ut ädelosten mot ca 420 g bacon som jag knaperstekt innan jag la den i pajformen.

~ bild lånad från 56kilo ~


Såhär gjorde jag (det blev ca 9 portioner!);

500 g broccoli
420 g bacon (vi gillar bacon xD)
5 ägg
4 dl grädde
2 dl riven ost
peppar

Jag skar baconet i bitar och knaperstekte samtidigt som jag kokade broccolin mjuk och lät den ånga av ordentligt. Baconet och broccolin la jag sedan i en pajform. Blandade äggen och grädden tillsammans med peppar, hällde över formen och toppade sedan med den rivna osten. Gräddade i ugnen på 200 grader i ca 27 minuter. Tiden beror lite på ugn, så håll koll mellan 25 och 30 minuter.
Supergott och väldigt mättande!




Likes

Comments

Jag var ganska se med att upptäcka - och läsa in mig på alla fördelar med - LCHF och lågkolhydratskost. Tyvärr, får jag väl säga. Det har lett att vår stora dotter i stort sett är uppvuxen (om man nu kan säga "uppvuxen" om en tjej på snart två år) med bröd till frukost - liksom så många andra. Jag har som ambition att helt och hållet ta bort vanligt bröd här hemma, men behöver något att ersätta det med i och med att dottern är så "beroende" av något brödigt till frukost. Håller därför på att botanisera bland olika alternativ. Mitt i särklass favoritrecept just nu är Tjockkockens ostplättar. Dessa blir så goda, och underbart luftiga, och med rejält med smör och pålägg, blir det som vanligt bröd!

Såhär gör jag:

3 ägg

2-3 msk philadelphia

3-4 dl riven ost

1,5 tsk bakpulver

1-1,5 msk fiberhusk

Jag vispar 3 ägg fluffigt med elvisp innan jag blandar i 1 msk fiberhusk, 3 msk Philadelphia, 1,5 tsk bakpulver och 4 dl riven ost.. Detta blandar jag ordentligt, och klickar sedan ut smeten på bakplåtspapper. Brukar även strö över lite flingsalt innan de ska gräddas (i originalreceptet ska det vara olika fröer, men hade inga hemma ;)).
In i ugnen på 200 grader tills de gyllenbruna och fina.

Brukar göra ca sex plättar på satsen - vilket ger ca 3,1 gram kolhydrater per styck.

Smaklig måltid!



Likes

Comments

Som småbarnsförälder är det där med "snabbt och lätt", när det kommer till mat, ovärdeligt. Detta är precis det - snabbt, lätt och så otroligt gott! Det ger dessutom en lyxig känsla, och är perfekt en tråkig måndagskväll som denna.

Ingredienser:
En lagom stor bit kassler (vi hade en 1500 gramsbit, då vi även gör matlådor)
2 paket mozzarella

Till såsen (4 port):
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
5 tsk tomatpuré
8 soltorkade tomater
lite chilipulver
16 stora basilikablad


Gör såhär:

Skär kasslern i ganska tjocka skivor, och gör ett snitt i mitten av dem. Lägg sedan i 1 - 2 skivor mozzarella i snitten. Lägg in i ugnen i 200 grader tills osten har smält (ca 15-20 minuter, beroende på ugn).
Koka under tiden upp alla såsingredienserna, förutom basilikan, och låt koka några minuter. Ta sedan av kastrullen, lägg i basilikabladen och mixa. Jag brukar inte mixa helt slätt, men det är en smaksak ;)
Definitivt värt att testa!

Receptet är hämtat från fantastiska Lesscarbs .

Likes

Comments

Det finns nog ingenstans man hittar så vidriga namn på "rätter" som inom LCHF.
Varken ägglatte eller äggmjölk låter ju särskilt aptitretande, även om det ju är hur gott som helst!
Jag kör ofta på 16:8 (dvs. fastar 16 timmar, och äter under de resterande åtta. För min del inntbär det oftast att jag äter sista målet vid fem - halv sex, och sedan första tidigast runt nio. Är jag dock inte hungrig, blir det först vid lunch.), men om jag av nån anledning intar frukost brukar det bli just ägglatte. Lätt att göra, fullt med både protein och fett, och mättar VÄLDIGT bra.

Jag brukar ta ett ägg, 30 g kokosfett (med eller utan smak), en kopp kaffe och eventuell smaksättning - personlig favorit just nu är kanel. Detta mixas några sekunder, hälls sedan upp i ett latteglas och avnjuts sedan antingen hemma eller på språng. Hur bra som helst!

Den senaste tiden har jag dock blivit en väldigt frekvent kaffedrickare, och borde dra ner på det litegrann. Har därför även testat äggmjölk. Äggmjölken blir inte fullt så fyllig som ägglatten, men mättar precis lika bra. Den innehåller dessutom bara 1,7 g kolhydrater, och hela 60 g fett - det vill säga, om du lyckas få i dig hela,
Receptet jag har använt mig av är det här från Allt om LCHF.

Såhär gjorde jag:
Jag la ett ägg, 50 g kokosolja (med smak), lite kardemumma och 3 dl kokande vatten i en långsmal bunke och mixade. Hällde sedan upp i latteglas, och njöt. Fick bara i mig halva dock - den är väldigt mättande!

Likes

Comments

Hej och varmt välkommen till min lilla blogg!
Syftet är främst att ha en plats att samla testade - och gillade - recept, så jag vet var jag har dem och självklart vore det även kul om du kunde hitta lite inspiration också. Även om jag tycker det är väldigt kul med matlagning, så kan jag tyvärr inte ta cred för recepten i bloggen (om det inte står uttryckligen i inlägget) och kommer därför även att publicera länken till originalreceptet i varje inlägg.
Recepten i bloggen kommer att vara på lchfvänlig och/eller kolhydratfattig mat, och jag kommer i så stor utsträckning som möjligt att även skriva (ungefärlig) gram kolhydrater per portion.​

Vem är då jag?
Jo - en ständigt trött tvåbarnsmamma till två yrväder - en tvååring, och en 6-månaders. Efter senaste förlossningen, i april, bestämde jag mig för att gå all in vad gäller hälsa, vikt och allmänt välmående, och började därför med LCHF igen. Har sen dess gått ner ungefär 16 kilo (pendlar nåt halvkilo upp och ner ibland), fått bättre värden och mår så mycket bättre. Jag kommer inte att skriva om min viktresa här, men finns på instagram (frulensviktresa), för den som är intresserad.
Älskar att träna, men hinner dessvärre inte med det lika mycket som jag hade velat, så min viktnedgång beror främst på kosten. Jag äter runt 20 g kolhydrater per dag, och trivs super.


Hoppas att du kommer att trivas här - och hitta inspiration till kvällens middag här! 
​Kom hemskt ​gärna med förslag på maträtter!!
Y








Likes

Comments