Mycket med ens tankesätt kan förändras på kort tid! Vi kom på efter vi hade satt vår rätt tajta budget att vi glömt 4 (!) räkningar... för 1 år sen hade jag utan problem istället betalt in minimum-beloppet på vår lägsta skuld för att "finansiera" de glömda räkningarna. Vad jag gjorde nu istället som är en enormt stor skillnad i mig, är att jag behöll vår skuld-snöboll och istället kapade massa andra kategorier och gissa vad... de funkade hur bra som helst ;)

En av våra krediter e minimum-beloppet att betala in 200kr och det har jag gjort sedan okt-16, för vi hade en skuld som var lägre. Förra månaden så betalades den skulden helt och nu var det alltså dennes tur att vara lägst. Pga att vi har bestämt en viss summa (2500kr) varje månad ska gå till att betala av skulderna, så kunde jag idag betala in 1202kr!! Om jag hade fortsatt att betala lägsta beloppet hade skulden varit avbetald om 28 mån (ej medräknat räntan efter juli-17, räntefritt tills dess), istället kommer skulden vara avbetald om 3-4 mån. Då kan vi betala av ca 1200-1300kr mer på den nuvarande näst lägsta skulden och snöbollen blir större och större :)

En färg för varje månad och det känns så riktigt gött med den mörkblåa ;) Bloggen som ni ser tydligt på bilden har väldigt många olika "charts" och det e bara att skriva ut gratis :) Check på den! Bloggen har även massa olika sparande "charts"

Mitt mål e att kunna lägga in 500kr extra varje månad på snöbollen så istället för ca 1200kr blir det ca 1700kr nästa månad och nästa igen ca 2200kr :) på så sätt stretchar vi vår budget lite åt gången istället för att maxa direkt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vi hade satt budgeten inför mars månad, men så i helgen kom jag på att jag hade glömt att räkna med mitt busskort på 850kr, Stadium på 676kr och då kom maken på att han hade 2 räkningar på 755kr! Detta blev totalt 2206kr som vi på något sätt fick hitta i vår budget. Så vi löste det genom att minska på följande kategorier:
Mat -500kr
Övrigt- 120kr
Personliga fickpengar- 200kr (100kr/var)
Bilen-450kr
Huset-500kr
Julen-200kr
Kläder-400kr

Alla bäckar små heter de ju! Förr hade jag bara struntar i snöbollen och ersatt den med dom räkningarna, men nu när man har ett helt annat tankesätt så får jag hitta pengarna i budgeten :) och de löste ju sig ;)

Nu ska vi följa denna budgeten i mars, vi måste ändra vårt tankesätt ännu mer hur vi hanterar pengar!

Så nu har vi bestämt att vi veckohandlar på helgerna och sen så håller vi plånböckerna stängda 3 dagar i veckan!

Kommer att rapportera här hur de går!

Likes

Comments

Förra veckan köpte vi ett nytt stötte kassaskrin på Biltema för endast 149kr. Jag har haft ett litet svart kassaskrin i många år men det är helt för litet för att ens 100-lappar ska få plats. Hittade ett superbra skrin men Amazon skickar ju inte de till Sverige, så jag fick börja leta här istället och få hittade jag detta från Biltema. Körde inte direkt och köpte de.

Perfekt, 20-500-lapparna får plats och här e plats för 2 olika kategorier; mat och övrigt. Bilden e lånad från www.biltema.se förresten, för jag har inte fyllt vårt skriv än då lönen kommer i veckan ;)

Ska bli så roligt att plocka ut pengarna och fylla skrinet! Även att fylla på våra sinking funds. Vissa är elektroniska och vissa e fysiska.

Denna månaden fokuserar vi ju på sonens födelsedag (fysisk), julen (fysisk), huset, kläder, bilen (elektroniska). Vi har fysiska kuvert för alla, så även om vi sparar på nätet så e det nedskrivet i kuvertet så vi slipper att logga in och kika efter när vi sitter med våra kuvert. Perfa! Kan ju också visa er min layout som jag har gjort till vår pärm och som jag fyller i varje månad från feb ;) men de tar vi i ett annat inlägg. Nu ska jag kolla Youtube-vlogs om Dave Ramsey ;)

Trevlig kväll!

Likes

Comments

Snart e Mars månad här, tiden går fort fort nu tycker jag! Vi e inne i småbarnsvärlden på riktigt nu; lämning/hämtning på förskola, pussla tider för att sonen ska va där så få timmar som möjligt.

Men nu till budgeten; denna månaden har vi 2 dyra extra räkningar, skatten på bilen samt vatten. Totalt blir det ca 4650kr... men så e de varje februari, kommer tillkomma ett nytt kuvert nästa månad där vi sparar till bilskatten nästa år.

Annars e antalet räkningar ok, betalade av en skuld förra månaden och nytt för denna månad är att vi sätter undan 2500kr för snöbollen. Genom att göra detta så tycker jag det är lättare att betala av skulderna, annars tänker jag ofta att men vi kan ju behöva dom pengarna så då betalar jag bara in lite mer än minimum. Men nu när det är avsatt pengar så tycker jag det är lättare att verkligen betala in pengarna :)

De sinking funds som vi sparar i denna månaden är, sonens födelsedag (300kr), julen (400kr), bilen (500kr), huset (500kr) och kläder (500kr). Vi har en hel del andra, men vi fokuserar på de viktigare just nu och vi är överens om de ovan.

För mat (allt som vi handlar i butiken) har vi satt undan 5500kr, bensin 1000kr, övrigt 500kr och personliga 500kr x2. Övrigt-pengar är till för sådant som vi inte tänker på, spontana saker som vi vill göra, etc. Detta för att ha lite spelrum i budgeten.

Har gjort nya dividers till min plånbok som ska lamineras. Där har jag 4 olika kategorier; mat, jag, hämtmat samt övrigt.

Något som också vi har tänkt till om, är att vi har jämna 100-lappar för de som vi tar ut och fyller kuverten med. Förra året sparade vi 250kr/mån till sonen och eftersom banken inte längre hanterar kontanter (!?) så valde vi att endast ta ut jämna pengar till våra fysiska sinking funds :)

Likes

Comments

Länge sen sist! Men nov, dec bara försvann! Den största förändringen i vårt liv är att jag har fått ett nytt jobb, i en grannkommun, superspännande jobb med mycket mer ansvar. Min löneförhöjning blev 8000kr/mån, inte fy skam! ;) Men också mycket mer ansvar.

Jag och min man har satt vårt sparmål; 100.000kr detta år är vårt mål. Det är väldigt mycket pengar för oss, men med vår budget, jävla anamma så ska de gå! Varför kan man fråga sig, varför just den summan? Jo, vi vill gärna ha ett barn till och då går det mycket pengar för att täcka min löne-förlust samt att vi vill ha den summan på vårt sparkonto som kommer ge oss en trygghet.

Min man får olika löner beroende på säsong, så alla kronor han tjänar över en viss summa sätta direkt in på ett sep Avanza-konto där vi sedan kan ta pengar ifrån om/när det behövs då han har lågsäsong på sitt jobb.

Ett annat konto som kommer att fyllas på är bebiskontot; där allt som ska köpas till bebis nr 2 dras ifrån, även pengar för att täcka upp när jag är hemma och är föräldraledig.

Sen är det vårt gemensamma sparkonto som ska fyllas på!

Vårt nödkonto ligger på stadiga 10.000kr enligt Dave Ramsey. Hade velat öka på de iaf till 20.000kr detta år men vi får se.

Så allt detta i slutändan hamnar på minst 100.000kr :) 1/1-2018 är målet att det ser ut såhär:
Makens konto: 45000kr
Bebiskontot: 35000kr
Sparkontot: 25000kr
Nödkonto ( ökning med): 10000kr
= 1150000kr

Då är dock inte våra Sinking funds medräknade där ;) Sakta med stadigt minskar våra skulder och med hjälp av snöbollen så ökar då även avbetalningarna! Kanske ger det en extra skjuts då och då ;)

Likes

Comments

Något som kan göra stor skillnad för ens budget e att planera sin mat smart! Att planera maten, sina inköp, för oss att vistas mindre tid i affären gör stor skillnad för kontot.

Vi har som regel att mat-preppa på sön inför den nya veckan. Något som jag missade förra veckan var att planera och laga mina frukostar mer än till ons, vilket direkt gjorde att jag fiskade både tors och fre :( så för min del är planering A och O.

Denna veckan blir det kesoplättar-toast till frukost, fläskytterfilé-wok till lunch och kyckling, broccoli och beasås till middag :) Allt e förberett, lagat och i lådor, redo inför denna vecka :) Får se va jag tycker om samma lunch och middag varje dag. Jag har matlådor mån-fre, lör och sön kör jag på rester, nåt gott och sen mat-preppar vi igen på sön!

Fixat och klart! :) Malens matlådor blev ris med oxkött, ris med fläsk-grytbitar, ris och kyckling. Till alla maträtter har han wok. Eftersom vi inte äter samma sorts mat så gör vi oftast så att jag mat-preppar på förmiddagen och maken på eftermiddagen. Den andre leker och tar hand om sonen som snart kan va med mer och mer när vi lagar mat. Vi tycker mycket om att laga mat och umgås i köket :)

Likes

Comments

Många av dom youtube-kanaler jag följer har sina "home management binders" och innehållet är oändligt! Vissa har dom som sina "om vi dör så gör såhär med våra barn och pengar"-pärmar, andra har mer "bra info om oss"-pärmar. Som sagt, innehållet är oändligt och sök på Google eller Pinterest så går ni en uppsjö med idéer.

Vår pärm är en helt vanlig svart A4 pärm, som vi ska byta ut mot en tunn vit pärm med plastficka på utsidan så jag kan skriva ut vår fina framsida.

Köpte idag ett register på Ica med 5 flikar, dessa märkte jag sedan med min märkmaskin (love 💕). Flikarna blev:
*personlig info: här står vår adress, personnummer (inte de 4 sista), våra mobilnr, mest om något händer så kan dom nå oss, mediciner, vad jag inte tål (penicillin eller antibiotika och vilka exakta mediciner jag inte ska ha)
* budget: allt i denna kategorin finns här, våra mål, föregående månads budgetblad, inkomster under 2017, födelsedagar - att handla presenter till, våra sinking funds, våra skulder, årsöversikt på oregelbundna utgifter, ja allt
* rutiner: mina och Axels rutiner, så om någon passar Axel så kan dom lätt kolla upp i pärmen om de undrar över något eller glömmer bort vad vi har sagt, här finns även min morgon och kvällsrutin
* projekt-att-göra: här kommer det listas en prio-lista över vad som är nästa projekt med huset och här kommer även finnas en lista på när vi gjorde vad i huset såsom dammsög bakom kyl och frys, bytte panel, putsade fönsterna etc
* framtiden: här är våra drömmar och planer, vissa mer nerskriva och detaljerade såsom vår stora nästa resa om ca 3 år eller vårt drömhus planlösning

Genom att ha denna pärm med oss när vi gör nästa månads budget har vi en snabb överblick över nästkommande månad, har vi några födelsedagar, årsdagar som vi ska handla present till, har vi extra oregelbundna utgifter, vad händer om 2 mån? Behöver vi spara mer i några kuvert tills dess, etc. Så förhoppningsvis så kommer pärmen till nytta när vi sitter med budgeten och när vi ska sätta nästa års mål

Likes

Comments

Har bara sett amerikanska grocery-hauls så vet inte riktigt vad översättningen e på svenska, men here we go! Detta e dagens Ica-haul 😉 Vi handlade med en rabatt på 50kr om vi köpte 2 st Libero blöjpaket och 5% på totalsumman så blev det 1041kr. Väldigt nöjd då detta e under vår vecko-budget och detta kommer räcka längre med vissa livsmedel som vi köpte!

Som ni ser blev det en hel del idag, vi tänkte även testa Sempers fruktmums då vår son får en klämmis varje dag som mellanmål mellan lunchen och middagen.

Det kändes riktigt bra då vi helt och hållet gick efter vår matlista. Det enda vi tog som inte stod med på listan var fruktmumsen men istället minskade vi antalet klämmisar till 2 istället för 5 och redan där sparade vi 5kr.

Likes

Comments

Nu har de första betalningarna dragits och så även de första räkningarna inför oktober månad. Skönt att ha en skriven budget där jag ser att alla utgifter kommer att täckas och att inkomsterna rullar in som de ska.

Vi tog ut 1000kr i tis för matbudgeten. Vi har denna månad extra utgifter som gör att vår matbudget har sjunkit från 5000kr till 4750kr, ev lägre, ska göra de sista justeringarna idag när sonen sover! Men vi har rätt mycket i frysen så de ska gå :) och vi har bra rabatt på blöjor med :)

Våra personliga pengar var från början 300kr var, men detta har sjunkit till 200kr var pga ökade utgifter.

Vår övrigt-kuvert är 200kr, skulle eg vara 300kr men de får va så även denna månaden med 200kr.

Bensinen står kvar på 1500kr och det hoppas jag att vi håller, men de brukar inte vara något problem.

Våra sinking funds denna månaden blir vår sons födelsedag med 250kr och kläder på 400kr, där det kommer gå till sonens fodrade stövlar. Han har höstskor att leka i och ha på sig när vi går iväg men inga att leka i snart då det blir mycket blötare.

Vi har några extra utgifter som en tandläkar-räkning, kemtvätt av höstjacka, höstblommor som ska planteras, fotvård till mig (jag går regelbundet då mina hälar är väldigt dåliga).

Mitt mål e att vi ska klara oss på 1000kr tills tis nästa vecka, förutom vår månads-shopping som antagligen kommer bli imon/lör då vår 5% kupong går ut.

Uppdatering kommer!

Likes

Comments

Vi ska renovera sonens sovrum nu i höst, jippi! Det blir en totalrenovering, då vi ska riva ner tapeter, sätta upp nya, måla om taket, slipa ner och måla om fönsterkarm, ny vit fräsch fönsterbräda, nytt element, nya golvlister, uttag och strömknapp. Vi ska planera in vilken helg vi börjar riva.

Jag hittar superfina barnrums-bilder på nätet och jag är väldigt svag för mint och pasteller :)
Detta har jag hittat:

Alla bilder är ifrån www.lekemer.se

Dessa mattor jag har hittills hittat, jag gillar väldigt mycket runda mattor

Sen har jag hittat detta tågbord från www.jollyroom.se Riktigt bra rabatt och sonen hade älskat de!

Uppdaterar er mer när vi vet mer om vilken helg vi ska riva och vad inköpen blir ;)

Likes

Comments

En sinking fund är ett sparande som du vet att du kommerbehöva pengarna till. Exempelvis på en sådan är julen. Den kommer varje år,inga undantag och du behöver en viss summa pengar till den för att kunna ev ha julen hemma med allt vad som krävs med dekorationer, dukning, mat, du behöverpengar till julklappar och allt annat som händer. Kanske behöver duresa med bil, tåg, båt eller flyg för att umgås med dina nära och kära och dåbehövs pengar. Så denna jul ska jag räkna ut vad den kostar (mat, julklapparoch övriga kostnader) och sen i januari så delar jag summan (avrundar uppåt)och delar den summan med 12, då vet jag vad jag ska lägga i julen-kuvertetvarje månad. När man sparar på detta sätt så blir det aldrig någon ”överraskning”när julen kommer och man känner att man behöver ta pengar från sparkontot ellerleva snålare än vanligt för att köpa julklappar.

Sinking funds kan antingen vara en bestämd summa som vår nyabilbarnstol till sonen, här vet vi att vi behöver 4795kr, andra kan vara ”påfyllningsbara”såsom bil/hus underhåll, den bara fylls på för att användas när det händernågot, liksom kläder. Det finns ingen bestämd slutsumma utan en bestämd summa varje månadför att buffra på kontot så när det händer något så finns iaf en del avpengarna där och man slipper känna att man måste ta så mycket från sparkontoteller en stor del av lönen. När vi har en bestämd slutsumma som med bilbarnstolen så vet vi summan 4795kr och så delar vi den summan med antal månader som vi har på oss att spara till den. Då lägger vi undan det varje månad och när summan är uppnådd så köper vi den.


Vi har några som är elektroniska och dom andra är fysiska.De som vi har för tillfället är;

· Sonens födelsedag

· Bilbarnstol

· Tandläkaren

· Bröllopsdagen

· Date night

· Resa

· Semester (sommarsemestern tillsammans)

· Julen

· 35 årsdagen

· Presenter

· Våra födelsedagar

· Sonen

· Inredning, dekoration

· Trädgården

· Bilen underhåll

· Huset underhåll

· Kläder (här ingår skor, ytterkläder,träningskläder)

· Ullared

Som ni ser e här en hel del sinking funds och vi fyller intealla varje månad. Bilbarnstolen försvinner denna månad. Vissa lägger vi litepengar i, de som vi känner att vi inte har så stort behov av just nu, andra fåren stor del av de sparade pengarna.

De som är elektroniska är:

· Tandläkaren (då vi ofta inte vet exakt vadslutsumman blir)

· 35 årsdagen (då vi planerar en längre, dyrareresa som vi betalar över nätet)

· Julen (shoppar lite julklappar på rean i feb ochbetalar då med kort över nätet)

· Bilen underhåll

· Huset underhåll

· Ullared (använder Ullaredskortet då vi sätter inpengar där tills vi ska dit och på så sätt bara har ett kort med oss)

· Kläder (då jag till 99% endast handlar övernätet)

Sen kan det vara så att delar av sonens födelsedagspengarkommer att hamna på ett konto vissa månader, ibland hittar man leksaker tillriktigt bra priser på nätet och passar på att då köpa till hans födelsedageller om jag gör som jag gjorde till hans ettårs kalas, beställer alladekorationerna över nätet. Då är det riktigt smidigt att ha pengarnatillgängligt på ett konto.

Varje elektronisk sinking fund har ett eget konto. För mångaställer detta till det i huvudet på folk, men för oss fungerar det bra. Visparar pengar, om vi istället bara sätter in den summan på olika konton så edet fortfarande sparade pengar bara uppdelat så som vi vill ha det. Jag tyckerdet är lättare för samvetet att handla om jag vet att vi har pengar på exklädkontot och slipper känna att jag tar en summa pengar från lönen så att viinte kan spara lika mycket den månaden. Utan dessa pengar som jag spenderar, etill för kläder.


De sinking funds som är fysiska har jag 2 st couponorganizers med 13 ”kuvert” i varje som jag köpte på aliexpress.com. De säljsinte längre där men om ni googlar "coupon organizer plastic" så kommer dom upp. Jaghade tidigare lösa vita vanliga kuvert, men sen såg jag på en youtube film därhon sa att hon hade sådana här för att tänk om ett kuvert försvinner. Jagtycker att det är lättare att ett vitt kuvert försvinner än en hel grönorganizer, särskilt när den är inlåst. Så dessa fungerar väldigt bra för oss. Ivarje ”kuvert” har jag skrivit på en post-it antingen slutsumman som vi harbestämt eller vad vi ska spara i det kuvertet varje månad.


Bilden på den rosa organizern är lånad från Google.se

Jag har börjat planera för 2017 och jag kan säga att jaglängtar tills jag ser min vanliga lön på kontot så vi kan sätta igång påriktigt med våra ekonomiska planer och mål, även om mitt mammahjärta kommer attbrista när jag behöver lämna sonen på förskolan, men som förskollärare vet jagatt han kommer får det väldigt bra =)


Likes

Comments

Vi har försökt i många år att skapa en budget som fungerar. Vi har testat med pengar-burkar där vi la i veckans matpengar, bensinpengar, pengar till kläder, övrigt och så vidare. Men det fungerade inte. Vi har haft veckokuvert, månadskuvert, storhandlat, men det fungerade inte... Nu har jag gett mig fasen på at vi ska kunna budgetera och hitta ett sätt som fungerar för oss. Vi har experimenterat sen juni/juli och nu så testar vi igen i oktober, förhoppningsvis ett sätt som fungerar!

Mallen som jag fyller i varje månad är enkel, jag skriver in våra inkomster, utgifter för huset, utgifter för övrigt, våra kuvert och summan, snöbolls-summan, sparkontot och våra sinking funds.

Jag börjar med att fylla i våra inkomster, vad min man får in och vad jag får in. Sen fyller jag i utgifter hem, vilka utgiftsposterna är fyller jag alltid i med bläck och summan med blyerts om jag inte exakt vet summan. Efter det räknar jag ut vad totalsumman blir för den kategorin, gör detsamma med utgifter övrigt. Nu vet jag vilken summa jag har att laborera med till resten som behövs täckas för nästkommande månad. Nu fyller jag i kategorin kuverten som just nu är:
mat
bensin
personliga
övrigt


När jag har skrivit in summorna, skriver jag undertill vad totalsumma blir. Nu vet jag vilken summa som jag kan dela ut på resterande kategorier; sinking funds och sparkontot. Snöbollen tillhör kategorin utgifter övrigt. Vi har några sinking funds som är standard varje månad såsom vår sons födelsedag eller julen. Några är elektroniska som bilen och huset underhåll, kläder (då jag till99% shoppar endast via nätet) och några e fysiska som min och min makes födelsedagar, sommarsemestern, etc. Jag skriver ner dom som är standard varje månad, dom vi inte gör avkall på oavsett vad! Sen det som bli över när sinking funds är ifyllt, flyttas över till sparkontot.

Att budgetera såhär kallas för zero-based-budget, vilket menas med att varje krona har ett namn. Du bestämmer vad varje krona ska göra för dig varje månad, "ni ska till sparkontot, ni ska användas till mat, ni ska sparas till resan" och så vidare. Många som använder detta som sin budgetmall har inte kuvertet övrigt, utan de budgeterar varenda krona, det gör även vi, men vi vet om att varje månad är det något som man glömmer bort, i september glömde vi exempelvis bort att budgetera för min brorsons present (!) och min svärfars årsdag. Dom pengarna fick vi ta från övrigt, så vi behåller vårt kuvert och är väldigt nöjda än så länge med det.

På baksidan av pappret så skriver vi upp de kategorier som vi ska dokumentera under månaden. Det är alltid mat, bensin och övrigt. Den kategorin som lätt kan spåra ur är givetvis mat,så därför har vi budgetmöte varje ons kväll och sön när sonen sover något av sina sovpass under dagen. Vi skriver ner alla våra inköp som vi har gjort sen förra gången och även så skriver vi ner vilken summa vi har kvar att handla för, intill varje kategori står även våra summor för månaden så det är lätt att räkna av det vi har handlat för. I kategorin mat så ingår allt till hemmet, jag vet att några skiljer på om det är mat eller toalettpapper, men inte vi. Allt som köps i matbutiken går oftast under kategorin mat. Skulle jag köpa en tidning eller något annat som bara är till mig så betalar jag den med mina personliga pengar, liksom om min man köper snus, så går det under hans personliga pengar. Men sonens blöjor, välling går alltså under mat.

Varför vi har så täta budgetmöten är för att när vi tidigare har haft budgetmöten en gång i veckan så har vi suttit lite halvt förvånade, haft ångest och insett att vi har spenderat exempelvis 2000kr på skit och nu har vi knappt något kvar för resten av månaden! Så nu sitter vi varje ons och sön för att bromsa våra inköp och göra oss medvetna om att det går alltid mer pengar än vad man tror, vilket också gör att vi har en shoppingfri dag per vecka. I oktober är målet att vi har två shoppingfria dagar per vecka. En mellan sön-ons och en mellan ons-sön.

Just nu fungerar detta väldigt bra för oss, vi har koll på vart våra pengar tar vägen och vi sitter ner regelbundet och kollar av det, vilket känns riktigt bra! Vi tjafsar mindre om pengar för vi ventilerar 2 gånger i veckan.

Nä, nu har sonen vaknat och vi ska ner och veckohandla! Trevlig söndag allihopa!

Likes

Comments

När man vet va man har så är det tusen gånger lättare att leta efter det man behöver, mest givetvis för att undvika att köpa dubbletter. Jag behöver en fleecejacka till sonen i höst/vinter, funderar på att köpa Polarn och Pyrets vindfleece i rött, då jag av erfarenhet från jobb vet att dom är kanon! Jag hade även en röd vindfleece overall från Polarn och pyret förra vintern som vi var riktigt nöjda med, den e undanlagd nu till ett ev syskon ;)

På fredag e det dags för Ullared för mig och en kompis, så jag kollade över alla sonens kläder i hans nästa storlek 80 och även vad vi hade i 86. I storlek 92 tycker jag inte e lönt att kika på riktigt än då han började med 74 i början av aug då han va 11 mån. Så 92 börjar han ev att ha, om han följer kurvan han har nu, kanske till feb/mars :) På min lista till Ullared står fleecejacka i 80/86, men ikväll dök denna fleecejacka upp på FB-loppisen, perfekt med Didrikson och rätt storlek för 50kr 🙌

Lite nopprig i kragen men i fint skick, så nu har jag en sådan. Det är så viktigt att veta vad man har hemma och vad man behöver, inte bara va man vill ha ;)

Overallen kan jag verkligen rekommendera till alla bebisar som ligger eller som sitter still i vagnen :) Den är smidig att ta på, stor i storleken och alldeles ljuvlig i färgen. Vindfleecejackan köper jag till våren, då sonen nu har den gröna Didriksonjackan att leka i :)

Likes

Comments

Enligt Dave Ramsey´s babysteps, är vi på steg 2. Det är att betala av alla skulderna förutom huslånen. Babystep 1 är vi klara med, vi flyttade över pengarna från ett konto till ett separat konto som är "nödkontot". Efter det var gjort, vilket tog ca 1 min, så var vi på steg 2. Oj, när jag började skriva ner alla skulderna och summorna så kom jag upp i 114500kr! Och jag tycker inte att vi har något särskilt som vi har avbetalning på!

Våra skulder är:
CSN
Klarna
Privat skuld
Santander
Qliro

Detta tillsammans blir ca 114500kr! Etthundrafjortontusenfemhundrakronor!! S H I T! Dags att betala av, krona för krona! Så vi har en snöboll rullande just nu på 275kr extra varje månad. Vad är en snöboll, jo, enligt DR (Dave Ramsey) betalar du av den skulden som är lägst, inte den som har högst ränta, utan den som har lägst summa, för vi (hjärnan) behöver snabba vinster för att komma vidare och göra mer åt skulderna. Så vi betalade av en skuld i juli månad och nu har vi en snöboll på 275kr/mån. Den summan som du betalade på den lägsta skulden per månad, när den är avbetald så fortsätter du att betala den summan på nästa skuld. Så om du har en skuld som du betalar 500kr per månad och du har precis betalt av den lägsta på 250kr per mån, så nästa månad betalar du in 500+250kr på din nya lägsta skuld, på så sätt kommer du att betala av din nya lägsta skuld snabbare, då du betalar in extra 250kr/mån på den. När den skulden är betald så går du på nästa lägsta skuld och då kommer din snöboll vara 500kr+250kr=750kr extra varje månad på den skulden och så fortsätter du tills allt är betalt. Hoppas ni förstår vad jag menar.

Det fungerat väldigt bra, men det kan bli rätt så frestande att låta bli att betala in extra en månad om man har mycket utgifter eller om man får in lägre inkomst, men fortsätt bara! För man blir så jäkla nöjd och stolt varje gång man ser att skulden sjunker mer än vad den skulle, kick ass U know ;)

Så när det är dags för att betala extra på CSN kommer vår snöboll vara ca 1500-2000kr extra varje betalning, de ni! Just nu är betalningen 579kr/mån till CSN, så tänk att betala in 2579kr/mån istället =) Wohoo, längtar tills allt är avbetalt och vi är på steg 3 =)

Bild lånad från Google.se

Likes

Comments

Jag och min man bestämde oss för att ha en shoppingfri dag per vecka, då vi inte handlar någonting, inte tankar bilarna eller dylikt. Detta för att vi ofta småhandlar varje dag även om jag/vi veckohandlar varje vecka. Det går väldigt mycket pengar till att bara gå inom Hemköp, Netto eller Ica! Det är särskilt enkelt att bara gå inom affären när vi är ute på kvällarna och ska till lekplats med sonen. Så vi bestämde oss för att 1 dag i veckan är helt fri från shopping, förra veckan var det onsdag och även denna veckan blir det onsdag. Vi har våra budgetmöten varje onsdag och söndag, mer om det i ett annat inlägg.

Varför är det så svårt att låta bli att handla? Det är väl bara att bestämma sig, eller?
Bild lånad från Google.se

Likes

Comments