Som dom flesta av er vet så har Zakarias en Expressiv språkstörning. Han kan inte prata som en fyraåring med normal språkutveckling förväntas prata. Därför behöver han extra språkträning och vi har fått möjlighet att prova fyra spel utvecklande just för språkträning. Apparna kommer från Språka Mera och är framtagna av logopeder i samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten, de finns att ladda ner till ipad. Jag tänkte att vi skulle gå igenom apparna lite så att ni kan få en bild av hur de fungerar. I alla spel finns det en röst som säger vad du ska göra.


FÄRGER OCH FORDEN: Den här appen var Zakarias favorit, det är tre enkla spel där du ska hitta fordon, designa en bil eller matcha ihop färger.
Spelet är toppen eftersom du tränar på språkförståelse och ordförråd. Spelet fungerar bra tillsammans med en vuxen men är också helt okej för barnet att spela själv, lite beroende på språkförståelse. Det går även bra att generellt prata om fordon och färger i spelen utan att direkt följa instruktionerna i appen.
Appen innehåller tre spel som utspelar sig på en flygplats, i en stad och i en bilverkstad.

MONSTERLANDET 1: Här tränar barnen motsatsord på ett roligt sätt tillsammans med olika monster och andra roliga djur och saker. Tex Stor/Liten, Smutsig/Ren. Ett bra spel i början av språkutvecklingen, men det kan vara bra om barnen får hjälp av en vuxen för att förklara närmare kring orden, Zakarias förstod inte först vad motsatser var och efter lite hjälp så kom han in i det snabbt. Appen består av tre spel som utspelar sig på en cirkus, på en tågstation och i en motsatsverkstad. I spelen får barnen lära sig många olika motsatser, experimentera själv kring motsatser samt öka på sitt eget ordförråd.

MONSTERLANDET 2: Här är nivå två för motsatsträning, alltså för barn som kommit lite längre i sin språkutveckling och som vill öka på träningen och ordförrådet mer. T ex på motsatser som tränas i den här appen är Fram/Bak, Full/Tom. Den här appen består också av tre spel, ett motsatsregn, ett motsatsmemory och ett tivoli som i sig innehåller tre olika mindre motsatsspel. Det här spelet är som sagt lite svårare än monsterlandet 1, men är en naturlig fortsättning till monsterlandet 1 när barnet behöver gå vidare i sin språkträning.

SPÖKBUS: En spännande app som tränar de vanligaste lägesorden, t ex framför, bakom, på och i. Barnet får jobba tillsammans med spöken i tre spel som utspelar sig i ett tornrum, i en labyrint och i en skog. Barnet får lägga nycklar i olika lägen, men också leta efter spöken och hjälpa ett spöke i en labyrint. Ett enkelt och smidigt spel som barnet kan spela själv, men en vuxen kan vara med och prata mer kring lägesord. Det går även ändra svårighetsgrad eller ändra inställningar för att träna specifika lägesord.

​Jag rekommenderar verkligen de här apparna, de innehöll flera roliga spel som gick att utveckla hemma och prata vidare kring. Zakarias gillar att sitta vid dem själv samtidigt som det är kul att spela tillsammans. Nyckelpigan är en bra hjälp och upprepar uppmaningen igen om du trycker på den. Spelen är genomtänkta och innehåller mjuka färger men vi kunde uppleva rösten hos nyckelpigan som otydlig ibland. Bra träning för språkförståelse, motsatsord och lägesord, spelet passar nog alla barn skulle jag säga med är riktigt bra vid språkträning. 

Deras hemsida: http://www.sprakamera.se

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments