Den här veckan har varit betydligt lugnare än den förra. Jag har mest pysslat hemma, börjat måla över den gräsliga senapsgula 70-tals tapeten i hallen, skottat snö, servat bilen (ja, eller lämnat in den på service) och sånt. Men igår tyckte maken att det var dags att hitta på något, så vi åkte till Vadstena för att gå på guidad tur på slottet. Det var en trevlig och lärorik upplevelse med en duktig guide i vackra tidsenliga kläder.


Vadstena är en av mina favoritstäder i Sverige och en av anledningarna till att vi flyttade till Östergötland. Här finns pittoreska trånga gränder och kullerstensgator, en strandpromenad vid den vackra klara sjön Vättern, en fantastisk historia med Gustav Vasa och heliga Birgitta i spetsen, mysiga boutiquer och kaféer och ett rikt kulturliv. Me like! :D

Efter slottsturen och en snabbvisit på en konstutställning så intogs det obligatoriska mysfikat på Gamla konditoriet. Ett måste, varje gång man är i Vadstena.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ja, den här veckan är händelserik med bal på slottet och nu är jag på spa med maken. Vi fick den här upplevelsen i bröllopsgåva för ett och ett halvt år sen redan men har inte haft tid eller hundvakt eller... Ja, ni vet hur det är. Men nu är vi här och vovven har vi med oss då Färna herrgård har speciella hundrum med egna goodiebags och allt man behöver tänka på när man har en pälskling med på resan. Jag är verkligen imponerad av att det är så genomtänkt och välkomnande!

Spat är också helt gudomligt och så avslappnande, fräscht och mysigt. Just nu ligger jag och drar mig en stund efter en utsökt afternoontea, djupgående massage och aromabastu. Om en stund blir det att svida om inför White guide rekommenderad 4-rätters middag. Ja, ni förstår att jag njuter av tillvaron och rekommenderar alla som behöver ett uppehåll i vardagens tristess att komma hit!

Trevlig helg och ta hand om er och varandra!

Likes

Comments

Visste du att Finland var det första landet i Europa som införde kvinnlig rösträtt, redan 1906, innan det ens var självständigt? Det och mycket mer fick jag lära mig igår kväll.

Detta lilla land uppe i norr som är präglat av krig, fattigdom och elände men trots allt har kämpat sig upp till en plats i världen med bland annat storslagen design, teknik och utbildning, är ett land med rätt till att känna stolthet.

Mina förfäder har varit med och kämpat i dessa krig. De har varit med och byggt upp landet efter förstörelse och inte bara reparerat utan också byggt det stadigt och stabilt. Ett land som jag känner stolthet över.

Igår kväll fick jag fira Finlands självständighetsdag 100 år i Uppsala med en sprakande tillställning i den vackra domkyrkan. Ett fackeltåg förde oss efter det till slottet där vi fick en utsökt tre rätters supé, dans och underhållning. En ones-in-a-lifetime upplevelse som gjorde mig om möjligt ännu lite stoltare.

Eläköön Suomi!

Likes

Comments

Förra veckan, hemma hos min dotter, fick jag prova på världens härligaste lipscrub från Lush. Eftersom det är lååångt till närmaste Lush butik här ute på landet, så fick jag tillverka min egen lipscrub, som blev lika härlig den. I receptet skulle man ha råsocker men jag tror nog strösocker blir bättre eftersom kornen är mindre... Jag använde kanel som smaksättning då jag redan hade det hemma och det känns lite juligt men man kan använda vad som helst. Den lipscruben som min dotter hade, hade pepparmynta i och kändes väldigt fräsch. Citronzest kan jag tänka mig blir härligt fräscht med.

Recept:

2 matskedar råsocker eller strösocker

1/2 matsked olivolja

1/2 matsked honung

1/2 tesked kanel (eller annan smaksättning)

Mängden räckte till två små burkar som jag beställt hem från organic makersLikes

Comments

Känner du dig också kolossalt trött den här årstiden? Tillsammans med d-vitamindroppar från Holistics fixar aloe vera gel min trötthet under den här mörka perioden. Glöm inte att också ta tillvara på det lilla solljus vi har... Ut och lapa! ;P

Vill du veta mer om aloe vera och forever livings produkter? Kontakta mig på saritamales80@gmail.com

Likes

Comments

För fem år sen gick jag en grundkurs i pranic healing, en healingform där man rättar till den energetiska obalansen, vilken kan förorsaka olika hälsoproblem på den fysiska, emotionella och mentala kroppen.

Jag har alltid varit nyfiken på healing och andlighet av olika slag men aldrig varit mer än nosat på det tidigare. Kursen var väldigt givande och jag utvecklades otroligt mycket under och efter det veckoslutet. Kursledarna kom från Finland, då Pranic healing inte är lika utspritt i Sverige som i många andra länder världen runt och jag och min syster, som också gick kursen, fortsatte att jobba med övningarna hemma. Men efter ett tag sinade det ut och livet fortsatte sin gång. Jag har ändå fortsatt att meditera till och från under alla de här åren, i olika former och konstellationer.

För en månad sen blev jag inbjuden till en meditationsutmaning av de finska kursledarna i pranic healing och jag nappade på. Jag har haft en fruktansvärd ryggsmärta sen i somras som bara eskalerade och smått desperat så tänkte jag att meditationen kanske kunde hjälpa mig med värken.

Meditationen som pranichealing jobbar med heter twin heart meditaion och är en kraftfull meditation där man ska ge till andra. Glädje, lycka, hälsa och frid. De första 8 dagarna tyckte jag att det var rätt jobbigt att meditera. Jag kunde inte koncentrera mig alls och ryggen värkte av att jag satt stilla. Jag blev också lite arg för att jag bara skulle ge och ge till alla andra fast jag tyckte att jag också behövde hjälp.

Den tionde dagen upptäckte jag att ryggen inte gjorde lika ont längre och jag kunde röra mig bättre. Jag kunde knappt tro att det var sant men ryggen blev lite bättre för varje dag och samtidigt kändes bröstet lättare och jag kunde andas bättre. Jag är så tacksam för att jag hittade tillbaka till pranic healing efter alla dessa år.

Förra helgen fick jag chansen att repetera grundkursen, så nu är jag tillbaka på banan och kan ge av den helande energin till mig själv och andra igen.

Atma Namaste

Likes

Comments

Jag har bestämt mig för att, precis som bloggerskan i lantlilivmittistan (Tack för tipset!), ge en gåva till välgörenhet varje månad. Som arbetslös har jag inte mycket att avvara men alla kan vi göra något. Så denna sista novemberdag har jag swishat en slant till insamlingsstiftelsen kvinna till kvinna som jobbar för kvinnors mänskliga rättigheter i 20 länder, och stödjer över 100 kvinnorättsorganisationer runtom i världen.Kvinnors mänskliga rättigheter ligger mig alltid varmt om hjärtat men idag är det närmare än någonsin i och med den revolutionära #meetoo kampanjen, vilket gör en extra stolt. Stolt över att vi äntligen vågar. Och att vi gör det tillsammans. Yes!

Just nu råkar jag också läsa boken Innan floden tar oss, av Helena Thorfinn, som utspelar sig i Bangladesh och handlar bland annat om svenska hemmamän, fattiga flickor inom textilindustrin och kvinnorättsfrågor förstås. En fantastiskt sprakande, stinkande och doftande bok som jag rekommenderar starkt. (läs mer här)


Likes

Comments

Förra veckan var jag ute och for i landet. Man får ju ta tillvara på dagarna när man inte har några tider att passa. Efter några mysiga dagar hos dottern i Strängnäs så fortsatte färden mot huvudstaden och en lärorik föreläsning om hållbar livsstil på Akademibokhandeln.

Det var tre delar i föreläsningen;

Happy food-om hur mat och lycka hänger ihop är en nyutgiven bok av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart som handlar om vår tarmflora och dess viktiga roll i vår hälsa. Något som man egentligen förstått i alla tider men som glömts bort i västvärlden i och med vår snabba och modifierade livsstil. Men den senaste tiden har vikten av tarmfloran blossat upp i forskningsvärlden. Hela tiden spottas det ut studier om hur viktigt det är att ta hand om sin tarmflora och att kronisk inflammation i tarmen kopplas till de flesta sjukdomar över lag. Kan du tänka dig, ALLA sjukdomar. Tarmfloran är enkelt förklarat en spegelbild av hur vi lever och den natur vi lever i. Men du kan medvetet ändra din tarmflora med hjälp av kosten och ditt levnadssätt. Det kan du läsa om i boken Happy food.

Prylbanta är också en splitterny bok som formats av bloggen och instagramkontot Minimalisterna som drivs av Elisabeth Byström och Johan Ernfors, ett ungt Stockholmspar som lever med enbart de saker som de behöver, vilket har gett dem mer tid, pengar och en hållbar livsstil. Mer livskvalité helt enkelt.

Jag är lite starstruck på det här paret och följer de på Instagram. Jag tycker det är fantastiskt att de vågar sticka ut i det här köphets- samhället med deras ideal och de verkar så samspelta men också förstående för varandras olikheter. Det var de som fick mig att komma till det här evenemanget från början, även om de två andra föreläsarna var mer lärorika eftersom jag inte var lika påläst om de.

Den tredje föreläsaren kom från Håll Sverige rent och tog upp problemet med plast. Vi människor kastar fruktansvärt mycket plast i naturen och allt skräp på land blir skräp i havet. Alla gifter i plast försvinner inte helt utan bryts bara ner till mindre partiklar och om trettio år förväntas det finnas mer plast i haven än fisk, enligt forskare, och miljögifterna i plasten hamnar ju förstås i oss själva till slut, genom fisken och vattnet vi förtär. Man blir förstås mörkrädd över detta och jag kommer aldrig någonsin kasta skräp i naturen efter denna kväll.

En eloge till Akademibokhandeln som anordnade denna inspirerande och lärorika kväll, som dessutom var helt gratis för oss som är medlemmar (vilket också är gratis). Ett tips om du är intresserad av att lyssna på författare och andra på bokhandlar runt om i Sverige...


Likes

Comments

Snart ett halv år sen sist. Jag ska vara ärlig, det har varit rätt jobbigt att komma hit. Jag har startat flera andra bloggar istället för att fortsätta på den här. Bloggar som jag sen raderat. Det är jobbigt att inse att det där jobbiga som jag skrivit här faktiskt är mitt liv. Det har hänt. Jag kan inte komma ifrån det, hur många nya bloggar jag än startar. Hur mycket jag än försöker sudda ut. Eller sätta ett filter över. Det är jobbigt. Men nu är jag här igen.

Det har hänt mycket sen jag skrev sist. Jag började ju jobba igen på förskolan då i juni. Nu har jag sagt upp mig och är arbetslös. Eftersom det inte blev några barn, så bestämde vi oss för att flytta. Det var aldrig det perfekta huset och vad skulle vi med det där stora, tomma huset till, bara vi två? Kanske var det ett sätt att radera det som hänt. Kanske var det fel väg att gå..? Jag vet inte, men nu är vi här i vår faluröda stuga belägen mellan kohagen vid Arrebosjön och Boxholms skogar.En nystart som att flytta till en helt okänd plats där man inte känner någon eller har anknytning till innebär nya platser att utforska, nya erfarenheter att bemästra och nya relationer att skapa. Men också tid för eftertanke. Vem är jag? Vem har jag blivit och vem vill jag vara? Så tänker jag.


Likes

Comments

Jag är "bara" en barnskötare. För många en så kallad lågavlönad kommunalarbetare. Fast i en kvinnofälla och utan högskolepoäng. Jag har valt bort fallskärmsavtal och höga bonusar. Vi väljer ju alla våra vägar i livet.

Istället har jag högsta poäng i kramar per dag och fantastiska fantasifulla samtal, om livet och universum, med framtidens ledare. För mig är det värt det.

Nu när den blomstertid är kommen så blir jag ofta påmind om varför jag valt att jobba i det här yrket. Barnens hungriga, spontana och ärliga lust till liv och utveckling är något jag dyrkar. Tänk vilken fantastisk värld vi skulle leva i om alla på jorden skulle tillägna sig det kontinuerligt! Att få resa jorden runt genom möten i kultur, språk och smakupplevelser är min bonus. Att barnen sen överlämnas till skolans värld med samma hunger på att få lära sig mer, med självförtroende och mod inför den nya stora världen och trygghet från vår fostran och närhet i den lilla, är ett kvitto för oss pedagoger på att vi gjort vårt jobb.

Jag är inte bara barnskötare, jag är med och påverkar framtiden och dess medborgare. Slå det om ni kan! ;)


Trevlig helg!

Likes

Comments