Julgranen kastades ut idag. Äntligen! Barr över hela vardagsrummet i en vecka, men vem orkar dammsuga liksom? Idag blev det av. När Henrik kom hem från skogen och stoppat i sig mat satte jag familjen i jobb. De blev förvisade till övervåningen för stora röjet. Makalöst vad leksaker, fruktskal, kläder, omaka strumpor och damm som samlats. Jag tog tag i bottenvåningen och sprang med dammtrasa och dammsugare. När de rensat uppe så tog jag med dammtrasan upp. Min man är inte känd för att handha en dammtrasa. Han blåser bort dammet som är i vägen, framförallt på böcker. Det är nån speciell känsla han får av att göra så säger han. Var hamnar det dammet? Dammet för övrigt ser han inte, men de mikroskopiska kornen/smulorna i sängen, det ser han och känner minsann. Min käre prinsen på ärten. Jaja, han kan väl inte vara bra på allt.
Såå skönt när det är gjort i alla fall och jag tänker varje gång ett storstäd skett att nu ska jag minsann hålla bättre ordning och plocka undan varje dag. Faktum är att det spelar ingen roll hur mycket jag plockar. De små liven är riktigt duktiga och snabba på att dra fram.

Ruben sover hos Gerth, tredje gången denna vecka. Han älskar att vara där.

Jag har för första gången på nästan två år fått sova en sammanhängande tid på cirka 5 timmar under natten. Henrik hade en lite jobbig natt då jag sov borta förra veckan men redan natten efter sov Samuel riktigt bra. Han vaknade en gång på natten men gjorde ingen tendens till att leta rätt på mitt bröst för att snutta. Helt otroligt! Han ligger nära men det var som att han glömde bort det där på en gång. Lite oroliga småtimmar har vi, han vaknar runt fyra och knölar, ska gå ner och blir sur när vi vill sova. Somnar om efter stök och bråk, ibland inom en timme och ibland efter flera timmar. Men det går framåt och det är så otroligt skönt att kunna ligga på vilken sida jag vill och att han sover!!!

I söndags var vi på julgransplundring i föreningslokalen nära oss. Fika och lekar. Ruben var överlycklig att träffa några klasskamrater, han tyckte jullovet var alldeles för långt.
Tänk, tomten och hans nisse kom också, på skoter. Alla barn stod på bron och kollade när de kom över åkern och vad förvånade de blev när skotern åkte förbi... vilken tur att de hittade rätt tillslut. Julgran hade de med som vi dansade runt, innan tomtens säck öppnades och det delades ut godispaket!
Nu är julen slut för den här gången!

Tomtebesök

Lyckats med att söva lilleman utan att snutta!

Likes

Comments

Hoppas året börjat gott?!
Snön har lagt ett vitt täcke på marken och kylan biter i kinderna. Vinter!
Jag har just kommit hem igen efter en natt på hotell. Igår eftermiddag rymde jag hemifrån och tog in på hotell. Syftet var att jag skulle få en natt ostörd sömn och att lilltjorven ska lära sig att somna om utan sin mamma. Han har varit ett plåster på mej och blivit tokarg när jag vänt ryggen mot honom. Ja, han ligger i våran säng. Det har de andra två barnen också gjort tills de varit cirka 2 år och accepterat egen säng. Det är inte problemet, både jag och Henrik tycker det har varit mysigt och vi har velat ge dem den närheten de behövt. Problemet nu är det att lillskrutten ska amma på natten och inte för att han är hungrig utan för att han tycker att det är hans napp och gosefilt. Han har ratat napp och nappflaska. Det enda som duger är jag. På natten orkar man inte ta fighter utan tar den enklaste vägen. Han får som han vill och vi somnar om relativt fort. Men vaknar snart igen. Nu är han 1 år och 8 månader och nu är jag less. Less på att inte få ligga hur jag vill och less på att pappa inte duger. Så, igår tog jag in på hotell. Jag hade svårt att somna men vaknade 9.30 i morse. Ljuvligt. En frukost i lugn och ro och en låång varm dusch innan jag for hem. Här hemma hade det varit lite mer fart under natten. Lilleman var inte alltför nöjd med situationen. Men nu har vi börjat bryta mönstret och det brukar inte ta alltför många nätter innan han accepterat läget. Ikväll får jag väl ta bilen och vinka till honom för att sedan smyga in och lägga mej på bottenvåningen.
Dn här gången tänker jag vinna kampen om nattstrulet! 👊🏽

Me myself and I. Hotellrum all by myself!

Likes

Comments

Så är juldagarna förbi. Så mycket att fixa innan och så är det snart förbi 😉
Annandag jul! Den skönaste dagen på julen, från mitt perspektiv.
Julafton är den bästa dagen ur barnens perspektiv, glädje, spänning och förväntan. Att vakna på morgonen och kika i strumpan, finns det ett paket där? Att smygtitta på paketen under granen och stava fram sitt namn. Kalle anka och fikat, varför ska pappa alltid dricka så många koppar kaffe? Och varför tar det så låång tid att bli klar? Och så äntligen är det dags! Julklapparna!
Att se barnens glädje och spänning är fantastiskt.
Jag minns min barndomsjular och den värme och spänning som fanns. Det jag inte förstod var mammas jobb, hur all julmat kom fram på bordet- och dukades av, julpyntet, det goda fikat. Nu förstår jag. Julafton är ju inte så lugn och avkopplande. Juldagen var det däremot lite mer soft.
Vi firade julafton här hemma. Henriks syster och tre barn kom på dagen, och stannade till juldagen. H's föräldrar kom. De åt jullunch med oss och for sedan vidare till H's bror med familj. Även Gerth var hos oss "vår extrapappa" som barnen säger.
Det blev sen kväll för alla och trots fullt hus av barn sov vi alla ganska länge på morgonen.
Annandagen samlades vi igen, middag hos farmor å farfar med alla kusiner. Det är så roligt att ha både Henriks föräldrar och syskon bara 6mil från oss. För tre år sen flyttade svärisarna upp och bosatte sig 6 mil från oss. Drygt ett år senare kom Henriks båda syskon med familjer och bor en mil från svärisarna. Så nu kan vi ses relativt ofta och sitter bara 45 minuter i bil för att ses, istället för att åka 45 mil eller nåt sånt.

Veckan har varit relativt lugn. Jag har känt mej trött.
En kompis från Saras förra förskola kom hit med sin mamma och bror i torsdags. Hon saknar sin gamla förskola.

Henrik och storbarnen har gått ner på sjön vid oss och åkt skridskor flera dagar. Idag gjorde barnens farbror och kusiner sällskap på förmiddagen.

Nyårsafton blir lugn för oss. Ska laga en god middag och vara hemma med familjen.

Jag är tacksam! För värme i huset, mat på bordet och för att jag får vara tillsammans med mina nära och kära. Det är ingen självklarhet och verkligheten ser inte ut så för så många människor. Barn! Jag har sett glädje i mina barns ögon och jag har blivit varm inombords. Men i samma värme har jag också känt en sorg och maktlöshet och inte kunnat släppa tankarna på alla de barn, framförallt barn, som fryser, både själsligt och fysiskt. De barn som lever med våld och otrygghet, på flykt. Utan hopp..
Jag tror på julens budskap, på frälsaren. Han som kom och som Är. Det lilla barnet som föddes och som vill ha en relation med Dej och mej!
Det är mycket vi inte förstår och så mycket orättvisor.
Min önskan är att jag åtminstone kan göra nåt för nån som behöver. Göra det lilla jag kan, där jag är med de som finns runtomkring mej. En sak som min familj står inför är att vi väntar på att bli kontaktfamilj. Det känns väldigt spännande!

Det har hänt mycket under detta år, mycket att vara tacksam för. Men som livet är så blandas tacksamheten och glädjen med sorg och smärta. Livet är inte så enkelt och när ett berg har bestigits inser man att det finns nya berg som tycks vara ännu högre.
När nöden är större än lusten och inspirationen får läggas på hyllan för att ge plats åt vila. När kroppen säger ifrån men viljan är stark. En balansgång. Du har din ryggsäck, jag har min.

Nu ligger ett nytt år framför! Jag tänker inte avge nåt nyårslöfte. Jag är tacksam för 2016 och vill se tillbaka på det goda som hänt.


"lämna det gamla bakom dej, sträck dej mot det som är framför". De orden passar väl bra så här inför nyår.
Bevara det goda från året i ditt hjärta. Förlåt de som sårat och pratat i oförstånd.

Kom ihåg att DU är värdefull bara för att Du är DU!
GOTT NYTT ÅR!

Likes

Comments

Det var en mörk natt. Den lilla staden Betlehem strax utanför Jerusalem sjöd av liv. Kejsaren hade nämligen bestämt att en folkräkning skulle ske. De som härstammade från Bethlehem fick då bege sig dit, oavsett var de bodde nu. Så Betlehem var fylld av folk, kommersen flödade och sånger fyllde gränderna. Vandrarhem och hotell var fullbelagda, man fick ta den sovplats man kunde hitta.
I en grotta i utkanten av staden sitter ett par och huttrar i brasan, fjärran från stadens uppsluppna stämning. De hade fått möjlighet att övernatta där tillsammans med de djur som tillhörde en vänlig värdshusvärd. De hade i alla fall tak över huvudet..
Han var ganska gammal, hon mycket ung.
De sitter där med blandade känslor, dels oerhört glada och tacksamma och samtidigt säkert ganska bekymrade över vad folk ska tycka och tänka; "vi är ju inte gifta!" Skälet till de motstridiga känslorna har de framför sina ögon. I deras ögon världens vackraste barn. Totalt beroende av moderns bröst och föräldrarnas beskydd. Den ömhet de känner inför sin son kan besegra omvärldens alla föraktfulla blickar!

Min älskade!
"Många tror att jag ser ut som om jag vore hundra år, lite orkeslös och lite skrynklig med skägg och långt vitt hår. Sedan sitter jag på molnen och tittar ner mot jordens rund, medan änglar spelar harpa tar jag mig en liten blund." Så står det i en gammal sång om mej från 70-talet, och många tror nog-om de överhuvudtaget tror att jag finns-att sådan är jag. Det är därför jag skriver detta brev till dej. Jag vill nämligen tala om för dej vem jag egentligen är, och det vill jag göra för att Du är viktig för mej.
Du firar just nu jul. Du vet säkert att vi firar jul för att jag kom till jorden som en människa, ett litet sårbart barn. Men det var inte för att som jultomten fråga; "finns det några snälla barn här?" Nej jag kom till jorden för att tala om för dej vem jag är och för att jag bryr mej om dej. Många frågar : Vad vet Gud om vad det innebär att vara människa? Han har så stora krav på mej, Hur jag ska leva, hur jag ska tänka, hur jag ska bete mej. Vad vet han om vad det innebär att vara arbestlös, att mista någon man älskar, att misslyckas, att vara sjuk, hemlös, att vara annorlunda? Gud kräver så mycket och även om jag ville skulle jag aldrig kunna komma till honom..
Du- det är precis därför jag vill att du ska fira jul. Eftersom jag bryr mej om dej så mycket och eftersom jag vet att du aldrig kan komma till mej, kommer jag till dej istället. Jag vill dela ditt liv, ditt skratt och din gråt. Jag vet vad det inner att vara människa, att bli föraktad till och med av sina närmaste, att bli idiotförklarad, sörja, lida psykiskt och fysiskt. Du ska veta att när du gråter, gråter jag. När du skrattar, skrattar jag och när du känner ångest gör jag det också. Det var ju därför jag kom och kommer också idag- för att dela ditt liv. Jag vill så gärna att du inte säger nej till mej, för jag älskar ju dej- inte för vad du skulle kunna bli, utan för att du är den du är. Du vet väl själv vad det innebär att älska? Den känslan av att allt är meningslöst om inte han/hon är där. Precis så känner jag inför Dej! Julen är mitt sätt att uttrycka att det viktiga för mej, är inte så mycket var du är, som att jag får vara där med dej!


Likes

Comments

Igår hade vi en bakdag här hemma där vi bakade gluten-och laktosfria tunnbröd i vår bakugn! Det var första gången för mej, jag har aldrig bakat i en bakugn förut och att det skulle vara glutenfritt gjorde det hela ännu mer spännande. Men det gick jättebra och de blev jättegoda. Jag hade bästa hjälpen av våra vänner Eva och Bengt. Utan er hade det inte blivit nåt bak.
Efter skolan åkte Henrik med barnen till kusiner på kalas. När bakningen var över kunde jag sträcka ut mej raklång på soffan en stund i lugn och ro.
Idag blir det städning och återställning i bakrummet.

Likes

Comments

Det har kommit snö, men så kom det plusgrader, och minusgrader igen så nu är det mest isfläckar och bar backe. Igen! Vi hann i alla fall åka pulka och snowracer till skolan.ä en morgon. Lilleman myste! Julgardinerna är uppe och andra ljuset i adventsstaken lyser. Jag har börjat fatta lite smått att julen snart är här. Vi ska fira jul i vårt nya hus. Förra julen undrade vi om det skulle va sista julen i Överhörnäs.. Så blev det. Förra julhelgen firade vi hos mina föräldrar och våra tankar och funderingar kretsade mycket kring om vi skulle satsa och våga och även om vi inte visste hur det skulle bli planerade vi för en framtid med prospektet från mäklaren framför oss. Den 30 december skrev vi kontrakt och den 8 januari fick vi nycklarna till vårt nya hem!
I år firar vi julen med stor tacksamhet!

I fredagskväll drog jag till stan för att ha lite glöggmys med några vänner. 6 tjejer var vi som träffades och hade en mysig kväll med skratt, bus och samtal.

Idag har Henrik varit hemma, hängig i feber. Vi passade på att bänka oss i soffan och kolla på en film tillsammans. Mitt på blanka dagen.

På eftermiddagen gjorde jag och Sara lite julpyssel. Tomtar på skidor.

Nu börjar vår groventre närma sig klar. En liten vägg ska upp och tvättställ och skodusch ska ordnas men vi har börjat använda den nu.
Skönt!

Likes

Comments

Godmorgon!

Sitter och dricker Smoothies. De större barnen är på skola och förskola.

Vi har startat adventspyntandet. Lite ny belysning i fönstren.

Vi har bakat pepparkakor. Jag gjorde en liten sats glutenfri deg. Den blev både god och lättkavlad så jag ska göra en till sats.

Jag gillar den här tiden, man tänder ljus och myser lite extra. Grädden på moset är ju när det gnistrar av vitt nyfallen snö 😉

Vi hämtar ju mjölk hos bonden och av den gör vi egen fil. Jag kan dricka den i lagom mängd utan att reagera. Vi sparar pengar genom att slippa köpa både laktosfritt och vanlig mjölk och fil.

Häromdagen bestämde jag mej igen (bestämmer detta ganska ofta) för att sluta äta. Jag menar det ju inte egentligen med när man har spytt upp middagen flera dagar i rad känns det ganska onödigt att överhuvudtaget stoppa i sig. Det smakar dock godare på vägen ner 😮 Detta är min vardag och det suger emellanåt, men jag vet att det kommer en period då allt känns lättare.

Till middag igår gjorde jag en ost & broccolisoppa. Till den åt vi ostbröd som jag hade bakat med bakpulver, så det gick ganska fort.

Hela familjen åt med god aptit! Det var ett bra val av mat tyckte även min kropp.

Filmjölk på gång!

Alla har vi vår ryggsäck att bära, våra minnen och sår! Livet formar oss och gör oss till de vi är! Du är unik och värdefull! Det finns bara en av dej - Du!

Likes

Comments

Klockan 5 i morse vaknade vi av att en av getterna bräkte. Henrik gick ut och kollade läget. Visserligen var höet nästan slut men så tidigt på morgonkvisten borde de sova. Vår teori är att hon längtar efter en bock... 😘
Vi kommer låna en bock efter jul och hoppas på tillökning i vår.
De vi köpte getterna av kom idag och öronmärkte killingarna och vi gjorde klart papperen som bekräftar att vi är nya ägare till dem. Så nu är vi ägare även hos jordbruksverket!

En vecka kvar till Advent. Jag bakade "Luciabullar", som Sara kallar dem. De räcker väl till 2a Advent om vi har tur 😉
En sats pepparkaksdeg blev det också och den ligger i kylen och gottar till sig.

Just nu sitter vi hos vår vän G som bjöd på middag och smarrig efterrätt.

Sara och Samuel badar och Ruben kollar film. Snart ska vi bege oss hemåt och natta barnen.
Snön förvandlades till is och halka. Nu känns det inte vintrigt längre när man tittar ut på en grönbrun gräsmatta.

Likes

Comments

För ganska precis 7 år sedan klev jag upp ur sängen efter ytterligare en sömnlös natt med värkar. Jag hade gått drygt en vecka över tiden och jag var less med råge. Min mag-och tarmläkare hade sagt att jag skulle vara glad om jag kom in i Oktober innan barnet kom. Så med den vetskapen, att jag nog skulle föda för tidigt, kan du nog förstå känslan av att till och med gå Över beräknat födelsedatum...
Måndagskvällen den 16 november 2009 kom han så äntligen!! Vår lille parvel. Vår kronprins!
Att vi fått den gåvan att bli föräldrar till en liten människa. Magiskt!
Det är fantastiskt att få följa sina barns utveckling. Nu har vi en skolpliktig pojke i vårt hem. En lång 7åring, som börjat läsa, skriva och lära sig en massa nya saker varje dag i skolan. Han har en vilja och ett humör. Men är också känslig och vill gärna krypa upp i famnen när morskheten tryter och kaxigheten blir för jobbig. Han är en tålmodig storebror till sin bror och även till sin syster ibland, även om det främst är att reta upp sin syster som är det roligaste som finns för tillfället...

I helgen hade vi kalas med farmor o farfar och några kusiner. Tårta och kakor.
Vi har lovat både han och Sara ett litet kompiskalas ihop. Deras mamma måste bara få lite ny energi först.
Imorgon blir det paketöppning på eftermiddagen och middagen är beställt av födelsedagsbarnet- korvstroganoff, såklart!

Nu är Henrik ute och slaktar en tupp. Vi har tre tuppar just nu och speciellt en är elak mot två hönor. Det straffar sig. Mat för oss, lugnare i hönsgården.
Jag är glad att inte behöva göra grovjobbet. Jag tar vid när den ska tillagas. Bra arbetsfördelning tycker jag! 👍😊

Likes

Comments

Nu har jag flyttat innehållet från min gamla blogg till denna. Så om ni är nyfikna på gamla inlägg kan ni scrolla i listan för inlägg. 

Likes

Comments