Post-op, Vikt + mått, Viktresan

Ja men då det ändå är måndag så kan jag ju passa på att smyga igång med årets första invägning. Kommer som tidigare inte varje vecka utan då jag har tid och lust. Sist jag vägde mig ordentligt var någon vecka före jul och då vägde jag 92.6 kg. Hade gått upp en hel del alltså.

Min vikt idag 2/1 2017:
87.9 kg (-4.7 kg/-1.8 kg) (-56.4 kg)

Resultatet beror ju på om man räknar från viktuppgången eller från senaste invägningen.

Att jag blev sjuk/operationen har gjort så att jag inte kan äta så mycket mer än så som jag kunde direkt efter min gbp. Så helt ärligt så har jag inte direkt behövt göra något för att gå ner. Jag har inte ätit nå vidare nyttigt i helgen heller. Har blivit god mat och t.o.m ett par bitar tårta.

Jag känner mig inte ett dugg bekymrad just nu över vad jag äter och det är så himla skönt.

Nu har jag dock annat att göra så hade bra så länge!

Likes

Comments

Post-op, Viktresan

Ja de flesta av er förstår nog precis vad för händelse jag pratar om.

För er som inte är min vän på facebook så ska jag dock förklara nu.

Det började med att jag på julafton stod i och jobbade hela dagen. Under min andra paus/middagen så kände jag att det var något fel i magen. Det kom smärta i vågor ungefär där magsäcken sitter och som strålade ut över revbenen. Under körningen tillbaka till Skellefteå så blev det bara värre, blev också fruktansvärt illamående. När jag väl var framme så gick jag mer eller mindre dubbelvikt ut ur bussen. Jag skulle egentligen ha åkt hem till min lägenhet och sovit men åkte istället hem till mina föräldrar, vilket visade sig vara ett bra beslut i slutändan, när jag kom dit så gick jag rätt snabbt och la mig. Tänkte att lite sömn kanske skulle göra susen mot smärtan.

Sov någon timme innan jag vaknade och vred mig i smärtor och illamående. Låg så en stund innan jag var tvungen att se mig besegrad. Väckte mamma och ringde 1177. De sa åt mig att åka till akuten. Vilket jag gjorde.

Jag blev inlagd under natten då läkaren på akuten ville ha mig under observation. Kom upp till mitt rum kl 03.55. Fick ordentligt med morfin så kunde sova resten av natten. På morgonen så fick jag prata med läkaren på avdelningen, han berättade att det skulle bli röntgen senare under dagen. De trodde inte att det skulle vara något då jag inte hade symtom mer än smärta och illamående.

Efter röntgen så blev det dock ambulans till Lycksele och operation morgonen efter.

Vad som hade hänt var att jag hade fått ett slags tarmvred. Tarmen hade växt fast i agrafferna som de sätter en bit längre ner efter tarmen (inte de vid magsäcken) och hade därmed blivit som en knicks. Tarmen upp mot magsäcken var vidgad vilket betyder att det är stopp. Kirurgen som opererade mig hade aldrig någonsin sett det som hände mig tidigare, det är alltså inte något som händer nå ofta.

Jag har fyra stycken nya titthål och ett långt snitt från revbensbågen ner till naveln. De trodde att det skulle räcka med att göra det via titthål, men behövde öppna då tarmen var lite känsligare än väntat.

Fick komma hem i torsdags kväll. Blir en väldigt lugn nyår och lugna första tre veckor av 2017. Går på ganska starka smärtstillande och har noll energi just nu. Magen är supersvullen, men mår under omständigheterna helt okej.

Som avslutning vill jag önska ett GOTT NYTT ÅR!

Nedan så är det jag morgonen jag blev sjuk och sen då jag kommit till rummet på Skellefteå lasarett.

Likes

Comments

Post-op, Viktresan

Ja nu är det inte lång tid kvar tills det är ett nytt år. Nytt år, nya möjligheter. Vill jag tro i alla fall.

Ni har säkert förstått av min frånvaro att mitt beroende tagit ett hårt tag om mig igen. Det visar sig utåt genom en så svullen mage att jag ser supergravid ut och att jobbyxorna gör ont att ha på sig. Ja egentligen gör hela kroppen ont. Snacka om man är less på sig själv nu, att jag aldrig kan göra något rätt liksom.

Det jag tvingat mig själv till att inse är att inget sug efter onyttigheter kommer slå mitt sug efter att bli smal. Jo det har faktiskt tagit såhär lång tid för mig att inse det, att acceptera att suget alltid kommer finnas där. Att beroendet aldrig kommer att försvinna. Så, time to embrace it and move on. Det är precis vad jag tänker göra.

2017 ska bli mitt år, ännu mer än 2016 faktiskt varit. Det här året har varit underbarare än något annat år tidigare, men 2017 ska bli än bättre!

Mina mål/löften för detta år är;
- Nå min målvikt innan årets slut (eller allra helst innan min 25-årsdag i oktober)
- Sätta upp mig på väntelistan för bukplastik.
- Köpa bättre råvaror/handla så mycket ekologiskt som jag kan.
- Behandla mig själv bättre genom att äta så som jag borde och inte klanka ner på mig själv varannan sekund.
- Komma igång med träningen igen.
- Sluta lägga pengar på onödiga grejer.
- Ta dagen som den kommer och njuta av livet.
- Ta varje tillfälle i akt till att ha kul, alltså sluta vara "blyg" och göra saker själv när ingen annan har tid.
- (Relaterat till punkten ovan) Testa gå ut och festa ensam minst en gång.

Sen en sak som varken är ett löfte eller ett mål men som hade varit väldigt trevligt och det är att få uppleva kärlek igen. Börjar som bli riktigt patetiskt att varenda gång det pratas om familj säga "jag och mina katter". Vore kul att få referera till något annat för en gångs skull.

Ska verkligen försöka komma ihåg denna lista så att jag kan återkoppla om ett år om hur det gick. Vad har ni själva för mål/löften/drömmar inför det nya året?

Jag först och främst ta mig igenom julhelgen (som är fullproppad med arbete) och sen är det bara att börja jobba på att uppnå det jag vill. Jag vet att jag kan och nu är det på tiden att jag visar er det!

Kommer förresten en genomgång över året som varit så fort jag sorterat igenom alla bilder. Om det är intressant alltså?

Moster och Irmamys och jag innan jobbjulfesten. 

Sidenote; Sjukt att jag hade på mig en icke töjbar klänning från BikBok i storlek M!

Likes

Comments

Post-op, Vikt + mått, Viktresan

Jo jag vet att jag sa att jag inte skulle väga mig och att det inte skulle komma några invägningar. Men en dag som denna så är det svårt. Vilket ni kanske förstår nu...

Vikt 29/11:
89.7 kg (-2.5 kg) (-54.6 kg)

Jag är officiellt under 90 kg! Så jäkla awesome! Kan inte minnas en enda gång då jag vägt mindre än 90 kg. Mitt första minne av en våg var i sexan då jag skulle ha penicillin och då var tvungen att väga mig, då vägde jag över 90 kg (sjukt, jag var 12 år...). Detta är alltså ett ännu större steg än att komma under tresiffrigt och åh som jag längtat! Har traskat tunt i 90-träsket sen i somras och det har varit så irriterande.

Jag tar mig bara längre och längre bort från den person jag var. Från den person som var så äcklad av sig själv och som trodde hon var totalt värdelös. Jag vill verkligen aldrig gå tillbaka till den jag var.

I början av februari så kommer jag ta mig ännu ett steg längre bort från den personen, för då flyttar jag äntligen ifrån den här lägenheten som jag aldrig riktigt trivts i. Den lägenheten som fortfarande bär spår av mitt längsta och (för det mesta) olyckligaste förhållande. Det ska bli så skönt att få flytta till en lägenhet som verkligen blir min på riktigt. En bostad där jag kan känna mig helt trygg och som inte bär minnen av någon annan. En bostad där jag kan fortsätta utvecklas och slutligen bli den jag alltid velat vara. Sen är det såklart inte negativt att den ligger över en mil närmare jobbet heller. Gång/cykel-avstånd till och med.

Nu ska jag ta och ta tag i dagen istället. Är äntligen ledig efter en lång sexdagarsvecka, men finns alltid massor att göra även om man är ledig. Ska julbaka med mamma och syster imorgon (sockerfritt till mig, icke till alla andra) så då ska jag försöka få in ett inlägg om hur allt blev. Ifall någon skulle behöva lite tips tänkte jag. Annars hörs vi när vi hörs. Jag tvivlar på att det blir invägningar en gång i veckan, men någon gång då och då säkert. Ha det bäst så länge!

Likes

Comments

Mat, Post-op, Viktresan

Så mycket som jag hatar mig själv just nu har jag inte gjort på många år...

Jag vill egentligen inte skriva det här inlägget. Jag vill inte erkänna hur djupt nere i skiten jag faktiskt sitter. Jag känner mig verkligen otroligt misslyckad, som att jag förstört allt som jag kämpat för så länge. Jag vet inte längre hur jag ska ta mig ifrån detta, jag avskyr verkligen mitt matmissbruk. Ja för det är vad det är. Ett missbruk och ett beroende. Jag borde egentligen inte få ha någon slags kontroll över vad som köps hem eller vad som stoppas i munnen..det negativa med att leva ensam.

Jag borde ha förstått från första början att det inte skulle funka den här gången heller, att mina vanor sitter alldeles för djupt rotade. Men jag ville verkligen tro att det skulle gå, jag önskade så innerligt att jag äntligen skulle få bli smal och kanske för en gångs skull relativt lycklig.

Jag mår otroligt mycket sämre inombords än vad jag visar utåt. Jag försöker vara stark och utstråla något bra. Men nu är jag väldigt nära på att bryta ihop. Jag vet inte hur jag ska klara av att hålla ihop mig själv tillräckligt för att klara av att göra det jag måste. Helst av allt önskar jag att jag bara kunde dra täcket över huvudet och försvinna för några veckor, tyvärr är ju det inte möjligt.

Idag var sista droppen. Såhär dåligt har inte mått varken fysiskt eller psykiskt på år och dar. Jag har "äntligen" upplevt reaktioner på vad jag stoppat i mig. Hjärtklappning, värmevallningar, yrsel, huvudvärk och extrem trötthet. Det är ingenting jag frivilligt vill uppleva igen. Jag borde söka hjälp, men jag måste klara det här själv. Jag måste hitta den styrka jag hade för ett år sedan. Den styrka som tog mig igenom så många månader. Det är inte motivationen som tryter, den finns absolut där, utan det är beroendet som tagit över.

Jag ska se en sjua i början av min vikt. Jag ska bli ett bra föredöme för mina syskonbarn. Jag ska må bra. Jag SKA vinna!

Det här bör förklara varför det inte kommit/kommer någon invägning idag. Det lär det inte göra på ett tag heller. Jag måste satsa på att få ordning på mig själv, vad jag äter och mina portionsstorlekar först och främst. Sen kan jag börja väga mig igen.

Ska dock försöka blogga ändå. För att hålla igång mig själv och släppa ut mina tankar lite mer. Men vi hörs när vi hörs...

Likes

Comments

View tracker

Post-op, Vikt + mått, Viktresan

Egentligen så borde inte detta inlägg göras som en invägning men jag känner att jag måste vara ärlig mot både er och mig själv nu. Ja jag "fuskade" i helgen, men ja det var också mer eller mindre planerat. Bästa Sandra var här i helgen och jag kände inte för att vara superhård mot mig själv. Så tog ut svängarna en aning.

Vilket resulterade i en viktuppgång på 0.8 kg, väger alltså 92.2 kg nu. Det gör dock inte så himla mycket, fick inte se en åtta på vågen. Men det får jag kanske nästa vecka.

Jag är fortfarande lika peppad på att lyckas och lika motiverad till att fortsätta så låter inte detta slå ner mig det minsta. Från och med idag så fortsätter jag med min periodiska fasta och nyttiga mat. Konstigt nog så sitter jag och är sugen på just grönsaker och fisk. Måste nog kanske ta mig en tonfisksallad till frunch. Det är några timmar bort, men det är alltid bra att ha en plan.

Jag har väl inte riktigt så mycket att berätta egentligen. Beställde lite superfoods och hälsokost förra veckan, så det ser jag fram emot att få experimentera med litegrann.

Som avslutning så har jag nu en telefon som jag kan koppla till min nya våg. Min telefon har fortfarande inte kommit tillbaka (en månad senare...) men har fått låna pappas nya iPhone. Poängen var dock det att det nu går att få fram fettprocent och sånt där (krävs en app för det). Kommer en printscreen här efter inlägget. Ser ju inte sådär överdrivet bra ut måste jag säga. Vattenvikt är då inget jag kan skylla på om jag säger så. Det är dock lite roande att den säger "du är lätt överviktig, sporta mer för att gå ner i vikt" när man vägt sig. Yeah I know liksom. Men ni får se själva 👇🏻

Kanske kommer ett inlägg om superfoods osv senare i veckan, annars hörs vi som vanligt på måndag. PoK

Likes

Comments

Post-op, Vikt + mått, Viktresan

Ja detta blev förskjutet en dag då jag inte var hemma igår morse så jag kunde väga mig (sov på jobbet för att det var alldeles för få timmar för att hinna åka hem+att jag inte hade någon bil...insnöad). Men det gör inte så mycket, blir bara en dag mindre att gå ner på till nästa vecka.

Veckans vikt 8/11 -16:
91.4 kg (-3.3 kg) (-52.9 kg)

Sa ju att fastegrejen funkar. Mår fortfarande riktigt bra (förutom att jag är sjuk just nu men) och magen är helt lugn. Det har den inte varit på jag vet inte hur länge. Kör laktosfritt till en stor del också så det kan hända att det beror på det. Har inte känt ett enda sug, ja förutom efter salt. Men suget efter det beror nog på att min kropp känt att den behövt det då jag druckit mer vatten än vanligt. Så det är inget ovanligt i sig. En slutsats jag dock kan dra är att periodisk fasta är något av det bästa jag någonsin valt att göra. Jag har verkligen noll förståelse för att alla påstår att frukost ska vara så viktigt. Blir bara hungrig och grinig om jag äter tidigare än 12.30 på dagen. Det gör så att jag går upp i vikt dessutom.

Viktnedgången denna vecka var riktigt okej faktiskt. 1.5 kg till och jag är under 90 kg (crazy...vägde inte jag skitmycket nyss?). Undrar om jag får se en åtta nästa vecka, hade varit kul. Men vi får ju se.

På tal om nästa vecka så är det faktiskt så att på måndag har jag hållit på med detta i 11 månader. Är alltså väldigt nära mitt "ettårsjubileum". Drömmen hade varit att få komma ner till normalt BMI (80 kg) tills dess, men det är helt omöjligt. Då skulle jag behöva gå ner 2.2 kg per vecka och det är inte realistiskt. Däremot hoppas jag fortfarande på att ha nått målvikten till 28 februari/1 mars nästa år. Inte heller realistiskt, men det gäller att ha lite att kämpa mot.

Nu vet jag inte riktigt om jag har något mer att skriva om. Så vi hörs när vi hörs. Ska försöka få in något extra inlägg under veckan, men vi får se!

Likes

Comments

Mat, Post-op, Viktresan

Det finns en sak som jag aldrig kunnat äta speciellt mycket av utan att förstöra en eventuell viktnedgång. Den saken är frukt och bär. Jag vet inte vad det är med det som gör att det förstör, men det är något som alltid varit säkert. Att jag inte ska äta frukt..tills nu! Nu när jag periodiskt fastar så verkar jag kunna äta den frukt jag vill (och nästan så mycket jag vill). Hur trevligt är inte det? Mina favoriter just nu är banan, gröna äpplen, kiwi och blåbär.

Ja på tal om periodisk fasta så måste jag säga att det går hur bra som helst. Jag är aldrig hungrig eller sugen på onyttigheter längre. Innan jag började med detta i tisdags så var jag konstant hungrig och sugen, mina tankar låg alltid på "när kan jag äta nästa gång?" och "kan jag komma undan med att fuska en dag till?". Skönt att slippa känna så. Nu har jag bara problemet att komma på vad jag ska bryta fastan med och vad som ska ätas under det öppna fönstret.

Något som blivit en ny favorit hos mig är overnight oates. Typ havregrynsgröt som görs kvällen före. Det är väldigt praktiskt att ha med när jag ska jobba under eftermiddagen. Jag häller havregryn, chiafrön, sockerfritt äppelmos, kvarg, kanel och lättmjölk (funkar super med mandelmjölk och soyakvarg/yoghurt också) i en lagom stor burk. Skakar ihop det och låter det stå i kylen över natten. Jag brukar värma det, men det kan ätas kallt också. Så är det bara att ha de tillbehör man vill ha. Ikväll blir det nog lite jordnötssmör på ena halvan och äppelmos och blåbär på andra. Sist hade jag blåbär och sockerfri karamellsås (smakar som att ha ljus sirap på, supergott!). Har man inte tid att vänta på att något sådant står och mojsar till sig så kan jag tipsa om proteinhavregrynsgröt. Tillsätt bara en skopa (i en normal portion, jag har en halv) proteinpulver och lite extra vatten till havregrynen och sen in i mikron. Har man vaniljsmak som mig så smakar det som en efterrätt.

Sen äter jag mycket fisk och grönsaker också. Fisk är verkligen sjukt underskattat. Favoriterna är tilapiafilé och alaska pollock (om den tillagas rätt). Billigt och riktigt mumsigt. Blir en hel del kvarg också, relativt billigt och riktigt proteinrikt. Blir det som får bryta fastan idag, fast i drickform. Kommer bli rätt sent idag då det inte kommer bli förrän jag är framme i Umeå strax före 15, jag väljer att vänta tills dess för att ätfönstret fortfarande ska vara öppet tills jag kommer hem. Tänkte ha lite fredagsmys med morötter, selleri och hummus. Längtar redan! Kanske gör mig en liten "Irish Coffee" också, är ändå ledig imorgon så. Den görs självklart (raffinerat) sockerfri, använder kokossocker istället och istället för grädde så blir det antingen skummad mjölk eller lättglass då jag inte äter grädde (alldeles för fett).


Visst för de flesta är det lite överkurs och rätt onödigt att tillsätta så mycket protein, men för alla gbp-opererade så är nog de här tipsen rätt så användbara.

Nu har jag dock spårat lite, skulle bara berätta det om frukten egentligen. Nu ska jag gå och försöka få ihop tillbehören som ska med till jobbet. Vi hörs på måndag!

Likes

Comments

Mat, Post-op, Viktresan

Satt lite och funderade igår under tiden jag var på jobbet (ett sånt pass då man har mycket dötid). Det jag tänkte på var; "Vad är skillnaden på vad jag gör nu gentemot vad jag gjorde när jag gick ner som mest". Det jag kom fram till var just det här som jag pratade om lite i förra inlägget, mattider. Jag hade aldrig några fasta tider då, det jag däremot gjorde var att jag för det mesta fastade en stor del av dagen. Så kallad periodisk fasta. Alltså att man bara äter under ett fåtal timmar. Jag mådde verkligen superbra då, var aldrig hungrig eller sugen på sånt jag inte ska få i mig.

Det jag då bestämde mig för var alltså att börja med periodisk fasta igen. Inte lika extremt som jag gjorde då (åt enbart under typ två timmar på kvällen), men ändå göra något liknande. Ska försöka ha ett ätfönster mellan 13 och ca 19 idag. Kan variera lite beroende på hur jag jobbar. Det jag får göra även när ätfönstret inte är öppet är att dricka kaffe med mjölk. Bara för att det måste jag får göra. Ska även försöka börja dagen med att dricka ordentligt med vatten (idag fick jag i mig 600 ml isvatten innan jag drack mitt kaffe).

Ska även försöka mig på att fasa ut läsken som fortfarande, tyvärr, finns i mitt liv. Enbart dricka det vid middag till en början och sedan enbart vid speciella tillfällen. Så länge jag har isvatten och kaffe så klarar jag mig ändå. Har inte velat erkänna för mig själv tidigare att kolsyra gör så att jag mår dåligt, men nu måste jag göra det. Ibland gör det rent utav ont när jag råkar ta en för stor klunk och det är inte värt det.

Om jag lyckas hålla det här så kommer jag vara fit på nolltid. Nu är jag verkligen motiverad igen (känner ungefär så som jag kände när jag började för drygt 10 månader sedan). Nu kör vi ända in i kaklet!

Likes

Comments

Post-op, Vikt + mått, Viktresan

Jag undrar hur många gånger jag kommer fortsätta säga "det här är sista gången, den här gången ska jag lyckas". Jag hatar verkligen mina svackor nått så grymt jäkla mycket. De blir bara fler och allt längre. Jag orkar verkligen inte mer. Problemet är inte att jag inte vet hur jag ska äta eller inte tycker om nyttig mat. Jag ÄLSKAR nyttig mat, det är egentligen det godaste som finns (i alla fall när jag får laga den själv). Problemet är att jag inte har någon karaktär, jag är helt värdelös på att stå emot yttre frestelser.

Jag önskar verkligen att denna blogg kunde vara som förut och allt bara gick så enkelt. Den tiden då jag inte behövde kämpa med mig själv. Dagligen måste jag sitta och övertala mig själv om att jag måste fortsätta, att jag inte får ge upp. Jag vill så himla gärna nå mitt mål och inte fastna här. Även om jag kommit relativt långt så är det fortfarande en hel lång uppförsbacke kvar. Jag MÅSTE ta mig upp för den. Jag vill vara en av dem som faktiskt lyckas.

För att jag (förhoppningsvis) ska göra det så har jag skrivit mig ett litet matschema. Inte på exakt vad jag ska äta varje dag, men på förslag och vilka tider jag ska äta. Som t.ex idag så åt jag proteinhavregrynsgröt vid 9.25, lunch blir en modifast chokladpudding vid 11.45 och middag blir "tempura"panerad tilapiafilé med butternut pumpa vid 17.30 typ. Mellanmål blir väl en proteinbar efter träning (har fyra timmars rast i Umeå igen så ska träna då) och ev en skål yoghurtkvarg med 25 g müsli när jag kommer hem från jobbet vid 22. Borde inte äta så sent men brukar vara alldeles för sugen för att kunna låta bli. Hade tänkt ta med mig en kaffe också, men kom på att jag lämnade resemuggen hos mamma och pappa. Kanske tar med mig lite mjölk bara, så jag kan ta kaffe på jobbet. Beror på hur trött jag känner mig när jag ska åka om en timme.

Just det ja, det har jag ju faktiskt inte skrivit här. Har alltid avskytt kaffe som pesten men den dag jag fyllde 24 (vilket jag gjorde härom veckan) så lärde jag mig att dricka det. Har behövts kan jag lova, hade förmiddagsvecka förra veckan. Vilket betyder väldigt tidiga mornar.

Men nog om det. Jag tänker inte sitta och tycka synd om mig själv mer. Det är bara att ta sig i kragen för hundrade gången och kämpa. There's no turning back now.

En liten uppdatering på vikten då bara innan jag lämnar er. Jag har gått upp 1.8 kg sedan sist och väger nu 94.7. Ska vi satsa på att komma under 92 denna vecka då? Borde inte vara omöjligt med tanke på den siffra jag drog till med förra gången. Och ja den här gången måste jag hålla det mer än en vecka, den här gången är det för resten av mitt liv.

Wish me luck så hörs vi senast om en vecka!

Träningsschemat för idag. Ser lite dumt ut då jag inte har namn på alla övningar. Men det funkar.

Likes

Comments