(Inlägget innehåller reklam för min webbutik!)

Söt vit skål finner ni i min webbutik här!

Mitt underbara blåblommiga porslin från Rörstrand :)

Älskar att baka och laga mat och speciellt när man har fina skålar, denna stora skålen i keramik hittar ni här!

Vår gamla gjutjärnspanna är verkligen perfekt att steka pannkakor i :)

Socker eller hemkokt lingonsylt är verkligen det godaste till pannkakorna tycker jag. Barnen och mannen skulle nog säga hemkokt jordgubbssylt :)


Hej sötisar,


Idag har jag skämt bort barnen med pannkakor. Det är så svårt att få dem båda att äta och dricka när de inte mår riktigt bra!


Jag kokade lite ny lingonsylt idag till pannkakorna. Jag är verkligen som en hamster på sommaren och plockar allt som går och fryser in så vi har egna bär och sylt under hela året. Ibland blir det nästan för mycket men jag är så glad att både jag och mannen har intresset för att just hamstra under somrarna. Jag skulle önska att vi hade en riktigt stor tomt där jag kunde odla massor med gott som vi kunde njuta av under hela året men tyvärr är det svårt inne i stan. Nu längtar jag till våren och att få ta tag i kökslandet igen. Det har tyvärr blivit lite sisådär med det det senaste året då Oskar föddes i april förra året. Men i år ska det odlas lite gurka, tomater, jordgubbar, bönor, ärtor och squash tror jag. Det får inte plats så mycket i våra pallkragar :)


Ha nu en fin kväll allihopa!


Kram Sofia


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

(Inlägget innehåller länk till min webbutik!)

Min stora och helt fantastiska köksö!

Jag hade turen att hitta svenska päron i affären häromdagen :)

Är så nöjd med min fina ljusstake jag hittade på rean :) Finaste grå lampan finner ni i min webbutik här och de fina vita ljusstakarna i metall finner ni här!

Vårt fina sekelskiftskakel med vita fogar är verkligen pricken över i:t i vårt kök :)

Finaste hyllorna som fantastiska mannen i huset gjort :) Jag bara älskar gamla kakfat i glas och jag har alldeles för många :) Den söta lilla glasvasen hittar ni i min butik här!


Hej vänner,


Hoppas ni alla har en fin söndag!


Här hos oss har vi sjukstuga. Största hjärtat har en riktigt jobbig förkylningen med ont i örat, förhoppningsvis är det bara ett lock i örat som släpper med alvedon. Håller tummarna för att det inte är öroninflammation. Mellersta hjärtat har hög feber och hängig och litet hjärta har snuva och troligtvis kommande tänder. En riktigt bra helg och vecka har vi framför oss. Jag hoppas bara att det snart är över för det är så hemska när de små hjärtana inte mår bra.


Idag får ni se några små glimtar på en del av vårt kök (den del som just nu är städad :) Är så glad för att vi flyttade köket till en annan del av vårt hus och att vi nu har ett riktigt stort kök. Vi är alltid i köket. Här lagar vi mat, jobbar, leker och mycket annat. Det mest besökta rummet i hela huset. En annan dag ska jag visa er bilder på hur vårt hus såg ut innan vi började renovera. Det har hänt en hel del kan man säga. Från 60-talets underbara färger i blått, grönt, orange och brunt till ett modernt lantligt hus i vitt och grått.


Ha nu en underbar söndag eftermiddag!


Kram Sofia

Likes

Comments

Cookies-likande nyttiga kakor med både vit och mörk choklad... mums!

Jag har en förkärlek för gamla glasassietter, så fint att blanda en massa olika varianter!

Årets första tulpaner och jag älskart. Jag köpte en bunt på 20 st och blandade dem sedan med eucalyptus och tistlar :)

Hej alla fina,


Hoppas ni haft en trevlig helg!


Jag har i helgen testat att baka lite nyttigare kakor. Jag avlade ett litet nyårslöfte om att inte äta något godis under året, inte förrän på Julafton rättare sagt. Sen är bara frågan om hur bra det kommer att gå, gottegris som jag är. Anledningen till mitt nyårslöfte är mina gravidkilon som jag på något sätt under året ska lyckas att bli av med och sedan för att minska vår sockerkonsumtion i vår familj.


De kakor jag testade att baka var cookies gjorda av kikärtor. Jag såg en av mina största inspirationskällor Julia göra sådana och tänkte att dessa måste jag testa. Receptet som jag använde mig av hittar ni här, inne hos Julia! Jag är inget stort fan av just baljväxter men jag måste erkänna att dessa kakor blev mycket goda. De smakar mycket jordnötter och choklad. Dock så justerade jag receptet lite för att passa mig så här ni ska få mitt också:


Två paket kikärtor (380 g med vatten)

1 tsk äkta vanilj

2 dl jordnötssmör

4-6 msk honung

2 tsk bakpulver

2 nypor flingsalt

Chokladknappar eller hackad choklad


Börja med att hälla kikärtorna i en sil och skölja dem, låt vattnet rinna av. Häll dem tillsammans med resterande ingredienser i en mixer (ej chokladen) och mixa till en slät smet. Blanda sedan i den choklad du vill använda i kakorna. Låt smeten stå i kylen och vila i ca 30 min.

Klicka sedan ut kakor på en plåt med bakplåtspapper och platta till kakorna lite. Ställ sedan in i ugn ca 15 min i 175 grader (gärna varmluft) tills de fått fin färg. Låt dem sedan svala på galler.

För mig blev det ca 20 kakor men jag kan villigt erkänna att det kunde blivit ca 30-35 styck istället p g a att det var svårt att få de stora kakorna genombakade. Jag tog även 6 msk honung och ganska mycket choklad, både vit och mörk, så de blev ganska så söta. Nästa gång ska jag ta 4 msk honung och bara mörk choklad. Jag tycker nog också att de var godast idag, dagen efter de bakades, eftersom de torkat till lite under natten :)


Testa gärna dessa kakor för de var verkligen goda :)


Ha nu en fin måndag!


Kram Sofia



Likes

Comments

Stora killen fick äran att pudra lite florsocker på plättarna :)

Hemkokt maskrossirap, mums... :)


Hej på er,


Hoppas er dag varit bra! Här har vi sista dagen lov innan dagis och vardag börjar imorgon. Känns både skönt och vemodigt att detta jullov redan är över men det ska bli så skönt att komma in i vardagsrutinerna igen :)


Vi har tre små barn som fullkomligt älskar pannkakor och plättar. Kan ju erkänna att pannkakssmet görs nästan en gång i veckan i detta hus. Barnen skulle kunna äta pannkakor/plättar till frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat om de fick :) Oftast så blir det den hemkokta sylten till men ibland så lyxar vi till det men lite florsocker och hemkokt maskrossirap. Så himla gott kan jag lova. Har ni inte testat det så måste ni ut och plocka maskrosor och koka egen till våren när maskrosorna börjar blomma. Jag kokar ca 2 liter sirap och det räcker till våra plättar och till brödbaket under året (min man har en konstig idé om att blanda sirap och smör på nygräddade brödkakor). Till våren ska jag koka ca 4 liter så att vi kan baka julgodis och annat gott av den. För er som undrar så smakar denna sirap något blommigare och fruktigare än vanlig sirap. Är det så att någon är intresserad kan jag lägga ut ett recept när vi närmar oss våren :)


Recept på mina pannkakor/plättar:

5 dl mjöl

1 tsk salt

1 nypa socker

1 tsk bakpulver

1 l röd mjölk

5 ägg

Smör till gräddningen


Mät upp mjöl, salt, socker och bakpulver i en skål och blanda. Vispa sedan i mjölken så det blir en jämn smet. Rör till sist ner äggen och låt smeten stå en liten stund. Grädda sedan pannkakor eller plättar med mycket smör för att få goda och frasig kanter.


Ha nu en fortsatt trevlig måndagskväll!


Kram Sofia


Likes

Comments

(Innehåller länk till min butik)

Ljuvliga blå och grå toner i vårt sovrum!

Å vad jag gillar min lilla vita kruka som hänger i vårt sovrumsfönster, så fin och enkel med sina lädersnöre! Ni hittar den här!

Är så glad i min ljuvliga gamla spegel :)

Denna större kruka hittar ni här :)

Så skönt med en väckarklocka nu när vardagen drar igång efter sköna julhelger, ni hittar den i min butik här!

Gamla fina växasängen som minsta lilla hjärtat sover i om natten och en korg full med mysig små mjukisdjur :)

Finaste filten som jag virkat till lilla hjärtat, är så nöjd med den :)


Hej sötisar,


Lite sovrumsglimtar idag här på bloggen! Fortfarande hänger julstjärnor i fönstren och granarna står så fint och lyser upp i januarimörkret. Men jag har lite smått börjat plocka undan och in kommer härliga blå toner här i huset. Ser så mycket fram emot våren men vintern är ju faktiskt inte över än på ett bra tag och barnen längtar efter snön :)


Ha en fantastisk söndag!


Kramar Sofia

Likes

Comments

Fresia, nejlikor och poppel :)

Underbaraste gamla porslinet Ulrika från Rörstrand som jag fått av min fina mormor i lite för tidig födelsedagspresent :)

Vinterns finaste rea-fynd som jag länge önskat mig :)

Sötaste lilla våriga blombuketten som jag unnade mig till helgen!


Hej finisar,


Hoppas allt är bra med er denna trettondag :)


Vi har haft en riktigt skön och mysig dag med en promenad ute i friska och kalla luften. Äntligen kanske vi också får lite vinter i vår lilla stad! Jag har även fått rensat och plockat i ordning i vår garderob. Ett år sedan förra gången och det är så skönt att få ordning och reda och sortera ut gammalt som kan skänkas, en liten nystart så att säga. Jag har i år bestämt mig för att försöka rensa och få i ordning här hos oss och inte samla på mig riktigt så mycket saker. Tyvärr är det inte det lättaste att göra sig av med saker som man verkligen tycker om men med tanke på att skåpen är fulla så är det nog dags att försöka tänka om lite, spara det som man verkligen gillar och behöver. Sedan så är det ju så att då kan man ju få fylla på med lite nytt ;)


På tal om att fylla på med lite nytt, har ni sett ljuvligaste faten och assietterna som jag fått i för tidig födelsedagspresent av min mormor. Jag hittade några assietter på loppis i höstas och nämnde det för mormor i helgen och då säger hon att jag har några fat kvar som du kan få. Hon har haft hela servisen (så avundsjuk kan jag säga), men min mormor är kanske inte den försiktigaste personen jag känner så tyvärr så har det mesta gått i kras. Men de fina faten har hon lyckats hålla hela då hon själv tycker de är helt underbara. Så glad för att jag fick dem :)


Hittade även finaste ljusstaken i helgen på rean som jag länge tyckt varit så fin. Så den fick följa med mig hem! Så gick det med mitt nyårslöfte :)


Ha nu en fin kväll alla fina!


Kramar Sofia


Likes

Comments

Vår förmiddag började med att göra små söta maränger till kvällens efterrätt (recept finns längre ner i inlägget)

Sötaste marängerna pudrade vi med lite guldpulver, blev så fint och kändes sååå lyxigt :)

Enkel nyårsdukning med loppisfynd och glittrigaste stjärnorna!

En massa tända ljus i mina älskade loppisfynd :)

Gott Nytt År alla fina,


Hoppas ni alla hade en underbar dag Nyårsafton!


Vi hade en lugn och skön dag som började med en lång frukost. Sedan bakade vi maränger till kvällens dessert som jag och min mellersta kille dekorerade med lite guldpulver, så lyxigt! Sedan ett par år tillbaka firar vi nyår själva och det är så mysigt eftersom det blir en hel del kalas runt jul. Vi äter lite lunch, fixar med nyårsdukningen och förbereder aftonens meny. Sedan är det dags att ta på finkläderna eftersom de i vår lilla stad har Nyårsfirande på torget med fint fyrverkeri runt femtiden på eftermiddagen. En så bra tid då barnen tycker det är så spännande att se på raketerna och eftersom de inte är så stora än så brukar de sova vid tolv-slaget. Och så får vi ju även en liten skön promenad innan det är dags för maten och nyårsmyset :)


I år blev det pizzasnurror till vår nyårsskål (receptet hittar ni här). Vi brukar skåla tillsammans innan vi äter och barnen tycker det är så spännande att få dricka bubbel (i detta fall cider) i champagneglasen :) Sedan åt vi en god fisksoppa med färska räkor och vitlöksbröd. Vi avslutade med barnens favorit; glass, maränger och chokladsås toppat med lite strössel!


Efter barnen somnat så blev det soffan och lite mys med mannen. Vi mumsade på årets sista godis och firade in det nya året med att titta på alla fyrverkerier runt om i staden. Sedan slog vi på stort och såg på en film :)


Recept på maränger:

3 äggvitor

1 dl socker

0,5 msk citronsaft

Guld- eller silverpulver

Häll alla ingredienser i en bunke och vispa tills marängen är fast. Spritsa eller klicka ut fina maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 45-50 min i 100 grader. Marängerna ska vara torra och släppa från bakplåtspappret. Låt sedan svalna! Doppa sedan fingret i lite guld eller silverpulver (som finns att köpa nästan alla mataffärer) och pudra på marängerna.


Kram Sofia

Likes

Comments

Alltså det här med höst, älskar den. Det finns så mycket gott att plocka och ta tillvara på under hösten. Sedan är den ju mysig i sig också med lite mörkare kvällar. Nu när vårt minsta hjärta endast är fem månader så har vi inte kommit ut i skogen på samma sätt som vanligt men vi har i alla fall hunnit plocka lite lingon och blåbär. Svampen lyser dock med sin frånvaro när vi är i skogen...??!!


Ett måste när man varit i skogen och plockat blåbär är att njuta av dem med ovispad grädde, mums...!


Så fint mönster :)

Hej vänner!


I helgen har vi mumsat på hemmagjord blåbärsglass, så gott. Jag har nu i höst börjat att göra egen glass och det är så enkelt. Barnen älskar glass och de tycker det är så roligt att få vara med och göra den, speciellt när det är dags att få smaka. Då dyker de små fingrarna ner i bunken innan man hinner blinka :) Sedan känns det lite lyxigt att det är så få råvaror och att de är naturliga, dock något sött kan tyckas då den kondenserade mjölken är ganska så söt. I helgen gjorde vi alltså glassen med blåbär och här kommer receptet:


Recept:

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

1 nypa vaniljpulver

Blåbärssylt


Vispa grädden och blanda sedan ner den kondenserade mjölken och lite vaniljpulver. Detta är själva basen för glassen och sedan kan man byta smaker efter vad man känner. Jag blandade i hemkokt blåbärssylt då vi hade hittat lite blåbär på vår skogspromenad. Jag hällde upp glassen i en form och sedan klickade jag lite sylt här och där.Jag rörde sedan med en sked i glassen så att sylten blandade sig lite med glassen och bildade ett fint mönster. Ställ in i frysen i några timmar. Ta sedan fram glassen en liten stund innan ni ska äta den så den hinner att bli lite krämig.


Nästa gång ska vi testa hallon eller kanske körsbär då det blir en något kraftigare smak än blåbär. Eftersom glassen i sig är ganska så söt så kan det vara gott med något syrligare då blåbären är ganska söta även de.


Ha nu en fortsatt underbar söndagskväll!


Kram Sofia

Likes

Comments

(Innehåller reklam för min butik!)

Underbara citroner!

Sötaste lilla citruspressen i glas jag hittat på loppis!

Ljuvlig liten glasburk till curden eller sylten hittat ni här!

Alltså hur gott är det inte med hemmagjord lemoncurd...!

Hej på er,


Vilken grå söndag det är idag. Jag hade sett fram emot en solig och varm dag idag. Men istället för sol ute så har vi lite sol inne i en söt liten glasburk i form av en hemmagjord lemoncurd. Alltså, jag älskar verkligen lemoncurd. Det bästa är att bara kunna ta fram burken ur kylen och ta sig en sked och bara njuta. Så gott! Idag tänkte jag bjuda er på mitt recept på lemoncurd, så enkelt och så gott.


Recept:


1 ekologisk citron (både skal och saft)

1 ägg

1 dl socker

ca 40 gram smör


Skölj citronen i vatten. Riv skalet av citronen och lägg i en kastrull. Pressa sedan ur saften ur citronen och häll saften i kastrullen. Tillsätt ägg och socker och låt sedan sjuda till en tjock kräm. Ta av kastrullen och rör ner smöret. Rör tills smöret smält. Häll sedan upp i en fin glasburk och förvara din curd i kylen. Håller ca 1-2 vecka.


Denna curd är lite sur men väldigt len i smaken. Av detta recept blir det ca 1,5 dl curd, men det är bara att göra fler för att få en större omgång. Perfekt att ha i tårtan, mazarinen, bullen eller bara att äta som den är. Något som vi gör ibland och som känns väldigt lyxigt är att äta lemoncurden till glass. Då brukar vi ta en kula vanilj, en kula choklad, en klick vispad grädde, lite maränger och sedan lemoncurden till. Det måste ni testa för det är så himmelens gott.


Ha nu en toppensöndag raringar!


Kramar Sofia


Likes

Comments

Liten rulltårta av smördeg fylld med ost och rosmarin!

En liten bit getost på... Mums!

Alltså rosmarin... så gott!

Små små frasiga mumsbitar direkt från ugnen!

Hej vänner,


Idag kommer jag med ett litet tips inför helgens mys - pizzasnurror. Så enkla att göra och så himla goda. Och det bästa är att det går att variera fyllningen efter smak och tyck. För den som gillar skinka kan jag rekommendera att fylla snurrorna med ost, skinka och lite oregano för det är verkligen så himla gott. Men denna gång testade jag att göra med getost vilket var fantastiskt gott.


Recept:


1 rulle smördeg (köpt i affären)

En god riven ost

Rosmarin

Flingsalt

Getost

(kanske lite honung att ringla över efter gräddning)


Rulla ut smördegen på det papper som finns runt den i förpackningen. Strö sedan på riven ost (en lite mildare ost så att getosten kommer till sin rätt), rosmarin och lite flingsalt. Rulla ihop till en liten rulltårta och skär den sedan i ca 1 cm skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper på. Lägg en liten bit getost ovan och grädda dem sedan i ugn på ca 225 grader i ca 5-7 min eller tills de fått fin färg.

Alltså, detta är så gott och perfekt som tilltugg på festen eller bara som lite mys innan maten en hemmakväll!


Hoppas ni testar detta för jag lovar, ni blir inte besvikna :)


Ha en underbar kväll!


Kram Sofia


Likes

Comments