(Innehåller reklam för min butik!)

Underbara citroner!

Sötaste lilla citruspressen i glas jag hittat på loppis!

Ljuvlig liten glasburk till curden eller sylten hittat ni här!

Alltså hur gott är det inte med hemmagjord lemoncurd...!

Hej på er,


Vilken grå söndag det är idag. Jag hade sett fram emot en solig och varm dag idag. Men istället för sol ute så har vi lite sol inne i en söt liten glasburk i form av en hemmagjord lemoncurd. Alltså, jag älskar verkligen lemoncurd. Det bästa är att bara kunna ta fram burken ur kylen och ta sig en sked och bara njuta. Så gott! Idag tänkte jag bjuda er på mitt recept på lemoncurd, så enkelt och så gott.


Recept:


1 ekologisk citron (både skal och saft)

1 ägg

1 dl socker

ca 40 gram smör


Skölj citronen i vatten. Riv skalet av citronen och lägg i en kastrull. Pressa sedan ur saften ur citronen och häll saften i kastrullen. Tillsätt ägg och socker och låt sedan sjuda till en tjock kräm. Ta av kastrullen och rör ner smöret. Rör tills smöret smält. Häll sedan upp i en fin glasburk och förvara din curd i kylen. Håller ca 1-2 vecka.


Denna curd är lite sur men väldigt len i smaken. Av detta recept blir det ca 1,5 dl curd, men det är bara att göra fler för att få en större omgång. Perfekt att ha i tårtan, mazarinen, bullen eller bara att äta som den är. Något som vi gör ibland och som känns väldigt lyxigt är att äta lemoncurden till glass. Då brukar vi ta en kula vanilj, en kula choklad, en klick vispad grädde, lite maränger och sedan lemoncurden till. Det måste ni testa för det är så himmelens gott.


Ha nu en toppensöndag raringar!


Kramar Sofia


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Liten rulltårta av smördeg fylld med ost och rosmarin!

En liten bit getost på... Mums!

Alltså rosmarin... så gott!

Små små frasiga mumsbitar direkt från ugnen!

Hej vänner,


Idag kommer jag med ett litet tips inför helgens mys - pizzasnurror. Så enkla att göra och så himla goda. Och det bästa är att det går att variera fyllningen efter smak och tyck. För den som gillar skinka kan jag rekommendera att fylla snurrorna med ost, skinka och lite oregano för det är verkligen så himla gott. Men denna gång testade jag att göra med getost vilket var fantastiskt gott.


Recept:


1 rulle smördeg (köpt i affären)

En god riven ost

Rosmarin

Flingsalt

Getost

(kanske lite honung att ringla över efter gräddning)


Rulla ut smördegen på det papper som finns runt den i förpackningen. Strö sedan på riven ost (en lite mildare ost så att getosten kommer till sin rätt), rosmarin och lite flingsalt. Rulla ihop till en liten rulltårta och skär den sedan i ca 1 cm skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper på. Lägg en liten bit getost ovan och grädda dem sedan i ugn på ca 225 grader i ca 5-7 min eller tills de fått fin färg.

Alltså, detta är så gott och perfekt som tilltugg på festen eller bara som lite mys innan maten en hemmakväll!


Hoppas ni testar detta för jag lovar, ni blir inte besvikna :)


Ha en underbar kväll!


Kram Sofia


Likes

Comments

Älskar verkligen att baka med mjölet från Wästgötarna (påsarna är ju ganska snygga också förstås :)

Aprikoser och russin gör brödet så saftigt och gott tycker jag

Så fint att strö lite rågflingor på brödet

Doften av nygräddat bröd, mmm...!

Så gott att breda ett tjockt lager smör på!

God morgon!


I veckan gjorde jag ett så himla gott bröd. Ett filmjölksbröd med råg, frukt och mandel. Så saftigt med frukt i tycker jag. Jag har börjat baka ganska mycket med råg det senaste då det ska vara ett fantastiskt bra sädesslag med mycket fibrer och annat bra för både kropp och mage. Här kommer receptet på mitt rågbröd!


Recept:

3 dl mjöl

2 dl rågmjöl

2 dl rågflingor

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4,5 dl filmjölk

0,5 dl ljus sirap

1 dl aprikoser

1 dl russin

1 dl mandel (eller annan valfri nöt)


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Rör ner filmjölk och sirap i den torra blandningen. Dela sedan aprikoserna i bitar och hacka mandeln grovt. Blanda ner tillsammans med russin i brödsmeten.

Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och strö lite rågflingor på. Grädda sedan i ugnen ca 50 minuter. När limpan är klar tar du ur den ur formen och pappret och låt den svalna, gärna i en handduk då brödet inte blir så blött av kondensen som gärna blir i en form.

När limpan svalnat helt så kan du skära skivor. Bred på smör och njut. Det kan inte bli bättre och godare. Och det bästa är att brödet håller sig i handduken i 3-4 dagar, lika saftigt!


Jag hoppas ni provar på att baka limpan för ni kommer inte bli besvikna.


Nu ska jag ta tag i denna torsdag - amning, tvättning och packning står på listan. Hoppas på att få plocka i ordning lite i huset också (om de tre små busungarna tillåter mamma att göra det...!!!


Ha en underbar torsdag!


Kram Sofia


Likes

Comments

Sockerkaksformar! Kan man ha för många av dem?!

Doften av varm nybakt sockerkaka - mmm!

Äntligen börjar våra vinbär mogna!

En underbar ros från min nyplanterade buske!

God morgon,


Här i huset är det jag och vår minsta kille, Oskar, som är vakna. Så skönt med sommarlov!


I helgen bakade jag och vår mellankille Ludvig en så god sockerkaka. "Baka ockerkaka, mamma?" kom han och frågade i fredags innan vi begav oss av till stranden. Självklart kan vi det säger mamma, vem kan motstå en 2,5-åring som vill baka och stöka ner köket med mjöl och kladdiga fingrar! Så det blev till att sätta igång med ett litet bak. Och som vi njöt av baket och den varma sockerkakan, både hemma och på stranden. Finns det något som är mer sommar än en nybakt sockerkaka? Det är verkligen som att drömma sig bort till när man var liten. Fikastunderna hos gammelmormor Sigrid med nybakt sockerkaka och de små torra kakorna - älskart!


Ha nu en trevlig tisdag!


Kram Sofia

Likes

Comments

Söta och goda aprikoser!

Underbar marmelad till rostade mackan på hösten!

Hej vänner,


Just nu finns det så mycket god frukt i butikerna. Jag brukar oftast göra mina sylter och safter av svensk egenplockad frukt men ibland är det kul att göra något lite annat. Aprikosmarmelad har jag gjort för andra året i rad och det är jättegott på den rostade mackan, det smakar verkligen sommar!


Recept:

1 kg aprikoser (gärna ekologiska)

1 citron (gärna ekologisk)

1 dl vatten

1-2 dl socker


Tvätta aprikoserna och dela dem i bitar. Koka upp bitarna ihop med vattnet tills alla aprikoser är mjuka. Man kan mosa dem lite med en slev för att inte få så mycket bitar i marmeladen. Tillsätt sedan saften från citronen och så mycket socker som man själv vill och låt koka till sockret smält. Jag brukar ta lite och smaka mig fram tills jag är nöjd. Sedan är det bara att hälla upp marmeladen i burkar. Jag brukar frysa min marmelad så den håller sig längre.


Ni måste verkligen prova för det är jättegott!


Kram Sofia


Likes

Comments

(detta inlägg innehåller reklam för min butik)

Fullkomligt älskar min gamla spegel - de underbart vågiga linjerna mot de raka kanterna

Alltså, har ni sett denna underbara ljusstake - jag är kär! Ni finner den här!

Underbar gammal väska som min svärmor gjort!

Spetskärlek! Och de gamla elementen som finns i vissa av våra rum. Underbara!

Älskar kombon av vitt, blått och grått. Så himla fint. Och ser ni pläden, så svår att fånga på bild för den är helt underbar med sina små blå blommor. Ni hittar den här!

Sovrummet, efter köket det mysigaste rummet tycker jag

Hej fredag!


Ännu en ljuvlig sommardag och dessutom fredag. Skulle önska jag kunde säga att jag igår storstädade huset och att vi idag njuter av ett städat och rent hem och att bara ta det lugnt. Men tyvärr. Där är jag inte än. Med tre barn mellan 5 år och 3 månader så är storstädning inte riktigt prio. Jag är så glad om jag hinner få undan disken, kanske dammsuga och vika all tvätt under veckan mellan måltider och amning.


Idag ska vi försöka vattna alla våra växter som står ute och torkar (så tråkigt men det behöver regna lite snart) sedan blir det bad och grillning vid favoritsjön i eftermiddag/kväll.


Ha nu en underbar fredag ni söta!


Kram Sofia


Likes

Comments

(Detta inlägg innehåller reklam för min butik)

Rabarber - en så fin växt och så underbara att äta men också sätta i en vas!

Röda stjälkar ger en underbart röd färg på saften!

Alltså, rabarbersaft en varm och solig sommardag - mums!

Dessa söta glas att servera saft i hittar ni i här och de underbara assietterna finner ni här!

Hej alla fina,


Idag tänkte jag bjuda er på mitt bästa recept för rabarbersaft. Det är en saft som jag kokar ganska ofta på sommaren då vi och barnen älskar det. Ett bra sätt att få i barnen vätska en varm sommardag. Jag fryser även in en del av saften så vi har under vinterhalvåret.


Recept:

Rabarber

Vatten

Citron 1 st/liter

Socker ca 1-2 dl/liter


Jag brukar inte räkna eller väga rabarber när jag kokar saft utan brukar ta de stjälkar som finns. Tvätta stjälkarna och dela dem i 2 cm bitar och lägg dem i en kastrull. Täck rabarberna med vatten och koka sedan i ca 15 min. Sila av saften och koka sedan upp med citron och socker efter tyck och smak.


Denna saft är så enkel att göra och inga konstiga tillsatser. Jag använder väldigt lite socker i mina safter och sylter eftersom jag tycker om dem lite surare istället för sötare. Men som sagt ovan, man använder sockret efter tyck och smak.


Ha en underbar kväll!



Kram Sofia

Likes

Comments

(Inlägget innehåller reklam för min butik)

Underbara blåbär som snart är mogna med ovispad grädde, mums!

Jag hittar inga ord för hur söta dessa små assietter är

Att blanda olika sorter och storlekar av assietter är så underbart

Hej,


Underbara sommardagar, vi har det ljummet även på kvällarna. Vi njuter av vårt sommarlov och har till och med varit och badat två gånger. Något annat som vi njuter av är hembakat och då helst på gamla glasassietter. Finns det något ljuvligare än att duka fram kaffe med något gott till med gamla koppar och assietter. För mig är det i alla fall sommar! De assietter och skålar ni ser ovan finner ni i min lilla butik här!


Ha en underbar tisdag!


Kram Sofia


Likes

Comments

Ljuvliga sommar!

Att ta tillvara på så mycket som möjligt som sommaren ger är viktigt för mig då jag älskar att sylta och safta. Just nu är det saftkokning som pågår här hemma. Jag fyller frysen inför kommande höst och vinter. Och när alla bär har mognat så är det dags att fylla på frysen med även dem.

Älskar de ekologiska citronerna. De är så söta och goda!

Sötaste fläderblommor

Hej på er!


Det var länge sedan jag bloggade och tänkte nu ge det ett ny chans. Jag kommer att fylla min blogg med bland annat härliga recept och jag tänker börja med att ge er receptet på min goda flädersaft helt utan tillsatser och konstiga ämnen. Visst är flädersaft så gott. Perfekt till de allra hetaste sommardagar liksom i en god drink under hösten.


Recept:

30 fläderblomsklasar

5 citroner (gärna ekologiska)

ca 1,5 liter vatten

Socker efter smak och tyck (gärna ekologiskt)


Skölj blommorna och lägg dem i en burk varvat med tvättade och skivade citroner. Koka sedan upp vattnet och häll det över blommorna (jag brukar hälla på vatten så det täcker allt). Låt sedan saften stå och dra i ca 2 dygn i rumstemperatur.


Sila av saften och koka upp den med socker efter smak. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker men det beror på hur syrlig saft vi vill ha.


Ha nu en underbar sommardag!


Kram Sofia

Likes

Comments