Tankar, Utmattning, Ångest

Den här dagen raderar jag gärna om det går. Så mycket negativt har hänt de senaste dagarna, så många känslor. Idag var jag på samtal och grät mig igenom nästan precis hela. Som ett vattenfall. Hade svårt att prata. Nu sprängvärker huvudet och ögonen är som golfbollar. För några dagar sen kändes det som att jag kanske mår lite bättre ändå, livet kändes lite mer hoppfullt, men nu...jag frågade min terapeut om det är okej att jag lägger mig ner och dör nu. Det svarade hon nej på...Men allt känns ju så meningslöst, så svårt och oöverkomligt. Allt på en gång. Det räcker inte med en sak i taget utan precis allt måste ju krångla och bli svårare än vanligt. I affekt gör jag själv livet ännu jobbigare. Tar beslut som i stunden verkar bra och sen får jag ännu mer ångest och blir ännu mer ledsen. Jag gör bara fel hela tiden! Mina känslor säger saker som kanske inte är sanna till mig. Men hur vet jag om det är så, eller om känslorna har rätt?! Det är faktiskt väldigt svårt att avgöra. Hur som helst...jag mår inte bra. Jag har ont i huvudet, käkarna och ögonen och just precis nu har jag inte jättemycket lust till livet. Snälla livslust, du kan väl komma tillbaka!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Behandling, Utmattning

Det har inte varit någon bra dag idag. Flera saker som gjort mig ledsen på riktigt. Så där så jag klarade att svälja tårarna fram tills jag kom hem. En av dessa saker kan jag tyvärr inte berätta öppet om här, men det jag kan dela med mig av, det berättar jag.

Mindfulnesspasset idag började på sämsta möjliga sätt. Vår psykolog, som vi haft KBT med och som åtminstone jag och flera andra tycker jättemycket om, hade sagt till oss att vi ska ha vikarie de två första passen och sen kommer hon tillbaka från semestern och tar vid. Det första vi fick veta idag är att vi inte ska ha henne mer, utan vi ska ha samma psykolog som idag tiden ut. Jag blev så ledsen att ögonen började tåras när vi började med första övningen. Och det var en till som reagerade precis likadant, med tysta tårar. Det är dels det att vi tycker jättemycket om vår psykolog och har förtroende för henne, dels har vår grupp haft oturen att ha vikarie flera gånger, både på KBT:n och fysioterapin, dels är vi några som verkligen inte gillar den här personen vi fått nu. Vi har haft henne som vikarie tidigare och hon känns inte som en förtroendeingivande trygg person. Känns som att hon är ansträngt vänlig, om någon förstår vad jag menar med det. Det känns inte ärligt helt enkelt. Och vi är flera som känner så. Men framför allt...jag tycker så mycket om vår första psykolog och känner mig helt övergiven! Även fast hon är på semester så har jag faktiskt mailat henne och förklarat det här. Kunde inte låta bli.

Vi fick först en kort information om vad mindfulness är och sen gjorde vi två övningar. Jag kunde inte ta till mig dem alls, eftersom jag bara hela tiden tänkte på att vi inte får tillbaka "vår" psykolog och blev mer och mer ledsen. Båda övningarna var i alla fall olika varianter av kroppsscanning, en kortare och en längre. Det är inte första gången jag är med om att göra sånt och jag gillar det inte. Hur mycket jag än försöker så gör det mig mer spänd än avslappnad. Anledningen är jätteenkel. Jag känner mig inte tillfreds med min kropp på något plan och när jag då ska "känna" varje kroppsdel så känner jag en massa jag inte vill känna. De säger att man inte ska värdera. Men hur kan man inte värdera när man känner att något är spänt, att något gör ont, att något gör ännu mer ont, att man känner sig tjock om midjan, att det spänner och drar och jag vet inte allt...? Jag känner ju av sånt här ändå och det blir ju ännu mer påtagligt när jag dessutom ska koncentrera mig på en kroppsdel i taget. Och jag blir galen när de säger att "allt är okej", inget är "rätt eller fel". Nej, det är inte okej! Jag kan inte känna så...

Nu är jag förstås extra negativ på grund av det här med psykologbytet. Jag ville ge det en chans, men nu känns det bara alltigenom jobbigt.

Likes

Comments

Behandling, Utmattning

Sitter och väntar på vårt allra första pass med mindfulness. Även fast man hör talas så mycket om det så är jag inte helt på det klara med vad det innebär. Rädd att det är lite flummigt...Men får se, hoppas på att det blir bra. Helt helt mör efter första arbetsdagen igår...

Likes

Comments

På jobbet

Redan första dan på jobbet fick jag vara med om en trevlig sak, som lyfte mitt humör en aning. Var tvungen att flytta på en apparat från ett rum till mitt eget klassrum och funderade på hur det skulle gå till rent praktiskt. Såg några av fritids-och fritidsklubbsbarnen på gården och ropade på en flicka jag känner. Undrade om hon ville hjälpa mig lite. Hon blev jätteglad och kom springande och så undrade hennes kompis, som ska börja på mellanstadiet nu, om hon fick hjälpa till hon med. Jättebra med två hjälpredor! Den ena höll upp dörren och den andra hjälpte mig att bära. Sen ville de veta vad apparaten används till och jag visade hur man laminerar. De tittade fascinerat och bad sen om att också få prova. När allt var klart en rätt lång stund senare tackade jag för hjälpen och sällskapet och fick till svar: "Tack för att vi fick hjälpa till!" Hur gulligt är inte det på en skala?!

Den ena flickan, som jag haft i NO under ett läsår, visade den andra flickan (hon som ska börja på mellanstadiet) runt i mitt klassrum och berättade för henne att "Fröken A gillar att pyssla jättemycket, så hennes klassrum är mysigt!" Visade sin kompis allt hon tyckte var fint. Sen kom det allra bästa! Hon sa till kompisen: "Du kommer säkert inte tro det här, men när vi i min klass är hos fröken A så är alla jätteduktiga, men när vi är med andra lärare i vårt eget klassrum, så är vi inte alls så!" Så söt!! Det är rätt många barn från den klassen som påpekat att de är mycket lugnare än vanligt när de är hos mig. Nu vet jag ju att de gillar NO-lektionerna och tycker de är jätteroliga, men en sak jag verkligen tror på, något jag tycker är väldigt viktigt, det är just mysiga och välordnade klassrum! Det fysiska rummet behöver vara trivsamt och det ska inte vara rörigt. Inte bara det, såklart. Det är mycket som spelar in, men det är en del av det.

Hur som helst...det värmer ett lärarhjärta väldigt mycket när eleverna visar så mycket uppskattning och värme!

Likes

Comments

Utmattning, Ångest, På jobbet

Så var första arbetsdagen avklarad. Egentligen gick det rätt bra, ändå hade jag så otroligt mycket ångest hela eftermiddagen! Slutade 11.30 och i timmar försökte jag bena ut vad som gett mig ångesten egentligen. Det är fortfarande lite oklart, men det var nog en kombination av flera saker. En av dem var att jag berättade för biträdande rektor hur det kändes för bara två veckor sen, att jag var livrädd för att inte orka. Jag ångrade sen att jag sagt det. Tänk om hon tror att jag inte klarar mitt jobb! När vi sen pratade lite om mitt schema så använde hon orden "...och med tanke på ditt hälsoläge...". Naturligtvis är det jättebra att h*n tänker på det, men jag tar det ju så klart på ett helt annat sätt. Vill att folk ska förstå hur det är att inte må så bra, att ha utmattningssyndrom, men samtidigt vill jag inte att folk ska se mig som sjuk. Jag vill inte vara "den sjuka"! En ekvation som antagligen inte går ihop...

På kvällen gick jag en halvtimmes promenad och hälsade på mina kompisar änderna och matade dem lite. Helt klart avkopplande sysselsättning, förutom att jag orsakade krig i andgruppen. Tala om tjuvnyp, dra varann i fjädrarna och rycka brödet ur varandras näbbar!!

Likes

Comments

Listor, Tankar, Vardag, Lite allt möjligt

Nästan två månaders sommarledighet går nu till ända för mig. Det har å ena sidan gått väldigt fort, men å andra sidan så känner jag att det har varit många dagar. Tyvärr rätt många dåliga dagar, men även många bra dagar. Och det är de bra stunderna jag vill titta tillbaka och fokusera på nu. Här kommer jag skriva mina bästa sommarminnen som jag vill bära med mig och minnas när jag ser tillbaka på sommaren 2017:

 • De långa härliga frukoststunderna på balkongen. Oftast invirad i fleecefilten, eftersom det inte precis varit jättevarmt, men det har varit så mysigt.
 • Stranden i Ixia på Rhodos. Mysiga stunder under parasollet, i havet och promenaderna då jag tittade på vackra stenar, förundrades över hur fina alla var och plockade en del. Fick hålla mig för att inte plocka för många och få en tung resväska!
 • En äldre engelsk dam på Rhodos. Vi väntade tillsammans på en taxi, efter ett kyrkbesök, och det kom aldrig nån, så vi slog följe mot stan för att leta där och delade sen på en taxi, då det visade sig att hon också bodde i Ixia. Fick både puss och kram till adjö! Hur mysig som helst var hon.
 • Ytterligare ett underbart möte; En äldre man som visade mig runt i naturområdet här hemmaoch berättade både om vad jag kan se och var (och vid vilken tid på året) och om alla sina resor när han var yngre. Var glad i flera dagar efter det!
 • De helt fantastiska vandringslederna i Hälsingland! Kan inte med ord beskriva hur jag njöt av att få gå i skogen med allt vad det innebär!! När jag kom hem var jag helt slut i flera dagar, men det var det värt.
 • Alla härliga promenader här hemma och att jag hittade en ankdamm med supersöta små andungar.
 • Två nya fina möbler, varav den ena köptes på impuls på IKEA och den andra på Jysk, när de sålde ut utställningsex. så jag slapp sätta ihop den själv.
 • Lite ny inredning i badrummet (en av möblerna) som möjliggjort att jag kan ha levande ljus när jag duschar.
 • Nya härliga dofter på duschcreme. Favoriten är nu mint shake!
 • Jobbet med KBT-uppgifterna. Att försöka hitta ett sätt att må bättre.
 • Bra böcker, härliga lässtunder.
 • Parkleken här där jag bor. Upptäckte att det är jättemysigt att sitta där och läsa i sol och natur runt omkring och så har de en liten servering så man kan köpa kaffe.
 • Ungdomarna i serveringen, som nu hälsar på mig när vi möts!
 • Att jag börjat träna igen och försökt börja äta mer hälsosamt. Hoppas bara jag orkar fortsätta...
 • Den här bloggen! Bloggat länge på en annan portal, men här bloggar jag på ett annat sätt. Har varit jätteroligt att starta upp bloggen här.

Skulle nog kunna göra listan längre, men vill ju gärna att någon orkar läsa också :) Och någon lista på det dåliga och tråkiga tänker jag absolut inte göra!

Likes

Comments

Vardag, Ångest

Sista semesterdagen. Imorgon börjar jag igen. Och jag har ännu ingen galopperande ångest över det, men jag känner inte heller någon direkt glädje över att sätta igång igen. Oftast brukar jag känna lite förväntan, faktiskt. Och jag brukar känna mig piggare. Ingen förväntan här inte, så fort jag börjar tänka för mycket på vad som ska göras den här terminen får jag ångest och måste börja tänka på nåt annat. Det är lite oroande, för så brukar det inte vara. Efter sommaren brukar jag visserligen vara seg, men jag brukar känna mig lite mer "fit for fight", så att säga.

Tack och lov så bör det bli en hyfsat lugn dag imorgon, eftersom många ännu kommer vara komplediga och inte börja förrän på onsdag. Därav inga gemensamma "aktiviteter" i form av konferenser och sånt, bara eget plock i klassrummet. Mitt "egna plock" i klassrummet de första dagarna brukar dock bestå av en hel del fysisk aktivitet när jag ska dra och släpa bänkar och andra möbler så de kommer rätt efter sommarens golvboning. Så jag lär vara rätt slut ändå...men jag jobbar ju bara 50% än så länge så med lite tur överlever jag.

I kväll har min kör en extra övning, pga att vi ska sjunga på en grej i TV på tisdag kväll. Det är både bra och dåligt. Bra för att jag inte kommer ha tid att stressa upp mig över att jag ska till jobbet i morgon bitti och dåligt för att jag kommer komma i säng sent. Fattar förresten inte hur jag ska lyckas vända tillbaka dygnet...satsar på att lyckas med det tills eleverna kommer tillbaka, så jag har en dryg vecka på mig.

Likes

Comments

Tankar, Listor

Köpte ju den där boken "My inner self in lists" igår och det här är en av rubrikerna. Så nu ska jag berätta vad man bör se och uppleva på vår jord!

 • Havet! Du bara måste vandra längs en strand en tidig morgon, i solnedgången, i solskenet och när vinden blåser och regnet öser ner!
 • Skogen! Vandra i skogen på våren och lyssna på fåglarnas egen melodifestival. Eller vandra på sommaren och lyssna på den totala tystnaden. Det enda som hörs är vindens sus i träden, något enstaka kvitter och grenar som knäcks när du trampar på dem. Känn det mjuka underlaget mot fötterna och doften av grönska.
 • Pudersnö! När de verkar som att hela världen är vit. Se hur snön täcker varenda gren, också de allra minsta. Känn doften av renhet och kasta dig ner där snön är alldeles orörd, ligg still och titta bara upp på himlen. Tiden står still då, mitt i allt det vita och rena.
 • Tidiga morgnar! Känn stillheten och lugnet en tidig morgon. Sitt kvar länge vid frukostbordet och njut av att inte ha bråttom.
 • Kaffe! Vissa kommer säga att kaffet ska vara svart. Jag säger att det ska vara med mjölk i, för det är det jag gillar allra mest. Men hur som helst så ska du verkligen insupa kaffedoften när det precis är alldeles nybryggt.
 • Tända ljus en mörk kväll eller när det regnar! Upplev doften tändstickan lämnar efter sig och njut sedan av ljuset och värmen från ljusen. Det är otroligt hur mycket ett enda litet ljus kan lysa upp!
 • Gosskörer! Sång är vackert, men ljusa pojksopraner slår allt! Är säker på att det är så det låter när änglarna sjunger i himlen!
 • Småfåglar! De inte bara sjunger vackert. De är så otroligt söta också! Stanna upp och titta på dem.
 • Vänskap och varma kramar! Det finns inget underbarare än att få en varm kram av en riktigt god vän, att ses och göra roliga saker tillsammans eller sitta och prata om allt det viktiga i livet. Att få gråta och att skratta riktigt mycket med sin vän.
 • Böcker! Det finns så många bra böcker att läsa. Frågar du mig så rekommenderar jag deckare och spänning. Eller riktigt roliga ungdomsböcker om andra världar. Någon annan kanske tycker om något helt annat, men oavsett vad du väljer så kommer du få många härliga stunder då du upplever en massa spännande sak sedda genom någon annans ögon. Du lämnar din egen verklighet för en stund och får vara med i en annan.

Det var några saker som bör upplevas om man kommer på besök till vår fina jord. De jag kommer på just nu. Men det finns fler och någon annan kanske har en helt annan lista.

Likes

Comments

Utmattning, Ångest

Det har inte varit en av mina bästa dagar idag. Vaknade ju med ångest, som visserligen blev bättre sen, men jag har varit så grymt seg och trött hela dan! Ungefär som om jag hade sömnmedel i kroppen. Gick och tränade en halvtimme i förmiddags. Orkade inte mer. Hela dan har liksom bara varit tung. Och nu på kvällen är ångesten tillbaka. Sådär så jag har en tryckande molvärk i bröstet. Jag brukar må bättre på kvällen, men idag är visst ett undantag...

Likes

Comments

Vardag, Ångest

Lugn stund på balkongen efter frukosten. Det regnar idag. Så mysigt och avslappnande att sitta här och lyssna på regnet ingosad i fleecefilten. Vaknade med ångest idag efter att mardrömmarna avlöst varandra i natt. Den har inte släppt riktigt än så jag får fortsätta andas här ute. Haft lite mindre ångest de senaste dagarna och njutit av det, men idag är det alltså dags igen...

Likes

Comments