Sjuksköterskestudent

Hallå bloggen! 👋

Jag påbörjade det här inlägget igår vid 17-tiden, men innan jag hann klart var det dags att åka på ett nytt larm. Skrev därför klart det och publicerade det idag, den 28e.


Mellisdags på brandstationen. Vi har varit ute ett par timmar på förmiddagen men det har varit relativt lugnt.

Igår hade vi simuleringsövningar på KTC. Vi fick öva på att ta anamnes enligt SAMPLE och OPQRST samt att ge rapport via SBAR. Vården är full av små ordkombinationer som ska underlätta arbetet.
SAMPLE är en metod att intervjua patienter, man frågar om symptom, allergier, mediciner, tidigare sjukdomar, senaste intaget av mat samt vad som ledde fram till det aktuella problemet.
OPQRST är en modell för att beskriva och få reda på så mycket som möjligt om ett tillstånd, t.ex. smärta. Förkortningen står för Onset, Palliation/Provocation, Quality, Radiation, Severity och Time.
SBAR är ytterligare en modell som ska göra det lättare att få med all viktig information när man lämnar över patienten till en ny avdelning. Det står för Situation, Bakgrund, Aktuellt och Rekommendation.

Nästa termin har vi en valbar kurs på 7.5 hp. Det finns 5 olika kurser att välja mellan och vi får den här terminen lämna in ett rangordnat önskemål. Jag har valt smärta och smärtbehandling som förstahandsval, följt av akutsjukvård, svårläkta sår, global health och genusmedicin. Svårt att välja för alla kurser verkar spännande!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Friluftsliv

Igår kväll åkte jag och N till Tyresta nationalpark. Det tog oss ungefär en halvtimmes vandring i kolsvart mörker innan vi kom fram till vindskyddet vid Årsjön. Där gjorde vi upp en eld och grillade marshmallows. Enligt mig är det en av de bästa sakerna man kan göra: övernatta i skogen intill en brinnande eld.

Vi vaknade upp till en fantastisk höstdag. Det var både soligt och varmt.

Årsjön. Utsikten från vindskyddet. Frukost - hajkbanan och fler mashmallows.

Naturen runt Årsjön.

Vi fick sällskap av två sociala (läs: frukostsugna) änder.

📷: N

Höst. 💚

Likes

Comments

Sista veckan har hösten rullat in i Stockholmstrakten. Det har blivit mörkare, kallare och regnigare. Regnet gör mig ingenting eftersom jag då kan använda min underbara regnjacka från BikBok.

Igår när jag klev upp var det fortfarande småmörkt. Passade på att ha mysfrukost med tända ljus. 🕯

Förmiddagen spenderades på KTC tillsammans med mina andra klasskompisar som också fått VFU på ambulansen. Vi bollade lite olika händelser och fick ventilera det som behövdes.

På eftermiddagen hämtade jag ut min tavla som kommit med posten från Litauen.

Skyrim. Älskar den. 💖🐉

På kvällen hade jag min första middagsbjudning i min egna lägenhet! Mamma, mina systrar och MZ kom. Lagade en god vegetarisk lasagne med bland annat zucchini och fetaost. Kvällen blev en succé.

Idag åkte jag och päronen ner till Stockholm på eftermiddagen för lite shopping och middag. 💎

Likes

Comments

Sjuksköterskestudent

Andra veckan på ambulansen har kommit till sitt slut. Jösses vad mycket jag lär mig och får se!
Idag fick jag själv sköta om en patient under resan till sjukhuset. Ta alla kontroller som behövdes och ställa frågorna. Sitta på stolen bredvid patienten. Bedriva sjukvård på riktigt. Vi fick också arbeta med ambulansflyget idag, spännande verksamhet!

Det känns bra än så länge. Har haft suveräna handledare. Fantastiskt att känna att jag faktiskt kan göra skillnad för människor. Ju mer jag lär mig ju mer skillnad kommer jag att kunna göra. Självklart har det varit en del jobbiga saker också: död, tragiska livsöden och situationer som kryper in under ens skinn.

I måndags var jag och N på bio, vi såg "The Dark Tower". Typisk amerikansk actionfilm på många sätt. Gillade den ändå, spännande story och lagom med sci-fi inslag. Några jump scares men inget som störde sömnen natten efter. 😉
Betyg: 🍍🍍🍍/ 5 ananasar.

Bild lånad härifrån.

Efter jobbet idag åkte jag förbi mormor och fikade. Mysigt. ❤

Likes

Comments

Sjuksköterskestudent

Vilken vecka! Efter dagar fyllda med intryck har jag stupat i säng om kvällarna. Förhoppningsvis har jag acklimatiserat mig lite nu så bloggen kan återgå till normala uppdateringar.

På tisdag morgon åkte jag till brandstationen för min första praktikdag. Var otroligt nervös och hittade först ingen ingång. 😂 När jag väl hittat in fick jag kläder (grön uniform) och en liten rundvandring i lokalerna. Jag jobbar 11.5-timmars pass tre dagar i veckan. Första veckan har jag fått se massor: hjärtstopp, trafikolycka, hjärt- & njutsvikt, KOL, frakturer, diabetes, hallucinationer, stroke, allergi, panikångest, njursten och navelbråck. Otroligt lärorikt både att få se hur alla sjukdomarna yttrar sig men också hur omvårdnad och medicinska behandlingar fungerar i verkligheten.

En del väntan blir det på stationen. Till min lycka finns en skön soffa på kontoret. Tyvärr är det inrett med mitt hatobjekt här i livet: fjärilar.

I fredags blev det en tur till Täby med mamma för att handla sysaker. På vägen hem såg vi tre (!) parallella regnbågar (men alla kom inte med på bild)

📸: Mamma

På kvällen var jag, N och en vän till honom på konsert. Hoffmaestro på Gröna Lund. Sjukt bra konsert! Hela publiken dansade och i slutet blev det ett frieri på scen. Fick dessutom ett stort R2D2 gosedjur! (Den kom flygandes och knockade min brutna näsa, men trots det värt eftersom jag nu har coolaste maskoten i bilen haha!)

I söndags blev det en liten familjemiddag hemma hos mormor också, mysigt!

Likes

Comments

Ett återkommande höstevent i Uppsala är Kulturnatten. Livemusik, streetfood, uppträdanden och olika organisationer som visar sina verksamheter.
Vi promenerade ett varv genom staden och avslutade sedan med middag på Texas Longhorn.

Finns fantastiskt mycket godsaker också. Bilden uppe till höger har ett konstnärligt namn: "Ledset barn". 🎈

Likes

Comments

Sjuksköterskestudent

Godmorgon!
Sov länge idag men det var många mardrömmar så jag känner mig inte direkt utvilad. Mordbjörnar och ondskefulla dockor bland annat.

Tentan i torsdags kändes riktigt bra. Vi hade ett seminarium sen på eftermiddagen angående praktiken och jag är både taggad och nervös nu. Väldigt nervös. 

På kvällen åkte jag och M ut till KTC för att öva lite mer kliniska färdigheter. Vi har nu koll på hur man mäter blodtryck och börjar bli duktiga på att sätta PVK'er.

PVKplåster är genomskinliga upptill så att man regelbundet kan kontrollera instickstället och se att det inte uppkommit någon inflammation.

Igår hade vi även ett möte med AKAn (adjungerande klinisk adjunkt = hen som har hand om kontakten mellan skolan och praktikplatsen) för ambulansen. Vi kan förvänta oss en del övertid och inga raster (man tar det lugnt och äter när det inte finns jobb). Jag är så himla glad att jag fått den här placeringen, eftersom jag tänkt att det kanske är det jag vill arbeta med i framtiden. Men samtidigt lite (antagligen obefogat) rädd att vara i vägen och inte kunna öva så mycket praktiskt. Det finns ju enklare vårdmiljöer att ha sin första praktik i.

Ikväll blir det middag med päronen och min lillasyster i Uppsala där det även är Kulturnatten.

Likes

Comments

Sjuksköterskestudent

I helgen var jag hundvakt åt mina föräldrar som passade på att åka på en mini-hojsemester till Åland. Fick bästa tänkbara presenterna:

Planetens bästa ostbågar och svartbröd. ❤

Igår var veckans första tenta, läkemedelsberäkning. Det krävs 100% för att bli godkänd. Halva klassen var ilsk efteråt då en av frågorna var ganska otydligt formulerad. Får se om läraren plockar bort den helt och hållet vid rättningen.
Blev även bjuden på tacomiddag och ostbricka på kvällskvisten. N och några vänner spelade Magic så jag passade på att göra ett litet studiebesök och äta massa god mat.

Idag var jag ute på KTC igen, dagens tema var infusioner och CVK (central venkateter). Beredning, administrering och annat matnyttigt. Kan berätta att det inte är helt enkelt att ställa in dropptakt på ett sånt aggregat.

Eftermiddagen har gått åt till plugg inför veckans andra tenta som är på torsdag. Behandling och omvårdnad vid somatiska sjukdomar 2:2. Den handlar om blodtransfusion, ortopedi, kärkirurgiska sjukdomar, vård i livets slutskeede och akut sjuka patienter. Morgondagen kommer fördrivas med mera plugg. 📚

Likes

Comments

Sjuksköterskestudent

Det här har verkligen varit en vecka fylld av intryck. Är man känslig kan man med fördel scrolla ner till den tecknade bilden, efter den är det inget obehagligt.

På tisdagsmorgonen åkte jag till patologen på Karolinska för att vara med på en obduktion. "Patologi är läran om sjukdomar och hur de diagnostiseras, genom analys av molekyler, celler, vävnader och organ". Så förutom att hitta dödsorsaker på redan avlidna patienter så arbetar de även mycket med cancerdiagnostik och forskning. Som studerande inom hälso- och sjukvård har jag  tystnadsplikt om patienter och deras tillstånd, men mina egna upplevelser från dagen kan jag ju dela med mig av.

Jag har sett döda förut, men första anblicken är för mig lite som ett slag i magen. Många tankar som far genom huvudet. Vanligtvis låter man den som ska obduceras vänta några dagar från dödsfallet till själva obduktionen så att likstelheten hinner gå ur kroppen. Det är också en speciell lukt, har man dissekerat hjärta och lungor i skolan vet man vad jag pratar om. Jag trodde att vi skulle sitta på en läktare och bara iaktta när läkarna gjorde sitt jobb, men istället blev vi väldigt delaktiga. Vi stod alldeles bredvid, petade och kännde, ställde frågor och läkaren berättade hela tiden vad hen gjorde och vad hen såg.

När vi väl började gå igenom organen ett efter ett för att hitta eventuella avvikelser var det lättare att fokusera på enbart det medicinska. Olustkänslorna lades åt sidan och istället blev det intressant. Det var otroligt lärorikt. Kroppen ser inte riktigt ut som i anatomiböckerna. Det två saker jag blev mest förvånad över var att gallan inte är grön från början, utan blir det först när den kommer i kontakt med saltsyran i magsäcken. Det andra var att hjärnan är så otroligt mjuk och potentiellt ömtålig! Patologerna lovade att inte göra för många matreferenser, men hjärnan påminde om messmör i konsistensen. När jag sen lämnade salen drygt två timmar senare hade jag en helt annan känsla än när jag klev in. Kroppen kändes mer som ett skal. Det hade blivit så tydligt att personen som en gång var där nu hade åkt vidare. Vi listade även ut dödsorsaken, det var häftigt!

Bild lånad från Google.

Jag gick även en utbildning i SHLR (Hjärt- & LungRäddning på Sjukhus) den här veckan. Att öva på HLR och hur man använder en defibrilator är en sån sak jag vill uppmana alla att göra med jämna mellanrum. En dag kanske man är ute och hittar en person med ett hjärtstopp, kan man då göra HLR ökar personens chans att överleva drastiskt! Det anordnas kurser över hela landet och man kan även gå in och kika på hlr.nu.

Likes

Comments

Helgen har gått åt till att fixa min bil, Ghösta. Förutom en del tekniskt med bromsar, motorolja, fläktremmar och rost så passade vi även på att måla om spoilern. Han blev så fin. En invändig & utvändig tvätt så kommer han att vara som ny. 👌

Hämtade ut ett paket idag med tre sorters shampoo och balsam från Maria Nila idag. Resestorlekar för att se vilken variant som passar bäst till mitt hår. Har hört så mycket bra om märket (cruelty free [= djurtestar ej] och mestadels veganska produkter) så längtar till att prova dem.

Nu på kvällen blev det lite pappersarbete. Några brev till olika myndigheter, fyllde i min kassabok och så har jag beställt några foton - mestadels från bröllopet.

Likes

Comments