Ända sen jag såg första säsongen (och jag såg inte så mycket mer) av House of Cards har jag suktat efter Claire Underwoods vita omlottskjorta. Det finns så klart ett antal mönster på omlottblusar tillgängliga, och jag har provat några få, men jag har inte hittat någon omlottskjorta, alltså som en krispig och klassisk herrskjorta, men omlott. Jag har försökt övertala Sara på Mönsterfabriken att de ska ta fram en (och hon har inte varit negativ) men jag har ju varit tålmodig i rätt så många år nu tycker jag, så nu kunde jag inte vänta längre. Jag ritade själv!

Nu är det ju inte hundraprocentigt sant, för jag ritade inte helt själv från grunden, utan jag ritade om ett befintligt mönster. Syns det vilket? Jag hade från början tänkt utgå från Mönsterfabrikens Agnes, eftersom jag verkligen tycker att den är en klassisk och underbar skjorta, men den är kanske lite för vid för den sortens omlott jag hade tänkt mig? Kan ni se vilken jag till sist utgick ifrån?

YES! Detta är Merchant & Mills Factory dress, kortad till skjorta, förlängd med Agnes ärm och manschett och försedd med omlott och knyt. Sydd i mitt eviga favorittyg - teflonstretchen från Söders Tyger. Sömnaden blev lite sån att jag fick anpassa längs vägen, jag visste inte på förhand hur högt upp knytet (och hålet i sidan) skulle vara, inte heller hur lång omlottdelen skulle vara, men det funkade att lösa det allt eftersom jag sydde.

Om jag är nöjd? Jag är EXTREMT nöjd! Den blev precis så Claire Underwoodig som jag ville, feminin och knivskarp på samma gång. Det känns inte som om den kommer att glipa, jag har inte haft den på jobbet än så vi får se hur pass avslöjande den är...

Gillar

Kommentarer

OK, så det finns snälla människor och så finns det SNÄLLA människor, såna som anstränger sig för att göra det där extra, dem beundrar jag verkligen. Såhär: häromdagen träffade jag en vän på stan och vi gick en liten shopping-promenad före maten. Dvs in och ut i ett par butiker längs vägen, jag köpte inte mer än en ny dagbok och några knappar, men hon avslutade turen med att köpa ett par superfina docs i Dr Martensbutiken på Skånegatan. Sen gick vi längst bort på Katarina Bangata för att äta middag.Mitt i maten ringde min telefon, men eftersom jag inte kände till numret så svarade jag inte. Antingen säljare, undersökningsföretag eller något annat jag inte behöver ta hand om nu tänkte jag och lät det ringa.

Efter en stund plingade det till av ett sms. ”Hej Susanna, jag jobbar på Dr Martens på Söder, vi tror att du glömt din plånbok här. Ring gärna på detta nr. Mvh xxx Dr Martens Stockholm”. Till saken hör att mitt telefonnummer inte är alldeles superlätt att hitta, ens om man som i deras fall hade tillgång till personnummer, vilket betyder att de fått anstränga sig en del och för det är jag otroligt tacksam. I alla fall så ringde jag såklart och kom överens om att jag skulle komma nästa dag för att hämta plånboken.

Jag diskuterade med en vän på jobbet om jag skulle köpa med mig blommor eller Cava som tack - det slutade med att jag köpte en väldigt blommig flaska Cava och belönades med ett tack, en kram och ett leende som värmde mig resten av dagen!

Dagens blus kommer från The Makers atelier-boken och trots att den varit färdig ett par veckor har den inte känts rätt. I morse drog jag den på mig bara för att testa och insåg att jag nog bara provat den på kvällen tidigare, med trötta ögon och inte så mycket make up kvar i nyllet. Färgen kräver en del tror jag och eftersom modellen också är ny för mig (jag har aldrig ägt en knytblus förut!) har det aldrig stämt. Förrän idag!

Modellen är lättsydd och jag har inte gjort några andra ändringar än att jag satt på en manschett. Jag tycker att manschett ger ett mycket mer arbetat intryck än originalet, som bara är fållad (tror jag). Det enda som fortfarande stör mig lite är att den är lite för smal i övre delen av ärmen för min smak. Jag tyckte samma sak om deras Holiday shirt, så kanske är det en grej, The makers atelier-konstruktörerna har väldigt smala överarmar? Jag tränar ju visserligen och har en biceps, men jag har aldrig detta problem med något annat mönster. Om jag gör en till (en svart tror jag?) så lägger jag till en centimeter på var sida, så är problemet löst.

Modellen har två varianter på "knytet", en med ett smalt band och en med bredare. Jag gick all-in och valde den bredare, inte minst för att min vän Ulrika (sewingprunelo på insta) gjorde det på sin och den blev så himla snygg!

Tyget är underbart att ha på sig, cupro från Metermeter.dk och knapparna är från Söders tyger!

Gillar

Kommentarer

I avdelningen småsaker som på ett sätt roar (och oroar) mig hittar vi detta:

Tänk er ett stormöte på en branschgemensam förening i en högprofilerad bransch i Stockholm. Tänk er att det sitter ca 20-25 personer i ett konferensrum och ytterligare 15 personer uppkopplade via Skype. Lägg därtill att den som är sammankallande (som alltid själv är minst 15 min sen till alla möten) just denna gång inte alls hann fram i tid, utan vände och körde hem igen och nu styr mötet via uppkoppling hemifrån.


Läget i rummet är lite spänt, alla står inför ett stort beslut som påverkas av myndigheternas agerande och där det är bra om alla i branschen tar samma beslut, så diskussionen är intensiv och emellanåt lite uppjagad. Plötsligt ser man hur bilden på skärmen (som alltså delas av mötets ordförande på distans) växlar från att visa en lagtext som diskuteras till att gå in på en hemsida som visar ett fotbollslags senaste match och dess ställning i ligan. Därefter öppnas ett nytt fönster i browsern och samme ordförande börjar klicka runt på någon slags skvallersida, innan någon i högtalartelefonen påminner honom om att han delar skärm med +35 personer… Så intressant tyckte han alltså att mötet var…

Det som är det skrämmande i sammanhanget är att det finns människor med så ansvarsfyllda (och välbetalda) jobb som tar sitt jobb på så lite allvar, det är inte klokt egentligen.

Själv har jag ofta en tendens att låta tankarna sväva iväg om jag inte tycker att ämnet är tillräckligt intressant. Vad ska jag sy nästa gång? Hur ska jag lösa det där problemet? Vad var det för samtal jag behövde ringa sen?... Men jag gör det ju bara så pass att jag snabbt kan hoppa in i diskussionen igen när det behövs, och om jag delar skärm eller presenterar något så ser jag till att inget privat eller ovidkommande syns…

En av de gånger jag lät mina tankar sväva kom jag på att jag skulle göra en långärmad skjorta av Merchant & Mills The Factory. Jag har gjort en vit kortärmad sen förut och jag gillar verkligen snittet på den. Vanligtvis när jag förlänger en ärm såhär så utgår jag från den befintliga ärmen för att inte behöva rita om ärmhålet och så gjorde jag även denna gång - jag la ärmen från Mönsterfabrikens Agnes ovanpå Factory-ärmen och så ritade jag ihop dem. Jag har förresten inte köpt deras Factory top addition, utan bara förlängt livdelen (mer bak än fram) på klänningen och graderat ut den lite över höften - det känns onödigt att köpa ett extra mönster för det...


Det blev bra - jättebra till och med, men jag missade en liten, liten detalj... Factory har en lätt nedhasad ärmsöm, alltså ärmen sätts inte fast uppe på axeln utan en bit ner. Det var ju inget problem vid ärmhålet eftersom jag använde factorys arm i den delen, men jag tänkte inte på längden... Eftersom axelsömmen är nedhasad så kommer ju ärmen längre ner, och blir alltså längre. Och eftersom Factorys ärm sys fast före man syr ihop sidsömmarna så var jag tvungen att börja med att sy ärmsprundet, sen sy fast ärmen i ärmen i ärmhålet, därefter sidsömmen och ärmens söm i ett och sist manschetten. Först då insåg jag att ärmen blev ca 4-5 cm för lång... Nu gillar jag ju långa ärmar och har därför förlängt Agnes ärm med tre cm så det blev ju allt annat än idealt. Som tur var blev de så långa att det funkar bra att vika upp manschetten ett varv och på det sättet få en lagom lång ärm. Alternativet hade väl varit 80-talets gamla ärmhållare, men några såna har jag inte kvar (jag hade flera när det begav sig!)

Tyget är det älskade bomullstyget med teflon stretch från Söders tyger.

(Foto cred Carin Zetterqvist - du är bäst!)


Gillar

Kommentarer