De marscherar i takt,
I jakten på makt,
En makt som ingen har,
Som politikerna tar,
ifrån oss,
I jakten på ingenting,
Finner de kanske någonting,
Ett hat, en avsky,
En chans att fly,
från verkligheten.
Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


"Känslor varar inte länge. Det gör däremot minnet av dem. Nostalgin är farlig, minnet livsviktigt."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments


"Varje process har ett förlopp i tid, men i sig själv är tid ingenting. Dock finns det något som fyller ut tiden. Mina celler dör och ersätts med nya, jag är en kropp i förvandling. Likväl är det hela tiden jag, det är mitt öde. Barnet i mig finns, den unga flickan, allt det som jag har varit och redan är finns på en gång."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments

Utelämnad.
Än en gång,
Sjunger min egen sång,
Ensamhetens famn,
Är min hamn,
Dit jag ror,
Där stillheten gror.
Vänner,
Ett sådant flyktigt ord,
Det finns knappt på mitt bord,
längre,
Aldrig inkluderad,
Alltid bortglömd.

Likes

Comments


"Mellan alltid och aldrig
är det som allt sker
en andlös sekund
när man minst väntar det
förändras världen."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments


"Det gäller ju att hela tiden försöka mer än man tror vara möjligt, att kasta sig själv utför, där utmaningen är som störst. Det är här som det skrämmande och överväldigande finna, känslan av att allt kan låta sig göras, men det sker ibland i ett nästan outhärdligt tillstånd."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments


"Vad det gäller idag är att skapa ett kort moment av ordning i ett kaos, eftersom föreställningen om en helhet inte längre är trovärdig."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments


"Inspiration är en invasion av krafter som når långt bortom allt vad man annars kan erfara, både fysiskt och psykiskt. Jag har sett våldsamma, nästan övermänskliga, energier utvecklas hos människor en kort period, innan de dött. Även om de varit sjuka och orkeslösa, har de plötsligt fått osannolika kroppskrafter att flytta föremål som de annars inte skulle kunna rubba. På sätt och vis är inspiration en likartad kroppslig förvandling. Den kan också jämföras med den mest förtärande förälskelse, med sorg eller ångest, men med de skillnaden att energin kanaliseras till en annan dimension."

(P. Tafdrup; "Över vattnet går jag - skiss till en poetik"; 2002)

Likes

Comments

Försoningens bitterljuva smak,
Ordnar upp ett känslosamt vrak,
Att åter enas,
Låta sig renas,
Förenas,
Gårdagens bekymmer,
Skymmer,
ej en ny dag,
Som lyder under en ny lag,
Som solens strålar,
efter regnets färd,
Lyser nu upp en ny värld.

Likes

Comments

Ensam är stark,
Men det är som att tugga bark,
Torrt och äckligt,
Liksom livet är bräckligt,
En ensam stund,
Är ganska sund,
Men ett ensamt liv,
Är inget liv,
Att leva,
I denna skeva,
Värld.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ett citat som jag skulle vilja printa ut och trycka upp för att sätta upp någonstans där jag dagligen spenderar tid. En påminnelse om att vad man önskar i livet väldigt ofta bara handlar om att bestämma sig för att ge sig dithän och kämpa för det man vill ha. En dag eller dag ett? Just do it liksom.

Likes

Comments

Dagens citat är ifrån boken som jag håller på att läsa just nu, eller ja, har alldeles snart läst ut den. Iaf fångade den här meningen min uppmärksamhet, den var så jäkla fint skriven och den har ett så otroligt starkt budskap. Ville bara dela med mig av den. (Boken heter Himmelstrand och är skriven av John Ajvide Lindqvist). Ja det kommer en bokrecension av denna boken här på bloggen så fort jag är färdig! :)

Likes

Comments

Det här blir ingen vanlig bokrecension då detta inte är en vanlig bok. Det är juh faktiskt bara ett manus så att säga, så jag tycker inte riktigt att man kan räkna den som en bok även om den finns i bokform. Det tog ett litet tag att komma in i sättet att läsa den här "boken" då det i stort sett bara är dialog hela tiden, men så fort man vant sig vid det flyter det på.

Jag ska försöka att inte klanka ner alldeles för mycket på boken men jag måste ändå få säga att jag inte alls tyckte den var bra. Jag känner att det var lite för mycket självklart, alltså att självklart måste det hända någonting speciellt med Harry Potters barn, självklart kan de inte bara vara tråkiga. Men alltså, jag gillade verkligen inte hela det här med att de höll på att åka tillbaka i tiden hela tiden, det kändes väldigt upplagt på något sätt. Ja hela berättelsen är upplagd, men på något sätt tycker jag att det kändes framtvingat att det skulle hända som det hände.

I övrigt känner jag att de försöker mjölka lite väl mycket på att fortsätta med Harry Potter. Visst det finns säkert de som älskar det men jag känner att det börjar bli lite väl mycket. Alltså, magin har liksom sugits ur lite med all merchandise osv. Sen å andra sidan kan jag inte säga att jag inte själv har köpt otroligt mycket merchandise, men jag känner numera att det liksom blir lite väl utdraget. Den här magin som uppstod när jag läste Harry Potter för första gången när jag var 11 år gammal finns liksom inte riktigt kvar. Jag hade ett pyttelitet hopp om att den skulle återupplivas lite med den här nya berättelsen, den åttonde boken. Men det har snarare haft motsatt effekt. Dock finns det fortfarande lite magi med att ha filmerna igång som bakgrundsljud när man gör annat. :)

Kanske kan jag få magin lite återupplivad när det blir dags att åka till Warner Bros studion i London, för det är något jag definitivt kommer göra även om all merchandise och sådär känns lite överdrivet. Men den här upplevelsen vill jag definitivt vara med om. :)

Likes

Comments

Titel: Spökstaden - andra boken om Miss Peregrines besynnerliga barn
(Originaltitel): Hollow City
Författare: Ransom Riggs
(Originalspråk): Engelska
Antal sidor: 430

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling: I denna uppföljare till första boken om de besynnerliga barnen får vi följa Jakob Portman och de andra besynnerliga barnen på lite mer av ett äventyr. De flyr från barnhemmet och blir tvungna att lämna tidsloopen där de håller till. De flyr och flyr ända fram tills slutet då man tror att allt ska lösa sig men plötsligt får berättelsen en helt ny riktning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar: "Tio besynnerliga barn är på flykt undan en armé av livsfarliga monster. Endast en person kan hjälpa dem, men hon är fångad i en fågelkropp." Efter att ha läst den första boken och sen endast få denna beskrivningen för andra boken blir man väldigt nyfiken. Dock levde boken inte riktigt upp till mina höga förväntningar, ungefär halvvägs in tröttnade jag på alltihop men tvingade mig själv att fortsätta läsa till slutet, vilket var väldigt tur. För det är inte förrän i slutet som boken verkligen får en ny vändning som väcker en ny nyfikenhet som får en att vilja läsa den tredje boken. 

Jag tänker dock inte läsa tredje boken än, faktum är att jag inte ens har köpt den ännu. Då denna andra boken var väldigt seg att ta sig igenom känner jag att jag behöver läsa lite annat ett tag, sen kanske jag får för mig att läsa den tredje boken om de besynnerliga barnen. 

Vad som står på min läslista just nu är Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Jag har redan påbörjat denna bok men fick igår hem Harry Potter and the Cursed Child, vilket betyder att jag antagligen kommer läsa den först, innan jag läser färdigt Himmelstrand. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5 bokmärken.

Likes

Comments

Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
(Originaltitel): Miss Peregrine's home for peculiar children
Författare: Ransom Riggs
(Originalspråk): Engelska
Antal sidor: 379

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling:​ Jakob Portman är knappt mer än en pojk när hans farfar blir mördad av vad Jakob senare får reda på är ett väsen. Under Jakobs uppväxt har farfarn berättat en hel del historier om ett barnhem han bodde på när han var liten, med dessa historier finns ett gäng bilder på de besynnerliga barnen som historierna handlar om. När Jakob är liten slukar han alla dessa historier och tror att de är sanna, senare när han blir äldre är han övertygad om att allt bara är hittepå. Vad han inte är beredd på är att dessa historier faktiskt är sanna, han kastas rentav in i en värld han inte trodde existerade. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar:​ "En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier..." Detta är det enda man som läsare får veta om bokens handling när man läser på bokens baksida. Tittar man på framsidan ser man en bild på en liten flicka som svävar strax ovanför marken. Då trodde jag att boken skulle handla om ett gäng barn med olika förmågor som alla bor på ett barnhem, och på sätt och vis gör den ju också det men inte riktigt så som jag hade föreställt mig. 

Jag både gillar och ogillar den här boken/berättelsen, jag tycker den är helt fantastisk just i det faktum att allting är så välstrukturerat och eftertänkt. Den visar också på en otrolig fantasi och man kan verkligen leva sig in i den här världen tack vare de detaljerade beskrivningarna. Däremot gillar jag inte att det är ännu en sådan där "tonårsbok" eller vad man ska säga, när hjälten i boken är en pojk på 16 år känns det som "åh herregud, inte ett till tonårsdrama som blir överhypat", men samtidigt är den så pass bra skriven att man kommer över den här tanken/känslan och faktiskt kan njuta av själva berättelsen och den värld som byggs upp. På ett visst plan tycker jag också att den här boken känns väldigt realistisk, då tänker jag på hur Jakob agerar och hur hans pappa agerar, de är genomtänkta karaktärer och man får verkligen en mångsidig och detaljerad bild av dem. 

Den här boken har det gjorts en filmatisering av, jag är väldigt nyfiken på den men samtidigt vet jag att de flesta böcker som blivit filmer är väldigt dåliga i jämförelse. Men det hade varit kul att se hur den här berättelsen är tolkad i en filmversion. 

Nästa bok jag tänker läsa är uppföljaren till denna, nämligen Spökstaden​, jag har höga förväntningar på den så får vi se om den lever upp till det. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5 bokmärken.

Likes

Comments

Titel: Psykbrytaren
(Originaltitel): Der Seelenbrecher
Författare: Sebastian Fitzek
(Originalspråk): Tyska
Antal sidor: 314

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling: Han dödar inte. Han våldtar inte. Han torterar inte. Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren, och de gåtfulla dåden upphör lika plötsligt som de började. Kort före julafton blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på en exklusiv psykiatrisk klinik. Till sin fasa inser personalen och patienterna att den främmande gärningsmannen har släppts in på det ensligt belägna sjukhuset. En våldsam snöstorm sveper in och stänger alla flyktvägar. Snart faller natten och ingen går säker på den låsta kliniken...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar: Först måste jag bara berätta hur den här boken kom att ägas av mig, jag och en vän promenerade i stan och gick förbi en second-hand butik där det stod en stor låda med böcker utanför, märkt med "5 kr/st". Självklart var vi tvungna att rota igenom denna låda, där fann jag denna bok. Vilket jag tycker är både bra och dåligt, det dåliga är att den här boken definitivt är värd att betala mer än 5 kr för, men samtidigt är det bra för jag fick tag på en bra bok väldigt billigt.
Så, till handlingen, Sebastian Fitzek har verkligen en förmåga att fånga läsaren och hålla kvar denne i total spänning och förväntan ända in i det sista. Under hela bokens förlopp stöter vi på ett antal karaktärer, flera av dessa är troliga att vara den härjande psykopaten, men ingen av de man misstänker är faktiskt den skyldiga. Det går knappt att lägga ifrån sig denna boken, den blir bara mer och mer spännande ju längre man läser. Ända fram till slutet har man en viss uppfattning och tolkar berättelsen på ett visst sätt osv. När man väl kommer till slutet vänds allt detta helt upp och ner, men det är så otroligt bra skrivet och berättelsen knyts liksom ihop och får ett riktigt bra avslut.
Hela upplägget av boken är så otroligt simpelt men samtidigt så komplicerat och till sist tillfredsställande.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 5 av 5 bokmärken.

Likes

Comments