Försoningens bitterljuva smak,
Ordnar upp ett känslosamt vrak,
Att åter enas,
Låta sig renas,
Förenas,
Gårdagens bekymmer,
Skymmer,
ej en ny dag,
Som lyder under en ny lag,
Som solens strålar,
efter regnets färd,
Lyser nu upp en ny värld.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Ensam är stark,
Men det är som att tugga bark,
Torrt och äckligt,
Liksom livet är bräckligt,
En ensam stund,
Är ganska sund,
Men ett ensamt liv,
Är inget liv,
Att leva,
I denna skeva,
Värld.

Likes

Comments

Ett citat som jag skulle vilja printa ut och trycka upp för att sätta upp någonstans där jag dagligen spenderar tid. En påminnelse om att vad man önskar i livet väldigt ofta bara handlar om att bestämma sig för att ge sig dithän och kämpa för det man vill ha. En dag eller dag ett? Just do it liksom.

Likes

Comments

Dagens citat är ifrån boken som jag håller på att läsa just nu, eller ja, har alldeles snart läst ut den. Iaf fångade den här meningen min uppmärksamhet, den var så jäkla fint skriven och den har ett så otroligt starkt budskap. Ville bara dela med mig av den. (Boken heter Himmelstrand och är skriven av John Ajvide Lindqvist). Ja det kommer en bokrecension av denna boken här på bloggen så fort jag är färdig! :)

Likes

Comments

Det här blir ingen vanlig bokrecension då detta inte är en vanlig bok. Det är juh faktiskt bara ett manus så att säga, så jag tycker inte riktigt att man kan räkna den som en bok även om den finns i bokform. Det tog ett litet tag att komma in i sättet att läsa den här "boken" då det i stort sett bara är dialog hela tiden, men så fort man vant sig vid det flyter det på.

Jag ska försöka att inte klanka ner alldeles för mycket på boken men jag måste ändå få säga att jag inte alls tyckte den var bra. Jag känner att det var lite för mycket självklart, alltså att självklart måste det hända någonting speciellt med Harry Potters barn, självklart kan de inte bara vara tråkiga. Men alltså, jag gillade verkligen inte hela det här med att de höll på att åka tillbaka i tiden hela tiden, det kändes väldigt upplagt på något sätt. Ja hela berättelsen är upplagd, men på något sätt tycker jag att det kändes framtvingat att det skulle hända som det hände.

I övrigt känner jag att de försöker mjölka lite väl mycket på att fortsätta med Harry Potter. Visst det finns säkert de som älskar det men jag känner att det börjar bli lite väl mycket. Alltså, magin har liksom sugits ur lite med all merchandise osv. Sen å andra sidan kan jag inte säga att jag inte själv har köpt otroligt mycket merchandise, men jag känner numera att det liksom blir lite väl utdraget. Den här magin som uppstod när jag läste Harry Potter för första gången när jag var 11 år gammal finns liksom inte riktigt kvar. Jag hade ett pyttelitet hopp om att den skulle återupplivas lite med den här nya berättelsen, den åttonde boken. Men det har snarare haft motsatt effekt. Dock finns det fortfarande lite magi med att ha filmerna igång som bakgrundsljud när man gör annat. :)

Kanske kan jag få magin lite återupplivad när det blir dags att åka till Warner Bros studion i London, för det är något jag definitivt kommer göra även om all merchandise och sådär känns lite överdrivet. Men den här upplevelsen vill jag definitivt vara med om. :)

Likes

Comments

Titel: Spökstaden - andra boken om Miss Peregrines besynnerliga barn
(Originaltitel): Hollow City
Författare: Ransom Riggs
(Originalspråk): Engelska
Antal sidor: 430

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling: I denna uppföljare till första boken om de besynnerliga barnen får vi följa Jakob Portman och de andra besynnerliga barnen på lite mer av ett äventyr. De flyr från barnhemmet och blir tvungna att lämna tidsloopen där de håller till. De flyr och flyr ända fram tills slutet då man tror att allt ska lösa sig men plötsligt får berättelsen en helt ny riktning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar: "Tio besynnerliga barn är på flykt undan en armé av livsfarliga monster. Endast en person kan hjälpa dem, men hon är fångad i en fågelkropp." Efter att ha läst den första boken och sen endast få denna beskrivningen för andra boken blir man väldigt nyfiken. Dock levde boken inte riktigt upp till mina höga förväntningar, ungefär halvvägs in tröttnade jag på alltihop men tvingade mig själv att fortsätta läsa till slutet, vilket var väldigt tur. För det är inte förrän i slutet som boken verkligen får en ny vändning som väcker en ny nyfikenhet som får en att vilja läsa den tredje boken. 

Jag tänker dock inte läsa tredje boken än, faktum är att jag inte ens har köpt den ännu. Då denna andra boken var väldigt seg att ta sig igenom känner jag att jag behöver läsa lite annat ett tag, sen kanske jag får för mig att läsa den tredje boken om de besynnerliga barnen. 

Vad som står på min läslista just nu är Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Jag har redan påbörjat denna bok men fick igår hem Harry Potter and the Cursed Child, vilket betyder att jag antagligen kommer läsa den först, innan jag läser färdigt Himmelstrand. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5 bokmärken.

Likes

Comments

Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
(Originaltitel): Miss Peregrine's home for peculiar children
Författare: Ransom Riggs
(Originalspråk): Engelska
Antal sidor: 379

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling:​ Jakob Portman är knappt mer än en pojk när hans farfar blir mördad av vad Jakob senare får reda på är ett väsen. Under Jakobs uppväxt har farfarn berättat en hel del historier om ett barnhem han bodde på när han var liten, med dessa historier finns ett gäng bilder på de besynnerliga barnen som historierna handlar om. När Jakob är liten slukar han alla dessa historier och tror att de är sanna, senare när han blir äldre är han övertygad om att allt bara är hittepå. Vad han inte är beredd på är att dessa historier faktiskt är sanna, han kastas rentav in i en värld han inte trodde existerade. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar:​ "En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier..." Detta är det enda man som läsare får veta om bokens handling när man läser på bokens baksida. Tittar man på framsidan ser man en bild på en liten flicka som svävar strax ovanför marken. Då trodde jag att boken skulle handla om ett gäng barn med olika förmågor som alla bor på ett barnhem, och på sätt och vis gör den ju också det men inte riktigt så som jag hade föreställt mig. 

Jag både gillar och ogillar den här boken/berättelsen, jag tycker den är helt fantastisk just i det faktum att allting är så välstrukturerat och eftertänkt. Den visar också på en otrolig fantasi och man kan verkligen leva sig in i den här världen tack vare de detaljerade beskrivningarna. Däremot gillar jag inte att det är ännu en sådan där "tonårsbok" eller vad man ska säga, när hjälten i boken är en pojk på 16 år känns det som "åh herregud, inte ett till tonårsdrama som blir överhypat", men samtidigt är den så pass bra skriven att man kommer över den här tanken/känslan och faktiskt kan njuta av själva berättelsen och den värld som byggs upp. På ett visst plan tycker jag också att den här boken känns väldigt realistisk, då tänker jag på hur Jakob agerar och hur hans pappa agerar, de är genomtänkta karaktärer och man får verkligen en mångsidig och detaljerad bild av dem. 

Den här boken har det gjorts en filmatisering av, jag är väldigt nyfiken på den men samtidigt vet jag att de flesta böcker som blivit filmer är väldigt dåliga i jämförelse. Men det hade varit kul att se hur den här berättelsen är tolkad i en filmversion. 

Nästa bok jag tänker läsa är uppföljaren till denna, nämligen Spökstaden​, jag har höga förväntningar på den så får vi se om den lever upp till det. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5 bokmärken.

Likes

Comments

Titel: Psykbrytaren
(Originaltitel): Der Seelenbrecher
Författare: Sebastian Fitzek
(Originalspråk): Tyska
Antal sidor: 314

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling: Han dödar inte. Han våldtar inte. Han torterar inte. Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren, och de gåtfulla dåden upphör lika plötsligt som de började. Kort före julafton blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på en exklusiv psykiatrisk klinik. Till sin fasa inser personalen och patienterna att den främmande gärningsmannen har släppts in på det ensligt belägna sjukhuset. En våldsam snöstorm sveper in och stänger alla flyktvägar. Snart faller natten och ingen går säker på den låsta kliniken...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar: Först måste jag bara berätta hur den här boken kom att ägas av mig, jag och en vän promenerade i stan och gick förbi en second-hand butik där det stod en stor låda med böcker utanför, märkt med "5 kr/st". Självklart var vi tvungna att rota igenom denna låda, där fann jag denna bok. Vilket jag tycker är både bra och dåligt, det dåliga är att den här boken definitivt är värd att betala mer än 5 kr för, men samtidigt är det bra för jag fick tag på en bra bok väldigt billigt.
Så, till handlingen, Sebastian Fitzek har verkligen en förmåga att fånga läsaren och hålla kvar denne i total spänning och förväntan ända in i det sista. Under hela bokens förlopp stöter vi på ett antal karaktärer, flera av dessa är troliga att vara den härjande psykopaten, men ingen av de man misstänker är faktiskt den skyldiga. Det går knappt att lägga ifrån sig denna boken, den blir bara mer och mer spännande ju längre man läser. Ända fram till slutet har man en viss uppfattning och tolkar berättelsen på ett visst sätt osv. När man väl kommer till slutet vänds allt detta helt upp och ner, men det är så otroligt bra skrivet och berättelsen knyts liksom ihop och får ett riktigt bra avslut.
Hela upplägget av boken är så otroligt simpelt men samtidigt så komplicerat och till sist tillfredsställande.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 5 av 5 bokmärken.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det här inlägget är det första inlägg som kommer vara i form av en bokrecension (vilket var vad jag tänkt att hela denna bloggen skulle handla om egentligen, böcker och bokrecensioner, men det blev inte så). Jag läste ut den här boken för någon vecka sedan men eftersom jag började på en ny utbildning i måndags har jag inte haft tid att sätta mig ner och skriva om denna bok.

Titel: Under Kupolen
(Originaltitel: Under the Dome)
Författare: Stephen King
Språk: Svenska
(Originalspråk): Engelska
Antal Sidor: 1178

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Handling: En mystisk kupa faller ned över en liten amerikansk stad, Chester's Mill i Maine, som helt stängs av från omvärlden. Om det inte finns någon risk att omvärlden lägger sig i, vilka kommer då att utnyttja situationen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kommentarer/tankar: Det jag allra först vill kommentera är längden på denna bok, den är 1178 sidor lång, men det är inte längden i sig som är poängen, det är det faktum att under 1178 sidor utspelar sig endast en veckas tid under kupolen. Det är svårt att greppa detta eftersom det hinner hända så otroligt mycket både handlingsmässigt och med karaktärerna. Dessa karaktärer är dessutom inte få. Chester's Mill består av ett par tusen invånare men i boken får vi följa en handfull av dessa. Vi får följa deras utveckling i staden som är fullständigt avskuren från omvärlden och självklart leder just denna faktor till att samhället fullständigt rasar sönder.

Ända fram till slutet är det spänning som gäller, det är konflikter och relationer mellan olika karaktärer som hela tiden driver berättelsen framåt. Men, slutet! Åh herregud slutet. Eftersom boken är så pass lång som den är känns slutet väldigt abrupt, och det är inte direkt det slutet jag ville ha eller förväntade mig, vilket kanske är bra på sitt sätt. Men nej, hela slutskedet i boken hände alldeles för snabbt, vilket jag inte gillade.

Det finns en tv-serie som är baserad på denna bok, men jag vill gärna säga att den är ytterst vagt baserad på boken. Den börjar ungefär likadant som boken, med vissa ändringar som man kanske kan förvänta sig. Men, sen då? Boken utspelar sig under 1 veckas tid, och under den tiden utplånas nästan hela staden och slutar sedan med att kupolen faktiskt lyft tack vare 1 karaktär. I tv-serien har de nu dragit ut berättelsen på, jag tror det är 3 säsonger, och då har berättelsen i sig dragit ut sig under flera veckors tid och handlingen skiljer sig fullständigt från boken. Tv-serien tar en helt annan vändning och baseras inte alls på boken efter bara precis början. Jag tar för givet att man gjort på det viset för att man ska kunna mjölka så mycket som möjligt ur tv-serien, och för att kunna få den att faktiskt sträcka sig över flera säsonger kan den inte bara sluta, så som den gör i boken. 

Jag måste faktiskt ärligt säga att jag såg tv-serien innan jag läste boken. Jag följer väldigt många tv-serier och den kom på sätt och vis naturligt in i listan. Men, när jag fick reda på att serien är baserad på en bok blev jag såklart otroligt nyfiken på hur väl de bevarat storyn i boken och alla detaljer när de skapade tv-serien. När jag hade kommit en bit in i boken förstod jag att jag kan inte se tv-serien och boken som samma berättelse, utan jag fick tänka på dem som två olika versioner av samma idé till en berättelse. Som att två personer haft samma grundtanke men att när dessa olika personer skrev berättelsen/manuset så tog de två helt olika vändningar. 

Självklart kommer jag säga att boken är bättre än serien. Men serien är juh inte avslutad än, men enligt nyheterna så har den tappat otroligt mycket under den senaste säsongen. Jag antar att folk, precis som jag, tycker att den blivit för utdragen och att det liksom inte riktigt händer något, iaf inte tillfredsställande mycket. Just nu är det väldigt oklart om det kommer ytterligare en säsong av serien, men om det gör det kommer jag såklart se den också. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5 bokmärken. 

Likes

Comments

Jag kan inte minnas exakt från vilken bok detta är, men det är fan klockrent!

Likes

Comments