Varje dag bär många på smink, en mask, ett skydd för att du inte skall se att de mår dåligt. Alla borde våga må dåligt för det blir inte lättare av att hela tiden dölja det. Man ska inte behöva bära på en sådan tung börda, ingen skall behöva göra det. Speciellt inte om det går att få hjälp och det enda som hindrar en är rädsla.

Det jag vill är att kunna hjälpa andra och jag vill nå fram till fler människor på ett sätt man inte kan göra via text. Många jag känner tycker att det är lättare att lyssna än att läsa igenom ett jättelångt inlägg. Även om jag känner mig mest bekväm med att skriva så blir tal en helt annan sak. Även om det inte är särskilt många som ser videon blir jag nöjd om den hjälper en person.

Det finns folk som följer min blogg som går igenom de saker som jag har gjort. De har hört av sig till mig och berättat hur jag har hjälpt dem på olika sätt. Det räcker för mig. Jag vill ju inget hellre än att andra skall få uppleva livet utan att ha ett ständigt mörker ovanför sig.

Största delen av det som jag säger i videon är alltså ett utdrag från min dagbok jag skrev när jag var 11 år. Jag var 11 år och så rädd för att sanningen skulle komma fram. Idag är jag 17 år, snart 18. Jag har fått hjälp. Jag har fått en diagnos. Jag har mediciner och går till en psykolog. Jag mår bra. Alla borde få må bra. ALLA.

ps: undertext finns

Egentligen skulle jag lagt upp detta tidigare men jag bor på landet och har internet som går långsammare än kön på McDonalds i Kungälv.

Sedan så tycker jag att detta är sjukt pinsamt. Jag känner mig inte bekväm med att prata och visa mig i en video. Jag vill bara testa detta, men det är troligtvis inget jag kommer hålla mig till....

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I helgen var jag med Elin på hotell. Det var hennes födelsedagspresent från mig och vi hade riktigt roligt! Vi fick ett fint rum på översta våningen och vi åt god mat. Dock så åt iallafall jag lite för mycket både till middagen och till frukost så jag hamnade i matkoma kan man säga. Det var nog inte långt ifrån. Hur som helst så var det skönt att komma bort lite fastän det bara var i Göteborg. Vi pratade och skrattade och jag kände verkligen att jag längtar till sommaren nu. Det är ju så att jag skall följa med Elin och hennes familj till Grekland. Precis som Elin skämtade om så var det här ett bra test för att se om vi kunde stå ut med varandra och det gjorde vi ju. Vi klarade det galant ;)

Sängen hade jag inte tackat nej till heller!


Likes

Comments

Man känner sig faktiskt lite förolämpad, hånad.
Förut idag såg jag en bild där det stod att man skulle tagga någon som hade en "bipolär spellista".
Jag förstår att det kan anses vara ett praktiskt ord som man kan använda sig av när något skiftar mellan bra och dåligt, men det är inte så det fungerar.
Om man aldrig upplevt en mani kan man aldrig förstå att det är något hemskt och så mycket mer än att "ha mycket energi". Man kan veta att det är så men man kan inte förstå det.
Jag vill att ni ska tänka på vad ni skriver. Framförallt när det gäller olika sjukdomar och tillstånd. Man kallar inte folk för psyko, att ha psykoser är något hemskt. Man säger inte att man har en förkylning som är värre än cancer. Jag tycker inte heller att man skall säga att folk är sjuka i huvudet.
Jag är sjuk i huvudet. Jag har en störning i min hjärna som gör att jag är sjuk och folk använder den frasen som en förolämpning.
Så tänk ett steg längre, det skadar aldrig.

Likes

Comments

Jag har länge haft medicin för sömnen. Både för insomning och för att jag inte skall vakna under natten.
De har hjälpt mig otroligt mycket men nu när jag ätit dem så länge har min kropp börjat påverkas rätt negativt. Jag får muskelryckningar, är yr och får svårt att tänka så nu det senaste när jag börjar må bra så har jag försökt trappa ner alla dessa sömnmediciner.
Det har väl inte funkat jättebra men det blir bättre och bättre. Jag är väldigt trött då jag helt enkelt inte sover hela nätter.

Dock är det ju så att nu när jag är i skolan och gör saker blir jag ju trött, naturligt trött. Bara det gör att jag sover bättre.

Just nu sitter jag på bussen och halvsover. Har bara matte idag för fysiken är inställd så det blir en kort dag 😊

Likes

Comments

Jag har kontakt med en person via en grupp på Facebook. Hon har precis som jag blivit diagnostiserad med Bipolär typ 2. Skillnaderna  är många men den mest vesintliga är att hon är 22 år äldre än mig.

Precis som jag har hon varit inlagd en längre tid. Precis som jag själv så försöker hon återgå till det normala. Jag har börjat skolan, hon ska börja jobba.

Idag diskuterade vi vad man börjar med, vad man skall göra först och jaa, vad ska man börja med?
Hon ville börja med det sociala, prata med kollegor osv, medan jag vill fokusera på att komma in i skolarbetet.
Jag vet att jag tidigare sagt att jag vill börja med att vänja mig vid att vara bland människor men samtidigt så har jag insett att det inte är det bästa för mig. Om jag inte förstår vad som sägs på lektionerna kommer jag aldrig att känna mig bekväm i den miljön.

Hur som helst så tar det tid. Det kommer ta tid både för mig och henne. Det tar förmodligen tid för alla som är i samma situation.
På sjukhusskolan pratade lärarna ofta om att man måste acceptera att det inte tar tre dagar och så är allt som vanligt/innan. Det kommer troligtvis aldrig att bli det men om man fortsätter att kämpa samtidigt som man fokuserar på att göra det som är bäst för en, då kommer det så småningom att bli bra. Man får bara inte ge upp.

Så kom ihåg det. Ha inte för höga förväntningar på dig själv och gör det som är bäst för dig! Sedan tar det tid och det är mening att det skall göra det. Man måste låta sig själv vänja sig vid saker långsamt. Det är då det blir som bäst.

Likes

Comments

Just nu ligger jag i sängen och tittar på Hem Till Gården. Idag är det tisdag och tisdag innebär träning men tyvärr är jag förkyld så jag får skippa den idag. Det känns väldigt tråkigt med tanke på hur kul det var förra veckan.

Imorgon är det dax för mig att börja skolan. Självklart är jag nervös men det kommer nog gå bra.
Vi får se hur det blir för mig nu när jag skall vistas bland folk. När jag var inlagd så var jag isolerad i ett rum på ett sjukhus. Där träffade man inte folk och man blev aldrig sjuk. Nu blir jag sjuk/förkyld varje gång jag varit med eller runt om en större mängd folk. Förhoppningsvis vänjer min kropp sig vid att vara ute i verkligheten så att jag slipper bli så förkyld. Det är ju inte  meningen att jag skall behöva fortsätta isolera mig utan nu vill jag få rutiner och normalitet. Jag VILL vara ute i verkligheten och komma så långt från min sjuka period som möjligt. Sedan vill jag ju inte behöva vara hemma från skolan då jag redan missat mycket som det är, trots att jag gått ner en klass.

Jag hoppas att ni mår bättre än mig just nu !

Likes

Comments

Jag är helt slut just nu med tänkte bara berätta för er att jag precis kommit hem från träningen och det kändes så skönt. Innan var jag fruktansvärt nervös men de släppte allt eftersom och många grejer kom tillbaka. Visst gör jag kanske inte allt prefekt men just nu försöker jag mest klara av att vara där, bland människor. Finslipa kan jag göra när jag vant mig vid det hela.

Men som sagt, det kändes oerhört bra efteråt och jag ska definitivt fortsätta. Konditionen är ju sådär kan man nog lugnt säga men det kryper sig nog fram i takt med att jag tränar så gott det går. Trots allt så är jag nog stolt över mig själv. Innan vi åkte var jag väldigt nära på att ta av mig allting och låsa in mig på mitt rum istället men jag tog mig ändå dit och jag var kvar under hela träningen. Bättre än så kan jag nog inte göra just nu.

Återigen är det ju så att man ska acceptera sig själv och sina förutsättningar. Det är en viktig grej som jag inser mer och mer faktiskt. Man kan inte göra mer än sitt bästa. Även om sitt bästa kanske inte är ''bra'' så går det inte och istället för att klanka ner på sig själv så är det viktigt att ta åt sig det att det är okej. Acceptera situationen. Det kommer att bli bra och jag lovar det!

Likes

Comments

Som jag berättade i förra inlägget skall jag börja i en klass under. Det är väl i stort sett bara på grund av all min frånvaro främst detta läsåret. Hittills ligger den på 100% och jag har insett med hjälp av bla. min mamma att jag inte orkar ta i kapp i 9 kurser. Det fungerar inte, i alla fall inte om jag vill fortsätta att vara ''frisk''. Jag kommer fortsätta med att vara sjukskriven terminen ut och kommer gå ca en lektion om dagen. De kurser jag skall läsa är matematik2 och fysik1. Det är de kurserna jag missade mycket av i ettan och de enda jag inte gjort klart.

Jag skall alltså gå om ett år. Eller ja, jag får inte säga att jag skall gå om eftersom att jag inte ens har varit i skolan. Man ''kan inte gå om något man inte gjort''. Jag skall byta klass.

Det hela känns väldigt jobbigt. Jag vill ju inte byta klass och allra minst vill jag byta till en klass under. Jag kan inte hjälpa att jag tänker att det är förnedrande eller att det förminskar mig som person. Samtidigt så vet jag att det är ett självklart val. Jag har inte gjort mer än de i den klassen jag skall börja i. Snarare tvärtom och det är väl det jag får tänka på. Jag har väldigt mycket frånvaro även från ettan så där de är nu i skolan, där har jag aldrig varit.

Sedan är det självklart att det är nervöst gällande att träffa andra människor och börja i en helt ny klass men jag har kvar min mentor terminen ut och jag vet att jag har personer i närheten som alltid kommer att stötta mig och finnas där för mig.

För varje dag som går accepterar jag det här mer och mer. Jag inser att jag inte har något att skämmas över. Jag vet innerst inne att jag inte kan hjälpa att jag varit sjuk. Jag har ju faktiskt en sjukdom (sjuka). Det är svårt att bli sviken av sig själv och sin egna kropp. Jag känner till många personer som läser min blogg som fått gå igenom liknande saker och jag avundas dem. Sedan kommer jag ihåg att de berättat att det inte alls var lätt i början utan det blev lättare med tiden. Man lär sig hantera situationen och man lär sig att acceptera att det är som det är. Det tar bara tid och man får aldrig ge upp. Hur segt något än är har jag fått lära mig att man måste fortsätta ändå. Visst, om man sliter ut sig själv är inte det bra men jag tror att alla vet vad jag menar. Man behöver inte alltid prestera sitt bästa. Om kroppen inte orkar så gör den inte det. Då är det inte meningen att man skall fortsätta med att pressa den. Ta allting i ditt egna tempo så bra det går. Det är bättre att göra någonting än ingenting alls.

Det är om mindre än en vecka som jag inte längre går i Na15b utan istället går jag i Na16b och bara att lära sig det kommer ta tid.

Frida

Likes

Comments

Idag var jag, tillsammans med mina föräldrar, på ett möte med min rektor, skolsköterskan och min mentor Jörgen. Redan förra läsåret missade jag mycket i skolan då jag var inskriven en längre period vid vinter/våren. Detta läsåret har jag inte varit i skolan någon gång men nästa vecka, den 8:e då ska jag dit. Dock skall jag på grund av all frånvaro börja i en klass under. Jag har kurser kvar från ettan ( som jag då skall börja i) så det blir bra tror jag. Dock kommer jag självklart att sakna min älskade klass. Underbar är bara förnamnet.

Jag ser fram emot att få börja skolan igen. Jag älskar att lära mig saker och helt ärligt så är det inte jätte kul att gå här hemma hela dagarna utan att ha någonting att göra. Det skall bli skönt med rutiner, det ska det verkligen men samtidigt är det en helt ny klass så det är nervöst. Tänkte skriva ett inlägg om det imorgon. Bara hur det känns inför att byta till en klass under.

Skolan har alltid betytt mycket för mig. Det är där jag har chansen att kunna lära mig saker. Jag hoppas bara att det blir bra. Har valt att börja i en klass där jag har en av mina gamla lärare i fysik och matte! Skolan är trots allt något viktigt och jag har hela tiden väntat på det här, att någon gång kunna ta tag i det för att ännu mer återgå till det normala. Den senaste tiden har jag tillsammans med mina kontaktpersoner inom vården satt upp många mål och hittat drömmar som kan jag sträva efter och många utav dem kräver att jag går i skolan. Och ju tidigare jag börjar, desto bättre. Såvida jag inte kör i 150 och sliter ut mig så att säga. Både rektorn och de andra som var med gjorde det klart för mig att de skulle ha koll och hindra mig ifall det skulle ske.

Jag är jättenöjd med hur mötet gick till och allt vi kom överens om. Det var en oerhört stor tyngd som lyftes från mina axlar. Jag hoppas att ni haft en bra dag för det har nämligen jag!

Likes

Comments

För er som inte vet så har jag i många år tränat Taekwon-do. De senaste åren har det varit lite oregelbundet mest på grund av en skada jag drog på mig 2014 då jag drog isär senan under min vänstra fot. En bruten handled som fortfarande gör sig påmind är inte heller något positivt direkt Sedan har det ju varit mycket med mitt psykiska mående också och jag har inte orkat ta mig till träningen för att jag inte velat träffa andra människor. För kanske två år sedan graderade jag mig och tog mitt röd-svarta bälte( 1gup).

Länge har jag saknat träningen. Jag låste in min dräkt i källaren för att jag inte ville tänka på hur mycket jag längtade efter att få ''hoppa runt i den''. Jag har undvikit att ens nästan göra en taekwondo-rörelse på över sju månader bara för att jag inte velat sakna det så mycket och sedan bli besviken för att jag inte kunnat ta mig till träningen eller orkat fortsätta röra på mig. MEN! MEN! Idag så städade jag och hittade mitt gamla sletna Taekwon-do pass. Tänker inte ens lägga upp en bild på det för det ser rent ut sagt för jävligt ut. Jag kunde hur som helst inte hålla mig så jag frågade om det skulle vara träning imorgon som vanligt och det var det så chansen är stor att jag då kommer dyka upp.

Dock har jag ett viktigt möte imorgon och insåg en stund senare att jag kanske inte kommer att orka gå på träningen. Så medan jag hade energin och viljan drog jag på mig mina gamla urtvättade älskade taekwon-do byxor, värmde upp och drog till med en spark. Min första spark på så länge och det kändes så bra! Jag skulle ha stretchat innan men det var underbart ändå.

Naturligtvis filmade jag allting så en fin skärmbild har jag. Sedan att min spark kanske inte är så teknisk och fin det är en helt annan grej. Det smyger sig förhoppningsvis tillbaka allt eftersom!

Quote: Nej, jag vet inte vad jag håller på med på sista bilden. Jag var bara väldigt glad och kände mig superstark eller något. Skön känsla

Likes

Comments