Tjeenare bloggen och mamma och mommo och alla andra där ute i världen som kan tänkas läsa mina inlägg här. Det har gått en väldigt lång tid sen jag senast har skrivit nånting, men så mycket har ändå inte hunnit hända.

Förra veckan hade barnen sportlov, vilket från början skulle innebära circus en halv vecka långa jobbdagar och en halv vecka ledigt för mig. Istället blev det bara en jobbdag, för alla andra dagar låg jag instängd med över 40 graders feber och ont i halsen, snuva och en konstant hosta. A var hemma från skolan redan fredagen innan lovet med feber och på lördagen slog det till hos mig också. Jag var verkligen ett vrak hela veckan, hade absolut noll krafter och ont överallt. Dessutom blev hemlängtan lite extra stor då det var första gången jag måste klara mig helt ensam sjuk, men bra gick det också. Barnen var hos sin nonna enda till torsdag kväll och mina värdföräldrar höll sig också borta till en stor del, så låg ensam hemma och ruttnade i min säng. På torsdagen var jag äntligen på fötter igen och kunde gå ut och njuta av den härliga vårsolen som har anlänt till Geneve och på fredagen var jag med flickorna hela dagen. Vi fick också sällskap av Ebba på eftermiddagen vilket var roligt och underlättade dagen en hel del!

På fredag kväll åkte vi till Ebba som hade tomt hus och sov där, för på lördag morgon vaknade vi tidigt och släpade all slalom utrustning in till stan och satte oss på tåget mot Villars! Jag och Ebba är inte så bra på att planera och vi kör ofta med "det fixar sig nog"-attityden, så vi hade inte egentligen gjort någon research innan vi åkte förutom vilket tåg vi skulle hoppa på. Hotellrummet i Bex bokade Ebba literally i misstag när hon surfade runt på nätet, men det visade sig ligga på ett riktigt bra läge. Så veckoslutet fylldes med slalom och äventyr i strålande solsken, och det var nog precis vad jag behövde efter min sjukstuga här hemma.

Nu är vardagen i gång igen. A stukade knä i backen förra veckan så hon hoppar omkring på kryckor, vilket försvårar vissa småsaker i vardagen. Dock går det ingen nöd på henne, hon snarare njuter av uppmärksamheten i skolan haha. För tillfället leker flickorna med en kompis på övrevåningen och jag ligger i soffan och skriver detta. Jag jobbar lite längre än vanligt ikväll, men är ju ledig imorgon vilket är skönt som vanligt. Sen får vi se vad vi hittar på för äventyr i slutet av veckan, kanske mer slalomåkning om pengarna räcker till hehe. Måste verkligen njuta av den lätta tillgången till backarna här, man vet ju aldrig om jag kommer bo mitt i alperna nån annan skidsäsong i mitt liv...

Alltså bilderna säger ju verkligen ingenting om hur otroligt vackert det är när man står där uppe på toppen.. Så ni får bara lita på mig nät jag säger att vackrare vyer får man leta länge efter.

Likes

Comments

Helt sjukt att halva min tid som au pair har gått redan ?! Tiden har gått så otroligt snabbt, även om det samtidigt känns som väldigt länge sedan jag gick i gymnasiet eller jobbade på Haikko. Anyways, för att fira min 5,5-månads anniversary som au pair tänkte jag skriva ett inlägg om tips för nya au pairer, ifall någon som läser det här överväger att åka som au pair i framtiden. Det här är saker som jag själv har lärt mig under mina månader här och som jag har diskuterat med mina vänner som också har upplevt samma saker.

1. Stig ut ur din bekvämlighetszon och våga pröva nya saker

I alla fall jag gjorde ju det här redan när jag steg på flyget i augusti och lämnade trygga Sibbo och alla kompisar där för att åka till ett nytt land och bosätta mig hos människor jag inte kände från förr. Men även under året måste man våga pröva på nya saker och våga göra saker ensam. Våga ta plats, våga fråga, våga gå med i nya situationer.

2. Gå ut och gör saker, träffa människor

Du kommer spendera enormt mycket tid med värdfamiljen, framför allt med barnen. Att umgås med barn är roligt till en viss mån, men efter att flera dagar i sträck föra diskussioner på en 5-årings nivå behöver man träffa jämnåriga. Dessutom kommer hemlängtan fortare om man bara stannar inne, redan en promenad kan hjälpa för att lindra längtan bort.

3. Fokusera på de positiva sidorna när det känns tungt

Livet är inte en dans på rosor. Det kommer dagar då allt känns hopplöst, barnen är trötta och skrikiga och man vill bara gå och dra ett täcke över huvudet. Ibland funderar man på varför i hela fridens namn man bor i någon annans hem och tar hand om någon annans barn hela dagarna. Men när man tänker på alla positiva upplevelser man får ut av det här känns det inte så omöjligt längre. Man får bo i ett annat land och uppleva en annan kultur utan att behöva bli 100% vuxen, man får träffa nya människor och man får minnen för livet och storyn att berätta för sina barnbarn.

4. Våga fråga

Oberoende om det handlar om ditt jobb eller om du inte hittar vägen inne i din nya stad, fråga. Din värdfamilj finns till för att de skall kunna hjälpa dig och guida dig igenom nya situationer (är väl medveten om att jag har haft en otrolig bra tur med min familj, de är världens hjälpsammaste och alla kanske inte har sån tur) så fråga, be dem om hjälp. Handlar det om ditt jobb kan man alltid be om att få ett schema där det står precis vad som hör till dina jobbuppgifter, så behöver det inte bli några onödiga problem och missförståelser. Om du är borttappad på ett främmande ställe, gå fram till någon och fråga om hjälp. Tro det eller inte, men de flesta hjälper dig nog. I alla fall här i Frankrike och Schweiz behöver man inte ens alltid fråga innan någon erbjuder dig hjälp, bara man ser tillräckligt borttappad ut haha.

5. Gör planer

Hitta på saker till veckosluten. Planera in resor och annat kul med kompisar så går jobbdagarna fortare och man längtar inte hem, för varför skulle man längta hem till tråkiga Finland om man har en resa inplanerad? Au pair lönen är allt för liten för att sparas, och som min värdmamma sa under mina första dagar här : "au pairer ska inte spara, de ska slösa" (och det har jag lyckats riktigt bra med, go me!)

6. Sist men inte minst: NJUT

Som jag sa tidigare, tiden går så otroligt fort att man måste njuta av varje dag. Ta ut allt av varje dag och gör varje dag till en bra dag. Innan du ens hinner blinka har halva tiden gått, och nu vågar jag inte blinka igen för då är det väl snart juli. Stressa inte i onödan, gör inte små saker till stora problem och ha inställningen "det löser sig nog", för det gör det.

Det var några saker som jag har kommit fram till och lärt mig under första halvan av mitt aupair-år, och mycket kommer jag säkert ennu lära mig under de kommande fem månaderna. Min arbetsvecka tog slut vid 11 idag efter att jag lämnat flickorna med sin pappa inne i stan (körde i Geneve för första gången idag och ingen dog eller skadades, score) och sedan gick jag halvvägs hem längs med sjön och njöt av 14 grader värme, sol och doften av sjön innan jag hoppade på bussen och åkte resten av vägen. Veckoslutsplanerna är ännu lite öppna, men i varje fall blir det skidåkning någon dag. I'm out, haade ❤

Likes

Comments

​Bilderna säger nog mer än ord när det kommer till det här veckoslutet (förutom då bilden på Juulia iklädd i wc-papper med flaskan och bananerna, den kanske skulle behöva ord för att förklaras). Jag har haft ett toppen veckoslut med skidåkning, perfekt väder, nya och gamla bekantskaper, fondue, lekar och inte så mycket sömn. Vi var sammanlagt 35 au pairer plus Paul och Becky, grundarna till LiNK som gör ett stort jobb för att få vårt au pair år till ett så lyckat minne som möjligt, på resan och bodde i en stor, gammal stuga. 

Flera gånger under veckoslutet stannade jag upp och fick den där "I love my life"-känslan och det känns så bra varje gång den känslan dyker upp. Det är liksom en bekräftelse på att jag är precis där jag ska vara just nu. Igår kväll var jag hemma 22-tiden efter att ha släpat hem tillbaka alla mina grejer runt sjön. Idag har jag gått omkring som en zombie, men en glad sådan. Som tur har jag en kortare arbetsvecka nu då jag är ledig nästan hela fredagen, skall bara föra flickorna in till stan på förmiddagen. 

Nu netflix, sen sova! Haade ❤

Likes

Comments

... konstaterade V igår när vi åt lunch. Dagligen diskuteras det kärlek här i huset då båda tjejerna är kära i en eller flera killar (det är ständigt någon ny kille i siktet) och det funderas på huruvida han också är kär och vad man kan göra så att han ska bli kär om han inte redan är det. Det är så gulligt när dom pratar om "min kärlek", direkt översatt från franskans "mon amoureux". Det är förövrigt ganska kul när de översätter ord direkt från franska till svenska, t.ex. säger de "commanserar" (commencer = börja" och "pantalonger" (pantalons = byxor). Ordföljden blir också ofta fel och istället för "vill du leka med mig" säger de "du vill leka med mig" för så säger man på franska (tu veux jouer avec moi?).

Annars då? Äntligen fredag. Veckan har känts oändligt lång så det blir skönt med veckoslut och att få komma ut ur huset lite. Igår kväll var jag på LiNK's aupair träff i Nyon där det var finnish culture night på gång. Det innebar att vi (läs: några andra finska au pairer) hade satt ihop ett program för de andra au pairerna där de fick pröva på olika typiskt finska aktiviteter, bl.a. spela mölkky och dricka salmarishots. Det fanns också olika finska delikatesser på bordet att äta som t.ex. fazers blå, karelska piroger och salmiak. Tror dock vi finnar åt det mesta hehe.

Idag har jag inga planer förutom jobb. Får se vad jag hittar på med flickorna i eftermiddag, kanske vi kan baka en kaka eller något. Måste packa inför veckoslutet (tagga!!!) och dusha, men stannar nog hemma ikväll för imorgon är det väckning klockan 5 som gäller (tagga inte). Måste ta mig till Nyon innan halv 8 med hela min slalomutristning, vilket betyder två bussar plus tåg. Nyon ligger rakt över sjön från var jag bor, så en båt skulle ju vara det allra simplaste och snabbaste. Men jag har ingen båt så får runda hela sjön, yay.

That's about it, nu skall jag sätta igång en maskin tvätt och se lite netflix innan jag lagar lunch och hämtar flickorna. Haaade!

Ps. Jag har fått kusiner. Söta som socker, längtar tills jag får träffa dem i sommar ❤️

Likes

Comments

Spenderade dagen i Hirmentaz och inledde därmed årets skidsäsong! Vädret var helt strålande, jag svettades mer än jag frös haha. Stället är ett av dom mindre här i franska alperna så det blev en så kallad mjukstart i åkandet (hah skämta, blev medtvingad i offpist i en meter snö så det blev lite simmande i snödrivor). Imorgon blir kanske en dag till i backen om jag åker med min värdfamilj, har inte bestämt mig ännu. Annars blir nästa gång i Gstaad om en vecka, taggad!

Likes

Comments

Veckoslutet var kul! På fredagen drog vi alltså ut för att festa, men efter att alla fejdade oss var det bara jag och Juulia kvar. Inte för att det skulle ha stört oss, vi hade nog roligt ändå! Vi var ute hela natten lång, vilket är så mycket lättare här än hemma i Finland. Jag är van vid att efter att nattklubben stänger (03.30-04.00) måsta vänta ett par timmar ute i stan för att ta tåg till Kerava för att ta taxi hem. Här går det nattbussar till min lilla by enda fram till 03.15 och första morgonbussen går 05.30, och klubbarna är öppna enda till 5. Så inget väntande ute i kylan här inte!

Festen slutade dock inte riktigt lika toppen, i och med att min telefon blev stulen (fick dock tillbaka den, tack och lov!!). Vi var på tågstationen lite efter 5 påväg hemåt när två killar bakom mig i rulltrappan plockade åt sig min telefon från min rockficka. En av killarna (han som hade telefonen) försvann direkt men fick tag i den andra och pratade med honom. Efter många om och men, högljudda argumentationer på franska (shit vad flytande jag pratade när jag var arg) och inblandning av vakter hittades killen och min telefon , men eftersom båda killarna uppträdde sig lite aggressivt mot oss och var allmänt störda anmälde jag dom endå till polisen. Sagt och gjort, jag spenderade min lördagsmorgon på polisstationen och var hemma lite före 10!

Annars gick veckoslutet ut på att umgås med vänner och vips så var det måndag igen. Början av veckan har dock gått ganska lätt (frånsett trötta A's utbrott i eftermiddags som avslutades med flygande apelsiner, houh) så hoppas det fortsätter lika. Imorgon måste jag jobba på förmiddagen, men får en ledig fredag eftermiddag om några veckor istället. Förhoppningsvis lugnar vädret snart ner sig, ute blåser hårt som bara den och det låter som att hela huset skall falla i bitar. En roskis hade flygit ut på vägen idag på dagen och på skolans parkering stod en stor container mitt på vägen haha.

Har inget annat extra att informera och inga bilder heller, en smått onödig uppdatering kanske men jag lever i alla fall! Haa de ❤

Likes

Comments

Vädret är minst sagt confusing här för tillfället. En stund lyser solen och det är vår i luften, två minuter senare är det vitt på marken och det snöar och mitt i allt så blir snön vatten, det regnar typ och allt ser väldigt höstigt ut. Men det är bra att det snöregnar, för då snöar det i bergen och skidsäsongen kan starta ordentligt.

På tal om skidsäsongen så köpte jag ett par slalom monor på onsdagen. Från början hade jag tänkt att jag skulle köpa begagnade eller hyra ett par, men så konstaterade jag att prisskillnaden på att köpa nya eller hyra inte blir så stor och nya kommer jag ha nytta av länge. Så när jag på onsdagen var med Mikaela och flickorna till Annemasse (Frankrike) för att söka hem andra bilen och vi stannade vid en sportaffär och jag hittade monor på rea så slog jag till. Skidor får jag låna av familjens tidigare aupair som har lämnat sina här och stavar från familjen, så nu är jag redo att åka ut i backen 😎 Senast sista veckoslutet i januari börjar säsongen, då jag anmält mig till LiNK-gruppens snow-weekend i Gstaad!

Annars flyter jobbet på som vanligt. Veckan har känts ganska lång men samtidigt har den varit ganska lätt. So far idag har min dag bestått av tvättande av kläder och dushande. Nu sitter jag i köket och äter mandariner och pistachnötter och snart skall jag gå ner till skolan efter flickorna. Var både hurtig och ekologisk idag och bestämde mig för att istället för att köra ner flickorna efter lunch, köra hem för att sen köra ner tillbaks efter dem två timmar senare, bara köra ner dom, lämna bilen där och gå hem i solskenet (som snabbt blev snö men ändå) och sen gå ner till klockan 16 när dom slutar. Vuxenpoäng till mig. Ikväll försvinner väl dock alla vuxenpoäng när vi drar ut för att festa, men mitt vuxenliv är ju på paus från fredag kl. 19 till måndag klockan 7.

Likes

Comments

Hej på er! Nu har min två veckors ledighet tagit slut och jag befinner mig återigen i min andra säng, i mitt andra rum, i mitt andra hem, i Frankrike. Det var mycket skönt att få vara hemmahemma och liksom vara 100 säker på allt hela tiden. Att få prata sitt modersmål i butiken och när man sköter ärenden. Att bara få vara, och inte behöva fundera på någon annan än mig själv. Samtidigt är det skönt att vara tillbaka här också, i vardagen, där mitt liv för tillfället är. Julen är ju en ganska bra tidpungt att vara hemma över, för då är de flesta hemma och lediga från studier, jobb osv. Nu börjar ju alla andra också sin vardag, och lilla Sibbo skulle troligtvis bli mycket tråkigt igen. Att säga hejdå är ju aldrig kul, men jag har så mycket jag vill göra och se under våren, och sen får jag ju se alla igen. Så det gick nog bra endå (nej mamma, jag minns inte om det skrivs med e eller ä och orkar inte heller ta reda på).

Vad gjorde jag under min ledighet då? Firade jul som jag skrev i det senaste inlägget, sen kom nyår och det nya året togs imot med en bunt vänner och fyrverkerier och 2017 kunde inte ha börjat bättre, fick nämligen äntligen träffa Emma igen efter nästan 5 månader då hon kom hem från Island för en kort vecka! ❤ Annars var det mest bara chill, kompisträffande, familjehäng och besök i huvudstaden. Jag fick också njuta av den finska vintern, både den där det regnar på julafton och den där det är -20 grader och snö på marken. Den andra sorten är absolut min favorit, även om det blev lite väl kallt där på slutet. Igår var det tidig väckning som gällde och så skjutsade mam och pap mig till flygfältet där jag mötte upp med Ebba som flög samma flyg som jag tillbaka till södern. För en gångs skull var flyget i tid (!!!) och vi landade till och med tio minuter före beräknad tid, score. I Geneve möttes vi av strålande sol och vår i luften. En liten omställning, så att säga. Med mina dubbla tröjor och yllesockor (trångt i väskan ni vet) var det minst sagt svettigt. Som tur fick jag skjuts hem från bussen så behövde inte vandra i en kilometers uppförsbacke.

Om det kändes lite segt att åka hemifrån och lämna allt och alla där, så försvann den känslan ganska fort. Flickorna var överlyckliga över att se mig igen ("du får aldrig åka bort så där länge igen Frida", nej okej bosätter mig här resten av livet då) och visade ivrigt upp alla sina julklappar som de fått. Jag somnade tidigt igår (jet-lagged ni vet, en timmes tidsskillnad) och idag började jobbet som vanligt klockan 7. Nu känns det som om jag aldrig varit borta.

Blev ett ganska långt inlägg märker jag, men har inte skrivit på så länge så fingrarna bara flyger över tangentbordet. Sådär sammanfattat så har jag en bra känsla inför våren och är taggad på allt som komma skall (även om inget är inplanerat än, förutom fest på fredag). Ljusare kvällar, varmare väder, nya människor, upplevelser och platser. Det kommer nog bli bra. Känner mig lyckligt lottad över att jag får vara här, över att jag har fått träffa så fina människor och över att min värdfamilj är så bra. Ser framemot att få rekommendera dem till deras nästa aupair, även om det känns väldigt konstigt att någon annan skall "ta" min plats här. Känner mig också lyckligt lottad över att jag har världens bästa familj där hemma i Finland, där ingen nånsin kommer ta min plats hehe. Livet alltså ❤

Hoppas ni också fått en superstart på 2017, I'm out!

Likes

Comments

Julen kom och julen gick. Så där som vanligt så var planet försenat på fredagen och jag landade inte 16.20 som planerat utan först närmare 20. Som tur var jag inte ensam den här gången, Juulia flög med samma flyg som jag ända till Helsingfors-Vanda och Alexandra var på första planet till Köpenhamn, så hade iallafall sällskap under väntetimmarna på flygplatserna.

När jag kom hem gick jag ganska direkt till mommo där mina bröder och kusiner väntade och det var dags för den årliga pepparkakshusdekoreringen, en tradition vi har hållit på med enda sedan vi var små. I år var första gången på flera år som alla kusiner var samlade och oj vad mysigt det var ❤️

Julafton firade vi som vanligt med julgröt och besök hos mofa, och på kvällen julmiddag med mommo med. Även julgubben kom på besök, så tydligen har vi alla varit snälla i år igen!

På juldagen åt vi julmiddag hos mommo med kusinerna, sen åkte jag en sväng till Emma (även om Emma själv är på Island fortfarande) för att hälsa på hennes mamma och bröder, min "andra familj". Mys att träffa dom igen efter en lång tid, och krama och pussa på Burre och Ronja (katten och hunden, för er som inte vet). Efter det agerade jag kusk till Frans och Melli i utbyte mot att jag fick umgås med deras vänner en stund hehe och sen träffade jag Iida, Jani och Nicke. Kvällen avslutades i Nickbys egna lilla bar Keisari (första gången jag var där och det var precis vad jag tänkte det skulle vara, uselt).

Igår åkte vi till famo o fafa i Kimito och här är vi tills imorgon kväll. Vi har ätit julmiddag för hundrafemtionde gången, umgåtts med släkten och jag har träffat Ellen. Är påväg till henne nu också, men de två som skulle agera skjuss åt mig sitter för tillfället och spelar shack och tycks inte vara klara ännu på länge...

Överlag är det jätteskönt att vara hemma, men är ganska säker på att jag kommer vara klar att åka iväg igen om två veckor haha. Hoppas ni alla har haft en fin julhelg ni också 😊

Likes

Comments

Sista jobbveckan för i år klar och imorgon flyger jag hem för två veckor. Väskan är packad (överpackad, att åka med bara handbagage kändes som en bra idé för tre månader sen när jag bokade flyget), jag är in-checkad och mitt rum här i Frankrike är nystädat så det ska kännas bra att komma tillbaka.

Är skittrött pga mycket jobb och sömnbrist, men vad gör det när jag snart får vila. Imorgon ska jag föra flickorna som vanligt på morgonen och sen får jag skjuss till bussen och så åker jag. Hemma i Finland är jag hoppeligen på eftermiddagen och sen ska det firas juuul!! 😍

Likes

Comments