Utbytesstudent 2016/17 Frida Sundström

Utbytesstudent Abilene, Texas 2016/17

I USA

I söndags var jag första gången i en amerikans kyrka, och oj vilken skillnad det är från Sverige. Alla sjöng sånger och det bjöds på munkar. Efter själva "sångdelen/gudstjänsten" så var det söndagsskola. När min v-pappa berättade om det på lördagen kände jag mest att jag ville stanna hemma, men såklart följde jag med på söndag morgon och söndagsskola var inte som jag trodde.
Det finns olika klasser beroende på ålder, men jag följde med Andrea och David till deras klass då jag inte ville gå till High School klassen första gången jag var där, eftersom att jag kände mig nog överväldigad.

Efter kyrkan åkte vi till en restaurang för att äta lunch och fira att Maddie fyllde 7år (!!). Vi åkte på en Italiens restaurang och jag tog pasta med räkor, supergott.

Igår (måndag) hände inget speciellt faktiskt om jag ska vara ärlig, skolan började om och jag hade min första Fashion design klass, är väldigt tveksam över den klassen men läraren är snäll och har relatives från Sverige så hon tyckte det var extra spännande att jag är därifrån.

Idag (tisdag) började jag dagen med att spendera 3h på typ en polisstation för att göra ett ID-card vilket gjorde så att jag missade mina 3första lektioner = mycket läxor imorgon.
Efter skolan gjorde jag bort alla mina homeworks sen begav jag mig till min Musical Theater klass vilket är en dansklass där man sjunger, helt ok kul faktiskt.

Direkt efter jag kom hem därifrån gick jag faktiskt ut på en powerwalk vilket var skönt, så ska verkligen ta tag i det också. Ja mamma, jag tog en pw (o)frivilligt!

På måndag är det förresten Laborday vilket betyder att vi är lediga från skolan. Så på lördag packar vi in oss i bilen och åker till Dallas för att stanna där till måndag, I guess. Det rycktas även om IKEA!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I USA

Idag har jag spenderat två veckor i staterna, vilket känns som 1 månad men samtidigt några ynka dagar.
Tiden här går verkligen så fort, så jag hinner inte riktigt med att tänka samtidigt som det går så långsamt. Känns som det var mer än två veckor sedan jag lämnade min trygghet och min familj hemma och Luleå.
Ingen som inte gått igenom detta förstår hur det känns, man är ensam, eller ensam är fel ord. Jag har underbara människor runt mig i princip hela tiden, min v-familj är den bästa någonsin och alla deras vänner och släkt, känner mig verkligen så välkommen. Texas är en underbar stat, alla människor jag har träffat här är trevliga och frågar var jag är ifrån pga min ''accent''.

Men jag är ändå ensam, min trygghet är inte här, jag är inte 100% hemma ännu och det finns så många saker som är annorlunda. I skolan är alla trevliga och pratar en del med vissa, men alla har sina kompisgäng och det är svårt att komma in i ett gäng, men jag kämpar på och samtidigt som jag har det lite tungt, så älskar jag det här. Värmen är underbar, klockan kan vara 23 och det är 27 grader utomhus, så skönt...

Iallafall så har jag har faktiskt ändrat mitt schema och bytt bort spanskan mot ''Fashion Design'', vet inte riktigt vad det innebär men det blir säkert bra. Anledningen till detta var för att spanska 3 som jag tog kändes för svår de första dagarna, när jag sedan lämnat in min ''ansökan'' om att byta klass, så började dom lära sig saker som jag lärt mig i 8:an som att presentera sig själv och varandra samt använda ar, ir och er verb korrekt. Så kändes som ett bra beslut.

Maten i skolan är under all kritik, jag åt faktiskt bara lunchen i skolan på måndagen och sen dess har jag tagit med mig kycklingsallad hemifrån vilket varit så mycket bättre, ska dock börja variera mig lite mer med matvalet.
Till mat i skolan serveras allt ifrån pizza, friterade saker typ kyckling, lökringar osv. Dom säljer även massor med snacks som muffins, chips, kakor osv. Så det känns bra att jag tar med mig min egen mat, behöver inte de extra kilona.

I torsdags var det Spirit-day i skolan, vilket innebär att man får ett tema att ''klä ut sig'' efter och det var Rock n' roll'' tema. Jag valde att bara klä mig helsvart och inte bry mig om spirit-day, vilket var ett bra val, det var kanske 10-15 personer som faktiskt följde temat, vilket är tråkigt, men ändå. Fredag var det dax för Pep rally inför football gamet som tyvärr spelades out of town. Istället bestämde jag, Mia och David att åka och kolla på Cooper High Schools football game som spelades hemma. David hjälper till att coacha teamet ibland så vi stod precis vid linjen där spelarna stod, me gusta haha.. (Elin I know att du är avis!!) Så vi köpte mig en Cooper tröja samt en Wylie t-shirt som jag får använda i framtiden. Matchen var väldigt kul även fast jag inte förstod något 99% av allt vi såg, men det var kul ändå.

Vi såg bara halva matchen och sedan bestämde vi oss för att åka hem efter att bandet hade spelat, precis då började det åska ungefär 3 miles från där vi befann oss vilket är ungefär 5km. Så de avbröt spelet och alla spelare sprang av planen och vi skyndade oss till bilen samtidigt som det började ösregna och påväg hem stannade vi på två bensinstationer för att vi inte kunde se någonting när vi försökte köra, och då menar jag verkligen att vi inte såg någonting alls. Vägarna blev översvämmade och man kunde känna hur bilen nästan fick vattenplaning, men vi tog oss hem.

Dom har redan börjat med halloween pynt här, såklart haha, Och idag när vi var ute och åt frukost/lunch åt jag en kanelbulle-pannkaka, gott men sött, väldigt annorlunda.

Ja, jag gör av någon anledning sådär med mina händer när jag ska göra till mig på bilder, vilket tjejerna tycker är jättekul så nu gör dom likadant. Tror dom redan ser mig som en storasyster, jag och Maddie har väldigt lika personligheter så vi kommer väldigt bra överens och skojar med varandra hela tiden. Mia är mer tillbakadragen och blyg, men hon är världens sötaste och klok, såklart kommer jag överens med henne med. Är verkligen glad att jag har småsyskon här, det är full rulle i princip hela tiden, så det är skönt - samtidigt som det är ovant och ibland lite jobbigt. Vill ju inte vara elak när jag inte vill bygga fort me dom, när de ber så snällt.. haha. 

Annars har jag det bra, saknar alla hemma för tillfället, men inte överdrivet mycket. Tidigare i veckan hade jag kramper (mens lol) och det gjorde verkligen sååå ont, ville inget hellre än att ha min mamma och choklad, men jag får klara mig själv i 10 månader, sen är vi tillbaka till rutinen igen, deal mamsen? ❤

Likes

Comments

I USA

...Har vi flyttat klart, jag och tjejerna har börjat skolan och min hjärna är överhettad av alla nya intryck och språket.

Så, om vi backar bandet till gårdagen så var det min första dag på Wylie High School här i Abilene och kom på att jag faktiskt inte har berättat så mycket om skolan. Elevantalet är ungefär 900 och skolans maskot är en bulldog/Lady bulldog och skolans färger är lila och guld.
Måndag morgon ringde mitt alarm 06.00 eller 6am som man säger här (eller är det pm?, jag har ingen aning) och jag började att göra mig färdig och fick skjuts till skolan av Andrea.
Jag hade sedan innan bestämt att jag skulle träffa Ashleigh när jag kom dit, så det var skönt att inte vara helt själv första dagen. Hon hjälpte mig att hitta till min första klass som är Banking & Finacne och hade en sub under den klassen (alltså en vikarie). Lektionen varade mellan 08.15 och 09.03 och fyrtio av de minutrarna fick vi alla sitta på telefonerna då han inte visste vad vi skulle göra..

Sedan var det spanska och läraren där är underbar och hon berättade för klassen att jag är en utbytesstudent, så det var flera i den klassen som var trevliga och pratade lite med mig. Sedan hjälpte en av tjejerna mig till min nästa lektion. Hon är med i en grupp som kallas ''student to student'' så hon var väldigt snäll. Efter det hade jag även Algebra, Ekonomi, Choir, Theater, Science (vilket verkar som en ganska ok lektion bara för att vi inte kommer få homework för att läraren är en coach och sist men inte minst Engelska, så jag har alltså 8 klasser under dagen.

Gillar nog min Ekonomi och Algebra klass mest just nu, främst för att de som går i dom klasserna pratar med mig om man jämför med de andra, igår var värre, nu idag har folk börjat att fråga lite mer och jag försöker att fråga saker tillbaka. Tror även att så fort jag kommer in mer i Choir gruppen kommer det bli jättekul.

Jag åker också skolbuss hem, första dagen var det lite kul att kunna säga ''nu har jag åkt en gul skolbuss'', men det är samtidigt lite tråkigt eftersom att nästan alla junior och seniors kör bil själv, så det är mest ''små/yngre'' som åker skolbuss, dock tar det bara 5 min för mig att ta mig hem, så det är inget problem.

Mina lektioner är 48 minuter långa och mellan alla lektioner har jag 5 minuter på mig att ta mig till nästa klassrum, så det blir att skynda sig, för här får man INTE komma sent, direkt klockan ringer ska man sitta inne i sitt klassrum annars får man en Tardy.

Skolan i Usa är väldigt annorlunda, första skoldagen var väldigt rolig men också väldigtväldigt jobbig med alla nya intryck, personer och lärare osv. Mot eftermiddagen igår saknade jag allt som hade med Sverige att göra och började prata Svenska med min v-familj för att jag glömde bort att det inte är Sverige och att jag var så trött. Är helt utmattad idag också efter att behöva koncentrera mig så mycket för att lyckas uppfatta allting. Idag såg vi ex. en film om ekonomi på ekonomilektionen och vi skulle svara på frågor undertiden och sedan ska vår lärare rätta det och betygsätta, och det är sjukt svårt att hinna tänka och översätta vad de säger samtidigt som man ska svara på frågor och lyssna på filmen, nåja har hallfall bestämt att ifall jag inte gör så bra ifrån mig på prov nu i början, så är det okej! Sedan är det såklart svårt att få vänner här, alla har sina gäng sedan tidigare och de har sina interna skämt som man själv inte förstår någonting av, så det är lite deppigt, men jag löser det, det har bara gått två dagar av skolan.

Killarna är dock lättare att få kontakt med och dom är mer utåt och frågar mera, en kille som spelar football erbjöd sig att vara min vän, då vet man att jag är alone hahah..

Idag fick jag även hemlagad mat för första gången sedan jag kom hit, om man inte räknar med Tacos hos Grandma, så jag är mer än nöjd, spagetti och köttfärsås<33. Ska egentligen ha Music Theater nu mellan 18-19 men jag ska börja nästa vecka istället så att jag får vila ut idag, är helt slut.

Rörigt inlägg, I know.

Annars är det bra här, varmt och skönt för det mesta. I Sverige går vi oftast in för att värma oss, här går man ut. Ödlor som klättrar på fönster och ibland ser man en kackerlacka i skolkorridoren eller en gräshoppa. Massvis med skalbaggar går också att finna här och ett och annat konstigt flygfän. Än så länge, inga spindlar. 😉

Likes

Comments

I USA

Idag har varit en hektisk dag, men jag gillar när det är mycket saker att göra. Dagen började med att jag åkte med grandma till det nya huset för att lasta in Mia och Maddies kläder samt att vi tog alla Andreas kläder med oss också. Sedan åkte vi tillbaka till det gamla huset för att packa lite mer saker och montera ner möbler för att sedan kunna montera upp dom igen imorgon. Grandma bjöd på lunch idag och sedan fortsatte vi att flytta saker till ganska sent nu på kvällen. Vi hann även med en middag, ute igen (haha) och idag åt jag caesarsallad!

Har packat upp mina resväskor i det nya huset och fått iordning det relativt bra, så ska bara se till att köpa ett smyckesträd, tvättkorg och en sopkorg så är jag väldigt nöjd. När jag är färdig med allt fixande här inne ska jag visa er bilder, det är så fint, ska faktiskt sova där inatt!

Annars idag har jag träffat flera familjekompisar som hjälper till att flytta, alla är supertrevliga. Nästan alla i familjen pratar spanska och blandar det med engelskan och inser först nu att jag är urusel på att förstå apanka hahah, trodde verkligen jag kunde - iallafall lite, men nej.

JUSTE.. David ringde min counselor idag och frågade ifall mitt schema kommer ändras/ifall jag kom med i Varsity choir, vilket jag gjorde?! Är väldigt chockad över detta men så glad!

Imorgon flyttar vi resten av sakerna och jag ska även ge min familj alla presenter som jag hade med mig från Sverige.

Har redan börjat märka av alla olikheter från Sverige och Texas, bara en sån sak som att äta ute väldigt mycket eller att alla är sååååå snälla här?
Jag har lite svårt att anpassa mig till artigheten och jag känner mig ganska tillgjord ibland eftersom att det inte kommer naturligt för mig. E.x här så kallar de varandra för ma'am, sir och tackar/ursäktar sig för allting, vilket är supertrevligt men väldigt annorlunda. Det är så gulligt för alla små tjejer och killar är verkligen så väluppfostrade och håller upp dörrar, lyssnar på de äldre osv. 

Likes

Comments

I USA

Så, dagen började med att jag och Andrea åkte till skolans administration för att skriva in mig i deras familj samt att byta adress på Mia och Maddie, eftersom att vi håller på att flytta. Efter det åkte jag och David till Wylie High School för att välja mina klasser. Är riktigt nöjd över mitt schema so far, så hoppas verkligen inte att science klassen ska vara för svår eftersom att det var flera år sedan jag läste det i skolan. Är lite orolig över spanskan eftersom att jag inte läst det på ett år heller, men jag tror det kommer att gå bra. Min student counselor var så himla trevlig och snäll. När vi gick en rundvandring på skolan hann jag faktiskt med att träffa alla lärare som jag kommer att ha. De verkade superbra allihopa, fick ett bra intryck av alla men spanskläraren och teater läraren verkade SUPER - så jag är nöjd.

Mitt i min rundvandring skulle jag provsjunga för Varsity kören vilket är den högsta leveln man kan vara på, och då tävlar man även mot andra skolor, säger bara att ifall jag kommer med måste det vara för att dom inte vill vinna eller något. Det var sjukt svårt för fick sjunga noter som jag aldrig gjort förr och massor med konstiga skalor samt en snutt av min favoritlåt, men den första låten som kom upp i mitt huvud var Hungry Heart (??) Jaja, för mig spelar det ingen större roll om jag får gå i vanlig kör eller varsity, är iallafall glad att jag provsjöng för det är en erfarenhet i sig + lite häftigt att kunna skryta om - right.

Efter det åkte jag och David till en restaurang som kallades för Firehouse subs, vilket är typ som Subway men mycket godare. Drickan jag fick var enorm, som ni tyvärr inte kan se på bilden, + att man äter chips till.

Är väldigt taggad på att börja skolan för att få nya vänner så att jag har någon att umgås med. Märker av redan nu att mitt ''behov'' av min telefon inte är lika stort längre och jag har faktiskt lämnat den i huset medan vi gjort ärenden. Främst p.g.a tidsskillnaden som gör att jag inte har någon att prata med hemma och att jag inte har några vänner här ännu. Lite skönt faktiskt.

Anyways, efter lunch åkte jag med Andrea och tjejerna till Mall of Abilene där Andrea var så snäll och köpte mig en tröja och en typ kofta, för att dom ville ge mig en outfit, verkligen jättesnällt. Sedan köpte vi även ett bäddsätt och två kuddar till min nya säng som väntar på mig i deras nya hus.

Tro inte att dagen tog slut där, direkt efter vi varit på Mallen åkte vi till Maddies skola för dom hade en kväll där man kommer till skolan och träffar läraren, och sedan åkte vi vidare till Mia's skola för att göra samma sak där. Lite kul, mitt i allt träffade jag en man som kommer att vara min läkare här i Texas, förhoppningvis behöver jag inte träffa honom mer, iallafall inte när han jobbar eftersom att jag planerar att hålla mig frisk under mitt år. Får se hur det går med det.

Kvällen avslutades sedan med Tacos (yay!!) hos Andreas Grandma och Grandpa och sedan flyttade vi lite lådor från gamla huset till nya. När vi lyfte in Andrea och Davids säng in till deras sovrum sprang det plötsligt en ödla över golvet, min reaktion var inte att skrika rakt ut men tog ett eller två steg tillbaka och hoppas att det inte händer igen, (vilket det förmodligen kommer göra).

Nu ska jag sussa, återkommer imorgon eller i övermorgon.

Likes

Comments