Utbytesstudent 2016/17 Frida Sundström

Utbytesstudent Abilene, Texas 2016/17

Innan USA

​Fortsättningen på frågestunden! 

​Vill du fortsätta studera i USA efter ditt utbytesår? 
Jag ska börja med att komma hem till Sverige och ta studenten och sedan får vi se. Jag vill jättegärna åka tillbaka till USA för att studera marknadsföring. Har även en dröm om att åka till Nya Zeeland och bo där ett tag, jobba och leva livet. Det är dock länge kvar, så vi får se vad som händer. 

​Hur mycket kostar ett utbytesår och hur betalar du för det? 
​Det är väldigt olika beroende på organisation. Själva programavgiften ligger på va 89.000 om jag minns rätt, men sedan tillkommer det även kostnad för vaccin, resa till 
ambassaden, läkarbesök, visumbild osv så allt som allt va 100.000kr. Sedan måste man även stå för fickpengar själv. Mina föräldrar betalar för mitt år och jag står själv för fickpengarna! 

​Hur ska du och din pojkvän klara att du åker bort? 
​Vi har ingen direkt plan haha, utan vi tar det som det kommer. Antingen håller det eller så håller det inte. Jag tror och hoppas att vi får till det iallafall, för jag älskar honom och han mig, men vi får helt enkelt se. 

​Om du endast fick besöka en plats på hela jorden, vilken hade det varit? 
​Detta är ju också en otroligt svår fråga, jag skulle verkligen älska att besöka Nya Zeeland så skulle nog välja det landet! Men har en så stor förkärlek till USA så det är svårt att välja. 

​Vad går du för linje och vad vill du jobba med i framtiden? 
​Jag går ekonomiprogrammet i Luleå, trivs så jätte bra där! I framtiden vill jag jobba med marknadsföring eller liknande. Skulle också vilja jobba med något där jag får resa mycket! 

​Drömjobb? 
​Mitt absoluta drömjobb är nog marknadsföring eller något med kommunikation på något vis. Vill resa mycket inom mitt jobb för att få se mycket olika platser runt om i Europa och kanske världen. 

​Hur skulle den personen som känner dig bäst beskriva dig? 
​Hmm, den som känner mig bäst är min mamma och hon skulle nog beskriva mig som en riktigt envis tjej med mycket skinn på näsan, men ändå vänligt och snäll mot allt och alla. ​Tror även hon skulle beskriva mig som ambitiös och beslutsam. Vet egentligen inte hur hon skulle beskriva mig haha.. 

​Vad är din största dröm i livet? 
Att få tvillingar, seriously.. ​
​Nä men min största dröm i livet är att jag ska hinna upptäcka så mycket som möjligt av världen och inte ångra att det var någonting som jag inte gjorde. 

​Vilka bloggar följer du? Nuvarande och blivande utbytesstudenter? 
​Nuvarande utbytesstudenter som jag följer är först och främst Lina eftersom att hon är en kompis till mig, och hon kommer faktiskt hem den 23maj! Även och Ida eftersom att hon kommer ifrån Luleå. Men även massa andra haha, orkar verkligen inte lista alla :)  

De blivande utbytesstudenterna jag följer är alla de som jag länkat. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Innan USA

Hej alla fina, nu tänkte jag svara på frågorna som jag fick, så jag tänkte dela upp svaret i två olika inlägg, här är del 1!!

Vilken organisation åker du med och varför just den?
Jag tror att jag skrivit ett inlägg om detta tidigare, men iallafall så ska jag åka med Explorius. Jag tycker att det är den bästa organisationen som Sverige har att erbjuda, först och främst för att det är en liten men relativt erfaren organisation med en otroligt bra personal! Organisationen är liten vilket gör att man får ett personligt bemötande osv. Jämför man med ex. EF så hör man mer negativa saker om den organisationen pga storleken och att man lätt ''försvinner'' i mängden. Sedan arbetar inte explorius med välkomstfamiljer vilket jag tycker är så skönt. HATAR det konceptet. Dock så tror jag att alla organisationer är bra på sitt sätt och vissa saker som är mer negativa med Explorius, är positiva med EF och tvärt om. Over all tycker jag iallafall att Explorius är ett otroligt bra allternativ, men det är viktigt för var och en att välja den organisationen som man själv anser vara bäst!

Vad är du mest taggad på ang. ditt utbytesår?
Jag längtar väldigt mycket till alla de människor som jag kommer att träffa och det nya minnena som jag kommer att skapa! Jag vet egentligen inte vad det är jag är mest taggad på, hela upplevelsen kanske och att få en andra familj känns jätte häftigt!

Var säger känslan att du kommer få din placering och när?
Jag tror att jag kommer hamna någonstans i mitten av USA, eller mot Michigan, Illinois, Wisconsin osv. Min dröm (som ni alla säkert vet) är ju södern, just för att jag älskar värme och hur landskapen är uppbyggda. Tror att jag snart kommer få familj, i början av juni kanske? Så svårt att säga!

Var hoppas du att hamna, bortsätt från södern?
Oj så svårt. Södern? Nej men jag har fått upp ögonen för Colorado och Oregon rätt mycket, men jag kan tänka mig var som i hela USA faktiskt. För mig är det viktigaste familjen!

Vad tror du kommer bli det bästa/värsta med året?
Smilla!! Vad svåra frågor du ställt?! Jag tror det bästa kommer bli upplevelsen och det värsta hemlängtan kanske? Skulle jag inte trivas i min familj och bli tvungen att byta skulle det såklart vara det värsta. Kan faktiskt inte svara på denna fråga...

Hur kommer du att tackla hemlängtan?
Jag har ingen aning. Tror att det är svårt att veta innan man själv upplevt det. Jag hoppas iallafall på bra kontakt med min host-family så att jag kan prata med dem när jag är nere. Annars prata lite med mamma och pappa här hemma och få lite motivation och aktivera mig med kompisar och sporter!

Hur övertalade du dina föräldrar att få åka?
Ärligt, jag har ingen aning. Jag har alltid velat åka på språkresor, au pair och även utbytesstudent. Jag har tjatat, läst på och tagit reda på massa med information själv och sedan pratat med mina föräldrar. Sa även till min mamma i höstas att ''åker jag inte nu, kommer jag ångra mig resten av livet och det kommer att vara ert fel''. Så egoistiskt och ångrar mitt uttalande lite men här sitter jag, gladast i världen och ska åka till USA!
Tror även min faster har bidragit lite till detta samt hennes man då båda varit till USA och studerat!


Likes

Comments

Har uppmärksammat att så många andra utbytesbloggar haft/har en Q/A så tänkte faktiskt göra detsamma.
(Stelt nu ifall jag inte får några frågor, men hoppas på det bästa!! )

Så ifall du undrar över någonting så fråga, allt mellan himmel och jord, från mitt utbytesår till fritidsintressen och skola? Frågafrågafråga.


Likes

Comments

Blivande utbytesstudenter, Förberedelser

Idag fick jag skjuts till sjukhuset av min kära farmor för att ta de sista vaccinet (twinrix alltså Hepatit A+B) och göra ett tuberkulos-test. Båda gick bra att ta och tuberkulos-testet gjorde inte lika ont som jag trodde att det skulle göra, mycket värre när man tar vaccin in i musklerna. Nu är jag iallafall färdig vaccinerad och ready to go.

Detta inlägg har jag försökt skriva hela dagen men alltid råkat radera det, duktiga jag. Iallafall, när jag skrev detta inlägg första gången, hann jag precis skriva att jag tagit mina vaccin och skulle påbörja att berätta att det verkligen känns som att någon ur utbytessquadet skulle få familj snart, dvs jag eller Nora.

Vad tror ni händer då? Nora skriver att hon fått familj och såklart ber jag henne ringa mig med en gång!!
Hon hamnade i Salt lake city, Utah och hennes familj verkar passa henne hur bra som helst, är så otroligt glad för hennes skull. Nu är det bara jag kvar och jag tror verkligen att det är på G för mig med, hoppas hoppas hoppas!!

Annars börjar min resa att närma sig såååå snabbt och är faktiskt lite smått rädd för tillfället, men verkligen så otroligt taggad. Jag slutar skolan om 9 dagar (men är endast i skolan 6 dagar till) innan jag börjar att jobba. Tiden flyger förbi och nu är det verkligen slutspurten!!

Likes

Comments