Utbytesstudent 2016/17 Frida Sundström

Utbytesstudent Abilene, Texas 2016/17

Blivande utbytesstudenter, Förberedelser, Innan USA

När du åker som utbytesstudent ingår det ofta ett camp i början av året, ofta i en storstad i värdlandet. Åker man med explorius heter detta camp för Soft landning camp och är i mitt fall, i New York city! Under 5 dagar kommer jag få guidade turer, kolla på sevärdheter och shoppa! Säkert massor med andra saker också, det tillsammans med studenter ifrån Sverige, Finland, Norge och Danmark. Längden på dessa camps varierar såklart från organisation till organisation.

På dessa camps (oavsett organisation) får man även gå på vissa "möten" eller lektioner där man pratar mer om hemlängtan, kulturkrockar osv.
Jag tycker att detta är jätte bra eftersom att man på fem dagar verkligen får igång engelskan, får en mjukstart på året tillsammans med folk som går igenom exakt samma sak. Är verkligen jätte taggad!

I slutet av året ingår det med Explorius ett Year end camp, något som är unikt för explorius. Under tre dagar kommer man möta upp andra utbytesstudenter i Washington DC där man får turista runt och återigen pratar man om hemlängtan och kulturkrockar, fast denna gång omvänd. Hur det kommer vara att längta tillbaka till sin familj i USA. Jag uppskattar detta väldigt mycket eftersom det känns som ett fint avslut på året, dock vet jag att vi som åker 2016/17 kommer vara sista året som det ingår Year end camp för!!

Tycker det är jättebra att jag får uppleva båda dess camps, först och främst för att man får se två storstäder i USA och man får turista mycket, man får en bra början samt ett bra slut på sitt år och det bästa, man för uppleva detta med andra utbytesstudenter!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Innan USA

Idag var det Smillas tur att få sin placering!! Nu är det bara jag och Nora kvar så har hela squaden sina familjer!! Smilla blev placerad i Washington och har fått en familj med en hel drös med barn, vilket låter jätte roligt!!

Jag har kommit Smilla, Nora, Petra och Lovisa relativt nära eftersom att vi alla bor i norr, har en egen liten grupp och träffas så ofta vi kan, vilket är superkul! När någon av oss har fått familj har jag verkligen känt att jag på något sätt också får familjen?!. Svårt att förklara känslan men man blir så oerhört glad att det inte går att beskriva!!! Just nu har jag alltså en placering i Ohio med Petra, North Carolina med Lovisa och Washington med Smilla!! Kommer på sätt och vis få vara med och uppleva 5 helt olika år sen när jag och Nora får våra familjer!

Jag tror det är på G för Nora eftersom att hon legat uppe på CETUSA's hemsida och igår upptäckte vi att hon var bortplockad!!! Så håller tummarna. Med mig vet vi helt enkelt inte, det får bli en överraskning.

Likes

Comments

Blivande utbytesstudenter, Förberedelser, Innan USA

Get ready mötet nummer 2 ägde rum i mitten av januari och ämnet för den gången var Sport, skola och aktiviteter.

Här pratade vi mycket om hur viktigt det är att försöka gå med i mycket sporter och aktiviteter för att på så sätt få mycket att göra samt att det är lättare att få kompisar på så sätt. I USA är nästan alla sporter kopplade till skolan och träning sker oftast innan samt efter skolan.

Det sporter jag tror är vanligast är cross country, Amerikans fotboll och basket. Dock skiljer detta sig mycket från skola till skola. Sedan kan man ju även gå med i aktiviteter som håller till efter skoltid, så det finns massor med sätt att få kompisar på!

Tyckte nog att detta möte var det som var mest intressant och lärorikt eftersom att både studenten som var där, vi blivande studenter och Ann-Britt från explorius frågade mycket och var väldigt aktiva i diskussioner. Sedan uppmuntrade dom oss verkligen för att välja något vi tycker är kul eller verkar kul, just för att få det bästa året som möjligt.

Det sista get ready mötet ägde rum för inte allt så länge sedan, den 6 mars och här pratade vi om hemlängtan och kulturkrockar.

Detta möte var det två studenter med som varit på helt olika ställen i USA som hade haft helt olika år. Som jag uppfattade hade ingen av dom speciellt mycket hemlängtan, utan mest under högtider osv. Men det får man ju räkna med! Dom berättade även att hemlängtan ofta kommer när man inte har så mycket att göra, och då ska man se till att aktivera sig och hela tiden ha saker att göra! Bjuda in sig själv helt enkelt.

När vi pratade om kulturkrockar tog vi upp droger och att man troligtvis någon gång kommer få frågan att följa med och röka på (??). Jag har redan skrivit på ett kontrakt att jag inte får göra det, och även om jag inte skrivit på ett sådant skulle jag såklart tackat nej. Vi pratade även om de Amerikanska matvanorna och skillnaden mellan Amerikanska ungdomar och Svenska.


Likes

Comments

Blivande utbytesstudenter, Förberedelser, Innan USA

Det första mötet ägde rum den 8 november. Explorius har tre förberedelse möten inför utbytesåren och det är dem som kallas för ''Get Ready'' möten.
Detta koncept är något som jag uppskattat väldigt mycket och jag vet att andra utbytesstudenter också gjort det. För det första får man väldigt mycket bra information och på mina möten har det varit med en tidigare utbytesstudent som berättat om sina upplevelser med ingående. Dessutom får man träffa andra utbytesstudenter. Detta är även ett möte där jag tror det är bra att föräldrarna är med eftersom att det även ger dem mycket bra information.

Första mötet hade temat ''Livet i värdfamiljen''. Det som diskuterades då var mest förväntningar som familjen troligtvis har på en men samtidigt att man själv bör ha förväntningar på familjen. (när man varit där ett tag). Vi pratade även om att det kan ta tid att ''Bo in sig'' i sitt nya hem och kulturchocken som uppstår i början kan vara väldigt jobbig.

Sedan är det viktigt att veta att det kanske inte blir superbra första gången och många byter familj, så vi pratade även om hur man går tillväga ifall det skulle hända och hur man hanterar detta.

På detta möte var en tjej med som hade bytt värdfamilj efter 2 månader och bott i två helt olika familjer, så det var väldigt intressant att höra.

Likes

Comments

Blivande utbytesstudenter, Förberedelser, Innan USA

Den 4 November fick jag mejlet med inloggningen till mina ansökningshandlingar. Den ligger online på Gozapp, det är effektivt eftersom att man då kan komma ut på sidan var man än befinner sig.
Ansökningshandlingarna ser olika ut beroende på vilken (i mitt fall) Amerikansk organisation man får, jag fick CETUSA och det verkar vara en väldigt bra organisation av vad jag än så länge läst om.

Alla papper och frågor var på engelska.

Såhär såg mina ansökningshandlingar ut, fast med röda kryss istället för bockar. Som ni förstår byts kryssen ut till bockarna när man blir klar med varje rubrik. Iallafall de flesta av rubrikerna kan ni nog lista ut själv vad som skulle göras, men skriver ändå lite snabbt om detta.

Det svåraste med allt detta tyckte jag nog var att skriva det personliga brevet, ska lägga ut det om ett tag har jag tänkt. Det som jag tyckte var svårast var nog att veta när det var klart och ifall jag fått med allt jag ville, dessutom fick jag bara skriva en A4, vilket gjorde det hela mycket svårare. 

 Jag skulle även göra ett fotoalbum där jag fick lägga in fyra bilder och bildtext.
1:a bilden skulle vara på mig och mina kompisar
2:a bilden skulle vara på mig och min familj
3:e bilden skulle vara på mitt hus
4:e bilden skulle även den vara en bild på mig och mina kompisar.

Något som för många varit krångligt var Medical Information och Immunization Record. 

Medical Information är alltså ett intyg från en läkare där man gör olika ''tester'' som kan vara nödvändigt att veta i USA, sedan tar man lite blodprover och annat. Alltså en hälsoundersökning. 

Ring och boka tiden för hälsoundersökning så fort du får dina ansökningshandlingar eftersom att det kan vara en viss väntetid. Kostnaden för detta är även olika på olika hälsocentraler, så ring och kolla runt för att komma så billigt undan som möjligt. 

​Immunization Record är där en läkare fyller i vilka vaccinationer som tagits som liten och sedan kompletterar man några vaccin nu osv. För mig gick detta jättelätt och har tagit nästan alla vaccin som jag behöver ta. Nu har jag endast kvar den sista Hepatit A-B sprutan och så ska jag göra ett tuberkulos test. Ifall du vet med dig att du ska åka som utbytesstudent är det JÄTTE bra ifall du och dina föräldrar redan nu börjar leta reda på vaccinationspapper som man tagit under grundskolan eftersom att de inte är ifyllda i din journal. 
Mitt tips är att åka till ett större sjukhus och ta vaccinationerna eftersom att de kan ge de flesta vaccin samtidigt och de kan dem inte göra på hälsocentraler pga. smittorisk om jag förstod detta rätt. 

Några papper skulle fyllas i utav en lärare och ett papper ska Engelskaläraren fylla i (vilket går väldigt fort). Academics and Report Card är där man översätter sina senaste svenska betyg till den Amerikanska betygskalan, detta gjorde jag på några minuter så det gick relativt snabbt.

Sedan är det också mycket regler som ska läsas igenom och sedan ska man skriva under att man ska följa dem.

Detta är väldigt krävande så skjut inte upp detta, utan ta tag i detta med en gång och få det överstökat.

Likes

Comments