Utbytesstudent 2016/17 Frida Sundström

Utbytesstudent Abilene, Texas 2016/17

I USA

Det är över, I survived and jag hade kul, vilket är det viktigaste, right?

Winter Formal är ju tjejernas val, men som jag skrivit innan klassifieras jag som den värsta dejten någonsin så Blake fixade det mesta... fick lite dåligt samvete men och andra sidan är jag utbytesstudenten som inte har koll på någonting 😉

Kvällen började iallafall med att Blake hämtade upp mig och vi tog lite bilder innan vi åkte vidare för att äta middag på en restaurang som heter Red Lobster, eller så tror jag iallafall den hette... Bra minne.
Efter det åkte vi bara runt för att bränna lite tid innan dansen började, han tankade bilen och vi åkte runt down town.
Kring 20.15-20.30 kom vi dit och träffade våra vänner. Alla vår så fina och uppklädda och trots att det var förbannat kallt och att DJ'n spelade usel musik hade jag en rolig kväll.

Efter dansen åkte vi till ett after party och bara hängde med folk och han körde sedan hem mig så jag var hemma med 2 minuter till godo innan min curfew.

Här nedan lägger jag in massa bilder från kvällen, och hur jag frågade Blake ifall han ville gå med mig, just in case ni hade glömt.

Likes

Comments

I USA

Halloj, hoppas allt är bra med er!
Jag har lagt märke till många annorlunda trender i klädväg här i USA, men även övriga saker som hur man dekorerar sitt hus, sin bil osv så jag tänkte det kunde vara kul dela med mig av lite saker som fångat min uppmärksamhet lite extra!

Det spear ingen roll om du är kille eller tjej, alla har en uppsättning av sandaler och TOM's. Speciellt de sandaler som har ett band runt stortån. Även de typiska ''turistsandalerna'' är populära.

Alla tjejer har en Wristlet, alltså en plånbok med remmen du har runt handleden. Har du som tjej en egen bil, är det nästan ett måste att ha en liten boll hängande i nyckelringen. Vi får inte heller glömma ryggsäcken! Kille som tjej, spear ingen roll - du använder ryggsäck i skolan. Tjejerna har ofta ryggsäck, en liten axelremsväska och sin wristlet. Tror ärligt att jag är den ända som håller mig till handväskan i skolan.

Okej, jag bor i texas och om du åker hit på ditt utbytesår/hälsar på/semester vad vet jag så kommer du stöta på massor med quotes - överallt. Var du än tittar så finns dom där; på väggar, i skyltfönster, på kläder, på tv you name it - det finns överallt. Här ovan har ni några exempel.

Den typiska vattenflaskan med inbyggt sugrör, japp majoriteten går runt med en i skolan.
Sedan är det mycket färger som gäller. så går tankesättet när det gäller kläder. Har otaliga gånger fått frågan, ''whats up with all the black?'' eftersom att jag -svensken såklart gillar mina svarta kläder! Medan alla här gillar sina färgsprakande outfits.

Sedan är PINK en bigbigbig deal här. Nästan alla tjejer går runt i oversized pink hoodies och svarta tights till. Näst på tur efter det kommer hoodies med skolans tryck/namn/maskot. Sist men inte minst, leggings istället för byxor, ett fenomen som amerikanska tjejer älskar. Jag har däremot inte tagit mig riktigt så långt i min förändring från Svensk till Amerikan.. 😉

Till och med rektorn har börjat kommentera mina kläder, att jag alltid är så uppklädd, lite kul och jag tar det såklart som en komplimang.

Tycker verkligen det är roligt när man lägger märke till trender och hur stor skillnad det är ifrån Sverige. Jag minns inte ens senast jag såg någon i Sverige med ex. sandaler. Det är också lite häftigt eftersom jag är i samma ålder som mina kompisar men vi har helt olika stilar. Samma med alla inspirations quotes. När man kommer in i ett hus här får man nästan en chock, but i like it. Tycker om kulturskillnaden!

Likes

Comments

I USA

Mer än halva mitt utbytesår har passerat och det är mycket på min bucketlist som jag hunnit bocka av, men det är så mycket som jag vill hinna med att göra innan det är hemfärd. Usch får ångest när jag tänker på det; jag åker snart hem?! Fick ett mejl igår från Explorius med information om hemresan och fick en liten klump i magen, jag är inte redo att åka hem.. Kändes som igår jag stod där på flygplatsen med packade väskor.

Iallfall så tänkte jag visa/skriva lite av sakerna som finns med på min bucketlist och vissa saker som jag hunnit med att bocka av. Kram!

Andra saker som jag vill hinna med att göra innan jag åker hem är blandannat;
och well vill inte rida på stranden.. vill bara rida en häst med western saddle!

Andra saker som jag vill hinna med att göra;
- Ha en sleepover med mina amerikanska vänner
- Spela in en videoblogg när jag åker runt i hela Abilene
- Åka upp ''i bergen'' som finns här (mer som kullar) älskar utsikten och vill åka dit för att fota!!
- Besöka frontier texas
- Åka downtown Abilene
- Gå på en basket och baseboll match
- Åka och bowla <333

Såklart masa mer saker jag vill göra men en bra början i allfall, och har ju faktiskt lite mer än 4 månader på mig, så jag borde ju hinna med att göra resten?

To my american friends; The translate thing you can use is not the best, so the grammar sucks..</3

Likes

Comments

I USA, Kommande utbytesstudenter

Här kommer del två där jag svarar på frågorna som jag fick i min frågestund!

Vad hade folk för uppfattning om Sverige innan de träffade dig?
De flesta hade ingen uppfattning alls, eller rättare sagt 99% hade ingen uppfattning. Några visste att det fanns ett land som heter Sverige, men det var nästan lika många som inte visste att Sverige fanns, var det låg osv. Vissa hade dock sett bilder på facebook/twitter osv så dom trodde ex. att det var snö i Sverige året om samt att tjejerna tydligen ska vara riktiga festprissar. Ni vet bilden med tjejer i bikini med sverigeflaggan som festar? Den har jag fått uppvisad för mig ett X-antal gånger.

Hur upplever du skolan? Var det svårt att anpassa sig till den i början eller flöt det på bra?
I början var skolan ganska jobbig eftersom att jag inte hade några kompisar alls, sedan började jag skolan redan 4 dagar efter att jag kom hit, så jag hade inte riktigt hunnit komma in i språket. Efter ungefär 1 månad hade jag dock hittat mina vänner, hade kommit in i skolsystemet och språket och då flöt det på väldigt bra vilket det fortfarande gör! Skolan är generellt väldigt enkel och trots språkbarriären så gör jag väldigt bra ifrån mig på prov och uppgifter som vi får. Dock trodde jag att skolan skulle vara enklare än vad den är men den är fortfarande betydligt lättade än Svenska skolan. Min skola är både väldigt akademisk och sportslig och många av lärarna anväder sig inte utav flersvars alternativ medan många andra gör det. Var jag vill komma med detta är att svårighetsgraden i skolan varierar väldigt mycket från skola till skola, stat till stat och distrikt till distrikt, men även vilka ämnen du väljer att läsa.

Vad är det roligaste/konstigaste frågorna du fått än så länge?
Jag har inte fått överdrivet många konstiga frågor men några av de som jag fått är;
- Do you have a moon in Sweden?
- Do you have money, or do you trade things?
- Is Sweden in America?
- Is Sweden a dictatorship like North Korea?
- Have you seen a computer before and do you know what internet is?
- How long do you have to drive to get to Europe?
- Did you have clothes in Sweden or did you walk around in like leaves and animal skins?
- Do you have polar bears?

Hur mycket kontakt har du med dina vänner i Sverige över sociala medier såsom snapchat?

Jag har faktiskt väldigt mycket kontakt med vissa av mina vänner, vi skickar snapchats till varandra precis som om jag skulle vara hemma. Andra har jag kontakt med en gång i månaden eller mindre. Allt beror helt enkelt på. Min bästa vän och jag skickar antingen snapchats eller skriver på Facebook varje dag sedan pratar vi på FaceTime kanske en gång varannan månad. Detta tror jag är väldigt individuellt från person till person och jag tycker du ska begränsa kontakten så du är bekväm, och vill du inte begränsa den alls - gör inte det. Oavsett kommer du inte kunna ha exakt lika mycket kontakt med tanke på tidsskillnaden.
Jag har desto ber kontakt med mina svenska kompisar som också är utbytesstudenter, vi snapar varje dag och flera av dom pratar jag med minst en gång i veckan.

Vad saknar du mest med Sverige?

Jag trodde att de jag skulle sakna mest var mina vänner och min familj, och visst saknar jag dom, men det är inte så illa. Det jag saknar däremot är alla vardagliga saker och alla saker som man ansåg vara tråkigt. Jag saknar att dricka vatten ur kranen, jag saknar att äta lingongrova med smör och ost och att åka buss till och från skolan. Sedan saknar jag min frihet lite, här i USA är föräldrarna mycket mer kontrollerande vilket tillhör deras kultur och jag saknar att kunna göra lite vad jag vill, umgås med i princip vem jag vill och att kunna umgås med mina kompisar som är killar. Sen är jag väldigt självständig och ibland behöver jag verkligen egentid och i Sverige kunde jag åka till min mormor och morfars lägenhet och få vara själv i någon dag, men här har jag inte samma möjlighet. Dock får man tänka att detta bara är för ett år och inte för hela livet.

Vad ser du mest fram emot med att komma hem till Sverige?

Jag längtar som jag skrev i en tidigare, att få all min frihet tillbaka, och kunna ta hand mer om mig själv. Men jag ser också fram emot all husmanskost och att sova i min egen säng! Sommarkvällar med mina kompisar och att jobba. Sen ska jag ju påbörja mitt sista gymnasieår vilket jag också ser fram emot, vill göra bort det - ta studenten och börja jobba, resa idk. Vill helst inte tänka på att jag snart ska åka hem, samtidigt som det kommer bli ganska skönt.

Likes

Comments

I USA, Kommande utbytesstudenter

Hur är det med bloggandet under året, är det jobbigt? Lägger du ner mycket tid? Skriver du mest åt kommande studenter eller åt din familj och vänner i Sverige?
Det är inte nödvändigtvis svårt att hitta tid, jag är bara för lat för att blogga. Många gånger vill jag berätta saker som hänt/jag varit med om men det är svårt att få ner det på papper så låter helt enkelt bli, samt att jag tycker det är lite fånigt att skriva korta inlägg. Annars så jag lägger inte alls ner mycket tid på bloggen, ska bli betydligt bättre dock, för jag älskar att titta tillbaka på gamla inlägg, detta är ju som min lilla dagbok. Jag vet faktiskt inte vem jag bloggar för, skulle säga alla. Främst för mig själv för att kunna titta tillbaka, även för min familj, mina vänner och såklart för kommande studenter. Jag tror att en stor del av att bli ''förberedd'' på sitt utbytesår är genom att läsa bloggar/höra andra utbytesstudenters historier.

Hur finansierade du ditt år? Hur mycket fickpengar använder du varje månad?
Jag var lyckligt lottad så mina föräldrar har helt och hållet stått för programavgiften, jag personligen har stått/står för alla fickpengar som behövs och det har jag själv jobbat och sparat ihop. Hur mycket jag spenderar varje månad beror helt och hållet på. Explorius säger att man bör ha omkring 2500kr varje månad och jag har några hundra mer än så. Vissa månader har jag hållt igen för att kunna spendera mer på ex. julklappar, WF dress och kommer göra detsamma nu när prom närmar sig.

Kommer du att göra någon resa med din organisation under ditt år?
Nej tyvärr inte. Jag var väldigt sugen på att åka till Hawaii men kände att jag inte hade råd, så lät bli.
Ångrar lite mitt beslut nu i etterhand men Hawaii finns kvar! Sedan åkte jag till SLC i NYC innan jag kom hit till Abilene och innan jag åker hem kommer jag att åka till YEC i Washington DC.

Vad är det bästa och sämsta med just Texas?
Detta var en klurig fråga. Jag tycker inte direkt att det finns något ''sämsta'' med Texas än så länge, bara saker som är svårare att anpassa sig till. Så som att det är tillåtet att ha pistoler nästan hur som helst, det är tillåtet att ge sina barn smisk/spankings om de inte uppför sig och att alla är väldigt kristna vilket jag inte är van vid från Sverige, MEN det är absolut inget du ska tolka som ''de sämsta'' utan som jag skrev; det som är svårast att anpassa sig till. Det är ju även olikheter som gör utbytesåret spännande och det är ju därför vi är här!!

Det bästa med Texas däremot är det fina landskapen, VACKRASTE solnedgångarna du någonsin kommer att se, värmen, vilda Kaktusar hehe, alla små mysiga städer som är typiskt ''vilda western'', att se folk rida hästar lite överallt, COWBOYS, alla trevliga människor!!, Att bli kallad Ma'am, Miss. VÄDRET(som kan vara det bästa och det sämsta)!! Over all är Texas en underbar stat, jag älskar det och det kommer även du att göra!! Alla stater är väldigt unika i sig, men tror på något sett att Texas kan kännas lite mer ''speciellt'' med tanke på att det känns precis som en western film!

Vad använder du för bankkort? Hur gjorde du med mobiltelefon?
Detta är nog vad alla utbytesstudenter oroar sig mest för innan man åker.. Hur ska man göra med bankkort och mobiltelefon?! Enkelt! Jag har ett vanligt mastercard från handelsbanken! Fungerar utmärkt i alla butiker, ibland måste man dock använda Credit för att Debit inte fungerar men det gör ingenting. Dom sa att det skulle tillkomma en kostnad att använda bankkort dvs. valutakurs ändringen från SEK till USD samt att använda ett svenskt kort utomlands, men jag har bara fått det pålägget en gång och det var på motsvarande 18 svenska kronor. När man tar ut pengar i en automat brukar kostnaden vara mellan $1-$5 så det är inte heller så farligt!

Jag pratade med min v-familj innan jag åkte dit och vi bestämde att dom skulle lägga till mig på deras abonnemang, så dagen jag kom till dom hade de ett simkort väntandes på mig. Jag betalar $20 varje månad kontant till mina v-föräldrar och då kan jag smsa och ringa hur mycket jag vill och sedan delar vi på surf, men vet inte hur mycket det är. Jag skulle iallafall rekommendera att du gör på detta sätt då det är dyrt med kontantkort!

När fick du din placering och är du nöjd/missnöjd, hade du velat hamna någon annanstans?
Jag fick min placering den 13 juli och den 13 augusti lämnade jag Sverige, så det var exakt en månad där emellan.
Jag var från dag ett väldigt nöjd över min placering! Jag hade hela tiden Texas och Arizona som mina förstahands val, så kunde inte blivit gladare! Jag är fortfarande väldigt nöjd över min placering och skulle säga att det enda negativa med Texas är att det är så stort! Det tar oftast flera timmar att ens ta sig ut ur delstaten så det är lite synd eftersom det inte kommer bli att jag får åka till någon annan delstat, däremot finns det mycket att se inom Texas gränser.

Delade upp svaren i olika inlägg, så nästa inlägg kommer senare i veckan, så fortsätt ställ era frågor och jag hoppas att mina svar gav er lite klarhet! Kram.

<-- Snodde denna bild från Emmas blogg! Den är tagen precis innan vi går ombord på planet till New York och lämnar Sverige!! Som jag saknar dessa människor och New York!!

Likes

Comments

View tracker