Header
View tracker

Torrone -en italiensk nougat med nötter och honung. Mycket god och fin. Perfekt till julens godisbord.

Jag kommer inte ihåg vilket recept jag gjorde efter men HÄR hittar ni ett liknande.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Mammas saffransskorpor med mandel och choklad i är ett måste till jul! En väldigt tacksam gå bort-present i en burk också.

Mammas saffransskorpor

2 dl mandel

150 g smör

2 dl socker

3 ägg

5 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 kuvert saffran (2 x 0,5 g)

100 g mörk choklad, grovhackad

Gör så här: Rosta mandeln och låt svalna. Rör ihop smör och socker poröst. Tillsätt äggen. Mortla saffranet med lite socker (jag hällde även på 2 droppar kokande vatten i morteln för att få ut maximalt med smak ur saffranet). Rör ner saffran och övriga ingredienser i smeten och blanda ihop till en lös deg. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Mjöla händerna och dela degen i 4 delar. Forma längder och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20 min. Ta ut och skär i sneda bitar. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare i 10 min för att torka skorporna.
Låt svalna och pudra över florsocker.

Likes

Comments

View tracker

Recept från Fredriks fika.

Dem här pepparkakorna går betydligt snabbare att göra än de traditionella. Tycker det är gott att de är lite grövre och med mandel i.

Skurna pepparkakor

1 dl sötmandel

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

1/2 dl ljus sirap

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malda nejlikor

3 dl vete mjöl

1/2 tsk bikarbonat

Gör så här: Hacka mandeln fint. Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda ner mandeln och kryddorna.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i degen.

Ta upp degen och knåda ihop den. Rulla till en rulle, plasta in och lägg i kylskåpet i minst en timme.

Ta fram rullen och skär i tunna skivor. Grädda på 175 grader i 8-10 min.

Likes

Comments

Förra årets marsipanfigurer. För att få den bruna färgen använde jag kakao och i det stora paketet finns det en nougatgömma. Det här är kanske inte det godaste godiset på julbordet men med lite nougat i blir det bra mycket godare. Och roligt att göra dem är det ju!

Likes

Comments

Det är ju så gott med soppa när det är kallt ute. Mums!


Potatis- och purjolökssoppa

mjölig potatis

purjolök

gullök

smör

grönsaksbuljong

grädde

persilja

salt, peppar

bacon

Gör så här: Skala potatisen och skär den, purjolöken och löken i grova skivor. Fräs skivorna lätt i smör. Häll på lite buljong så att potatis och lök täcks. Låt koka i ca 15 min. Mixa slätt och häll på mer buljong och grädde. Smaka av med persilja, salt och peppar. Stek baconet och strö över soppan.

Likes

Comments

Samma kaka som i föregående inlägg men rullad i strösocker färgat med färgpasta i färgen christmas red från Wilton.

Likes

Comments

Bortbjuden på julmys? En perfekt gå bort-present är att ge bort hembakat i en fin liten ask.
Här är juliga brysselkex smaksatta med saffran.

Brysselkex med saffran

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

200 g kylskåpskallt smör

en skvätt saffranskoncentrat (gjord på äkta saffran)

färgat strösocker eller strössel till garnering

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser för hand eller i maskin. Rulla degen till 2 rullar och rulla dom i valfri garnering. Lägg rullarna kallt en stund och skiva sedan upp till lagom tjocka skivor. Grädda i ugnen ca 10 min i 175 grader.

Likes

Comments

Instagram@fridamartis