Header

Kycklingfärsspett med bulgursallad

500 g kycklingfärs (alltså 1 pkt, räckte till 6 st. spett)

1/3 rödlök

1/2 röd paprika

timjan, färsk

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

----

bulgur


1 grönsaksbuljongtärning

en skvätt olivolja

en skvätt vitvinsvinäger

salt

peppar

citron, pressad

tomat

paprika

rödlök

timjan, färsk


Gör så här: Hacka rödlök och paprika fint och blanda med färsen tillsammans med salt, peppar, vitlöksklyftan (pressad) och klippt timjan. Forma till järpar och trä igenom ett spett. Stek runt om i smör på rätt så hög värme för att få en fin stekyta. Lägg sedan över spetten i en ugnsform och låt dom bli färdiga i ugnen (ca 225 grader). Under tiden kokar du bulgur enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en grönsaksbuljongtärning i vattnet istället för salt. När bulguren är klar tillsätter du lite olivolja och vitvinsvinäger, peppar, ev. salt om det behövs, finhackad rödlök, paprika och tomat samt lite av den färska timjanen. Pressat tillsist över lite citron.

Jag serverade rätten tillsammans med en kall sås gjord på yoghurt, crème fraiche, fryst basilika, dill och persilja samt färsk oregano, salt och peppar. Dessutom gjorde jag lite pommes på söt- och bakpotatis tillsammans med olivolja, krossad vitlök, salt och torkad timjan i ugnen. Jag hade dessutom kvar lite chili-aioli.

Likes

Comments

Så enkelt, såå gott. Det går ju att ta vilka frön och nötter som helst men här är vad jag använde mig av.

Nöt- och frösnacks
sesamfrön

solrosfrön

vallmofrön

pumpakärnor

kokos

linfrön

mandel

honung

havssalt

Gör så här: Lägg i allt i en kastrull och rör om tills honungen har smält och det har blivit en "smet". Bred ut "smeten" på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen (kanske på 150°C) tills den får lite färg. Blandningen kommer inte att stelna i ugnen utan det gör den när den har svalnat. Sen är det bara att bryta den i bitar. :)

Likes

Comments

Avokadoglass

2 avokado

1 msk smält kokosolja

1 tsk vaniljpulver

4 tsk agavesirap

hackad mörk choklad


Gör så här: Mixa alla ingredienser och tillsätt sedan den hackade chokladen. Häll i en form och ställ in i frysen. Ställ fram formen en liten stund innan servering för att få en härligt krämig konsistens!

Likes

Comments

Frallor med graham & rågsikt

2 msk smör


2 dl mjölk


25 g jäst = 1/2 paket


1 msk socker


2 krm salt


2 dl grahamsmjöl


3-3 1/2 dl rågsikt


Gör så här: Smält smöret. Häll i mjölken o värm den till 37grader. Smula jästen i en skål. Häll mjölken över, blanda. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl o rågsikt. Arbeta degen tills den blir smidig o släpper skålen. Tillsätt mer rågsikt om det behövs. Ställ degen att jäsa ca. 10 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Ta upp degen på mjölat bakbord arbeta den tills den är smidig o släpper bordet utan mjöl. Rulla ut degen till en längd o dela den i ca. 6 bitar. Forma dem o lägg dem på plåten. Låt dem jäsa med bakduk över. Grädda dem mitt i ugnen ca. 8min.

Likes

Comments

Jag har kollat tillbaks i mitt arkiv här på bloggen och hittat några godingar som jag tycker är värda att dela här igen.

Först ut är den här supergoda linssoppan med sting av mycket ingefära.

Het linssoppa med ingefära & chili

olivolja

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1 stor morot

en rejäl bit ingefära

chilipulver (eller gärna färsk chili)

paprikapulver

oregano

timjan

basilika

ca 2 msk tomatpuré

en skvätt rödvinsvinäger

2 st grönsaksbuljongtärningar

1 1/2 l kokande vatten

valfri mängd röda linser

Gör så här: Finhacka löken, vitlöken, moroten och ingefäran. Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Häll i det finhackade samt kryddorna. Stek på medelvärme tills moroten börjar bli mjuk. Lägg i tomatpurén och låt steka med. Tillsätt rödvinsvinägern och låt puttra en liten stund. Lägg nu i buljongtärningarna och vattnet. När soppan kokar ska linserna i (skölj dom först i kallt vatten). Koka i ca 10 min tills linserna är mjuka.
Servera med en svalkande yoghurt med salt och peppar och toppa med en rostad fröblandning med pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, sesamfrön, vallmofrön och havssalt. Receptet på det goda brödet jag hade till hittar ni här.

Likes

Comments

En riktig klassiker och så enkel och smidig lunch.

Falukorv i ugn

falukorv

valfri lök

tomatpuré

senap

riven ost

Exempel på andra fyllningar:

äppelskivor

tomatskivor

bostongurka

rostad lök

Gör så här: Skär skåror i falukorven och stoppa ner lök, tomatpuré, senap och valfria andra fyllningar. Strö över ost och skjutsa in i ugnen tills osten får färg.

Potatismos

potatis, mjölig sort

salt

grädde

smör

mjölk

svartpeppar

Gör så här: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Jag brukar skära potatisen i hälften för att det ska gå fortare. Koka tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet. Pressa potatisen i potatispress (eller kör med en elvisp om du vill ha det smidigt). Klicka i smör och häll i en skvätt grädde. Och rör om/vispa. Tillsätt mer grädde samt mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Idag testade jag en, för mig, ny gröt - grahamsgröt! Mycket positivt överraskad och jag den passade så bra till min äppelkompott med ingefära. Nu är jag laddad för eftermiddagens korpenmatcher i innebandy! 💪🏻

Grahamsgröt

1 person

1/3 l vatten

en nypa salt

1 dl grahamsmjöl

Gör så här: Koka upp vatten och salt. Vispa i mjölet, lite i taget. Låt sjuda i 8 min. Servera gröten med lite granola (här), röd mjölk och äppelkompotten nedan.

Äppelkompott med ingefära och kardemumma

äpple

en klick smör

lite honung

ingefära, riven

vaniljpulver

kardemumma, nystött

Gör så här: Tärna eller riv äpple och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra tills en "seg" sås bildas kring äpplena.
Den här kompotten är god till det mesta; gröt, french toast, amerikanska pannkakor eller varför inte på scones?

Likes

Comments

Instagram@fridamartis