Ännu en dag på jobbet är över.

Idag när jag skulle sätta mig i bilen hem var jag tvungen att bara sitta ner innan jag kunde starta bilen och åka. För första gången på närmare sju timmar fick jag chansen att sitta ner. Jag kunde inte starta bilen och åka för min rygg värkte så mycket att jag knappt kunde röra mina armar.

Idag har varit en tung dag, men den skiljer sig tyvärr inte från någon annan dag under de senaste året på mitt jobb, akuten på Sahlgrenska. Kan ni tänka er att jag älskar mitt jobb? Jag har världens bästa kollegor, det mest intressanta och givande jobbet jag någonsin skulle kunna tänka mig, alla möten med patienter och deras historier, diagnoser och behandlingar. Trots att jag jobbat på samma ställe i sex år så lär jag mig hela tiden något nytt. Men jag räcker inte till.

Idag blev jag flyttad från placeringen som jag skulle varit på från början. Jag blev satt i triagen pga den tjejen som skulle varit där var helt ny och i triagen så är det du som sjuksköterska som prioriterar patienter efter deras symtom och vitalparametrar. Det kräver att du har en klinisk blick som gör att du kan se förbi symtomen och patienters upplevelser för att kunna sätta rätt prioritering på just den patienten du har framför dig så att patienten får träffa läkaren inom en viss tid. Du ska kunna läsa och tolka EKG och vad patientens symtom skulle kunna stå för. Så att vara helt ny i triagen och ha detta ansvar över sig är inte roligt, så självklart bytte jag med henne.

Med mig till min hjälp skulle jag ha en undersköterska, denna undersköterskan är fantastiskt duktig och det kändes bra.

Morgonen började med informationen om att platsläget på vårdavdelningar ser dåligt ut, rättare sagt så fanns det inga platser. Vi har patienter som legat i dygn och väntat på att få komma till rätt avdelning för att få rätt vård och deras specialistkompetens. Den patient som väntat längst på akuten imorse var nu inne på sitt tredje dygn. Sitt tredje dygn på en brits, i detta kaos som ständigt är på akuten med larm som går, patienter som strömmar in och ingen mat. Då vi inte är en vårdavdelning så har vi endast polarklämmor, snabbkaffe och saft att erbjuda. Denna patient var gammal.

När vårdavdelningarna tvingas stänga platser eller hela avdelningar pga dom inte lyckas få sjuksköterskor att jobba hos dom hamnar alla patienter som ska läggas in kvar på akuten. Samtidigt som det hela tiden, dygnet runt kommer in nya akutpatienter och flera av dessa patienter behövs sedan läggas in. Akuten blir överbelastad av både patienter som egentligen behöver ligga på en vårdavdelning plus alla andra akutpatienter.

Efter en stund ringer larmtelefonen, det är dit som ambulansen ringer om dom kommer in med en akut sjuk patient som kräver vård omedelbart. In kommer en patient som fick somna in hos oss,alldeles för tidigt.
Undersköterskan som skulle vara med mig i triagen var också larmansvarig, det betyder att när larmen kommer in så går hon tillsammans med några andra som också är placerade på andra ställen på akuten precis som "min" undersköterska på larm. Jag blev nu ensam kvar i triagen.

Patienterna strömmade in och högen för mig att jobba sig igenom bara växte. "Tid till triage" är en statistik som förs och tanken är att man som patient ska komma in i triagen och få sin bedömning inom tio minuter. Klockan tickade på och tid till triage steg mot en timme.

När en patient kommer in i triagen utförs vissa saker utifrån en rutin som vi har, just för att man inte ska missa något som skulle kunna vara förödande för patienten. Det tas alltid puls, blodtryck, syremättnad i blodet, antal andetag/minut och tempen. Förutom detta så samtalar man med patienten om varför dom sökt akut, dom beskriver symtom, vilka mediciner dom äter och tidigare sjukdomshistoria. De patienter som söker för ont i bröstet, yrsel, bortfall och buksmärtorna ska tas EKG på. (Dessa symtom är det som majoriteten av alla patienter som söker vår akut söker för) Nästan samtliga patienter ska tas blodprover på och ungefär hälften får en infart "nål", vissa behöver akut medicin redan i triagen och information om akutbesöket ges i triagen. Det är alltså ganska mycket att göra på varje patient och även om man är erfaren så tar det mer eller mindre tid.

Då min undersköterska var på larm och sedan fick ta hand om anhöriga fick jag vara själv i tre timmar. Jag gick ut för att se om jag kunde få lite hjälp av mina kollegor och möts av en av mina kollegor brutit ihop och gråtit. Det är så tungt, det är för mycket, jag räcker inte till.

Varje team på akuten hade jättemycket att göra samtidigt som det var larm. Patienter larmade från rum och korridorer och det hade gjort det ett bra tag. Ett övervakningsskåp där vi kopplar upp de patienter som vi behöver ha extra tillsyn över larmade för asystoli (Att hjärtat slutat slå), en äldre kvinna grät från sitt rum för att hon kissat på sig för vi inte hunnit hjälpa henne på toaletten, en patient ligger på golvet och skriker av smärta.

Jag gör vad jag kan och prioriterar för att rädda liv, jag tvingas lämna den äldre kvinnan i hennes kiss för att jag har tolv patienter som inte fått blivit triagerade än. Av dessa tolv kan det vara någon med pågående hjärtinfarkt, stroke eller olika typer av blödningar, det kan också vara någon som haft ont i magen i tre veckor. Det vet man inte förrän man gjort en triage.

Jag har gjort vad jag kunnat idag, men jag har inte räckt till. Inte heller någon av mina andra kollegor och såhär ser det ut stora delar av tiden. Känslan av att vara helt slutkörd samtidigt som man inte känner att man räcker till går inte ihop.
Alla kategorier på akuten har det likadant. En läkare var sjuk och nattjouren som den läkaren skulle lösa av fick stanna kvar och när hon väl fick gå hem så hade hon jobbat i 22 timmar.

Jag älskar mitt jobb, jag älskar mina kollegor och alla patientmöten.
Jag vet bara inte hur länge vi ska orka.

Snälla politiker, ni säger att det är en sjuksköterskebrist men sjuksköterskor finns det många av. Men det är inte många och det blir allt färre som orkar jobba under dessa förhållanden och för den dåliga lönen.

Snälla politiker, se oss. Lyssna på oss.

// Frida Reuterskiöld, Leg. Sjuksköterska på akuten Sahlgrenska

Likes

Comments

Hej hej!

Ville bara visa vad min man kan. Dessa gjorde han till oss på nyår 😍

Cream brule med färska bär och passionsfrukt 😋

PUSS! 💋

Likes

Comments

Bildtext: Bilderna är från den tiden när jag körde cross, jag saknar den tiden mycket. Det livet man levde då på crossbanan och den gemenskapen man hade med alla i olika åldrar är fantastisk. Jag är glad att jag har haft den tiden. Många fina minnen! Jag vet att ena bilden har dålig kvalité.

Hej mina underverk!

Jag kan inte riktigt sova men hoppas att herr Blund infinner sig snart.

Natten som var innebar ingen sömn då E inte mådde så bra efter att ha ätit alldeles för mycket pepparkakor 😅 och däremellan mata Agnes som fortfarande kräver mat två gånger/natt. Ni med småbarn som inte ammar, hur länge behövde era barn mat på natten? Edvin ammade jag i åtta månader men han sov hela nätterna. Klart att barn är olika och Agnes är otroligt rörlig och gör åt mycket energi. Hon är nu sex månader och två veckor och har redan krypit (stavas?) i flera veckor vilket tydligen är väldigt tidigt. Det går så otroligt snabbt med henne, varje dag så blir jag förvånad över hennes utveckling. Jag antar att barnen har olika perioder där det händer mer eller mindre.

Imorgon ska jag, Agnes och min mamma åka till min bror och hans fästmö för att hälsa på dom och lilla Harry! Han föddes 25/12 men pga långdragna förkylningar så har vi inte kunnat hälsa på än. Så jag längtar otroligt mycket! Vi ska även till IKEA en sväng. 😊

Godnatt alla,
PUSS! 💋

Likes

Comments

Tjoho!

Igår var en pärs. Haha, först försov vi oss ordentligt jag och barnen. Så båda barnen fick följa med när jag skulle åka och fixa fransarna hos bästa Angelica på Salong Kungakronan.

Jag hade planerat allt bra så att Agnes skulle sova lagom tills jag var framme, med mig fanns leksaker, majskrokar och Edvin hade med sig lite saker så även han skulle kunna roa sig.

Men när jag kom fram så visade det sig att jag hade skrivit fel i min kalender och jag var framme en timme för tidigt. Åh! Så lagom tills jag skulle upp och bli fixad så vaknade såklart Agnes..

Men vi gjorde så gott vi kunde, Edvin hjälpte till i den mån han kunde och även Angelica hade Agnes i knät medans hon fixade fransarna på mig 😅 Sån service alltså! Tillslut gav Agnes upp och ville inte mer så vi fick avsluta tidigare men fransarna blev bra ändå. Såklart, dom är ju så duktiga!

De fransarna som jag har kallas Volymfransar och det gör dom för att man får en fin volym. Varje frans appliceras på ens egna frans med ett skonsamt lim. Volymfransarna är väldigt tunna, 0,07mm så man applicerar flera fransar på en riktig frans. Effekten blir grym!

Beroende på vilken typ av effekt man vill ha så applicerar fransteknikern olika längder och kurvor. Så man kan få väldigt naturliga och man kan även få långa och böjda fransar om man önskar det!

För att boka så ring: 031-7224480 men var ute i god tid då salongen är populär! För mer information kan ni kika in hemsidan: www.salongkungakronan.com
Salongen ligger i Mölndal, Krokslätts paradgata 61.

PUSS! 💋

Likes

Comments

Hej godingar!
Jag är hemma med Agnes och har inte mycket planerat idag, rätt skönt faktiskt då jag har jobbat hela helgen. Nu har jag börjat jobba 25% och det känns bra! Anledningen till att jag börjat jobba lite är för att spara dagar och även för att få lite extra i kassan såklart. Sen är det väldigt roligt att träffa sina kollegor också. Jag jobbar bara på helgen (inte alla helger såklart) så det blir perfekt då J jobbar på vardagarna så vi behöver inte lämna iväg barnen.

I helgen fick jag en annorlunda och rolig komplimang/kommentar av en äldre man 90+. Han tittade på mig och utbrast: "oj, vad du är vacker! Och slät! Du röker inte va?" Jag skrattade lite och sa, nej jag röker inte. Då frågar han mig hur gammal jag är. Jag svarar att jag är 28år. Då utbrister han: "Oj, du är väldigt välbehållen för din ålder" Hahaha, säger han 90+. Så roligt 😂

Dessa gamlingar är så goa.
❤️

PUSS! 💋

Likes

Comments

Hej sötnosar!


Har ni det bra?


För ett litet tagsedan var jag hos min favorit sedan många år, Camilla på Mikki Inc. (www.mikkiinc.se) för att ta ut allt mitt löshår och sedan sätta i nytt. Ni förstår att sedan Agnes kom så hände det klassiska, jag tappade mycket av det hår som man inte tappar när man är gravid.


Men inte bara det, jag har fått så otroligt mycket mer hår på huvudet. Hår som jag aldrig har haft tidigare, haha! Anledningen till det beror på några tabletter som jag nu käkat i snart fem månader. Jag har hört att folk sagt att tabletterna har hjälpt dom och jag tänkte, ja varför inte testa? Så jag äter dom två gånger om dagen och har gjort det ny då som jag sa ca fem månader. Grymt verkligen!


Så det har verkligen behövligt att ta ut allt gammalt hår för att klippa igenom och sedan sätta in lite nytt hår. Till både min och Camillas stora förvåning dock så är mitt egna hår lika långt som löshåret! 😄 Jag har aldrig i mitt liv haft så långt. Löshåret har jag dock inte bara pga längden utan också för volymen. Jag har ju det typiskt skandinaviska håret, tunna, raka, supermjuka och blonda hårstrået.


Det löshåret som Camilla använder på mig är av märket SoCap och metoden är nailhair, alltså slingor med keratinfästen. Det absolut bästa enligt mig!

SoCap är så bra pga att keratinfästerna är mycket mer skonsammare mot ditt egna hår än vad andra fästen är, framförallt vid uttagning/omsättning av löshåret. Ditt egna hår slits alltså inte så mycket!

Jag har även testat andra metoder som tex tejphår, och det är fint på många andra men med mitt skandinaviska hår så håller inte fästerna och löshåret bara glider ut. Så den metoden är mer rekommenderad till er med lite grövre hårstrån.


Alla SoCapslingor är remy, alltså att alla hårstrån är rättvända och av äkta löshår så du kan styla det precis som du vill! Locka, platta, slinga, föna, klippa.. Ja you name it!


Nu till en fråga, vad tycker ni att jag ska göra nästa gång? Jag har haft allt från platinablont, ljusblont, mellanblont, ombre (från ljusblont till mörkblont) till mörkare blont med ganska mycket mörka slingor. Jag tycker faktiskt att jag passar i allt, haha! Men det har också med Camillas otroligt duktiga frisörhänder att göra 😉 Tänk att jag har gått hos henne sedan 2008 när jag vann Miss Hawaiian Tropic och behövde den bästa frisören i Göteborg för jag skulle ner och tävla för Sverige i USA!


Jag lägger upp lite olika bilder så går ni gärna kommentera med vad ni tycker.


-För er som vill testa löshår, oavsett om ni vill testa SoCap nailhair eller löshår med tejpmetoden så får ni 10% rabatt av mig 💕 Och få ingår följande: Konsultation där ni går igenom färg och önskemål, löshåret, isättning av löshåret samt inklippning av löshåret och ditt egna hår.

För att få rabatten måste ni uppge FRIDA vid bokning och betalning. Erbjudandet gäller hos antingen Camilla eller Mikaela!


Salongen ligger i Partille, Furulunds centrum nära Allrum.

💻Hemsida: www.mikkiinc.se

📞Telefon: 031-444545

#mikkiinc #frisör #löshår #göteborg

PUSS! 💋

Likes

Comments

Godkväll och godnatt ni fantastiska läsare till min blogg.

Jag ligger i sängen, inatt har jag både min man och min dotter bredvid mig. Lite extra mysigt att ha barnen i sängen ibland. E är hos sin pappa i Uppsala denna veckan under jullovet, vi i familjen saknar han så mycket. Tänk att varje gång A hör hans röst eller ser sin storebror så skiner hon verkligen upp, på ett helt annat sätt än när hon ser någon annan. Det är underbart att se!
Även om jag saknar E väldigt mycket så vet jag att han har det bra hos sin pappa. 😊 Vi pratar och smsar flera gånger/dag. Det är skönt att ha en fin relation även om vi inte längre är ett par. Imorgon ska dom tex åka snöskoter! Åh så kul, jag önskar att jag kunde vara med. Men då hade C bara blivit frånåkt och han blir så gnällig då 😉

Resterande vecka ser ut som följande:
Onsdag: Jag ska besikta J's bil. Kanske mys med Malinda och hennes söta bebis.
Torsdag: Lugn förmiddag, på eftermiddagen ska jag och A åka till min bror och Evelina för att pussa ihjäl mig på Harry! 😍 sen träning.
Fredag: Träning på morgonen. Trott eller ej men jag ska jobba på akuten igen. Nu börjar jag jobba 25%. Både för att spara dagar och tjäna pengar men även för att jag saknar mina fina kollegor.
Lördag: Träning och jobb.
Söndag: Jobb och sen kommer äntligen vår älskade E hem igen.

PUSS! 💋

Likes

Comments

Hej vänner!

Måndag idag, solen skiner och jag är på ett bra humör. Efter åtta veckors svenssonsjuka är vi nu alla friska!

För några dagarsedan hade jag en sämre dag, jag fick punktering på min helt nya bil, jag blev överfallen och kallad hora framför mina barn av en galen okänd kvinna. Jag fick betala 1800kr för ett nytt däck och ja, den dagen var inte min bästa dag helt enkelt.

Men idag fick jag ett samtal av Bilia i Kungälv som berättar att dom står för däcket, så dom ska återbetala de 1800kr som jag la ut för däcket. Tack Bilia Kungälv för en bra service och fint bemötande!. 🙏 Ni gjorde min morgon!

PUSS! 💋

Likes

Comments

Hej och hallå! 😊

2016 är snart över och vi kliver snart in i 2017! Detta året har varit ett bra år för mig, fem årsedan jag opererades för min cancer (även om jag hoppades på ett friskförklarande och det inte blev så var ändå femårsperioden ett delmål), Agnes föddes och jag känner mig stabil i livet.

Vi får helt enkelt hoppas att 2017 fortsätter bra! Det tror jag förvisso att det kommer att bli, jag har mina närmsta vänner, min familj, utbildning och många roliga Event framför mig. Bring it on! 👌

Likes

Comments

Godkväll/Godnatt!

Jag har precis kollat klart på säsong två av serien SKAM och dör här i soffan så bra serie. Haha!

Julhelgen har gått i ett kan jag lova, upp till pappa den 23e i vetskapen om att min bror och hans tjej är på förlossningen några veckor förtidigt för att hon har fått havandeskapsförgiftning. Känner igen mig i det där då det drabbade mig när jag var gravid med Edvin. Hursomhelst så kom tillslut efter fyra dagars intensivt kämpande av fina Evelina lilla Harry! Så lycklig, jag har blivit faster! ❤️

Bildtext: Nästan exakt sex månader mellan Agnes och kusin Harry!

Likes

Comments