Header

Colca Canyon

Nästa stopp här i Peru blev vid Colca Canyon som är världens djupaste canyon. Här var huvudsyftet att spana in en av världens största fåglar, Kondorer. Vi såg upp mot fem stycken stora Kondorer som flög runt bland oss. Som närmast kom dom kanske 5 meter så det var häftigt! Häftiga fåglar! Resten av tiden här spenderades av att kolla den fina omgivningen och så träffade vi ett skönt gäng lamor. Lite fun fact om Cola Canyon: Detta ställe har rätt nyligen blivit ett populärt turistmål då området länge har terroriserats av en av landets terroristrupper, Shining Path. Det är även här, högt uppe i Colca Canyon som världens näst längsta flod börjar, Amazon floden.

Området är som sagt ganska svårtillgängligt så det krävs rejäla fordon för att ta sig dit!

Huacachina

Efter Colca Canyon åkte vi vidare mot Huacachina som är en stad som ligger mitt bland all sandöken. Här åkte vi runt på sandöken i en Sand Buggy vilket var huuuuuur roligt som helst. Var som att åka berg- och dalbana då vi åkte snabbt upp och ner från sandkullar. Vi gjorde även sandboarding ner från sandkullarna vilket också var sjukt roligt. Vi gillar fart!

Ballestas

Efter en nattbuss var vi sedan framme i staden Paracas där vi bland annat besökte ön Ballestas även kallat Perus egna "Mini Galapagos". Det var en båttur på runt 2 timmar där vi fick se sjölejon (både simmandes och på land), hundratals pelikaner, pingviner och massvis med fåglar som jag inte vet namnet på. Man får dock inte gå i land på dessa små öar eftersom man vill skydda djurlivet som är här, vilket är jättebra!! Så allt såg vi liksom från båten. Pingvinerna är definitivt min favorit men Erik gilla sjölejonen mer. Sjukt coola djur iallafall!

Efter Paracas åkte vi vidare till Lima som är huvudstaden här i Peru. Här spenderade vi en sista kväll tillsammans med hela gruppen. För nu har 35 dagar gått och gruppresan tar slut. Tråkigt att säga hejdå till alla som man kommit så nära under dessa fem veckor tätt tillsammans. Sista kvällen hade vi middag tillsammans och festade hela natten lång. Däremot var de flesta i gruppen kvar i Lima dagen efter också så vi samlade ihop gänget och hade ännu en sista avskedsmiddag på en fin restaurang där vi åt kött och drack rödvin. Tur nog behövde vi inte säga hejdå till precis alla då Ally och Jacob kommer följa med oss till Amazonas!!!!! Så roligt!! Vi hörs mer efter våra dagar i djungeln.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Förra onsdagen påbörjade vi vår vandring på Inkaleden mot slutmålet Machu Picchu!!!!! Vandringen pågick i fyra dagar där dag ett var den lättaste, dag två var den tuffaste och dag tre var den längsta. Dag två var verkligen hemsk stundvis då vi gick RAKT UPP för ett berg i över tre timmar och sen när vi väl kommit upp så skulle vi gå RAKT NER i över en timme. Självklart föredrar man ju att gå nerför (haha) men det var faktiskt sjukt drygt att bromsa sig ner för berget också. Dessutom ligger det här berget på Inkaledens högsta topp som är på 4200 meter. Och som vi sagt tidigare så är det extra drygt att röra sig på sånna här höga höjer. Dock trodde jag att Inkaleden skulle vara mycket drygare än vad den var. Sen visade det sig också att vår grupp var en av de snabbare grupperna då vi alltid kom fram till kampingplatserna flera timmar tidigare än vad andra grupper brukar göra. Så våra guider och porters var glada över att vi var så pass snabba, då det förenklade deras arbeten!

Varje dag när vi kom fram till platsen där vi skulle sova för natten var tälten uppställda och maten var färdiglagad. Allt tack vare våra porters som sprang i förväg med all vår packning (förutom våra dagsryggsäckar) och gjorde klart allt. Dom jobbade verkligen järnet av sig som fick lov att SPRINGA med all tung packning genom hela Inkaleden. Dessutom för så himla lite pengar till lön..... 270 svenska kronor tjänar varje porter för fyra dagars hårt slit och svett på Inkaleden. Så hemskt!!!!! Man undrar ju vart alla pengar som man betalat för att gå Inkaleden tagit vägen. Men hela gruppen gav en hel del i dricks till dom, så det kändes bättre!
Dag fyra gick vi upp 03.30 för att gå den sista biten till vårt mål, Machu Picchu, som var sjukt häftigt!!! Vår upplevelse på Inkaleden har verkligen varit helt fantastisk! Vi hade strålande sol varenda dag och regn endast ca två timmar när vi redan hade kommit fram till kampingplatsen och då hade skydd av tälten. Vi var en grym grupp som kämpade och hade kul tillsammans. Och vi vandrade bland fina vyer och träffade på en och annan Lama på vägen.

Första dagens tältplats

Här befinner vi oss på Inkaledens högsta punkt som är ca 4200möh.

Lamor fanns det mycket av under den andra halvan av inkaleden.

Sista tältplatsen innan vi är framme i Machu Picchu. Här märks det att vi tagit oss ner till djungeln då det är mycket varmt jämfört med tidigare dagar.

En av alla mindre Inkaruiner längs Inkaleden

Bild från Sun Gate. Under molnen finns Machu Picchu.

Solens tempel. En av de viktigaste byggnaden i Machu Picchu. Genom att fönstren är byggda åt speciella håll så kunde de genom stjärnorna veta vilken årstid det var.

Beviset på att Machu Picchu inte var färdigbyggt. Här höll de fortfarande på att hugga i stenblock för att färdigställa semesterstaden.

Likes

Comments

Sen det senaste inlägget har vi gjort massor med saker. Men pågrund av värdelöst internet i dessa länder och fullspäckat schema hela tiden har vi inte kunnat göra något inlägg. Sedan det senaste inlägget har vi bland annat besökt Potosi där vi åkt fyrhjuling och besökt en känd silvergruva. Att besöka gruvan var sjuuuuukt läskigt!!! Det var trånga utrymmen, vi fick lov att krypa och klättra, vi var där inne medan dom sprängde dynamiter (hela marken skakade) och arbetarna slet verkligen där inne. Aldrig varit så rädd! Efteråt googlade vi på silvergruvan och det visade sig vara en av världens farligaste turist-turer som man kan göra. Vi går inte in där igen...

Efter det åkte vi vidare till La Paz där vi cyklade Death Road vilket är en cykeltur som gör på världens farligaste väg. Det var sjukt kul men samtidigt läskigt med tanke på den smala vägen och alla de stup som fanns. Vår guide berättade att under de PR han arbetat så hade 3 guider omkommit på vägen så det var bra om man tog det försiktigt. I vår grupp var vi 15 personer och tre stycken kraschade (därav en som kraschade hela tre gånger!!!) och en annan fick brutal punka. En av dom som kraschade bröt armen och fick lov att avbryta sitt resande och åka hem. Trist nog. Men vi alla överlevde!!! Bolivia bjöd verkligen på både spännande och farliga upplevelser vi aldrig kommer att glömma

Sen lämnade vi Bolivia och åkte in i Peru. I Peru började vi med att besöka sydamerikas största sjö "Lake Titicaca". Här besökte vi flytande byar och bodde på Homestay. Vi alla blev tilldelade en varsin familj att bo hos under två dagar. Min och Eriks Mama för två dagar heter Aroura. Hon var väldigt söt! Hon bor väldigt fattigt till och vi fick hjälpa henne att laga all mat och hjälpa henne med sysslor under dagen. Problemet här var bara att hon pratade språket Aymara och jättelite spanska, så vi hade svåra konversationer där man fick lov att peka och gissa sig fram. Men det var en genuin och intressant upplevelse. Vi fick även prova på deras traditionella kläder och danser. Under vistelsen i byn fick vi bland annat spela fotboll mot det lokala laget, vilket var sjukt jobbigt då byn ligger på ca 4000 meters höjd.

Just nu befinner vi oss i staden Cusco här i Peru. Igår gjorde vi en tuff vandring upp till 5000 meters höjd till "Rainbow Mountain". Vi startade klockan 03 på morgonen med en bussresa i 3 timmar, sedan 3-4 timmars vandring upp, 2,5 timme ner och tillsist 3 timmars bussresa hem. Vandringen gjorde vi dessutom med endast en brödbit i magen. Frukostarna här är helt värdelösa!! Så det var tufft men helt klart värt det då det är en helt magisk plats!!!! Berget är dessutom nyupptäckt då det för två år sedan var helt täckt av snö. Men på grund av den globala uppvärmningen har snön smält bort och dessa färgglada berg har därmed kommit fram. Imorgon börjar vår fyradagars vandring på Inka Leden upp till Machu Pichu. Vi hörs!

När vi var uppe på toppen slog vi även höjdrekord då den ligger på över 5000 m höjd.

Likes

Comments

Vi har haft flera helt magiska och häftiga dagar på senaste här i Sydamerika!!!! Vi har dessutom hunnit med tre länder på dessa dagar, sjukt! Vi startade i Salta (Argentina) och åkte över till San Pedro (Chile) som var en 12 timmars dagsbuss genom Anderna. Tror jag aldrig njutit så mycket av en bussresa som av denna. Det var helt sjuka vyer!!! Och dessutom var vi riktigt högt upp, tror vi denna dag kom upp i 4800 meter. Väl framme i byn San Pedro tog vi in på hostel och här var höjden runt 3000 meter. Denna kväll vart det utgång och karaoke!
Nästa dag hade vi en lugn dag. Erik hade tandvärk och jag hade blivit förkyld så det passade perfekt för oss att bara ta det lugnt, strosa runt bland de mysiga gatorna och inhandla lite varma kläder. Eftersom vi är på sånna sjukt höga höjder bidrar det även till att det blåser mycket, är väldigt kallt trots att solen skiner och det är extremt ansträngande att röra sig (att gå typ 20 meter får en att flåsa som om man sprungit flera kilometer). Dock är fördelen att det alltid är blå himmel eftersom vi är ovanför molnen!😃 Så vi inhandlade lamatröja, lamasockor och en varsin dunjacka. Lamakläderna är jättemysiga verkligen!!! På kvällen denna dag hade vi bokat in oss på en astronomi-tur. Vilket innebar den sjukaste och mest klara natthimmel vi nånsin sett. Inte så konstigt när det är bästa stället i hela världen att kolla stjärnorna på!!! Vi såg miljoner av stjärnor och två planeter (Jupiter och Saturnus). Samtidigt fick vi en förenklad genomgång om hur stjärnor, planeter, sol, måne och allt där uppe hänger ihop. Tyvärr (för er del) har vi inga bilder på detta då det var svårt att ta kort i mörkret men vi har minnet i våra huvuden iallafall! Däremot har vi en bild från Bolivias stjärnhimmel som ni kan se här nedan, då kan ni bara tänka er hur coolt det var att kolla natthimlen i San Pedro.

Erik provar souvenirer!

Kliver över gränsen från Argentina till Chile.

San Pedros gator fyllda av gatuhundar...

Efter flera timmar av hunger kämpade sig Erik till denna lilla kiosk för att hitta något ätbart. Den låg kanske 200 meter bort och att gå så långt på dessa höga höjder är sjuuuuukt ansträngande. Så ni kan ju gissa hur trött Erik var när han kom tillbaka haha!

Nästa dag åkte vi från San Pedro till gränskontrollen för Chile och lämnade landet. Där ifrån hade vi en bussresa på 40 minuter där vi inte befann oss i något land? För sen var vi framme vid gränskontrollen för Bolivia. Från gränskontrollen i Bolivia började vår resa med Jeep genom öknen!!!! Det är så roligt att åka dessa bilar som tar sig fram överallt och genom alla möjliga olika miljöer. Vi har bland annat åkt bland sandöken, saltöken, färgglada berg, laguner, lamor, åsnor, kaktusar och alpackor. Natten spenderades mitt i ingenstans på den stora öknen som vi tar oss genom.
Dagen efter det åkte vi vidare med våra Jeepar och åkte till två till laguner (red and green) där vi bland annat såg flamingos! Vi åkte även till en naturell varmkälla att bada i och ännu fler häftiga berg och klippor. Hela tiden åker vi förbi lamor och alpackor. Så roliga djur!! Även denna natt spenderades mitt i ingenstans på den enorma öken i sjukt mysiga små hus. När vi väl var framme i den lilla byn där vi skulle spendera natten tog vi oss upp på ett berg fyllt med kaktusar och kollade den fantastiska solnedgången. Magiskt!!!

Juste kanske ska tala om att det varvas sandöken och saltöken här och där vi spenderade natten denna natt var huset gjort av salt, golvet var fyllt av salt och alla möbler vi åt middag vid var gjort av salt. Sen fanns ju självklart salt på middagsbordet också. 😉

Här står vi i kö för att få komma in i Bolivia!

Nästan hela gänget!

Reed Lagoon!

I förrigår tog vi våra 4x4 jeepar till den största saltöken där marken var helt kritvit så långt ögat kunde se. Det ser ut som snö, men det är faktiskt salt. Här spenderade vi flera roliga timmar! Vi tog oss även upp på ett berg fyllt av kaktusar här också och så fick vi en 360graders vy utav saltöken. Så cooooolt!!!! Sen gjorde vi några småstopp på vägen till nästa stad där vi besökte saltmuseum och ett gammalt kvarglömt tåg.

Likes

Comments

Dagarna här i Sydamerika går väldigt fort och vi har saker för oss hela tiden. Därför kommer vi framöver inte ha tid att skriva så många långa inlägg. Men vi kommer iallafall att fortsätta lägga upp inlägg med bilder och skriva lite kort vad vi gjort.

Vi har nu tagit oss från Buenos Aires och upp till Salta som ligger i de allra nordligaste delarna av landet. Staden ligger mitt bland bergen på ca 2000 meters höjd, och flygresan till Salta bjöd på fantastiska vyer över Anderna. Första dagen i Salta så åkte vi upp på ett berg med riktigt bra utsikt över utsikt över staden.

Andra dagen åkte vi till Cafayate som är känt för sitt vin. Vägen dit bjöd på helt sjuka landskap, och väl framme i Cafayate besökte vi en vingård och gick runt i den lilla byn omgiven av bergstoppar.

Likes

Comments

I måndags anlände vi till Buenos Aires, en stad som bjudit på blandade upplevelser, från FANTASTISK MAT och gatukonst till kriminalitet och stulna väskor. När vi landade på flygplatsen beställde vi som vanligt en Uber då vi även blivit avrådda från att åka vanlig taxi på grund av all kriminalitet i dessa länder. Tydligen är Uber olagligt här i Argentina men det fick vi inte reda på förens vi hade satt oss i bilen. Chauffören hade sagt till vakterna vid flygplatsen att han skulle hämta upp sina kusiner och därför blivit framsläppt till terminalen där han skulle plocka upp oss. När vi satte oss i bilen ville han veta våra namn och vi fick veta hans namn så att vi skulle kunna "spela av vi känner varandra" eftersom han hade sagt att vi var kusiner. Vägen in mot staden gick bra och han berättade för oss om Argentina och deras kultur. Det främsta är att alla argentinare äter kött och dricker vin. Dessutom äter argentinare aldrig middag före 21.00 , går aldrig i säng innan 00.00 och sover endast 4-5 timmar per natt. Buenos Aires är tydligen staden som aldrig sover då de menar att man får sova när man dör istället.

Puerto Madero

Nästa dag spenderades i två olika stadsdelar, först Puerto Madero och sen La Boca. Puerto Madero är den nya stadsdelen där alla stora företag finns och alla rika bor. Platsen är väldigt modern och nybyggd och det finns typ som en strandpromenad längs vattnet här. Längs vattnet ligger många fina restauranger och efter vägen går man även förbi presidentpalatset.

La Boca

Argentina bjuder på mycket konst och färgglada gator överallt. Framförallt vid stadsdelen La Boca. Fint va?? Här beställde vi in rött vin, kollade när en konstnär målade och tittade på lite tango. Vi köpte även en fin poster av konstnären med motiv från La Boca.

Här visar konstnären att han varit med i svensk tidning i en artikel som handlade om tango!

Så här färgglada borde alla gator vara!

Palermo Soho

Mat

Alltså maten här i Argentina är gudomlig. Till lunch en dag tog Erik en hamburgare (som dessutom hette "Erik Burger") och det var den bästa burgare han någonsin ätit!!!! Min pizza var också sjukt god men kan erkänna att hans hamburgare var gudomlig! Varje middag har vi ätit kött och druckit rödvin. Sjukt sjukt gott. Igår var våran sista dag i Buenos Aires så vi letade på en bra restaurang med bra kött på tripadvisor och gick dit. När vi hittat restaurangen tittar vi på varandra och säger att restauranger känns för fin för oss men vi gick in ändå. Alla stirrade på oss. Inte så konstigt när det bara sitter kostymnissar från Buenos Aires yttersta socitet, och där kommer vi in där i fula kläder. Vi har ju minimalt med kläder med oss och användningsområdet för fina kläder är inte speciellt stort så det har vi prioriterat bort. Liiiiite pinsamt att sätta sig där på den sjukt överklassiga restaurangen i myskläder. Men hur som helst, köttet var faaaantastiskt gott. Köttet smälte i munnen. Så det var det värt!!!

Igårkväll mötte vi upp gruppen som vi ska resa med i fem veckor framöver genom Argentina, Chile, Bolivia och Peru. Vi är en grupp på 18 personer och gruppen verkar riktigt skön. Imorse när vi skulle åka buss till flygplatsen med gruppen hände dock en sjukt tråkig sak. Vi packade in alla väskor i bakluckan på bussen, satte oss på bussen och inom loppet av att busschauffören stänger bakluckan, går in i bussen och låser bakluckan inifrån så hinner TRE VÄSKOR bli stulna från bakluckan på bussen. Alltså det tog mindre än en minut. Fattar ni hur snabba dom är? Och hur mycket man måste hålla koll på sina saker här? Det är helt sjukt!!!!!! Sjukt tråkigt och jobbigt för dom i gruppen som blev av med sina väskor och alla sina saker alltså. Det var inte våra väskor iallafall då våra låg längst ner i bakluckan som tur var.

Likes

Comments

Igår tog vi flyget från Sydney vidare till Sydamerika!!!!!! Närmare bestämt Chile. Vi flög från Sydney 11.30 den 16/4 och landade 11.30 den 16/4 i Chile. Så tack vare tidsskillnaden reste vi i 12 timmar utan att förlora någon tid, coolt va??
Vår resa i Sydamerika skulle egentligen börja i Argentina (i Buenos Aires) men alla flyg från Sydney hade mellanlandning i Chile (Santiago) och därför valde vi att göra en lite längre mellanlandning på 24 timmar så att vi skulle hinna upptäcka staden Santiago!! 😃Så när vi kom fram till Santiago var det bara att börja utforska staden innan det blev mörkt. Vi började med att gå till Cerro San Cristoball som är ett berg/en kulle där man får en sjukt bra utsikt över hela den stora staden med den häftiga bergskedjan Anderna i bakgrunden!!! Superfint!! Dock var det ganska grått och dimmigt den här dagen så både Anderna vart svårare att se och staden vart rätt grå. (Dock bjöd Santiago på en fantastisk solnedgång på kvällen.) Vi var lite lata idag då vi istället för att traska upp för alla trappor på berget/kullen valde att ta ett "tåg" upp. Det var väldigt bekvämt men vi var verkligen inte dom enda som vad trötta en söndag så det tog sin lilla tid att komma på tåget. Väl där uppe var vi ett tag och njöt av vyn innan vi sen tog Zipline ner på andra sidan av berget/kullen.

Efter det gick vi till världens femte högsta byggnad, Gran Torre Santiago. Där inne fanns det massor med kontor och ett stort köpcentrum som ska vara det största köpcentret i hela Latinamerika. Byggnaden är 300 meter hög och har 61 våningar och självklart åkte vi hela vägen upp. Det var riktigt högt och här fick man en ännu bättre vy över staden och Anderna. Här satte vi oss och njöt ett bra tag medan solen faktiskt började spricka fram och efter ett tag gick ner.

Efter det åkte vi ner till shoppingcentret för att kolla butiker och äta middag. Ja det var väl typ det vi hann göra i Santiago! 😃⛰Folket här är väldigt kristna vilket gör att det finns kyrkor och kors lite överallt. Santiago som stad tycker vi var otroligt cool på grund av att det är en så sjukt stor stad och dessutom är omringad av de fina Anderna. Dock tyckte vi att det var en rätt läskig stad då alla varnar oss för att hålla hårt i våra väskor och värdesaker, att man inte ska vara ute i staden efter att solen gått ner och det är mörkt, inte lita på någon och att man alltid måste vara vaksam. Så det är en rätt kriminell stad. Det är även anledningen till att vi inte har så mycket bilder här ifrån då vi inte vågade ta upp kameran förutom vid turistställena. Dessutom kände man sig väldigt utstirrad av människorna här och man kände sig allmänt "liten", liksom rädd för att bli påhoppad eller rånad. Vi var väldigt utstirrade även i Asien men där tänkte vi inte lika mycket på det/brydde oss inte eftersom det inte var lika mycket varningar om kriminalitet där.

Likes

Comments

Efter en fantastisk vecka i Sunshine Coast har vi nu flugit ner till storstaden Sydney! Här har vi varit i tre dagar och vi har haft det helt underbart! De första två dagarna bestod av shopping, fest och några av de självklara turistattraktionerna, Opera huset och Harbour Bridge. Vi tog en färja ut till Milsons Point då vi fick se både Opera huset och bron utifrån havet, vilket var väldigt fint. Sedan gick vi Harbour Bridge tillbaka in till hamnen för att kolla närmare på Opera huset. En positiv överraskning vid Opera huset var att vi stötte på en säl!!! Jättesöt!! Juste nån kväll åt vi krokodil också. Vi tog en varsin krokodilhamburgare, det var roligt att prova och gott var det. Vi har även hängt en del med Erik och Emma från Leksand som bor här i Sydney, supertrevligt!! De har visat oss runt och varit våra privatguider.

Igår tog de med oss till Coogee och därifrån gick vi the coastal walk till Bondi Beach (en av världens mest kända stränder). Alltså wow vilken fin strandpromenad!!!! Australien är så fint!!!!! Väl framme vid Bondi Beach var vi svettiga och skulle precis slänga oss i de stora vågorna då en livvakt kom fram till oss och rekommenderade oss att inte bada där på grund av så starka strömmar och höga vågor. Men det gick att bada längre bort på stranden så vi gick dit istället och badade. Det är sjukt höga vågor här i Australien och det är sååå kul att hoppa i dom. Efter en svettig promenad runt strandpromenaden och badandet var vi vrålhungriga och gick till The Bucket list som är en riktigt bra restaurang med god mat, goda drinkar och bästa utsikten över havet och stranden. Efter det tog vi bussen tillbaka in till staden igen och gick till Royal Botanic Garden som också det var superfint. Australien är verkligen fantastiskt!! Erik (Emmas Erik) fyllde dessutom år igår (grattis igen!!) så på kvällen när vi skulle ut och äta middag så överraskade vi med att alla hans kollegor var med på middagen också. Så vi vart ett stort gäng på 20 personer. Överraskad blev han minsann. Jag och Erik (min Erik) provade musslor för första gången och dom var fruktansvärt goda!!! En helt perfekt dag med andra ord.

Vi är så nöjda med vår vistelse i Australien! 😃

Likes

Comments

Hallå igen!
Vi har förflyttat oss från Cairns ner till Sunshine Coast, närmare bestämt Alexandra Headland. Här är vi och hälsar på Emma och Jeppe som bor superfint här i en lägenhet jättenära havet!😃 Emma är från Leksand och är en tidigare arbetskollega till både mig och Erik, och Jeppe är hennes pojkvän!
Första dagarna här tog vi det bara lugnt vilket var rätt välbehövligt då vi verkligen gör någonting varje dag. Vi kollade bland annat på alla häftiga surfare (alla surfar verkligen här) och promenerade i området. Så var rätt skönt att chilla lite. Ansträngande att ha så roligt som vi har😉 I fredags tog Emma och Jeppe med oss ut på sightseeing där vi bland annat var på pelikanjakt (det vart en fullträff på första försöket, tror vi såg 5 pelikaner på ganska nära håll), kollade på vattensporter och åkte till Twin Waters. Så det var as roligt och bra att ha privatguider som kan stället! 😃 Vi avslutade på en mexikansk restaurang som var väääldigt smarrigt!!

I lördags var vi på ett zoo här i närheten. Den ägs av Irwin-familjen, ni känner säkert igen Steve Irwin (krokodiljägaren) som avled för några år sen. Hur som helst, det var en stor djurpark vilket även betyder att djuren har stora inhägnaden, vilket vi tyckte kändes bättre. Man får ju lite ont i magen av att djuren är instängda och inte lever i frihet. Exempelvis känguru och koala hade stora områden där vi människor fick gå in i inhägnaden. På kvällen gick vi ut och åt middag med Emma och Jeppe och då slog vi till på 10-rätters!!!! Det var mat inspirerat från Sydamerika. Roligt och riktigt gott att prova på, speciellt innan vi snart ska dit! Mätta är bara förnamnet på vad vi blev.😍 (Vad alla 10 rätter bestod av finns på en bild här nedanför)

I tre dagar nu (söndag, måndag och tisdag) har vi åkt till Noosa för att lära oss surfa! Noosa ligger ungefär 1h med buss här ifrån Alexandra Headland och det ska tydligen vara det ultimata stället att lära sig surfa på. Första dagen tog vi en surflektion på 2 timmar för att få hjälp med grunder och teknik. Vi båda lyckades faktiskt stå på brädan direkt. Så de andra två dagarna har vi bara hyrt surfbrädor och övat själva. För övning krävs kan jag lova er!! Ojojoj så torktumlare vi blivit av vågorna. Fått in så mycket saltvatten i både näsa och mun. Och fått ett och annat skrapsår. Men vet ni hur rooooligt det är? Det är sjukt kämpigt dock men det är det värt för det är en så jäkla häftig känsla att fånga en våg!🌊🏄🏽 Man lär ju passa på att lära sig medan man är i världens surfland!

Vi åkte faktiskt till Noosa idag igen för att surfa men vågorna var alldeles för stora för att vi ens skulle våga oss ut, det var varningar för att det var jätteströmt och dessutom så stängde surfuthyrningen igen precis när vi kom dit. Så det vart sol och bad istället. Jäklar var roligt det var att bada i dom där stora vågorna!!! Efter lunch gick vi en bit i den fina nationalparken som finns här i Noosa också och där satte vi oss och kollade på alla proffs-surfare som antagligen tyckte att de gigantiska vågorna var helt perfekta. Medan vi satt där fick vi se hoppande delfiner ännu en gång. De hoppade bara några meter ifrån surfarna. 🐬

Likes

Comments

Det är nästan en vecka sedan vi uppdaterade bloggen senast men denna gång kan vi inte skylla på uppkopplingen då vi nu befinner oss i Australien som är toppmodernt i förhållande till länderna vi besökt i Asien. Anledningen till den dåliga uppdateringen beror helt enkelt på att vi haft jäkligt fullt upp sedan vi kom till Australien. Förra tisdagen anlände vi i Sydney och vi skulle direkt ta oss upp till Cairns med ett anslutningsflyg samma morgon. När vi väl skulle borda planet kom kaptenen in i Gaten och började prata om att vi måste flyga runt någon cyklon som skulle dra in samma morgon???? Vi började då googla lite och insåg då att den värsta cyklonen på flera år skulle dra in precis samma morgon i området dit vi skulle, (bra tajming) dock var det lite sent att ångra sig så det var bara att sätta sig på planet och hoppas på det bästa. Den 2 timmar långa flygfärden var oerhört skakig men vi tog oss fram helskinnade. Väl framme i Cairns möttes vi av en enorm hetta (kl 6 på eftermiddagen var det fortfarande 35 grader ute), värmen och luftfuktigheten i Cairns fick Asien att framstå som kyligt..... Den sjuka värmen berodde såklart på cyklonen som på något vis rört om i grytan så att all värme hade dragit till norra Queensland där vi var. Utöver en skakig flygresa och den enorma värmen så märkte vi faktiskt inte av cyklonen någonting mer. Men vi har dock fått planera om vår rutt här i Australien då cyklonens drog in precis i området dit vi tänkte åka efter Cairns, vi har tyvärr fått skippa Whitesundays pga av översvämningar och öven många andra ställen utmed östkusten. Nog om detta oväder.

Under veckan som gått har Cairns bjudit oss på strålande solsken och värmebölja. De första 2 dagarna här hängde vi mest i lagunen och inväntade vår tripp i Barriärrevet. Cairns är verkligen en supermysig och otroligt fräsch liten stad som jämfört med Asien är ett litet paradis när det gäller renlighet. Allt känns nybyggt, rent och fräscht vilket vi kanske uppmärksammar lite extra då vi spenderat de senaste 4 månaderna i smutsiga Asien. Vi tänkte visa lite mer bilder från Cairns senare i inlägget för vi måste ju börja med det fantastiska Barriärrevet!!

Vi hade bokat in oss på en så kallad liveaboard båt vilket helt enkelt innebär att man bor på en båt och enbart ägnar dagarna åt att dyka. Så under tre dagar gjorde vi endast tre saker, dök, åt och sov. Dessa tre dagar har nog vart de fränaste hittills på resan. Totalt gjorde vi 12 dyk, och alla gjorde vi helt ensamma utan guide vilket var läskigt i början då man måste navigera själv, hålla koll på tider, syrenivåer osv. Man måste alltså börja planera sitt dyk vilket man inte behöver göra när man har en divemaster med sig som sköter det. Att dyka ensamma gjorde bara dykningen ännu roligare, man vart så mycket friare och utvecklades enormt mycket som dykare! Vi lärde oss att planera och genomföra dyken på ett säkert sätt men även att kunna fatta beslut om vad vi ska göra när problem uppstår under ytan! Att befinna sig nere bland alla koraller och fiskar är verkligen någonting som alla borde få uppleva. Det finns så mycket att se där nere, allt från att simma efter en fisk som är lika stor som en själv till att ligga still och inspektera en räka som kryper omkring i någon korall. Men det häftigaste var nog ändå att dyka med alla hajar, och särskilt på nattdyken. Dock så höll vi på att skita på oss en gång då en haj på ca 15 meters avstånd helt plötsligt byter riktning och börjar simma rakt mot oss. Vi gör de två saker man ska göra för att skrämma bort en haj men den fortsätter ändå rakt mot oss, snabbare och snabbare. Tillslut är han så nära att jag bara blundar medan han simmar rakt in i våra fenor. Det ögonblicket då en haj kommer rakt emot oss på det sättet kommer vi aldrig att glömma. 😳 Sammanfattningsvis kan man säga, fantastisk mat och fantastisk dykning... mer än så behöver vi inte säga om dessa fantastiska dagar på havet. Kolla på filmen och bilderna nedan så ser ni hur bra vi haft det.

Inför varje dyk gick vi igenom hur revet på den aktuella platsen såg ut och hur det skulle navigeras. Speciellt för just denna plats är att det finns ett ställe där man kan se Lionfish (som ni ser en liten skiss på i det nedre vänstra hörnet på kartan).

Detta blev snabbt samlingspunkten efter ett dyk för att försöka lista ut vad man såg där nere i djupet.

Skydiving från 4,5km höjd

Efter dagarna ute i korallrevet så gjorde vi någonting annat sjukt häftigt. Vi hoppade fallskärm från 4,5 km höjd där man först föll fritt i 60 sekunder och 200km/h innan man fällde ut fallskärmen. OOhhh satan vilken upplevelse. Det går faktiskt inte att beskriva hur det känns att slänga sig ut ut ett plan på över 4 km höjd och bara falla fritt genom molnen. Bara ni som gjort det vet!!! Tyvärr har vi inga bilder eller filmer från det då vi valde bort foto/video paketet då det kostade lika mycket som själva hoppet, och eftersom vi är backpackers kan man inte köpa allt!

CAIRNS

Denna lilla stad har verkligen blivit en favorit för oss. Det som gör den så mysig är den super långa strandpromenaden som verkligen alla hänger på. Här gör man allt från att sola, badar i lagunen, läser en bok, käkar picknick, grillar på de offentliga grillarna till att träna på något av alla utegym, ta en springtur och mycket, mycket mer! Alla restauranger ligger precis i närheten och man kan enkelt köpa med sig en picknick till parken.(exempelvis en donken picknick).

Detta är den enorma poolen som alla badar i, och det finns till och med en liten sandstrand i polen med sandbotten!

Vem blir inte sugen på att ta sig en löprunda i dessa omgivningar? Överallt finns det ytegym som man kan stanna till vid, och blir man törstig så finns det vattenstationer utspridda längs strandpromenaden. Att inte bli sugen på att träna här är typ omöjligt.

Känner man inte för att träna själv finns det massor av aktiviteter man kan vara med på, exempelvis så kör de crossfit och typ friskis och svettis på gräset ute i parken. Som sagt så är det omöjligt att inte vilja träna i den här staden!

Att ta ett dopp i havet efter ett träningspass är inget som rekommenderas då både krokodiler och giftiga maneter bor här!

Alla hänger verkligen på strandpromenaden och det finns massor av grillar efter vägen som man kan använda. Bara att gå dit och vrida på gasgrillarna! Grillarna har även olika namn så man enkelt vet vart man ska, när man ska träffa kompisar!

Här bor vi, mitt i en "Tropical Garden" som de kallar den!

Vi avslutar detta långa inlägg med ett bra motto!

Likes

Comments