Igår hade vi en föreläsning om Immaterialrätt och upphovsrätt med vår lärare Örjan Petersson. Detta var en väldigt viktig föreläsning och jag lärde mig en hel del. I och med att jag fotograferar mycket var denna informationen väldigt viktig för mig. Det är bra att veta vad man får och inte får göra som fotograf. Exempelvis får man fotografera vem som helst såvida bilderna är tagna på en offentlig plats, detta var dock något jag redan visste i och med min gymnasieutbildning men något jag inte visste var att man får "härma" någon annans artefakt (verk). Man får alltså "härma" någon annan konstnärs tavla in i minsta detalj, men jag får inte säga att det är ett verk av den ursprungliga konstnären utan jag måste säga att det är jag som har målat tavlan. Något man däremot inte får göra är att härma ett varumärke eller ett mönster då de skyddas av varumärkeslagen (VmL) och mönsterskyddslagen (ML) och om man då skulle härma något av detta så talar vi om kopiering. 

Vi diskuterade även upphovsrätt på föreläsningen och även där var det en hel del viktig information. Den ideella rätten finns det något som heter och den är till för att skydda konstnärliga och litterära skapade alster och den ideella rätten kan inte förhandlas bort. Alltså om jag fotograferar något så är mitt foto skyddat i 50 år efter att den togs. Däremot kan min bild uppnå verkshöjd, vilket den gör om den är tagen på ett sådant sätt att det är i princip omöjligt för någon annan att framställa en exakt likadan bild. Om ett verk uppnår verkshöjd är det skyddat i 70 år efter upphovsmannens död. Med hjälp av upphovsrätten är mitt verk alltså skyddat i många år framöver vilket gör att det är olagligt för någon annan att använda exempelvis något av mina fotografier utan tillåtelse och utan att ange mitt namn. 

Det finns även något som heter Creative Commons vilket är ett licenssystem som en upphovsman kan använda för att andra ska få tillstånd att använda dess verk. Inom Creative Commons finns det sex stycken olika licenser som till exempel "erkännande". Om man vill använda en bild där den licensen gäller måste man alltså alltid ange upphovsmannens namn.

Detta var bara ett litet urval av det som Örjan gick igenom på föreläsningen och mer än detta kan jag inte blogga om idag, för då skulle detta inlägg bli flera sidor långt! Hoppas ni i alla fall fick en liten inblick i immaterialrätt och upphovsrätt.

/Frida

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments