Efter strul med uppladdningen och segt wi-fi så är videon äntligen uppe på YouTube! Hoppas ni tycker om den :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Hoppas ni alla hemma i Sverige mår bra! Själv mår jag bra och är väldigt glad över att det börjar bli höst här borta. Har verkligen fått vara med om den perfekta hösten hittills. Klarblå himmel nästan varje dag, färgglada löv och krispig men ändå varm luft. Hahaha jag är ju ändå för svensk, pratar om vädret… Men, men i detta inlägg hade jag tänkt att skriva om alla klasser jag tar och vad jag tycker om dem. Eftersom detta år in räknas när jag kommer tillbaka till Sverige så kunde jag välja många roliga klasser också vilket är väldigt skönt!

I min skola har vi A-days och B-days. Det betyder att vi har fyra olika lektioner varannan dag istället för samma åtta varje dag som de flesta amerikanska skolorna har.

Mitt schema för A-days:

Period 1 (08:15-09:40): Math 3/Algebra 2 - Jag var tvungen att ta matte i min skola av någon anledning. Tror det är för att min skola är generellt dålig på matte, men annars är det ett ämne som man inte behöver ta för EF. Man lär sig endast algebra och hittills tycker jag att det varit lätt. Självklart är det svårt med nya ord på engelska och vissa saker som de gör här som jag aldrig sett förut men det funkar bra. Testen är ofta flersvars frågor och nästan inga problemlösningar vilket är skönt. Dock har vi läxor varje dag men de går ofta fort att göra. Den här lektionen är bara en timme för sedan har jag en halvtimmes ”study hall” där det är meningen att man ska plugga matte eller annat.

Period 3 (09:45-11:05): Senior Privileges - Något som alla seniors på min skola har och är nästan det samma som håltimme. Jag brukar ofta sitta i biblioteket med min kompis som har det samtidigt som jag och göra läxor eller bara chilla. Någon gång har vi åkt och köpt lunch eftersom min nästa ”lektion” är lunch.

A-lunch (11:10-11:40): Det finns A,B,C och D-lunch på min skola och när man har lunch beror på vad läraren bestämmer som man har lektion med nära lunch tid.

Period 5 (11:45-13:05): Choir - Ja, under denna lektion har jag kör. Vi sjunger i en timme och tjugo minuter och jag tycker väll helt okej om den lektionen. Min lärare är väldigt petig vilket är bra men kan bli lite segt och långdraget ibland. Gillar inte riktigt musiken vi sjunger häller men det kanske blir bättre när vi ska göra vår nästa konsert.

Advisory (13:10-13:40): Advisory är bara en halvtimme och är nästan detsamma som mentorstid. Vi samlas ett gäng elever varje dag med en lärare på skolan och gör olika administrativa grejer eller spelar spel osv. Vi kommer ha en hel dag för advisory i november och då ska vi förmodligen åka till Montreal i Kanada, wohoo.

Period 7 (13:45-15:10): Contemporary US & World Affairs - Detta är en klass som man behöver ta för EF och skolan vill ofta också att man gör det. Den här semestern pratar vi nästan bara om politik och vad som föregår i världen. Vi har bl.a. jobbat mycket med Nord Korea och nu har vi precis börjat med Ryssland. Jag tror att det är så att jag kommer läsa historia nästa semiter vilket jag verkligen hoppas på. Gillar nämligen historia mer än politik och tycker det skulle vara kul och intressant att se hur amerikaner lär ut historia från deras perspektiv.

Mitt schema för B-days (samma tider):

Period 2: Math 3/Algebra 2

Period 4: String Ensemble - Min absoluta favorit lektion!!! Älskar min lärare och musiken vi spelar är jätterolig. Vi spelar bl.a. ett medley från La La Land och älskar verkligen musiken ifrån den filmen. Om ni inte sett den så måste ni se den nu!!! De flesta är även väldigt duktiga och vi är fem stycken som spelar viola vilket är superkul. Vi är största sektionen och så brukar det inte vara. Alla violaster kommer och tar över haha…

A-lunch

Period 6: Basic Guitar - Under denna lektion spelar vi bara gitarr och jag är med i nybörjargruppen vilket hittills är väldigt enkelt. Har lärt mig noter vilket är kul men det blir lätt långtråkigt, hoppas det blir bättre snart. Den här klassen är bara under en termin så nästa termin kommer jag ha yoga vilket jag är ser fram emot sååå mycket!!! Hoppas det blir bra!

Period 8: Senior Literature and Composition - Det här är min engelska klass och i den är det endast seniors, annars brukar det vara blandat med människor från alla årskurser. Hela klassen kretsar runt böcker vi läser så vi har precis slutat jobba med The Catcher in The Rye och nu har vi börjat med Hamlet. Jag gillar verkligen min lärare för hon är snäll och verkligen intresserad och engagerad i det vi gör vilket fångar eleverna. Den här klassen är också endast en termin men jag kommer fortfarande ha engelska nästa termin fast på ett annat sett. Jag kommer ha Storytelling Power of Film vilket verkar väldigt intressant och fick träffa min lärare i början av terminen och hon verkar trevlig.

Nu vet ni alla vad jag gör på dagarna och hoppas ni inte tyckte det var allt för tråkigt att läsa om. Efter skolan har jag nästan alltid volleyboll träning eller match. Volleybollen är verkligen så rolig! Älskar att vara med i ett lag och älskar sporten bara överlag. Stort tips till framtida utbytesstudenter som vill pröva på en ny sport :)

Just nu håller jag på att redigera en kort vlogg från Washington D.C. som borde vara uppe på YouTube snart, håll utkik efter den!

Random bilder från Washingon D.C.

Likes

Comments

ÄNTLIGEN har jag gjort klart alla läxor och uppgifter för tillfället! Sååå skönt men känns nästan som att jag missar något... hmmm. Men men, just nu sitter jag i biblioteket och bara tar det lugnt eftersom jag har senior privileges vilket är typ som att ha håltimme. Som ni kanske förstått vid detta laget går verkligen allt i ett här borta och det är svårt att klämma in inlägg. Ska försöka lägga upp lite mindre och enklare inlägg i veckan som detta och sen lite större mer informerande inlägg någon gång i månaden. En video om mina lektioner är på väg också men har haft problem med överföringen av klipp från kameran till datorn. Hade tänkt lägga upp en vlogg för ett tag sedan men nu finns inte klippen längre :( tråkigt... Aja, får ta nya tag och spela in en ny video!

Hoppas ni alla har det bra! Har varit lite nere de senaste dagarna men idag känns det mycket bättre. Kan nog bero på att jag inte känner stressen från alla läxor längre, otroligt skönt!

Vi hörs! Saknar er alla där hemma <3

Lite bilder från de senaste veckorna!

Likes

Comments

Godmorgon!

För de flesta som läser denna blogg så är det inte morgon utan mitt på dagen men för mig är klockan just nu 07:51. Jag sitter i bilen tillsammans med mina värdsystrar på väg till skolan, det tar ca 10 min att åka dit så det är skönt! Idag är det en A-dag vilket betyder att jag har matte, senior privileges (typ håltimme för alla seniors), lunch, kör, advisory (ungefär samma som mentorstid) och sist historia! Om ni vill kan jag skriva ett inlägg eller göra en video där jag pratar mer om de olika klasserna som jag har.

Något jag märkt att jag uppskattar med min svenska skola är att alla dagarna är olika vilket det inte är här. Jag har ändå två olika dagar men i de flesta skolorna i USA har man samma varje dag... När vardagen kommer i gång fastnar nästan alla i ekorrhjulet vilket blir mer påtagligt här borta. Exakt samma tider och träning varje dag, ganska enformigt men gillar ändå att ha träning varje dag!

Nu är vi framme vid skolan och jag ska gå in och bara chilla i klassrummet en stund tills ännu en skoldag börjar! Ha det bra!

Huvudingången till min skola!

Likes

Comments

Hej!!!

Jag lever och jag har äntligen lyckas hitta lite tid för att skriva detta inlägg. Jag ligger just nu i sängen i mitt rum med musik i öronen och tänker på den senaste månaden i mitt liv. Jag har varit här Vermont i en månad redan, en månad?! Samtidigt som det känns som att tiden gått fort känns det också som att det var en evighet sedan jag klev in i mitt rum här för första gången... Livet har gått i ett och jag har inte riktigt haft tiden att stanna till och reflektera förens nu och har därför svårt att få ut mina tankar och känslor i fingrarna och vidare ut på tangentbordet. Visst har jag haft hemlängtan till och från. Jag känner ofta ett typ av tomrum inom mig där min familj och mina vänner saknas. Eftersom allt fortfarande är ganska nytt och annorlunda (börjar dock komma in i rutiner) så kan jag finna mig själv i att jämföra och tänka på mitt liv här och mitt liv hemma. Till exempel när jag och min värdpappa var och vandrade upp för det högsta berget här i närheten började jag tänka på när min pappa, Jonna och jag vandrade för ca 2 år sedan❤ Eller när jag och mina värdsyskon suttit i bilen och lyssnat och sjungit till musik har jag tänkt på alla "bilkonserter" som jag och min mamma haft❤Även när vi är och tittar på fotbollsmatcher (alltså soccer) tänker jag ofta på min lillebror och alla matcher jag sett honom spela. Jag har kommit på mig själv att vända mig om och leta efter mina fina kompisar (Swedish peeps❤) när en låt som jag kopplar till dem kommer igång under volleyboll träningen. Jag antar att det kommer ta lite mer tid att vänja sig helt och att jag kommer ha stunder där jag saknar mitt andra liv men jag försöker ändå påminna mig själv om att leva här och nu. Jag tycker ända att det går bra! Jag har träffat fina och roliga människor och har fått uppleva så mycket nytt den senaste månaden. Jag märker redan hur min engelska förbättras och att min fobi för att prata inför människor på engelska nästan är som bortblåst OCH jag får inte glömma att det endast gått en månad! Undra hur det kommer kännas efter TVÅ månader, det blir spännande!

Jag ska försöka lägga in så många bilder som möjligt från min första månad i Vermont och om ni har några frågor eller förslag på inlägg är det bara att skriva nere i kommentarsfältet!

Ha det bra tills nästa gång!

Första gången jag åt ute på resturang i Burlington! (största pizzan någonsin)

Mysig promenad med Autumn <3

Cornish Fair med massa djur och mat! På bilden till höger är en blooming onion!

En frukost och solnedgång vid en annan utbytesstudents lake house!
Bilderna till vänster och övre hörnet till höger är tagna uppe på Camel's Hump. Längst ned till höger är pappa, Jonna och jag uppe på Kebnekaise!
Atlanta city
Fires wheel i Atlanta!

Bild tagen i Atlantas akvarium, väldigt häftigt men samtidigt sorligt med alla instängda djur.

​Apple picking, volleyboll och mina första egenlagade Swedish Meatballs (dock med pasta...)

Likes

Comments

Nu har det varit lite radioskugga från mig på ett tag... Det har hänt så mycket och inte riktigt haft tiden att sätta mig ned och skriva ett inlägg tills nu. Men nu är jag tillbaka och kommer förhoppningsvis kika in här lite oftare hehe...

Så vad har hänt? MASSOR och inte ens säker på om jag kommer att komma ihåg allt. Vi börjar från början, dagen då jag började mitt nya liv för 10 månader (fortfarande galet). Den 9 augusti åkte jag mot Arlanda vid 13:00 tiden med hela familjen förutom katten😞kom på när vi var på flygplatsen att jag glömde säga hejdå till henne😥men jag får FaceTimea med henne hahaha. På flygplatsen mötte jag upp Klara, min fina vän, och efter ett tag kom även Olivia och Silas, mina andra fina vänner! NI ÄR BÄST ALLIHOPA!❤Och till alla som ville komma men inte hade möjlighet vill jag bara säga tack till ändå, love u!! Jag lyckades hålla in tårarna tills mamma började gråta och när jag såg min lillebror gråta när jag skulle igenom säkerhetskontrollen blev det jobbigt😞LOVE U OLLI! Väl igenom säkerhetskontrollen gick jag och köpte vatten, ett äpple och tuggummin (!!!) väldigt viktigt. Vid gaten träffade jag en annan tjej som oxå skulle på utbytesår. Jätteskönt att ha någon att resa med.

Nu snabbspolar vi lite... resan till London gick bra. Bytet gick bra och träffade fler studenter. Flygresan till New York var lång och jag hade jättesvårt att sova men fick se Skönheten och Odjuret finally, hahaha. Jag var med på sista bussen till Welcome Days och var framme klockan 02:00 på natten💤Jag hade alltså dygnat då kan man säga men var ändå inte så trött.

Welcome Days var så kul!!! Hamnade i en jättebra grupp med massa snälla och roliga människor och lektionerna vi hade var både roliga och lärorika! På fredagen åkte vi till NYC och känns inte som att det är socialt accepterat att säga det här hehe men blev mest stressad av staden. Antalet människor och att vi flängde från ställe till ställe kan ha bidragit till det. Det är nog viktigt att ha mycket tid där och veta exakt vad man vill göra. En annan olycklig sak som kan ha bidragit till min känsla var att en ficktjuv snodde min mobil😡Vi var på väg till mötesplatsen för att åka hem, skojar inte när jag säger att vi var typ 50 m där ifrån när någon tar min mobil ur fickan. Kände ingenting men det var en kille som helt plötsligt skulle gå framför mig väldigt bestämt. Det var även väldigt mycket folk och trångt. Sååå min New York resa slutade med att jag spenderade kvällen på polisstationen eftersom jag var tvungen att göra en anmälan för försäkringen typ... Medan jag satt där och blev dumförklarad av poliserna var alla mina kompisar på campet och hade kul. Aja jag fick iaf se Grand Central station och NYC by night hahaha. Jag kom tillbaka till campet halv elva på kvällen tror jag och där fick jag träffa Sofia! Det var så skönt att ha henne där då jag var ganska omtumlad och trött. HON ÄR BÄST!

P.S. så har jag med mig en annan mobil men den funkar inte eftersom den inte har något simkort men det kommer vi förhoppningsvis fixa idag. Känner mig lite naken utan den men som tur är har jag min dator. Kan säga att jag kände mig väldigt ensam igår morse när datorn var urladdad och jag inte fick laddaren att funka + att jag inte hade någon mobil och alla i huset sov, så kom hemlängtan krypandes.

Jag kom till Vermont vid ca 13:00 i lördags och där mötte min värdfamilj mig, min IEC, regionchefen för Vermont (tror jag...) och en annan utbytesstudent. Jag åkte tillsammans med familjen på massa ärenden, bl.a. till deras farfar! Han och hans fru bor jättemysigt och hade världens roligaste hund hahaha. Hans fru var jättesöt och bjöd på världens godaste lemonad. Vi plockade även blåbär från stora buskar (?), inte alla som i Sverige så vi plockar dem i skogen.

På kvällen åt vi middag hela familjen, även bröderna och det var väldigt kul! Det är en familj med humor hahaha. Sen gick jag och la mig väldigt trött.

Igår, söndag, åkte vi ut och seglade en stund med deras båt. Det var jättefint väder och solen var så stark men tror att jag klarade mig från att bränna mig. Direkt efter seglingen åkte jag och min värdsyster Anna tillsammans med min värdpappa för att plocka upp Annas kompis Bella och sen vidare till öppen volleyboll lektion typ. Det var vid skolan (holy vad många skolbussar😳) och det var kanske tolv anda ungdomar där som alla spelade på det bra laget, men det gick bra. Tränaren var jättesnäll och frågade tom om jag verkligen inte hade gått på volleyboll förut. Jag svarade bara att vi gjort det på idrotten och att vi hade en väldigt bra lärare (tack Göran!❤)

Efter volleybollen blev vi hämtade av Bellas mamma och åkte hem till henne för att bada och äta middag. Det var så mysigt och kul och deras grannar kom oxå över! Alla är så öppna och inbjudande här, love it.

Idag ska jag, mina systrar och Bella hitta på något förmodligen men kommer uppdatera om det senare säkert. Förlåt för världens längsta inlägg men det är många som vill veta vad jag haft för mig. Svårt att hålla igång den vanliga kontakten och uppdateringen när jag inte har Snapchat hahaha.

Hoppas ni inte blev skrämda av den långa romanen jag skrev😁Lovar att skriva kortare inlägg i framtiden hehe.

See ya!

P.S. stavfel eller grammatiska fel kan förekomma då jag inte läst igenom. Återkommer även med bilder i ett nytt inlägg!

Likes

Comments

Idag är det min sista dag i Sverige på väldigt lång tid och nu för första gången på länge kommer alla känslorna fram. Jag känner att jag måste skriva av mig lite och dels förklara för alla mina vänner där ute hur jag känner! Jag har för lite tid... Det är så många jag älskar som jag vill hinna träffa, så mycket jag vill göra men samtidigt måste jag hinna packa klart och vara med min älskade familj. Den här dagen räcker inte till och det hjälper inte när min hund Jonna följer med mig runt i huset och piper för att fråga: "Vad är det som händer?". Hon blir alltid orolig när vi packar och jag inser nu hur mycket jag kommer sakna henne, min älskade älskade hund❤När jag börjar gråta kommer hon springandes för att slicka bort tårarna och det gör mig samtidigt så lycklig för jag har världens finaste hund som bara med en blick kan lunga mig. Till alla mina vänner och släktingar där ute som jag inte hinner träffa ordentligt vill jag bara säga att jag ÄLSKAR er och om jag kunde önska något hade jag önskat att detta dygn kunde vara så länge att jag hann träffa er alla. Ni förstår inte hur mycket ni betyder för mig och allt fint ni har gjort för mig de senaste veckorna❤TACK!!!

MEN nu ska jag iväg på mitt livs äventyr och jag får tänka att mitt liv i Sverige får bara pausas i 10 månader, jag måste tänka så för annars blir det för jobbigt! Mina fina vänner har sagt till mig att de kommer finnas kvar och de hoppas jag verkligen på för vill inte förlora dem! Vill bara säga en sista sak till alla mina vänner... förlåt om jag kommer vara frånvarande i vissa perioder eller så. Jag kommer säkert ha fullt upp med att passa in i mitt liv där borta men vill ändå att ni ska förstå att jag inte kommer göra det för att jag glömmer er eller inte längre vill veta av er. SÅ KOMMER DET ALDRIG ATT BLI❤

Det känns mycket bättre nu när jag fått skriva av mig lite, tack för att ni läser!


Likes

Comments

Hej igen! Hoppas ni alla har en bra sommar!! Själv är jag på Mallorca och njuter av solen, nästan att det är liiiite för varmt hahaha. Nu är det endast några dagar kvar till jag sätter mig på flyget mot New York, iiiiihhh det är galet. Eftersom jag åker med organisationen EF kommer jag först åka till NY för ”Welcome days” i tre dagar innan jag reser vidare till min värdfamilj. Det går även om man vill att åka på ”Camp” i 10 dagar innan man åker till värdfamiljen. Det verkar jättekul men jag valde att inte göra det eftersom jag ville kunna följa med till Mallorca. Både ”Camp” och ”Welcome days” är inte i själva NYC men strax utanför tror jag, dock åker man dit för lite sightseeing :) Ni kommer säkert få se bilder där ifrån <3

Iallafall i detta inlägg hade jag tänkt berätta lite om min placering men kom på att jag har en video som jag ska lägga upp på YouTube som handlar lite om det så ni kan titta på den istället och om ni har fler frågor är det bara att fråga nere i kommentarsfältet!

Jag är verkligen jättenöjd och är väldigt taggad på att få träffa min familj!! MEN jag vill bara säga till alla där ute att inte stressa upp sig över sin placering. Jag fick vänta ganska länge men jag vet även några som ska åka samma dag som jag och som inte fått sina värdfamiljer än. EF jobbar väldigt hårt för att alla placeringar ska bli så bra som möjligt och ofta blir matchningen väldigt bra! Viktig är också att komma ihåg är att alla familjer kan kännas lite konstiga i början eftersom allt är såå nytt. Ju längre tid det går desto lättare kommer det att bli och kom ihåg, det är inte bättre, det är inte sämre, det är bara annorlunda!

Just nu går jag och väntar på att få mina flygbiljetter… Jag skulle fått dem i onsdags men har ännu inte fått dem, bläää… Jag har pratat med EF och det är tydligen de som jobbar i USA som fixar biljetterna och de jobbar för fullt så de kommer nog snart!

Jag kommer lägga upp här på bloggen när videon finns ute på YouTube! Internet här nere är vääääldigt långsamt så det tar lite tid haha…

Ha det bra så länge! <3

Här nedanför ser ni lite bilder från Mallorca!

Likes

Comments

Hej allihopa! Jag heter Frida och är 17 år. Den 9:e augusti flyger jag iväg på mitt största äventyr någonsin. Jag ska nämligen (som många av er säkert redan förstått) på utbytesår i USA och bo i Vermont i ca 10 månader (kommer berätta mer om min placering osv. i nästa inlägg) och jag har därför valt att skapa denna blogg. Jag skapar den dels för mig själv så att jag ska kunna titta tillbaka och komma ihåg vad jag gått igenom men även för andra och framtida utbytesstudenter. Det kanske är någon där ute som funderar på att åka men inte riktigt vågar och då hoppas jag på att kunna inspirera dig!! Självklart skriver jag även denna blogg för att min familj och mina vänner ska kunna följa mig på min resa.

Här kommer fem punkter som gjorde att jag till slut valde att åka på ett utbytesår (utan inbördes ordning):

  • Vill bli av med min engelska fobi… Har alltid varit rädd för att prata engelska men vill helt enkelt inte att det ska vara så längre.
  • Vill pröva på att leva det amerikanska ”drömlivet” som alla pratar om hahaha.
  • Utmana mig själv och bli rikare på olika upplevelser.
  • RESA! Se nya platser.
  • Vill inte ångra att jag aldrig gjorde det när jag blir äldre.

Jag vill bara säga till alla som verkligen velar på om ni ska åka eller inte att överväga alla positiva och negativa sidor som finns. Är det så att du velar pga att du inte riktigt känner att du vågar tycker jag du bara ska ta tjuren vid hornen och göra det ändå. Jag kan nästan helt lova att annars kommer du ångra dig. Du kommer alltid undra hur det kunde varit och vad du hade kunnat få uppleva. Ett bra quote som jag ofta tänker på när jag känner ”neeeej jag vill inte åka och lämna alla här hemma” är:

”Man ångrar bara det man aldrig gjorde”

Vet inte vem som sa det men tycker att det är väldigt bra! Själv bestämde jag mig verkligen i sista sekund för att åka. Jag bestämde mig för 3 månader sedan tack vare att mina två kompisar också ska åka. Vi satt och pratade om allt de skulle uppleva och kände bara att jag vill också göra det! Jag kan inte stanna här hemma bara för att jag inte vågar. Jag har nämligen alltid varit fascinerad av dem som åker och min mamma var även iväg ett år till USA när hon var 17 år. Det värsta som kan hända är att jag inte alls trivs och får åka hem och man får tänka att det bara är 10 månader ändå. Jag åker inte för evigt!!

Här nedanför ser ni lite bilder från Vermont!

Likes

Comments