Hawaii, Resor, Speciella händelser

Veckan med tjejerna på the big Island gick galet snabbt och efter ännu en skön natt i hotellrummet så packade vi in oss i minibussen en sista gång. Innan vi åkte mot flygplatsen så stannade vi och städade ur både släpet och bussen så att nästa grupp skulle få det fint och fräscht. Jag var bland de första som skulle flyga men fick ändå spendera nästan 2 timmar på den lilla men häftiga flygplatsen. Det är inte många flygplatser som har bungalows som gater och med stora palmer bredvid varje ingång. Flyget mot Oahu gick smidigt och när jag kom fram så fick jag leta efter bussen som jag skulle ta ett tag men hittade den tillslut och tog mig då bort till Waikiki Beach där mitt hostel låg. Det här var mycket fräschare än det första med stor terass på taket och utomhuskök. Det visade sig även att en tysktjej som jag träffat på touren bodde på samma hostel som jag och inte bara det utan även i samma rum. Hon var dessutom lika gammal som jag, hade bott i Chicago och varit på skolan i New York samtidigt som mig. Det var skönt att ha någon som man kände lite där så vi gick och köpte mat tillsammans och sen lagade vi pasta med tomatsås som vi sedan avnjöt uppe på terassen tillsammans med några andra som bodde på hostelet. Jag lände mig ganska så trött så jag gick och la mig tidigt men innan dess hann vi med en promenad längst med strandpromenaden och kring alla butiker. Det var verkligen en stor skillnad mot den förra ön för här var det riktig storstadskänsla och gatan hade lika gärna kunnat legat i New York då det fanns butiker som Chanel, Tesla och H&M på flera ställen. Det var lite häftigt att uppleva den stora skillnaden men jag måste säga att jag ändå föredrar de mindre städerna där naturen bevaras mer.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hawaii, Resor, Speciella händelser

Efter en sen och galen natt så var det skönt att få vakna upp i en mjuk hotellsäng och äta sig mätt på hotellfrukost. Vi packade sedan våra ryggsäckar och åkte upp till öns nordligaste punkt där vi först stannade till vid en staty av Hawaii´s första kung. Vi fick berättat för oss hur de insåg att de behövde en ledare och för att hitta den bästa så valde de ut en stor sten och den som kunde välta den först fick blev kung. Detta var ändå på 1800-talet så inte direkt så vi gör idag men efter detta så har Kamehameha släkten levt kvar, dock utan någon speciell makt idag.

Vi fortsatte sedan en bit till innan vi kom till vägens ände och vi fick kliva ur. Vi skulle nu gå på en vandring utan vår guide så vi fick tydliga instruktioner på hur vi skulle göra och var vi skulle gå. Allt kändes lätt men vi blev lite oroliga när vi såg alla varningsskyltar som var bredvid starten till stigen. Det var en stenig och brant stig nedför och det var väldigt psykiskt jobbigt att hela tiden hålla fokus på att inte ramla men tillslut så var vi nere. Och vandringen var verkligen värt det för naturen var verkligen helt underbar. Först så gick vi igenom en liten skog med slingriga träd med upphängda små gungor. Sedan kom vi till en stort stenremsa innan vattnet och där roade vi oss med att bygga ett stentorn som en roligt minne. De branta svarta klippväggarna var häftiga ned mot det blåa vattnet och när vi vände oss om så såg vi istället en lugn liten å och med böljande gröna kullar i bakgrunden. Skillnaderna var stora och det var häftigt att se hur många olika typer av natur som fanns på en och samma plats. Längre bort fanns det dessutom en tallskog med böljande sandkullar där man kunde gunga i en hög lian. Väldigt roligt och det pirrade verkligen i magen när man var längst ut på kanten och hörde hur repet knakade. Vandringen tillbaka till bussen sen var inte jobbig för huvudet utan med för benen då det var riktigt brant och värmen gjorde det inte lättare.

Trötta efter vandringen åkte vi sedan till vad som utnämnts till en av USAs finaste stränder. Visst var den fin men med stora hotellkomplex bredvid så tyckte jag nog att några av de andra stränderna som vi besökt var finare då de var mer orörda. Här låg vi länge och halvsov under parasollen och tyvärr så kunde vi inte bada så det fanns giftiga jellyfish's i vattnet. Vi avslutade sedan vistelsen med ännu en photoshoot i våra snygga palmkjolar och blomhalsband, denna gång även med vår guide som även han köpt saker.

Vår sista kväll tillsammans spenderade vi på ytterligare en strand där vi hade köpt med oss pizza till middag. Det var så mysigt att bara sitta där och snacka och se hur solen gick ned bakom oss. Veckan var verkligen jätterolig och vi hade så bra dynamik i gruppen och Preston vår guide var bra så det kändes lite tråkigt att vårat äventyr tillsammans skulle ta slut. Kvällen var iallafall jättemysig och efter stranden begav vi oss ned mot byn där vi köpte shaved ice till efterrätt, vilket är typ riven glass som är smaksatt med olika smaker. Det var roligt att ha smakat men jag tror nog att jag föredrar vanlig gräddglass framför detta.

Likes

Comments

Hawaii, Resor, Speciella händelser

Efter vår andra natt på det mysiga campingstället packade vi ihop våra saker igen i minibussen och begav oss norr ut på ön. Dagens första stopp var vid en häftig palmstrand där träden växte i alla möjliga riktningar och skapade som små dammar runt omkring dem. Utsikten över vattnet och bergen var jättefin och hade vi haft mer tid så hade jag gärna stannat och snorklat lite där.

Vi fortsatte sedan upp mot bergen där vi stannade till vid Raindow Falls och tittade på ett stort vattenfall. Ännu en ny upplevelse för mig och ett naturfenomen som inte finns i Sverige. Bredvid vattenfallet fanns det jättestora träd där rötterna blandades med de hundratals små stammar som flätats ihop med varandra. Vår galna guide klättrade upp säkert 20 meter i ett av dem men jag kände mig säkrare med att bara gå in i dem där de var ihåliga.

Vi fortsatte sedan till ytterligare ett vattenfall. Detta kom vi inte riktigt lika nära men man kände ändå hur högt och maffigt det var och de var till och med högre än Niagarafallen vid Kanadagräsen. På vägen hittade vi dessutom små söta röda bananer som var roliga att se.

På väg ned från berget stannade vi längs vägkanten hos en lokal kokosnöt försäljare. Vår guide sa att hon står där varje dag tillsammans med sin 3 månaders bebis och försöker få in pengar som hon kunde leva på. Vi var några som delade på en kokosnöt och vit ananas. Kokosmjölken tyckte jag inte riktigt om men köttet efter var lite godare. Ananasen däremot var helt gudomlig och den smälte verkligen i munnen för att den var så färsk.

Vi fortsatte sedan vår färd runt ön till Kailua-Kona där vi började touren och där vi skulle spendera de två sista nätterna. Jag somnade som vanligt i minibussen men de stunder som jag var vaken så såg jag som vanligt jättehäftig natur. Allt från öken liknande landskap till gräsängar och kaffeodlingar. Överraskande nog så skulle vi inte tälta de sista nätterna utan vi skulle ta in på hotell, något som nästan kändes tråkigt för att det var så lyxigt. Så när vi kom fram var vi några som hängde vid poolen innan vi gjorde iordning oss för middagen som vi skulle äta på resturang. Vi åt på en god asiatisk resturang och det var faktiskt skönt att få sitta på riktiga stolar och äta och slippa papperstallrikarna. På kvällen gick vi sedan tillbaka ned till poolen och hade poolparty alla tillsammans. En riktigt rolig kväll som jag nog aldrig kommer glömma.

Likes

Comments

Resor, Speciella händelser, Hawaii

En av sakerna som jag verkligen såg fram emot med min resa till Hawaii var att få se och uppleva en riktig vulkan. Det har tidigare känts så overkligt och bara något som man har sett på filmer och i tecknade serier. A har under hela året varit väldigt fascinerad av just vulkaner och hon vart väldigt orolig att jag skulle ramla i en när jag berättade att jag skulle besöka en. Men vi "pinky promised" att jag inte skulle ramla i någon lava men att jag skulle ta många bilder och sedan visa dem för henne när jag kom tillbaka.

Dagen började tidigt med att vi som vanligt åt frukost bestående av nutella mackor och sojamjölk med flingor och sen bar det iväg mot en stor nationalpark på ön. Vi skulle gå en lång vandring på över 3 timmar längs en led som gick igenom en gammal vulkan krater som hade ett utbrott 1959. I början var det som att gå igenom en regnskog då det var tätt med palmer och gröna växter som täckte kanterna längst den lilla stigen. På flera ställen fanns det sedan utkiksplatser där man kunde se ut över den stora kratern som var helt svart och utan några växter alls. Det var häftigt att se de stora skillnaderna mellan naturen och man kunde verkligen se en skarp kant dit lavan runnit och där regnskogen började. Vandringen var jättehäftig, dels bara att få uppleva natur som liknade regnskog men också när vi kom ner på den svarta stenen och man kände sig så liten på något sätt. Det fanns vissa likheter med svenska klipphällar då marken på vissa ställen var böljande och med små sprickor men annars var det här en helt ny typ av natur som var väldigt häftig att se. När det dessutom var klarblå himmel och strålande sol så blev det ganska så varmt och det kändes i benen när det var dags att börja klättringen uppåt mot parkeringen igen. Innan vi åkte vidare så gick vi en ytterligare led där man fick gå igenom en grotta där lavan hade runnit. Även det riktigt häftigt att se och naturen var även här helt unik.

Minibussen styrde sedan upp mot en annan vulkan, denna kunde vi dock inte komma lika nära och det med anledning för att det faktiskt var aktiv och hade het lava som vi kunde se med hjälp av kikare. Att se de orangea bubblorna och ångan stiga upp var verkligen häftigt och det var fanns dessutom ett museum där som vi kunde se fler filmer från det senaste stora utbrottet och bilder på hur de gestaltade vulkanerna förr i tiden.

Vi hade verkligen fullspäckat schema under dagen och nästa stopp skulle vara varma källor och en palmpark. De varma källorna var dock inte så varma då det hade blåst upp till storm och höga vågor hade slagit sönder en mur som gjorde att havsvattnet översvämmade poolerna och kylde ner vattnet. Det var lite tråkigt då det knappt gick att bada men platsen var ändå väldigt häftig och det var skönt att ta det lite lugnt en stund efter mycket vandring och nya intryck. Palmparken var också häftig och det var lite roligt att se vägskyltar som varnade för fallande kokosnötter, inte direkt något som vi skulle se hemma i Sverige.

Dagens sista aktivitet var även den kopplad till vulkaner och nu skulle vi få se lava ännu tydligare. Vi hyrde nämligen cyklar och sedan cyklade vi ca 8km till ett utkiksområde där vi kunde se när lavan rann ned för berget och ner i vattnet. Detta var tydligen något som hade börjat förra sommaren och det kunde sluta när som helst, något som kändes väldigt häftigt att få uppleva. Vi cyklade när det var ljust och sen satt vi tillsammans med hundratals andra och tittade på när lavan glödde i solnedgången och hur skenet blev mer och mer orange desto mörkare det blev. Cyklingen var även den rolig att göra och det var en upplevelse i sig att se alla lampor slingra sig framåt när vi cyklade tillbaka i mörkret.

Likes

Comments

Resor, Hawaii, Speciella händelser

Efter vår andra natt i tält på den svarta stranden packade vi ihop våra blöta tält efter kvällens regn och åkte iväg på resans första långa vandring. Målet var en strand där sanden var grön pga unika mineraler som fanns i bergen. För att komma dit så gick vi i över 1 timme genom ett öken liknande landskap med orange sand som verkligen färgade av sig. Naturen var så himla häftig och något som jag aldrig tidigare hade sett, något som summerar all natur på Hawaii ganska så bra. Stranden ar kanske inte så grön som jag förväntat mig men platsen var fortfarande jättehäftig med höga klippor omkring oss som vår guide galet nog gjorde volter ifrån. Vågorna var också väldigt höga, något som ibland var lite läskigt med det gav en mest adrenalinkickar, speciellt när vi åkte på små surfbrädor på dem hela vägen in till strandkanten.

Efter vår vandring tillbaka så var det skönt att sätta sig i minibussen igen och vila benen. Dock blev inte vilan lång för vi stannade på många ställen, bland annat USAs sydligaste bageri men även den sydligaste punkten på hela ön och i USA. Vi besökte även ett liten bondgård där de producerade egen kaffe, ananaser, honung och macadamian nuts. Kaffet var något av det godaste jag har druckit för det hade på något sätt en unik smak även om det var helt naturligt. Det var också häftigt att se hur kaffebönor växte, de är nämligen gröna och ser nästan ut som små oliver när de ligger i klasar på stora blad. Det var också spännande att se hur ananaserna växte upp från låga planet och hur de liksom stod upp och inte hängde som jag fått för mig.

Efter en lång dag med många aktiviteter anlände vi till vårt nya campingplats som låg på den östra sidan av ön. Anläggningen var en blandning mellan ett hostel och ett campingområde och det var som en dröm när vi kom in och såg att vi skulle få bo på gräs, att det fanns soffor att sitta i och framförallt duschar med duschdraperi. Det är häftigt att se hur så små saker kan göra en så glad och hur mycket man uppskattar saker när man har bott med lägre standard i några nätter.

Likes

Comments

Hawaii, Resor, Speciella händelser

Här kommer en liten uppdatering från Hawaii medans jag har internet. Resan hit i måndags gick bra även om det var segt med nästan 13 på resande fot. Hostelet som jag bodde på de första två nätterna var riktigt snuskigt men jag var bara där när jag skulle sova. Under tisdagen så var jag först ute på en 1,5 timme löp/gång runda längst stranden vilket var häftigt. Sen gjorde jag en manikyr och pedikyr som jag fick av finaste Nellie i tidig födelsedagspresent. På eftermiddagen åkte jag med en buss ned till en fin strand och kollade på när folk surfade. Onsdagen och min födelsedag började redan vid 4 när jetlaggen slog in. Lite senare packade jag ihop mina saker och gick och åt frukost på ett mysigt acaibowl-ställe. Jag pratade med både farmor och familjen och fick grattis hälsningar vilket kändes skönt. Vid 10 mötte jag upp med den grupp som jag skulle föra touren med och vi är 10 tjejer och en guide som ska vara tillsammans under veckan. Vi åkte och handla mat och åt lunch på ett lokalt hawaiianskt ställe innan vi kom fram till den strand som vi skulle sova på i 2 nätter. Sanden var svart och det var bara lokalbefolkning där förutom vi vilket var kul. På kvällen efter middagen så kom gruppen på födelsedagstårta, något som Nellie hade styrt med från Northbrook och som jag är så himla tacksam över! Är så lyckligt lottad att ha en vän som henne! Natten i tältet var okej, liggunderlaget var tunt och hårt men jag överlevde natten. Dock så vaknade vi till ösregn och alla våra saker blev blöta vilket kändes jobbigt, men vi är ju på Hawaii och då behövs det inte mycket. Frukosten bestod av nutella mackor och mjölk och flingor innan dagens första äventyr började. Vi fick alla låna flytväst, simfenor, cyklop och snorkel och sen snorklade vi i över 2 timmar. Vi såg en massa häftiga fiskar i alla möjliga färger, simmade 2 meter ifrån sköldpaddor men det häftigaste var nog när vi såg delfiner och hoppade och lekte 50 meter ifrån oss och som sedan simmade under oss, ett minne från livet. Eftermiddagen spenderade vi på en annan strand där vi bara tog det lugnt. Vi hade alla dessutom köpt hula-hula kjolar, kokosnöt toppar och blomhalsband så vi hade en rolig photoshoot som alla på stranden verkade tycka om. Nu är vi på en matbutik igen och sen ska vi tillbaka till samma strand för att spendera en natt till där. Täckningen verkar vara dålig på ön och jag vet inte schemat för resten av veckan men finns det tid så kanske det blir något mer inlägg. Hursomhelst så har jag det jättebra här och jag lever verkligen min dröm!

Likes

Comments

Efter en sen kväll på Ravinia så blev det en tidig morgon för att utnyttja min sista helg i Chicago. Jag och Nellie tog tåget in mot downtown vid halv 10 men hoppade av vid Grayland där Malvina och Emma hämtade upp oss med bilen. Sedan åkte vi mot Andersonville där vi mötte upp Sanna och Lisen för brunch på M.Henrys. Deras pannkakor var så goda och deras uteservering var jättemysig. Vi satt och pratade länge om allt möjligt vilket var jättemysigt. Det kommer verkligen bli konstigt när vi alla inte längre bor nära varandra utan på olika ställen i Sverige och Europa. Mitt i allt kom en servitör ut med en cupcake med ett ljus i och de började alla sjunga för mig, något som verkligen var överraskande men som gjorde mig väldigt glad. Jag fyller ju inte år förrän på onsdag men då kommer jag att vara själv på Hawaii så det var väldigt kul att få bli lite uppvaktad. När det sedan var dags att säga hejdå så blev det såklart lite tråkigt men planen är att vi alla ska ses igen under helgen när jag kommer tillbaka till Chicago för ännu en god brunch.

Likes

Comments

Speciella händelser

Något som jag har hört gott om hela året är konserter på Ravinia Festival. Det är en stor park i Highland Park, ett område precis bredvid Northbrook, och där har de utomhus konserter hela sommaren. De flesta som spelar där är lokala band och orkestrar men några gånger per sommar så spelar lite större artister. När schemat kom ut tidigt i våras så såg jag att One Republic skulle spela och jag blev genast intresserad. Dock så tog det lång tid innan jag köpte biljett dit men för 2 veckor sedan så kunde jag inte vänta längre så jag och Nellie bokade. Vi fick också med oss Sanna och Jennelie så efter jobbet i fredags så möttes vi upp där redo för konserten. Jennelie slutade tidigare än oss och åkte dit tidigare för att ta en plats vilket var tur då varenda gräsplätt var fylld när vi kom 1 timme innan konserten började. Folk hade lagt ut stora presenningar på 6x6 meter, tagit med bord och stolar och dekorationer och dukat upp långbord med buffé. Vi nöjde oss med en picknick folk och plocksallad och lite snacks vilket var alldeles perfekt. Vid 18:30 började James Arthur att spela och stämningen blev genast lite bättre. Vi satt och pratade på filten, sjöng med till låtarna och kände en häftig gemenskap med alla andra runt omkring. När han hade spelat så tog bandet Fitz and the Tantrums över och stämningen höjdes ytterligare. Medelåldern på folket var säkert mellan 30-45 år så det var kul att se hur alla dem började sjunga med och dansa loss med kanske lite för mycket alkohol i blodet. När det sedan börjat mörkna som började äntligen One Republic att spela. Jag och Nellie var på deras konsert i höstas och deras låtar har sedan dess spelats på repeat. Så känslan när de började spela var helt magisk! Till en början så stod vi vid filten men efter att tag så kände vi att var tvungna att gå närmare scenen för att kunna få en liten glimt av dem. De var verkligen jättebra och de spelade både sina egna låtar men även covers på andra. När de spelats sin sista låt så var vi helt uppe i varv och kunde inte riktigt åka hem så vi satte oss på filten igen. Det kan också ha berott på att priset för en Uber steg från $20 till $100 på mindre än 10 minuter så det var värt att vänta lite. Hela kvällen var så rolig och minnesvärd och stämningen på Ravinia var verkligen speciell som alla andra hade beskrivit.

Likes

Comments

Mina tankar, Resor

Nu är verkligen mitt år som au pair slut. Det är söndagkväll, alla mina saker är ihoppackade och imorgon klockan 7 tar jag en Uber till flygplatsen för att påbörja min resemånad på Hawaii. Jag har fortfarande inte förstått att året är slut även om det har blivit en liten skillnad nu när den nya au pairen har kommit så känns det fortfarande overkligt. Hon är iallafall jättesnäll och jag har visat henne allt möjligt de senaste dagarna, allt från Starbucks till Social Security Office till downtown Chicago och bönan idag. Vi hade också en hej då middag tillsammans med familjen idag där vi åt grekiskt och sedan glass till efterrätt vilket vad mysigt och minnesvärt. Då var dem så snälla och gav mig en ram med en bild på mig och barnen och sen ett Chicago monument att ta med hem. Jag gav dem dessutom ett frågesportspel om de olika sporterna i Chicago och barnen varsin scrapbook som de var väldigt imponerade över. Jag sa dessutom hejdå till Nellie ikväll och fick väldigt fina födelsedagspresenter som jag är väldigt nyfiken på att öppna på onsdag på Hawaii. Men som tur är så ser jag ju henne snart igen när jag kommer hem från Hawaii och då kommer jag också att träffa familjen en kortis.
Så imorgon lyfter planet mot Hawaii och jag landar på måndag eftermiddag på the big Island efter 9+1 timmars resa. Där är jag sedan i 9 dagar och på 7 av dem så ska jag göra en tour tillsammans med företaget au pair adventures där vi ska campa och utforska hela ön och göra saker som att simma med sköldpaddor, övernatta på en vulkan och gå på vandringar i olika miljöer. På tisdagen flyger jag sedan till Oahu där jag bor i Waikiki nära Honolulu i 3 nätter och där planen är att se Pearl Harbour, en bananodling och att ta en surflektion. Allting ska bli väldigt roligt och det är verkligen en dröm som går i upplevelse men jag kan inte riktigt förstå det än. På fredagkvällen flyger jag sedan tillbaka till Chicago och där bor jag hos Nellie i några nätter innan det är dags för Sverige. Att jag snart är hemma känns både spännande, läskigt och skönt men som med allt annat så kan jag inte förstå att det snart dags. Vad jag vet dock är jag det här året har gått snabbt och jag verkligen har växt som person av det och att jag kommer sakna det även om det ska bli skönt att komma hem!

Likes

Comments

Mina tankar

Nu är det inte långt kvar av mitt au pair år. Idag är det onsdag och om bara några timmar så kommer den nya au pairen som ska ta över efter mig. Hon är från Syd Afrika och är några år äldre än mig, det är allt jag vet. Så lite nyfiken är jag allt på att få träffa henne och se vem det är som ska bo med familjen och ta över jobbet som barnens både bästa och värsta vän. Jag har under de senaste dagarna packat ihop alla mina saker och idag flyttade jag upp på över våningen till gästrummet där jag ska bo fram tills måndag då jag åker till Hawaii. Jag har nog inte fattat riktigt än att det är dags att åka utan allt känns bara konstigt och annorlunda. Jag bäddade "min säng med mina lakan" en sista gång imorse men det här gången i ett tomt rum utan mina saker i det. Det känns så konstigt att när mitt äventyr tar slut så börjar en annan persons och det kommer antagligen bli likadant som mitt.

Alla mina saker är nu nedpackade i min resväska eller står i påsar bredvid i hopp om att kanske få plats när jag ska stänga väskan för sista gången. Många av sakerna där i kommer jag att använda i Sverige nästa gång vilket känns jättekonstigt. Det känns också overkligt att bredvid den stora väskan så finns det en lite mindre men den är packad med sovsäck, handdukar, myggspray, bikinisar och kartor över Hawaii. Att jag befinner mig på en tropisk Hawaiiansk ö om mindre än en vecka känns helt ofattbart och jag vet inte alls när det ska sjunka in, om det nu någonsin gör det.

Hjärnan går iallafall på hög varv och har givit mig en djävulsk huvudvärk de senaste dagarna tillsammans med all stress över saker som behöver fixas. Jag vet inte vad jag känner eller tycker om att jag bara har 4 dagar kvar som au pair i hela mitt liv, att jag ska få åka till mitt drömresemål om 5 dagar eller att jag om ca 3 veckor kommer befinna mig på svensk mark igen efter mer än ett år i USA. Tankarna är kaos men snart är jag i Sverige och då försvinner de väl antagligen, eller så kommer det nya som handlar om ett annat äventyr.

Likes

Comments