​Vad är studs?

för er som inte vet så Består studs  av två eller flera hinder som står så nära varandra att hästen inte tar något galoppsprång mellan dem. Istället hoppar den av på hinder nummer två direkt efter att den har landat efter första hindret

Varför ska man träna studs?

Hästen tränar sina bakben och Ryttaren tränar även upp sin balans och följsamhet över hinder, och får möjlighet att förbättra sin tvåpunktssits. Hästen får bättre rytm och takt, och blir dessutom kvickare i benen. För hästar som gärna rusar iväg efter hinder är studshoppning bra då de tvingas att ta det lugnt eftersom det kommer fler hinder direkt efter det första.

​Hur?

När du ska hoppa studs är det viktigt med en stabil sits. Se till att stigbyglarna är lagom korta och att du hittar balansen i den lätta sitsen. Ha inte för korta tyglar över hindren, utan ge hästen utrymme att arbeta med hela kroppen. Koncentrera dig istället mer på din egen sits under övningen. Rid mot första hindret i god galopp och låt hästen lätt och smidigt studsa över de tre hindren. Sakta av till trav en bit efter sista hindret.


Kom-ihåg att inte ha så höga hinder runt 30-40 cm brukar vara lagom men det beror på hur utbildad hästen är. Du får inte heller sköra för många gånger eftersom att det är väldigt svårt och ansträngande för hästen, jag brukar hoppa absolut Max 10 gånger.


Hejdå 😉

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments