Hejsan hoppsan!

Tentaveckan är slut och det med godkända resultat. Tentan i Flerdimensionell analys krånglade jag till bland annat genom att skriva upp uppgiften fel. Jag gör detta nästan varje mattetenta och oavsett hur noggrann jag är så har jag skrivit fel någonstans. Denna gång satte jag en funktion i kvadrat vilket resulterade i typ fyra extra integraler. Jag antar att det har med nervositet att göra. Skitsamma, jag har klarat den och även projektet i Datorsystemteknik. En kurs som tagit hårt på mitt och Adams tålamod. Hårdvaran krånglade och pinsamt nog brände vi två processorer.. Hur som helst, tredje terminen är avslutad. Bara sju kvar!

  • 59 readers

Likes

Comments

Igår skrev jag upp några mål för år 2017. Sedan flera år tillbaka har jag haft ett och samma men aldrig lyckats uppnå det. Att sluta pilla och bita på naglarna. Jätteäckligt, jag vet. Jättefult, jag vet. Men en ovana jag dragits med i över 10 år. I år ska jag lyckas.


Jag skrev ner några fler, bland annat:


Fördubbla Hemlängans (min butik) försäljning. Ett tufft mål men som vi uppnådde andra året och som jag dessutom vill uppnå tredje året.

Investera X summa pengar i Y antal aktier. Jag investerade i mina första aktier 2016. Har tidigare enbart sparat i fonder (typ värdelöst) och vill ha någorlunda kunskaper om detta innan jag fyller 25.

Dricka läsk max två gånger i veckan. Jag har ytterligare en ovana och det är mitt läskintag. Cola Zero är sådär men när Fanta Zero och Sprite Zero kom så har jag blivit grym på att fuska med läsk ganska ofta.. Detta målet sätter jag för att det finns så sjukt många nackdelar med att skämma bort sig med läsk. 1. Dricker mindre vatten. 2. Uppblåst mage. 3. Fruktansvärt oekonomiskt. 4. Har inte läst en enda studie på hur det påverkar kroppen men det kan inte vara positivt.


Jag har några fler men som inte är MÄTBARA, därför skippar jag de här. Mål ska helst vara mätbara, specifika, förstådda, realistiska och tidsbundna. Dessa kriterier är viktiga för att tydligt se om du uppnått målet eller inte och inte strävar mot ett mål som är din egen uppfattning.


Här är tre exempel på mål som inte är mätbara:

Att ha bättre fokus på jobbet.

Att ha bättre balans i hemmet.

Äta nyttigare och gå ned i vikt. 


Visst, det går att uppfatta om du har en bättre balans i hemmet idag jämfört med igår. Men 365 dagar jämfört med 365 dagar? Det finns miljoner sätt att få bättre fokus på jobbet. Sätt istället upp mål för HUR du ska göra för att uppnå dem. Vad är problemet som du vill undvika? Vad är ditt mål att få utfört? Exempelvis:


Stänga av (personliga) sociala medier under arbetstid.

Ta en 20 minuters promenad under lunchen.

Äta vegetariskt fyra gånger i veckan.


Ofta finns det ett stort problem vi vill ändra på men som måste malas ner till mindre beståndsdelar för att nå helheten. Du behöver inte ha ett mål för hela år 2017. Det kan bli ett enormt kliv och kräver större förändring. Börja med en dag, en vecka eller en månad. Lycka till!Likes

Comments


Gokväll!

Jag sitter just nu och knaprar på rostade sojabönor. Trodde aldrig någonsin att det skulle vara gott men jag bestämde mig för att testa det och ändrade mig direkt.

Perfekt på salladen eller som mellanmål. Vi testade dessutom att rosta de i vitlök, salt och peppar och det blev riktigt gott!
Likes

Comments

Har spenderat några timmar i stan med min kära pojkvän. Vi kom hem med en liten badrumsspegel och kastrull.

  • 136 readers

Likes

Comments


Vi gick upp 07 imorse, tryckte i oss frukostbuffé och gick till Ben Tanh market och en lite mindre marknad för att shoppa loss. Herregud vad mycket folk och grejer. Jag lyckades hitta två träningströjor och en nyårsklänning. Klänningen blev en ordentlig spontanare kan jag säga. Jag har ingen och orkade inte leta upp en när jag kommer hem till Sverige. Hinner inte riktigt heller. Efter flera timmar på marknaderna blev vi sjukt trötta. Alla nya intryck, den hetsiga trafiken, koncentrationen som krävs för att förstå andra människor och konstant rörelse gör oss galet trötta. Vi gick hem till hotellet och somnade stenhårt i en timme. Därefter gick vi till parken för att köpa en typ kickpryl (typ badmintonboll fast inte badmintonboll. Måste ta reda på vad det heter.). Parken är fullproppad med människor som kickar boll, spelar badminton, leker och tränar. Överallt finns olika, något enkla, träningsmaskiner som används flitigt.


Får väl erkänna att jag tagit Marcus strumpor.. Något stora! Haha! 


Likes

Comments

Äter godaste vegetariska curryn med tofu till magisk utsikt.

  • 198 readers

Likes

Comments


Såhär ser min julafton ut! Strålande sol och 30 graders värme. Snart tar vi moppen till en avskild strand och fortsätter vårt sandslottsbygge.


God jul och gott nytt år!


Likes

Comments

  • 235 readers

Likes

Comments


Mitt intryck av Vietnam hittills är ett mycket splittrat intryck. Ena sekunden "wow", andra sekunden "nej".

Jag har svårt för att se orättvisor. För mig är det riktigt jobbigt att se människor och djur behandlas illa (andra individers verklighet, med andra ord). Dagen då vi anlände till Phu Quoc hamnade vi, efter en kort promenad, i slummen. Kontrasterna till vårt liv hemma i Sverige är brutala. Här bodde familjer i skjul stora som mitt barnrum, sovandes i hängmattor, en tunn madrass på golvet eller en träsäng. Djurhållningen tänker jag inte beskriva men jag är tacksam över att jag, för nio år sedan, insåg att kött inte var något för mig.

Vi flanerade runt bland människors hem. Vi i princip inkräktade på deras mark och var halvvägs in i deras boenden. Oavsett var vi hamnade tittade de upp, log och skrek det enda ordet de kunde på engelska "HELLOOO!" med en tandrad lika välbyggd som de murade tegelhusen här nere (sådär med andra ord). Många satt tillsammans och spelade spel eller åt ihop. Nöjda och glada i sina skjul som förmodligen blir lika översvämmade som vår uppfart blev i mitt barndomshus under sommarregnet efter ett kraftigt monsunregn. Det var riktigt fattigt.


Jag vet att det finns människor och djur som har det mycket värre än här. Det är bara det att jag inte ser det.


Dagens "wow" blev dock när jag insåg att hotellet som jag sitter på och skriver just nu har anställt en förståndshandikappad kille. Han kan inte prata eller forma ord utan kommunicerar enbart med kroppsspråk och lämpliga läten. Sådant gör mig varm i hjärtat.

Likes

Comments


Mitt på gatan stod en kvinna och sprutade eld. Att tillägga åt hon upp kolet så att glöd sprutade ur munnen efteråt.

Ganska badass.Likes

Comments