Header


Jag satte 5 mål i början av året som jag ville klara av 2017 så nu tänkte jag skriva om jag redan klarat dem eller inte än☺

Mål 1 var att starta en LC 1  i dressyr på henne med 60% iår. Börjar kännas som att det kommer gå att utföra, vi har bara tävlat dressyr en gång med 53% och du gick hon och spände sig med huvudet rakt upp istortsett. Men nu har hon börjat gå på tygeln och slappna av, dessutom kan jag variera tempot i alla gångarter så vi har en lugnare trav nu! Så det känns som att vi kan klara det, hoppas bara på att Lagga har två dressyrtävlingar i höst. dock kännwr jag inte att det ör specielly viktigt med 60% utan jag tar hellre 55% med vra känsla☺ Hade även som mål att starta Andorina i en LC i hoppning felfritt. Jag vet att vi inte kommer starta en lC lokalt iår men KM på lagga i hoppming brukar vara en LC så vi får se om jag känner att vi är tillräckligt redo för det i höst. Den brukar vara i november ungefär men vi får se som sagt, tävla 80 en hel bana för Andorina är nog ganska krävande eftersom hon bara är 5 år😅 Men målet med iår i hoppningen som jag verkligen vill klara av är att starta en LD/LE lokalt iår (70/60 cm).

Mål 2: Träna bort hennes ko-rädsla. Vi har kommit en bra bit på vägen, på ridlägret kunde vi gå förbi tre kossor på 20 m avstånd vilket har varit omöjligt på 200 m tidigare.

Mål 3: Var ju att banta henne och det är ett "on going" projekt men hon har gått ner otroligt mycket i vikt!

Mål 4: Hoppa mer. Det har blivit mycket bättre i hoppningen men vi behöver träna på att hoppa bana lite högre. Hon har fått bättre balans i hoppningen iallafall! :)

Mål 5: Hon ska få en stabilare form. Dethär är målet vi har kommit absolut längst med. Vi har senaste månaden börjat ha form i skritt, trav och galopp! 😍 Nu är det bara att stärka upp henne i dressyren så att hon inte blir lika trött av det så mer volter osv för att stärka hennes sidor och bygga muskler💪

Men detta är så långt vi har kommit på målen jag satte! Kram❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej hörni! Igår var jag i stallet och hoppade en 5 & 1/2:a så jag tänkte förklara hur den ser ut och hur jag rider den+ridpasset igår!

En fem och en halva är en övning som jag använder för att kunna hoppa lite högre men ändå vara säker på att hästen kommer rätt på hindret och för att hon ska ta i lite i språnget. Man använder en sax (hindret alltså) och sedan fem och en halv meter till nästa hinder som jag brukar ha en oxer eller ett stigsprång till för att hästen ska få en bra språngkurva. Så alltså är det, sax, fem och en halv meter, oxer (t.ex). Tänk även på att det är oxern man ska höja om man vill hopa högre. Saxen ska alltsid vara låg, bara drygt 20-30 cm i mitten. Saxen är mest där för att hjälpa hästen att komma rätt på det större hindret som i dethär fallet är oxern. Många kanske inte är vana vid begreppet "sax" som jag använder. Sax är vad många kallar kryss. Men en sax är vad vi kallar kryss och det vi kallar sax är egentligen ett kryss. Fattar ni haha? Lite förvirrande men ja.


Mitt ridpass då: Jag började med att skritta och trava fram på asfaltsväg till skogen där jag galopperade uppför backar och hoppade lite stockar innan jag skrittade pch travade tillbaka. jag vet att man inte ska trava på vägen tillbaka till stallet men vi var drygt en kilometer från stallet och jag vet att jag har kontroll på henne. Väl på ridbanan skrittade jag henne några varv innan jag sedan började jobba henne i traven och galopperade fram henne på lite lång tygel innan jag hoppade fem och halvan på drygt 40 cm som framhoppning. Sedan höjde vi till 50-60 och hoppade igenom den några gånger och gav henne sedan lång tygel i skritt i några minuter så hon fick pusta ut. Jag jobbade henne lite i trav och galopp innan jag bytte till min mammas häst och hoppade honom upp till 70 cm i fem och halvan innan vi tog bort krysset och han fick hoppa 80 utan något innan. Sedan travade jag av Andorina med mycket volter och tempoväxlingar mellan skritt och trav innan hon fick skritta i fem minuter innan vi gick tillbaka

Tack för att ni har läst detta inlägg, kram :)

Gammal bild från när jag och Mercedes testade sockerbitschallenge! Kolla gärna in videon :) https://www.youtube.com/watch?v=Ph_RQVOgTjk&t=22s


Likes

Comments

Hej! 

Jag har inte bloggat på flera månader nu så ni kanske har glömt bort mig helt haha! Iallafall, tänkte göra en liten "lifeupdate" för de senaste veckorna när vi har varit "hästvakter". Nej men vi har tagit hand om hästarna, fåren, stallet och allt annat i tre veckor medans ägaren har varit bortrest. Han är så rolig, ringde klockan 10 på kvällen och sa att han åkte bort med husvagnen i tre veckor dagen efter?

När han hade varit borta i drygt en vecka så hade allt gått bra. Sedan började det regna och det regnade massor, det var då grundvattennivåerna var så låga och det verkligen behövdes regn så det var bra. Men med regnet kommer ju spätt gräs och i en hage med massa russ och en shettis så blir det inte speciellt bra. Så vi har haft två russ och en shettis inne för ganska allvarlig fång och två russ för att stoppa det innan den får ordentlig fång. Nu är alla russen+shettisen i en liten skogshage med mest täd och skogsmark och bara lite gräs och den är nästan helt nerbetad vilket är perfekt för fånghästarna. Väldigt bra att de går i en sådan hage, inte bara för att inte få fång igen utan också för att banta för dem för att de är så feta just nu haha eftersom de går i en lösdrift och endast blir rdna drygt tre gånger om året. Samtidigt har även åtta lamm fötts och alla mådde bra. Men då ska såklart något annat hända. Först blev ett lamm halt på ett ben och nästa dag är det halt på två ben och mamman har stött bort det nästan helt så det får knappt något di så den ligger mest och sover. Så vi får e hur det går med honom, om han klarar sig eller inte :(

Jag och Andorina har även varit på Säva ridcenter för ett fyra dagars ridläger! Superkul var det och vi kom hem med mycket nya lärdomar och vänner :) 


Kram och tack för att ni läste detta inlägg! Vi får se om jag fortsätter blogga, beror på vad ni tycker!


Likes

Comments

HEEEEEJJJJJ alla<3 Förlåt för den lilla pausen men jag och Nouw har inte varit bästisar just nu med att det tog bort ett klart inlägg osv;) Men nu ska jag försöka uppdatera mer igen.

För några veckor sedan så hade jag prao på en skola. Jag hjälpte till där med barnen och var rastvakt osv. Jag är ganska blyg av mig i situationer där jag inte känner mig helt bekväm. Jag var själv praoelev där och min handledare råkade vara min lågstadie mobbares mamma... Hon har inte alltid hellee varit så trevlig mot mig men på en liten skola så känner dom igen en. Jag tyckte att praoen gick bra, gjorde det jag skulle och alla ungar gillade mig haha;) Men ungefär två veckor efter praoen så frågar mamma om jag har fotat något av barnen eller gett detaljerad information om något av barnen till en kompis. Jag skulle ALDRIG göra något av det utan tillstånd av barnets föräldrar, och varför skulle jag vilja ha en bild på ett barn? Tydligen hade någon sett mig "fota" ett barn och lägga upp det på sociala medier. Hallå vänta här lite bara.
För det första: Om man ser någon göra något som det, går man inte och säger till då? Jag vet inte hur långt detta har gått men mamma sa att det ahde gått ganska långt, att hon hade startat värsta grejen med det. För det andra: Kan någon visa mig vart jag har lagt upp bilden? Jag blir så irriterad! Någon har ljugit ihop detta och anklagat mig för detta när de inte har någon grund för det alls!

Min lillebror går på den skolan och jag och mamma skulle hämta honom på vägen hem från stallet. Jag tänkte gå in men kom sedan på detta👆 Jag följde inte med för att JAG blir påverkad av vad någon sagt. Jag satt och grät, grät tills dom kom tillbaka, jag mår fortfarande inte bra när jag tänker på det. Hela "första praoen" upplevelsen är helt förstörd pågrund av detta. Jag kommer aldrig kunna prata om det utan att känna gråten i halsen. Jag får slag i magen varje gång jag tänker på det, vad har jag gjort för att få någon att dra ihop denna dumma berättelse?

Men den som pratat med mamma om detta  hade inte heller trott att detta var sant men behövde ju såklart kolla med mamma så hon frågade mig. Jag förstår det och respekterar detta, de måste kolla upp dessa saker ifall att dert verkligen har försigått. Jag bryr mig inte om det, men att någon anklagat mig, det är det som irriterar mig. Jag har inte hört någonting sen mamma frågade detta och jag vet inte om jag vill fråga. Men hag vet att jag inte kommer kunna släppa det förrens jag får veta vad som "hände" och vem det var.. 


Jag behövde verklugen skriva av mig detta för det känns som att jag inte är den som har gjort någonting fel denna gång och jag mår dåligt över det. Ni skulle vara guld värda om ni kommenterade något stärkande; jag behäver det verkligen💔 En till sak, tycker ni att jag ska fråga? Tack för ert stöd<3 Kram<3

Likes

Comments

Verkade hovar✔

Nya vattenkaret som alla hästar har inspekterat och de flesta även godkänt! 😋

Likes

Comments

Hej alla kvällspigga läsare<3

Skulle gå och lägga mig tidigt idag men skulle kolla mobilen innan jag gick och la mig och är såklart fast, som vanligt. Nu är jag dessutom pigg så det får väl bli ett litet kvällsinlägg för er att läsa😄

Imorgon skulle jag om mamma egentligen ha åkt till Stockholm men nu blir det nog inte så. Hovslagaren kommer runt 8.30 imorgon så min sovmorgon försvinner ju där:( Men det behövs verkas, hovarna börjar ju blir ganska långa på dem och Andorina ska ju vara på topp inför privatlektionen för Sofia på onsdag. Idag är hon trimmad på ridbanan och vi har tränat några galoppombyten med bom och utskrittad i en halvtimme som uppvärmning. 

Sedan såg jag även att Mads Hendeliowitz har en clinic i Uppsala den 4:e februari och den vill jag verkligen åka och kolla på!  Skulle nog vara väldigt lärorikt:) Lagga ska även ha dn hopptävling, Lagga cupen, den 5 februari som jag väldigt gärna vill vara med på med Andorina. Det går ut på att man tävlar i dressyr och hoppning och sedan den med bäst resultat i båda, vinner. Men i hoppningen så är det Sofia som väljer höjd efter hur bra man rider, hästens höjd och kapacitet. Detta skulle vara lagom för henne, inte för högt och allvarligt men ändå en tävling! 

Nu ska väl även jag förssöka sova men godnatt:) Kram

Ett av galoppombytena in action😏

True words👆💗

Likes

Comments

Hallå, dethär med att hästar och ridsport inte är en sport, är lätt och hästen sköter allt, ryttare är lata, vad vet ni "ickeryttare" om det? Ingenting, och ni säger förmodligen detta fär att ni är hästrädda och har det som ursäkt för att inte rida eller vara i ett stall. Det är absolut inget fel med att vara hästrädd eller att inte gilla hästar, men varför kritisera och prata skit om en sport man aldrig testat eller vet någonting om? Lågt av er som gör det.

Hästar. Stora djur som blir farliga om man inte hanterar dem säkert och ordentligt. Terräng, en av de mest dödliga sporterna med bilsport inräknat. Ryttare som hanterar dessa tar all sin lediga tid till dessa djur. Mockar, fodrar, vattnar, släpper in-ut, ryktar, putsar, tränar, tävlar, lagar saker. Varje dag. Att ha häst är inget halvtidsjobb som man bara kan ta ledigt någon dag från om man vill eller strunta i om man är lite förkyld. Här pratar vi ALL tid. Skolan hamnar ofta i skuggan och betygen sjunker för att man behövde stanna i stallet och mocka i hagen. Men jo, ryttare är ju lata. Hästen gör ju allt jobb. Hallå, mockar hästen åt sig själv? Fodrar? Eller någonting, nej.

Sen alla pengar. Stallplats, foder, utrustning, hovslagare, veterinär, reparationer, tävlingar. En stallplats kostar ofta runt 3000 kr i månaden. Foder är ungefär 300 kr per bal och sedan eventuellt kraftfoder och mineraler på det. Utrusting, sadel kan ju kosta hur mycket som helst, från 500 till 50000. Täcken, schabrak, grimma, träns, shampoo, balsam, huva, benskydd, benlindor, boots. Sedan så har man X antal uppsättningar av detta. Hovslagare kostar 400 för oss men varierar vid olika personer och om man skor så är det såklart mer. Varje 6-8 vecka ska hästens hovar verkas så det blir ungefär 6-9 gånger per år man behövee verka. Så har man 400 kr per gång så blir det upp mot 5400 kr per år. Veterinär. Här kan man int8e säga något ungefär pris fär det varierar så mycket. Grundvaccination för stelkramp och hästinfluensa kostar 1000 kr/gång och man måste ta den två gånger. Om hästen sedan blir sjuk, då kan det vara flera 100000 som ryker. Reparationer, om hästen sparkar sönder ain box så blir det ju några hundra för att laga det. Och för att inte tala om din tid som går till det😉 Tävlingar. En klubbtävling på min klubb kostar 200 kr för ridskolehäst och 150 för privathäst. Men sedan är det bensinen till tävlingsplatsen. Nu har vi inte så långt dit men det finns ju de som har betydligt längre. Större tävlingar klstar ju mer. SM kostar ju ca 3000 kr anmälningsavgift+resan. Om man är med med flera av sina hästar så kan ni ju räkna ut vilka prisklasser vi hamnar i. Sist men INTE MINST: Hästen/hästarna. För att hitta en frisk och ung häst så får man ofta lägga ganska mycket pengar på det och en läromästare: +50 000 kr.


Men i det hela, alla pengar, tid, uppofringar, skador osv är ändå värt det för oss ryttare. Varför? För att vi älskar hästar och ridsporten och när vi tar hand om hästen så kan den ge något i utbyte. Den bryr sig om en, den säger inte saker som skadar en. Man kan utvecklas i tävlingar och man kan ha kul när man tävlar. Och kan ni läsa allt detta och fortfande intr tycka att ridning är en sport: Otroligt.

Men ja, jag ville skriva av mig mina tankar om detta så hoppas att ni orkade läsa allt och kram på er alla ryttare<3Likes

Comments

Godmorgon alla! Stallet fodra, mockat och vattnat och hästarna utsläppta:) Jag har typ 1000 mål med henne men många av dem är långsiktiga mål om flera år och en del som jag vill klara imorgon till exempel! 😋Mål 1: Tävla en Lc:1 på Andorina i både dressyr och hoppning. I dressyren vill jag ha en godkänd procent (+60%) och i hoppningen felfri. För att klara detta så måste hon bli stabilare i sin form och få bättre balans i hoppningen och gå ner i vikt.

Mål 2: Träna bort hennes ko-rädsla. Hon är extremt rädd för kossor och vill bara därifrån när hon ser en, fast den står stilla 200 m därifrån. Detta är efter att några kvigor rusade mot henne (på andra sidan av ett staket) och hon blev vettskrämd och skenade iväg. Vi ska gå och kolla på dem med avstånd medans papa har grimmskaft och grimma över tränset medans jag sitter på så att vi kan kontrollera henne.

Mål 3: BANTA HENNE! Japp, stort mål men rätt så viktigt. Hon går på lösdrift året runt och äter alltså hur mycket hon vill så jag kan inte kontrollera hur mycket hon äter. Men nu fyller hon 5 och jag rider henne mycket mer. Jag rider henne 3-4 gånger i veckan och hon ska få gå på några laggalektioner med mig fär lite hårdare pass lite ibland.

Mål 4: Hoppa mer med henne så att hon får bätte balans mellan hinder och inte blir lika vinglig. Vi kan inte hoppa högre eller bättre om hon är vinglig mellan hindrerna.

Mål 5: Hon ska få en stabil form. När jag kortar tygeln ska hon söka stöd från min hand och söka sig nedåt. Detta komme runderlätta för mål 1:) Nu är hon bättre, hon går längre i form utan att ta upp huvudet för att hon tycker att det är jobbigt.Detta är mina långsiktiga mål för 2017 men jag vet inte om jag kommer uppnå alla. Kanske börjar men inte klarar det! 😄 KRAMMM<3

Likes

Comments

Mina 10 bästa upplevelser eller saker som hände under 2016.. Ska försöka summera allt i detta inlägg<3


1. Jag började rida Andorina<3 Hon har gett mig så enormt myckdt stöd bara av att finnas och jag har haft något att satsa och kämpa mot med henne.

2. Distriktsmästare på ridskole b-ponny. Jag och Pontus blev även Upplands bästa ridskole ponnyekipage! Vilken upplevelse! 😍

3. Massa tävlingar och placeringar! Lyckats plocka 12 rosetter iår varav 6 vinster:)

4. Massa mysiga kvällar och dagar med Mercedes<3

5. Åkte till Spanien och lämmnade allt i en vecka, hur skönt:) Saknar verkligen Fuerte Ventura:(

6. Lärt mig rida så mycket bättre, hästar som jag inte kunnat rida bra förut kan jag ny rida bättre!

7. Fått mycket bättre självförtroende men har prestationsångest för allt och mår väldigt dåligt på grund av den.

8. Börjat blogga och fått över 200 läsare på en del inlägg på min förra blogg!

9. Börjat rida Andorina lite mer och tävla henne! Hittils har vi tävlat en gång där vi knep en tredjeplats:)

10. Vi har bestämmt att vi typ helt säkert ska köpa Andorina! 😍💗 Älskade ponny<3Detta var nog 10 av de bästa sakerna som hände i år och jag hoppas att 2017 bjuder på fler tävlingar och placeringar och mer framgångar med Andorina.

Gott nytt år på er och godnatt!

Likes

Comments

Hej alla<3 Idag testade jag att rida Gabin, mest för att Andorina vilade och att jag inte hade något att göra.

Jag gick till ridbanan först för att testa hur han var att rida. Han var liknande som de andra russen, stannar och reagerar inte på skänklar. Fast på de andra har man behövt använda spö, på Gabin räckte det med en väldigt tydlig sitsmarkering av att han ska frammåt osv. Ena hörnet på ridbanan är väldigt blött just nu så jag höll mig på halva för att slippa det.

Jag hade planerat in en ridtur med en annan av tjejerna i stallet bredvid och vi skulle ridit på ridbanan. Men hon var 20 min sen och både Gabin och jag hade tröttat på vara på ridbanan så vi red ut istället. Hon visade en ny vög som jag aldrig ridit förut och gillar den verkligen! Slipper gå igenom ett villaområde och kan gå i skogen istället och det kommer en klätterbacke. Gabin var ursvettig när vi kom tillbaka så han fick stå inne ett tag medans jag städade undan i stallet.

Vi har även blivit klara med våran nya vattenkar till hästarna! Värmen är ej inkopplad än men det borde vara klart dena vecka. Detta fyller på sig själv och det blir inte is på för att den kommer värma upp det lite så att det inte fryser när vi kopplar in det.  Superskönt, vi kommer inte behöva fylla vatten uppe i lösdriften då!

Hoppas att ni har haft en superbra dag idag och tack för alla läsare! Superkul att vi äntligen är i topp 10 hästbloggar i Uppsala, till och med 9:e plats ligger vi på:)
Keep up the reading säger jag bara! 😏

Kram/ Frida<3

Han är ju en drömhäst i utseende iallafall! Ska försöka få honom så i ridningen också:) Hanteringen går iallafall bra:)

Likes

Comments