Jag läser flera gånger i veckan Sofia Sjöströms "PT-Fia"'s blogg . Det är en fantastisk tjej som jag har följt länge (många många känner säkert till henne), framförallt för att jag hittade henne när läkarna berättade för mig att jag var tvungen att gå med på sjukskrivning då den kända väggen var precis framför nästippen på mig.

Dessa frågor hämtade jag från ett av Sofias inlägg som hon publicerade idag och det kändes som att jag behövde gå igenom dessa just nu. Mitt liv är bra just nu, väldigt bra! Jag har kommit så långt från kriser som har passerat, men ändå är vissa dagar tyngre än andra. Det kan vara av småsaker, det kan vara av gamla saker och sjukdomar som ovälkommet kommer och hälsar på. Idag är inte min kropp med mig för fem öre, och det vet jag är för att jag inte har varit snäll mot den den senaste tiden. Så lite reflektioner behövs.

 1. Hur mår du just nu?
  Stäng av telefonen, slut ögonen och verkligen känn efter. Här behöver du vara sann mot dig själv. Hur mår du innerst inne? Vilka känslor och tankar har du eller drabbas du av? Jag är tacksam, så oerhört tacksam. För dem jag har i livet, som verkligen betyder något. Lyckligt lottad. Samtidigt går nervösa tankar om jag ska orka med arbetsdagen, rädd för att trilla ihop (vilket jag vet att jag inte kommer göra, men det är en av rädslorna som sitter kvar sen jag var sjuk, att det ska märkas på jobbet att jag mår dåligt). Att jag helt plötsligt ska kollapsa p.g.a. tröttheten.
 2. Hur känns din kropp?
  Är den pigg, ledsen, i obalans eller strålande? Om du känner efter, hur känns den då? Har du ont någonstans? Hur känns magen? Känner du dig stark? Hur kändes din kropp för några veckor sedan, månader sedan? Hur pratar du med din kropp? Min kropp är ledsen, sliten och oerhört tyngd av trötthet. Magen är i obalans och det bara kör runt i den, och att man inte kan gå på toaletten ifred på mitt jobb gör det ännu värre. Jag har absolut inte varit snäll mot den och det ger mig dåligt samvete när jag tänker på hur jag har behandlat den och pratat med den den senaste tiden. Skulle jag behandlat en vän så? Absolut inte. Dags att bli bästa kompisar, jag och min härliga kropp!
 3. Trivs du med dig själv? Vad trivs du med? Vad vill du förändra och varför?
  Skriv utförliga svar. Jag "skäller" ofta på mig själv i huvudet, saker jag gör, saker jag säger som egentligen inte har någon betydelse men jag kan själv tycka att det kan vara barnsligt eller omoget det jag gjort eller sagt. Men egentligen spelar det ingen som helst roll och ingen bryr sig som jag gör. Tänker direkt på en av mina favoritlåtar "Oroshjärta" med Tomas Andersson Wij ..."Ingen bryr sig som du gör, ingen människa väger alla orden. Men om nån ändå skulle göra det, ja men låt då den stackaren göra det"... Kroppsligt är det alltid bara en suck om jag går förbi en spegel, jag är väldigt obekväm i min kropp just nu, jag har gått upp till en vikt som jag aldrig har varit uppe på och det gör mycket att jag inte känner igen mig själv. Men min kropp fungerar, dock skriker den efter kärlek från mig och efter rörelse. Jobbar på det...
 4. När gav du dig själv en komplimang, ett snällt ord eller en omtänksam tanke senast?
  Öva på att använda dina tankar till att peppa dig själv i stället för att trycka ner dig. Tänk något snällt. Fundera över vad du säger till dig själv och vad det kan bero på. Oj, alltför längesen. Tänker ofta att min kropp är ett hopplöst fall, och då säger jag ju egentligen det till den. Och just nu är jag inte speciellt snäll mot den då jag använder all min kraft till att hålla den uppe då jag inte vill gå hem från jobbet. Och det känner jag mycket väl att det inte är snällt. Säger till den att det blir en så lugn arbetsdag som det går och när jag kommer hem ska den få vila i en baden baden i solen. Allt annat kan vänta just idag.
 5. Vad har du för relation till din kropp?
  Kan du jämföra relationen med din kropp med en avlägsen kusin, passionerad älskare, eller strikt förälder? Vilken relation skulle du vilja ha till den? Finns det vissa delar som du tycker bättre eller sämre om? Jag känner mig som en mobbare och min kropp är offret. Jag vill säga förlåt till min kropp och bli vän med den, hitta dens fina sidor och säga att den är bra precis som den är och det den gör är good enough. Bli bästa vän med den. Om man ska se till fysiska delar så har jag börjat acceptera mina bröst mer än tidigare 😏 Och det är ju framsteg det också 😊
 6. Hur ofta är du stressad och i vilka situationer? Hur hanterar du stress? Har du någon gång känt att stressen tagit över?
  Skriv ner och försök hitta sätt som kan minimera stressen i dessa situationer. Ofta, alltför ofta. Det har blivit bättre och efter jag blev sjuk har det varit något jag har jobbat på och jobbar på konstant. Små saker kan gå ihop och bli massivt vissa dagar. Det kan vara att tvätten ska plockas ner, handla mat, stryka, tvätta håret, städa av toaletten, ringa föräldrarna, träffa vänner... såna saker som absolut inte borde eller egentligen är stressmoment eller överhuvudtaget jobbiga. Men vissa dagar är jag så känslig så att när sambon frågar om vi ska fixa lite kvällsmat så vill jag bara ramla ihop i en liten ynklig hög på golvet för det känns som att någon har bett mig om det mest omöjliga. Då tar stressen över. Den tar över varenda centimeter av mig. Och då vet jag att jag har gått över gränsen några dagar tidigare med jobbet eller annat. Jag försöker hantera det genom att säga till mig själv att det är ingen som dör om inte tvätten plockas ner idag, det är ingen som dör om jag inte städar just idag, det går att säga till en vän att man tyvärr måste avboka just nu men att man vill när det finns mer ork. Det är ok att vissa dagar bara vara.
 7. Finns det något du saknar i din hälsa?
  Vad vill och kan du förbättra just nu och på en långsiktig plan? Kan du sätta några snälla delmål och ett större långsiktigt mål? Kan du börja lägga till något hälsosamt lite då och då? Maten, jag måste helt klart bli bättre med maten. Äta regelbundet och lägga till mellanmål, så man kanske kan undvika dipparna man får och som slutar med att man kränger ett paket Oreo's när man kommer hem. Ett delmål får bli att få in mellanmål kanske 2 av 5 arbetsdagar till att börja med och att ha med det i beräkningen när man skriver (mat)inköpslistan för veckan. Läsa på lite mer om FODMAP och kanske börja lite försiktigt med recept efter det, då jag tror att det skulle hjälpa mig med min inflammation i magen etc. Och träningen, rörelsen (se nedan).
 8. Tränar du så ofta som du vill?
  Om nej, vad är det som gör att träningen inte fungerar? Fundera på hur mycket tid du vill lägga på din träning och vad som är hållbart för dig i din vardag. Rita upp dina veckor och se vart det faktiskt är möjligt att lägga korta stunder för träning. Kanske kan du unna dig 20 minuters morgonyoga på onsdagar eller träna 30 minuter på lunchen på fredagar. Tänk korta och effektiva pass istället för långa och tidskrävande. Nej. Jag som har varit en riktig gymjunkie har blivit en icketränande sen några månader tillbaka. Det har bara sagt stopp. Ingen lust överhuvudtaget för att röra mig. Inte ens en 20 minuters promenad har lockat, det säger bara stopp, nej, orkar inte, VILL INTE, trots att jag vet att jag mår så mycket bättre av det. Det är HELT omöjligt! Jag älskar fortfarande att läsa om träning, men att utöva en rörelse, nej. Tiden vet jag finns och jag har intalat mig att jag behöver inte köra stenhårda gympass, försökt locka mig själv med att göra ett litet litet rörelsepass på altanen, gå en liten liten promenad men icke. Det är så frustrerande och det stressar mig. Har sagt till mig själv att det inte är någon fara med att ha några månaders uppehåll, låt det vara och lita på att det vänder. Men ändå kommer direkt tanken att tänk om det inte gör det? Helt klart det jag brottas med mest i dagsläget.
 9. Hur ofta är du sjuk? Finns det ett mönster?
  Blir du exempelvis alltid sjuk första dagen på din semester kan det vara ett tecken på att du behöver sänka stressnivån i arbetet. Det har faktiskt blivit betydligt bättre än för några år sedan. Jag har insett att gå till jobbet med feber eller dylikt är det mest osmarta du kan göra. Att gå och envist jobba trots att man känner att något är på gång i kroppen, så onödigt. Ingen tackar dig, du är inte oersättbar. DET har jag lärt mig och det har gjort att jag är betydligt mindre sjuk än tidigare *klapp på axeln*
 10. Vilken är din dröm?
  Om du fick skapa den mest fantastiska och stärkande livsstil och hälsa du kan tänka dig, hur skulle den se ut? Hur långt ifrån den är du i dag? Välj tre små detaljer som du kan försöka förbättra redan nu. Det behöver inte vara större än att dra ner på kaffet, ta en kvarts promenad om dagen eller rensa garderoben för att hitta plagg du faktiskt trivs i. Oj... Jag skulle ha en annan arbetsplats, ha möjligheten att jobba hemifrån vissa dagar. Få skriva, vara kreativ. Jag skulle ha en träningsvardag som känns lika naturlig som att borsta tänderna. Jag skulle njuta mer av de små fina ögonblicken, vara mer närvarande, vara mer här och nu. Jag kanske förhoppningsvis kan börja lite redan nu genom att försöka hålla liv i denna bloggen. Jag hoppas och drömmer ❤

Hur kändes det att svara på de här frågorna? Vad tycker du att de säger om din nuvarande hälsa? Är det något du direkt känner ett behov av att förändra? Det var tungt, men samtidigt befriande. Det är väl egentligen sånt som man redan vet men snurrandes i huvudet blir det bara en sörja. Jag inser mer och mer hur mycket snällare jag måste bli mot mig själv, och det tänker jag bli redan här och nu, med en gång.


Om ni har tagit er ända hit så vill jag bara säga tack! Trots att jag mest skrev detta för min egen del så hoppas jag att det kan få någon annan att göra samma sak för sig själv, kanske finns det likasinnade som jag?

Ta hand om er och tack för att ni läser

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tänkte ge mig på ett försök med en "get to know me" tag... Är så svårt att försöka visa vem man är såhär men förhoppningsvis kommer det bli klarare ju mer tiden går. Så håll till godo med detta så länge!

Vad heter du? Frida Emma Sofia

Smeknamn? Har nog inget direkt smeknamn nu men vissa som har hängt med länge är Fritjiof (Kongas), Fritz, Fridge, Fisen

Stjärntecken? Enligt datum är jag lejon men enligt en "hokus pokus" person är jag Jungfru i själen och det kan nog stämma...

Ålder? 29+...

Yrke? Systemadministratör

Hårfärg? Blond (dock inte naturligt)

Ögonfärg? Blå

Piercing? Ja

Tatueringar? Ja

Bästa vän? Karin

Bostad? Hus

Vem bor du med? Min sambo och våra två katter

Favoritfilm? Boondock Saints, Disney (blir aldrig för gammal), klassiker som Pretty Woman, Dirty Dancing etc, Quentin Tarantino-filmer, de första Fast and the furious-filmerna, Gone in 60 seconds m fl. Min filmsmak är allt annat än kulturell...

Favoritserie? Vänner

Favoritmusik? Green Day, Red Hot Chilli Peppers, Kent, Elvis

Favoritplats? Hemma, på landet hos mina föräldrar, Göteborg

Vart befinner du dig om 10 år? Förhoppningsvis finns det egna barn med i bilden, och lite andra drömmar på jobbfronten har kanske slagit in

Känsla just nu? Trött och tung i huvudet men ser fram emot långledigt

Hund eller Katt? Katt

Språk? Svenska, engelska och yttepyttelite franska

Vinter eller sommar? Sommar

Favoritmat? Jättesvårt men sambons eller mammas spagetti och köttfärssås är något utöver det vanliga

Favoritdryck? Coca Cola som jag dock försöker dricka väldigt sällan

Favoritfärg? Basfärger som grått, svart och vitt med en touch av dimgrönt eller turkost

Vad gör dig ledsen? När underbara människor pratar illa om sig själva

Vad gör dig glad? Min sambo och våra katter, mina närmsta vänner, musik

Underbara vänner på Gotland midsommar 2016

Likes

Comments

Känner att denna kortveckan behövs nu, eller är det så att man faktiskt blir tröttare och tycker att det är tungt på mornarna just för att man vet att man bara ska arbeta tre dagar?

Jag har lyxen att mitt jobb har stängt på fredag vilket betyder att efter denna onsdag så är jag långledig! Och jag måste säga att jag har varit förvånansvärt pigg på eftermiddagarna/kvällarna denna vecka, men när klockan väcker mig på morgonen är det som att försöka ta sig upp ur en medvetslöshet. Mitt huvud är tungt idag och en stelhet som sträcker sig nerifrån nacken upp i huvudet och ner över pannan sitter i. Note to myself: Boka massage!

Men ser som sagt enormt fram emot långledigt. Räknade ut att efter denna veckan jobbar jag endast fyra helveckor innan det är semester, resterande veckor är kortveckor; nationaldag, midsommar, extra dag ledigt efter midsommarhelgen.

Har heller inget direkt planerat kommande dagar, mer än fotboll ikväll och mors dag på söndag. Underbart!

Likes

Comments