View tracker

​Under veckorna är det snabba rätter som lagas här hemma. Både jag och min sambo ofta har fullt upp med jobb och studier, och därför inte lika mycket tid till matlagningen. Trots att maten ska vara snabb att laga ska den innehålla mycket nyttigheter för att ge kroppen vad den behöver. Denna rätt är en favorit som går ruskigt snabbt att laga. Den färska spenaten ger mer tuggmotstånd än den frysta men den frysta gör såsen krämig, och därför har jag valt att blanda färsk och fryst. Till såsen serverar jag pasta gjord av sojabönor för att öka proteinmängden. Ni vet väl att sojaböns fettuccine innehåller 20,8g protein på 100g? 

Recept 4 portioner

1 gullök
150 g färska champinjoner​
200 g färsk spenat
200 g fryst hackad spenat
1 paket fetaost​
iMat från Oatly​
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning

Hacka löken och dela champinjonerna. Fräs till löken och blivit genomskinlig och champinjonerna fått färg, kläm i vitlöksklyftan. Blanda ner den frysta spenaten och låt tina. När spenaten tinat lägger du i den färska spenaten och grönsaksbuljongtärningen och värmer på tills all spenat krymp. Häll i iMaten, mängden baserar du på hur tjock du vill ha såsen. Fetaosten tärnar du och blandar ner i såsen. Salta och peppra efter behov. 

Servera med bönpasta och färska tomater. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Denna kakan uppkom igår när jag rotade i skafferiet efter något sött. Ingredienserna höftade jag, men detta är vad jag uppskattar att jag tog av varje. Jag skulle tro att det går bra med vilket mjöl som helst, eller bara öka mängden havregryn för att utesluta mjöl helt.

Recept 1 portion

1/2 äpple
1 msk glutenfritt bovete-teff mjöls blandning (från semper)
1 kryddmått vaniljpulver
2 msk havregryn
1/2 msk honung
5 g mjölkfritt smör
kanel

sojagrädde från Alpro.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela äpplet och lägg i en liten pajform. Häll över kanel och lägg några små bitar smör över. Blanda övriga ingredienser i en mixer och mixa ihop till en fast smet. Täck äpplena med smeten och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills smeten har fått lite färg och äpplena är mjuka.
Servera med sojagrädde.

Likes

Comments

View tracker

En perfekt rätt för de dagar när matlagningen behöver gå snabbt. Grytan gör du färdig under tiden riset kokar.

Recept 2-3 portioner

1 röd paprika
1 paket fetaost
1 gullök
1 liten burk majs
iMat från Oatly / matlagningsgrädde
Curry
Paprikapulver
Ris

Börja med att sätta igång riset. Därefter hacka lök och paprika, detta fräser du sedan till löken blivit genomskinlig. Om det blivit torrt i pannan tillsätt lite olja/smör och häll i rikligt med curry. Låt detta fräsas en stund och tillsätt sedan majs och fetaost tillsammans med iMaten/matlagningsgrädden. Krydda med salt, peppar samt paprikapulver.

Servera grytan med ris och lite färska grönsaker. Det är även gott att toppa med rostade kikärtor för lite crunch samt att kikärtorna ger extra mättnad. Recept på kikärtorna finns i kategorin "mellanmål" här på bloggen. 




Likes

Comments

En återkommande favorit här hemma är denna veganska linsgryta. Vi lagar den speciellt i början av veckan för att sedan kunna äta den som lunch dagarna efter och receptet nedan blir flera portioner. Med sina få och enkla ingredienser är den lättlagad och snabb.

Recept

2 mellanstora sötpotatisar
1 - 1,5 gula lökar
2 morötter
1 röd paprika​
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl röda linser
1 burk ajvar relish (jag använder den starka)
1,5 liter vatten

1 burk iMat fraiche från Oatly

Tärna sötpotatis och morötter. Hacka den gula löken och paprikan. Fräs i grytan till löken är genomskinlig. Häll i linserna, vattnet och grönsaksbuljongen. Låt koka till linserna har svällt och vattnet börjar försvinna och häll sedan i ajvar relish. Jag använder hela burken, men det är en smaksak. Salta och peppra. 
Grytan är färdig när vattnet kokat in i linserna och sötpotatisen och morötterna är mjuka. Uppskattningsvis tar detta 20-30 minuter. Servera med iMat fraiche. 

Likes

Comments

Pumpakärnor - Mandel - Nötter - Solroskärnor - Linser - Kokos

Spenat - Avokado - Ingefära

Svamp - Rödlök - Groddar och Ärtskott - Potatis - Gullök - Sötpotatis - Gurka - Zucchini - Morot - Tomat - Broccoli

Banan - Äpple - Citron - Paprika

Kikärtor - Bönor

Oatly iMat - GoGreen kokosdryck - Alpro yoghurt - Oatly iMat fraiche

​Färska kryddor - Denna veckan blev det basilika till ett recept som kommer upp senare i veckan

Likes

Comments

​Rostade kikärtor är verkligen det perfekta tillbehöret. Superenkelt att tillreda och kikärtorna är fulla av nyttigheter och protein. Med krydda på så är de goda att äta som de är. Jag brukar ha dem som topping på en sallad eller gryta för att få upp krispigheten och proteinvärdet. 

Såhär gör jag dem:

Skölj de färdigkokta kikärtorna i ett durkslag och låt dem sedan stå och torka till. Vill du skynda på processen går det bra att torka dem med papper. Jag köper kikärtorna färdigkokta på burk eller tetra. När de är hyffsat torra häller jag ner dem i en skål och blandar dem med rapsolja och den krydda som önskas, till exempel grillkrydda, paprikapulver, vitlökspulver och några korn cayennepeppar för lite sting. 
Lägg sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in den i ugnen på 220 grader. Ugnen startar jag när jag satt in plåten. 
De är klara när de fått lite färg och känns krispiga efter ungefär 15-20 minuter. 


Likes

Comments

​För att starta dagen med en god grund brukar jag göra denna smoothien till frukost. Den innehåller bär, banan, jordnötssmör samt spirulina och chlorella. Fördelarna med att få i sig spirulina och chlorella dagligen är många, men dessa superfoods tänkte jag dedikera ett eget inlägg. 

Färgen på smoothien blir tråkig, men låt de inte lura dig. Gillar du banan och jordnötssmör kommer du älska denna! Så god och så mättande. 

Vegansk grön smoothie:

1 banan
1 msk jordnötssmör
Hallon
Kokosdryck
1-2 tsk spirulina pulver
1-2 tsk chlorella pulver

Likes

Comments

​Klassiska pannkakor med nytt innehåll. En nyvunnen favorit är den veganska sojagrädden istället för traditionell. Mycket lättare och godare! Finns i kylen bland de andra substituten till de animaliska produkterna. 

Receptet på pannkakorna har även de en twist. Istället för mjölk använde jag kokosdryck från GoGreen. 

Likes

Comments