Header

Utrensning handlar om Aliide och hennes Estland som blir ockuperat av Sovjietunionen under andra världskriget. Som ung blir hon förälskad i sin svåger, vilket leder till ett förräderi och en hemlighet som följer henne resten av livet. Som äldre hittar hon den unga kvinnan Zarah avsvimmad på sin gård. Zarah har sina egna hemligheter och i Aliides kök framgår det till slut att de två kvinnorna inte är några främlingar för varandra.

Sofi Oksanen har skapat en mycket välskriven bok, som av många ses som en mycket viktig skildring av andra världskriget. Kanske är det just eftersom det är ett viktigt ämne som berörs som det emellanåt känns lite tungt att ta sig igenom den, på samma gång blir man väldigt berörd utav handlingen. Trots att jag egentligen kanske inte är superförtjust i huvudkaraktären, jag tycker att hon är lite väl naiv, så fastnar hon i mina tankar, och jag vill veta vad som händer med både Aliide och Zarah.

Den här boken är inte en sådan som man mysläser under ett par timmar när det åskar på sommaren, det är snarare en sådan bok som man bestämmer sig för att läsa för att man vill ta del utav handlingen och sedan får läsningen ta ett litet tag.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Okej, så de senaste dagarna har skiljt sig en del från den vardagslunk som annars kantat livet mitt. I måndags fick jag nämligen frågan om jag kunde tänka mig att byta jobbdestination. Så i tisdags packade jag in mina väskor i bilen och drog ett par timmar nedåt i landet för att spendera ett par veckor i Skåne. Har varit här i ett par dagar nu och det känns riktigt bra. Det är så oerhört fint här och jobbet är riktigt kul. Annars spenderar jag mina dagar med att skriva uppsats, promenera runt, kika på Gossip Girl och läsa.

Likes

Comments

"Under en insats i Kosovo blir löjtnant Jasmin Pascal-Anderson skjuten. Hennes hjärta står still i en minut och fyrtio sekunder. När hon återvänder till livet är hon övertygad om att hon vet vad som väntar efter döden. Hon hävdar att man kommer till en våldsam hamnstad. Jasmin behandlas för krigspsykos, börjar ett nytt liv och får en son som hon ger namnet Dante. Fem år senare råkar de ut för en bilolycka och sonen blir svårt skadad. För att operera honom måste läkarna stanna hans hjärta."

Lars Kepler som har skrivit Playground är en av mina absoluta favoritförfattare när det kommer till kriminalromaner. Jag älskar serien om Joona Linna, och var därför mycket förväntansfull när jag började läsa Playground, och kanske var det därför som jag till en början var en smula besviken. Jag tyckte att handlingen var trög, men när jag närmade mig hälften vände det och jag hade på riktigt svårt att lägga ifrån mig boken.

Det är också det som jag tycker är det allra bästa med Lars Kepler, de griper tag i en. Språket är så välarbetat att man inte ens tänker på att man läser utan det känns som om man bara flyter igenom sida efter sida. Ens känslor blir som sammankopplade med Jasmins och man känner hennes panik, glädje, åtrå, rädsla och lycka. Det är precis så en bra bok ska vara.

Likes

Comments

Vad roligt att du gillar att läsa! Har själv alltid velat börja läsa men har inte inspirationen till att ta upp boken fastän jag vet att den är bra och vill läsa... Har du några tips? Kram För mig handlar det framförallt om att ge mig själv tid och ro till att läsa. Lägga bort telefonen och inte ha massa annat runt omkring som stör. Sedan är det viktigt att ge boken en chans att fånga en, låta det ta lite tid att komma in i handlingen. Själv försöker jag att läsa en liten stund varje kväll innan jag lägger mig och tillslut är man bara helt fast i en bok.

Vad gillar du för sorts böcker? Jag är egentligen lite av en allätare när det kommer till böcker. På senaste har det dock mest blivit kriminalromaner, men annars så tycker jag om att läsa faktarelaterade böcker om typ psykisk ohälsa, feminism, rasism eller liknande, självbiografiska böcker, skildringar av olika historiska händelser, viktorianska romaner som ofta har det mest magiska språket en kan tänka sig, men ibland vill jag också bara läsa en mysig romantisk berättelse som kan liknas med en romantisk komedi på Netflix.

Har du sett klart 5 säsongen än? Vad tyckte du om den?? Ja, har sett alla säsonger av Orange is the New Black, och älskar verkligen den serien. Tycker att den har blivit ännu bättre från typ mitten av fjärde säsongen och så den femte. Gillar handlingen så mycket mer nu när den inte bara fokuserar på Piper, haha.

Likes

Comments

Godmorgon! De senaste två dagarna har skiljt sig en smula från den vardagslunk av läsning, plugg och promenader som annars kantar mitt liv för tillfället. I onsdags blev jag nämligen inringd för jobb, så då var det bara att hoppa in i bilen och åka och jobba ett par timmar vilket var kul. På kvällen åkte jag sen in till stan och drack vin tillsammans med en vän som jag inte träffat på huuuur länge som helst och det var verkligen så himla trevligt. Igår tog jag en promenad in till stan, köpte alldeles för många böcker, åt och glas och satt och läste en stund på en parkbänk innan jag for hem igen. Hade också en riktigt mysig kväll igår tillsammans med mamma och lillebror, så himla skönt med en riktigt lugn familjekväll.

Likes

Comments

"Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke."

Störst av allt handlar om artonåriga Maja som går på Djurholmens allmänna gymnasium tillsammans med Amanda, Samir, Dennis och Sebastian. Under en natt på sommarlovet kliver Sebastian in på hotellet där Maja jobbar, och sedan den dagen är det Maja och Sebastian. Ett år senare ligger alla döda i ett klassrum, utom Maja. Nio månader senare ställs hon inför rätta för skolmassakern som kostade livet på flera ungdomar och en av deras lärare.

Ur ett mycket moget, naket och rakt perspektiv får man följa Majas tankegångar kring kärleken, festerna, lyxen, mörkret och hatet som leder fram till massakern. Hennes ensamhet och funderingar under de månaderna hon sitter häktad, och tankarna hon har under de veckor som rättegången äger rum.

Malin Persson Giolito har blandat in klassklyftor, utanförskap och psykisk ohälsa i en mycket välskriven kriminalroman, vilket gör läsningen till både spännande och intressant på flera dimensioner. Under de sista sidorna vill man inget hellre än veta hur det går för Maja. Det känns i hela kroppen när man blad efter blad följer händelserna i rättssalen.


Likes

Comments

Hade en riktigt skön dag igår. Läste en otroligt bra bok, solade en stund och tog en superhärlig promenad. Därefter pluggade jag en smula, och kollade sedan på Annie Lööf och Morden i Midsomer. Funderade också på vad jag vill göra fram över. Vill jag skaffa lägenhet, heltidsjobb, plugga eller göra en till säsong i fjällen? Jag försöker att inte stressa så mycket över hur det kommer att bli, utan istället ta det lite mer som det kommer. Dock är jag en sådan person som vill ha allt planerat och tankar som: det löser sig, är inte riktigt min grej. I vilket fall som helst så är det onödigt att gå runt och stressa nu då jag ändå inte kan ta några beslut i dagsläget.

Likes

Comments

För tillfället fyller jag dagarna med att läsa, skriva långa listor på böcker, promenera runt längst skogsstigar och grusvägar, lägenhetsdrömma och fantisera om blåmönstrad inredning och murgröna, samt skriva anteckningar angående tursimvetenskap. Fokuserar på att andas och finna lite energi, ta det lugnt utan att helt grotta ner mig, istället vara en smula produktiv. Hoppas att ni har det fint!

Likes

Comments

De senaste dagarna har till stor del spenderats i sängen tillsammans med en bra bok och Riverdale som jag är en smula besatt av at the moment, kan knappt bärga mig efter en anda säsong. I fredags åkte jag också hem till en vän för att fira hennes födelsedag vilket var supertrevligt. Så himla mysigt att få träffa ett par vänner som jag inte sett på ett tag nu. Idag har jag spenderat lite kvalitetstid tillsammans med min mamma och lillebror. Vi åkte på en shoppingtur, och så har vi kollat på film, ätit popcorn och tagit en härlig promenad.

Likes

Comments

För ett par dagar gjorde jag scones till lunch, vilket är sååå himla gott! Har alltid älskat att göra scones. Den här gången valde jag att göra dem något mindre, vilket var så jag gjorde dem när jag gick i typ 6:an. Vet inte hur många eftermiddagar som bestod av miniscones och Disney Chanel efter skolan.

Likes

Comments