Header

Åh vad bra jag tycker om den här boken. Stolthet och fördom är en av mina favoritfilmer, och jag älskar att läsa litteratur från tidigt 1800-talet. Blev därför helt fast redan vid de första sidorna av Jane Austens Förnuft och känsla, och har verkligen njutit mig igenom läsningen från pärm till pärm. Språket är oerhört vackert, och handlingen är lagom dramatisk och känsloladdad, vilket gör att en myser sig igenom varje rad.

Förnuft och känsla handlar om systrarna Elinor och Marianne. Den första är lugn och sansad till person medan den andra syster är dramatisk och styrd av sitt känsloregister. Båda två blir förälskade, men deras kärlek stöter på prövningar vilket de hanterar utifrån två olika förhållningssätt. Då jag både läst och sett Stolthet och fördom är det relativt enkelt att gissa sig till slutet eftersom det finns många likheter mellan de två berättelserna både gällande vikten av familj, status och ekonomi, samt handlingens upplägg. Dock finns det åtminstone en, och möjligtvis även en halv, liten tvist som inte är helt förutsebart, vilket gör att en slår ihop boken med ens föraningar tillstor del besannade men inte på det sättet en hade tänkt sig.

I vilket fall som helst så är Förnuft och känsla en helt fantastisk bok, med en läsupplevelse som både är vacker och mysig. Rekommenderar alla som tycker om klassiker att läsa denna boken. Dessutom kan jag meddela att även filmen är riktigt mysig, och faktiskt en riktigt bra gestaltning av handlingen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Godmorgon! Har börjat att läsa en hel del bokbloggar den senaste tiden, och just nu cirkulerar helgfrågan på flera av dem. Denna tänkte även jag passa på att besvara så här på morgonkvisten. Veckans helgfrågor är: Vad läser du i helgen? Vad ska du göra i helgen? Jag har tänkt att försöka få läst klart Förnuft och känsla av Jane Austen, och sedan ska jag, om tid finns, påbörja Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek av Lena Andersson. Med andra ord kommer min helg att kantas av rätt mycket plugg. Idag ska jag skriva klart två utvärderingar av två uppsatser jag läst, och när jag är klar med dem ska jag fortsätta med mitt lilla berg av litteratur ovan. Får se om jag hinner med så mycket annat än plugg, i så fall blir det en positiv överraskning.

Hoppas att ni får en riktigt fin helg, puss!

Likes

Comments

Godmorgon! Har suttit sedan strax innan sju och skrivit på en förberedelse uppgift inför en uppsats jag ska skriva den kommande månaden. Kan väl inte påstå att det är det absolut roligaste jag gjort här i världen. Hade mycket hellre krupit upp i en skön fåtölj med en mysig filt, en stor kopp té och de sista sidorna av Förnuft och känsla. Dock är det inte riktigt möjligt at the moment. MEN är förhoppningsvis klar med uppgiften om ett par timmar och då är det BaRa sju uppgifter kvar sedan är jag klar med höstens kurser. Vet att jag skrev att jag var supertaggad på att plugga i början av terminen men att jag kanske skulle säga något helt annat i slutet, och jag hade rätt. Längtar något kopiöst efter att bli klar så att jag kan fokusera på annat ett tag framöver. Det ska bli jätteskönt att jobba i vår och kunna läsa böcker och kolla på serier med gott samvete på min lediga tid, istället för att vara förföljd av den där känslan att en borde plugga hela tiden. Med andra ord är det bara att fortsätta beta av de uppgifter som är kvar så blir jag fortare pluggfri.

Likes

Comments

Det kan vara så att jag råkade få med mig ett par böcker hem från stan idag. Det är ju liksom sådant som händer emellanåt. I vilket fall som har jag numera utökat min lilla samling en aning. Känns särskilt kul att ha fått tag på ytterligare ett bar böcker av Sofie Sarenbrant, Majgull Axelsson (som är en av mina favoritförfattare), Camilla Läckberg och George R.R. Martin. Är också exalterad över att ha lagt vantarna på min första Stephen King bok, och har läst så många lovord om Fredrik Backmans Saker min son behöver veta om världen att jag kommer försöka få läst den så snart som möjligt.

Likes

Comments

Gick och blev riktigt dunderförskyld förra veckan vilket inte var någon särskilt angenäm upplevelse. Lyckades ändå skriva en hemtenta i arbetsrätt, vilket faktiskt var hur kul som helst. Fann det otroligt givande att få sitta och analysera olika tänkbara scenarion gällande diverse problem mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vet dock inte riktigt vad jag kommer att få för resultat. Känns som om det hade varit under lite bättre förutsättningar om jag inte levt på febernedsättande och nässpray.

Idag känner jag mig betydligt friskare. Fortfarande lite krasslig men febern är borta så det går åtminstone åt rätt håll. Har dessutom fått tillbaka resultatet för en tenta i marknad och organisationskursen jag gjorde för ett litet tag sedan och fick sjutton utan tjugo så är relativt nöjd. Annars har jag börjat att ta tag i en av veckans två deadlines. Börjar nämligen känna mig lite smått stressad över att jag inte har en eller två utan sex deadlines kvar innan jag flyttar i december. Men det är bara att börja beta av dem, en efter en. Önska mig lycka till!

Likes

Comments

Spenderade hela gårdagen med en hemtenta i organisatoriska förändringsprocesser. Idag vaknar jag upp och är dunderförkyld med feber, halsont, huvudvärk osv. Något som rimmar asdåligt med att jag har en hemtenta i arbetsrätt i helgen och skulle behöva lägga ner hur mycket energi som helst på förberedelser. Dock har jag ingen ork. Vill bara ligga och läsa en urmysig bok, dricka té och kolla på film. Har verkligen inte tid att vara mer sjuk den här hösten. Får proppa i mig så mycket c-vitaminer jag bara kan och hålla tummarna på att bli frisk snart.

Likes

Comments

Efter att ha läst Jag vet allt det här av Alexandra Paldanius måste jag erkänna att jag inte var jättesugen på att hugga in i ytterligare en bok som berör psykisk ohälsa. Men Ett liv för lite av Kristofer Ahlström har stått på min att-läsa-lista under en längre period vilket ändå fick mig att vilja ta tag i den (dessutom tycker jag att omslaget är så himla vackert). Då jag inte var supermotiverad till att plöja den här boken, var det kanske inte så konstigt att det tog ett litet tag för mig att ta mig igenom den (läs: ett par veckor).

I vilket fall som helst så är Ett liv för lite en häftig och känslosam bok som handlar om tvillingarna Caroline och David, och deras uppväxt samt livet med psykisk ohälsa. Boken är skriven på ett mycket intressant vis då en får följa båda syskonens perspektiv. Dels Caroline och hennes känsla av otillräcklighet och ångest kring hennes brors välmående, och önskan om att han vore "normal". Dels David och hans kamp med sina inre demoner. För mig blir Carolines perspektiv mycket kraftfullt. Som storasyster kunde jag verkligen känna den där paniken och oron över sitt syskon och att denne ska må bra. Det är liksom ett särskilt starkt känsloband som berörs.

Likes

Comments

Om nu någon gått och grämt sig över vad jag sysslat med den senaste tiden så skall jag nu lugna era sinnen. Jag kan meddela att jag för två helger sedan var med om den mest fantastiska reunionen en kan tänka sig. Hade nämligen ynnesten att få spendera helgen tillsammans med några underbara människor som jag hade privilegiet att lära känna förra sommaren. Helgen var minst sagt magisk!

Sedan sist har jag också pluggat (dock betydligt mindre än jag borde he he), förundrats över #metoo, kompisdejtat två favoriter över en urgod måltid, jobbat, shoppat med bror min, gråtit till Idol och firat ett x-antal med födelsedagar tillsammans med la familla.

Jag har även fattat beslut om min sysselsättning fram till april och är så himla taggad. Dock innebär inte detta beslut att min smärre gigantiska framtidsångest har lugnat sig. Går med andra ord runt och klurar på vad jag vill göra med mitt liv mest hela tiden. Vart vill jag bo? Vad vill jag jobba med? Om inte det vore nog läggs också en större del av tankekapaciteten på: vad vill jag fylla vardagen med, vilka sysselsättningar mår jag bra av, vad ger mig lugn, osv osv.

Antar att det handlar om någon form av åldersnoja. Att jag faktiskt fyllt TjUgOfYrA nu, och att jag kanske borde ha kommit på vad jag vill jobba med vid det här laget. Att jag borde ha ett fast jobb, en bostadsrätt, och sambo. Det är liksom lite stressande att man kanske borde gå i tankar om hus, hund, bil och barnafödande vid det här laget. Det är liksom lite läskigt att vara i det här gränslandet mellan ungdom och vuxen som jag faktiskt befinner mig i. Försöker tänka att jag BARA är tjugofyra och att jag därmed är typ bara barnet.

Hoppas att ni har det fint, puss!

Likes

Comments

Igår satt jag och posade lite sådär fullkomligt naturligt i skolans bibliotek. Fick lite flashback från tiden i Kanada där det var en ytterst vanlig aktivitet. I vilket fall som helst så inledde jag gårdagen med ett par timmars jobb, sedan lyckades jag också klämma in lite plugg och en fika med en vän. Idag ska jag trotsa febern tillsammans med x-antal liter med té och skriva klart två uppsats utvärderingar och påbörja en ny inlämningsuppgift. Hare gött, hej!

Likes

Comments

Igår spenderade jag nio timmar med en positionering- och segmentanalys av apoteksbranschen, och idag har jag varit en riktig höstklyscha och druckit varmchoklad samt tittat på regnet medan jag skrivit rättsfallsreferat. Tycker att det är en sådan skräckblandad förtjustning med en sådan här vecka då uppgift efter uppgift har deadlines. Älskar att få strukturera upp arbetet, och känner mig så himla duktig varje gång jag klickar på lämna in länken, men samtidigt är dessa dagar överfyllda med identitetskris och prestationsångest. Därför ska jag försöka att bli klar så snart som möjligt med veckans sista deadline så att jag kan hitta på någonting kul i helgen. Puss!

Likes

Comments