Header

Kjøp noe ekstra gode pølser, lag brød og ta middagen utendørs i høstluften. Fyr opp grillen eller tenn bål i marka :) Disse er supre å fryse, ta de ut rett før servering. Eller pakk de med deg fryste i sekken og de er tinte når rasteplassen er funn…

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Noe av det første jeg gjør i det jeg kommer til Tyskland er å kjøpe Breze. Disse brødene finner du overalt i Bayern omtrent når som helst på døgnet. Hvete deig som er formet som en kringle og toppet med salt. Da jeg var liten pleide jeg alltid å dr…

Likes

Comments

Cookie dough 100 g smør 100 g sukker 150 g mel 1 egg 50 g sjokolade 1 ts bakepulver Brownie 100 g sukker 150 g sjokolade 150 smør 100 g mel 2 egg marshmallow Begynn med bunnen. Pisk sukker og smør til krem, i en kjøkkenmaskin. Eller bruk håndvisp. …

Likes

Comments

Varm muffins med eple og kanel :) 12 stk muffins 50 g smør 130 g siktet speltmel 60 g sukker 1 1/2 ts bakepulver 1/2 ts natron 1 klype salt 1,5 dl melk 1 egg 100 g eplemos 2 stk eple (i terninger) Crumble 50 g smør 30 g brunt sukker 1 ts kanel 50 g…

Likes

Comments

Noen gang vært i Sverige, kommet til bakeriet også er de tomme for kanelboller? Og du må ta til takke med kardemomme bolle? Skuffelsen over kanelbollen som ikke er der er stor men i det du setter tenna i søster bollen, så blir alt mye bedre igjen. …

Likes

Comments

Det finnes et brød i denne verden jeg aldri kommer til å glemme. Jeg kan huske hvordan det smakte hele 8 år tilbake. Da det kom ned brød-linen fra bakeriet, og fortsatt var varmt. Så ble det kuttet opp og vi tok på smør. Den utrolig crispy skorpen …

Likes

Comments

For å lage noe basert på surdeig trenger du en surdeigsstarter. Hvis du kjenner noen med en surdeigstarter kan du sikkert få en del av starten fra de. Eller du kan følge oppskriften nedenunder trinn for trinn og lage din egen. Dette kan virke som e…

Likes

Comments

4. oktober er en veldig viktig merkedag i den svenske kalenderen. Da er det kanelbullans dag. Her kommer en oppskrift på "bryteboller" med kanel som en hyllest til de digge bollene. Hvis du vil prøve deg på den mer klassiske svenske kanelbollen, gå…

Likes

Comments

Det å lage pita brød er ikke vanskelig som man kanskje skulle tro. Personlig synes jeg ikke det finnes så mange gode ferdig produkter av pita på markedet. Derfor er det like greit å ta saken i egene hender. Det er fort gjort og du kommer til å gjør…

Likes

Comments

Hvis du er keen på en skikkelig digg frokost, lag butterdeigsplater med ønsket topping. Dette er fin ting å imponere med hvi s du inviterer over på brunsj. Det krever litt forberedning men det er vært det. Kan være litt vanskelig å forstå hvordan h…

Likes

Comments

For å få en sprø og luftig pizzabunn, krever det lang hviletid for deigen. Denne deigen kan du sette kvelden før du skal lage pizza. Det krever ikke mye å lage deigen, her er det hevingen som tar tid. Lar man deigen heve lenge og i kjøleskapet trenger man ikke så mye gær. Prossen tar lenger tid da gjæren hever saktere i kjølig klima, men du vil oppnå et veldig smakfult resultat. Her har jeg brukt tipo 00 mel, du kan fint bruke hvetemel og allikevel oppnå et godt resultat. I hvetemel finmales kjernen til kornet. Det er i kjernen til kornet at glutenproteniet ligger. Når proteinet får kontakt med vann vil det være med på å skape glutennettverket i deigen. Glutenet vil gjøre deigen elastisk og vil holde på de små boblene deigen lager når den hever. Boblene holdes inne i deigen og det er slik du får luftig deig. Grovere mel som rug har også glutenprotein men har ikke like lett for å danne glutennettverk som hvete, baksten blir tyngre og ikke like luftig. Når du elter deiger er du med på å sette i gang glutennettverket. I det italienske meleet har de brukt en lavere prosent av kornet og holdt seg enda mer til kjernen. Det inneholder altså mer protein. Dette vil holde på mer av fuktigheten i deigen og man kan tilsette mer væske i deiger brukt med dette melet.

gir 2 porsjonspizzaer

50 g bakeklar surdeig (eller en ts tørrgjør)

400 g dallari tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 klype salt

3 dl vann (lunkent)

Ha mel, surdeig(eller gjær), olje og salt i en bakebolle. Begynn å elt deigen og ha over litt og litt vann. Når alt vannet er i, elt til alt er godt blandet og du har en smidig deig. Pakk bakebollen med deigen godt inn i plast og la stå i 2 timer på benken før du har den i kjøleksapet til neste dag. Ca 1 time før du skal bruke deigen ha den over i romtempratur og del den i 2 emner. Elt emene rask på benken ved å brettet hver side av deigen inn mot midten. Snu deigen så den siden med brettingene hviler ned på benken. La de stå til du er klar til å bruke de. Kjevle ut deigen og ha på ønsket topping :)

Tips: når du steker pizzaene, sett i forkant ovnen på maks temperatur. Hvis du har en pizzasten bruker du denne. Hvis du ikke har pizzasten kan du sette bakebrettet inn før du setter på ovnen. Den vil bli veldig varm og vil kunne funke som en pizzasten. Bak ut pizzaen på et bakepapir, og dra papiret med pizzaen over på stenen/ brettet inni ovnen.

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Dette er så digg!! Crispy butterdeig med eplemos :) Dette er en litt mer krevende oppskrift å jobbe med, men dette er et gøy og fint prosjekt i høstværet. Når man er ferdig kan man stolt servere baksten. Og dette består tross alt av smør og sukker, så godt blir det uansett. Øvelse gjør mester!

til 12 stk

500 g mel

1 pakke tørrgjær

60 g sukker

2,5 dl vann (lunkent)

120 g smør (romtemperert)

10 g salt

300 g smør (til innkjevling)

På kvelden:

I en kjøkkenmaskin med eltekrok har du, mel, tørrgjær og sukker. Sett på middels hasitghet og ha vannet over litt etter litt. Tilsett så saltet, og ha så over smøret i små terninger. Skru opp til middels hastiget og elt til deigen henger sammen og er smidig. Dekk så bakebollen med plast og la stå i 2 timer.

Ha 300 g smør (kjøleskapskaldt)i en ziplock pose. Få ut mest mulig luft før du lukker posen. Bruk en kjevle og kjevle smøret til et kvadrat på 20 x 20 cm. Ha posen med smør i kjøleskapet over natta.

Når deigen har hevet, sett den i kjøleskapet over natten.

På morgenen:

Ha litt mel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av kjøleskapet. Ta ut smøret av kjøleskapet, og la ligge på benken mens du begynner på deigen. Ha deigen over melet og kjevl den ut til et kvadrat på 45 x 45 cm. Klipp smøret ut av posen og legg den i midten av deigen. Brett hvert hjørnet inn mot midten over smøret. det skal ikke være noen hull her. Begynn å kjevle fra deg og utover. Når deigen er ca 0,5 cm tynn, bretter du den ene siden inn mot midten, brett så den andre siden over den første bretten. Roter deigen en gang mot høyre, og begynn å kjevle fra deg på nytt. Når deigen er 0,5 cm tynn, brett deigen på samme måte som sist. Roter deigen mot høyre, og kjevle og brett som de andre gangene. Du bretter deigen altså 3 ganger totalt. Nå pakker du deigen inn i plast og setter i kjøleskapet i en time til før du kjevler den ut og former deigen videre.

En time senere:

Ta plasten av deigen, dryss litt mel på kjøkkenbenken før du legger deigen ned. Kjevle ut på nytt til den er 0,5 cm tynn. Bruk en kniv og del deigen i to på langs. Del så opp så du får 12 kvadrater. 

Ha firkantene over på et bakepapir, la de så heve i 3-4 timer til de har dobblet seg i størrelse. Hevingen avhenger av varmen i rommet.

Når de har hevet kan du brette hvert hjørne av firkanten litt mot midten. Ta 1 ss eplemos på midten av deigen og topp med ønsket frukt. Pisk egg og pensle hver danish, stek i 15-18 min i ovnen på 175 grader.

TIPS: det er viktig når du jobber med smørdeig at du ikke ødelegger flakene. Da vil smøret renne ut og du vil ikke oppnå ønsket resultat. Du vil heller ikke ha for mye overflødig mel mens du bretter deigen. Sørg derfor for at når du kjevler deigen, at du da har nok mel under så ikke deigen festes til benken. Børst bort overflødig mel med en pensel eller fingerne før du bretter deigen over hverandre. Hvis deigen blir for varm mens du kjevler, legg den i kjøleskapet i 10 min før du fortsetter. Det er viktig at smøret ikke smelter inni deigen når du jobber. Ikke press ned deigen med hele vekten av deg selv. Rull deigen frem og tilbake. Det tar tid, men dette krever tålmodighet. 


Likes

Comments

Brune bananer? lag pannekaker til frokost.

til 5 stk

1 Banan

1 Egg

1 ss Nøytralolje

2 ss naturell yoghurt

1 Klype salt,

1 ts Kardemomme

1 dl Hvetemel

1 ts Bakepulver

0,5 dl Vann

I en bakebolle har du banan og olje, buk en gaffel og mos bananen . Ha et egg over blandingen og pisk dette sammen til alt er luftig. Ha yoghurt, salt, kardemomme, bakepulver og mel over i bakebollen og pisk videre. Til slutt pisker du inn vannet.

Ha litt olje i stekepannen og sett på middels sterk varme. Ha litt røre over i pannen,. jeg brukte ca 2 spise skjeer per pannekake. Stek opp resten pannekakene.

Topp med tørket frukt, bær og nøtter :)

Likes

Comments

Tilslørte bondepiker er en dessert som består av lag med krem, eplemos og kjeks. En deilig, frisk og lett epledessert som ikke krever så veldig mye, perfekt hvis du bare vil slenge sammen noe kos etter middag. 

Til 4 stk

8 digestive kjeks (2 kjeks per servering)

2 ss smør

1 dl krem fløte

8 ss eplemos

Ha kjeksene i en liten ziplock pose eller liten matpose. Bruk en kjevle eller noe annet hardt og slå på posen til kjeksen knuses, og det bare er smuler igjen. Smelt smøret i en gryte og sett til side. Hell kjeks smulene i kjelen og rør til alt er godt blandet.

Finn frem 4 glass eller skåler. Pisk krem av 1 dl fløte. Fordel kjekssmulene over glassene, spar noe til topping. Ha 2 spisskjeer med eplemos i hvert glass og dander lagvis med krem. Dryss noen smuler på toppen av kremen og server :)

Tips: Lag denne som frokost, bruk yoghurt istedenfor krem og granola istedenfor kjeks.

Likes

Comments

Brownie er den typiske amerikanske sjokoladekaken, og bakes med mye smør og sukker. Denne kaken kan toppes med nesten alt mulig. Jeg synes at de beste browniesene har noen form for nøtter i seg. Det må være noe som knaser inni den myke sjokolademassen. Her kommer en enkel oppskrfit på brownie med hasselnøtter.

3 stk egg

100 g mel

250 g sukker

180 g smør

1 ts bakepulver

50 g kakao pulver

50 g hasselnøtter

50 g sjokoladebiter

Sett ovnen på 170 grader. Ha en bakeform klar med bakepapir og smør formen rundt kanten med smør eller olje.

Vei opp 175 g smør i en lite kjele og smelt dette på lav varme på komfyren, når alt er smeltet, sett til siden og la smøret avkjøle seg. I en bakebolle har du egg og sukker. Visp dette sammen til du har en luftig eggedosis. Tilsett mel, kakao og bakepulver, visp til alt er gjevnt blandet. Når smøret har avkjølt seg, blander du dette inn i sjokoladeblandingen med en slikkepott. Ha så i hakket sjokolade og hasselnøtter. Hell over i kakeformen og stek kaken i 22 min midt i ovnen. 

Smaker veldig godt med et glass melk ved siden av :) 

Likes

Comments

Eplemos er så digg! Kan spises på brødskiva, på grøten, på isen eller bare med skje :) så hvorfor bare ikke lage det? fort gjort er det og!

1,5 kg epler

100 g sukker

2 dl vann

Skrell eplene, kutt i to og rens de. Kutt i mindre terninger og ha over i en gryte. Ha sukker og vann over i gryten og sett på middels varme. Ha lokk på gryta og vent til eplene er helt møre. Bruk en visp og visp rundt til fruktkjøttet er godt blandet. Ha over i en tett beholder og oppbevar kaldt. Kan også fryses, så kan du nyte de norske eplene gjennom hele året :)


Likes

Comments

MmmmmmMM, norske plommer. Trener man si noe mer?


1 kg plommer

100 g sukker

0,5 dl vann


Vask plommene, del i to og ta ut stenen. Del hver halvdel i to og ha i en kjele. Ha oppi sukker og vann. Vannet tilsettes etter hvor faste plommene er. Har du plommer som er mer bløte trenger du nok ikke vann. Kok plommene på middels varme til de er helt møre. Bruk en visp og pisk de så fruktkjøttet løses opp. Ha over på glass eller i en lufttettbeholder. La stå i kjøleskapet. Bruk på brødskiva, i yohurten eller på havregrøten :)


Likes

Comments

Fått litt dilla på knekkebrød i igjen merker jeg. Men det er så godt, og det holder seg også veldig lenge! Disse er laget med mye spelt mel. Noen vil si at spelt er "sunnere" enn vanlig hvete. Hva som er sunt kan diskuteres i de laaange baner. Det som er fakta er at spelt har et høyere proteininnhold enn hvete og svakere innhold av gluten. Noen vil derfor tåle mer spelt hvis de er kjennslige mot gluten. Ikke minst smaker spelt veldig godt. Knekkebrødene egner seg godt å servere ved siden av ostefatet.


Gir 18 stk knekkebrød

300 g spelt mel

200 g hvete mel

50 g kruskakli

12 g salt

25 g olivenolje (eller bruk det du har tilgjengelig)

300 g vann med kullsyre (eventuelt vanlig spring vann)Ha alle ingrediensene i en bakebolle. Hvis du bruker kjøkkenmaskin velger du en eltekrok og elter i 10 min. Deigen skal slippe bakebollen. Bruker du henda er det bare å sette i gang og forme deigen i bakebollen. Elt så lenge du klarer, det viktigste er at deigen blir fast og henger sammen. Plast deigen godt inn og sett i kjøleskapet i 1 time.

Når deigen har stått i en time tar du den ut på kjøkkenbenken og ruller den til en lang pølse. Kutt av små "brødskiver" av pølsen. Ca 50 g per brødskive, du skal få 18 stk til sammen. Kjevle ut hver brødskive så tynnt du klarer.

Skru på ovnen på 160 grader varmluft. Ha bakepapir klart på stekebrettene, og legg fire og fire knekkebrød på brettene. Stek først knekkebrødene i 10 min, før du snur alle steker de i 10 min til på andre siden. Avkjøl på rist før du kan smake :)


Likes

Comments

For noen år siden var den store knekkebrød trenden her. Nå har den roet seg noe ned, men knekkebrødene er like gode og lette å lage. Jeg pleier å ha disse stående lett tilgjengelig på benken da de er sunne "on the run snacks". I denne oppskriften har jeg brukt vann med kullsyre. Dette gjør knekkebrødene ekstra sprø. Men du kan helt fint bruke vanlig vann fra springen.

Gir to store langpanner med knekkebrød

2 dl siktet rug mel

2 dl spelt mel

2 dl havre

1 dl kruskakli

1 dl solsikkekjerner

1 dl gresskarkjerner

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 ts salt

7 dl vann med kullsyre

3 ss rosmarin

3 ss maldonsalt

Sett ovnen på 160 grader varmluft, og kle to bakebrett med bakepapir. Ha alle ingrediensene over i en bakebolle, og rør om til alt er godt blandet og du har en skikkelig gromsete grøt. Fordel grøten over de to bakebrettene og bruk en slikkepott til å spre røren jevnt utover. Du vil ha et tynt lag uten hull. Topp massen med rosmarin og havsalt.

Stek brettene i fem min før du tar de ut. Bruk så en kniv til å kutte ruter i deigen. Du former nå knekkebrødene så du lett kan knekke de av hverandre når de er ferdig stekt.

Stek så knekkebrødene videre i 20 min. Snu så brettene så det som stod øverst nå står nederst og omvendt.

Stek videre i 20 min, og repeter snuingen.

Stek så videre i 15 min.


Likes

Comments

Gir ca 12 stk boller

500 g hvetemel

80 g sukker

1/2 pakke fersk gjær

2 dl melk

1 egg

2 ts kardemomme

100 g smør i terninger (romtemperert)

1 pakke piano vaniljekrem

2 dl melis

revet kokkos (til pynt)


Ha mel, sukker og kardemomme i en bakebolle. Varm opp melken til 35 grader(er du usikker på om den er riktig temp, ta en liten dråpe over pulsårene. Er den rett under kropps temp, er den varm nok). Ha halvparten av melken over i bakebollen. og begynn og elt deigen på lav hastighet. Resten av melken blander du ut med gjæren. Rør om så det ikke er noen gjær klumper og ha dette også over i bakebollen. Ha smøret i litt og litt mens deigen eltes.. Elt videre på lav hastighet til smøret er godt blandet, ha så over egget og elt videre i 10 min.

Pakk deigen inn, jeg pleier å ha en plastpose over bakebollen. La den heve til dobbelt størrelse på kjøkkenbenken. Dette tar ca en time, alt avhenging av hvor varmt det er.

Forbered kjøkkenbenken med å ha litt mel over. Kle et bakebrett med bakepapir. Når deigen er hevet til dobbelt størrelse, ha den over melet på kjøkkenbenken. Rull deigen ut til en lang pølse og del opp i 12 stk boller(90g per bolle). Trill ut runde boller og ha de over på bakebrettet. La bollene heve til dobbelt størrelse. 

Sett ovnen på 200 grader.  Bruk fingeren til å dytte deigen ned på midten av bollen. Ikke lag hull gjennom men form en runding som er ca så stor som hodet på en spise skje. Når du har gjort dette, fyller du hullene med vaniljekrem. Stek så bollene i ca 7-10 min. Til de er gyldne. 

La de avkjøle seg før du pynter med melis og kokkos :) 

Likes

Comments