Header

Disse cookisene er super digge! Med havregryn, tranebær og gresskarkjerner, mindre smør og sukker kan man til og med late som om de er litt sunnere. Jeg har iaf unnt meg en til frokost nesten hele uken med god samvittighet:) Disse er med kanel så d…

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

13. desember er det luciadagen. En minnedag for sankt Lucia som døde martyrdøden, i Sicilia. Dagen blir ofte feiret med, hvite kjortler, lys og lussekatter. Lussekattene har sin opprinnelse fra Sverige, og selges der fra starten av desember. Det so…

Likes

Comments

150 g smør (smeltet ) 150 g brunt sukker 100 g hvit sukker 1 egg + 1 eggeplomme 220 g mel 1 ts vanilje pulver 1 ts bake pulver 1/2 natron 1/2 ts salt 100 g sjokolade kuttet Smelt smøret på lav varme i en liten kasserolle. Ha mel, vaniljepulver, bak…

Likes

Comments

Julekake forbinder man kanskje mest med jul. Men det kan spises året rundt. Mormor pleide blant annet å plukke det ned seg fra bakeriet, midt på sommern. Vanligste spørsmålet er om du liker sukater i julekaken eller ikke. Sukater er kandisert sitru…

Likes

Comments

Veldig glad i bananer, men kjøper ofte en litt større klase enn jeg rekker å spise opp. Blir fort brune før jeg rekker å få de i meg. Har en oppskrift på banan pannekaker her allerede, men denne gangen byttet jeg ut hvete med spelt. Synes spelt mel…

Likes

Comments

Prøv deg på dette saftige brødet med havre og gulrot. Holder seg veldig godt, og smaker super godt med salt pålegg. Gulrøttene og havren lager en deilig sødme i brødet. Den lange kalde hevetiden er med på å lage en rund og balansert smak. Det er my…

Likes

Comments

Når en pepperkakekaker baker pepperkakekaker.... Butikkene har holdt det gående siden slutten av oktober, men nå er det bare å innse, Desember er rett rundt hjørnet. Siden den første snøen har falt, så synes jeg det er innafor å bake litt julekaker…

Likes

Comments

Når jeg er bortreist, er det som regel to ting som får meg til å savne Norge. Det ene er god kaffe, det andre er grovt brød. Heldigvis er jeg mest i Tyskland hvis jeg ikke er hjemme. Kaffebarene med god kaffe vet jeg nøyaktig hvor er, og når jeg er…

Likes

Comments

Arbeidstid; 15 min Steketid; 45 min Da jeg var tom for både knekkebrød og mye frø hjemme endte jeg opp med å prøve noe nytt. Chiafrø går for det meste hos meg i smothies og quinoa i salater, men denne gangen endte de begge i knekkebrød. Chiafrø er …

Likes

Comments

Arbeidstid; 20 min Hevetid; 1-2 timer Steketid; 15 min Hamburger til middag? med skikkelig digg mykt brød? Prøv deg på disse burger brødene, du vil ikke angre. De er både luftige og myke, og er klare til å ta imot saften fra kjøttet. Disse er fine …

Likes

Comments

Arbeidstid; 20 min

Steketid; 15 min

Banankake er en digg måte å bruke opp brune bananer på. Denne kaken har jeg toppet med karameliserte valnøtter, og det ble utrolig godt.

Til en kake

150 g sukker

2 egg

2 bananer

300 g mel

1/2 ts kanel

1 ts kardemomme

2 ts bakepulver

170 g olje

60 g valnøtter (topping)

60 g brunt strøsukker (topping)I en bakebolle pisker du egg og sukker til det blir eggedosis. Mos bananer med gaffel og visp det inn i eggedosisen. Ha alt det tørre over i bakebollen og visp det sammen til kremkonsistens. Ha så over oljen og sørg for at alt er godt blandet. Hell deigen over i en bakeform. Jeg brukte en rund form, men du kan helt fint bruke en vanlig brødform.


I en stekepanne har du sukker og valnøtter, sett på høy varme og følg med. Sukkeret vil etter hvert smeltet og du må passe på å røre nøttene rund, så det ikke brenner seg. Når nøttene er ferdige, la de avkjøle seg raskt, før du knuser de. Dryss det gjevnt fordelt over kaken.

Stek kaken på 175 grader i 45 min. Dette varier fra ovn til ovn. Men god hovedregel stikker du en tre pinne i midten av kaken, er den ferdig når du ikke får med deig opp.

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Arbeidstid; 20 min

Hevetid; 9 timer

Steketid; 1 time

Saftig, halv grovt brød som passer godt som hverdagsbrød. Jeg har hatt brødet liggende på kjøkkenbenken i fem dager, uten innpakning. Fortsatt like saftig som da det kom ut av ovnen! Denne oppskriften er bakt på surdeig, men dette kan sløyfes. Bruk istedenfor totalt 4 ts tørrgjær og 50 g ekstra vann. Følg resten av oppskriften slik den er:)

Til 1 brød

250 g rugmel

200 g hvetemel

1 ts tørrgjær

80 g bakeklar rug surdeig

300 g vann

10 g salt

75 g solsikkekjerner

75 g havregryn


Kok opp 5 dl med vann. I en liten bolle har du solsikkekjerner og havregryn. Dekk frøene med det kokende vannet. Skold frøene ved å la det trekke i 30 min. Korn og frø har lett for å trekke til seg mye væske. For å unngå at brødet skal bli tørt, fordi frøene tar all væsken, legger du de i bløt i forkant. Da bevarer du saftigheten i brødet. Ha mel, tørrgjær, surdeig, og vann i en kjøkkenmaskin. Elt på lav hastighet i 5 min før du tilsetter frøene og saltet. Sett opp til middels hastighet og elt videre i 5 min. La deigen heve i romtemperatur i ca 1 time før du setter den til heving i kjøleskap over natten (8timer). Dekk den godt til med plast så den ikke får en hard "skorpe" på overflaten.

Når deigen har hevet ferdig tar du den ut av bollen over på en benk. Ha godt med mel under. Brett deigen, med hver side inn mot midten. Pensle brødet med vann og topp med flere kjerner. Snitt brødet på langs før du setter det inn i ovnen, dette vil hjelpe brødet med å fordele varmen. Stek brødet på 200 g i ca 1 time.

Jeg stekte brødet rett på et bakebrett, men du kan godt bruke brødform.

Likes

Comments

Arbeidstid; 1 time

Hevetid 13-14 timer

Steketid; 18 min

Dette er så digg!! Crispy butterdeig med eplemos :) Dette er en litt mer krevende oppskrift å jobbe med, men dette er et gøy og fint prosjekt i høstværet. Når man er ferdig kan man stolt servere baksten. Og dette består tross alt av smør og sukker, så godt blir det uansett. Øvelse gjør mester!

til 12 stk

500 g mel

1 pakke tørrgjær

60 g sukker

2,5 dl vann (kaldere enn lunkent)

120 g smør (romtemperert)

10 g salt

300 g smør (til innkjevling)

På kvelden:

I en kjøkkenmaskin med eltekrok har du, mel, tørrgjær og sukker. Sett på middels hasitghet og ha vannet over litt etter litt. Tilsett så saltet, og ha så over smøret i små terninger. Skru opp til middels hastiget og elt til deigen henger sammen og er smidig. Dekk så bakebollen med plast og sett i kjøleskapet. (over natten eller 8 timer)

Ha 300 g smør (kjøleskapskaldt)i en ziplock pose. Få ut mest mulig luft før du lukker posen. Bruk en kjevle og kjevle smøret til et kvadrat på 20 x 20 cm. Ha posen med smør i kjøleskapet over natta.

På morgenen:

Ha litt mel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av kjøleskapet. Ta ut smøret av kjøleskapet, og la ligge på benken mens du begynner på deigen. Ha deigen over melet og kjevl den ut til et kvadrat på 45 x 45 cm. Klipp smøret ut av posen og legg den i midten av deigen. Brett hvert hjørnet inn mot midten over smøret. det skal ikke være noen hull her. Begynn å kjevle fra deg og utover. Når deigen er ca 0,5 cm tynn, bretter du den ene siden inn mot midten, brett så den andre siden over den første bretten. Roter deigen en gang mot høyre, og begynn å kjevle fra deg på nytt. Når deigen er 0,5 cm tynn, brett deigen på samme måte som sist. Roter deigen mot høyre, og kjevle og brett som de andre gangene. Du bretter deigen altså 3 ganger totalt. Nå pakker du deigen inn i plast og setter i kjøleskapet i en time til før du kjevler den ut og former deigen videre.

En time senere:

Ta plasten av deigen, dryss litt mel på kjøkkenbenken før du legger deigen ned. Kjevle ut på nytt til den er 0,5 cm tynn. Bruk en kniv og del deigen i to på langs. Del så opp så du får 12 kvadrater.

Ha firkantene over på et bakepapir, la de så heve i 3-4 timer til de har dobblet seg i størrelse. Hevingen avhenger av varmen i rommet.

Når de har hevet kan du brette hvert hjørne av firkanten litt mot midten. Ta 1 ss eplemos på midten av deigen og topp med ønsket frukt. Pisk egg og pensle hver danish, stek i 15-18 min i ovnen på 175 grader.

TIPS: det er viktig når du jobber med smørdeig at du ikke ødelegger flakene. Da vil smøret renne ut og du vil ikke oppnå ønsket resultat. Du vil heller ikke ha for mye overflødig mel mens du bretter deigen. Sørg derfor for at når du kjevler deigen, at du da har nok mel under så ikke deigen festes til benken. Børst bort overflødig mel med en pensel eller fingerne før du bretter deigen over hverandre. Hvis deigen blir for varm mens du kjevler, legg den i kjøleskapet i 10 min før du fortsetter. Det er viktig at smøret ikke smelter inni deigen når du jobber. Ikke press ned deigen med hele vekten av deg selv. Rull deigen frem og tilbake. Det tar tid, men dette krever tålmodighet.


Likes

Comments

Arbeidstid; 20 min

Hevetid; 1-2 timer

Steketid; 15 min

Kjøp noe ekstra gode pølser, lag brød og ta middagen utendørs i høstluften. Fyr opp grillen eller tenn bål i marka :) Disse er supre å fryse, ta de ut rett før servering. Eller pakk de med deg fryste i sekken og de er tinte når rasteplassen er funnet.

ca 12 stk brød

650 g hvetemel

1 ts salt

1/2 pakke tørrgjær

2 dl vann

1 ss sukker

1 dl melk

50 g smør(romtemperert)

1 egg

4 ss sesamfrø til topping

I en liten skål har du 2 dl lunket vann, sukker og tørrgjær, rør om å la stå i 10 min. I en bakebolle har du mel og salt. Varm opp melken til kroppstemperatur, i en liten kjele. Når gjær-blandingen har stått har du det over i bakebollen. Elt på lav hastighet. Ha så over melken og elt til den er godt blandet. Ha over smøret, og til slutt egget. La deigen elte i totalt 10 min. Dekk bollen med plast og la stå i 1 time og heve på kjøkkenbenken.

Når deigen har hevet, deler du opp i emner. Ca 100 g per emne. Form emnene til avlange pølser. Se forslag under. La de etterheve i 45 min - 1 time.

Pensle brødene med egg og dryss over sesamfrø. Stek brødene på 180 grader i ca 15 min.

Likes

Comments

Arbeidstid; 30 min

Hevetid; 2 timer

Steketid; 20 min

Noe av det første jeg gjør i det jeg kommer til Tyskland er å kjøpe Breze. Disse brødene finner du overalt i Bayern omtrent når som helst på døgnet. Hvete deig som er formet som en kringle og toppet med salt. Da jeg var liten pleide jeg alltid å dra av salte på brødet, men nå synes jeg det smaker super digg!

Breze er en hvete deig som heves på vanlig måte, men som bagels, kokes det før steking. Det tar ikke noe lenger tid enn å lage en bolle deig, men prosessen har flere steg. Breze skal spises fersk så dette er noe du må lage samme dag som de skal spises.

12 stk brød

450 g hvetemel

1/2 pakke gjør (tørr eller fersk)

1 ss sukker

3 dl vann

10 g salt

30 g smør

Kvern salt eller maldon salt til topping

I en liten skål har du gjær, vann og sukker. Rør om å la stå på benken i 10 min. I en bakeboller har du mel, salt og smør. Begynn å elte på lav hastighet. Når gjærblandingen er klar har du over i bakebollen og elter videre i 10 min. La deigen hvile i 20 min.

Del så opp deigen i 12 deler på 60 g. Rull hver del til en lang strimmel på ca 50 cm. La den midterste delen av strimmelen være noe tykkere. Form så deigen som vist under, og legg over på bakepapir. La kringlene heve i 1 time til de har fått litt størrelse.

Når kringlene har hevet ferdig har du de over i kjøleskapet. Her skal de stå i 45 min så de blir kalde. Dette er fordi du skal koke de, og du vil trenge å løfte de så de holder formen. Er de romtempererte vil dette være vanskelig. Finn frem en kjele med 1,5 l vann og 4 ss natron. Kok opp vannet og ha en og en kringle over i vannet i ca 30 sek. Legg kringlene over på bakepapiret igjen. La vannet stå på middels varme hele tiden, da kringlene er kalde og vil kjøle ned vannet under prosessen.

Pensle så hver kringle med pisket egg, før du topper de med salt. Kutt et langt kutt, vannrett, i den tykke delen på kringlen. Stek i ovnen på 230 grader i ca 10 min. Følg med underveis, de skal få farge så ikke hver redd for å ta ut for tidlig.

Spis med smør, kremost eller ha ved siden av maten :)

Likes

Comments

Arbeidstid; 40 min

Steketid; 35 min

Cookie dough

100 g smør

100 g sukker

150 g mel

1 egg

50 g sjokolade

1 ts bakepulver


Brownie

100 g sukker

150 g sjokolade

150 smør

100 g mel

2 egg

marshmallow


Begynn med bunnen. Pisk sukker og smør til krem, i en kjøkkenmaskin. Eller bruk håndvisp. Tilsett egget, og pisk til det er godt blandet. Ha så i mel og bakepulver. Hakk sjokoladen og ha over i deigen. Ta frem en kakeform med bakepapir i bunnen. Legg cookie deigen utover i bunnen av formen, men hold av en liten del som du skal toppe kaken med. Bruk en skje til og mose deigen godt utover. Den skal dekke hele bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager brownie.

Smelt smør i en kasserolle. I en ny bolle har du hakket sjokolade og sukker. Når smøret er smeltet har du det over i bollen og begynner å piske til røren er glatt. Pisk videre mens du har oppi eggene en etter en. Tilsett til slutt melet. Ha røren over cookie deigen. Nå tar du frem marshmallowsene og deler en i fire. Spre utover toppen av kaken til den er nesten dekket. Lag små klumper av resten av cookie deigen og ha det over toppen av kaken

Sett kaken i ovnen og stek den på 160 grader i ca 30-35 min. Den skal være litt kjelven i midten av kaken når du tar den ut.

Nyt denne kaloribomba, med et glass melk ved siden av :D


Likes

Comments

Varm muffins med eple og kanel :)

12 stk muffins

50 g smør

130 g siktet speltmel

60 g sukker

1 1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

1 klype salt

1,5 dl melk

1 egg

100 g eplemos

2 stk eple (i terninger)Crumble

50 g smør

30 g brunt sukker

1 ts kanel

50 g havregryn


Ha mel, sukker, smør, bakepulver, natron, salt i en bakebolle. begynn å pisk til du har en kornete konsistens. Hell over melken litt etter litt. Pisk videre og tilsett egget. Visp til du har en ganske luftig røre. Tilsett eplemos og pisk til den er godt blandet. Rør så inn eplene med en slikkepott.

Ha 12 muffinsformer over på et brett og ha 1,5 ss med røre over i hver.

Ha alle ingrediensene til crumbelen over i en liten bolle. Rør med en gaffel til alt er godt blandet. Topp hver muffins med 1 ts crumble.

Stek muffinsene i ovnen på 175 grader i 20 min.


Likes

Comments

Noen gang vært i Sverige, kommet til bakeriet også er de tomme for kanelboller? Og du må ta til takke med kardemomme bolle? Skuffelsen over kanelbollen som ikke er der er stor men i det du setter tenna i søster bollen, så blir alt mye bedre igjen. Det er så digg! Liker man kardemomme liker man disse bollene. Prøvd meg litt frem og krydret min standard bolledeig med en blanding av kvernet kardemomme og kardemommekapsler. Synes resultatet ble veldig godt :D Prøv da vel!

12 stk boller

500 g hvetemel

100 g sukker

9 g kardemomme kapsler(knust)

1 ts kardemomme

100 g smør (romtemperert)

1/2 pakke fersk gjær

2 dl melk

1 egg

100 g sukker (til innrulling)

100 g smør ( til innrulling)

2 ts kardemomme ( til innrulling)

Kvernet kardemomme til venstre og kardemomme kapsler til høyre. Inni kardemomme kapslene ligger det noen svarte små knotter.

Start med å kverne kardemomme kapslene i en morter. Har du ikke morter ha de i et desilitermål av stål eller noe annet som ikke knuses. Bruk baksiden av en kniv til å knuse frøene. Du skal knuse kjernene av kapslene, de svarte knottene. Jeg synes det var lettest å ha litt og litt i morteren. Knuse hele kapslene og så ta ut det grønne skallet. (ikke farlig om noe blir igjen med frøene.) Prøv deg frem:)

I en bakebolle har du, mel, sukker, kardemomme , knust kardemomme kapsler. Varm opp melken til ca 35 grader og ha litt av den over med gjæren i en liten bolle. La dette stå og mykes opp. Resten av melken har du over det tørre og begynner å elte deigen på lav hastighet. Tilsett melke og gjør blanding og ha smøret over litt etter litt. Skru opp til middels hastighet. Når smøret er godt blandet inn, ha i egget. Elt videre i fem min til deigen er smidig og elastisk. Dekk til bollen med plast og la heve en time.

Når deigen er ferdig hevet, ha nok med mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut over melet. Finn frem en kjevle og start å kjevle deigen ut til en rektangel som er ca 0,5 cm tykk. Pisk smør, kardemomme og sukker i en skål. Smør det så utover deigen. Rull deigen fra kortsiden til en tykk pølse. Du vil ha flest mulig lag ikke lengst mulig pølse. Kutt opp i 12 snurrer. Dra så ut det første laget i hver snurr, tvinn den rundt før du surrer den rundt bollen. Se bilde under. La bollene etterheve en 1 time til.

Sett ovnen på 180 grader og pensle knutene lett med egg. Ha gjerne litt strø sukker og noen knuste kardemomme kapsler over som pynt. Stek knutene i ca 12-15 min. Disse lukter så godt. Lukt på bollen når du spiser den, søtt og varmt!

Likes

Comments

Det finnes et brød i denne verden jeg aldri kommer til å glemme. Jeg kan huske hvordan det smakte hele 8 år tilbake. Da det kom ned brød-linen fra bakeriet, og fortsatt var varmt. Så ble det kuttet opp og vi tok på smør. Den utrolig crispy skorpen og den veldig myke kjernen. Smøret bare smeltet med en gang det traff brødet. Saften fra smøret som rant igjennom hullene på brødet og man ble fett og grisete på fingrene. Ingenting kommer noen gang til å slå Pain des alpes som ble solgt på United Bakeries. Det brødet har virkelig festet seg i hjertet mitt. Dessverre har jeg ikke oppskriften på det brødet, men jeg har funnet noe som kan minne litt om det. Denne oppskriften slår aldri feil og er ganske lett og jobbe med. Det tar tid fordi det er surdeig, men herrrejemeni det er så vært den tiden det tar. 

1 stort brød

150 g bakeklar surdeig

700 g hvetemel

500 g vann

2 ss olivenolje

20 g salt


Først har du surdeig, mel, vann og olje i en kjøkkenmaskin. Start og elt deigen på middels hastighet i 5 min. Ha så i salt og elt videre i 10 min. Når deigen er ferdig eltet la det stå i bakebollen med plast over i 6- 8 timer.

Når deigen har hevet i ca dobbel størrelse, tar du den over på kjøkkenbenken. Sørg for å ha en del mel under, for dette kan bli litt klissete. Brett først den ene siden av deigen over den andre. Så omvendt x 4. Brett altså alle fire sidene inn mot midten over hverandre.

Når det er gjort lar du deigen hvile på benken i en halv time. Før du gjentar prosessen. Når du har gjort dette klyp deig sidene litt sammen så de holder seg på stedet.

Så tar du hevekurv eller en bakebolle og dekker den med et kjøkkenhåndkle. Strø lett mel over håndkle. Legg deigen over i kurven med skjøtet vendt opp.

La deigen nå heve videre i kjøleskap i 12 timer til.

Når deigen har hevet i 12 timer tar du den over i en ildfast form med lokk eller gryte.

Kutt et snitt på toppen av brødet. Dette hjelper ved å fordele varmen inn i brødet når det stekes. Så det blir mer jevnt fordelt. Sett ovnen på full styrke og sett inn brødet med lokk på. La brødet steke i 40 min med lokk før du tar av lokket og steker videre i ca 20 min. Brødet er ferdig når det lager en hul lyd når du slår på det.

La brødet hvile på en rist før du kutter i det. Varmen må få legge seg i brødet før du slipper den ut:)

Likes

Comments

For å lage noe basert på surdeig trenger du en surdeigsstarter. Hvis du kjenner noen med en surdeigstarter kan du sikkert få en del av starten fra de. Eller du kan følge oppskriften nedenunder trinn for trinn og lage din egen. Dette kan virke som en tidkrevende prosess. Men når du først har en klar surdeigstarter kan denne leve i flere tiår, og du har alltid en gjær klar til bruk hjemme. Du må bare sørge for å gi den nok kjærlighet. Mange familier har en surdeig som har gått i generasjoner. På samme måte som vin blir smaken bare bedre og bedre med åra.. Så dette er absolutt vært prossesen og tiden det tar.

Når du skal lage en surdeigstarter så er det viktig å bruke rene redskaper. Dette er en fermenteringsprosses hvor du skal lage din egen bakteriekultur. Det er derfor viktig at ingen andre uønskede bakterier kommer inn. Det er viktig at det gjøres riktig, andre bakterier kan drepe kulturen din. Det er fort gjort at noe går galt i denne prossesen og da må du starte på nytt. Hvis surdeigen din dør underveis vil du merke det. Da har du en røre som har skilt seg og det lukter sterkt neglelakkfjerner av blandingen. Du ønsker å få en deig som er myk og bobler.

Dag 1:

Ha 50 g økologiske rosiner og 150 g vann i et dl mål. La dette stå på kjøkkenbenken og trekke i en time.

Sil av rosinene og spar på vannet. Nå har du et vann som er basert på fruktsyre og vil sette en ekstra god smak på din fremtidige surdeig.

I en matboks har du 3 dl fint mel og 2 dl av rosin vannet. Rør godt om, du ser etter konsistensen av en seig bebi grøt. Noen sverger til økologisk mel her, men jeg har klart meg helt fint med vanlig møllerns hvetemel. Sett på lokket å la stå i romtemperatur de neste 48 timene.

Seig bebi grøt konsistens.

Dag 3:

Nå skal deigen din ha begynt å boble litt. Det betyr at det er liv i den og at du kan fortsette prossesen. Kast 50 % av deigen du allerede har i matboksen, og ha resten over i en annen ren matboks. Tilsett den deigen du har i den rene matboksen; 1 dl med mel og 1 dl vann. Rør godt og sett lokket på, pånytt.

Surdeigsstarter dag 3

Dag 4:

Gjør det samme som dag 3; kast 50% av deigen, bytt matboks og mat to ganger. En gang om morgenen og en gang på kvelden. Denne gangen med litt disse målene: 1 dl mel og 1,5 dl vann.

Dag 5:

Gjenta dag 4; kast 50% av deigen, bytt matboks og mat to ganger. En gang om morgenen og en gang på kvelden. Samme mål som dag 4.

Dag 6:

Na skal deigen ha vokst og fått større bobler, du har nå en bakeklar surdeig. Hvis du ikke skal bruke den med en gang sett den i kjøleskapet.

Mating av surdeigen:

Når surdeigen ikke er i bruk lar du den stå i kjøleskapet. Første uken er det fint å mate surdeigen litt ekstra mye. Mat surdeigen hver andre dag i 4 dager. Når du skal mate deigen tar du den ut av kjøleskapet og kaster 50 % av deigen. Så tilsetter du 2 ss mel og 4 ss vann, og rører godt rundt. La den stå på benken til den bobler og har vokst. (ca 8 timer i romtempratur). Før du kan sette deigen tilbake i kjøleskapet.

Når du har matet deigen hver andre dag i 4 dager trenger du ikke maten den mer enn 1 gang i uka. Dette kan virke som et prosjekt, men mating er fort gjort når du først får det inn i rutinen. Skal du være borte i lengere perioder kan du enten i deigen til en venn som kan mate deigen for deg, eller la den stå i kjøleskapet. Når du kommer hjem igjen er det fint å mate deigen med det samme for gi den mer liv.

Før du skal bake med surdeigen må du alltid mate den på forhånd. Ta den ut av kjøleskapet og mat den opp. Litt avhengig av hvor mye surdeig du skal bruke i baksten din. Det pleier å stå hvor mye bakeklar surdeig du skal ha klar i oppskriften. Det er dette som tar tid med surdeig, men forbereder du deg på ha en klar surdeig til når du skal bake, er resten fort gjort. Husk at du ikke trenger mer enn en liten skje med surdeig for å ha noe og gå på. Bare ha mer vann og mel i for å oppnå den mengden du trenger.

Grovere surdeig:

Hvis du skal bake med grovere mel er det viktig å bruke en surdeig basert på grovere mel for å oppnå ønsket resultat. Du kan enten starte fra bunnen av og lage surdeisgstarteren med grovt mel. Eller du kan ta en liten klikk av din fine surdeig og mate den opp med grovt sammalt rug. Gjør dette i tre dager på rad, kast 50% av deigen fra dagen før og fortsett prossesen fra dag 3 i denne oppskriften. Så har du en grov bakeklar surdeig.

Lykke til

Bakeklar surdeig

Likes

Comments