Mycket har hänt sedan förra gången jag skrev! För det första så har det varit påsk. Här har man inte ett alls ett lika långt påsklov som i Sverige utan vi hade mer en "långhelg" då vi var lediga från torsdag till måndag. Vi firade inte jättemycket här då både Bill och Rhondas familjer är väldigt utspridda, så vi hade en turkeysupper och käka lite påskgodis typ. Sen grillade vi dagen efter och jag testade s'mores för första gången. Onsdagen innan påsk så hade vi en till gradsocial. Vi hade en runt halloween och skulle egentligen haft en runt jul men p.g.a strejken så hade vi en nu istället. Vi målade ägg, var på äggjakt och sjöng karaoke. Vi är som sagt inte jättemånga "grads" men i stort sett alla dök upp ändå och det var verkligen svinkul!

Har hunnit med en till rugby match också och nu börjar regionals närma sig på riktigt. Barrington är regerande mästare så ligger rätt mycket press på oss att vinna men är svintaggad ändå. Regionals är om knappt 2 veckor, helgen innan vi drar till Dominikanska Republiken och mina värdföräldrars dotter bröllop.

Känns som tiden bara rinner förbi nu då det är fullt upp hela tiden. Idag så var det suit-fitting i skolan så alla killar kunde testa och boka kostymer till balen och balbiljetter har redan börjat sålts. Våran bal kommer vara den 12:e juni och tack och lov så har jag sedan längesedan både klänning och date fixad. Trots att jag är i Kanada så är det minst lika mycket hype kring "prom" här som det är i USA och alla har snackat om det hela året. Jag vet att i USA så har dom ofta flera baler men här har man bara en i slutet av året (precis som i Sverige) och sen hade vi även en "semi-formal" som dock inte alls var en like big deal.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Denna vecka har det vari fullt upp! I måndags började skolans "spring fling" vilket betyder att man klädde ut sig och tävlade mot dom andra klasserna en lektion varje dag. Jag missade tyvärr första dagen då jag var på öppet hus på Saint Mary's University i Halifax. Jag drog ärligt mest dit för att få mer tid till att plugga till ett matteprov men det var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Är dock inte jätteintresserad av att studera vidare just där men var kul att se hur ett riktigt Kanadensiskt universitet såg ut ändå.

Våran lista för veckan såg ut såhär:

Vilket alltså betydde att jag missade camo + blir day tack och lov då jag varken har gummistövlar eller något med kamouflage här. På tisdagen låna jag Bill's tre kronor tröja som han fick av förra svensken som dom hade för några år sedan. Jag missade lekarna på tisdagen också då jag drog till en kiropraktor och fixa en axel som har krånglat lite. På onsdagen hade vi snowday så vi hade pyjama day på
torsdagen istället och spelade dodgeball mot de andra klasserna.

På torsdag var det även semi-formal vilket är lite som en "mini-bal" fast för hela skolan. Den är vanligtvis runt alla hjärtans dag men blev nu istället p.g.a. lärarstrejken. Var mycket roligare än vad jag hade förväntat mig och allt detta gjorde mig bara mer taggad för den riktiga balen som kommer vara i mitten på juni.

Igår spelade jag mina första rugbymatcher och Gud vad kul det var. Vi hade "clinic" hela morgonen vilket betydde att vi hade två inhyrda riktigt bra tränare som körde olika övningar med oss och hjälpte oss bli bättre spelare helt enkelt. Det var ca. 3 grader varmt och regnade hela förmiddagen så var inte jättemysigt att vara ute och träna. Efter lunch hade det klarnat upp lite och vi spelade vår första träningsmatch mot Shelburne och sen även mot varandra. Förlorade första matchen mot Shelburne men vann den andra. Det var inte alls lika brutalt som jag hade förväntat mig men har ändå ont överallt idag. Matcherna är 7x2 minuter långa vilket kanske inte låter som någonting men tro mig det är dom jobbigaste 14 minuterna jag varit med om i mitt liv. Är svinglad att jag våga testa rugby och ser jättemycket fram emot att säsongen ska börja.

Likes

Comments

Veckorna fortsätter att flyga förbi och jag kommer inte ens ihåg när jag skrev senast. March break är slut för längesedan och sedan dess har jag hunnit med både att åka på en skitrip och tränat ännu mer rugby.

Rugbyn har kommit igång på riktigt nu och vi har vår första match nästa helg. Tanken är att vi ska börja träna ute redan på onsdag men ska snöa idag och imorgon så får se hur det går med det. Jag känner mig fortfarande rätt lost med alla regler, ord och positioner men börjar förstå lite mer nu i alla fall.

Vi var på en till skitrip förra veckan så att dom 2 nya utbytesstudenterna som kom i februari skulle få testa att åka skidor också. Vi var inte alls lika många som åkte denna gång men var riktigt kul ändå. Har som sagt inte åkt jättemycket skidor hemma i Sverige så kändes skönt att man ändå hade det rätt fräscht i huvudet hur man gjorde sen förra gången jag åkte. Vi var till samma ställe igen så fanns inte överdrivet många backar men var kul ändå. Testade denna gång även en "beavertail" vilket jag inte hade tid att göra förra gången. Det var typ ett Wienerbröd med antingen nutella, oreo smet, karamell eller massa andra saker på. Tydligen är det nåt som Kanadensiska skidanläggningar är kända för.

Likes

Comments

Riktigt skönt med lov om jag får säga det själv. Är ledig hela den här veckan och sen dröjer det ju bara några veckor till påsklovet. Rugbyn är igång på riktigt nu och det är verkligen svinkul! Vi är inomhus i gympasalen än så länge då det är lite för kallt och lite för mycket snö för att kunna vara ute på fotbollsplanen som vi sen kommer spela på. Dom har rugbymål, som ser exakt ut som amerikanska fotbollsmål, bakom båda fotbollsmålen och eftersom skolans fotbolls säsong är på hösten och rugbyn är på våren så flyttar dom bara på fotbollsmålen och fixar lite nya linjer så fotbollsplanen blir en rugbyplan istället. Har fortfarande inte full koll på alla regler och termer men alla säger att det är lätt att lära och har haft svinkul än så länge. Har träningar denna vecka också 9-11 på morgonen och gissa om jag blev glad när vi spelade handboll som uppvärmning idag. Det var dock kanadensisk "idrotts-handboll" så var mer som doppboll med basketregler med en handboll. Men ändå hur kul som helst.

Förra veckan spelade jag två till basketmatcher, en mot föräldrarna och en "oven-mitt"-match mot skolans killag. Vilket betydde att dom fick lov att ha grythandskar på sig. Matchen var väl aldrig riktigt jämn då dom fortfarande var några dm längre än oss men var riktigt kul ändå. Matchen mot föräldrarna var faktiskt rätt jämn men vi vann till slut. Kändes jättekonstigt att spela basket igen då jag inte spelat sen i början av december innan strejken startade men gick helt ok ändå tycker jag. Lite ledsamt ändå att ha spelat dom sista matcherna med laget.

Känner verkligen att dagarna verkligen flyger förbi och nu är jag nästan nere på bara 100 dagar kvar här. Känns som att jag kom igår men också som att jag alltid bott här if it makes sense. Är inte ens 3 månader kvar innan i åker till dominikanska vilket känns hur sjukt som helst, kändes som att det var över ett år kvar för bara några veckor sedan.

Alla gradplans har börjat tagit form nu och jag börjar fatta mer och mer hur studenten här går till.
• Man har Gradsocials som är utspridda över året, pga av strejken kommer vi nog bara ha två. Vi hade en runt halloween förra året och kommer ha en till runt påsk i år. Lärarna fixar med lekar och mat till alla grads typ. Den förra var riktgt kul så ser fram emot nästa.
• Man har även Grad-trips men vi kommer bara ha två av dom också varav en var halifax-trippen som vi hade i höstas också. Nästa kommer bli till en nöjespark i juni bara nån vecka innan själva graduation.
• Prom är väl det största som händer och vi kommer ha den redan i mitten av juni. Tema och lokal är inte helt spikat än pga strejken men lutar mot vintage masquerade och skolans gympasal.
• Graduation ceremony vilket kanadensiskt nog hålls i Barringtons ishall. Det är hela kalaset med röda gowns och dom där roliga hattarna med tofsar och allt.

Alla säger att det är nu det roliga börjar och att tiden kommer gå ännu snabbare från och med nu vilket jag såklart har blandade känslor över.

Likes

Comments

Så två snöveckor senare har skolan äntligen börjat igen. Kändes nästan som vi hade lov då vi bara gick 1 dag i skolan på 2 veckor p.g.a. att vi hade så många snöstormar. Det var inte jätteilla här men i Halifax fick dom nästan dubbelt så mycket snö. Vi åkte till Halifax en snabbis förra helgen och shoppa lit och hälsa på Bill och Rhonda's dotter Meagan som vanligt.

Denna vecka har vi i alla fall haft skola som vanligt och äntligen så är lärarstrejken slut. Dom (the Nova Scotian government) fick igenom en lag som gjorde det olagligt för lärarna att strejka så nu är allt som vanligt igen. Vilket betyder att rugbyn kommer komma igång!! Första träningen är redan imorgon trots att matcherna inte börjar förrän i april. Jag är astaggad då det här är sporten som i stort sett alla tjejer i Barrington spelar och det som alla kommer och kollar på när det är match. Har aldrig spelat rugby förut men alla säger att det är lätt att lära sig reglerna.

Igår var det hockey day i Kanada så det var en match här i Barrington mellan gamla "stjärnor". Kanada firar 150 år i år så var lite extra stort och var flaggor överallt. det var helt fullsatt och dom hade tävlingar och events i ishallen hela dagen. Jag tror verkligen det inte går att förstå hur stort hockey är här utan att ha varit här. Det spelar ingen roll om det är 5-, 25-, eller 50-åringar som spelar, alla kommer och kollar ändå. Min sista hela dag i Kanada kommer faktiskt vara just Kanadas 150:e nationaldag.

Likes

Comments

Vi har äntligen fått massor av snö nu! Det började i tisdags och snöade så mycket att vi hade snowday både i onsdags och fredags. I fredags blåste det också som tusan, här mäter dom dock vind i km/h istället för m/s så vet aldrig hur illa det är förrän jag går ut. Hade aldrig riktigt förstått det här med wind-chill förrän jag kom hit. Det kan vara -3 utomhus men kännas som -20 p.g.a. att det blåser så mycket, och blåser gör det hela tiden. Ikväll ska det tydligen komma in en riktig storm så vi har bunkrat upp med mat och vatten. Ska blåsa som sjutton och komma mellan 40-60 cm snö så slipper troligtvis skola imorgon också.

Så jag bytte klass från geology till biology då geology var mycket tuffare än jag trodde det skulle vara. Helt ärligt så har jag försökt att ta dom lättaste klasserna här då det här året inte räknas för mig när det gäller skolan och betygen. Men jag ville ändå ta en mattekurs för att hålla uppe matten. Hur som helst så trodde jag aldrig att jag frivilligt skulle läsa biologi och definitivt inte på engelska men det har faktiskt gått riktigt bra hittills. Det mesta som vi gör på matten har jag redan gjort och i oceans klassen lyssnar vi mest på när läraren berättar fiskehistorier. Så skolan här känns inte överdrivet svår, men då tar jag som sagt inte heller dom svåraste klasserna.

Dominikanska republiken-resan kommer bara närmare och närmare och jag kunde inte vara mer exalterad. För några veckor sedan skulle mamma skicka en bild till mig men lyckades få med en till på 2 flygbiljetter från Stockholm till Dominikanska republiken. Tydligen hade hon och min syster planerat att överraska mig på flygplatsen i Dominikanska och komma dit dom med. Hela min värdfamilj hade vetat om det sedan oktober och lyckats hållit det hemligt för mig. Mamma var lagomt besviken att hon hade avslöjat det för mig men alla här tyckte bara det var skönt då dom nu slipper vara oroliga för att försäga sig. Så mamma och Hanna kommer alltså till dominikanska i maj och sen kommer dom + pappa till Barrington och min graduation i slutet på juni.

Likes

Comments

Det känns helt sjukt att halva mitt utbytesår nu har gått. Det har gått så fruktansvärt fort samtidigt som det känns som att jag alltid varit här. Har väldigt blandade känslor över att åka hem till Sverige då det här liksom är mitt hemma just nu. Det är klart att jag saknar mycket hemma och det var jättejobbigt att säga hejdå till alla när jag åkte men jag visste att jag skulle träffa alla igen när utbytesåret är slut. När jag åker härifrån har jag ingen aning när eller ens om jag kommer se alla igen. Så även om jag ser fram emot att komma hem så ser jag verkligen inte fram emot att åka härifrån.

Imorgon börjar min andra semester på BMHS! Proven förra veckan var så mycket lättare än vad jag trodde. De flesta frågorna var multichoice (a,b,c,d) eller true or false så ingenting man verkligen behövde plugga till. På engelskaprovet fick vi t.o.m ha en dictionary så man kunde kolla upp alla ord man inte förstod vilket gjorde allt mycket lättare. Jag har fått mitt nya schema då jag har helt andra lektioner nu, förutom global history som är en all-year klass. Jag kommer läsa geology, oceans och precalc. Helt ärligt så valde jag geology och oceans för att de ska vara två av dom lättaste ämnena och matten valde jag för att inte tappa vad jag lärde mig i matte 2 helt inför högskoleprovet i höst.

Så lärarstrejken är igång, igen. Den startade igen i fredags knappt en vecka efter att den hade "tagit slut". Tycker det är jättetråkigt då vi hade planerat matche med både hockey- och basketlaget nu i veckan men alla nu är inställda då vi inte får hålla på med skolsporter. Håller fortfarande tummarna för att rugbyn, alla grad-grejer och balen blir av men kommer bli mycket, mycket svårare p.g.a detta. Får hoppas att dom lyckas lösa allt snart.

Likes

Comments

Det har varit väldigt upp och ned den senaste veckan då bal och grad-events har varit något som alla har snackat om. Allt började såklart med strejken då den betydde att vi inte kunde samla in pengar för balen, få hjälp av lärare eller ens få ha den i skolan om strejken skulle hålla på ända fram till juni. Så några föräldrar startade en facebookgrupp där vi grads och föräldrarna skulle planera balen och grad-events men det körde sig direkt. Alla hade sina egna idéer och det blev till och med snack om att ha två olika baler. Hur som helst så kunde jag inte vara lyckligare över att strejken äntligen är över då allting nu går tillbaka till det vanliga och skolan tar hand om balen och grad-events. Dock är den inte det officiellt förrän den 8/2 då lärarna ska rösta om det nya kontraktet.

Jag är ändå lite sur över den här strejken då jag bara fick spela fyra basketmatcher och hockeyn troligtvis också är över nu. Dom fixade en ny liga åt oss men grejen var att så många tjejer i vårt lag hade börjat spela med andra lag att vi inte hade tillräckligt många kvar. Lite surt, men jag är jätteglad och taggad över att jag kommer kunna spela rugby som överlägset är den största sporten för tjejer här.

Jag såg inte så jättemycket schoolspirit under mina första veckor här då fotbollen inte är jättestor. Det var mer att killaget kollade på tjejerna när dom spelade och vi kollade på dom när dom spelade. Men det plus några föräldrar och lärare var hela publiken. Skolhockeyn här däremot är hur stor som helst. Mer än hälften av skolans elever och i stort sett halva Barrington är där och kollar. Rinken är nästan alltid fullsatt och det är reklam överallt i affärer och på gatorna när dom har match. Det fungerar helt annorlunda här än i Sverige då dom inte har något a-lag. Dom flesta som håller på med sporter slutar när dom tar studenten då de enda lagen som finns att spela med är högsta juniorligorna eller universitet vilka båda är på en rätt hög nivå. Annars så finns det mycket "korpen" lag (fast med ett annat namn såklart) men det är ingenting seriöst liksom.

I torsdags hade vi en skitrip som vi drog iväg på. Vi åkte till Martock alldeles utanför Halifax (ca. 3 h bort) och var där hela dagen. Nova Scotia är väl inte direkt känd för sina berg så det var inte jättestort men var ändå riktigt kul! Jag har inte åkt skidor på säkert 5 år men tyckte ändå det fick riktigt bra. Förhoppningsvis kommer jag ihåg en till gång under march-break med några kompisar.

Exams week börjar nästa vecka och alla har panik förutom jag känns det som. Eftersom att mina betyg inte räknas här så anstränger jag mig inte mer än jag behöver och skolan här är som sagt så mycket lättare än i Sverige. Dock betyder inte det att jag inte behöver plugga. Så blir en pluggdag idag och så får jag hålla tummarna för att mina exams inte är för svåra nästa vecka. Veckan fungerar så att det är olika prov varje dag och man bara gör till skolan de dagar man har prov. Det är ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen och man har 3 h på sig att skriva klart det. Jag har två prov på tisdagen (engelska och kanadensisk historia) och ett på torsdagen (afrikansk-kanadensisk historia) dom andra dagarna är jag ledig så blir lite som ett minilov.

Likes

Comments

Jag kan inte fatta hur snabbt tiden i Kanada går, om några veckor har jag varit här halva tiden! Jullovet gick hur fort som helst och vi började skolan redan den 3:e januari. När halva skolåret här har gått så byter man lektioner. Jag har just nu english, canadian history och african-american. Efter denna "term" kommer jag istället att ha precalc, geology och oceans. Global history och en ledig timme har jag hela året. Jag tror jag skrev någonting i början av året att man har samma klasser varje dag varav en alltid är en "dubbel" så man har den både innan och efter lunch. Hur som helst så börjar exams week om 1 vecka. Här har man inte bara prov i kärnämnena utan i alla som man har. Borde inte vara för svårt då skolan här är mycket, mycket lättare än i Sverige men alla stressar jättemycket över proven. Strejken håller fortfarande på men vi ska börja smygträna hockey igen imorgon och förhoppningsvis så kommer dom göra en ny liga som vi kan spela i. Denna vecka ska skolan och the government förhandla igen och förhoppningsvis kommer dom fram till en lösning. Annars kommer lärarna gå ut på en "riktig" strejk, alltså att dom inte ens kommer till skolan, på fredag.

Så på jullovet åkte vi skridskor, var i Yarmouth och gjorde pepparkakshus. Här hade dom allt amerikanskt som man ser på tv överallt. Misteltoes, polkastänger och pepparkakshus överallt. Vi firade inte nyår jättestort då det inte var så mycket som hände här i Barrington. Dom flesta firade med sina familjer så jag drog hem till en kompis och firade där.

Så veckan som gått har väl inte jättemycket hänt, det var meningen att vi skulle till Yarmouth både i fredags och lördags men p.g.a en snöstorm har vi inte tagit oss någonstans. Tror det kom 40cm snö igår natt och eftersom att i stort sett ingen har dubbdäck eller fyrhjulsdrift så blir man hemma om det snöat för mycket. Kommer troligtvis bli en till snowday (=ingen skola) imorgon.

Likes

Comments

Att fira jul i Kanada var inte alls så dumt! Vi började redan förr-förra helgen då det va julfest med både baket- och hockeylaget. Vi hade secret santa och käkade massor av mat och polkagrisar. Jag har aldrig i hela mitt liv käkat så mycket polkagrisar som jag gjort dom senaste veckorna, dom är överallt och har alla möjliga smaker. Dom delar ut dom i skolan, i affärer, har dom i varm choklad och kaffe och använder dom som dekoration. Både basket- och hockeyjulfesterna var lite ledsamma ändå då det troligtvis var sista gången vi samlades allihopa då det inte verkar som att strejken kommer hinna sluta innan våran säsong tar slut. Vilket såklart är hur ledsamt som helst. Jag hoppas verkligen at dom hinner lösa allt innan rugbysäsongen börjar då jag verkligen sett fram emot den.

Så hur firar man jul i Kanada egentligen? I Kanada firar man inte den 24:e som i Sverige utan man firar den 25:e och oftast även den 26:e på boxing day. Vi firade dock litegrann den 24:e då mamma och pappa hade skickat över lite julklappar som vi såklart fick lov att öppna den 24:e då det var "svenska julklappar". Rhonda hade även bjudit in sin syster och hennes familj som kom och åt middag hos oss på kvällen. Den 25:e var vi bara hemma och åt en stor frukost på morgonen och öppnade sedan alla julklapparna. Efter det blev det julfilmer och en stor turkey dinner som var precis samma mat som vid Thanksgiving. Den 26:e åkte vi till Bills bror och firade en gång till där med hans familj och barnbarn. Dom har tydligen som tradition att dom ser på en match från JVM i hockey tillsammans på boxing day och eftersom JVM är i Kanada i år så är det hur stor hype som helst runt det.

Även om jag har haft en jättebra jul här så är det klart att man får lite extra hemlängtan då jag alltid firat jul med hela min familj hemma. Även fast Bill och Rhonda behandlar mig som en del av familjen så är det ju inte samma sak som ens riktiga familj hemma.

Likes

Comments