Det har varit mycket sport nu dom senaste veckorna. Förra veckan spelade vi vår sista fotbollsmatch. Det var en kvalmatch för att gå till regionals men tyvärr så förlorade vi med 1-2 och åkte ur så nu är fotbollssäsongen över för vår del. Helgen efter det så var det dags för säsongens första hockeymatch och några dagar efter det var det baskettryout. Känns tråkigt ändå att fotbollssäsongen är över men tack och lov så är det i stort sett samma tjejer som spelar hockey och basket.

Det finns en person som är ansvarig för alla utbytesstudenter i området där jag bor och hon anordnar olika trips som vi alla åker på och i torsdags var det dags för den första. Vi åkte då först till Peggy's Cove (Nova Scotias mest kända fyr) och sedan till et av Halifax köpcentrum. Dagen efter var det dags för årets första riktiga gradstrip också och då åkte vi till samma köpcentrum i halifax och sedan såg vi på n Halifax Mooseheads-match på kvällen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I fredags så var det red and grey-day i skolan vilket betydde att alla, från grade 7 till grade 12 hade på sig röda och gråa kläder (skolfärgerna) och tävlade i sina klasser mot varandra. Jag går i klass 12-2 och vi tävlade i äggkastning, dragkamp, stafetter och vattenkrig. Allt slutade med att alla grads (vi i grade 12) körde dragkamp mot lärarna.

Dagen efter så firade vi thanksgiving med Bill och Rhondas dotter Meagan och hennes fästman. Thanksgiving i Kanada firas mycket tidigare än i USA men det firas på ungefär samma sätt. Släkten samlas och man äter massor av mat. Potatismos, stuffing, rotmos, morötter, gravy och kalkon såklart. Tydligen är det dock vissa som äter hummer istället för kalkon här då Barrington är "The lobster capital of Canada" och väldigt många jobbar med hummerfiske.

Igår fick jag också äntligen ett paket hemifrån med lite svenskt kaffe och godis från mamma och pappa. Jag hade med mig djungelvrål och när jag kom hit så först vågade min värdfamilj knappt smaka på godiset då dom trodde det skulle smaka likadant. Mamma och pappa skickade även med en kaffemaskin-ish då nästan ingen här dricker kaffe. 

Likes

Comments

Mycket har hänt denna vecka. I torsdags blev skolan inställd p.g.a. strömavbrott. Hela Barrington var utan ström i nästan 12 h och det visade sig att någon hade skurit av en kabel med flit, så vi var hemma hela dagen och tack och lov så kom strömmen tillbaka runt 12.00. På fredagen drog vi tidigare från skolan för att åka till Yarmouth och handla lite grejer. Barrington är som sagt väldigt litet så om man behöver handla några kläder så åker man till Yarmouth.

Förra veckan var jag på tryouts igen men denna gång för skolans tjejhockeylag och i torsdags fick jag reda på att jag platsade. Matcherna kommer dock ute börja förrän efter fotbollssäsongen så allting går fortfarande ihop. Jag tror jag tänker testa basket och rugby också men dom startar inte förrän i vinter och i vår.

Igår så blev vi en mindre i vårdfamiljen då den turkiska tjejen Gülten åkte hem då hon bara stannade en månad. Det är hur tomt som helst utan henne och jag kan verkligen inte fatta att jag redan varit här i en månad.

Idag hade vi vår första "grad-activity" (studentaktivitet). Vi åkte till en lokal ca. 5 km från skolan och åt frukost där och tog lite bilder innan vi gick tillbaka till skolan. Nästa grad-activity är om några veckor då alla som vill åker till Halifax och ser på en hockeymatch. Är dock lite oklart om vi i fotbollslaget kan åka eller inte då vi troligtvis har vår första slutspelsmatch då, men det beror helt på om vi tar oss till regionals eller inte.

Igår åkte vi till New Germany, som ligger ca. 2,5 h bort, för att spela fotboll och vi åkte inte därifrån förrän det var mörkt. Ca. 30 min från Barrington skrek busschafförer plötsligt rakt ut och tvärnitade. När vi frågade vad som hände så svarade hon att hon tyckte att hon såg en clown. Jag vet inte hur mycket ni har läst om det men i flera stater i USA och på hela Nova Scotia så finns det "gäng" som klär ut sig till clowner och skrämmer skiten ut bilister. Tur som var så var det bara ett rådjur som busschafförer trodde var en clown men alla är ändå oroliga inför halloween.

Likes

Comments

Denna vecka har varit rätt lik den förra. Jag har spelat lite fler fotbollsmatcher och varit till Halifax en gång till. Den här gången var vi också på en hockeymatch. Annars så har det varit som vanligt i skolan under veckorna. 

En vanlig dag så vaknar jag kl. 7 på morgonen och åker med bussen som går kl. 8.10. Eftersom att jag bor en bit bort från skolan så är jag inte framme förrän runt 8.45 och börjar kl. 8.55. Här har man inte klasser som i Sverige utan man får välja sina lektioner helt själv och har i stort sett lektioner med helt olika människor. Däremot så tillhör alla olika hemklassrum. Jag tillhör 12-2 och vi har samling varje dag mellan kl. 8.55-9.00 och sen alldeles innan skolan slutar kl.15.20-15.25. Det är vid samlingarna som vi får information om vad som kommer hända under skoldagen och lärarna prickar av vilka som är där. 

Skolan här är mycket lättare än i Sverige men lärarna har mycket mer koll på vad eleverna gör. I slutet av lektionerna går de flesta lärare runt och kollar vad alla elever gjort och vi får bara lämna skolområdet om vi har en lapp med tillåtelse från våra föräldrar (eller värdföräldrar i mitt fall).

Likes

Comments

Vi var till Halifax i fredags och lämnade min värdsysters syster på flygplatsen och passade även på att shoppa lite. Systern bodde hos min värdfamilj för 4 år sedan och var här i 2 veckor för att hälsa på och se till att hennes syster (alltså min värdsyster) kom in i familjen och skolan. Jag har även en turkisk värdsyster men hon åker hem om knappt 2 veckor. Min värdfamilj har tagit emot 17 utbytesstudenter totalt så dom vet vad dom gör. Jag är den andra svensken dom tagit emot då de hade en svensk kille som bodde här för några år sedan. Så efter att vi varit i Halifax så åkte vi tillbaka till Barrington tillsammans med mina värdföräldrars dotter och hennes fästman för att ta deras bröllopsbilder då dom gifter sig i vår. Bröllopsbilderna togs vid en av alla stränderna som finns här och dom blev jättefina. Jag ser fram emot bröllopet jättemycket då det kommer hållas på Dominikanska republiken på min födelsedag. Så vi kommer alla åka ner dit i en vecka.

Idag spelade jag min första fotbollsmatch på 2 år och det var hur kul som helst. Den slutade 2-2 men eftersom att det bara var en träningsmatch så var det ett helt okej resultat ändå. Nästa träningsmatch har vi hemma imorgon och sen på torsdag så drar det igång på riktigt då serien vi spelar i börjar. Vi kommer ha ca 12 matcher + playoff om vi går vidare.

Likes

Comments

Nu har jag varit i Kanada i över en vecka men det känns som så mycket längre. Det känns verkligen inte som att det bara var lite mer än en vecka sedan som jag var i Sverige utan det känns som att det var över en månad sedan. Jag trivs jättebra i min värdfamilj och kunde seriöst inte ha fått en bättre. jag har även börjat att känna mig er hemma i skolan och det enda som jag egentligen har problem med där är låsen till skåpen. I Sverige har vi ju oftast ett lås med en nyckel till men här har dom kodlås, och då menar jag inte såndana som vi har i sverige utan jag menar de som man måste snurra på fram och tillbaka för att öppna. Grejen är att det inte bara är att snurra fram siffrorna som man har i koden utan man måste först surra ett antal gånger åt det ena hållet och sen det andra och jag kommer aldrig ihåg hur man gör. Så jag har har helt enkelt börjat lämna skåpet olåst, vilket dom flesta andra eleverna också gör. Det verkar vara vanligt att lämna saker olåsta här då det flesta varken låser sina hus eller sina bilar. Jag frågade min värdpappa om detta och han sa att det var för att det är ett "safe neighbourhood" och ingen snor saker här. Men det känns fortfarande konstigt att lämna huset olåst när man åker till skolan.

I tordags och fredags så var jag på try-outs för skolans fotbollslag och idag fick reda på att jag platsade. Vi ska spela i en serie med 14 andra lag och kommer att spela våran första match nästa måndag. Jag känner mig jättetaggad då det var några år sedan jag spelade fotboll senast så det känns hur kul som helst att ha börjat igen. Laget jag spelar i är tjejer i grade 10 till 12 (som 1:an till 3:an på gymnasiet i Sverige ungefär) och alltså senior girls soccer team. Vi tränar fyra dagar i veckan direkt efter skolan eller någon timme efter på en fotbollsplan som tillhör skolan. Inga sporter har riktigt kommit igång här än då vi inte ens gått i skolan i en vecka, men tydligen så ska det finnas rätt mycket high school spirit här med och man förväntas gå och kolla och heja på sina skollag.

Likes

Comments

Igår åkte vi till skolan och valde lektioner. Det är inte alls som i Sverige där man väljer program utan här får man plocka ihop sina lektioner helt själv. Jag fick ett papper med 10 spalter och fick välja ett ämne i 8 spalter och sen lämna 2 stycken tomma. Dom tomma är mina "study halls" som är precis som vanliga hål i Sverige och dom 8 som jag valde var mina ämnen för hela skolåret, jag läser 4 på hösten och 4 på våren. I Kanada läser man samma ämnen varje dag i olika ordning och av någon anledning så är schemat inte uppdelat på 5 dagar och efter veckan (mån-fre) som i Sverige utan man får ta reda på om det är dag A, B, C, D, E, F, G eller H och sedan kolla upp schemat för den dagen.

Jag valde english, african canadian studies, canadian history och global history för hösten och är än så länge nöjd med allihopa. Jag var lite tveksam till african canadian studies då jag bara valde den som "utfyllnadskurs" men läraren verkar jättebra så jag ångrar inte att jag valde den.

Idag var min första riktiga dag på BMHS, Barrington municipal high school, och det var precis som det verkar vara i filmerna. Direkt när man kommer in genom dörren är det en jättestor målning där det står "Home of the barons" som är namnen på deras fotbolls-, hockey-, rugby- och basketlag. Elever springer runt överallt och det är en klocka som ringer när lektionerna börjar och slutar.

Min första lektion för dagen skulle egentligen ha varit engelska men alla i grade 12 (sista året) som är min grade skulle samlas i cafeterian där vi tog en bild på alla och fick lite info om det kommande året som enligt lärarna skulle vara "the biggest and most important one of our life". På lunchen hängde jag med två kanadensiska tjejer till en pizzeria inne i Barrington och sen visade dom mig runt lite. Det fanns inte jättemycket att visa då Harringtons centrum i stort sett bara är ett Tim Hortons och en Donken. Alla är dock jättetrevliga och mycket mer framåt än i Sverige.


Likes

Comments

Efter att ha rest hela lördagen så kom jag äntligen fram till huset i Barrington ca. 12.00 på natten lokal tid. Jag sov i stort sett hela resan och somnade nästan direkt när jag kom in i huset. Bill och Rhonda, som mina värdföräldrar heter, kom och hämtade mig på flygplatsen i Halifax tillsammans med Morgana, som kommer att vara min värdsyster, och Alba som är Morganas syster och Bill och Rhondas före detta värddotter.

Huset som jag bor i är väldigt typiskt "nova scotian" på utsidan och ligger lite utanför Barrington på ett ställe som heter Bear Point. Huset är jättemysigt och jag har ett eget jättefint rum på övervåningen.

Jag vaknade rätt tidigt av mig själv i morse så jag hängde med Rhonda och handlade lite mat och träffade några av våra grannar och kikade lite på hur Barrington ser ut, då det var för mörkt för att jag skulle se nåt när jag kom hit igår. Det verkar vara en jättemysig liten stad. Efter att jag och Rhonda kom hem så drog vi alla till en av stränderna lite längre söderut där Rhonda växte upp.

Likes

Comments

Känns helt sinnesjukt att jag faktiskt åker imorgon. Jag har velat åka iväg utbytesstudent så länge som jag kan minnas men det var för två år sedan som jag verkligen tog tag i det. Jag sökte upp information om olika organisationer, lästa ca. 1 miljon bloggar och gjorde efter många om och men en intresseanmälan till organisationen Explorius och gjorde en intervju med dom några veckor efteråt. Tanken var från början att jag skulle åka till USA men efter att ha klickat fel på hemsidan och kommit in på deras Kanada-sida så ångrade jag mig och valde Kanada istället. Jag vet helt ärligt inte riktigt varför jag valde Kanada istället för USA som är det överlägset vanligaste landet att vara utbytesstudent i, jag fastnade bara mer för Kanada på nåt vis. 

Jag kommer att bo i en liten, liten stad i sydöstra Kanada som heter Barrington. Den är ungefär lika stor som Norberg och skolan jag ska gå på har ca. 650 elever så den är inte heller jättestor vilket känns skönt då varken Avesta eller Karlfeldtsgymnasiet är särkilt stora heller. Jag tror aldrig riktigt att nån, inklusive mig själv, trodde att jag faktiskt skulle gå igenom med detta men nu sitter jag här med 3 tre packade väskor, studentvisum och en värdfamilj som väntar på att jag ska komma.


Likes

Comments