View tracker

I helgen drog vi till Halifax och sov hos mina föräldrars dotter igen då jag och min värdsyster hade två matcher i East Hants (typ 30 minuter utanför Halifax). Matcherna gick riktigt bra men är tyvärr den sista hockeyn vi kommer spela på ett tag då strejken gör att alla skollag stängs av. Jag har fortfarande inte full koll på vad strejken handlar om men jag ska förklara så gott det går.

Lärarna i hela Nova Scotia strejkar över sina arbetsvillkor. Dom tycker dom har för stora klasser, för mycket pappersarbete och vill ha mer resurser. Dom har krävt en budget på minst 500 miljoner kanadensiska $ men regeringen är bara villig att ge dom 70 miljoner kanadensiska $. Typ.

Lärarna går dock inte på gatorna och strejkar utan dom gör en "work-to-rule"-strejk vilket betyder att dom bara gör det som står på deras kontakt. D.v.s dom kommer till skolan 20 minuter innan klockan ringer och åker hem 20 minuter efter att den sista klockan ringt. Dom rättar ingenting hemma och är inte inblandade i några extra aktiviteter, och extra aktiviteter här är all skolsport, alla klubbar, balplanering, extrahjälp och skolresor. Vilket såklart är jättetråkigt. Så all hockey och basket (även träningar och möten) är inställda fram tills regeringen och lärarna kommer överens om en ny deal.

Igår fick vi inte ens gå till skolan då regeringen menade att det inte var säkert för oss elever och tydligen så försöker dom fixa en ny lag som gör det olagligt för lärare att strejka.

Skolan är hur tom som helst pga hummersäsongen. Jag var helt ensam på en lektion idag då i stort sett alla är och fiskar hummer. Har fortfarande inte testat hummer trots att jag varit hör i över 3 månader men Bill (min värdpappa) ska försöka få tag på lite nu i veckan.

Vi fick äntligen vår första snö igår natt! Där jag bor är ett av dom varmaste ställena i Kanada eftersom det är så långt söderut och alldeles vid havet, men dom brukar ändå få rätt mycket snö och alla säger att det ska bli en riktigt kall vinter så jag håller tummarna.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 39 readers

Likes

Comments

View tracker

Så the lobster season startar alltså på måndag vilket betyder att skolan kommer vara i stort sett tom förutom oss utbytesstudenter och några kanadensare. I stort sett alla åker och jobbar på båtar eller i hamnar runt om i Barrington. Dom jobbar ca. 12 h om dagarna och tjänar ihop runt 3000$ på två veckor så ingen som vill missa det. Hummersäsongen håller på enda in i januari så vissa kommer vara borta fram tills dess. Hur som helst så kanske vi som är kvar i skolan får lite extra lov också då det är mycket snack om att alla lärare i Nova Scotia kommer dra ut på strejk den 5e december. Jag har inte riktigt förstått vad allt handlar om men tydligen så har lärans fått ett nytt kontrakt som dom inte är nöjda med så dom begärde ännu ett nytt och fick ett som var ännu sämre. Hela situationen är väldigt oklart och något sånt här har tydligen aldrig hänt förut så ingen har någon aning om vilken slags strejk det kommer bli och hur det kommer påverka oss elever.

  • 115 readers

Likes

Comments

View tracker

Den senaste helgen var vi på en till hockeyturnering ca. 2 h utanför Halifax och eftersom att Bill och Rhondas (mina värdföräldrars) dotter bor i Halifax så valde vi att åka dit en dag tidigare och sova hos henne innan vi åkte vidare till Tatamagouche där turneringen var. Sedan åkte vi tillbaka till Halifax på lördagskvällen och sov där en natt till.

På hemvägen stannade vi till i en balklännings-butik mest för skojs skull och kollade runt lite på balklänningarna och vilken stil vi (jag och min värdsyster) ville ha och det fanns alla möjliga färger och former. Klänningarna som dom har här är väldigt stora, glittriga och färgglada och inte riktigt sol dom i Sverige men kul att testa något nytt. Hur som helst så har alla sagt att man ska kolla efter balklänningar i januari/februari då det är då dom nya klänningarna kommer så min plan var att bara kolla och inte köpa någonting men den sprack rätt snabbt. Så balklänning fixad och det är lite mer än 7 månader kvar till balen.

På torsdag drar basketsäsongen igång då vi har våran första match och redan dagen efter så drar vi iväg till en turneringen ca. 3 h bort i Middleton. Jag är fortfarande inte helt 100 på regler och positioner men ska ändå bli riktigt kul att äntligen få spela match!

  • 213 readers

Likes

Comments

Veckorna börjar gå riktigt fort här och jag kan inte fatta att jag redan varit här i över 2 månader. Det känns som att jag varit här i flera år men samtidigt så känns det som att jag nyss kom hit. Skolan är igång på riktigt här nu men den är som sagt mycket lättare än vad den är i Sverige. I för sig läser jag inte svåraste ämnena här heller men tycker ärligt att engelska lektionerna i Sverige är svårare än engelska lektionerna här. Skolan här är indelad i två "semesters" och fyra "terms". Man byter ämnen varje semester och får betyg varje term och den första termen tar slut imorgon så man måste lämna in alla sina rester.

Basketen går bättre och bättre och vi ska på vår första turnering nästa helg. Jag kan dock fortfarande inte riktigt positionerna och många ord som jag aldrig hört på engelska. Hockeyn rullar på då vi hade vår första turnering förra helgen i Middleton och ska på en till i helgen 1 h utanför Halifax. När vi var i Middleton så fick vi alla lov att skaffa en "poppy"-pin, eller en vallmo som det heter på svenska, eftersom att det är Remembrance Day på fredag och man börjar bära dom en vecka innan. Remembrance Day är en röd dag för att hedra alla krigsveteraner och att alla bär poppys här är litegrann som att många har en rosa bandet-brosch i Sverige för att stötta kampen mot bröstcancer. Det är hur som helst en jättestor deal och var nästan viktigare att ta med sig än skridskor när vi packade för turneringen.


Igår var vi till Halifax igen med dom internationella studenterna och var på ett museum och shoppade lite och imorgon åker jag till Halifax igen och hälsar på min värdfamiljen dotter innan vi åker vidare till nästa hockeyturnering.

Så valet var ju igår och det är i stort sett det enda alla pratar om här. Särskilt Nova Scotia har väldigt väldigt mycket handel med USA så alla är oroliga för hur det kommer påverka dem. Alla är rätt down över resultatet om jag ska vara ärlig och det är mycket snack om ett tredje världskrig och kärnvapenkrig. Är ju lagomt glad över att jag valde att åka till Kanada istället för USA.

  • 253 readers

Likes

Comments

Vi började fira halloween redan förra tisdagen då det var en till gradsevent. Den kallades "grads social" och var på kvällen efter skolan. Alla grads klädde ut sig och tog med sig mat och dricka och så åt vi tillsammans och fixade pumpor och lekte lekar hela kvällen. Vi tävlade klassvis i spökboll och körde sedan kurragömma i hela skolan. Alla tar halloween mycket, mycket mer seriöst här och det har i stort sett varit halloweenpyntat här enda sedan jag kom hit i början av september. på fredagen var dom flesta utklädda i skolan också och vi hade tävlingar om vem som hade bäst utklädnad. Halloween firades som vanligt under helgen med barn som gick bus eller godis. I lördags passade vi också på att gå i ett av alla haunted houses som finns här. Det var i ett museum som dom hade gjort om till ett spökhus och det var faktiskt riktigt bra gjort. 

På söndagen var det hockeymatch igen och den här gången spelade vi hemma. I Kanada finns det precis som i USA rätt mycket "school spirit", dvs vi elever förväntas stötta alla skollag och gå på alla matcher. Så det blev en heldag i ishallen eftersom att killarna spelade efter oss. Skolan har som sagt fotboll, rugby, basket och hockey men det är killarnas hockeylag och tjejernas rugbylag är lätt dom bästa och det är dom matcherna som alla går på.

  • 339 readers

Likes

Comments

Det har varit mycket sport nu dom senaste veckorna. Förra veckan spelade vi vår sista fotbollsmatch. Det var en kvalmatch för att gå till regionals men tyvärr så förlorade vi med 1-2 och åkte ur så nu är fotbollssäsongen över för vår del. Helgen efter det så var det dags för säsongens första hockeymatch och några dagar efter det var det baskettryout. Känns tråkigt ändå att fotbollssäsongen är över men tack och lov så är det i stort sett samma tjejer som spelar hockey och basket.

Det finns en person som är ansvarig för alla utbytesstudenter i området där jag bor och hon anordnar olika trips som vi alla åker på och i torsdags var det dags för den första. Vi åkte då först till Peggy's Cove (Nova Scotias mest kända fyr) och sedan till et av Halifax köpcentrum. Dagen efter var det dags för årets första riktiga gradstrip också och då åkte vi till samma köpcentrum i halifax och sedan såg vi på n Halifax Mooseheads-match på kvällen.

Likes

Comments

I fredags så var det red and grey-day i skolan vilket betydde att alla, från grade 7 till grade 12 hade på sig röda och gråa kläder (skolfärgerna) och tävlade i sina klasser mot varandra. Jag går i klass 12-2 och vi tävlade i äggkastning, dragkamp, stafetter och vattenkrig. Allt slutade med att alla grads (vi i grade 12) körde dragkamp mot lärarna.

Dagen efter så firade vi thanksgiving med Bill och Rhondas dotter Meagan och hennes fästman. Thanksgiving i Kanada firas mycket tidigare än i USA men det firas på ungefär samma sätt. Släkten samlas och man äter massor av mat. Potatismos, stuffing, rotmos, morötter, gravy och kalkon såklart. Tydligen är det dock vissa som äter hummer istället för kalkon här då Barrington är "The lobster capital of Canada" och väldigt många jobbar med hummerfiske.

Igår fick jag också äntligen ett paket hemifrån med lite svenskt kaffe och godis från mamma och pappa. Jag hade med mig djungelvrål och när jag kom hit så först vågade min värdfamilj knappt smaka på godiset då dom trodde det skulle smaka likadant. Mamma och pappa skickade även med en kaffemaskin-ish då nästan ingen här dricker kaffe. 

Likes

Comments

Mycket har hänt denna vecka. I torsdags blev skolan inställd p.g.a. strömavbrott. Hela Barrington var utan ström i nästan 12 h och det visade sig att någon hade skurit av en kabel med flit, så vi var hemma hela dagen och tack och lov så kom strömmen tillbaka runt 12.00. På fredagen drog vi tidigare från skolan för att åka till Yarmouth och handla lite grejer. Barrington är som sagt väldigt litet så om man behöver handla några kläder så åker man till Yarmouth.

Förra veckan var jag på tryouts igen men denna gång för skolans tjejhockeylag och i torsdags fick jag reda på att jag platsade. Matcherna kommer dock ute börja förrän efter fotbollssäsongen så allting går fortfarande ihop. Jag tror jag tänker testa basket och rugby också men dom startar inte förrän i vinter och i vår.

Igår så blev vi en mindre i vårdfamiljen då den turkiska tjejen Gülten åkte hem då hon bara stannade en månad. Det är hur tomt som helst utan henne och jag kan verkligen inte fatta att jag redan varit här i en månad.

Idag hade vi vår första "grad-activity" (studentaktivitet). Vi åkte till en lokal ca. 5 km från skolan och åt frukost där och tog lite bilder innan vi gick tillbaka till skolan. Nästa grad-activity är om några veckor då alla som vill åker till Halifax och ser på en hockeymatch. Är dock lite oklart om vi i fotbollslaget kan åka eller inte då vi troligtvis har vår första slutspelsmatch då, men det beror helt på om vi tar oss till regionals eller inte.

Igår åkte vi till New Germany, som ligger ca. 2,5 h bort, för att spela fotboll och vi åkte inte därifrån förrän det var mörkt. Ca. 30 min från Barrington skrek busschafförer plötsligt rakt ut och tvärnitade. När vi frågade vad som hände så svarade hon att hon tyckte att hon såg en clown. Jag vet inte hur mycket ni har läst om det men i flera stater i USA och på hela Nova Scotia så finns det "gäng" som klär ut sig till clowner och skrämmer skiten ut bilister. Tur som var så var det bara ett rådjur som busschafförer trodde var en clown men alla är ändå oroliga inför halloween.

Likes

Comments

Denna vecka har varit rätt lik den förra. Jag har spelat lite fler fotbollsmatcher och varit till Halifax en gång till. Den här gången var vi också på en hockeymatch. Annars så har det varit som vanligt i skolan under veckorna. 

En vanlig dag så vaknar jag kl. 7 på morgonen och åker med bussen som går kl. 8.10. Eftersom att jag bor en bit bort från skolan så är jag inte framme förrän runt 8.45 och börjar kl. 8.55. Här har man inte klasser som i Sverige utan man får välja sina lektioner helt själv och har i stort sett lektioner med helt olika människor. Däremot så tillhör alla olika hemklassrum. Jag tillhör 12-2 och vi har samling varje dag mellan kl. 8.55-9.00 och sen alldeles innan skolan slutar kl.15.20-15.25. Det är vid samlingarna som vi får information om vad som kommer hända under skoldagen och lärarna prickar av vilka som är där. 

Skolan här är mycket lättare än i Sverige men lärarna har mycket mer koll på vad eleverna gör. I slutet av lektionerna går de flesta lärare runt och kollar vad alla elever gjort och vi får bara lämna skolområdet om vi har en lapp med tillåtelse från våra föräldrar (eller värdföräldrar i mitt fall).

Likes

Comments

Vi var till Halifax i fredags och lämnade min värdsysters syster på flygplatsen och passade även på att shoppa lite. Systern bodde hos min värdfamilj för 4 år sedan och var här i 2 veckor för att hälsa på och se till att hennes syster (alltså min värdsyster) kom in i familjen och skolan. Jag har även en turkisk värdsyster men hon åker hem om knappt 2 veckor. Min värdfamilj har tagit emot 17 utbytesstudenter totalt så dom vet vad dom gör. Jag är den andra svensken dom tagit emot då de hade en svensk kille som bodde här för några år sedan. Så efter att vi varit i Halifax så åkte vi tillbaka till Barrington tillsammans med mina värdföräldrars dotter och hennes fästman för att ta deras bröllopsbilder då dom gifter sig i vår. Bröllopsbilderna togs vid en av alla stränderna som finns här och dom blev jättefina. Jag ser fram emot bröllopet jättemycket då det kommer hållas på Dominikanska republiken på min födelsedag. Så vi kommer alla åka ner dit i en vecka.

Idag spelade jag min första fotbollsmatch på 2 år och det var hur kul som helst. Den slutade 2-2 men eftersom att det bara var en träningsmatch så var det ett helt okej resultat ändå. Nästa träningsmatch har vi hemma imorgon och sen på torsdag så drar det igång på riktigt då serien vi spelar i börjar. Vi kommer ha ca 12 matcher + playoff om vi går vidare.

Likes

Comments