Riktigt skönt med lov om jag får säga det själv. Är ledig hela den här veckan och sen dröjer det ju bara några veckor till påsklovet. Rugbyn är igång på riktigt nu och det är verkligen svinkul! Vi är inomhus i gympasalen än så länge då det är lite för kallt och lite för mycket snö för att kunna vara ute på fotbollsplanen som vi sen kommer spela på. Dom har rugbymål, som ser exakt ut som amerikanska fotbollsmål, bakom båda fotbollsmålen och eftersom skolans fotbolls säsong är på hösten och rugbyn är på våren så flyttar dom bara på fotbollsmålen och fixar lite nya linjer så fotbollsplanen blir en rugbyplan istället. Har fortfarande inte full koll på alla regler och termer men alla säger att det är lätt att lära och har haft svinkul än så länge. Har träningar denna vecka också 9-11 på morgonen och gissa om jag blev glad när vi spelade handboll som uppvärmning idag. Det var dock kanadensisk "idrotts-handboll" så var mer som doppboll med basketregler med en handboll. Men ändå hur kul som helst.

Förra veckan spelade jag två till basketmatcher, en mot föräldrarna och en "oven-mitt"-match mot skolans killag. Vilket betydde att dom fick lov att ha grythandskar på sig. Matchen var väl aldrig riktigt jämn då dom fortfarande var några dm längre än oss men var riktigt kul ändå. Matchen mot föräldrarna var faktiskt rätt jämn men vi vann till slut. Kändes jättekonstigt att spela basket igen då jag inte spelat sen i början av december innan strejken startade men gick helt ok ändå tycker jag. Lite ledsamt ändå att ha spelat dom sista matcherna med laget.

Känner verkligen att dagarna verkligen flyger förbi och nu är jag nästan nere på bara 100 dagar kvar här. Känns som att jag kom igår men också som att jag alltid bott här if it makes sense. Är inte ens 3 månader kvar innan i åker till dominikanska vilket känns hur sjukt som helst, kändes som att det var över ett år kvar för bara några veckor sedan.

Alla gradplans har börjat tagit form nu och jag börjar fatta mer och mer hur studenten här går till.
• Man har Gradsocials som är utspridda över året, pga av strejken kommer vi nog bara ha två. Vi hade en runt halloween förra året och kommer ha en till runt påsk i år. Lärarna fixar med lekar och mat till alla grads typ. Den förra var riktgt kul så ser fram emot nästa.
• Man har även Grad-trips men vi kommer bara ha två av dom också varav en var halifax-trippen som vi hade i höstas också. Nästa kommer bli till en nöjespark i juni bara nån vecka innan själva graduation.
• Prom är väl det största som händer och vi kommer ha den redan i mitten av juni. Tema och lokal är inte helt spikat än pga strejken men lutar mot vintage masquerade och skolans gympasal.
• Graduation ceremony vilket kanadensiskt nog hålls i Barringtons ishall. Det är hela kalaset med röda gowns och dom där roliga hattarna med tofsar och allt.

Alla säger att det är nu det roliga börjar och att tiden kommer gå ännu snabbare från och med nu vilket jag såklart har blandade känslor över.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Så två snöveckor senare har skolan äntligen börjat igen. Kändes nästan som vi hade lov då vi bara gick 1 dag i skolan på 2 veckor p.g.a. att vi hade så många snöstormar. Det var inte jätteilla här men i Halifax fick dom nästan dubbelt så mycket snö. Vi åkte till Halifax en snabbis förra helgen och shoppa lit och hälsa på Bill och Rhonda's dotter Meagan som vanligt.

Denna vecka har vi i alla fall haft skola som vanligt och äntligen så är lärarstrejken slut. Dom (the Nova Scotian government) fick igenom en lag som gjorde det olagligt för lärarna att strejka så nu är allt som vanligt igen. Vilket betyder att rugbyn kommer komma igång!! Första träningen är redan imorgon trots att matcherna inte börjar förrän i april. Jag är astaggad då det här är sporten som i stort sett alla tjejer i Barrington spelar och det som alla kommer och kollar på när det är match. Har aldrig spelat rugby förut men alla säger att det är lätt att lära sig reglerna.

Igår var det hockey day i Kanada så det var en match här i Barrington mellan gamla "stjärnor". Kanada firar 150 år i år så var lite extra stort och var flaggor överallt. det var helt fullsatt och dom hade tävlingar och events i ishallen hela dagen. Jag tror verkligen det inte går att förstå hur stort hockey är här utan att ha varit här. Det spelar ingen roll om det är 5-, 25-, eller 50-åringar som spelar, alla kommer och kollar ändå. Min sista hela dag i Kanada kommer faktiskt vara just Kanadas 150:e nationaldag.

Likes

Comments

Vi har äntligen fått massor av snö nu! Det började i tisdags och snöade så mycket att vi hade snowday både i onsdags och fredags. I fredags blåste det också som tusan, här mäter dom dock vind i km/h istället för m/s så vet aldrig hur illa det är förrän jag går ut. Hade aldrig riktigt förstått det här med wind-chill förrän jag kom hit. Det kan vara -3 utomhus men kännas som -20 p.g.a. att det blåser så mycket, och blåser gör det hela tiden. Ikväll ska det tydligen komma in en riktig storm så vi har bunkrat upp med mat och vatten. Ska blåsa som sjutton och komma mellan 40-60 cm snö så slipper troligtvis skola imorgon också.

Så jag bytte klass från geology till biology då geology var mycket tuffare än jag trodde det skulle vara. Helt ärligt så har jag försökt att ta dom lättaste klasserna här då det här året inte räknas för mig när det gäller skolan och betygen. Men jag ville ändå ta en mattekurs för att hålla uppe matten. Hur som helst så trodde jag aldrig att jag frivilligt skulle läsa biologi och definitivt inte på engelska men det har faktiskt gått riktigt bra hittills. Det mesta som vi gör på matten har jag redan gjort och i oceans klassen lyssnar vi mest på när läraren berättar fiskehistorier. Så skolan här känns inte överdrivet svår, men då tar jag som sagt inte heller dom svåraste klasserna.

Dominikanska republiken-resan kommer bara närmare och närmare och jag kunde inte vara mer exalterad. För några veckor sedan skulle mamma skicka en bild till mig men lyckades få med en till på 2 flygbiljetter från Stockholm till Dominikanska republiken. Tydligen hade hon och min syster planerat att överraska mig på flygplatsen i Dominikanska och komma dit dom med. Hela min värdfamilj hade vetat om det sedan oktober och lyckats hållit det hemligt för mig. Mamma var lagomt besviken att hon hade avslöjat det för mig men alla här tyckte bara det var skönt då dom nu slipper vara oroliga för att försäga sig. Så mamma och Hanna kommer alltså till dominikanska i maj och sen kommer dom + pappa till Barrington och min graduation i slutet på juni.

Likes

Comments

Det känns helt sjukt att halva mitt utbytesår nu har gått. Det har gått så fruktansvärt fort samtidigt som det känns som att jag alltid varit här. Har väldigt blandade känslor över att åka hem till Sverige då det här liksom är mitt hemma just nu. Det är klart att jag saknar mycket hemma och det var jättejobbigt att säga hejdå till alla när jag åkte men jag visste att jag skulle träffa alla igen när utbytesåret är slut. När jag åker härifrån har jag ingen aning när eller ens om jag kommer se alla igen. Så även om jag ser fram emot att komma hem så ser jag verkligen inte fram emot att åka härifrån.

Imorgon börjar min andra semester på BMHS! Proven förra veckan var så mycket lättare än vad jag trodde. De flesta frågorna var multichoice (a,b,c,d) eller true or false så ingenting man verkligen behövde plugga till. På engelskaprovet fick vi t.o.m ha en dictionary så man kunde kolla upp alla ord man inte förstod vilket gjorde allt mycket lättare. Jag har fått mitt nya schema då jag har helt andra lektioner nu, förutom global history som är en all-year klass. Jag kommer läsa geology, oceans och precalc. Helt ärligt så valde jag geology och oceans för att de ska vara två av dom lättaste ämnena och matten valde jag för att inte tappa vad jag lärde mig i matte 2 helt inför högskoleprovet i höst.

Så lärarstrejken är igång, igen. Den startade igen i fredags knappt en vecka efter att den hade "tagit slut". Tycker det är jättetråkigt då vi hade planerat matche med både hockey- och basketlaget nu i veckan men alla nu är inställda då vi inte får hålla på med skolsporter. Håller fortfarande tummarna för att rugbyn, alla grad-grejer och balen blir av men kommer bli mycket, mycket svårare p.g.a detta. Får hoppas att dom lyckas lösa allt snart.

Likes

Comments

Det har varit väldigt upp och ned den senaste veckan då bal och grad-events har varit något som alla har snackat om. Allt började såklart med strejken då den betydde att vi inte kunde samla in pengar för balen, få hjälp av lärare eller ens få ha den i skolan om strejken skulle hålla på ända fram till juni. Så några föräldrar startade en facebookgrupp där vi grads och föräldrarna skulle planera balen och grad-events men det körde sig direkt. Alla hade sina egna idéer och det blev till och med snack om att ha två olika baler. Hur som helst så kunde jag inte vara lyckligare över att strejken äntligen är över då allting nu går tillbaka till det vanliga och skolan tar hand om balen och grad-events. Dock är den inte det officiellt förrän den 8/2 då lärarna ska rösta om det nya kontraktet.

Jag är ändå lite sur över den här strejken då jag bara fick spela fyra basketmatcher och hockeyn troligtvis också är över nu. Dom fixade en ny liga åt oss men grejen var att så många tjejer i vårt lag hade börjat spela med andra lag att vi inte hade tillräckligt många kvar. Lite surt, men jag är jätteglad och taggad över att jag kommer kunna spela rugby som överlägset är den största sporten för tjejer här.

Jag såg inte så jättemycket schoolspirit under mina första veckor här då fotbollen inte är jättestor. Det var mer att killaget kollade på tjejerna när dom spelade och vi kollade på dom när dom spelade. Men det plus några föräldrar och lärare var hela publiken. Skolhockeyn här däremot är hur stor som helst. Mer än hälften av skolans elever och i stort sett halva Barrington är där och kollar. Rinken är nästan alltid fullsatt och det är reklam överallt i affärer och på gatorna när dom har match. Det fungerar helt annorlunda här än i Sverige då dom inte har något a-lag. Dom flesta som håller på med sporter slutar när dom tar studenten då de enda lagen som finns att spela med är högsta juniorligorna eller universitet vilka båda är på en rätt hög nivå. Annars så finns det mycket "korpen" lag (fast med ett annat namn såklart) men det är ingenting seriöst liksom.

I torsdags hade vi en skitrip som vi drog iväg på. Vi åkte till Martock alldeles utanför Halifax (ca. 3 h bort) och var där hela dagen. Nova Scotia är väl inte direkt känd för sina berg så det var inte jättestort men var ändå riktigt kul! Jag har inte åkt skidor på säkert 5 år men tyckte ändå det fick riktigt bra. Förhoppningsvis kommer jag ihåg en till gång under march-break med några kompisar.

Exams week börjar nästa vecka och alla har panik förutom jag känns det som. Eftersom att mina betyg inte räknas här så anstränger jag mig inte mer än jag behöver och skolan här är som sagt så mycket lättare än i Sverige. Dock betyder inte det att jag inte behöver plugga. Så blir en pluggdag idag och så får jag hålla tummarna för att mina exams inte är för svåra nästa vecka. Veckan fungerar så att det är olika prov varje dag och man bara gör till skolan de dagar man har prov. Det är ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen och man har 3 h på sig att skriva klart det. Jag har två prov på tisdagen (engelska och kanadensisk historia) och ett på torsdagen (afrikansk-kanadensisk historia) dom andra dagarna är jag ledig så blir lite som ett minilov.

Likes

Comments

Jag kan inte fatta hur snabbt tiden i Kanada går, om några veckor har jag varit här halva tiden! Jullovet gick hur fort som helst och vi började skolan redan den 3:e januari. När halva skolåret här har gått så byter man lektioner. Jag har just nu english, canadian history och african-american. Efter denna "term" kommer jag istället att ha precalc, geology och oceans. Global history och en ledig timme har jag hela året. Jag tror jag skrev någonting i början av året att man har samma klasser varje dag varav en alltid är en "dubbel" så man har den både innan och efter lunch. Hur som helst så börjar exams week om 1 vecka. Här har man inte bara prov i kärnämnena utan i alla som man har. Borde inte vara för svårt då skolan här är mycket, mycket lättare än i Sverige men alla stressar jättemycket över proven. Strejken håller fortfarande på men vi ska börja smygträna hockey igen imorgon och förhoppningsvis så kommer dom göra en ny liga som vi kan spela i. Denna vecka ska skolan och the government förhandla igen och förhoppningsvis kommer dom fram till en lösning. Annars kommer lärarna gå ut på en "riktig" strejk, alltså att dom inte ens kommer till skolan, på fredag.

Så på jullovet åkte vi skridskor, var i Yarmouth och gjorde pepparkakshus. Här hade dom allt amerikanskt som man ser på tv överallt. Misteltoes, polkastänger och pepparkakshus överallt. Vi firade inte nyår jättestort då det inte var så mycket som hände här i Barrington. Dom flesta firade med sina familjer så jag drog hem till en kompis och firade där.

Så veckan som gått har väl inte jättemycket hänt, det var meningen att vi skulle till Yarmouth både i fredags och lördags men p.g.a en snöstorm har vi inte tagit oss någonstans. Tror det kom 40cm snö igår natt och eftersom att i stort sett ingen har dubbdäck eller fyrhjulsdrift så blir man hemma om det snöat för mycket. Kommer troligtvis bli en till snowday (=ingen skola) imorgon.

Likes

Comments

Att fira jul i Kanada var inte alls så dumt! Vi började redan förr-förra helgen då det va julfest med både baket- och hockeylaget. Vi hade secret santa och käkade massor av mat och polkagrisar. Jag har aldrig i hela mitt liv käkat så mycket polkagrisar som jag gjort dom senaste veckorna, dom är överallt och har alla möjliga smaker. Dom delar ut dom i skolan, i affärer, har dom i varm choklad och kaffe och använder dom som dekoration. Både basket- och hockeyjulfesterna var lite ledsamma ändå då det troligtvis var sista gången vi samlades allihopa då det inte verkar som att strejken kommer hinna sluta innan våran säsong tar slut. Vilket såklart är hur ledsamt som helst. Jag hoppas verkligen at dom hinner lösa allt innan rugbysäsongen börjar då jag verkligen sett fram emot den.

Så hur firar man jul i Kanada egentligen? I Kanada firar man inte den 24:e som i Sverige utan man firar den 25:e och oftast även den 26:e på boxing day. Vi firade dock litegrann den 24:e då mamma och pappa hade skickat över lite julklappar som vi såklart fick lov att öppna den 24:e då det var "svenska julklappar". Rhonda hade även bjudit in sin syster och hennes familj som kom och åt middag hos oss på kvällen. Den 25:e var vi bara hemma och åt en stor frukost på morgonen och öppnade sedan alla julklapparna. Efter det blev det julfilmer och en stor turkey dinner som var precis samma mat som vid Thanksgiving. Den 26:e åkte vi till Bills bror och firade en gång till där med hans familj och barnbarn. Dom har tydligen som tradition att dom ser på en match från JVM i hockey tillsammans på boxing day och eftersom JVM är i Kanada i år så är det hur stor hype som helst runt det.

Även om jag har haft en jättebra jul här så är det klart att man får lite extra hemlängtan då jag alltid firat jul med hela min familj hemma. Även fast Bill och Rhonda behandlar mig som en del av familjen så är det ju inte samma sak som ens riktiga familj hemma.

Likes

Comments

Lärarna är fortfarande på strejk men det senaste jag hörde är att dom skulle förhandla igen på söndag så förhoppningsvis så löser dom allt då. Idag är jag ledig från skolan och har min första snowday någonsin! Alla skolor på hela Nova Scotia förutom vår var stängda igår också då det snöat på hela Nova Scotia. Men det har bara kommit typ 5-10 cm. Problemet här är att det känns som att det är så kallt ute då det alltid blåser så mycket. Är ca. -10 grader idag med känns som -30. Förra helgen var vi till Yarmouth och julhandlade lite och dör var det hur kallt som helst. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det men -10 här känns mycket, mycket kallare än hemma i Avesta. Vädret här är hur kaos som helst då det kan vara +10 och sol när man vaknar och sen -10 och storm på eftermiddagen. Finns tydligen nåt ordspråk som går "Om du inte gillar vädret på Nova Scotia vänta 15 minuter".

Tydligen är flera motorvägar avstängda pga att det har varit så många olyckor så vår plan att åka till Halifax och handla dom sista julklapparna imorgon är nog rätt körd. Tydligen är vägarna fulla av black ice (is som man inte ser) och white outs (när det snöar så mycket att man bara ser några meter framför sig). Tydligen brukar det bara vara såhär i Februari så ingen var riktigt förberedd på det.

Jag satt och räknade lite på hur länge jag egentligen har varit här och firade hundra dagar i Kanada nu i veckan. Jag har varit här i över en tredjedel av tiden och har bara 197 dagar kvar tills jag åker hem vilket känns helt sjukt. Fick ett meddelande från min organisation i veckan och fick reda på att jag troligtvis kommer flyga hem den 2:a juli. Det är bara en sån konstigt situation då jag har kommit in i allt så mycket här. Klart jag saknar hemma men vill samtidigt inte åka hem på något sätt.

Likes

Comments

I helgen drog vi till Halifax och sov hos mina föräldrars dotter igen då jag och min värdsyster hade två matcher i East Hants (typ 30 minuter utanför Halifax). Matcherna gick riktigt bra men är tyvärr den sista hockeyn vi kommer spela på ett tag då strejken gör att alla skollag stängs av. Jag har fortfarande inte full koll på vad strejken handlar om men jag ska förklara så gott det går.

Lärarna i hela Nova Scotia strejkar över sina arbetsvillkor. Dom tycker dom har för stora klasser, för mycket pappersarbete och vill ha mer resurser. Dom har krävt en budget på minst 500 miljoner kanadensiska $ men regeringen är bara villig att ge dom 70 miljoner kanadensiska $. Typ.

Lärarna går dock inte på gatorna och strejkar utan dom gör en "work-to-rule"-strejk vilket betyder att dom bara gör det som står på deras kontakt. D.v.s dom kommer till skolan 20 minuter innan klockan ringer och åker hem 20 minuter efter att den sista klockan ringt. Dom rättar ingenting hemma och är inte inblandade i några extra aktiviteter, och extra aktiviteter här är all skolsport, alla klubbar, balplanering, extrahjälp och skolresor. Vilket såklart är jättetråkigt. Så all hockey och basket (även träningar och möten) är inställda fram tills regeringen och lärarna kommer överens om en ny deal.

Igår fick vi inte ens gå till skolan då regeringen menade att det inte var säkert för oss elever och tydligen så försöker dom fixa en ny lag som gör det olagligt för lärare att strejka.

Skolan är hur tom som helst pga hummersäsongen. Jag var helt ensam på en lektion idag då i stort sett alla är och fiskar hummer. Har fortfarande inte testat hummer trots att jag varit hör i över 3 månader men Bill (min värdpappa) ska försöka få tag på lite nu i veckan.

Vi fick äntligen vår första snö igår natt! Där jag bor är ett av dom varmaste ställena i Kanada eftersom det är så långt söderut och alldeles vid havet, men dom brukar ändå få rätt mycket snö och alla säger att det ska bli en riktigt kall vinter så jag håller tummarna.

Likes

Comments

Så the lobster season startar alltså på måndag vilket betyder att skolan kommer vara i stort sett tom förutom oss utbytesstudenter och några kanadensare. I stort sett alla åker och jobbar på båtar eller i hamnar runt om i Barrington. Dom jobbar ca. 12 h om dagarna och tjänar ihop runt 3000$ på två veckor så ingen som vill missa det. Hummersäsongen håller på enda in i januari så vissa kommer vara borta fram tills dess. Hur som helst så kanske vi som är kvar i skolan får lite extra lov också då det är mycket snack om att alla lärare i Nova Scotia kommer dra ut på strejk den 5e december. Jag har inte riktigt förstått vad allt handlar om men tydligen så har lärans fått ett nytt kontrakt som dom inte är nöjda med så dom begärde ännu ett nytt och fick ett som var ännu sämre. Hela situationen är väldigt oklart och något sånt här har tydligen aldrig hänt förut så ingen har någon aning om vilken slags strejk det kommer bli och hur det kommer påverka oss elever.

Likes

Comments