View tracker
Nice 2016

Det har börjat julpynta staden här! Det är väldigt fint och jag förstår tanken, men jag kan inte undgå och tycka att det är lite absurt att se plastgranar med fejksnö intill palmer under en sol som värmer med ca 15 varma grader. Till och med Apollo har det fått på en tomtedräkt, hehe. Tyckte det var väldigt mysigt med julpyntet och längtar hem till ett vitt Sverige till jul, wiie! Kram på er alla.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
Nice 2016

Kolla in retroskridskorna jag hade i fredags!

I fredags var vi ett stort gäng som åkte skridskor i en ishall är i Nice. Det var studentföreningen ESN som hade fixat ett event där. Det var massor med folk och bra musik, vilket var super roligt! Fick massa julkänslor och längtan efter snö (hoppas så att det är massa snö när jag åker till Sverige till jul!!)

I lördagskväll åt vi tacos alla tillsammans i lägenheten och Lovisa gjorde en jättegod kikärst/linsgryta som vi hade istället för köttfärs. Idag (söndag) ska jag bara plugga och läsa min bok som vi har i litteraturen. Har varit mycket plugg den här veckan som gått och mycket mer kommer. Men kommer kännas så skönt när allt är klar!

Kram på er!

Likes

Comments

View tracker
Nice 2016

Igår hade jag en mysig fika med några vänner från skolan på ett ännu mysigare café i gamla stan, som jag aldrig varit på. Det heter Emelie's cookies, tror det är en kedja typ som Waynes eller Espresso House. Deras espresso och glutenfria kakor var iallafall goda, rekommenderas!

Kram på er!

Likes

Comments

Nice 2016

Dagarna går i ett och det är nu mindre än en månad kvar tills jag sitter på planet till Sverige!! Känns overkligt med tanken på hur mycket jag här kvar här att göra (läs tentor). Men ska njuta ut i sista sekund!

Ikväll gick jag och min roomie Sofia på bio och såg den nya Harry Potter spinoff-filmen! Det var super mysigt och filmen var jättebra. Blev därför glad när jag läste att det ska komma 5 till, wihoo! Nu blire sängen, imorgon plugga, äta, plugga, sova, som vanligt dvs ;) Kram på er!

Likes

Comments

Nice 2016

Vad passar bättre en fredags förmiddag när man är inte har några lektioner än en brunch? Vi var ett gäng tjejer som styrde upp en brunch så heter duga. Är fortfarande mätt, hehe. Vi hade även sötaste Elsa på besök som sov vid våra fötter medan vi åt och pratade. Har så klocka, nyfikna och roliga människor runt mig, så vill jag alltid ha det. Kram på er alla och trevlig helg, nu ska jag återgå till mina fantastisk vackra verb (inte alls ironiskt).

Likes

Comments

I onsdags tog jag ett plan från Nice och en timme och en kvart senare var jag i Paris för att möta upp min syster! Vi spenderade resterande av vårar lov genom att strosa runt på Paris gator, äta gott och umgås med varandra. Vi har ju inte setts på 2 månader, vilket är lite konstrast till att innan setts varje dag! Vi hade det iallafall jättebra och jag tänkte bjuda på en bildbomb från kärlekens stad:

DAG 1


Hur magiskt är inte ljuset? Vi var uppe vid terassen på Galerie Lafayette precis i tid för solnedgången, kan starkt rekommendera det!
Och hur vacker är inte min fina syster!!


DAG 2DAG 3

Avslutar med en bild på mig och syrran! Hoppas allt är bra med er, puss och kram!

Likes

Comments

Idag tänkte jag visa och berätta lite om lägenheten jag bor i här nere. Långenheten är en 4:a, som jag delar med 2 andra (svenska) tjejer. I närheten finns allt man behöver; spårvagns- och velo bleu-station precis utanför, många olika bra mataffärer, boulangerie, bourherie, gatukök, gym och bra promenadrunda.

Hallen

Sovrummen. Jag sover i det rosa längst till vänster.

Köket

Badrum och duschrum

Så här ser mitt crib ut! Inredningsstilen är väl inte on point eller i min smak, men det spelar inte så stor roll eftersom jag inte ska bo här hela mitt liv. Men den är mycket bra rörändamålet just nu! Det enda negativa är väl att husen är lite äldre så man hör ganska mycket genom väggarna och taken/golvet (eller kanske bara jag som inte är van vid att bo i lägenhet?) och att a/c:n är självstyrd, så att det just nu är jättevarmt i lägenheten, buh!

Jag tog alla bilder ovan första dagen när jag kom hit, därför är det inte så mycket grejer överallt (förutom på min säng då hehe...). Nu är det lite mer grejer och stökigare dock... Men det var allt jag hade och visa för er, har ni några frågor är det bara att skriva. Puss & kram!

Likes

Comments

I september (när jag än inte hade skaffat blogg) var jag och min vän Sofia i Monaco över en dag. Vi tog buss nr 100 från Nice till Monaco, som tar ca 45 minuter och kostar 1,5€!! Rekommenderar strakt att ta bussen framför tåget eftersom att: 1) Du endast sparar 15 minuter i restid på att ta tåget 2) Tåget är dyrare och viktigast 3) Bussen går längssmed rivrean kusten, det gör inte tåget. Så se till att får en plats på höger sida och sitt och njut av den fina utsikten så flyger de 45 minuterna förbi!

Först gick vi till Monte Carlo Casiont och beundrade byggnaden (och många andra omkring) bland en gäng andra turister. Vill man kan man gå in på casinot för att spela eller titta, but ain't nobody got time for that... Eller rättare sagt hade jag haft lika mycket tur i spel som min pappa har hade jag stås mitt can och kört. Men det har jag inte, så vi nöjde oss med att beundra ut sidan och sedan traska vidare.

Vi gick längst hamnen och vattnet. Gillar man båtar (och bilar obviously!!) kan man bara gå längst hamnen och titta på alla fina båtar. Det fanns allt från lyxa yachts, enorma kryssningsfartyg till superfina segelbåtar. En sak som jag reagerade och blev lite förvånad över var att de flesta lägenhets- och kontorsbyggnader var av den äldre modellen. I mitt huvud hade jag föreställt mig mer moderna byggnader, vilket absolut fanns men inte i den uträkningen jag hade förväntat mig.

I början av Monaco (om man kommer från Nice) ligger en kulle där utsikten är fantastisk! Där ligger även Prince's Palace, Saint Nicholas Katedral och Oceanografiska muséet. Jag och Sofia besökte katedralen och muséet. Kyrkan var jättefin och pampig, både in och utsidan. Muséet kan jag verkligen rekommendera! Jag tror vi betalde ca 10€ var för inträdet, vilket jag tyckte var ganska billigt med tanke på hur stort och innehållsrikt muséet var (4 våningar). Min favorit på muséet var de två stora akvarierna på nedervåningen och sköldpaddorna på taket.

(Bilderna på museet är hittade på pintrast)

Är man på rivieran kan jag verkligen rekommendera att åka till Monaco över en dag och framförallt gå på Oceanografiska muséet, som var min favorit!

Tillsvidare, kram på er!

Likes

Comments

Idag tänkte jag berätta lite om mina studier tex vad det är jag läser, vad kurserna innefattar, omfattningen och vad jag tycker om det såklart!

Den mest omfattande kursen jag läser heter "Franska, allmän kurs i Frankrike" och ges av Linneuniversitet i Nice, Frankrike på höstterminen. All undervisning ges på franska av franska lärare på "France Langue" skolan. Kursen är på 30 högskolepoäng och läses på 100%. De 30 hp delas in i 4 moduler på 7,5 hp var. Dessa moduler delas sedan in i olika delkurser.

Den första modulen innefattar kurser i franska kunskaper, fonetik och muntligt framställning. Modul två består av en kurs i litteratur där vi bland annat läser kortare böcker och diskuterar dem. Den tredje består av två kurser som fokuserar på grammatik och skriftlig framställning. Den fjärde och sista modulen består av en kurs i svenskkunskaper och den andra av fransk korrespondens (dvs vi får lära oss hur man skriver formels brev, cv m.m på franska).

I snitt har jag ca 4 lektioner à 1,5h i veckan och under terminen får vi tre besök av våra svenska lärare på Linneuniversitet. Kursen examinera genom en fonetiktenta, skriftlig tenta och grammatiktenta samt mindre inlämningsuppgifter under terminens gång. I läxväg är det inte jättemycket, men det är framförallt mycket eget arbete själv tex öva i grammatikboken och läsa i olika böcker. Där är jag verkligen så tacksam för gymnasieskolan jag gick på, är van vid mycket eget ansvar i studierna. Arbetsbördan beror nog mycket på vart man ligger själv i språknivå, så där har jag svårt att säga något. Men jag upplever att man har mycket tid till både studier och att se&göra Nice och franska rivieran! Det som är positivt när man läser språk är att bara vara ute och höra, läsa och prata språket är ju också plugg ;)

Den andra kursen jag läser heter "Matematikens roll i konst och arkitektur" och är en distanskurs på 7,5 hp som ges av Högskolan i Kristianstad. Denna kurs är nätbaserat och är på 25%, dvs väldigt lite arbetsbörda per vecka och man läser ungefär 1 kapitel om 30 sidor plus lite uppgifter varje vecka. Kursen examineras av två delprov, där det första delas in i fyra mindre inlämningsuppgifter och det andra delprovet av en uppgift i slutet av kursen. Jag tycker att denna kurs är super roligt och man får pyssla med många kluriga uppgifter.

Det var allt om mina nuvarande studier! Jag hoppas att ni tyckte det var roligt och intressant att läsa och/eller kanske hjälper någon (jag skulle själv jättegärna velat läsa något liknande innan jag började studera).

Puss och kram på er!

Likes

Comments

Tankar

Idag har min rumskompis (och jag) varit hundvakt åt en väldigt söt och liten mops! Hon har skuttat runt här i lägenheten och det har varit så uppskattat från min sida att få lite mys tid med en fyrbent varelse.

Hur söt? Att umgås med denna lilla krabbåt fick mig att tänka lite på olika hundraser och hunduppfödning generellt. Jag reagerade väldigt mycket på hur Elsa andades när hon först kom hit. Hon sprang runt som en tok här i lägenheter och var uppenbart lite ansträngd, men jag kunde ändå inte undgå att bekymra mig lite över hur konstigt det lät när hon andades. Som om hon inte hade ett normalt luftflöde. Jag vet inte hur mops fysiologi ser ut, men tankarna började snurra i huvudet.

Jag dömer självklart ingen som har eller skaffar en hund av rasen mops. Men som med allt annat i livet tycker jag att man ska ifrågasätta saker och inte alltid acceptera ett svar för att "världen bara ser ut så eller funkar så". Så min fråga till er är; Hur ställer ni er till de funderingar som jag tog upp i inlägget? Vad är era tankar kring detta?

Nu ska jag packa väskan och åka på en lång weekend och träffa min underbara syster! Berättar mer när jag kommer hem. Puss & kram!

Likes

Comments