Instagram@freddieelu

Since I've been here in Florence now for more than a while I've been questioned to write everything in english since (believe it or not) I actually made myself some friends and since most of them are not able to understand swedish I'll just write in english so that everyone can understand.

Yesterday was my dearest friend Mariko's last day here. We've known each other from the first day of school which means we've gone through a lot together. New students have been coming and going but we've been the only ones that's been here to stay for three months. This means we have gone through all stages of emotions together. Mostly laughter but also many tears and hard times when things just doesn't work out the way you want them to. For all of you that never studied a third language I might as well just tell you that it's freaking hard okay. Never did I think it would be this frustrating and never did I believe it would feel so amazing when you realize you're getting somewhere. I also never thought I would be cramping from laughing so hard at the inside jokes we have from these months. Learning a language together is so much fun because you understand each other's struggles and you're cheering for each other just because you know how hard it is to find those forking words or to create that perfect sentence that you know how to say in your own language but not in italian. If this makes any sense to any of you I'm glad. Let's move on to what happened last night.

Me, Mariko, Esther and Paola from school and two other girls went to aperitivo at a place called OIBO. The food there is amazing and the drinks very fancy. Afterwards we headed to my favorite bar where we drank Negroni and had a great time. One swede, one japanese, one dutch and one german all blending in together very well having a great night making jokes and being stupid. I am so happy I made the decision to move to this city. I've met so many wonderful people who taught me a lot. In a week and a half I will be back in Sweden with my family. I'll be home for two weeks then I'm heading back here to finish B1 in three weeks. Then I'll continue searching for jobs and learning this language that is more than I ever wanted. So grateful for the opportunities.

See you soon

Bella ragazza!! Mariko with her Kimono last day of school (by the way can you believe this woman is 35 years old?!)

Memories I will never forget.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu var det väl ändå länge sen jag skrev ett inlägg här. Allt går så fort och det är redan andra december. Igår var jag på arbetsintervju så det ser ut som att jag kommer stanna här ändå, kanske till och med över jul. Historien bakom denna intervju är rätt rolig så jag tänker att jag berättar för er.

Igår när jag kom ut från lektionen såg jag att jag har ett missat samtal från Gutteridge som är en herrbutik här i Florens. De har tre butiker mitt i stan så jag väljer att gå dit och prata med dem efter skolan istället för att ringa tillbaka. Jag lämnade in mitt Cv bara för några dagar sedan och då verkade det som att jag inte hade en chans att få jobbet så när jag såg att de ringt kom det som en chock och jag blev väldigt glad. När jag kommer in möter jag en stressad butikschef som pratar så fort och säger att han kommer strax. Jag förstod ingenting eftersom jag fortfarande inte hade pratat i telefon med dem så jag ville ju egentligen bara veta varför de ringt mig. Fem minuter senare kommer denna unga butikschef som enligt mig ser rätt bra ut och säger "kom så går vi och tar en kaffe". Jag förstår först ingenting men struntar i det och följer med. Vi går över gatan och sätter oss på ett fik och helt plötsligt börjar han intervjua mig på italienska med en dialekt som för mig var helt obegriplig. Viktigt att tillägga är att allt sker på italienska i denna historia och i stressade situationer och framförallt på en arbetsintervju har jag svårt att förstå så jag var tvungen att avbryta honom och fråga om vi kunde prata engelska just på intervjun då jag inte känner den här typen av konversationer. Han säger bara nej nej det här kommer gå så bra så. Jag börjar svettas och svävar iväg i andra tankar istället för att försöka lyssna. I slutet av intevjun frågar han om jag har några frågor och allt jag tänker är JA JAG HAR EN MILJON FRÅGOR men jag säger lugnt ja jag har två frågor och det är vad lönen ligger på och när jag kan börja jobba. Han säger nästa helg och att de ringer mig om mer information om lön och schema och så vidare.
Efter en kvart kommer jag ut. Will som jag mött upp precis innan jag gick in i butiken står som ett stort frågetecken utanför och förstår absolut inte varför jag gick iväg med en okänd man och drack kaffe.
Jag förstod kanske 5% av vad han sagt på denna intervju och det var att jag kommer jobba helger till att börja med och att de kommer ringa mig för mer information. That's it. Vi skrattade så mycket och jag kanske har misförstått allt som sas på intervjun men jag ska försöka hålla hoppet uppe. Om jag får det här jobbet (eller om jag redan fått det) kommer jag bli överlycklig.

Bortsett från intervjun så har det inte hänt så mycket mer än att jag har haft besök och gjort det som man gör när man är student. Pappa var här i tre dagar, Fredrik var här i tre dagar sen var Pizza här också för ett tag sedan. Jag har uppträtt på en bar, hängt med vänner, träffat världens finaste bartender som jag gärna skulle gifta mig med och lärt mig ännu mer italienska. Det här är så kul och jag älskar verkligen Italien!


Likes

Comments

Idag vaknar jag upp till åska och regn. November ska tydligen vara den månaden de regnar mest här i Florens och det verkar stämma då det har regnat nästan varje dag sedan första november.. Men det är inte jättekallt vilket är skönt! Temperaturen ligger på cirka 17 grader på dagarna.

Denna veckan har det varit Halloween och det har firats med en utgång på tisdagen då vi var lediga från skolan första november pga "Ognissanti" som är en helgdag här. Kvällen var rolig men man märker att det är en amerikansk tradition då det endast var amerikanarna som gick all in med utklädnad.. jag hade kattöron det var allt haha.

Idag är det söndag vilket är italienarnas vilodag. Man äter mat, umgås med familj och bara tar det lugnt. Mina hyresvärdar Gabriella och Giuseppe har inga egna barn så de senaste månaderna har de behandlat mig, Helena och Paola som deras döttrar och bjuder in oss på middagar och utflykter lite då och då. Idag, eftersom det är söndag, ska vi ut och äta lunch ihop. De bor i lägenheten under oss vilket känns väldigt tryggt då de altid är tillgängliga om något händer tex om varmvattnet slutar fungera vilket det gör minst en gång om dagen i vår lägenhet :))))) Igår kom Gabriella upp med nybakade kakor till oss för hon visste att vi hade varit ute natten innan och därför inte mådde så väldans bra <333 Så gulligt.


Mina små roomies och willie på Halloween.


Likes

Comments

Jag vet inte vart jag ska börja då det hänt väldigt mycket sedan jag skrev sist. Förra veckan var en bra vecka, denna veckan var dålig. Vi kan ju börja med den bra..

Förra veckan tog jag ett snack med mina hyresvärdar Giuseppe och Gabriella angående min boendesituation. Som jag nämnt tidigare så har internet inte fungerat speciellt bra och nu efter tre veckor har jag börjat tröttnat så jag bestämde mig för att flytta då jag heller inte trivs i mitt rum. Dock lyckades vi kompromissa genom att få nya möbler, nytt internet samt att en elektriker skulle komma för att fixa uttag bredvid min säng. Därför bestämde jag mig för att stanna vilket jag är väldigt glad för idag då jag kommer bra överens med både Giuseppe och Gabriella samt fått en ny roomie från Danmark som är helt underbar. Dock fick jag reda på att någon har kopierat mitt bankkort vilket betyder att jag får leva utan i minst en vecka..

Förra helgen var jag också ute och sprang med Giuseppe vilket jag trodde skulle vara en lätt runda. Det slutade med att vi sprang upp mot en mil, upp till Piazza Michelangelo och ner igen. Jag trodde först jag skulle dö tills jag bara bestämde mig för att fortsätta då jag inte hade något val. Efter det kändes benen lättare och vi avslutade rundan med en riktig high five. Det var kul och något vi ska göra varje helg framöver!

Om vi nu ska gå in på denna veckan så började den inte alls bra då min lärare visade sig vara sjuk så vi fick in en vikarie som inte alls var bra. Detta blev rätt problematiskt då man måste ha en pedagogisk lärare när man studerar språk, annars går allt åt fanders, och denna läraren var så.jävla.sämst. Vi började med "Imperfetto" vilket är en annan form av "dåtid" vilket är väldigt komplicerat om man inte redan kan ett språk som härstammar från latin. I mitt fall som svenne blev detta extremt svårt och efter tre dagar med denna vikarie bröt jag ihop. Både jag och amerikanskan som går i min klass börjar alltså gråta av frustration. Inte kul..

På fredagen kom Laura tillbaka och vi jublade av glädje tills hon sa att det var hennes sista dag med oss, nästa vecka byter alla klasser lärare. Vad tror ni händer? Jo jag börjar gråta igen. Laura har varit helt fantastisk dessa fyra veckor jag har pluggat och jag har lärt mig otroligt mycket redan. Mer än jag någonsin kunnat tro, och allt på grund av Laura. Nu kommer vi få en ny lärare på grund av att de påstår att det är nyttigt för alla att byta. Bullshit. JAG VILL HA LAURA!

Hur som helst så finns det inte så mycket jag kan göra åt saken. Det enda jag kan göra är att hoppas på en lärare som är hälften så bra som Laura för enligt alla på skolan så ska Laura vara den bästa av de bästa. Jobbigt hörrni.. Framförallt när man är här för att lära sig.

Idag är det nutid och lördag och jag vaknade upp med feber. Ännu en positiv mening som skrivs i detta inlägg. Därför har jag endast legat i sängen hela dagen då jag inte orkar göra så mycket mer. Min plan var att plugga ikapp idag och montera möbler sen i morgon ut och springa med Giuseppe men det lär ju inte hända nu. Så jag skjuter fram pluggandet till i morgon istället.

Hoppas ni mår toppen i alla fall! Hörs snart igen. Här är lite bilder från de senaste två veckorna:

Utsikten från springturen förra söndagen.


Älskar solnedgångarna här!


roomies <333

Försöker fundera ut hur jag hamnade här med min bästa vän i landet jag så länge drömt om att få komma tillbaka till. Huuuuur??


Likes

Comments

Mat mat och mera mat. Ja hela helgen spenderade jag i Milano och jag har ätit så mycket mat förstår ni och varit på aperitivo varenda kväll och druckit vin och shoppat. Dock glömde jag ta bilder på maten som faktiskt såg bäst ut vilket är lite typiskt men jag försöker njuta av varenda sekund här nere och har därför släppt fotandet lite då det ofta tar tid och energi i stunder jag bara vill slappna av. Därför är det inte samma kvalitet som tidigare men jag ska verkligen försöka bli bättre på det. För att summera helgen så var den väldigt bra och det var skönt att få komma "hem" lite.

När jag kom tillbaka igår så gick jag direkt till skolan och hade lektion. Fick då reda på att vi ska börja på nästa nivå vilket innebär att det kommer bli ännu svårare nu så jag kommer i första hand lägga all min tid åt skolan, sen köpte jag ett gymkort idag så det blir andra prioriteringen. Men någon uppdatering här blir det då inte så ofta vilket är tråkigt men jag försöker så gott jag kan och kommer uppdatera med jämna mellanrum.

Ha det bäst så länge!
Puss & Kraam


Likes

Comments

Okej hörni, när ni läser detta sitter jag på tåget på väg till Milano men i skrivande stund sitter jag i mitt rum i Florens, på Via Della Vigna Vecchia, och äter popcorn och dricker cola. Idag har det varit en väldigt bra dag och jag tänkte berätta varför.

För snart tre år sedan flyttade jag över Atlanten till Kalifornien för att uppleva college och livet "på andra sidan". Jag vill inte säga att jag åkte dit för att plugga för då skulle jag ljuga, men för att uppleva livet som collegestudent var jag tvungen att plugga. Simple as that. Jag valde därför att plugga fyra kurser som tillsammans bildade 13 units och en av kurserna var italienska. Varför jag valde italienskan var för att jag efter att ha spenderat lite mer än 2 år av mitt liv med en italienare saknade språket och kulturen, så varför inte tänkte jag när jag ändå hade möjligheten.

I denna klass, på min första dag, träffar jag Will. Världens bästa kille som på riktigt aldrig gjort en fluga förnär. I snart tre år har vi känt varandra och under tiden har vi umgåtts i skolan, utanför skolan, i Sverige, i New York och väldigt mycket över Facetime. Det har aldrig varit svårt att hålla vänskapen vid liv då vi alltid har haft något att prata om.

I går var det international coming out day och för första gången på de tre åren jag och Will har känt varandra har jag aldrig sett honom så glad. Så glad för att han äntligen tog steget och skrev ett öppet inlägg på sociala medier om vem han är och vad han har gått igenom. Detta är något vi pratat om att han ska göra sedan vi först lärde känna varandra och jag kan inte beskriva hur lycklig jag är över att jag tre år senare fick dela denna stund med honom. kärlek är så otroligt viktigt och ni får tycka vad ni vill om detta men det är faktiskt jävligt sant. Det kommer ingenting ont från kärlek och jag som tror extremt mycket på karma vet att man får otroligt mycket tillbaka om man behandlar andra väl.

Det är intressant hur livet delas in i kapitel och hur varje kapitel summeras ihop till de ögonblick som påverkat oss mest. Mina tre senaste år har bestått av extremt många nya möten, upplevelser och platser, både bra och dåliga, som jag kommer ta med mig resten av mitt liv. Men när jag tänker på den dagen jag och Will träffades på italienskan i Kalifornien och att vi idag bor tillsammans i Italien som var våran gemensamma nämnare från första början, blir jag påmind om att allt jag gått igenom varit värt det.

Trots att detta varit ett jobbigt år för mig så har jag i alla fall lärt mig att vägen alltid leder till någonting bra. Jag säger inte att jag inte kommer köra av vägen igen, men man lär sig av allt och om något så har jag lärt mig att allt blir bra igen. För inte trodde jag för tio månader sedan när jag var fast i ett riktigt dåligt förhållande att jag skulle bo i Italien nu med min bästa vän som egentligen bor på andra sidan jorden.. Och inte trodde jag i början av 2017 att jag i slutet skulle sitta på ett tåg från Florens till Milano för att träffa Pizza igen? Nä hörrni vad knasigt. Nu måste jag sova och sluta sitta och fån-le för mig själv. Fan vad livet e härligt. Godnatt I love you aaall.

Likes

Comments

Jag har varit aldeles för lat dessa dagar för att köpa frukost så jag har på vägen till skolan gått förbi Shake Café och antingen köpt mig en smoothie eller yoghurt med musli som jag gjorde i morse. Det jobbar en väldigt snygg kille här alltså så lite därför jag går dit också. Jag vet inte vad han heter än men det ska jag ta reda på.


Mötte upp Willie på Fika och på tal om fika ska jag nu berätta någonting roligt.
På lektionen idag så skulle vi säga vad som är speciellt för just vårt land. När jag skulle berätta om Sverige tog jag upp bland annat köttbullar och ljusa sommarnätter. Men när jag ska avsluta inser jag att jag glömt det viktigaste vilket ju är Fika så jag säger ordagrant " ah aspetta abbiamo Fika anche!" Vilket för oss svenskar betyder "ah vänta vi har fika också!" men för italienare betyder "ah vänta vi har fittor också!". Jag hade alltså glömt att Fika betyder fitta på italienska. Alla fick sig ett gott skratt och jag blev röd i ansiktet:)))

Tog oss en sväng förbi Duomo också. Hur stilig är inte min kompis da?

Puss & kram

Likes

Comments

Hej på er!

Det händer inte så mycket här just nu då jag lägger väldigt mycket tid åt språket. Det är trots allt därför jag är här och jag blir extremt motiverad att lära mig när jag hör italienska i princip hela tiden. Min roommate Paula pratar väldigt bra redan och hon har varit här fyra veckor längre än jag vilket väcker tävlingsmänniskan inom mig. Jag kan inte sluta tänka på italienska, jag skriver ner ord jag tänker på som jag inte riktigt vet betyder, jag pratar ENDAST italienska när jag lämnar huset och jag har ändrat språket på Netflix så det pratas på italienska med engelsk text. Det finns inget annat i mitt huvud än att jag ska lära mig prata.

Denna veckan har vi lektioner på morgonen så jag går i skolan mellan klockan 9 till klockan 13. Under de fyra timmarna har vi endast en kvart rast, sen är det bara plugg plugg plugg.. Vi är sex st i min klass just nu men varje måndag kommer det någon ny samt slutar.

Min fritid spenderas alltså hemma vid skrivbordet mestadels nu i början för att nöta grammatik och vokabulär men jag hittar också tid åt att annat. Yoga gör jag varje kväll för att lugna prestationsångesten då jag känner att jag är uppe i varv konstant. Lagar mat, äter ute, läser min bok eller hänger med de få kompisar jag fått här. Det är alltså vad mitt liv är fyllt med just nu vilket kan beskrivas med lite hatkärlek.

På fredag åker jag till Milano för att träffa Pizza och familjen. Längtar!

Pus & kram


Likes

Comments

Vackra Vernazza!


...och vackra Monterosso!


Färsk spenat- & Ricottapaj som var den godaste jag ätit på länge. Åt också en smoothie och focaccia till lunch men detta slog allt!!!


Färsk Smoothie gjord på mango, apelsiner och ingefära + mat och fin usikt = glad Freddy!!!:D


Hej,
hallå hur vackert är inte dessa två "städer" som är två av de fem som Cinque Terre består av?!

Eftersom vi bara var där över dagen hann vi inte med att besöka alla fem, men Monterosso och Vernazza räckte mycket väl! Blev helt lyrisk när jag kom till Monterosso och såg stranden och havet som glittrade. Vi stannade där i några timmar och solade samt åt lunch innan vi tog tåget till Vernazza. Lunchen var fantastisk! Det fanns flera matställen längst med stranden och vi hittade ett där de serverade färsk focaccia och pajer, pizzor, bakelser etc. Så mysigt också att bara kunna plocka upp något litet och sätta sig på stranden och äta. Vi båda var lite bakis efter fredagen så en dag spenderad här var alldeles perfekt!

I Vernazza var det många turister och det var svårt att ta sig fram överallt vilket jag har väldigt svårt för. Men utsikten och de gamla husen var så fina så det gjorde inte så mycket! Vi köpte lite souvenirer, tog bilder och njöt av den sista solen innan vi begav oss hemåt på den 2,5h långa tågresan.

För att summera dagen så tycker jag Monterosso var finast då jag älskar havet och stränder. Vernazza var superfint men som sagt lite för mycket turister för min smak. Det var superenkelt att åka tåg mellan städerna, det tog bara några minuter emellan varje, och det var inte allt för dyrt. Känns så bra att ha checkat av denna vistelse redan!

Puss & kramLikes

Comments

Lunch med bästa Will @ Shake café & Juice Bar

Promenaden hem från skolan.

Hej på er!

Det är intressant hur man så lätt föreställer sig hur saker och ting ska bli och hur annorlunda verkligheten är.

Jag har alltså flyttat till Florens för att studera italienska i tre månader. Skolan jag går i heter Centro Fiorenza och ligger precis bredvid Ponte Vecchio som är den äldsta bron här i Florens vilket betyder att det kryllar av turister kring just den platsen. Mitt boende är mysigt. Tillsammans med en tjej fån Ryssland och en tjej från Tyskland bor jag i en lägenhet mitt inne i stan 6 våningar upp. Lågt i tak, gammeldags inredning och en dusch som har den svagaste strålen jag varit med om. Men det är charmigt och jag gillar det.

Varje heltimme slår kyrkklockorna så många slag som klockan är och jag hör alltid röster nedanför på gatan. Men återigen kan jag inte låta bli att gilla det. När jag bodde i Milano slog klockorna där också, så det får mig att känna mig lite som hemma.

Det är hyfsat billigt här för att vara en storstad. Igår gick jag och Will till ett ställe som heter Shake Café & Juicebar där vi köpte varsin juice och en sallad för cirka 100kr. I Stockholm kostar en färskpressad juice 75kr:)

Den här veckan går jag i skolan kl.14-18 och nästa vecka förmodligen 9-13. Läraren är helt fantastiskt! Hon pratar endast italienska och skrattar åt precis allt. Vi får med oss läxor hem varje kväll för att repetera det vi gått igenom och det är allt. Vi kommer inte ha några prov, bara läxor och lektioner. Att vi endast pratar italienska verkar fungera rätt bra då jag redan börjar känna mig mer bekväm i att prata. Jag undrar hur det kommer vara om tre månader om jag redan känner mig bättre efter tre dagar!

På lördag ska jag och Will kanske åka till Cinque Terre över dagen. Jag vill egentligen stanna längre men på söndag morgon ska jag springa ett lopp för välgörenhet så jag måste hem tills dess. Någon som varit där som har några tips på bra sevärdheter etc?

Puss & Kram från FreddyLikes

Comments