Den här vegetariska lasagnen har blivit en favorit hemma hos oss. Det är lättlagad och mättande tack vare bönor, spenat och tomat. Har ni någon familjemedlem som är lite skeptisk till det vegetariska köket så är den här rätten en perfekt "inkörsport".

Ingredienser:

  • 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 zucchini (à ca 300 g)
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • 5 dl crème fraiche (34%)
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl hackad basilika
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar
  • 12 lasagneplattor
  • 50 g riven ostar
  • smör

  1. Gör så här:
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Lägg i en stor bunke.
  4. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Riv moroten. Skär zucchinin i små tärningar. Grovhacka spenaten.
  5. Lägg alla grönsaker i bunken. Tillsätt crème fraiche (spar lite av crème fraichen till översta lagret), krossade tomater och basilika. Krydda med salt och peppar. Blanda väl.
  6. Täck bottnen på en smord ugnssäker form, ca 30 x 25 cm, med 4 lasagneplattor (för 4 port). Varva bönröra och resten av plattorna. Avsluta med bönröran. Klicka på resten av crème fraichen och toppa med osten. Ställ in i mitten av ugnen 35–40 minuter.
  7. Till servering: Strö över basilika vid servering.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Recept på min proteinsallad kommer här:

Du behöver:

Vita bönor

Sojabönor

Gurka

Chevreost

Rödbetor

Grönsallad valfri sort

Balsamico

Kokt ägg

Keso

Sesamfrö

Gör såhär:

Koka rödbetorna. Blanda grönsallad, sojabönor, vita bönor och gurka. Forma chèvreosten till små bollar och rulla i sesamfrön. Toppa salladen med rödbetor och chevrebollar samt en klick keso och kokt ägg. Ringla över balsamico. Servera!



Likes

Comments


Här kommer tips på en mycket trevlig variant av islatte. Koka 2 koppar bryggkaffe. Söta om du vill med socker eller stevia. Häll upp kaffet i en isbitsform och ställ i frysen. När isbitarna är frysta och klara lägger du ca 4-5 st i ett latteglas och fyller upp med mjölk. Prova med fördel någon annan mjölk en den "vanliga". Jag rekommenderar mandelmjölk eller havremjölk.

Rör om och njut av din islatte.


Likes

Comments


Busenkelt och jättegott! Fungerar bra till fördrinken. som fredagssnacks eller till en lättare salladslunch. Jag åt dessa igår som tapas framför tv:n med massa annat gott plock!

Du behöver:

En rulle smördeg

Pesto

Ricotta

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen. Bred på ett tunt lager ricotta och ett tunt lager pesto. Skär smördegen i strimlor, vik dubbelt och skruva som på bilden ovan. Lägg på en plåt och in i ugnen på 200 grader i ca 10-12 minuter. Servera på en gång!

(receptet från catarinakonig.ellematochvin.se)


Likes

Comments


Här kommer förslag till kvällens fredagsmiddag. Denna högrevsgryta är fantastiskt god och enkel att göra, dock tar den lite tid att gotta ihop sig men då sköter den sig själv! Svårt att fånga den goda grytan på bild, men ge den en chans. Hela köket doftar gott av timjan och rödvin medan grytan lagas. Lycka till! (Receptet kommer från lesscarbs.se)

Ingredienser:

2 kg högrev (eller nötbog eller liknande)
3 lökar
4 stora vitlöksklyftor
2 msk timjan
2 dl rött vin (jag använde detta franska eko-vin)
4 dl vatten
1 röd chili
3 lagerblad
Peppar från kvarn. Jag har mycket peppar.
Smör till stekning
1 tsk herbamare
2-3 morötter (kan uteslutas helt)
3 dl cream fraiche

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar, bryn det i smör. Bryn inte allt på samma gång, då blir det mer kokt än brynt.

Skär vitlöken i skivor och löken i båtar, lägg ner i grytan tillsammans med allt utom herbamare, morötter och cream fraiche.

Ge det ett uppkok, sänk sedan värmen och låt sjuda med lock på svag värme 1,5-2 timmar. Håll lite koll så det inte kokar torrt. Späd i så fall med lite mera vatten.

Känn så köttet är nästan klart (mört och fint) Sista steget blir att tillsätta morötterna i grova bitar, herbamare och cream fraiche. Låt sjuda utan lock ca 15 minuter, (om du har väldigt lite fond kan du fortsätta med locket på) smaka av med mera salt/herbamare om det behövs.

Servera grytan med kokt potatis och ett gott rödvin!

Likes

Comments

Kvällens middag - min absoluta favoritgryta med lax och sojabönor serveras med kokt potatis.

Ingredienser 4 port :

500-600g laxfilé
1 dl sojabönor
2,5 dl smaksatt Créme fraiche (chili+ingefära, pepparrot+citron eller annan valfri smak)
1 dl naturell créme fraiche
1 dl mjölk
Machesallad
Smör till stekning
Salt och peppar
Kokt potatis

Gör såhär:
Tärna laxen. Stek den i smör i en stekpanna någon minut och salta och peppra.

Tillsätt créme fraiche och mjölk. Låt koka upp.

Tillsätt sojabönor och slutligen, rör ned machesalladen före servering.

Servera grytan med kokt potatis!

Kom ihåg: stek och koka inte laxen alltför länge, då faller den isär och det blir "laxmos".

Likes

Comments


Söndagsmiddagen ser ni här ovan. Hoppas att det smakar.

Ingredienser 4 port

4-6 kycklingfiléer
2dl créme fraiche
1 dl mjölk
1 dl pesto
1 mozzarella ost
10 cocktailtomater
Svarta oliver
Salt och peppar
Pasta

Gör så här:

Sätt ugnen på 225grader. Lägg filéerna i en ugnssäker form och salta och peppra.

Skiva mozzarellan och lägg 1-2 skivor på varje kycklingfilé.

Blanda ihop pesto med mjölk och créme fraiche. Häll röran över kycklingen.

Lägg cocktailtomater och oliver på toppen, in i ugnen i ca 25min.

Servera med valfri pasta! Trevlig söndag!


Likes

Comments

Idag serveras husmanskost hemma hos mig! Så lätt och gott, går inte att misslyckas med denna rätt!

Köttbullar 4 port

Ingredienser:

500g nötfärs eller annan valfri färs

1 ägg

1dl mjölk

3 msk ströbröd eller om du har slut på ströbröd --> (havregryn + potatismjöl (3:1))

Salt

Vitpeppar

Hackad, stekt gul lök

Gör såhär:

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 10 min. Under tiden, hacka lök och stek i stekpannan tills den är gyllenbrun och mjuk. Blanda lök och ströbröd med alla andra ingredienser. Jobba samman till en bra köttbullesmet och rulla till lagom stora köttbullar. Tips: ha lite olja på händerna så fastnar inte smeten när du rullar köttbullar.

Stek köttbullarna i stekpannan och servera med potatis, rårörda lingon och gräddsås!

För att prova en grekisk variant - pressa i 2 vitlöksklyftor i nötfärsen

Gräddsås:

2,5 dl mellangrädde

1,5 tsk Kalvfond eller 0,5 köttbuljong

Ev. lite maizena eller vetemjöl som redning om du vill ha en tjockare konsistens på såsen

Gör såhär:

Häll i grädden i stekpannan där du stekt dina köttbullar för att få med nötfärssmaken i såsen. Kok upp grädden och tillsätt fond eller buljong. Känn av konsistensen och tillsätt redning om du vill ha en tjockare sås.


Likes

Comments