Hej Lördag!
Nu tar jag kväll och landar i soffan tror jag. Lite slö-tittande på tv och fix med bloggen blir allt för kvällen. Innan idag var jag på födelsedagskalas och firade min lilla guddotter. Att hon fyllde nio år känns helt galet, hon börjar ju bli stor nu. Så det var en väldigt mysig eftermiddag med gofika.

Idag blir det ett inlägg med lite tips på födelsedagstårtor från bloggarkivet. Jag nämligen ett knä som har hoppat halvt ur led så det funkar inte just nu att baka och greja i köket. Hoppas på att det löser sig av sig självt och hoppar tillbaka, men inser nu att det blir till att avboka morgondagens tidiga träningspass eftersom jag inte kan gå utan att halta rätt så ordentligt nu. Dålig tajming då jag äntligen kommit igång bra med där jäklar träningen... Slut på gnäll.

Här nedan ser ni tre favorittårtor som passar riktigt fint till ett födelsedagsfirande. Länkar finns vid respektive bild.


Kram på er<3

Happy Baking!
/Malin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej hopp!!
Ska strax hoppa in i duschen efter kvällens träning. Det gäller att göra det innan träningsvärken börjar komma smygandes för annars kommer det där steget över badkarskanten att framstå som fullständigt omöjligt...

Men först ska ni få ett recept som jag absolut rekommenderar er att testa nu i helgen. Chocolate chip cookie cups, alltså kakkoppar med chokladbitar! Jag fyllde koppen med lite bär och toppade med fin vaniljglass vilket borde dem till underbara små desserter. Ska göra några varianter med lite andra fyllningar också för kopparna i sig var farligt Goa och kan bara föreställa mig hur goda de skulle vara med andra spännande fyllningar.

Kram och fin kväll till er>3


Ingredienser
75 g smör (rumsvarmt)
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,25 tsk bakpulver
0,25 dl salt
70 g chokladknappar

Bär och glass till dekoration

Gräddning: 200 grader, ca 6-8 minuter
Ca
18 minikoppar eller 10 större

Gör så här:
Vispa ihop smöret och sockret fluffigt. Tillsätt sedan ägget och låt det gå in ordentligt. Blanda i havregryn, mjöl, salt och bakpulver och rör till en jämn deg. Tillsätt sist chokladknapparna och blanda så de fördelas jämnt. Om degen känns kladdig, ställ den i kylskåpet i 15-20 minuter för att få den mer lättarbetad.

Ta fram en minimuffinsplåt eller en vanlig muffinsplåt. (Smörj groparna om plåten inte är med non-stickbeläggning) Fördela degen i groparna, ca en msk är lagom till minimuffinstorleken. Grädda i mitten av ugnen tills att kopparna få fin färg.

Direkt när de kommer varma från ugnen, gör en liten hålighet i varje kopp. (jag använde en spritstyll som jag virade lite bakplåtspapper runt för att täcka för hålet och sen tryckte ner i kopparna. Låt dem svalna och dekorera sedan med bär och glass precis innan servering.


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Contains affiliate links

inlägget innehåller affiliate-länkar

Hej hopp!
Då var långhelgen över och första arbetsdagen är redan avklarad, den går fort när det är mer än fullt upp att göra. Hoppas ni har haft en härlig påskhelg och de flesta av er fått njuta av några sköna lediga dagar.

Jag har fått lite frågor om vilka redskap och formar jag använder när jag bakar och var man kan köpa dem. Så jag tänkte tipsa om några av mina favoriter som jag i princip inte kan klara mig utan. Här nedan ser ni några av de saker som jag kan tycka är bra att ha hemma om man vill baka och göra desserter, ett litet start-kit. Sen är ju en elvisp med stativ eller ännu hellre en bakmaskin ovärderlig att ha för många gånger ska det vispas rätt länge och då är det skönt att kunna göra lite annat under tiden. Länkar till produkterna hittar ni under bilden, flera är precis likadana som mina och några är snarlika eftersom mina har några år på nacken och inte längre finns att köpa.

Ha en fin kväll, nu ska jag se det sista av hockeyfinalen!
Kram till er<3

Likes

Comments

Glad Påsk!
De lediga dagarna rullar på och känslan med att ha ytterligare en dag innan vardagen gör sig påmind är riktigt skön. Idag har vi haft påskfirande här nere med delar av släkten. Efter maten bänkade sig alla för första sm-finalen i ishockey, eller jag gjorde inte det för jag hade ju råkat lova att jag skulle fixa desserten i dag. Eftersom jag var lite väl uppslukad av min målning tidigare idag så hann jag inte baka innan maten så med hockeyn i bakgrunden vispade jag ihop en ny variant av kladdkaka som blev klar lagom till andra periodpausen. Så trots dålig planering så löste sig det med dessert ändå, kladdkaka kan ju typ alltid rädda en... :-) HV vann första finalen rätt så stort mot Brynas så vi kunde fira den härliga segern med liten bit kladdkaka till ;-)

Denna kladdkaka fick riktigt fina betyg av alla så jag tycker absolut att ni ska testa denna. Inget krånglig alls att göra och så underbart god. Bara att toppa med Polly efter att den gräddats och sen servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Nu ska jag kolla sista på Mästarnas mästare.
Ha en fin kväll<3

Ingredienser

200 g smör
4,5 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

1 påse polly

Gräddning: 175 grader ca 20-25 minuter

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta (som ska rymma hela smeten). Ta bort grytan från spisen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist ner äggen och nästan alla chokladknappar, se till att allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen. Lossa försiktigt kanten på formen direkt när den kommer från ugnen och dekorera sen med polly så att de smälter ihop med kladdkakan. Låt den svalna lite innan den serveras med med gärna med bär och grädde eller glass.

-

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Woop woop!
Påskledigheten är inledd och sen några timmar tillbaka befinner jag mig i huset på landet. Uppstart för årets renoveringsprojekt blir nu i helgen, fast jag går ut lite lugnt idag och nöjer mig med att enbart vårstäda. Bryta bort köksgolvet spar jag lite på tills imorgon.

Mina föräldrar hade påskbjudning i går och jag då fria händer att göra någon form av dessert åt dem. Denna gången föll valet på en tårta, jag som annars är väldigt förtjust i att göra desserter i portionsskålar. En fräsch citrontårta med kardemummabottnar blev det. En rätt så mastig tårta men den härliga citronen lättar upp den. Färgglatt dekorerad så som det ska vara till påsk tycker jag.

Receptet för er som blir sugna att testa kommer här nedan.

Ha en riktigt härlig påskhelg<3
Kram

Ingredienser

Bottnar
225 g smör (rumsvarmt)
400 g strösocker
420 g cake flour *(se nedan)
22 g bakpulver
3 g salt
0,5 tsk vaniljpulver
4 st ägg
2 äggulor
300 g mjölk
1 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk mald kardemumma

Gräddning: 175 grader, ca 20-30 minuter
*) cake flour- för varje 2,5 dl vetemjöl, ta bort två msk mjöl och ersätt med två msk maziena.
Sikta ihop minst två gånger.


Fyllning & Frosting
500g mascarpone
5dl vispgrädde
60g florsocker
1 tsk vaniljpulver
1-2 dl lemon curd

-

Gör så här:

Bottnar- Börja med att smöra och bröa fyra stycken formar (ca 20-22 cm i diameter), engångsformar i aluminium passar bra.. Blanda ihop mjölken och vitvinsvinägern och ställ åt sidan. Sikta ihop cake flour, bakpulver, salt och vaniljpulver. Ställ även det åt sidan. Vispa upp det rumsvarma smöret så det blir vitt och fluffigt, ca 3-5 minuter. Vispa sedan ihop sockret med smöret och vispa i ytterligare ca fem minuter. Tillsätt sedan de hela äggen ett och ett och se till att varje har vispats in innan nästa tillsätts. Skrapa ner smeten från kanterna då och då. Vispa efter det ner kardemumman. Vispa ihop mjölkblandningen med äggulorna. Häll i 1/3 av mjölblandningen och blanda ihop. Tillsätt hälften av mjölken, blanda och häll sedan i nästa tredjedel av mjölblandningen, blanda och efter det den sista mjölken och till sist det sista av mjölblandningen. Vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. V'äg dem gärna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda i mitten av ugnen.

Frosting & fyllning- Vispa upp grädden, när den börjar tjockan, tillsätt marscarponen, florsockret, vaniljpulvret och fortsätt vispa till en fluffig men stabil kräm. Dela krämen i två lika delar- en till fyllning och en till frosting. Tillsätt lemoncurden, smaka av och tillsätt efter eget tycket och smak i en av krämerna och blanda ordentligt.

(har man en väldigt fast lemoncurd kan det hjälpa att värma på en lite i micron eller på spisen för att den ska vara enklare att blanda ihop med gräddblandningen.)

Montering- Börja med att jämna till tre av bottnarna så de är lika tjocka och jämna. (en botten blir över och passar fint att äta som en kaka, precis som den är.) Lägg en av bottnarna på en tårtbricka eller ett serveringsfat. Fördela hälften av citronfyllningen jämnt över bottnen och lägg på nästa botten. Lägg på resterande citronfyllning och jämna till och avsluta med sista botten. Spackla sedan tårtan med ett tunt lager frosting för att försegla smulor. Ställ tårtan i kylen i ca 20 minuter så den stelnar lite. Fördels sedan resten av frostingen jämnt över tårtan och jämna till eventuella ojämnheter. Dekorera tårtan med godis och lemoncurd. KLART!



Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hallå!
Äntligen skriver jag på en ny dator. Har ju varit på gång rätt länge att köpa en ny eftersom min tidigare sett sina bästa dagar och inte längre orkade med att hantera photoshop. Idag hade jag tydligen funderat klart på vad det var för dator jag vill ha och behöver för istället för att åka hem efter jobbet så svängde jag förbi datorbutiken efter jobbet.

Har som sagt klurat på det här köpet ett tag och till slut så blev det en MacBook Pro som fick följa med mig hem. Nu har vi inte hunnit bekanta oss med varandra mer än som hastigast men det känns redan som vi kommer trivas väldigt fint tillsammans ;-p Läser ni detta så har jag lyckats få ut ett blogginlägg med hjälp av den också så då är ju allt som det ska!

Här nedan kommer ett antal tips på sötsaker att göra nu till påskhelgen. Allt från kakor till kaffestunden och tårtor som avslut på påskmiddagen.

Kram<3

-

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll!
Receptet som skulle dykt upp igår kommer nu istället. Efter det fruktansvärda som hände i vår fina huvudstad i fredags så blev behovet att umgås med vänner och familj stort. Började egentligen med det redan på fredagen så fort jag fick vetskap om vad som hänt, för då mötte jag upp vänner för en aw. En alkoholfri-variant för mig eftersom jag efter en stund åkte vidare hem till fina vänner och deras helt nya hus för kvällsmat och härligt häng. Alltså huset- helt magiskt säger jag bara!

Min lördag fortsatte i samma anda med flera fikabesök både hos svägerska och underbara vänner för att sedan avsluta dagen med familjen hemma hos bror och svägerska med middag.

Det var en sådan helg som behövdes helt enkelt. Tankarna snurrar ju hela tiden på det som hänt och samtidigt känner jag sådan tacksamheten och lättnad över att alla mina vänner där uppe klarats sig med livet i behåll.

Recept kanske kan få bli Påskdessert hos någon av er? Det är perfekt då det går att förbereda flera dagar före och bara dekorera precis innan servering.

Kram till er, så glad för att ni tittar in här<3



Ingredienser
3 st äggulor
1,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost

3 dl vispgrädde
2,5 tsk vaniljsocker

3 st äggvitor

ca 10 st digestivkex

Färska bär till dekoration

Gör så här:
Börja med att krossa digestivekexen antingen i en mortel, matberedare eller krossa dem i en påse med hjälp av kaveln. Smöra sedan botten och kanter på springformarna (en ca 8 och en 15 cm i diameter) och täck med de krossade digestivekexen.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ åt sidan. Lägg äggulor, strösocker och philadelphiaost i en bunke och vispa till en jämn smet. Häll sedan grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills grädden är blir ordentligt tjock.

Blanda sedan först ihop vispgrädde och ostsmeten och rör sedan sist i äggvitorna försiktigt men se till att allt blir blandat. Häll i smeten i formarna och täck med resterande del av de krossade digestivekexen.

Ställ formarna i frysen och låt stå minst 4-5 timmar. Ta fram dem ca 15- 20 minuter innan servering, placera på varandra och garnera med valfria frukter och bär.

Alt. gör bara en våning och använd då en form på 20-24 cm i diameter.

Happy Baking!

/Malin

Likes

Comments

Hej hopp!
Så var det redan torsdagkväll och dags att börja ladda för finfredag och HELG- Hur härligt?!!
Det ska som alltid bli skönt med några lediga dagar och denna helgen känns det som jag har lite lagom mycket inbokat. Träffa vänner, fixa lite hemma och greja med fler påskrecept- så ser planerna ut just nu i alla fall. Kanske att det blir fotboll också och även en frystömnings-fika här hemma. Som det är nu går det inte in en enda liten kaka till i frysen så det vore högst lämpligt att bjuda hem massa vänner och få hjälp att fika upp bullarna och det andra.

Dagens recept blir ett till recept att lägga in i påskkategorin. De passar så klart när som men lite extra bra till påskfikat tycker jag nog allt. Supergoda och spröda vaniljkakor med ett lager lemon curd mellan. De blir lite som singoallakexen minus den vita krämen. Fantastiskt goda tycker i alla fall jag, så hoppas ni tycker det samma!

Kram och fin kväll till er<3

Ingredienser
200g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Ca 2-3 dl lemon curd

Gräddning: 200 grader, ca 5 minuter

Ca 25- 30 dubbla kakor

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn och smidig deg. Plasta in den och låt vila i kylen någon timme.

Kavla sedan ut degen ca 3 mm tjocklek på bakplåtspapper och stansa ut cirklar, ungefär 5 cm i diameter.
Grädda kakorna så de precis inte får färg. Direkt när kakorna kommer från ugnen- ta ut ett hål i mitten av hälften av dem med hjälp av en spritstyll eller liknande. Låt svalna.

När de är helt kalla, lägg en klick lemoncurd på de kakor utan hål i mitten och lägg sedan över de med utstansat hål. Pudra över ordentligt med florsocker innan servering.

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hopp!!
Underbart solig tisdags kväll här i Jönköping idag. Inväntar fina vänner för en middag på stan nu. Passar på att titta in här innan de trillar in.

Snittkakor är ju väldigt tacksamt att baka- det blir många, de håller länge och går att variera i oändlighet. Bara plus med andra ord!

Så jag tänkte tipsa om mina favoritrecept från arkivet nu.

Ni hittar direktlänk till respektive recept över bilden.

Kram och fin kväll<3

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hello Hello!
Hoppas helgen varit härlig och avkopplande så att ni är redo för en ny vecka. För den som vill eventuellt vill veta så har min varit alldeles förträfflig. Inledde traditionsenligt med aw i fredags, lite öl och trevligt häng startar helgens ledighet på ett underbart sätt. Gårdagen var riktigt fin, både med tanke på det soliga väder men framförallt för att en av mina bästa vänner från högskolan kom på besök här. Långfika, lite shopping, middag och många timmar där vi hann snicksnackade om allt mellan himmel och jord.


Idag, tro det eller ej lyckades jag efter några veckors uppehåll ta mig till gymmet för ett morgonpass. Lite extra nöjd att jag kom iväg trots att min bästa träningskompis inte kunde hänga på idag. Nu var jag ju på ett pass indoor walking så det var ju inte så att jag behövde träna helt ensam men jag föredrar ju helt klart ha göra det med vänner. Träning är för mig en social grej som jag helst gör i grupp, att ge mig ut och springa eller så själv är inte alls min grej. Jag vill ha sällskap!

På tal om sällskap, idag har jag haft besök här hemma i två omgångar. Först komma mina föräldrar och mormor hit för middag och strax efter att de hade åkt så dök bror och svägerska upp. Jag hade tidigare experimenterat lite i köket och gjort toscasnitt. Nu finns det inga sådana kakor kvar, varje liten smula av dem är uppätna av gästerna så det helt klart ett väldigt lyckat bakexperiment. När lillebror som är noga med kost och träning tar mer än fyra kakor, då vet man att man det är väldigt gott!

Så här kommer set receptet, hoppas ni kommer tycka lika mycket om dem som dagens gäster gjorde!

Kram<3

Ingredienser
220 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Tosca
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
100-120 g nötter och mandel
1 tsk smör

Gräddning: 200 grader, ca 5 + 5 minuter

Gör så här:
Vispa ihop smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt sirapen och rör sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta det till en smidig deg. Plast in degen och låt den vila i kylen i ca 20 minuter eller tills att den går att forma till rullar.

Dela degen i två delar. Rulla dem till längder, knappt lika långa som ugnsplåten. Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lite. Grädda i ca fem minuter i mitten av ugnen.

Gör under tiden toscasmeten. Koka ihop, socker, sirap och grädde i ca tre minuter. Tillsätt sedan smöret och rör tills det smält ner ordentligt. Blanda sist ner nötterna och mandeln. Ta ut plåten från ugnen och fördela toscasmeten på toppen av kakrullarna. Grädda i ytterligare ca fem minuter så att kakorna blir färdiggräddade. Låt kakorna svalna lite efter att de kommit ut från ugnen och skär dem sedan i lagom stora snitt. Klart!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments