Title

Godmorgon!
Hoppas ni har fått en fin start på veckan, oavsett om ni fortfarande kan njuta av semester och sommarlov eller om ni som mig är tillbaka på jobbet och har påbörjat vardagsrutiner igen.

Nytt recept kommer här, en riktigt favorit i min familj nämligen squashkaka eller som jag vet en del kallar den- falsk ostkaka. Helt perfekt nu när det är squashsäsong här i Sverige att passa på att baka denna! Bäst är den om den serveras lite ljummen tillsammans med grädde och sylt.

Nu drar jag mot jobbet- på cykel är planen... Hoppas jag fixar det, det är ändå hyfsat långt....

Ha en fin dag<3
Kram


Ingredienser
800 g squash
4 st ägg
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 st bittermandlar
50 st sötmandlar

Gräddning: 200 grader, ca 40-45 minuter

-----------------------


Gör så här:
Skala och kärna ur squashen, skär den sedan i mindre tärningar. Lägg den en gryta med ca en deciliter lättsaltat vatten och koka squashen mjuk (ca 7-10 minuter). Häll av det i ett durkslag eller en sil och låt det rinna av riktigt ordentligt.

Mixa under tiden bittermandeln och hälften av mandeln riktigt fint. Ta sedan resterande mandlarna och mixa eller hacka de grovt.

När squashen runnit av så mixa den helt slät. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en lös smet. Häll kaksmeten i en smord ugnsfastform eller pajform (ca 20x25 cm alt 22 cm i diameter).

Grädda kakan tills att den satt sig och fått fin gyllene färg på ytan, ca 40-45 minuter.

Servera den ljummen med lättvispad grädde och god jordgubbssylt.


Happy Baking!
/Malin

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

-samarbete-

SOMMARTÄVLING: ”Mina favoritbär”

Var med i sommarens härligaste utmaning tillsammans med Power Fruits! Hela sommaren njuter vi av bär till frukostfilen, till glass, i efterrätter, smoothies, drycker och mycket annat. Med bär i fokus kan du nu delta i fototävlingen ”Mina favoritbär”. Tre stycken original SMEG-mixers väntar på sina vinnare!


I samarbete med Power Fruits presenterar jag sommarens godaste tävling ”Mina favoritbär”!
Så tycker du om recept med jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär så är absolut tävlingen ”Mina favoritbär” något för dig. Den enda begränsningen är din egen fantasi. Det är intrycket, kreativiteten och hur unik din bild är kommer att bedömas.


Längst ner i inlägget hittar ni några av min egna receptfavoriter med bär!

Läs här nedan för att ta del av tävlingsreglerna och få möjligheten att bli en av tre lyckliga vinnare av en original SMEG-mixers!

----------

Reglerna är enkla:

  1. Ta en kreativ bild på en god maträtt med bär i fokus. Ladda upp den i vår tävlingsapp: tavling2017.power-fruits.se.
  2. Engagera dina vänner att rösta och samla så många likes som möjligt på din bild!
  3. Samla minst 15 likes på ditt bidrag och tävla om en snygg bärmixer!



Tävlingen avslutas den 31 augusti och vinnarna meddelas via mail.

Testa din lycka, kanske är det just din bild som vinner en av tre SMEG-mixers.


Mer info om tävlingen och tävlingsregler hittar du på: HÄR.


LYCKA TILL!

Likes

Comments

Hej!
Då var det fredag "på riktigt" eftersom jag började jobba igår och nu därför kan fira in helg och två lediga dagar igen. Tror jag gjorde ett smart val som kom tillbaka till jobbet mitt i veckan och nu kunde starta igång lite försiktigt med att bara jobba två dagar innan det var dags för ledighet igen.

Nu i helgen är planen att fortsätta förbereda för blogghösten och strukturera upp mitt arbete med den lite bättre än vad jag gjort hittills. Det är så fantastiskt kul att göra detta men det tar mycket tid och det för ju även mitt riktigt jobb så bättre planering och struktur känns nödvändig. Så nu tänkte jag ta helgen till att fortsätta att planerar för nya recept, testbaka, och även förbereda några samarbeten som kommer dyka upp här framöver.

Det har varit i hel del bärrecept här nu under sommaren och än är ju inte säsongen över för dem så jag fortsätter med åtminstone ett till som kommer här nedan. Hallonsnitt, väldigt enkelt egentligen med en godmördeg och färska hallon. Svårar än så är det faktiskt inte men det blir så gott! Det är något visst med kombinationen sött och syrligt!

Ha en riktigt fin helg<3
kram



Ingredienser
1dl socker
100 g smör, rumstempererat
1 st ägg
3,75 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g hallon

Gräddning: 200 grader ca 10-12 minuter

-----------------------

Gör så här:
Blanda ihop socker, mjöl och bakpulver ordentligt. Tillsätt det rumsvarmt smöret (enklast tycker jag är att blanda i bakmaskinen med vingen/flatblandaren) och ägget, rör snabbt ihop till den smulig deg. Häll ut degen på bakbänken och knåda ihop till den jämn deg. Knåda den bara tills att den går ihop. Dela degen i två lika stora delar och rulla ut dem till rullar, ca 30 cm långa. Plasta in dem och lägg dem att vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

Ta fram degrullarna och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, platta till dem något och gör en fördjupning i mitten utmed hela rullen. Dela hallonen på mitten och lägg på led i fördjupningen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Skär rullarna i jämna snitt direkt efter att de gräddats färdigt. Låt svalna, sen är det klart att servera!












Innan det är dags för ugnen

Likes

Comments

Hej hallå!
Semestern är nu slut, imorgon är det jag som susar iväg till jobbet. Fast det känns helt ärligt väldigt bra, jag har verkligen ett helt fantastiskt kul jobb och vet att det kommer bli en riktigt härlig jobbhöst med massa kul saker som ska både avslutas och påbörjas. Jag tror jag har mitt drömjobb även om det inte alls var detta jag hade siktet inställt på när jag pluggade till byggnadsingenjör. Enda tråkiga egentligen med att börja jobba igen är att det blir mindre tid över för att baka och blogga. Jag har förberett en del nu under ledigheten så jag hoppas att jag ska kunna leverera recept och inlägg i samma omfattning som tidigare.

Idag har jag försökt maxa känslan av ledighet och hunnit med en massa faktiskt. Organsierade om i skåp och hyllor i köket och gjorde en riktig grovstädning där. Hade en mysig lunchdate nere på stan med en vän jag inte träffat på länge. Kan säga att kombon fin vän och stans bästa sushi är rätt svårslagen. Vi bestämde på lunchen att ses nu ikväll för ett löppass så nu har jag precis landat i soffan efter det och en välförtjänt långdusch. En riktigt bra sista semesterdag blev det som ni förstår!

Som ni nog vet vid det här laget så är jag rätt såld på nattjäst bröd. Bästa sättet att baka bröd på om du frågar mig. Hittills har det nog bara blivit frallor här på bloggen som är nattjästa men nu kommer första receptet på en nattjäst limpa. Ännu smidigare än frallor eftersom det bara är att hälla ner degen i formen och du slipper forma till frallor. Det perfekta frukostbrödet skulle man kunna säga :-)

Ha en fin kväll!
Kram

Ingredienser

5 g jäst
3 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung
390 g vetemjöl alt kärnvete med fullkorn

rapsolja och lite mjöl till formen


Gräddning
250 grader 15 minuter + 200 grader 15 minuter

---------------------------------------

Gör så här:

Dag 1
Börja med att lösa upp jästen i vatten och rör ner salt och honung. Tillsätt mjölet och rör till en jämn smet.

Pensla en avlång brödform som rymmer 1,5 liter med olja och mjöla den lätt. Häll degen i formen och strö över lite mjöl. Täck formen med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Ställ sedan den övertäckta formen i kylskåpet.

Dag 2
På morgonen: Ta formen ur kylen och värm ugnen till 250°. Grädda brödet på nedersta delan av ugnen i 15min. Sänk därefter temperaturen till 200°, täck formen med aluminiumfolie om brödets yta har tillräckligt med färg och grädda i ytterligare 15 minuter.

Låt brödet vila en liten stund innan det stjälps upp och skärs i skivor till frukosten.

Klart!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll!
Nu är det nedräkning av semesterdagarna, två helt lediga dagar återstår innan det är dags att bege sig mot kontoret och jobbet igen. Eftersom det känns som om jag vart ledig i en hel evighet så känns det helt ok att det blir vardag igen. Vet ju att det väntar en spännande jobbhöst med mycket kul projekt att se fram emot. När det dessutom är inbokat ett antal roligheter privat på kvällar och helger framöver så är inte det heller något som gör att det tar emot med att semestern är på upphällningen. Det kommer bli en fantastisk sensommar och höst, det känner jag på mig!

Idag har jag verkligen tagit tillvara på att jag ändå är ledig fortfarande, hämtade bilen som varit på verkstaden sedan förra veckans haveri och drog sedan och fixade lite ärenden innan jag körde upp till svägerskan och fikade. Sen hängde vi mer eller mindre hela dagen och käkade lunch och bara vara hemma hos mig. Jag rensade och städade lite hemma medan hon höll mig sällskap. Sådana tråk-saker blir ju roligare bara av att man har någon att prata med. Ett litet löppass avrundade jag eftermiddagen med innan jag tog kväll och parkerade mig i tv-soffan för att kika lite på friidrotts-VM.

För er som har en massa vinbär kvar i trädgården kommer idag fler riktigt fin recept-tips på vad ni kan göra med dem. Det går ju göra massa gott med dessa sur bär, perfekt att använda dem för att balansera upp en söt kaka eller dessert bland annat.

Ha en fin kväll!
Kram

-------------------

Vinbärsformar

-------------------

Vinbärscurd


-------------------

Vinbärskaka


-------------------

Röd vinbärsgelé


-------------------

Vinbärstartelette



Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll!
Sitter i tv-soffan här på landet och både bloggar och tittar på friidrotts-VM samtidigt. Multitasking är som ni kanske vet min grej, gör ofta fler saker samtidigt även om jag vet att det kanske inte är det mest effektiva sättet att jobba på...

Semesterdagarna börjar gå mot sitt slut, börjar jobba på torsdag så nu gäller det att jobba på med projekten i huset på landet. Tänkte jag skulle vara hemma i stan lite innan semestern är slut också och fixa i lägenheten.

Blåbären är fortfarande inte slut i skogen här så jag traskar iväg och plockar lite då och då för att fylla frysen med bär inför höst och vintern. Men en del av bären hinner inte in i frysen utan hamnar istället i någon kaka eller dessert. För någon dag sedan gjorde jag helt underbara blåbärs cookies med hasselnötter och vitchoklad. Tror de blev en helt ny favorit av cookies för mig. Spröda i kanten och sega i mitten där kombinationen av blåbär, nötter och vit choklad blev så lyckad. Testa, kan inte tänka mig att ni blir besvikna!

Kram


Ingredienser

150 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl råsocker socker
0,5 dl ljus sirap
1 msk vatten
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl grovhackade hasselnötter
100 g grovhackad vit choklad
1 dl blåbär

Gräddning: 200 grader, ca 10 minuter

---------------------------------


Gör så här:
Blanda ihop smör, mjöl, havregryn, strösocker och råsocker till en smulig massa (enklast är att använda elvisp eller flatblandaren till bakmaskinen).

Tillsätt sedan sirap, vatten, bakpulver, nötter, choklad och blanda till en deg.

Häll ut degen på bänken och knåda ihop. Dela degen i två lika stora delar och rulla till längder, ca 5-6 cm i diameter. Plasta in dem och lägg i kylskåpet i ca 30 minuter.

Ta fram degrullarna och skär dem i centimetertjocka skivor och lägg dem på bakplåtsppaersklädda plåtar. Tryck ner små håligheter i varje skiva och lägg dit blåbär. Grädda dem i ugnen så de får en fin gyllene färg.

-------------------------------------


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

- samarbete med Bakboxen -

Jag har fått äran att ta fram recepten för @bakboxen i augusti! Nu har ni möjlighet att beställa boxen och få hem den med två lyxiga recept, ingredienser och redskap!! Låter väl inte helt fel eller hur?!

Recepten är såklart i Fredagskanstil och gillar ni mina recept här inne så kan jag nästan lova att ni inte kommer bli besvikna på de som ingår i augustiboxen!


För att beställa klicka HÄR, och glöm inte att använd er av rabattkoden FREDAGSKAKAN så får ni 50 kr rabatt på första boxen!


Likes

Comments

Godmorgon!
Är hemma i Jönköping just nu, ska möta upp några vänner för lunch om några timmar. Igår drog jag och några kompisar på roadtrip till Lidköping för att hälsa på fler kompisar. Vi har alla pluggat på högskolan tillsammans och delade tre väldigt speciella år. Så kul att vi håller kontakten då och då fortfarande trots att det är sex år sedan vi blev färdiga byggnadsingenjörer.

Det var en riktigt härlig dag igår och vädret var över förväntan. Vi var både inne i stan, åkte ut till hamnen vid Vänern och lite annat. Lidköping är en väldigt fin stad.

Dagens recept är inspirerat mycket av My Feldt och hennes fantastiska tarteletter som ni kan njuta av på hennes bageri i Halmstad och ni kan ha sett henne göra dem i Nyhetsmorgon för några dagar sedan. Enligt min mamma som var en av dem som fick smaka så var detta det godaste hon ätit. Så finaste betyget för vinbärstarteletten helt enkelt.

Ha en härlig dag<3
Kram


Ingredienser

Vinbärscurd
1 kg röda vinbär
1 dl vatten
2 dl strösocker
100 gram kallt smör
4 äggulor
6 msk maizena

Pajskal
225 g vetemjöl
120 g råsocker (ev. mixat)
3 g salt
135 g smör
45 g äggula (ca två st för normalstora ägg)

Italiensk maräng
150 g äggvita
100 g vatten
275 g råsocker

--------------------------------------


Tips!

Förbered curden upp till en vecka innan tarteletten ska ätas och förvarar den i en lufttät burk i kylen.

Gör skalet dagen innan eller några timmar innan servering, så det är färdiggräddat och har hunnit svalna ordentligt.

Precis innan servering- gör marängen och bred ut curden i skalet. Spritsa på marängen och bränn av!


Gör så här:

Curd
Skölj och rensa vinbären. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp det och låt koka i ca 5- 7 minuter så att bären släpper sin saft. Montera silställningen över en skål eller likande och häll över bärkoket. Låt det rinna av i ca 30 minuter, pressa inte ut saften för då blir det grumligt.

Häll vinbärssaften i en gryta och blanda ner socker och smör. Låt blandningen koka upp försiktigt och rör då och då i den. Ta av grytan från värmen och låt den svalan i några minuter. Sikta ner maizenastärkelsen och blanda. Tillsätt sedan äggulorna under omrörning och ställ tillbaka grytan på spisplattan med medelvärme sjud tills att curden tjocknar.

Rör hela tiden och passa så att det inte kokar då skär sig curden. Häll upp i en burk med lock och låt svalna innan den ställs i kylen. (Håller i ca 1,5 -2 veckor.)

Pajskal
Börja med att blanda samman alla torra ingredienser. Riv det kalla smöret grovt på rivjärn och arbeta ihop tillsammans med de torra ingredienserna så det blir en smulig massa. Blanda i äggulan och arbeta samman till en deg. Plasta in den och lägg den i kylen i ca 4 timmar.

Kavla ut degen med lite mjöl och fodra formen genom att försiktigt trycka ut degen i kanterna och skära bort överflödet med en vass kniv. Ställ formen att vila en stund i kylen och picka dem sedan med en gaffel i botten. Täck pajskalet med aluminiumfolie, både botten och kanter. Häll i torrt ris eller okokta ärtor så att skalet inte tappar sin form när det gräddas Boch blir bubbligt på undersidan.
Grädda den i på 175 grader i ca 15- 20 minuter, ta ut formen och ta bort riset/ärtorna samt folien. Grädda skalet ytterligare en stund, tills det är gyllenbrunt (ca 10 minuter).

Medans skalet svalnar. gör marängen.

Maräng
Blanda ihop vatten och socker den kastrull och koka upp det till 121 grader- använd en kökstermometer. Vispa under tiden äggvitan, här är nästan en bakmaskin med visp eller elvisp på stativ ett måste. Vispa vitan så den blir ordentligt skummig men den behöver inte blivit helt marängfast.

När sockerlagen nått 121 grader- Häll den i en sakta stråle i äggvitan samtidigt som den vispas på hög hastighet. När all sockerlag är i sänk hastigheten till strax innan max. Marängen är klar när den ger en fin jämn näbb när vispen dras upp.. Den skall inte vispas kall utan den är klar fast den är lite ljummen!

Montering
Ta loss pajskalet från formen, är botten svår att lossa kan den vara kvar och bred försiktigt på curden i ett jämnt lager. Gör i ordning en spritspåse med tyll och fyll den med marängsmeten. Spritsa valfritt mönster med maräng på curden och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Klart att servera!

---------------------------


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej!
Så kom första regnet på semestern precis, det är bara lite lätt duggregn så jag ska inte klaga. Det behövs verkligen lite väta i marken nu, det är så torrt när man går i skogen och plockar bär eller letar efter svamp. Så att det regnar så här 17 dagar in på semestern känns helt ok, jag hoppas att de små kantarellerna suger åt sig varje liten droppe som kommer nu så att de orkar växa till sig lite till. Någon kantarellmacka hade ju varit gott om det blev även denna sommar.

Som jag skrivit tidigare så har vinbären vuxit finfint här i trädgården, det torra vädret till trots. Jag har plockat och plockat men det syns knappt på buskarna ändå. Jag har frusit in några kilo bär, kokat gelé på en hel del och nu senast kokade jag curd på dem. Det blev så gott, en härlig sötsur smak på den och dessutom en ljuvlig rosa rödfärg. Passar perfekt till bakning i olika former och istället för marmelad till goda ostar och lite kex.

I nästa inlägg kommer det ett riktigt kalasrecept där kurden ingår, så pass på och plocka vinbär inför det. Vill ni förbereda curden in för det så koka två omgångar eller gör dubbel sats för det går åt då :-)

Ha en fin kväll<3
Kram

Ingredienser
500 gram röda vinbär
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
50 gram kallt smör
2 st äggulor
3 msk maizena


Ca 2 dl curd

______________________________


Gör så här:
Skölj och rensa vinbären. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp det och låt koka i ca 5- 7 minuter så att bären släpper sin saft. Montera silställningen över en skål eller likande och häll över bärkoket. Låt det rinna av i ca 30 minuter, pressa inte ut saften för då blir det grumligt.

Häll vinbärssaften i en gryta och blanda ner socker och smör. Låt blandningen koka upp försiktigt och rör då och då i den. Ta av grytan från värmen och låt den svalan i några minuter. Sikta ner maizenastärkelsen och blanda. Tillsätt sedan äggulorna under omrörning och ställ tillbaka grytan på spisplattan med medelvärme sjud tills att curden tjocknar.

Rör hela tiden och passa så att det inte kokar då skär sig curden. Häll upp i en burk med lock och låt svalna innan den ställs i kylen. Håller i ca 1,5 -2 veckor.


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej!
Bloggar och kollar på Ernst samtidigt, så jag håller mig kort här och kör direkt på dagens recept. Vi fick gäster rätt så tidigt på morgonen för några dagar sedan och då bjuds det så klart på frukost här. Jag och mamma rörde ihop kalljästa frallor som bakas ut till frallor på kvällen innan och bara behöver grädda dem på morgonen. Perfekt sätt att få nygräddade frallor här på landet när det inte bara är att gå över gatan till bageriet som man kan göra hemma i stan. Dessutom är de det enkelt och snabbt gjort, bara fördelar som ni hör ;-p

------------------------


Ingredienser
1 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Gräddning: 200 grader, ca 10-15 minuter

Blir ca 18 frallor

---------------------------------------

Gör så här:

På kvällen- dag 1
Börja med att smula ner jästen i en bunke (gärna den till bakmaskinen) tillsätt två deciliter av vattnet och rör så att jästen löser sig. Tillsätt sedan resten av vattnet samt oljan och saltet blanda runt. Häll i mjölet, börja med ca 8 deciliter och arbeta ihop till en deg. Fortsätt arbeta degen och tillsätt sedan mer mjöl, det ska bli en smidig deg som börjar släppa från degbunken när det blandas, men ändå är åt det klibbigare hållet.

Ställa upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela upp degen i 18 lika stora bitar och rulla till runda bullar. Platta till dem något och lägg dem på två bakplåtspappersklädd plåtar.

Täck plåtarna med bakduk eller plastfolie och ställ in dem i kylskåpet över natten för att jäsa.

På morgonen- dag 2
Ta fram plåtarna från kylen och låt dem stå framme i rumstemperatur medan ugnen kommer upp i temperatur. Pensla frallorna med vatten och grädda dem tills de fått fin färg.

Servera dem gärna lite lätt ljumna!


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments