by Malin Sahlberg

Hipp hipp HURRA!
Idag firar Fredagskakan att det är tre år sedan första inlägget publicerades här och bloggen tog sig ut i offentligheten ;p Började fundera på hur mycket tid jag lagt ner på bloggen under de här åren men bestämde mig för att det vill jag nog inte vet riktigt. Men det är en hel del tid i alla fall för varje inlägg tar några timmar innan de är uppe här så ni kan se dem. Från idé till färdigt recept med bilder som kan publiceras så är det ett antal steg med receptskapande, bakning, styling, fotande, bloggskrivande och bildredigering. Sen kan ju en del recept kräva ombakning både en och två gånger innan de får äran att dyka upp här och vissa gånger åker allt i soporna efter första försöket för att det inte alls var en bra idé.

I lördagskväll blev jag lite rastlös och då som oftast sugen på att baka något. Passade på att börja förbereda en liten födelsedagstårta till bloggen. Fortsatt med den i går på morgon så den var klar lagom tills att familjen kom på fika mitt på dagen. Med tanke på att alla tog om så kan vi säga att den fick högsta betyg, för de är väldigt tydliga med vad de tycker om mina bakexperiment. Är det något som inte faller dem i smaken så vet jag det om vi säger så ;p vi kör rak kommunikation helt enkelt.

Även om denna tårtan innehåller en hel del olika moment så skulle jag inte säga att den är speciellt svår att göra. Den går dessutom att förbereda till stora delar flera dagar i förväg vilket jag alla fall tycker är väldigt bra. Det är bara själva glaseringen jag hade gjort samma dag eller dagen innan servering. Men ett tips är att läsa igenom hela receptet och beskrivningen innan man drar igång så man har alla ingredienser och redskap hemma och beredda inför bakningen.

Vill passa på att tacka var och en av er som tittar in här och och på Instagram och lämnar så fina kommentarer och meddelanden. Att ni bara blir fler och fler och är så fina så det så kul och värt att lägga ner den tiden jag gör. Stort kram till er<3

Idag passar jag också på att uppdatera bloggdesignen efter tre år med den gamla, vad tycker ni hiss eller diss? Lämna gärna en kommentar med vad ni tycker!

Ha en fin start på veckan!

Ingredienser

-Kladdkaka-
100 g smör
2,25 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Gräddning: 175 grader ca 15 minuter

-Halloncurd-
250 g hallon
2 dl socker
50 g smör
2 ägg

-Vit chokladmousse-
1,5 st gelatinblad
175 g vit choklad (finhackad)
4,5 dl vispgrädde

-Spegel glaze-
75 g vatten
150 g socker
150 g glykos
12 g gelatin blad
100 g kondenserad mjölk
150 g vit choklad (finhackad)

Ca 8-10 portioner


Kladdkaka- Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta (som ska rymma hela smeten). Ta bort grytan från spisen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist ner äggen och se till att allt är väl blandat. Häll drygt 2/3 av smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen. i ca 15 minuter.

Halloncurd- Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Koka sönder och mosa hallonen. Använd en större kastrull och gör ett vattenbad. Knäck ägg i en ny kastrull och addera sockret, vispa detta slätt över vattenbadet, tillsätt smör och hallonröran. Rör hela tiden tills äggen koagulerat och curden tjocknat. Häll över curden i en syltburk och låt stelna. Förvara svalt.

Montering, steg 1-
Ta loss kladdkakan från spring formen och borsta bort eventuellt överskott av ströbröd. Diska formen. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen och lägg tillbaka kladdkakan. Klä sidorna med bageriplast- alternativt OH-plast (men helst livsmedelsgodkänd, finns att köpa i bakbutiker på nätet). Häll curden på toppen av kladdkakan och ställ sedan formen i kylen för att stelna, ca 1 timmar.

Vit chokladmousse- Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 1,5 dl av grädden och slå över den finhackade chokladen, rör så att chokladen smälter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner även dem. Blanda samman så att chokladen och gelatinet smälter ordentligt. Vispa upp resterande grädde till medelfasta toppar. Låt chokladen svalna något och vänd sedan ner grädden i den.

Montering, steg 2-
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form som är 20 cm i diameter. Lossa kladdkakan med curd från den lilla formen och ta loss plasten. Flytta över den till den större formen och täck formens kanter med ny/ ren bageriplast. Häll chokladmoussen över curd-kladdkakan, se till att det kommer ner ordentligt runt om kakans kanter. Slå formen lite lätt i diskbänken för att få bort eventuella luftfickor. Fyll på med lite mer mousse och jämna till toppen ordentligt. Ställ in tårtan i frysen i minst 6 timmar.

Spegel glaze- Blötlägg gelatinet i iskallt vatten i ca 10 minuter. Koka upp glykos, vatten och socker till 103 grader. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt det i den varma lagen, rör tills gelatinet har smält in i lagen. Rör ner sockerlagen med den kondenserade mjölken och gelatinet försiktigt i chokladen och rör tills det blir en slät glasyr. Denna glasyr går utmärkt att spara i en tät bunke eller burk i kylen i ca 14 dagar.

Värm glasyren till ca 38-40 grader när den skall användas.

Montering, steg 3-
Förbered en ugnsform eller likande med en stabil uppochnervänd mugg i (detta för att ställa tårtan på och samla upp glazen som rinner ner.) Värm upp glazen i en kastrull på låg värme till 38-40 grader och ta under tiden fram tårtan från frysen. Ta loss den från formen och lägg tårtan på botten från formen som kladdkakan bakades i (den mindre formen) och ställ sedan tårtan på muggen i ugnsformen.

Häll den varma glazen jämnt över tårtan och häll extra ut på kanterna så det rinner ner glaze ordentligt på sidorna. Jämna till eventuella ojämnheter på toppen snabbt med en rak palett innan glazen börjar bli seg. Låt tårtan stå i tio minuter och jämna sedan till nederkanten från dropp.Flytta sedan över tårtan till en tårtbricka eller en serveringsfat. Dekorera valfritt med exempelvis frukt och bär.

Låt tårtan tina innan den serveras, ca 1 timme i rumstemperatur.



Happy Baking!
/Malin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej hopp!
Det närmar sig födelsedag för Fredagskakan, på måndag är det tre år sedan jag publicerade första inlägget här och detta bloggäventyr tog sin början. Känns lite overkligt att det gått så fort, men det har hunnit med en hel del här. Det har blivit ca 450 recept totalt och bara under 2017 blev det 160, så jag kom inte så långt ifrån målsättningen med ett recept varannan dag faktiskt . Det gör att receptarkivet börjar bli rätt så stort, det finns nog något för alla vill jag hoppas och mer kommer det såklart bli.

Bloggen har haft ett riktigt fint år, så kul att se att ni bara blir fler och fler som tittar in här, det gör att motivationen att fortsätta håller i sig. Skulle det vara något ni vill se mer eller kanske mindre av här å hojta till eller om ni har några andra tankar om förändringar så tar jag tacksamt emot dem .

De tre mest lästa inläggen under året som gått ser ni här nedan med direktlänk till respektive recept också.


Skickar en stor kram till var och en av er som tittar in här, jag är så glad för er alla<3

Happy Baking
/Malin

Likes

Comments

Hej hopp!
Lite ynklig Fredagskaka som skriver idag, misstänkt inflammation vid ena visdomstanden är inte att leka med alltså. Känns som halva ansiktet är uppsvält och jag kan knappt tänka på något annat den den pulserande smärtan... buhu! Nä nu ska jag inte gnälla mer, det är inte direkt synd om mig för lite tandvärk har ju ingen dött av.

Något roligare är i alla fall dagens recept, första baguettereceptet här på bloggen tror jag allt. De är väldigt enkla att göra och blir riktigt goda. Perfekt frasig i skorpan och med ett luftigt och gott inkrom. Precis som jag vill ha mitt bröd så dessa kommer bakas fler gånger helt klart!

Hoppas ni mår bra och att vardagslunken inte känns allt för jobbig nu efter de lediga helgerna:-)
Stor kram

Ingredienser

50 g jäst
11 dl vetemjöl
0,5 l vatten
2 msk honung
2 tsk salt

Gräddning: 250 grader, ca 15 minuter
4 st baguetter

Gör så här:
Lös upp jästen med salt, honung och vattnet. Tillsätt sedan mjölet börja med 9-10 dl och blanda ihop ordentligt till sätt ev. de sista mjölet om degen känns lös. Fortsätt att arbeta degen i ca 10-15 minuter en köksassistent för att utveckla bra glutentrådar. Jäs degen till dubbel storlek, minst 45-50 minuter.

Dela sedan degen i 4 jämna delar och vrid degen till fina baguetter och pudra rikligt med mjöl över dem. Jäs baguetterna i ytterligare 20 minuter under bakduk.

Värm därefter ugnen till 250 grader och baka sedan baguetterna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna. Låt de nybakade bröden svalna något innan de skärs upp och serveras!

Likes

Comments

Godkväll!
Hoppas du haft en fin helg?! Min blev väldigt bra trots lite ändrade planer. Har spenderat stora delar av den i Tipshallen och kollat på Hallbybollen, den stora handbollsturneringen som alltid spelas här i Jönköping under trettonhelgen. Massa ungdomslag i alla åldrar från stora delar av Sverige är här men jag hejade på Hallbys 08-tjejer där min guddotter Clara spelar. Väldigt roligt att se dem och vilken utveckling bara under helgen, så duktiga.

Innan matcherna igår så kom min bror och svägerska hit på fika och de plockade upp mormor på vägen så hade vi lite födelsedagsfika för henne eftersom hon fyllde år. Jag bakade en riktig klassiker, Sverigekaka. Väldigt enkelt och smidigt att göra och så fantastiskt gott! Den innehåller ingredienser som man oftast har hemma så den är en perfekt kaka att svänga ihop om det behövs fikabröd lite snabbt.

Ha en fin kväll>3
kram

Ingredienser

Kaka
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Gräddning: 175 grader, ca 30 minuter


Gör så här:
Börja med att vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det tillsammans med vattnet i smeten. Rör ihop till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter) och grädda kakan lnederst i ugnen i ca 30 min. Låt kakan sedan svalna i formen och gör under tiden fyllningen.

Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om ordentligt.

Dela kakan på mitten till två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra, för dela jämnt över hela bottnarna. Lägg ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik eller serveringsfat. Pudra över florsocker innan servering. Klart!

------

-

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hopp!
Nyårsafton har passerat och 2018 är i full gång. Med nytt år kommer möjlighet till nystart, ny mål, löften och utmaningar. Jag gissar att ni är en del som i och med detta har lovat äta lite hälsosammare, dra ner på sockret och kanske även komma igång med träning och röra på sig lite mer. Det borde även jag men just det där att dra ner på sockret är en utmaning kan jag lova när man har en bakblogg. Jag äter inte speciellt mycket av det jag bakar men man måste ju smaka av så att smakerna sitter och det blir välbalanserat.

SÅ sockerförbud känns dömt att misslyckas redan från början men däremot så ska jag försöka få till rutinen med träningen. Den har inte varit riktigt ba sedan i början på hösten tyvärr så hög tid att ta tag i den igen...

För den som bestämt sig för att dra ner på sockret och leva lite hälsosammare så tänkte jag bjuda på lite tips som man kanske ändå kan komma undan med. Jag ska inte påstå att det är nyttiga kakor för något sådan tror jag inte existerar men om de inte innehåller något vitt mjöl eller socker eller åtminstone begränsade mänger så är de helt klart lite bättre än en sockerstinn semla såklart. Bra att ha när suget sätter igång lagom till eftermiddagskaffet.

Så här får ni några tips på lite hälsosammare recept som ni kan vispa ihop.

Kram <3

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments


Nu är det bara att fortsätta nedräkningen inför 2018 och jag tänkte passa på att bjuda på ett till dessertens inför nyårsafton. Än finns det ju tid att hinna justera menyn och förbereda något riktigt gott för dessert. För oavsett om det vankas storslaget firande med mycket vänner eller mysigt hemma med de närmsta så är ju dessert ett måste en dag som nyårsafton, tycker i alla fall jag ;-p

Ha en fin kväll<3
kram



Ingredienser

Kladdkaka
100 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt

Karamelliserade nötter
60 g cashewnötter
0,5 dl strösocker
25 g smör

Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Limemarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
1 st lime
0,25 dl strösocker


Gör så här:

Kladdkaka
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull/gryta, som ska rymma hela smeten. Ta bort grytan från spisen och rör ner sockret. Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Knäck sist ner äggen och se till att allt blir ordentligt blandat.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen, ca 20-25 minuter. Lossa försiktigt kanten på formen när kakan svalnat.

Karamelliserade nötter
Ställ en stekpanna på spisen och starta plattan på låg värme. När pannan blivit varm, strö ett tunt lager socker, som precis täcker botten. Häll på mer när sockret börjat smälta. Fortsätt med lite i taget, tills dess att allt socker har smält. Häll i nötterna och rör försiktigt ihop det med en träslev. Rör sist i smöret och se till att det smälter ordentligt. Häll över blandningen på ett bakplåtspapper och låt det svalna. Grovhacka sedan nötterna.

Vit chokladmousse
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten enligt anvisning på förpackningen. Dela chokladen och lägg den i en
skål. Koka upp ca 1 dl av grädden och häll den över chokladen. Rör tills att chokladen smälter.

Krama ur vattnet ur gelatinbladet och rör ner även det. Blanda samman så att chokladen och gelatinet smälter ordentligt. Ställ åt sidan och låt svalna. I en separat skål vispa upp resterande 2 dl grädde tills dess att den bildar medelfasta toppar. Vänd sedan försiktigt ner i chokladbladningen.

Limemarinerade jordgubbar
Dela jordgubbarna i jämnstora bitar. Ungefär fyra delar per bär är lagom om jordgubbarna är något sånär normalstora. Tvätta limen ordentligt. Riv sedan skalet och pressa ur saften. Blanda ihop jordgubbarna med limesaft, skal och socker. Låt det stå svalt och marinera i ca 20-30 minuter före servering.


MONTERING
Stansa ut fyra stycken små bottnar från kladdkakan med hjälp av bakelseringarna. Täck insidan av ringarna med bageriplast för att enklare kunna lossa bakelserna när de är klara. Placera ringarna på en bricka eller mindre plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg i en av kladdkakebottnarna i varje ring.

Du kan också vira bageriplasten runt kladdkakebottnarna och och sedan trä på bakelseringarna runt plasten.

Fördela ungefär 1,5 msk nöthack över kladdkaksbottnarna. Skaka försiktigt för att fördela nöthacket jämnt i bakelseringarna.

Fyll upp med mousse i ringarna och slå brickan mot diskbänken för att få bort eventuella luftfickor. Ställ bakelserna kallt för att stelna i kylskåp i minst tre timmar. Om du vill förbereda bakelserna en dag i förväg, går det bra att följa receptet ända hit. Resterande måste göras strax före servering.

Före servering, gör i ordning de limemarinerade jordgubbarna. Ta bakelserna som är förberedda och lossa ringarna, ställ på ett serveringsfat eller på assietter. Toppa med jordgubbarna. Klart!

---

Happy Baking!
/Malin

Några Steg-för-steg bilder som kanske förtydligar textbeskrivningen lite

-

Likes

Comments

Hej!
Åter på plats på jobbet efter fem lediga dagar. Känslan i morse var att jag borde tagit ledigt helt mellan jul och nyår men väl på plats på kontoret så känns det ändå helt okej och förhoppningen är att hinna jobba undan sådant som inte alltid hamnar överst på prioriteringslistan när allt är i fullgång. Finns dessutom ett litet hopp om att jag ska hinna rensa kontoret på massa onödiga papper och pärmar så att vara sysslolös är inget jag behöver oro mig för nu i mellandagarna heller.

Jag tipsade ju igår om flera dessertfavoriter från receptarkivet här på bloggen och tänkte fylla på med några nya recept fram tills att det är dags att välkomna det nya året. Idag blir det en variant på pannacotta. Även denna är gjord på gelésocker, som jag helst använder till pannacotta för att slippa gelatinet och på så sätt göra den möjlig för så många som möjligt att äta oavsett anledning till att man inte vill äta gelatin.

Jag fyllde upp en kupolform som hade en diameter som matchade runda pepparkakor perfekt och det ger en bra kontrat i texturer att ha pannacotta tillsammans med de frasiga kakorna. Att servera den till färska bär eller en kompott blir pricken över i:et som bryter av den söta pannacotta med lite syrligare smak.

Min kupolform är inte så stor så för sex stycken kupoler gjorde jag pannacotta på två deciliter grädde. Hade jag gjort dem i portionsglas hade jag räknat på 1 dl grädde per person för att få lagom stora. Receptet är gjort för fyra portionsglas.


Ingredienser
4 dl vispgrädde
1 dl gelesocker
2 tsk kardemumma (finmald)

4 pepparkakor
färska bär
strössel

Gör så här:
Blanda ihop grädde, gelésocker och kardemumma i en kastrull. Låt det koka upp och koka i ca 30 sekunder. Häll sedan upp pannacotta i portionsglas eller formar. Ställ dem kallt i kylen för att stelna. (häller du pannacotta i formar som den ska lossas i från ställ dem i stället i frysen för att få den ordentligt stel så den håller formen medans den tas loss.)

Innan servering- lägg upp pannacotta på fat med pepparkakan underst eller toppa portionsglasen med pepparkaka. Strö över lite färska bär och eventuellt lite glitterströssel. Klart!

--


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej!
Dags att avrunda julen efter de senaste dagarnas firande och börja planera inför kommande festlighet- Nyårsafton! Här hemma åker julgranen ut idag efter tre fina veckor inomhus men nu har den på allvar givit upp och barren bara rasar av utan att någon ens rör den.

Det blir dagens projekt, slänga ut granen och efter det fixa lite nya recept på nyårsdesserter. Har den första redan i frysen för att sätta sig så den kommer nog upp här med recept imorgon. Men för den som vill börja fundera på nyårsdessert redan idag kommer här nio favoriter från receptarkivet. Ni hittar direktlänk till respektive recept över varje bild.

Ha en fin annandag jul!


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

God Jul!
Önskar er en riktigt fin julafton med nära och kära<3

Stor julkram till er alla!

Likes

Comments

Hej hallå!
Så var julledigheten igång och första dagen har varit riktigt bra och än är den inte slut. Strax väntar lillejul hos mormor med familjen. Skinkmacka och massa annat gott tror jag det har utlovats. Är riktigt hungrig nu eftersom jag inte fick ihop tiden för lunch idag riktigt, men det kan nog visa sig vara rätt bra för hos mormor är det alltid vältilltaget och nu kan jag ju passa på att äta ikapp lunch också...

I övrigt har dagen bjudit på både frukost hos bror och svägerska, mysfika med en av de finaste vännerna med barn och hennes mor och en liten tripp till Forserum för att köpa bästa surdegsbrödet hos Evelina. Det hinns med en heldel på en ledig dag. Det gäller bara att inte ta sovmorgon ;-p

Idag tänkte jag hoppa över det här med recept, nu tycker jag att vi alla ska njuta av julen, varva ner, sänka ambitionsnivån och bara umgås med vänner och familj så kravlöst som vi kan. När det gäller kakor och julgodis så blir julen minst lika bra av en påse juleskum och en burk goda pepparkakor från matbutiken. Det som inte har hunnits förberedas i i form av gotte nu behöver inte stressas med imorgon heller.

Skulle man nu ändå känna att allt annat är fixat inför helgen och morgondagen absolut har utrymme för lite godistillverkning och kakbak så hittar ni alla bloggens jul recept HÄR . Det är bara att botanisera bland kolor, kakor och praliner efter tycket och smak.


Ha en riktigt fin kväll>3
kram på er!


Likes

Comments

Mjuka kakor, Jul & Advent

Hej!
Julstöket rullar vidare och det är väl ändå någon av de mysigaste tiderna på året. Fixa med julklappar, baka, pynta och bara umgås med vänner och familj- jag älskar julen!

Idag bakade jag lite efter att jag kommit hem från jobbet, hade lovat mamma kakor till hennes jobb. Det blev rulltårta med pepparkakssmak och mascarponefyllning med lingon samt mina favoritkakor till jul- saffranskakor.


Ingredienser
3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2dl)
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

Fyllning
250 g mascarpone
0,5 dl florsocker
100 g lingon

Gräddning: 250 grader 4-5 minuter


Gör så här:
Vispa ägg och socker ljut och luftigt. Blanda sedan ihop mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda och vänd sedan ner det i äggvispet.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 50x40 cm) och grädda mitt i ugnen.

Stjälp upp den färdiggräddade kakan på ett bakplåtspapper strösslas med strösocker. Blöt lite försiktigt på det plåtpappret som kakan gräddats på för att få det att släppa från kakan. Låt den svalna.

Blanda under tiden ihop mascarponen med florsockret. Bred ut det på den kalla kakan och strö över lingon. Rulla ihop kakan från långsidan. Vira in den i plast ett bakplåtspapper och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering. Klart!


-------

Happy Baking!
/Malin

 Pepparkaksrulltårta

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jul & Advent, Godis

Hej hallå!
Har precis tagit en paus i städningen här hemma för att titta in här med ett riktigt gott recept på godis nu till julhelgen. Tryffel med smak av hallon och vitchoklad, får nog fundera på om jag inte måste revidera min julgodistopplista för de här munsbitarna blev farligt goda.

De är inte svåra att göra och tar egentligen inte speciellt lång tid heller. Det är bara att smeten behöver stelna i. kyla under några timmar men då sköter den ju sig självt så just arbetstiden med detta godis är nog inte mer än kanske trettio minuter eller något sådant.

Ha en fin kväll och ta det lugnt med julstöket<3
kram

Ingredienser
100 g hallon (frysta)
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
2 msk smör (rumsvarmt)

Florsocker alt. vit choklad till garnering

Ca 20-25 tryfflar

---

Gör så här:
Lägg de frysta hallonen i en kastrull och tina dem på låg värme. Låt dem sedan koka ca 2-3 minut under omrörning. Passera hallonen genom en sil.

Dela chokladen i mindre bitar.. Koka upp grädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Blanda så att chokladen smälter helt. Rör sedan ner den varma hallonpurén och rör sist i smöret.

Låt stå kallt minst 4 timmar.

Forma tryffeln till runda bollar och rulla dem i florsocker. Förvar tryfflarna kallt innan servering.


--

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Jul & Advent, Godis, Praliner

Hej hopp!
Julstökar ni som bäst nu så här en vecka innan julafton? Ja har förberett lite fler recept för veckan som kommer och imorgon tänkte jag testa lite nyårsdesserter. Får se vad som hinns med, borde göra sista julklappsinköpen imorgon också. Tror det gäller att vara på plats i stan när butikerna öppnar för att undvika det värsta kaoset.

Idag får ni ett recept på julgodis som jag framförallt tror kommer göra succé hos de yngre, det är helt enkelt kakdegsbollar doppade i choklad. Det är ännu godare än det låter, jag lovar!

Tyvärr får ni stå ut med lite suddiga bilder, skymmningen kom plötsligt när jag fotade så jag missade visst lite med inställningarna...

Ha en fin kväll<3
Kram

Ingredienser
110g smör
0,5dl strösocker
1dl farinsocker
2msk mjölk
0,5tsk vaniljsocker
3dl vetemjöl
0,5tsk salt
1dl chocolate chips (eller hackad choklad)
200-300g mjölkchoklad
50g vit choklad

Ca 30 praliner


Gör så här:
Vispa ihop smör,strösocker och farinsocker fluffigt .Tillätt sedan mjölk och vaniljsocker, blanda ihop det ordentligt. Ha sedan i vetemjöl och salt och vänd sist ner chokladbitarna.

Forma degen till små bollar på ett bakplåtspapper. Ställ sedan in dom i kylen under tiden chokladen förbereds. Temperera mjölkchokladen (alt. smält den) och doppa bollarna i i den. Låt pralinerna stelna på ett bakplåtspapper. Smält den vita chokladen och ringa den över pralinerna som dekoration, låt stelna. Förvara sedan pralinerna i kylen tills servering.


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Jul & Advent

Hello i stugorna!
Avrundar även denna dagen med datorn i knät och lite fixande med bloggen. Har Musikhjälpen i bakgrunden so sällskap, årets bästa och viktigaste musikvecka. Årets tema "Barn är inte till salu" är fruktansvärt men så viktigt att uppmärksamma och stötta ekonomiskt. Så alla ni som har möjlighet önska så många låtar ni bara kan och bidra på så sätt med pengar som kan rädda barn från att utsättas för sexhandel.

Det var egentligen inte det jag tittat in här för att skriva, men så oerhört viktigt så det får vara ett okej sidospår. Det jag skulle dela med mig av var lite bilder och några recept från årets julfrukost som gick av stapeln i söndags. Kanske årets mysigaste frukost när vi har gott om tid att äta och prata ikapp oss om allt som hänt sen senast vi sågs. Det hade hunnit gå lite väl länge sedan förra träffen så det fanns allt en del att uppdatera varandra om. Världens finaste vänner<3

Lite bilder och länkar till recept på det som jag bjöd på kommer här nedanför.
Kram och godnatt<3


Pepparkakscupcakes ----------------Wienernougat --------------Saffranspannacotta

---

--

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Mjuka kakor, Jul & Advent, Cupcakes, Muffins

Hello!
Hur går det för er med julstöket? Hinner ni njuta av julstämningen eller är kaos, stress och panik? Jag försöker att "go with the flow" och njuta av december ordentligt. det går för det mesta bra men ibland kommer såklart julhetsen över även mig...

Har precis sagt hejdå till några fina vänner som varit här hemma i kväll på lite julmys. Det måste ju ändå vara bästa sättet att maxa julkänslan i december, kvalitetstid med vänner och familj. Fint sällskap, lite julgröt och skinkmackor, mer än så behövs knappast för att en lyckad kväll.

För den som kanske vill bjuda på något sött till julmyset men inte har massor av tid och lust kommer här ett recept på mumsiga muffins smaksatta med pepparkakskrydda och toppade med en frosting av creme fraich och kardemumma. För extra julig touch kan man toppa dem med några lingon. Det går fint att göra muffinsen lite i förväg och frysa in tills dagen man vill njuta av dem. Låt dem bara tina i rumstemperatur någon timma och vispa ihop frostingen innan serveringen.



Ingredienser

Muffins
1 st ägg
1 dl socker
50 g smör
0,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk pepparkakskrydda

Gräddning: 200 grader, ca 7 minuter
12 små muffins

Frosting
1 dl cream fraiche
0,5 dl florsocker
0,5 tsk kardemumma

---

Gör så här:

Muffins- Börja med att smälta smöret. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Häll sedan i mjölken i det smälta smöret och tillsätt det sedan i ägg och sockerblandningen. Blanda vaniljsocker, bakpulver, pepparkakskrydda och mjöl och sikta ner det till den smeten och blanda väl. Grädda mitt i ugnen.

Frosting- Blanda ihop crème fraiche med kardemumma och florsocker. Vispa (enklast me elvisp eller bakmaskinen) till en fast kräm och klicka den på muffinsen. Dekorera förslagsvis med lingon eller krossade polkagrisar.

-----


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Choklad, Jul & Advent, Godis

Hej!
Så var dagen för den årliga julfrukosten med finaste tjejgänget äntligen här. En av julens höjdpunkter helt klart, när vi verkligen hinner umgås och prata ikapp oss om allt som hänt sedan sist vi sågs. Finns inget bättre sätt att fylla på med energi än några timmar med detta gänget.

Jag har grejat och förberett lite smått under hela veckan som gått, bakat och pyntat för att det ska bli ordentligt med julkänsla här hemma. Bland annat gjorde jag Wienernougtat igår. Vilket kan vara julens enklaste godis att göra själv tror jag. Kan inte tänka mig att det går att misslyckas med detta och dessutom går det fort att göra dessutom, alltid ett extra plus för det.

Återkommer i veckan med både fler julrecept och ett inlägg om själva julfrukosten och recept det som jag bjöd på.

Ha en fin kväll, nu ska jag ladda inför handbolls-VM, damerna spelar åttondelsfinal mot Slovenien nu ikväll.
Kram


Ingredienser
250 g nougat
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel

---------

Gör så här:
Bryt chokladen mindre bitar och smält den i vattenbad tillsammans med nougaten. Rör lite då och då och blanda väl när allt är smält. Rör då ner den flagad mandeln.

Häll upp krämen i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x20 cm) och ställ i kylskåpet i minst tre timmar så att det stelnar. Ta ut den från kylen och lossa bakplåtspapperet och skör sedan upp wienernougaten i små bitar. Förvara kallt innan servering. Klart!

---

-----

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Jul & Advent, Småkakor

Hej hopp!
Livet har bjudit på fullspäckade dagar så det blev några dagar utan inlägg visst. Som kompensation bjuder jag på ett recept i toppklass när det kommer till juliga recept, nämligen ett recept på pepparkakor med riktigt mycket och god smak. Har kommit på varför jag inte varit så förtjust i just hembakta pepparkakor tidigare, det är för att jag oftast inte tycker de smakar så mycket. Jag gillar när de r en tydlig pepparkakssmak och riktigt frasiga. och allra bäst är ju pepparkakor tillsammans med en skiva grönmögelost om ni frågar mig.

Nu ska jag förbereda lite kvällsmat, svägerskan är påväg över för lite kvällshäng. Ska bli mysigt, har inte hunnit träffa henne någon vecka nu så vi har lite att ta igen helt klart.

Ha en fin kväll<3
kram

Ingredienser

1 dl strösocker
125g smör
0,5-1 dl vatten
2 dl mörk sirap

2 msk malen kanel
1,75 msk malda nejlikor
2 msk malen kardemumma
1 msk malen ingefära
1 msk mald pomerans
0,75 tsk malen kryddpeppar
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
400 g vetemjöl

Gräddning: 200 grader, ca 6-8 minuter

------

Gör så här:

Börja med att röra ihop det rumsvarma smöret tillsammans med socker och sirap så att det blir ordentligt blandat och fluffigt.

Blanda ihop mjöl, bikarbonat, kryddor och salt i en egen skål. Häll vatten och smörblandnigen i mjölet och rör ihop. Knåda sedan ihop till en deg och ställ den svalt ett par timmar eller över natten.

Kavla ut degen på bakplåtspapper och stansa ut figurer med pepparkaksmått (lämna lite mellanrum mellan varje figur för att undvika att de flyter ihop under gräddningen). Ta bort degen runt figurerna, dra upp bakplåtspapperet på en plåt och grädda sedan i ugnen (ca 6-8 minuter i 200 grader.)

------


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Jul & Advent, Godis

Godkväll!
Idag blir det inte ett nytt recept utan istället tipsar jag om tre favoriter från receptarkivet här på bloggen. Att döma av statistiken så är de lika mycket favoriter hos mig som alla ni som tittar in här för de är högt upp i listan över mest lästa recept. (Klicka på namnen över respektive bild så kommer du direkt till recetpet.) Vilket är ditt favoritgodis nu till jul?

Näpp, nu måste jag fortsätta städa här hemma. Det väntas gäster i olika omgångar nu i veckan och till helgen. Då är det äntligen dags för det jag tycker är lite av julens höjdpunkt, julfrukost med mina fina vänner.

Ha en fin kväll<3
kram på er

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Samarbete

-samarbete-

Hej!
Fjärde december och bara tjugo dagar kvar till självaste julafton! Hög tid att på allvar börja klura på det där med julklappar. I samarbete med Smakbox kan jag underlätta i den jakten liten med tre fina erbjudanden på just Smakbox. En uppskattad gåva som dessutom räcker lite längre beroende på hur många boxar man väljer att ge bort. Det blir som julafton varje gång boxen kommer och man nyfiket får öppna och se vad för gott som gömmer sig där i.

Nedan hittar ni rabattkoder och länk direkt till beställningssidan.

Kram på er<3



2 boxar för 299 kr (ord. pris 389 kr), kod 2FREDAGSKAKAN

3 boxar för 449 kr (ord. pris 579 kr), kod 3FREDAGSKAKAN

6 boxar för 899 kr (ord. pris 1049 kr), kod 6FREDAGSKAKAN


Köp görs på www.smakbox.se/ge-bort-smakbox



Erbjudandet gäller över julhelgen (t.o.m. 26/12). Beställer man senast söndag 17:e december kl. 24:00 sker leverans innan julafton. Koderna gäller både för Smakbox och Smakbox Balans.

--------

Happy Shopping!
/Malin

Likes

Comments

Jul & Advent, Långpannekaka, Mjuka kakor, Saffran

Hello!
Äntligen intar jag soffläge, typ första gången på hela helgen känns det som. Har fixat och grejat från tidig morgon till kväll både igår och idag för att få till lite julkänsla här hemma.

Idag var vi nere på landet och hämtade hem årets julgranar. Rätt trist väder tyvärr men ändå väldigt skönt att gå ute. i skogen och välja bland granarna. Det är ju lätt att få beslutsångest när det är fritt val men vi hittade jättefina granar till oss alla. Här hemma är den redan intagen och på plats. Ljusen är också på plats men julkulorna får vänta till imorgon, orkar inte pynta mer idag tror jag. Blir ett städrace och sen tidig kväll tänker jag.

Vi kör ett recept idag också, tredje decemberreceptet alltså. Det här en juligvariant av kärleksmums, smaksatt med saffran istället för choklad och med en glasyr på vitchoklad. En riktigt fullträff när det gäller smakkombinationer det här med saffran och vitchoklad kan jag säga. Detta är en perfekt kaka att göra till jobbfikat eller glöggminglet med många gäster eftersom det blir rätt många bitar på en sats, beroende på hur stora bitar man skär upp då såklart.

Kram

Ingredienser

Kaka
150 gram smör
1,5 dl mjölk
0,5 g saffran
2 st ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr
75 gram smör
1 msk grädde
50 g vit choklad
3,5 dl florsocker

Gräddning: 175 grader, ca 20-25 minuter.

Gör så här:
Smält först smöret och blanda sedan ner den mjölken så att blandningen blir ljummen. Rör ner saffranet i mjölkbladningen och ställ det sedan att svalna. Vispa ihop ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det tillsammans med smörblandningen i äggvispet till en jämn smet. Häll i en form (ca 30 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i ugnen, 175 grader i ca 20-25 minuter.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr. Bred glasyren över kakan och skär sedan upp den i rutor.

Klart!

----------


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments