View tracker

Godkväll!
Sitter ni bänkade framför Så mycket bättre nu kanske? Jag gör det inte, för ovanlighetens skull tittar jag på film, händer inte ofta alls men när en av mina favoriter går på tv:n får man allt lova att bänka sig och titta. Men att bara sitta och inte göra något mer än inte min grej så det blir perfekt att greja med bloggen och ge er recept nummer tre i kalendern.

Jag bakade en variant av saffransmuffins tidigare idag som jag tog med mig när jag åkte hem till vänner och fikade. Som alltid när jag gör muffins så utgick jag från receptet jag fick när jag gick på lekis, det har med andra ord hängt med ett antal år. Denna gången tillsatte jag saffran och vitchoklad och de fick fina betyg av de som fick testa. Perfekt att vispa ihop om man vill ha något riktigt juligt till fikat men inte hinner eller vill baka lussebullar.


Ingredienser:
2 st ägg
2 dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran
50 g vitchoklad

Gräddning: 200 grader, ca 8 minuter

12 stora eller 24 små muffins

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Häll sedan i mjölken ocg saffranet i det smälta smöret och tillsätt det sedan i ägg och sockerblandningen. Blanda vaniljpulver, bakpulver och mjöl och sikta ner det till den andra blandningen. Häll upp i muffinsformar, och strö över hackad vitchoklad alternativt vita chokladknappar, grädda och njut!


Happy Baking!
/Malin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej hopp!!

Fredagen och helgen är här igen, känns inte som det var längesen sist men jag ska inte klaga. Ska passa på att testa fler nya julrecept när jag har två lediga dagar framför mig. Sen ska jag hänga med vänner, har varit alldeles för lite med kompishäng det senaste så det ska jag försöka pressa in riktigt ordentligt denna helgen.

Andra december och andra receptet i min receptkalender kommer här. Kräver att man har en madeleineplåt men det tycker jag absolut att det är värt att investera i om man inte redan har en, det är fantastiskt goda kakor. Det kan ju annars var en väldigt bra sak att önska sig i julklapp!

Happy friday och kram på er<3

Foton av Jessie, (@photoartbyjess på instagram)

Ingredienser
100 g
smör
2 st ägg
0,75 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 dl mjölk

Gräddning: 200 grader, ca 6-8 minuter

Ca 24 stora alt. 40 små

Gör så här:

Börja med att bryn smöret och ställ det sedan åt sidan. Vispa ägg, strösocker vitt och fluffigt. Sikta i de torra ingredienserna och blanda ihop. Tillsätt mjölken och lite i taget av det brynta smöret och blanda tills det blir en slät och jämn smet. Smöra och mjöla plåtarna och fyll dem till ca 3/4 med smet. Grädda dem i 6-8 minuter, låt dem svalna något och ta sedan loss kakorna från plåten. Strö över lite florsocker innan servering.

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

View tracker

Hello!
Första december och det är dags för en av årets bästa tider. Nu när många tar sig lite extra tid att greja i köket tänkte jag att som en variant av adventskalender bjuda på ett nytt recept varje dag . Som en receptkalender med julgodis, kakor, bullar och kanske även lite till glöggkvällen. Jag har en del recept som bara ska skrivas ihop som redan är fotade och provsmakade, så jag tror att jag även om det verkar bli rätt mycket på jobbet nu framöver, ska hinna knappra ner allt.

Så vi börjar med decembers första recept nu, det är helt klart en av mina absoluta favoriter när det gäller godis oavsett om det är jul eller inte. Chokladkola doppad i mjölkchoklad och toppad med flingsalt. Kolan i sig själv är och så farligt god, så det går ju så klart hoppa sista steget och låta blir att doppa dem i choklad.

Fina foton av Jessie (photartbyjess )

Ha en fin första decemberkväll<3
Kram

Ingredienser

100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk glukos sirap

150 g mjölkchoklad
flingsalt

Ca 60 st kolor


Gör så här:

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner grädden, sirapen, sockret, kakaon, och glukos sirapen i smöret. Rör ordentligt så att smeten blir ordentligt blandad och slät. Koka smeten på medelvärme och rör då och då i den. Låt smeten koka upp till 125 grader (mät med digital termometer) och ta då av den direkt från värmen. Häll smeten i en smord form (ca 20x30 cm). Låt kolan stelna Lyft över kolakakan till en skärbräda och skär eller klipp lagom stora bitar.

Temperera chokladen för bästa resultat (tips på det finns HÄR) men går att bara smälta den i micro eller över vattenbad också. Doppa kolorna en och en och låt dem rinna av på ett galler eller smörpapper. Strö över lite salt direkt när de doppats. Låt stelna sen är de klara!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej!
Får ju passa på att säga lite extra hej och välkomna till er som är nya här inne. För oj många ni var som klickade er in hit igår efter reportaget om mig och bloggen i vår lokaltidning Jönköpings Posten. Fantastiskt kul att ni är så många nu, ska verkligen göra mitt bästa för att ni ska hitta bra och inspirerande recept att testa. Är det något annat ni vill se eller har frågor om så är det bara hojta till i en kommentar eller skicka ett mail.

Nu går vi in i den riktiga jul månaden så jag ska försöka hinna med så många härliga julrecept det bara går, allt från kakor, bullar och så klart julgodis. Dagens recept är en riktigt god saffranskaka, saftig och alldeles gyllene i färgen. Gott och enkelt att göra!

De fantastiska bilderna har Jessie tagit, vill ni se mer av hennes foton hittar ni henne på instagram- @photoartbyjess

Ha en fin kväll <3
Kram

Ingredienser

3 st ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
0,5 g saffran
50 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gräddning: 175 grader, ca 25 minuter

Gör så här:
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker ljust och ordentligt pösigt. Koka upp mjölken tillsammans med saffran och tillsätt sedan smöret och låt det smälta, blanda sedan det med äggsmeten. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (jag använde vetemjöl istället för ströbröd). Grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Testa med en sticka, den ska inte vara kladdig. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite innan den stjälps upp på ett fat eller tallrik. Klart att servera!


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godmorgon!
Första advent är ju avklarat så nu finns det väl ändå ingen anledning att hålla igen på julen, varken när det kommer till pynt, sötsaker eller mysiga glöggkvällar. Nä, nu tycker jag att vi kör all in på julen, ta vara på varje stund att njuta lite extra och koppla av med lite julmusik och en mugg glögg tillsammans med vänner eller familjen.

Jag hade min familj hemma på adventsfika i söndags, då bjöd jag på dessa saffransbullar med vaniljkräm som ni får recept på idag. De går rätt så fort att göra för att vara vetebröd och gör man dessutom marsankräm istället för att koka egen vaniljkräm går de ändå snabbare att göra.'

Ha en härlig tisdag, nu ska jag susa iväg till jobbet!
Kram på er<3

Ingredienser

Vaniljkräm
6 st äggulor
1,5 dl strösocker (1,5 dl)
0,75 dl maizena (majsstärkelse)
1 st vaniljstång
3,75 dl mjölk
30 g osaltat smör

Saffransdeg
25 g jäst
1,5 dl mjölk
0,75 dl vit sirap
1 st ägg
1 st kuvert saffran
125 g smör (rumsvarmt)
6-6,5 dl vetemjöl

lite smör och strösocker till finish


Gräddning: 250 grader, ca 6-7 minuter
Ca 18 bullar

Gör så här:
Börja med vaniljkrämen om du kokar egen så den hinner blir klar. Det går ju såklart att vispa ihop marsankräm om vill det istället, då går det ju en lite fortare och hinns med när degen jäser första snabba gången.

Vaniljkräm- Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp vaniljmjölken under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Passa så att det inte börjar koka. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta direkt på krämen och låt den svalna i kylen.

Degen-Smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med mjölken (kylskåpskall). Rör sedan sirap, ägg, saffran och smöret i mindre klickar. Blanda sedan ner mjölet lite i taget och arbeta lätt ihop det till en smidig deg. Täck över bunken med en bakduk och låt degen jäsa i ca 10 minuter.

Kavla ut degen ordentligt och dela den i ca 18 lika stora fyrkanter. Klicka ut knappt en matsked med vaniljkräm på varje del och vik ihop kanterna ordentligt på varje bit. (Det är viktigt att degen nyper ihop helt för att inte krämen ska läcka ut.) Rulla sedan varje bulle till en boll försiktigt. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och täck med bakduk. Låt sedan bullarna jäsa i ca 45-55 minuter. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter så de får gyllene färg.

Låt bullarna svalna något, pensla dem sedan med smält smör och doppa dem direkt efter i strösocker.

Klart!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godmorgon och glad första advent till er!
Dags att tända första ljuset och på riktigt börja med julförberedelserna, så underbar tid nu framöver.

Jag är som vanligt vaken tidigt fast att det blev en riktigt sen kväll igår, men sömn är väl överskattat så det ska nog gå fint ändå... Igår hade vi en liten reunion med tjejgänget från högskolan. Så kul att ses och hålla kontakten även om vi inte hinner träffas jätteofta. De där tre åren som man delade var speciella och man lär känna varandras alla sidor under den intensiva och stressiga men samtidig fantastiskt rolig tid. Jag längtar alltid lite tillbaka till just åren på högskolan, även om det var riktigt tufft ibland så var det så kul och gemenskapen blir lite speciell när man inför vissa inlämningar dygnade i datasalen framför caden och så.

Men nu var det första advent och ett passande recept dagen till är jag skulle titta in här för egentligen. Så här kommer det, en riktigt julig pannacotta med pepparkakssmak tillsammans med rårörda lingon. Perfekt dessert till dagens adventsmiddag.

Ha en riktigt härlig söndag<3
Kram

Ingredienser
6 dl vispgrädde
1,5 dl gelesocker
1,5 tsk pepparkakskrydda
2 dl lingon
1,5 msk strösocker

6 st portioner

Gör så här:
Blanda ihop gelésocker, grädde och pepparkakskrydda i en kastrull, koka upp och låt koka i 1/2 minut. Häll sedan upp det i portionsglas och ställ kallt i minst 2,5 timmar.

Innan servering- rör ihop lingonen med sockret ordentligt och toppa pannacottorna med en sked lingon. Stick ner en pepparkaka i kanten.

Klart att avnjutas!

Happy Baking!

/Malin

Likes

Comments

Godkväll!
Hur står det till? Är det fullt upp med att placera ut adventsljusstakar, hyacinter och fixa inför söndagen kanske? Jag har ju ute i god tid med mitt pynt, lite väl god tid enligt många förstår jag eftersom jag var klar redan förra helgen. Men jag ser det mer som extra lång tid att njuta av det, älskar ju denna mysiga tid.

Idag tog jag med mig lite adventsfika till jobbet, klev upp lite tidigare och svängde ihop en kladdkaka smaksatt med mintchoklad och toppad med polkagrisar. Det blev inte så mycket som en smula över så det tar jag som en riktigt gott betyg för den. Att blanda choklad och pepparmint en en riktigt lyckad kombo. Det blir en fyllig men ändå fräsch smak på denna kladdkaka, kul att kunna jula till smakerna på de vanliga bakverken.


Ingredienser
125 g smör
200 g mjölkchoklad med mintsmak
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

polkagrisar till dekoration

Gräddning: 175 grader, ca 20-25 minuter

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, ta av det från värmen och rör ner chokladen så att den smälter. Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt äggen och smörblandningen. Rör snabbt ihop allt till en slät smet. Häll smeten i formen i en smord och bröad springform, (ca 24 cm i diamter). Grädda i mitten av ugnen. Mortla en halv polkagrisstång eller några polkagriskuddar och strö över den kalla kakan- klart att servera!


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hopp!
Oops, här har det hunnit gå lite fler dagar än vad jag hade önskat mellan inläggen. Det är ju inte meningen för jag har samlat på mig många härliga jul och adventsrecept som bara väntar på att jag ska hinna knappra ner dem här också. I väntan på dem och tiden att skriva de inläggen så tittar jag in här medan en kaka gräddas i ugnen och tipsar om lite gott bröd som passar fin fint helgens mysfrukostar. Morgonfrallorna och mosterbrödet är nog mina personliga favoriter när det kommer till bröd helt klart.

Önskar er en fin kväll<3
Kram


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej!
Jaha, då var helgen i princip slut för denna gång. En riktigt bra helg för min del, om än något intensiv. Inledde den på fredagskvällen med sushi och vin tillsammans med bästa svägerskan. En väldigt trevlig kväll och jag fick lite hjälp att ordna med julfixet här hemma. Har hängt mycket med svägerskan denna helg faktiskt, för igår så var vi tillsammans med mamma, mormor och moster på julmarknad och idag kom hon och min bror hit och fikade. Har även hunnit med att baka både kakor och julgodis, en härlig fotostund och fika med Jessie och nu i eftermiddag var jag hos föräldrarna på middag. Fullt ös, vila får jag göra någon annan gång.

Nu är advent bara en vecka bort och jag misstänker att ni är en del som tänker baka saffransbullar inför det. Mitt förra recept var på fyllda saffransbullar men detta blir på helt släta bullar i form av en krans som bara toppats med lite strösocker.

Fotona är tagna av fina Jessie, photoartbyjess <3

Ingredienser
Deg enl. detta recept
(klicka för länk)
smält smör och socker till efter gräddning

Det går åt knappt 1/3 av degen, så mitt tips är att göra hela degen men att göra kransen och sen fyllda bullar på resterande deg.

Gör så här:
Istället för att baka ut hela degen till fyllda bullar, ta och gör 8 stycken deg bitar på 80 gram var och placera i en springform (24 cm i diameter)
Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Sätt sedan in dem i en avstängd ugn och låt jäsa över natten eller cirka 7–8 timmar. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Låt den svalna något och pensla sedan med smält smör och strö över strösocker. Låt svalna helt sen är den klar att servera!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Tjohoo!
Fredagen och helgen är här igen, det är ju underbart härligt!! Ska ni hitta på något kul i helgen? Jag har en del att stå i, det ska julpyntas klart, jag ska baka inför söndagens fotografering, göra ett litet besök på en julmarknad, hänga med familj och vänner. Så det blir inte direkt en slapparhelg men det är ju inte alls min grej så det är bara härligt när det är fullt med kul saker inplanerat i almanacka. Vila får man göra senare...

Dagens recept är på helt magiskt goda saffransbullar med mandelmassa. Det är det i särklass bästa receptet på vetedeg jag gjort, den blir så smidig och enkel att arbeta med samtidigt som bullarna blir fluffiga och saftiga. Jag kommer alltid framöver göra deg med fördeg, lite mer planering men så mycket bättre. Detta receptet hittade jag hos Pain de Martin och jag har bara gjort någon liten justering.

Nu- mot jobbet och utbildning i att arbeta effektivare. Känns väl lite som en pik, när hela kontoret ska gå kurs i effektivare arbete...

Önskar dig en fin fredag<3

Fotona har Jessie tagit, mer av hennes fina bilder hittar ni på instagram, photoartbyjess

Ingredienser
Fördeg
5 g jäst
250 g vatten
250 g vetemjöl

Deg
fördegen från ovan
650–700 g vetemjöl
250 g mjölk
1 kuvert saffran
6 g salt
150 g socker
150 g smör

Fyllning
200 g smör (rumsvarmt)
200 g mandelmassa
4 msk vaniljsocker

äggvita
pärlsocker

Gör så här:

Rör ihop jäst, mjöl och vatten i en bunke. Täck med lock och låt den stå i rumstemperatur i minst fem timmar så att fördegen bubblar igång ordentligt.

Blanda ihop fördegen med mjöl, mjölk, salt och saffran. Arbeta ihop till en deg, för hand eller i maskin. Tillsätt sedan smör och socker och knåda tills degen gått ihop och blivit spänstig, det tar lite tid, runt 10 minuter i maskin. Vänta med att tillsätta mer mjöl även om degen verkar väldigt kladdig, den kommer ihop under tiden den knådas. Stjälp upp degen, forma till den och täck dem , med plastfolie och låt den vila i ca 30-60 minuter.

Dela degen i två delar, mjöla bakbordet och kavla ut en av degbitarna till en rektangel. Bred på hälften av smör, riv över mandelmassa (hälften) och strö på vaniljsocker (hälften). Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i lagom tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Upprepa likadant med den andra degbiten.

Stänk lite vatten på bullarna och lägg över en bakduk. Sätt sedan in dem i en avstängd ugn och låt jäsa över natten eller cirka 7–8 timmar.

Ta fram plåtarna från ugnen och sätt på den på 250 grader. Pensla bularna med lite uppvispad äggvita och strö över pärlsocker. När ugnen kommit upp i temp, sänk till 200 grader (varmluft, annars 225 grader) och ställ in plåten. Grädda bullarna så de får en härlig färg, ca 8-10 minuter.

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments