Godmorgon!!
Gör ett snabbt inhop här innan jag ska dra iväg mot kontoret. Det lite mer än fullt upp nu och några veckor framöver så det kanske inte blir så långa inlägg utan jag lägger den lilla tid som är över på att ni ska få recept i alla fall. Antar ju att det är just dem som gör att ni kikar in här och inte mitt dravel om vad jag gjort och inte gjort sedan sist.

Hoppas att jag ska lyckas hålla ett inlägg minst varannan dag som är min målsättning även nu de kommande veckorna men skulle de gå en dag extra så är det för att jag har lite bakuppdrag och andra roligheter att dona med i kombination med rätt mycket på jobbet.

Här kommer ett supersnabbt recept på glass. Så gott att mixa till på kvällskvisten och njuta av eftermiddagen. Det tar inte mer än 2-3 minuter från att du plockar fram ingredienserna tills att du kan svalka dig med en len och ljuvlig blåbärsglass. Hur bra är inte det?!

Kram<3

-

Ingredienser
1 dl vispgrädde
125 g blåbär (djupfrysta)
0,5-1 msk florsocker

Ca 2 portioner

-


Gör så här:
Häll alla ingredienser i en mixerskål och mixa med stavmixern till en slät sorbeliknande glass. (Eller andvän matberedaren med knivinsattsen.) Smaka av och tillsätt eventuellt mer av någon ingrediens för att få bästa smak!

Servera ti portionsskålar och toppa med lite färska blåbär.


-
Happy Baking!
/Malin
-

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej söndag!
Helgen närmar sig sitt slut och dags att summera den innan en ny vecka tar vid. De två lediga dagarna denna helg har verkligen varit maxade mer eller mindre.

Igår morse åkte jag med hela familjen till Göteborg, lillebror skulle traditionsenligt springa Göteborgsvarvet och vi andra passar på att strosa lite på stan och sedan heja fram honom och de andra löparna under loppet. Tror vi alla var nöjda med dagen med trevligt umgänge, fin shopping, sol, värme och en ny bästatid på varvet för bror. Var rätt så trött när vi kom hem på kvällskvisten så det blev bara lite fix hemma innan jag tog kväll och laddade om in för söndagen.

Jag startade dagen med att hämta upp mormor och åka hem till moster med familj. Där hade de dukat upp lyxfrukost när vi kom fram, bästa starten på dagen. Vi har hängt där hela dagen för precis utanför huset har det varit rally nämligen och där har min bror också varit med och tävlat. Han är kartläsare och åker ihop med en kompis till honom.

Lite skillnad i tempo mot gårdagens löpning även om de springer så galet snabbt. Men när bilarna kommer farandes i en bra bit över 140 km/h, då går det verkligen undan på den lilla grusvägen och dammet yr för fullt. Då står man där med aningens stresspåslag i kroppen och håller tummarna så hårt det bara går för att de inte ska åka av och eventuellt rulla eller fara in en stor sten eller träd. Men det gick alla tiders denna gången och de gick i mål som segrare i sin grupp med rätt så bra marginal. Phju...

Vi som hejade trädgård passade såklart på att fika lite mellan sträckorna och blev då bjuden på dessa helt nybakade hallonkakor som min moster hade svängt ihop på morgonen. Mjuka och lite sega och riktigt goda. Såklart får ni receptet här nedan.


Hoppas ni har haft en riktigt fin helg i solen<3
Kram


Ingredienser
200 g smör
6 dl strösocker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
250 g hallon
50 g mandelspån

Gräddning: 175 grader, ca 30 minuter


Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ner socker, mjöl, vaniljsocker och ägg i det smälta smöret. Blanda allt till den slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (den till ugnen, ca 45 x 35 cm) Strö över hallonen och mandelspånen, grädda sedan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt sedan kakan svalna och skär där efter den i lagom jämnstora kvadrater. Pudra med lite florsocker innan servering. Klart!


Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hallå!
Fredag och helgen är på ingående, hur härligt är inte det?! Solen och värmen som dök upp igår från ingen stans verkar dessutom stanna så jag ser fram emot sköna lediga dagar. Alltså det här väder skulle jag nog kunna tjata på om hur hur länge som helst, det är ju bara så ljuvligt. Älskar sol och värme.

Igår när det var så fint väder passade jag på att gå på fotboll tillsammans med min bror och svägerska. Allsvensk fotboll och sommarvärme funkade riktigt fint tillsammans. Det är lite extra kul att komma in på arenan som litegrann är en del av mitt jobb, roligt att se när allt är igång och det är en massa folk där.

Tog en en promenad tidigare ikväll och jag tror det grillades i princip varenda villaträdgård som jag passerade, det var som ett enda grillos hela slinga som jag gick. För er som tänker grilla nu i helgen så kommer här en perfekt tips på dessert som ni slänger på grillen efter köttet. Smulpaj i foliepaket- enkelt och supergott. En riktig sommardessert.

Kram och fin kväll till er<3


Ingredienser
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g vitchoklad
250 g färska hallon

4 portioner


Gräddning:
Grill- ca 30 minuter
( kolla av lite då och då eftersom det helt beror hur glöden är)
Ugn- 200 grader, ca 25 minuter.


grillad smulpaj

Ingredienser:
Riv eller dela smöret i små delar, blanda ihop det med mjöl och socker till en smulig deg. Grovhacka chokladen och blanda i den i degen. Riv aluminiumfolie i åtta kvadratiska bitar och lägg dem två och två. Fördela hallonen mellan de fyra foliepaketen och fyll sedan på med smuldegen över dem. Vik ihop folien så att det blir ett tätt paket. Lägg på grillen eller skjutas in i ugnen. Servera dem ljumna med lite vaniljglass!




Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

God kväll!
Eller kväll och kväll, det är väl mer läge att säga god natt kanske när man publicerar blogginlägg efter kl 23. I dag blev det kanske lite väl sent som jag skriver här men det var först nu som det hanns men efter jobb, träning och kompishäng. Men det är faktiskt rätt så skönt att sitta sent på kvällen med datorn i knät när det är mörkt ute och allt är tyst och lugnt runt omkring. Lite meditativt och lugnande som har blivit en del i min kvällsrutin. Lite plockande i lägenheten väntar innan det blir sängen för min del, några timmars skönhetssömn måste nog ändå klämmas in i det just nu lite fullspäckade schemat.

I måndags fyllde min pappa år och det firade vi i helgen. Jag stod inte alls oväntat för tårta och då min pappa inte är så där överdrivt förtjust i sötsaker och tårta så fyllde jag den med lemoncurdgrädde i ett lager som fick balansera upp vaniljkrämen. Det blev fräsch och gott, dock hade jag för lite tid och lät inte fyllningarna sätta sig, varken innan jag hade i dem i tårtan eller efter den var fylld och skulle transporteras. Resultatet, ja den såg inte ut som dessa bilder när jag kom fram till mina föräldrar. Nej för den hade då glidit isär. Men har man bara lite mer tid än jag hade så blir det en bra tårta, jag lovar.

Kram på er<3



Ingredienser

Tårtbotten
3 st ägg
strösocker
vetemjöl
bakpulver

Lemoncurdgrädde
1,5 dl lemoncurd
2 dl vispgrädde
ev. lite rivet citronskal

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st
1 dl strösocker
0,5 dl rårörsocker
3 msk maizena
25 g smör
(Det går åt ca 1/3 av vaniljkrämen till tårtan)


3 dl vispgrädde
(till att täcka och dekorera med)


Gör så här

Tårtbotten- Ta fram tre stycken likadana glas och knäck äggen i det ena. Mät sedan upp lika stor mängd mjöl och socker i vadera glas som äggen. Vispa ägg och socker så det blir ordentligt fluffigt och vitt. Blanda ner bakpulvret i mjölet och vänd sedan ner det i äggvispet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 17 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 25-30 minuter.

Vaniljkräm- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart. Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen. Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet. (Det går åt ca 1/3 av vaniljkrämen till tårtan)

Lemoncurdgrädde- vispa grädden till fasta toppar. Om curden är väldigt fast värm den försiktigt några sekunder i micron för att mjuka upp den, men passa så den inte blir för varm. Blanda ihop grädde och lemoncurd till en kräm.

Montering- Dela den svala tårtbotten i tre lika tjocka delar. Lägg en av delarna på en tårtbricka eller serveringsfat. Bred på ett ordentligt lager vaniljkräm på botten och lägg sedan på en ytterligare del av tårtbotten. Klicka ut lemoncurdgrädden och fördela till ett jämnt lager över hela botten. Lägg där på sista delen av tårtbotten och täck allt med vispad grädde. Dekorera med färska bär och strössel- klart att avnjutas.



Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll
Vardagen är här igen efter en rätt så fullspäckad helg. Jag hjälpte min bror och svägerska med lite saker i deras hus i lördags, firade pappas födelsedag, träffade vänner och såklart bakade. Så det hanns med lite av varje, det gäller att ta till vara de lediga dagarna och maximera timmarna på allra bästa sätt.

Hade dock hoppats att vårvädret skulle kommit nu men det verkar segt här i Jönköping. Det börjar bli varmare och soligare och bortsett från regnet i eftermiddags så var det rätt okej idag ändå. Jag har haft en riktig utedag på jobbet idag, började med några timmar på vår lägergård och tittade på genomförda projekt och planerade för nya sen var det ridstigsprojekt och en promenad i skogen som var inbokat i kalendern. Ibland är mitt jobb nästan för bra för att vara sant.

Som jag skrev här innan så firade vi pappas födelsedag igår (han fyller idag) och jag hade så inte helt oväntat gjort tårta. En gräddtårta med vaniljkräm och lemoncurdgrädde. Recept och bilder på den kommer under veckan, kan säga att det hände en liten olycka med tårtan men som tur väl var så hände den efter att jag hade fota... phju! Men idag får ni receptet på den alldeles underbara vaniljkräm som var en av fyllningarna i tårtan. Det går att använda till så mycket mer än bara tårtfyllning, servera den till färska bär, använd i en trattlett, fyll vaniljhjärtan eller bullar, servera till bärpajer. Ja den går helt enkelt till det mesta!

___________________

Vaniljkräm

3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggulor
1 dl strösocker

0,5 dl rårörsocker
3 msk maizena
25 g smör

______________________________________________

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken och grädden i en kastrull och lägg i både vaniljstång och frön också. Koka upp gräddmjölken och ta sedan av den från värmen och låt det stå och dra i ungefär en kvart.

Vispa under tiden äggulor, maizena, och socker så det blir ljust och pösigt. Sila ner gräddmjölken i äggvispet och vispa ihop det så det blir slätt.

Häll tillbaka det i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Håll koll för det får absolut inte koka, då skär sig krämen.

Ta av krämen från värmen när den har lagom konsistens och rör ner smöret så det blir en blank kräm. Häll över krämen i en bunke och täck krämen med plast direkt på ytan. Låt den stå fram en liten stund men låt den svalna helt i kylskåpet.


Happy Baking!
/Malin


Likes

Comments

Men hallå!!
Sitter i köket hos bror och svägerska och ska strax börja med en massa husfix här. Kom hit lagom till att frukosten hade dukats upp så nu är vi redo för en shoppingtur och efter det ska vi montera, skruva upp och piffa. Dagens fokus är hallen.

Tiden är inte på min sida just nu så det har varit lite långt sen senaste inlägget men nu idag kommer äntligen ett nytt recept. Igår hade jag med mig tårta till jobbet, firade att ett lite segdraget projekt äntligen var avslutat. Så en pannacottatårta med kladdkakebotten tog jag med mig på morgonen när jag susade till kontoret. Att döma av hastigheten den tog slut på så var den uppskattad och receptet godkänt. Så här nedan har ni det om ni blir sugna på att baka en ni också.


Happy Lördag!

Ingredienser


Kladdkaka

100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt

Gräddning: 175 grader ca 20-25 minuter


Pannacotta

8 st gelatinblad
500 g mango
500 g grädde
1 lime (skalet)
200 g råsocker


Gör så här:

Kladdkaka- Börja med att smälta smöret i en kastrull/gryta (som ska rymma hela smeten). Ta bort grytan från spisen och blanda ner sockret ordentligt. Rör ner mjöl, vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist ner äggen och se till att allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen. Låt kakan svalna och lossa försiktigt kanten på formen.

Pannacotta- Lägg mangon (tinad- om du använder färdig tärnad frusen) och mixa den till en slät puré med hjälp av stavmixern. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll grädden i samma kastrull som mangon och blanda även ner sockret och limeskalet. Blanda ihop allt och låt det sedan koka upp.
Ta av kastrullen från spisen, krama ur vattnet från gelatinbladen rör ner dem i gräddblandningen så de smälter helt.

Montering- Ta fram en springform i storlek ca 24 cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på formen. Lossa den avsvalnade kladdkakan från sin form och lägg i den större, centers den så det är plats mellan formens kant och runt hela kladdkakan. Klä formens kant med bageriplast (alt. OH-plast) för att enkelt kunna lossa tårtan när den är färdig.
Häll den varma pannacotta i springformen så det fyller mellanrummet och täcker hela kladdkakan. Ställ formen i kylskåpet minst 5 timmar så den hinner sätta sig ordentligt innan servering.

Dekorera med färska bär, choklad och strössel. KLART!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll!!
Hoppas ni fått en fin start på veckan. Jag ska börja förbereda för morgondagen och försöka att komma i säng i hyfsad tid ikväll. Så kanske att jag kan vakna med en pigg och utvilad känsla i kroppen för en gångs skull. Tänkte att jag skulle lyckas med den stora bedriften att släpa mig upp direkt när mobilen ringer och inte göra som oftast och snooza några gånger innan jag samlat tillräckligt med energi för att ens orka slänga benen över sängkanten och has mig ut från sovrummet. Men imorgon väntar belöningen om jag kommer upp i tid, en ordentlig frukost hemma med mitt nybakade bröd. För den hinns ju inte med när man snoozar, då får man nöja sig med några koppar kaffe på jobbet istället...

Any how

När jag träffade några av mina kompisar från högskolan för ett tag sedan fick jag önskemål från en av dem om fler recept på bröd som bakas i form. Detta var samtidigt som jag hade beklagat mig lite på Instagram över att min inspiration inte var på topp och jag hade dåligt med idéer på nya recept att baka. Så jag nappade direkt när jag fick tips på önskeinlägg. Därför tänkte jag nu starta en liten kategori här på bloggen som jag kallar för önskeinlägg, så är det något som ni vill se mer av här och få tips på nya recept kring så hojta till här i en kommentar eller maila mig på fredagskakan@outlook.com så fyller jag på den kategorin undan för undan.

Så här Emelia kommer ett recept på bröd som du kan baka i dina nya brödformar. Det finns något formbröd i brödkategorin sedan innan och jag har ett till på gång som ska skrivas ner så det kommer här framöver. Men det här receptet kan jag verkligen rekommendera, ett nyttigare bröd som är grövre men så saftigt och gott alltså. Bland de godaste jag ätit faktiskt!

Kram på er

Ingredienser
6,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 dl chiafrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl hasselnötter
2 dl mörk sirap
1 l filmjölk

2 st bröd
Gräddning: 175 grader, ca 90 minuter

Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, rågkross, chiafrön, salt, bikarbonat och nötter i en större skål.
Rör sedan i sirap och filmjölk och blanda ihop allt till en lös deg. Häll upp i två ordentligt smorda brödformar, 1 1/2 liter. Grädda bröden längst ner i ugnen.

Låt bröden svalna i formarna i 15-20 minuter innan de stjälps upp. Klart!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Godkväll!
Sitter med datorn i knät framför tv och kollar på Mästarnas mästare samtidigt som jag skriver här. Multitasking är ända sättet att hinna med allt som ska göras.

Eftersom gårdagen bjöd på en helt strålande sommarväder med värme upp över tjugograder och sol utan minsta lilla moln så drog jag ner till huset på landet och fixade i trädgården där. Kan inte beskriva hur mycket jag nöjt av värmen och att vara ute och greja med framförallt min rosenrabatt som jag anlade i höstas. Ska visa er bilder sen när den börjar blomma. Det kommer bli så fint med glasverandan och en massa rosor blommande bredvid.

I eftermiddags firande vi lillebrors födelsedag, andra gången på en vecka men alla kunde inte komma samtidigt så de delade upp firandet lite. Jag fixade tro det eller ej efterrätten. Gjorde ett riktigt experiment i köket i dag men det föll väl ut så jag delar med mig av receptet till er. Det blev en saftig mjuk kaka med lätt kolasmak som passar riktigt bra att servera med bär och lättvispad grädde. Lite åt kladdkakehållet fast inte så kladdig kan nog beskriva kakan rätt så bra.

Fin kväll till er<3
Kram

Ingredienser
150 g smör
3 st ägg
1 dl rårörsocker
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl kondenserad mjölk

Gräddning: 175 grader, ca 30-35 minuter

Gör så här:
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna. Vispa ihop ägg, rårörsocker och strösocker så det blir ljust och fluffigt. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd sedan ner det i äggvispet. Rör sist ner smöret och den kondenserade mjölken, blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform på c 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna och lossa sedan kanten på formen och server kakan med vispad grädde och färska bär.

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej Fredag!!

Så underbart med helg! Sol och lediga dagar är bästa kombon. Fix på landet, mer firande av bror och bakning är helgens planer. Kanske att jag måste pressa in någon timmes jobb också för att komma i fas men det löser sig säkert.

Dagens recept är superenkla rabarbermuffins, perfekt att vispa ihop till helgens fikastunder!

Önskar er en underbar helg! Nu drar jag på grillkväll hos lillebror :-)

Kram

Ingredienser
1 st ägg
1 dl socker
50 g smör
0,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

60 g rabarber (ansad)
1 tsk potatismjöl
2 tsk strösocker

Gräddning: 200 grader, ca 7-9 minuter

Ca 24 minimuffins eller 12 stora

Gör så här:
Börja med att smälta smöret. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Häll sedan i mjölken i det smälta smöret och tillsätt det sedan i ägg och sockerblandningen. Blanda vaniljpulver, bakpulver och mjöl. Sikta ner det till den andra blandningen.

Skär rabarbern i små bitar och blanda med potatismjöl och socker. Häll upp smeten i muffinsformar och toppa med en tsk rabarber.

Grädda, låt svalna sen ät och njut!

Happy Baking!
/Malin

Likes

Comments

Hej hallå!
Gör ett snabbt inhopp här innan jag ska rusa vidare på födelsedagsfirande. Lillebror fyller år idag så jag ska hem till honom och fira lite tillsammans med familjen.

Aningen stressigt att flänga fram och tillbaka då det är rätt så rejäla bilköer här i stan på eftermiddagarna. Skulle planerat bättre och tagit med mig min datorn och åkt direkt till hem till bror och svägerska istället, de bor ju i samma stadsdel som jag har kontoret.

Idag tänkte jag tipsa om några ljuvliga rabarber-recept nu när säsongen för dem äntligen är igång. Det finns så mycket gott man kan göra med rabarber och här nedan finns några tips från arkivet. Har massa nya recept planerat också som kommer framöver. Älskar rabarber!! Ännu fler recept med rabarber hittar ni i kategorin Rabarber här till höger eller via denna direktlänken

Likes

Comments