2v fick Frasse vila. Känns som han växer, jag ser inte över hans rumpa längre. I måndags testade vi i ridhuset igen med samma sällskap och det funkade rätt bra i trav först men när den andra hästen började galoppera och liksom hamnade bakom Frasse så blev det hemskt ofokuserat. Och då stannar han. Jag kickar igång, går en liten bit sen stannar han igen.

Jag svängde över och hamnade istället bakom ekipaget och fick till ett bra varv så då avslutade jag.
Rätt besviken men sånt är livet med unghäst, jag är inget proffs. Känslan är att vi behöver komma ut, hitta framåtbjudningen och det roliga med ridningen. Nu känns Frans mest fundersam på vad vi pysslar med och väldigt ofokuserad.

Just fokuseringen kommer vara vår stöttesten känns det som, alla har sin grej.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Bokade in ridsällskap i måndags kväll i ridhuset. Tycker det är lättare att ha en förlöpare och tanken var att få igång galoppen. Men Frans kändes först rätt spänd, sprattlade under longeringen och var lite högt och lågt.
Sen satt jag upp och han var ofokuserad och sen tog bensinen rätt fort slut vilket gjorde att jag kände att det var protester på g. Han bjöd inte framåt och började vifta med huvudet så jag tog ett varv där jag fick bestämma och sen avslutade jag.

Hade egentligen tänkt rida igen i onsdags men bestämde mig för att ge honom en liten vila denna veckan.
Fick känslan av att han är lite trött mentalt och hellre för tidigt än för sent.

I onsdags fick han istället sprattla loss på ridbanan med kompisen. Deras hage är allt annat än rolig nu, lerig som fan och de rör sig för lite. Jag hatar lera, jag hatar att man inte gör nåt åt leran och just nu försöker jag bara undvika att tänka på skiten för att stå ut. Och googlar hästgårdar till salu. Drömma är gratis.

Likes

Comments

På grund av vädret som drabbade Stockholm med först en vecka där det fullkomligen öste ned samtidigt som jag var lite hästvakt så blev den veckan mest "släppa lös så unghästen får braka loss". Nästa vecka var det snökaos, 50 cm på en dag och hästarna fick snöstyltor och jag och Frans tog vårt första pass i ridhuset men han var trööööött i bakkärran efter två dagars snöbus. Och denna veckan hällregnar det igen.
​well well, november.

Denna veckan har vi hunnit med tandläkaren i måndags. Glädjande nog var Frans mycket bättre i munnen, inga fler foderfickor utan bara lite vass. Inget hinder för bett och tränsningen sker visserligen fortfarande under protest men betydligt mindre och svagare. Kräver dubbel dos sedering för att söva fuxen ordentligt och han vaknar väldigt fort, rätt bekvämt iofs när man vill åka hem och inte traska runt på en kall stallplan halva dan.

I onsdags var det dags för hovis. Sist var Frans så orastad och när han fick vänta till sist av alla fyra hästarna hade han nästan krypit ur sitt skinn och det gick inte att sko bak. denna gången var jag i stallet tidigt (8) och gick ned med Frans ensam till ridhuset för en ridtur. Han var lite förvånad och lite ängslig men duktig. Ridningen gick fint tills hans hagkompis kom in.Då blev det jättesvårt att kolla på kompisen och lyssna på matte samtidigt. Det blir vingligt och växeln hoppar ur emellanåt..
Han skötte sig iaf jättebra under skoning så nu är han vinterskodd runt om, härligt!

Överlag är han väldigt trevlig just nu och ridningen känns mer hemma och därmed roligare. Kämpa på!

Likes

Comments

Red i veckan själv, fick hjälp vid tränsning men det var stökigt värre och tog tid. Ridningen däemot gick prima trots att vi fick vända när vi skrittade fram för hand eftersom det kom en älg springandes mot oss på vägen. Sen blåste det en del och var mörkt osv men Frasse skötte sig fint och pinnade på framåt med fin bjudning.

Men jag bestämde mig för att ringa A som visade honom på treårs. Hon kom ut i lördags och fick först ta tag i tränsningen. Hon tog tag i näsryggen och var bara mer bestämd och då gick det lite fortare än vanligt. Sen red hon på ridbanan, Frasse hade sprungit lös med morsan kvällen innan så var lagom tempererad. Han såg fin ut och A tyckte att han växt till sig och kändes stadigare. De galopperade lite och Frassse knep in svansen och studsade lite men A drev på framåt och då fick de några korta sträckor med galopp.

Igår red jag ut med min medryttare C som red Zarah. Tränsningen gick fort! Frasse bet visserligen ihop men inte alls lika bånglig utan verkade känna sig överlistad. Satt upp direkt på ridbanan och skrittade ut. Frans var sugen på att bita bara liiiite i Zarahs ländtäcke men ett argt ögonkast från henne så höll han sig i skinnet. Vi skrittade genom skogen och ut till en sommarhage man kan rida runt. Försökte trava efter Zarah men då kom Frans plötsligt bara ihåg hur man galoppskuttar. Värst är att han drar ned huvudet mellan frambenen så jag nästan tappar tyglarna. Han bockar inte så värst än men det är svårt att rida när huvudet förvinner och tyglarna med. haha skitunge. Han ruskade på huvudet, testade att backa men jag väntade bara ut honom och tog ingen fight. Vis av erfarenhet från Zarah vet jag att små smidiga fuxar är svåra att sitta på om man lägger i bockelibusväxeln. Han gav sig fort så fortsatte vi skritta och tog trav igen. Med Z på utsidan så vi fick lite stöd och Frans kände sig lite mer inramad gick det bättre!

Så, det tar sig! Han är absolut i en testperiod men han ger sig väldigt fort och än så länge är han inte stark nog att busa alltför vilt. Nu ska jag leta medryttare till honom, behöver hjälp att rasta honom mer och hoppas hitta nån som vill hoppa in honom.

Likes

Comments

​Fullblod. Jag älskar deras smarthet, deras känslighet och förmåga att läsa av minimala signaler.
Att de flyttar sig undan, inte tränger sig på och att så lite från mig snappas upp så fort av de.

När jag valde att betäcka Zarah var det det jag ville behålla, jag ville inte avla bort vilka många trodde.
Jag ser inte känsligheten som ett problem utan mer som ett gasreglage man får växla fint på.

De som jag mött som har problem att hantera Zarah har varit de med för stora gester, för kraftigt kroppspråk.
Hon reagerar nämligen lika kraftfullt tillbaka. Med åldern är hon lite mer överseende och coolare men det finns där, jag ser hur hon iakttar och betraktar sin omgivning.

Frans har ärvt mycket av det ihop med en energi. Dessutom är han en busig unghäst. Så nu är det lite väl livat i hagen, särskilt som hans två favoriter båda står i sjukhage (inte pga frans). De kunde stå och munhuggas med honom i evigheter men nu så ägnar Frans i stället tiden åt att försöka få igång Bosse och de vita. Tyvärr för hårdhänt så det är lite sparksår och trasiga täcken. Trist men livet med häst. Blev dock besviken när jag får höra att en annan ägare kastar lerkockor (!) på Frans för att han ska sluta bita i en svans. Och lika tröttsamt är det att få ett föredrag om hur galna fullblod är och hur Frans är precis "såndär" som på Täby. Fullbloden ligger mig varmt om hjärtat och jag tar åt mig.

Igår var ridning av Frans utomhus inplanerad men då det blåste duktigt ihop med pissregn ställde vi in. Tog istället en skön fikapaus och sen tog jag in Zarah (inte minsta svårfångad i regnet) och gick ned med de båda till ridhuset där de fick springa lösa och braka av sig. Det är perfekt att ha ett litet snabbt fullblod när unghästen ska roas ;)

Frans har den djupaste respekten för sin mor och ett öra bakåt räcker för att han ska backa 2m. La fram två bommar som Frans skuttade och Zarah genade förbi. Efter 10-15 min var de rätt nöjda så då tog vi en 20 min promenad runt ån. De fick äta lite gräs och vi flanerade med avslappnade kroppar och långa grimskaft.

Efter åkte Frans ut i hagen igen eftersom det var en timme kvar till insläpp och nu var det inte mycket röj utan han stod mest och snarkade. Han behöver sysselsättning men det är inte lätt att ha tid varje kväll och han behöver också vila och lära sig softa. Får ta och köpa den där egna gården med stora hagar snart..

Likes

Comments


Började sitta på Frans runt julen -15. Satt in honom och red lite grann under vintern när det passade men främst löshoppade vi och preppade inför 3års test. Frans blev tyvärr rätt tunn och mager under vintern när han bytte tänder så fick lägga mycket fokus på att fodra upp honom. Han kändes lite för tunn och vinglig för nån mer rejäl ridning.

Under senvåren tog jag hjälp av en tjej som red honom 4-5ggr, hon skrittade och travade men då vi släppt på bete var Frans rätt trött och vi avvaktade därför med galoppen.

Sen blev vila under sommaren och nu när han flyttade in på stall i september började jag rida igen.
Jag tar det rätt lugnt då jag känner att jag behöver rida in mig lite. Har testat att galoppa en gång men det var mest studs och avbrott och sen dess har jag fokuserat på skritt och trav. Att ridbanan lutar åt alla möjliga håll gör det hela lite mer spännande också. Vi har ridhus men jag känner mig inte bekväm att rida ihop med andra förutom Sus än.

Igår blev det ridning!. Först fick han gå ut i hagen och busa lite med Beau medans jag mockade. Sen longerar jag 5 min på volten så att se att han inte är en liten bomb (händer typ aldrig). Sen sitter jag upp. Han står fint medans jag kliver upp från pall. Jag kollar att ratten sitter fast ;) och att det går att svänga, sen travar jag rätt omgående. Frans blir lätt lite ofokuserad, igår var Diva jätteintressant att titta på så då får jag vara noggrann med styrning och bjudning.

Försöker även påminna mig själv om att rida och inte åka häst. Rider med rätt lätt kontakt och fokuserar nu på att han bjuder framåt och de senaste gångerna har han självmant börjat komma fram till bettet och söka det själv. Med resultatet att han får lite fint läppstift!

Rider ca 5 varv åt varje håll, det tar väl ca 20 min totalt. Byter håll genom diagonaler och igår gjorde vi tom en volt i vänstervarv när vi skulle svänga undan. Frans är liten och kvick och det märks såna gånger. Han har inga problem med att hålla balansen i svängar osv.

Sen var vi båda väldigt nöjda! Jag tycker det är rätt omständigt och segt med unghäst ofta men igår kändes det kul.
Det kändes mer som att rida och jag kunde se "riktig" ridning inte allt för långt bort i tiden. Det blir nog ordning på denna fuxen också till slut.

Likes

Comments


Frasse fastnade på bild när en person i stallet fotograferade. Himla snyggt med lite krigssår i ansiktet. verkligen.


Likes

Comments


Några bilder från 3års testet på Strömsholm 2106-05-21.

Frans fick följande betyg:

Typ 7

HHB 7

Extremiter 7,5

Skritt 7

Trav 7,5

Galopp 7

Teknik hopp 7,5

Temperament hopp 7,5

43 som dressyr och 43,5 som hopp.
Inga höjdarsiffror alltså.

Likes

Comments


Sen vi flyttade och Frans flyttade in efter betet och åt upp sig lite har jag fått en riktig piggelinus.
Hagen är tyvärr liten och när Frans blir rastlös avhjälper han det genom att reta och busa med sina kompisar med resultatet att han har 48 bett i varierande sårstadie på kroppen och igår hade han fått en smäll på benet. Inte djupt och inte farligt men ändå ett blödande sår på utsida framben. Efter lite morrande stod han still så jag kunde bandagera med Sorbact plus wetwrap, mitt standardkit när det gäller sår. Zarah står med ett likadant sen i lördags (snark).

Så skippade ridning men ville iaf motionera honom lite. Blev lite longering på volten. Tränsningen gick ok när jag bad en stallkompis hålla i slickstenen, jag grejade det inte själv. Frans var pigg vid longering men sansade sig rätt fort. Han är otroligt känslig för min position och kroppsspråk men samtidigt en liten rackarfilur. Efter 5-10 min longering släppte jag lös honom på ridbanan och då kom överskottsenergin ut! BRAK! sa det över ridbanan. Han gör som sin mor, tar kortsidan i rätt kontrollerat men högt tempo, i hörnet sätter han sig och vänder in på diagonalen. Första sprången axar han max för att sen försvinna 4 meter upp i luften i bocksprång. Landar lagom till hörnet och nästa kortsida. hej och hå.. tur jag är van vid Zarah..

Efter några minuter var han klar och ställde sig och käkade lite, då skrittade vi av. Det där med att få blåsa ur sig har alltidg varit viktigt för Zarah och det verkar ha nedärvts. Nu funderar jag mest på hur jag ska kunna lösa det på bästa sätt. 20*40 bana och ridhus är lite litet.

Likes

Comments

Det är mycket som rör sig i huvudet när man har sin första unghäst, många funderingar på vad som är rätt och fel och hur mycket/lite man ska göra/inte göra. Tiden försvinner i en rasande fart och ibland tänker man att man inte hinner nåt, att man inte fått nåt gjort. Då är det bra att ha denna bloggen att se tillbaka i, att kunna läsa om vår utveckling och ibland att ta en trip down memory lane.

Likes

Comments