Denna vecka så har alla skolor i Minnesota så kallat MEA break vilket betyder att man är ledig från skolan ons-fre, jag tror det från början var gjort för att lärare ska gå på utbildningar men om jag har förstått det rätt är även de lediga nu. Iallafall några dagar lediga från skolan skadar ju aldrig.

I tisdags kväll så hade tjejerna på Erins (min vsyster) skola en fotbolls match som vi åkte och kollade på den, då en av hennes bästa kompisar spelar. Vanligtvis brukar jag bli ganska uttråkad när jag kollar på fotboll men denna matchen var faktiskt riktgt spännande och rolig att kolla på, då det hände saker hela tiden. Som tur var vann Red Nights som de heter vilket betyder att de gick ett steg närmare state. Efter matchen följde jag med Erin hem till Erin (en av hennes bästa kompisar) där även Kenzi ( en annan av hennes bästa vänner ) var. Vi tog det mest lugnt och kollade på film i deras hemma bio. Vi sov sedan över hemma hos henne.

Onsdagen började med att vi åkte ut och åt frukost på ett litet franskt bageri. Jag åt en jättegod ost & skink croissant. Sedan blev det lite välbehövlig shopping, har dock fortfarande väldigt mycket som behöver införskaffas. Nu när jag kommer att få riktig vinter även detta året behöver jag en vinterjacka, vinterskor och några tjocka fleecer så att ja inte fryser ihjäl. Iallafall så åkte vi efter shopping tillbaka hem till Erin vilket slutade med att vi alla fastnade i hennes säng och kollade på några mer filmer och massa youtube klipp. Framåt midnatt åkte vi hem för att gå och lägga oss.

Torsdagen började lugnt och jag gjorde inget speciellt under förmiddagen. Fram mot eftermiddagen kom Erin hit och jag Erin & Erin åkte ut och åt lunch/middag på en mexikansk restaurant i Uptown. Efter maten gick vi till deras favorit te ställe som också ligger där för att introducera mig för bubbel te. Jag trodde innan att jag skulle hata det men det var faktiskt riktigt gott. Sen åkte vi hem en snabbis till Erins mamma för att sedan åka vidare till tjejernas sista fotbollsmatch som skulle avgöra om de kom till state eller inte. Vi kom dit 10 minuter in i andra halvlek och då stod det 1-1, så det började tjat och spännande men Red Knights började göra mål efter mål och slutresultatet blev tillslut 5-1. Även denna match var väldigt rolig att titta på och de är nu vidare till state vilket är väldigt stort och alla var så glada. Efter matchen åkte jag hem och avslutade dagen på samma sätt som jag startade den med att ta det lugnt.

Idag, fredag har jag hängt med vmamma och vi har gjort en liten historik rundtur runt Minneapolis. Vi började med att åka till Minnehaha Park och tittade på ett litet vattenfall och gick runt där en stund bland alla fina träd medan hon berättade lite om historia bakom. Vi åkte sedan vidare in till downtown för att besöka Mill City Museum, vilket är ett museum om en gammal mjölfabrik som var den största i världen och en av de första fabrik som fanns här i Minneapolis. Byggnaden brann ner ett antal gånger och nu är museumet byggt i ruinerna. Nu på kvällen kollade vi även på University of Minnesotas homecoming parade. Det var väldigt kallt att stå ute och stilla så länge men det var väldigt kul att se. Alla är så engagerade i sina skolor här vilket är så annorlunda från Sverige vilket jag tycker är lite tråkigt, önskar att Sverige också hade denna sortens school spirit. Mina 3 lediga dagar från skolan har iallafall varit hur bra som helst!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • Allmänt, USA
  • 26 readers

Likes

Comments

Tänkte berätta lite om skolan jag numera går på också. Min skola heter Washburn Highschool och ligger inne i Minneapolis, ca 10-15 minuter med bil skulle ta runt 30 min att gå. Jag tar oftast bussen eller så får jag skjuts av min vsyster eller vföräldrar. Tyvärr blev jag placerad som junior då skolan placerar alla sina utbytesstudenter som det i år. De har dock sagt att de sista månaden ska ändra så att alla istället blir juniors så vi får gå igenom graduation och allt. Skolans maskot är The Miller och skolans färger är blå och orange.

Skolan är ganska stor med ungefär 1 800 elever, vilket är ca 15 gånger större än den skolan jag gick på innan. Det är också en väldigt blandad skola med alla typer av människor med olika bakgrunder. Det är runt 40% white americans som de säger. För mig som inte är supervan med det får mig att se hur verkligheten faktiskt ser ut och hur det "riktiga amerika" är. Annars är den en typisk amerikansk high school med mycket sporter och klubbar som erbjuds. Jag tänkte skriva upp mig för slalom nu till vintern och friidrott till våren. När det kommer till vilka klasser det finns är det även här ett stort utbud på alla typer av nivåer. Jag valde väldigt blandade klasser vilket ger mig chansen att träffa alla olika typer av människor i olika åldrar.

                            Här är skolområdet! 

Likes

Comments

Så tänkte uppdatera er lite på vart jag nu mera bor och lite om vilka jag bor hos. Som jag skrivit tidigare bor jag nu i Minneapolis, det är ingen förort utan bor mitt inne i staden. Minneapolis ligger i delstaten Minnesota. Klimatet i Minnesota är liknande det svenska men med mer extrema somrar och vintarar. Jag är inte redo för kylan :/ Minneapolis har även mycket svenska inslag och det som är lite roligt är att nästan varenda person som jag träffat här om det är en lärare, en elev eller en person som jobbar i en affär har nästan alla någon anknytning till Sverige. Har även stöt på folk som vet vad Småland (där jag bor) är vilket inte alls vanligt.

Min nya värdfamilj består av en mamma, en pappa, två barn och en hund. Min värdsyster är 99:a precis som jag och nu kommer det sjuka, vi båda har även födelse dag den 23 februari vilket betyder att vi är exakt lika gamla. Jag har också en värdbror är ett år yngre än mig. Båda mina värdsyskon går på en privat highschool, alltså inte samma skola som jag går på. Min värdmamma är även 75% svensk även om hon aldrig varit i Sverige eller pratar svenska. Hon tar dock svenska lektioner på svenska institutet är i Minnesota så brukar öva lite på mig ibland vilket är kul. Jag trivs jättebra hos familjen och de är verkligen helt underbara, det ända jag kanske inte är så jätteförtjust i är hunden då jag inte är alls van vid djur men jag börjar vänja mig.

  • USA
  • 68 readers

Likes

Comments

Min vmamma och vsyster åkte i torsdags till Poulsbo ( där jag bodde innan ) för att gå på ett bröllop så i helgen har det endast varit jag och pojkarna i familjen hemma. Så igår efter skolan tog vpappa med mig på bio. Vi såg Accountant, superbra film enligt mig med Ben Affleck och Anna Kendrick i huvudrollerna. I Sverige när man köper popcorn på en bio så kan man ibland "krydda" dom med smör eller ostpulver men här har de stationer där man kan hälla på riktigt smält smör, vilket ju är gott men väldigt flötigt och kanske inte det hälsosammaste. Efter bion åkte vi till ett pizza ställe som heter Punsch och är extremt populärt av alla ungdomar här omkring.

Idag tog jag en liten sovmorgon, vilket var skönt. Hela förmiddagen var en slappdag och runt 1 tiden så FaceTime:a jag Abby. Vi pratade i två timmar om hur veckan varit, hur den nya skolan är och hur livet försatt i Poulsbo osv, det var jättekul att kunna prata med henne och jag är så glad att vi fortsatte ha kontakt efter att jag flyttade där ifrån. Saknar henne så mycket! Efter vårt samtal gick jag och vpappa ut på en promenad med hunden. Minneapolis har väldigt många lite mindre sjöar mitt inne i staden och vi bor väldigt nära en av dom så vi gick en runda runt den vilket är ungefär 5 km. Älskar verkligen att gå på promenader på hösten då det är så mycket fina färger överallt och idag var det även runt 20 grader så perfekt väder.
Nu på kvällen åkte vi till deras country club för att äta middag, jag valde att äta en hamburgare. Mina matvanor sen jag kom hit till Minnesota har blivit så förfärliga måste verkligen sluta med all skit jag äter, men det är svårt när alla runt omkring dig äter det.

  • USA, Allmänt
  • 357 readers

Likes

Comments

Musikfestival inne i Seattle med vfamiljen och några från skolan. 

Min första amerikanska fotbolls match som några tjejer från mitt XC tog med mig på.

Från en av Cross Country lagets alla mysiga lagkvällar där vi hade en bonfire och grillade marshmallows.

Corn maze hunting med familjen min sista helg som en del av deras familj.

En tur in till Seattle med vsystrarna

Mysig dag med finaste Abby där vi bland annat åkte och köpte Poulbos bästa munkar för att åka till en brygga för mys & prat.

En rolig och cool motorcykeltur som jag gjorde med min vpappa runt en sjö.

Våffelfrukost som ledde till pumpa carving med Abby min sista dag i Poulsbo. Hon var så söt som gjorde den svenska flaggan på sin.

​En mysig promenad som gjordes i höstvädret på Mercer Island med Ellen och hennes stora hundar sista dagen i Washington innan jag flög vidare till Minnesota. 

Likes

Comments

Efter skolan idag så hade min skolan en potluck för alla utbytesstudenter och deras värdfamiljer på skolan där alla tog med sig en traditionell maträtt från sitt land, självklart tog jag med mig köttbullar ;) Detta organiserar skolan så att alla utbytesstudenter ska kunna komma ihop och träffas och hitta på roliga saker tillsammans, det kommer komma fler aktiviter i framtiden också vilket jag tycker ska bli väldigt kul. Vi är elva stycken utbytesstudenter på skolan och alla är jättesnälla. Det är folk från Kina, Thailand, Colombia, Italien, Spanien, Tyskland, Danmark, Sverige och säkert några fler som jag glömt nu. Jag kommer iallafall bäst överens två tjejer, från Danmark och Tyskland.

Klockan 7 började våran skolas musikal så många av oss utbytisar gick dit tillsammans för att kolla på den. Föreställningen som de ställde upp var "Zombie Prom" och det var endas lower upper school (alltså freshmen och sophomores) som var med i den. Men det hade lika väl kunnat vara juniors och seniors om man kollar på talang. Herregud vad de var duktiga, tjejen som hade huvudrollen var så sjukt duktig och hennes röst var helt amazing. Tycker även att själva handlingen var bra och rolig så jag är verkligen glad att jag gick. Eftersom att jag är så pass ny på skolan kände jag inte igen någon som var med men till nästa musikal kanske jag förhoppningsvis kommer känna någon vilket ju gör det ännu roligare.

  • Skola, USA
  • 554 readers

Likes

Comments

Så i tisdags hade jag min första skoldag här i Minneapolis. Eftersom allt var så nytt var det mesta väldigt förvirrande och jobbigt men tycker ändå att jag klarade mig igenom dagen hyfsat bra.

Skoldagen började med att jag fick skjuts av min vsysters barndoms vän som går på samma skola som mig så att jag skulle ha någon att gå in med och som skulle kunna visa mig runt skolan lite. Jag gick sedan direkt till min syos kontor för att få mitt schema (gör ett inlägg om det senare) och lite kort info om hur allt gick till. Var på ett möte under måndagen och fick det mesta berättat för mig då och fick även önska lite olika typer av klasser som han sedan fixade ihop till ett schema. Under första lektionen gick jag runt med en tysk utbytesstudent som går på skolan och hon visade mig vart alla mina klassrum var och så pratade vi lite om hur våra upplevelser varit än så länge. Hon var supersnäll men tyvärr har jag inga klasser med hennes så kommer aldrig kunna se henne under skoltid. Till second period började jag skolan på riktigt kan man säga och började då med min engelska klass. Extremt förvirrande klass och hade verkligen ingen aning om vad som hände, som tur var är 4 utbytesstudenter i den klassen så de kom fram och pratade med mig och alla var verkligen super gulliga. Tredje timmen hade jag matte och det är väl egentligen den matteklassen jag borde vara i om man tänker på nivå men eftersom att jag nu har missat en hel månad kände jag att det skulle vara alldeles för svårt för mig att ta igen allt de gjort så bad om att få byta till en enklare klass till kommande dag. Nästa lektion var teater och jag skulle aldrig ha valt denna klass själv egentligen men min syo tyckte verkligen att jag skulle vara i den då det är en bra klass att prata med människor. Jag ser verkligen inte det roliga i teater och att presentera inför människor är något jag får sån panik över men förhoppningsvis är detta en klass som kanske kommer få mig att utvecklas som person. Sen hade jag iallafall lunch och herregud var så nervös för den. Men som tur var har jag en spank utbytesstudent i min teater klass så hängde på henne. Hon var jättesnäll så det var kul att prata och lära känna henne lite. Efter lunch hade jag biologi och detta var helt klart den bästa lektionen jag hade på hela dagen. Detta är den enda klassen jag har med bara junior och seniors vilket gör det lite skönare och alla var verkligen så snälla, hjälpsamma och pratade med mig, vilket gjorde mig väldigt glad. De höll även på med ett vattenprojekt så var utomhus och jobbade vilket gjorde att det blev lite enklare att prata. Näst sista timmen hade jag en foto och design klass och det ända vi gjorde under den var att gå ut och ta foton på grejer så det var skönt. Sista timmen hade jag en typ av idrottsklass kan man nog kallade men hade inga idrottskläder med mig då jag inte visste att jag behövde det så satt och kollade på alla andra största delen av den timmen. 

Jag måste vara ärlig nu och säga att första delen av dagen var hemsk och jag ville bara hem till Sverige eller tillbaka till Poulsbo till mina vänner där hela dagen. Andra delen av dagen var lite bättre och jag kände att detta kanske kommer att bli bra. Saken är ju den att det är försent att gå med i en höstsport nu så det är väldigt svårt för mig att hitta vänner och sånt eftersom att det är där man oftast träffar sina kompisar. Jag gör mitt bästa men under skoldagen är det nästan omöjligt att hitta folk att umgås med och eftersom att jag tar det lite enklare klasserna är det inte direkt någon i min ålder heller vilket också försvårar situationen lite. Kommer att gå med i en vintersport sen men det är mer än en månad innan den säsongen börjar så vi får se om jag hittar några vänner som jag kan umgås med innan dess. 


Likes

Comments

Redan innan skolan började så hade jag läst på lite om hur liten den var och att det inte erbjuds några sporter osv. Därför bestämde jag mig för att kolla upp om det gick att köra sporter på någon av public skolorna i närheten vilket som tur var gick och jag gick då med i deras Cross Country lag. Vill påpeka att jag egentligen inte alls gillar att springa långdistans men att gå med i laget var det absolut bästa jag kunde gjort. Utan de träningarna, lagkvällarna och vännerna jag fick där hade jag verklige inte klarat av de senaste månaderna och är rätt säker på att jag nu skulle ha befunnit mig i Sverige. XC gjorde att jag hade något att se fram emot när jag gick upp på morgonen och gav mig många vänner som tog med mig på aktiviteter, bl.a deras skolas amerikanska fotbollsmatcher. Helt klart bästa laget och saknar alla så mycket redan!

Sista träningen med bästa tjejerna som spenderades i spöregn.

Likes

Comments

Så som jag skrev i förra inlägget bestämde jag mig för att kontakta min rep. Hela processen från att jag kontaktade honom till att jag flyttade till Minneapolis var väldigt lång, jobbig och extremt komplicerad. Att förklara allt skulle vara alldeles för invecklat och tror inte att någon skulle vilja läsa det ända men ska göra ett försök att få med de största viktiga delarna.

Jag berättade för min vmamma exakt hur jag kände och att jag verkligen ville byta skola och till en början verkade hon väldigt förstående och sa att hon skulle kolla upp med public skolorna i närheten (bl.a den skolan jag körde XC och redan hade en del vänner) om jag kunde få en plats där. Detta gjorde ju såklart mig jätteglad för jag tänkte att det var så enkelt som att bara byta skola men bo kvar i samma familj. Under den kvällen vet jag att min vmamma kontaktade skolan och berättade för dom hur jag kände. Skolan kallade då in mig på ett möte dagen efter för att försöka "lösa" problemet genom att minimera mina läxor en aning. Mötet gick till på ett sådant sätt att jag satt runt ett bord där alla mina 7 lärare också satt och de frågade ut mig. Jag är extremt dåligt på att prata om mig själv när jag har många ögon på mig och detta möte var väldigt pressat vilket fick mig att känns mig extremt obekväm. Jag känner att detta mötet verkligen inte gav ett piss mer än att de verkade tro att Sverige inte har några läxor eller mycket plugg.

Jag träffade min rep under helgen efter mötet och sa till honom att det inte kommer funka och att jag verkligen vill byta skola. När jag sedan kommer till skolan på måndag kallar en från personalen på skolan in mig i hennes kontor och ber mig sätta mig ner. Hon säger något i stil med "Så du har gjort det väldigt klart för oss att du inte vill gå kvar här på skolan. Du måste flytta ut på onsdag, absolut senast fredag från familjen och det är upp till dig att hitta en ny värdfamilj nu". Detta kom som en stor chock till mig då jag inte ens visste om att skolan visste något än. Jag fick panik och sprang ut ur hennes rum och ner till en av skolans toaletter och ringde min mamma hemma i Sverige i förtvivlan även om det var mitt i natten där.

Så från och med måndagkväll så började vi leta efter en ny värdfamilj och ny skola. Min arearep kontaktade skolan som jag sprang cross country på om jag kunde få plats där och började leta efter familj i området. Min familj hemma i Sverige har även några familje vänner som bor i närheten av Seattle som även de kollade om deras skola kunde ta in en till utbytesstudent. Min bästa kompis Agnes känner även en tjej som då bor i Minnesota som har några släktingar som bor i Poulsbo så jag kontaktade även henne om hon möjligtvis hade någon här jag kunde bo hos. Min arearep hittade en familj som bodde i närheten av skolan som jag åkte hem till på middag för att se om vi skulle funka tillsammans. Grejen med den familjen var att deras son gick på skolan som jag precis lämnat och familjen hade väldigt mycket anknytning till skolan och det hela kändes bara så fel. Mina familjevänner hade hittat en familj på Mercer Island där de bor och skolan skulle ha accepterat mig men bara för att jag åkte med YFU som organisation så kunde de inte ta in mig. Min kompis Abby hade även vid detta laget börjat prata med sin familj om att hosta mig temporärt.

Iallafall så kom vi till torsdag kväll och ingenting var säkert och jag var tvungen att flytta dagen efter så mina familje kompisar tänkte åka och hämta mig men det var inte godkänt från YFU så då återstod det för mig att åka hem till min rep och bo där. Jag ville absolut inte åka hem till min rep för då visste jag att han skulle försöka få mig att stanna hos honom och börja på skolan i närheten där och de var ett big NoNo för mig. Men som tur var kände min då varande familje att de lika väl kunde ha kvar mig några dagar till och det är jag så tacksam för. Så helgen gick och nästa vecka kom och då hade familjen i Minnesota börjat prata om att ta in mig och kollat upp med en skola i närheten och allt verkade funka. På måndag kvällen sa jag därför till min rep att det var lika bra att gå med det då jag var trött på att inte veta något. Det jag inte visste då var att jag bara några timmar senare skulle få reda på att Abby´s familj ville ta in mig för hela året men vid det laget var det redan försent.

På onsdagen hämtade min rep mig och körde hem mig till mina familjevänner och jag spenderade två nätter där innan jag flög till Minneapolis, Minnesota. De två dagarna kan jag säga var så extremt behövligt för mig då jag bara kunde slappna av efter allt som hänt och egentligen inte behöva tänka på något. Jag fick även prata lite svenska vilket var så skönt för då fick även hjärnan ta ett litet break ett tag.

Flyget gick tidigt fredag morgon till Minneapolis, Minnesota och ett nytt äventyr började. Även om det för mig var väldigt jobbigt att lämna Poulsbo och alla relationer jag byggt upp där så tror jag att en ny start kan vara bra. De kommande veckorna kommer vara extremt utmanande och tuffa för att börja om är aldrig enkelt men i slutändan hoppas jag att det kommer vara vört det. Det är så många gånger under de senaste veckorna jag sagt till mig själv "nu ger jag upp och åker tillbaka till Sverige" men jag har tagit igenom mig det och är fortfarande här. Så nu ska jag försöka att blicka framåt och se alla nya chanser och möjligheter jag får.


Likes

Comments

Okej allesammans vet att uppdateringen här varit sämst och jag så ledsen över det men mycket har hänt den senaste månaden och jag har verkligen inte haft någon lust eller ork till bloggen. Men väldigt mycket har hänt och jag är nu mera i Minneapolis, Minnesota istället för Poulsbo, Washington

Okej så låt oss börja om från början. Jag kom in bra i min familj och fick ett väldigt bra band med mina 2 värdsystrar och allt flöt helt enkelt på bra. Sen började skolan och allt förändrades. Som jag tror att jag berättat i ett tidigare inlägg var det ingen "vanlig" public highschool och inte eller en en "vanlig" privatskola. Det var en privat skola men inte som de flesta andra. Det var en IB skola och IB är även något du kan gå i Sverige och det är en extremt akademisk linje där allt handlar om att redan ha collagesnivå på sina uppgifter och uppsatser från ungålder. Skolan var även så extremt liten endast 16 elever i hela min årskurs varav minst 8 internationella elever. Skolan erbjöd inga sporter och hade inga av alla typiska amerikanska skolgrejerna som danser osv.

Jag började skola och blev ganska så direkt "utfryst" av några i min klass. Vissa vägrade hälsa på mig, prata med mig och även säga mitt namn. Jag var ständigt ensam och brukade ofta äta min lunch på toaletten då jag kände mig mer ensam när jag satt på ett hörn av de andras bord där de ändå vägrade att prata med mig. Skolan var även väldigt inriktad på kreativitet och alla som gick på skolan spelade minst ett instrument eller höll på med teater eller riktigt duktiga på art. Jag är verkligen så långt ifrån det man kan komma, jag har absolut inget musik intresse förutom att lyssna på det, teater är bland det värsta jag vet att göra och måla kan vara kul men jag är sämst på det och verkligen inget jag är galen i att göra. Jag tror även att detta kan vara en anledning till att jag verkligen inte passade in på skolan. 

När det kommer till det akademiska hade jag inget att säga till om när det kom till vilka klasser jag skulle ta och alla mina klasser var AP klasser som man säger här plus ännu lite tuffare och svårare. Man kan nästa jämföra det med natur hemma i Sverige som jag går fast ännu lite tuffare och på engelska. Jag blev direkt inkastade i det och förväntades göra allt som de amerikansk eleverna gjorde vilket ledde till att jag näst intill varje kväll satt och pluggade till över midnatt och bröt ihop nästa varje kväll på grund av att jag inte klarade av det eller förstod. När det kommer till skola försöker jag alltid att göra mitt bästa och lämna in något halvdant är inte ett alternativ. Så det ledde även till att jag fick extrem prestations ångest. Nu måste jag erkänna att anledningen till att jag åkte som utbytesstudent inte var för att plugga ut ha ett "roligt" år emellan alla år av plugg hemma i Sverige Självklart ska jag göra skolarbetet men det blev helt enkelt alldeles för mycket och jag ville verkligen inte spendera hela mitt år här framför skolböckerna. Nu kan ju jag inte säga om det är mindre plugg på en annan skola men är man utbytesstudent så väljer man ju ofta inte de där tuffa klasserna om man inte är här för att bara plugga vilket min tanke med året inte är. 

Så efter att ha gått på skolan i ungefär 3 veckor så bröt jag fullständig ihop och bestämde mig för att kontakta min arearep om att få byta skola. Hur den processen gick till tar jag i ett annat inlägg för känner att detta blir alldeles för långt annars...

Likes

Comments